TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 3 Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

Telangana TSBIE TS Inter 1st Year Commerce Study Material 3rd Lesson Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies Textbook Questions and Answers.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material 3rd Lesson Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

Long Answer Questions

Question 1.
Define Sole proprietorship and state its features.
Answer:
Sole proprietorship is the oldest form of business organisation in which a single individual introduces his / her own capital, skill and intelligence in the management of its affairs and is solely responsible for the results of its operations. It is also known as Individual Proprietorship or Single Entrepreneurship.

A sole proprietor contributes and organizes the resources in a systematic way and controls the activities with the objective of earning profit.

Definition:
J.L. Hanson: “A type of business unit where one person is solely responsible for providing the capital and bearing the risk of the enterprise, and for the management of the business”.

Features of Sole Proprietorship: The following are the important features of sole proprietorship business organisation.
a) Individual Initiative: The sole proprietorship business is started by the initiative of a single person who wishes to start the business. The profits or losses of the business are taken by the individual.

b) Single Ownership: The sole proprietorship form of business organisation has a single owner who himself / herself start the business by bringing together all the resources.

c) Less Legal Formalities: The formation and operation of a sole proprietorship involves less legal formalities. Thus, its formation and winding up is quite easy and simple.

d) Unlimited Liability: The liability of the sole proprietor is unlimited. In case of loss, if his / her business assets are not enough to pay the business liabilities, his personal property can also be utilised to pay off the liabilities of the business.

e) Ownership and Management Exist Together: The owner himself / herself manages the business as per his / her own skills and intelligence. There is no separation of ownership and management. The business is dissolved if the owner dies, becomes insolvent or removed from the business.

f) Motivation: The sole proprietorship enjoys all the profits and at the same time bears the losses, if any. No other person shares the profits and losses of the business. It he works more, he will earn more.

g) Secrecy: All the important decisions are taken by the sole proprietorship himself / herself. He / she keeps all the business secrets only with himself / herself.

h) No Separate Entity: The sole proprietor and the business enterprise are one and the same. The sole proprietor is responsible for everything that happens in his / her business unit.

i) One-Man Control: The management and controlling power of the sole proprietorship business always remains with the owner. He / she runs the business as per his / her own will.

j) Limited Area of Operations: As the sole proprietor has limited resources and managerial abilities, sole proprietorship business has usually limited areas of operations.

Question 2.
Write the advantages and disadvantages of Sole Proprietorship.
Answer:
Advantages of Sole Proprietorship: The following are the basic advantages of sole proprietorship business.
a) Easy to Form and Wind Up: It is very easy and simple to form a sole proprietorship form of business organization as it require less legal formalities and less time. Any person wishing to start a sole-trade business can start without loss” of time. The proprietor can be wind up business at any point of time.

b) Quick Decision and Prompt Action: Nobody interferes in the affairs of the sole proprietary business. Hence, he / she can take quick decisions on the various issues relating to business and accordingly prompt action can be taken.

c) Flexibility in Operations: A sole proprietorship concern generally runs on a small scale basis. If any change in operation he can adjust its production according to the changing demand patterns.

d) Direct Motivation: In sole proprietorship concern the entire profit of the business is enjoyed by the owner himself / herself. This motivates and encourages the proprietor to work hard and run the business effectively and efficiently.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 3 Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

e) Maintenance of Business Secrets: The business secrets are known only to the proprietor. He / she is not required to disclose any information to others.

f) Personal Contact with Customers: The proprietor maintain good personal contacts with the customers and employees. By knowing the likes, dislikes and tastes of the customers, the proprietor can adjust his operations accordingly.

g) Easy to Raise Finance: The sole proprietor is able to create goodwill for his business by his hardwork. This helps him / her to establish the creditworthiness in the market.

h) Socially Desirable: Large number of sole traders have entered different types of business which helps in avoiding concentration of wealth. The consumers will not depend on big businesses. Thus, sole-trader business is socially desirable.

i) Self Employment: The sole proprietorship form of business offers the means of self-employment. To earn livelihood, the individuals can easily start small scale business as a sole trader.

j) Inexpensive Management: As the sole proprietor is the owner, manager and controller of his business, there is no need to appoint specialized employees for various functions of business. Thus, management expenses can be saved to a larger extent.

Disadvantages of Sole Proprietorship: Sole proprietorship business is suffering from the following disadvantages.
a) Limited Resources: The resources of a sole proprietor are always limited. Being the single owner, it is not always possible to arrange sufficient funds from his own sources. So, the proprietor has a limited capacity to raise funds for his business.

b) Unlimited Liability: The liability of a sole proprietor is unlimited. His / her private properties can also be used for meeting business losses and obligations.

c) Limited Managerial Ability: A sole proprietorship form of business organisation always suffers from lack of managerial expertise. A single person may not be an expert in all fields like purchasing, selling, financing etc.

d) Lack of Continuity: The sole trade business continues as long as sole proprietor lives. The continuity of the business is linked with the life of the proprietor. Illness, death or insolvency of the proprietor can lead to closure of the business.

e) Not suitable for Large Scale Operations: As the financial resources and the managerial abilities of a sole proprietor are limited, this kind of business organisation is not suitable for large-scale businesses.

f) Wrong Decisions: A sole proprietor has to take all the decisions by himself / herself. He cannot consult experts to have proper knowledge about various aspects of the business. So, there is a possibility of taking wrong decisions which may lead to loss.

Question 3.
“One man management is the best in the world provided one man is big enough to take care of everything”. Discuss.
Answer:
In his book “The organisation of modem business” William R. Basset said that, “one man control is the best in the world if that man is big enough to manage everything.” One man controlled business is the best provided. That man is able to manage all the activities efficiently and effectively.

The sole proprietor is motivated to work more as there is direct relationship between efforts and reward. He can take prompt decisions and implement them immediately to avail of business opportunities. This type business is easy to form because there are no legal formalities to be observed. The capital required to start this business is less. The sole proprietor has direct contact with the customers and caters to their individual tastes. The incidence of taxation is lowest on this type of business. The proprietor should avoid risky and speculative transactions because of his unlimited liability.

All the above advantages of sole proprietorship can be availed only if the sole proprietor is intelligent, capable of taking quick decisions, able to manage the business properly and dynamic in nature. The pre-condition is that the man should be big enough to control every thing. That is, the sole proprietor is outstanding and is able to cope up with the work.

The sole trading form of business is suitable in the following cases:

  • Where the capital required is small.
  • Where the risk is not heavy.
  • Where the decisions are to be taken quickly.
  • Where the customers require personal attention.
  • Where market is local.
  • Where business is of speculative nature.
  • Where production of artistic goods to be carried on.

Question 4.
What is Joint Hindu Family Business? Discuss its main features.
Answer:
Meaning:

  • “A business, which continues from one generation to another generation is known as “Joint Hindu Family Business”. This is special form of business organization, which now exists only in India. And the business is within the family.
  • The head of the family is the head of the business also. He is also known as “Karta” and the members are known as “co-parceners”.

Features of Joint Hindu Family Business: The essential features of the Joint Hindu Family Business are as follows.
a) Formation: In Joint Hindu Family business there must be atleast two members in the family, having some ancestral property. It is not created by an agreement but by operation of law.

b) Governed by Hindu Law: The JHF business is a jointly owned business. The management and control of the JHF business is done according to Hindu Succession Act, 1956.

c) Membership: The membership of the family can be acquired only by birth. Unlike other business, outsiders are not allowed to become the coparceners in the JHF business. However, by adoption and Marriage with male member also confers membership.

d) Management: The business is managed by the senior most member of the family known as ‘Karta’ or ‘Manager’. Other members do not have the right to participate in the management. The Karta has the authority to manage the business as per his own will. His ways of managing cannot be questioned.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 3 Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

e) Profit Sharing: The Joint Hindu Family business is jointly owned by all the members. All the coparceners have equal share in the profits of the business.

f) Liability: All the members in a Joint Hindu Family have limited liability to the extent of property. The self acquired property of any member cannot be taken to pay the liabilities of the family. But the liability of the Karta is unlimited. His personal property can also be utilised to meet the business liability.

g) Continuity: Death of any coparceners does not affect the continuity of business. Even on the death of the Karta, it continues to exist as the eldest of the coparceners takes position of Karta.

h) Accounts: The accounts are maintained by Karta. Karta is not accountable to any member and no member is supposed to ask what are the profits and losses of business.

Question 5.
State the advantages and disadvantages of Joint Hindu Family Business Organisation.
Answer:
Advantages of Joint Hindu Family Business: The important advantages of a Joint Hindu Family business are as follows:
a) Centralized and Efficient Management: The management of Joint Hindu Family firm is vested in the hands of Karta only. This results in the unity command and disciplined management.

b) Continuity: It is not dissolved by the death of a coparcener. Even on the death of the Karta, it will be continued as the eldest of the family members assumes the charge of Karta.

c) Unlimited Membership: By birth every coparcener will automatically become a member in Hindu Undivided Family. Minors can also become members of the Joint Hindu Family. Hence there is no limit to membership.

d) Better Credit Facilities: The credit worthiness of the Joint Hindu Family business is better than that of the Sole Trader. There are more credit facilities are available to the JHF business.

e) Quick Decision: In Joint Hindu Family business, as Karta is the only decision maker, he can take very quick decisions.

f) Secrecy: As in Joint Hindu Family firm only Karta is to manage the affairs of busi-ness. He can keep business matters secret even from the members of the firm.

Disadvantages of Joint Hindu Family Business: The important disadvantages of a Joint Hindu Family business are as follows:
a) No Direct Reward for Efficiency: Karta alone looks after the business of Joint Hindu Undivided Family. But benefits are shared among all coparceners. The persons who work more efficiently and dedicatedly are not rewarded for their work.

b) Limited Managerial Ability: In Joint Hindu Family as an eldest of person only Karta has to manage business. The management and control of all the business affairs becomes difficult for Karta alone. Thus, expansion and growth of the business is difficult, as Karta has limited managerial ability.

c) Suspicion among Members: The Karta is empowered with vast power of secrecy and he / she can keep business affairs secret members. This leads to suspicion among the members themselves which even lead to disastrous for the Joint Hindu Family business.

d) Limited Capital and Financial Resources: The capital and financial resources of the Joint Hindu Family business are limited as compared with that of Partnership and Joint Stock Company.

Question 6.
Define the Co-operative Society. Explain its features.
Answer:
Meaning: The term “cooperation” is derived from the Latin word “co-operari”. The word “Co” means “with” and “operari” means “to work”. Thus the term cooperation means working together. Co-operative society is a voluntary association of persons who work together to promote their economic interest.

Definition: The Indian co-operative societies Act 1912, section (4) defines co-operative society as “a society, which has its objectives for the promotion of economic interests of its members in accordance with co-operative principles”.

Features:
1) Voluntary Association: A co-operative society is a voluntary association of persons. That means, persons can join and leave the society when they want.

2) Open Membership: The Membership is open to all persons having a common economic interest. Any person can become a member irrespective of his/her caste, creed, religion, colour, sex etc.

3) Number of Members: A Minimum of ’10’ members are required to form a co-operative Society. In case of multi-state co-operative societies, the minimum number of members should be ’50’ from each state.

4) Registration of the society: In India, co-operative societies are registered under the co-operative Societies Act, 1912 or, under the State co-operative Societies Act.

5) State control: Every co-operative society comes under the control and supervision of the Government. Every society has to get its accounts audited from the co-operative Department of the government.

6) Capital: The capital of the co-operative society is contributed by its members, it often depends on the loans and grants from state and central Government.

7) Democratic set up: The co-operative societies are managed in a democratic manner. The Management of a co-operative society is control by managing committee elected on the basis of “one-man one-vote” irrespective of the number of shares held by any member.

8) Service Motive: The primary objective of all co-operative societies is to provide services to its members, rather than to earn profits.

9) Return on capital Investment: The members of co-operative society get returns on their capital investment in the form of dividend. The multi cooperative societies registered under the state cooperative societies Act, 2000.

10) Distribution of surplus: After giving dividends to the members of the society, the surplus profit is distributed among the members in the form of bonus.
The multi co-operative societies registered under multi state co-opeerative societies Act, 200.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 3 Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

Question 7.
A co-operative society form of oganisation is a method of ‘Self Help’- Discuss.
Answer:
The co-operative movement has been necessiated to protect the interests of weaker sections of society. The primary objective of this movement is how to protect economically the weaker sections of the society from the oppression of economically strong segment of the society. In all forms of business organisations, be it a sole trade, partnership or joint stock company, the primary motive is to increase the profits. The businessman tries to promote his own interests through all positive means including exploitation of consumers. The cooperative form of organisation is a democratic set up run by its members for serving their own interests. It is self help through mutual help. The philosophy behind cooperative movement is all for each and each for all’.

In the words of Dr. H.N. Kunzen co-operative is self help as well as mutual help. It is a joint enterprise of those who are not financially strong and cannot stand on their legs and therefore, come together not with a view to get profits but to overcome disability arising out of the want of adequate financial resources.

Co-operative society is a voluntary association of persons who work together to pro-mote their economic interests. It works on the principle of self-help and mutual help. The primary objective is to provide support to the members. The motto of co-operative society is “Each for all and all for each”. People come forward as a group, pool their individual resources, utilise them in the best possible manner and derive some common benefits out of it.

Question 8.
Discuss the advantages and disadvantages of Co-operative Societies.
Answer:
Advantages of co-operative society:
1) Simple formation: It is easy to form a co-operative society as the legal formalities are not many. It is economical as it need not pay stamp duty, registration fees.

2) Democratic management: The management is done in a democratic way. Every member has one vote irrespective of the number of shares held by him. So, every one has an equal voice in the management.

3) Limited liability: The liability of the members is limited. He is not personally liable.

4) Stability and continuity: A co-operative society has perpetual existance. It need not be dissolved on the death, lunacy, insolvency of its members.

5) Economy in operation: Some of the members may voluntarily offer their free services. Therefore, some of the management expenses are saved.

6) Cheaper and better commodities: A co-operative society aims at service rather than profit. The consumers can get goods of better quality at reasonable price.

7) Priviliges state patronage: The government has granted several priviliges to cooperative societies. The government provide finance at concessional rates of interest.

8) Elimination of middlemen: A cooperative society purchases goods directly from the producers and sells directly to its members. Hence middlemen are eliminated.

9) Aim at mutual prosperity: Cooperates function on the principle of “Each for all and all for each” with the aim of mutual prosperity.

Disadvantages of Co-operative Society:
1) Inefficient management: The members of the managing committee are elected persons. Hence inexperience and unscrupulous persons may be elected. This leads to weak and inefficient management.

2) Limited financial resources: Restriction on dividend and the principle of one member, one vote discourage rich people from joining the society. Due to shortage of funds, there is limited scope for expansion and growth.

3) Lack of unity among members: The members are drawn from different sections of the society. There is lack of harmony among them.

4) Lack of incentive to work hard: Managing committee members do not take active part as they are not paid for their services. The loyalty of the members may not always assured.

5) Lack of secrecy: It is very difficult to maintain business secrets which are important for the success of the business unit.

6) Political interference: Government nominates members to the managing committee. Every government tries to send their own party members to these societies.

7) Government interference: Cooperative societies have to follow the rules and regulations of the cooperative societies act and government.

8) Cash trading: The members need credit facilities. But the societies sells goods only for cash. So, the members may go to private traders who extend credit facility.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 3 Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

Short Answer Questions

Question 1.
Explain the features of Sole Proprietor.
Answer:
Sole proprietorship is the oldest form of business organisation in which a single individual introduces his / her own capital, skill and intelligence in the management of its affairs and is solely responsible for the results of its operations. It is also known as Individual Proprietorship or Single Entrepreneurship.

A sole proprietor contributes and organizes the resources in a systematic way and controls the activities with the objective of earning profit.

Definition:
J.L. Hanson: “A type of business unit where one person is solely responsible for providing the capital and bearing the risk of the enterprise, and for the management of the business”.

Features of Sole Proprietorship: The following are the important features of sole proprietorship business organisation.
a) Individual Initiative: The sole proprietorship business is started by the initiative of a single person who wishes to start the business. The profits or losses of the business are taken by the individual.

b) Single Ownership: The sole proprietorship form of business organisation has a single owner who himself / herself start the business by bringing together all the resources.

c) Less Legal Formalities: The formation and operation of a sole proprietorship involves less legal formalities. Thus, its formation and winding up is quite easy and simple.

d) Unlimited Liability: The liability of the sole proprietor is unlimited. In case of loss, if his / her business assets are not enough to pay the business liabilities, his personal property can also be utilised to pay off the liabilities of the business.

e) Ownership and Management Exist Together: The owner himself / herself manages the business as per his / her own skills and intelligence. There is no separation of ownership and management. The business is dissolved if the owner dies, becomes insolvent or removed from the business.

f) Motivation: The sole proprietorship enjoys all the profits and at the same time bears the losses, if any. No other person shares the profits and losses of the business. It he works more, he will earn more.

Question 2.
Explain the limitations of, Sole Trader.
Answer:
The following are the limitations of sole trading business.
1. Limited resources: The resources of sole trader are limited. He has only two sources of securing capital, personal savings and borrowing on personal security. Hence, he can raise very limited amount of capital.

2. Instability: It has no separate legal status. The business and the owner are inseparable from one another. The business comes to an end on the death, insolvency, insanity of the owner.

3. Unlimited liability: The liability of the sole trader is unlimited. The creditors can recover the loan amounts not only from the business but also from his private property.

4. Not suitable for large scale operations: The resources are limited. Therefore, it is suitable only for small business and not large scale operations.

5. Limited managerial skill: The managerial ability is limited. A person may not be an expert in all matters. Sometimes wrong decisions may be taken.

6. Restricted growth: The limitations of capital and managerial ability will restrict the growth development and expansion of the business.

7. Dependence on paid employees: When the business expands, the sole trader has to depend on the paid employees. They may not work hard and show interest. Hence the efficiency suffers.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 3 Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

Question 3.
State the suitability of Sole Proprietorship.
Answer:
The sole trading form of business is suitable in the following cases:

  • Where the capital required is small.
  • Where the risk is not heavy.
  • Where the decisions are to be taken quickly.
  • Where the customers require personal attention.
  • Where market is local.
  • Where business is of speculative nature.
  • Where production of artistic goods to be carried on.

Question 4.
What are the features of Joint Hindu Family Business?
Answer:
Meaning:

  • “A business, which continues from one generation to another generation is known as “Joint Hindu Family Business”. This is special form of business organization, which now exists only inf India. And the business is within the family.
  • The head of the family is the head of the business also. He is also known as “Karta” and the members are known as “co-parceners”.

Features of Joint Hindu Family Business: The essential features of the Joint Hindu Family Business are as follows.
a) Formation: In Joint Hindu Family business there must be atleast two members in the family having some ancestral property. It is not created by an agreement but by operation of law.

b) Governed by Hindu Law: The JHF business is a jointly owned business. The management and control of the JHF business is done according to Hindu Succession Act, 1956.

c) Membership: The membership of the family can be acquired only by birth. Unlike other business, outsiders are not allow become the coparceners in the JHF business. However, by adoption and Marriage with male member also confers membership.

d) Management: The business is managed by the senior most member of the family known as ‘Karta’ or ‘Manager’. Other members do not have the right to participate in the management. The Karta has the authority to manage the business as per his own will. His ways of managing cannot be questioned.

e) Profit Sharing: The Joint Hindu Family business is jointly owned by all the members. All the coparceners have equal share in the profits of the business.

Question 5.
Explain the features of Co-operative Societies.
Answer:
Meaning: The term “cooperation” is derived from the Latin word “co-operari”. The word “Co” means “with” and “operari” means “to work”. Thus the term cooperation means working together. Cooperative society is a voluntary association of persons who work together to promote their economic interest.

Definition: The Indian co-operative societies Act 1912, section (4) defines co-operative society as “a society, which has its objectives for the promotion of economic interests of its members in accordance with co-operative principles”.

Features:
1) Voluntary Association: A co-operative society is a voluntary association of persons. That means, persons can join and leave the society when they want.

2) Open Membership: The Membership is open to all persons having a common economic interest. Any person can become a member irrespective of his/her caste, creed, religion, colour, sex etc.

3) Number of Members: A Minimum of TO’ members are required to form a co-operative Society. In case of multi-state co-operative societies, the minimum number of members should be ’50’ from each state.

4) State control: Every co-operative society comes under the control and supervision of the Government. Every society has to get its accounts audited from the co-operative Department of the government.

5) Capital: The capital of the co-operative society is contributed by its members, it often depends on the loans and grants from state and central Government.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 3 Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

Very Short Answer Questions

Question 1.
What is Business Organisation?
Answer:
1) In order to carry out any business and to achieve its objective of earning profit, it is required to bring together all the resources and put them into action in a systematic way, and to coordinate and control all these activities properly. This arrangement is known as business organisation.

2) Arrangement of ownership and management of business organisations is termed as ‘Form of Business Organisation’. Business organisations may be owned and managed by a single person (Sole Proprietorship) or a group of persons (Partnership) or in the form of a company Joint Stock Company.

Question 2.
Define Sole Proprietorship.
Answer:
1) Sole proprietorship is the oldest form of business organisation in which a single individual introduces his / her own capital, skill and intelligence in the management of its affairs and is solely responsible for the results of its operations. It is also known as Individual Proprietorship or Single Entrepreneurship.

2) A sole proprietor contributes and organizes the resources in a systematic way and controls the activities with the objective of earning profit.
Definition:
J.L. Hanson:
“A type of business unit where one person is solely responsible for providing the capital and bearing the risk of the enterprise, and for the management of the business”.

Question 3.
What is Joint Hindu Family Business?
Answer:
1) Meaning: “A business, which continues from one generation to another generation, is known as “Joint Hindu Family Business”. This is special form of business organization, which now exists only in India. And the business is within the family.

2) The head of the family is the head of the business also. He is known as “Karta” and the members are known as “Co-parceners”.

Question 4.
Define Co-operative Society.
Answer:
1) Cooperative society is a voluntary association of persons who work together to promote their economic interests. It works on the principle of self help and mutual help.

2) The motto of co-operative society is “Each for all and all for each”. People come forward as a group, pool their individual resources, utilise them in the best possible manner and derive some common benefits out of it.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 3 Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

Question 5.
Briefly explain the different types of co-operative societies.
Answer:
According to the needs of people different types of co-operative societies are started in India. They are:
1) Consumers Co-operative Society: These are started to help lower and middle class people. These societies protect weaker sections from the clutches of profit hungry businessmen. These societies make bulk purchases directly from producers and sells these goods to members on retail basis. The commission and profit of the middlemen are eliminated. The members contribute capital and membership is open to all irrespective of caste, creed, colour etc.

2) Producers Co-operative Society: Small producers find it difficult to collect various factors of production they also face marketing problem. The production of goods is undertaken by members in their houses or at common place. They are paid wages for their services. They are supplied raw material and equipment by the society. The output is collected and sold by the society. The profits are distributed among members after retaining some profit in the general pool.
Ex.: Appco, Co-Optex, Emniganur weavers co-operative society.

3) Marketing Co-operative Society: These societies are established by producers for selling their products at remunerative prices. These societies pool production from different members and undertake to sell these products by eliminating middlemen. The goods are sold when the market is favourable. The societies provide some advance money to the members for helping them in meeting their urgent needs. The sale proceeds are shared among members according to their contributions. These societies provide services like grading, warehousing, insurance, finance etc.

4) Co-operative Credit Society: The people with moderate means are formed with the object of extending short term credit to their members. They also develop thrift among the members. The funds are contributed by the members. These societies are divided into rural credit co-operative societies and urban credit co-operative societies.

5) Co-operative Housing Society: The low and middle income group of people are not able to construct their own house for want of money. Co-operative society arrange loans for their members from financial institutions and government agencies against security of the houses. These societies helps the members to become owners of house over a period of time. Ex.: Housing Board Colonies.

6) Co-operative Farming Societies: These societies are basically agricultural co-operatives. These are formed by the small land owners. They pool their resources to achieve the benefits of large scale farming and maximizing agricultural product. They solve the problems of finance, irrigation seeds, fertilizers etc.

Question 6.
Karta.
Answer:
1) The senior most male member of the family is Karta. All the affairs of the Joint Hindu Family are controlled and managed by one person. He is known as Karta or Manager.

2) The liability of the Karta is unlimited. He acts on behalf of the other members of the family. He is not accountable to anyone. He is the great master of the grandshow.

Question 7.
Co-parcener.
Answer:

  • The members of the Joint Hindu Family are called co-parceners.
  • Co-parcener is a person who has a share in common property formed either through inheritance or conversion of assets by members. The liability of the co-parceners is limited to their share of interest in the common property.

Question 8.
Dayabhaga.
Answer:

  • This school of Hindu prevails only in Assam and West Bengal.
  • Under this the right of the property comes to a co-parcener by succession and not by birth.
  • Share in a Joint Hindu Family does not fluctuates, on the basis of birth or death of a member.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 3 Sole Proprietorship, Joint Hindu Family Business and Cooperative Societies

Question 9.
Mitakshara.
Answer:

  • This school of Hindu law prevails in the entire India except in Assam and West Bengal.
  • Family members of the male line and their wives, and unmarried daughters are its members. By birth, a member gets a share in common property, it continues till his death.
  • In this way shares in the property get fluctuate in accordance with the number of co-parceners.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 4 Partnership Firm

Telangana TSBIE TS Inter 1st Year Commerce Study Material 4th Lesson Partnership Firm Textbook Questions and Answers.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material 4th Lesson Partnership Firm

Long Answer Questions

Question 1.
Define Partnership. Discuss its advantages and disadvantages.
Answer:
Meaning of partnership: ‘Partnership’ is an association of two or more persons who pool their financial and managerial resources and agree to carry on a business, and share its profits or losses. The person who form a partnership are individually known as ‘partners’ and collectively known as a firm or ‘partnership firm’.

Definition:

  • Section 4 of the Partnership Act, 1932 defines partnership as “the relationship between persons who have agreed to share the profits of a business carried on by all or anyone acting for all”.
  • According to L.H. Haney, “Partnership is the relationship existing between persons competent to make contract, who agree to carry on a lawful business in common with a view to private gain.

Advantages of Partnership firm:
a) Easy to Form: A partnership can be formed easily without many legal formalities. Since it is not compulsory to get the firm registered, a simple agreement, either in oral, writing or implied is sufficient to create a partnership firm.

b) Larger Resources: Since two or more partners join hands to start partnership firm, it may be possible to pool more resources as compared to sole proprietorship form of business organisation.

c) Better Decisions: In partnership firm each partner has a right to take part in the management of the business. All major decisions are taken in consultation with the consent of all partners. Thus, collective wisdom prevails and there is less scope for reckless and hasty decisions.

d) Benefits of specialisation: All partners actively participate in the business as per their specialisation and knowledge. In a partnership firm providing legal consultancy to people, one partner may deal with civil cases, one in criminal cases and other in labour cases and so on as per their area of specialisation.

e) Flexibility in operations: The partnership firm is a flexible organisation. At any time the partners can decide to change the size or nature of business or area of its operation after taking the necessary consent of all the partners.

f) Sharing of Risks: The losses of the firm are shared by all the partners equally or as per the agreed ratio. The burden of every partner will be much less as compared to the burden of sole-trade. The business expansion will not be hampered for fear of risk.

g) Secrecy: Business secrets of the firm are known to the partners only. It is not required to disclose any information to the outsiders. It is also not mandatory to publish the annual accounts of the partnership firm.

Disadvantages of Partnership Firm:
a) Unlimited liability: The most important drawback of partnership firm is that the liability of the partners is unlimited i.e., the partners are personally liable for the debts and obligations of the firm. Their personal property can also be utilised for payment of firm’s liabilities.

b) Instability: Every partnership firm has uncertain life. The death, insolvency, incapacity or the retirement of any partner brings the partnership to an end.

c) Limited capital: Since the total number of partners cannot exceed 20, the capacity to raise funds remains unlimited as compared to a joint stock company where there is no limit on the number of share holders.

d) Nob-transferability of share: The share of interest of any partner cannot be transferred to other partners or to the outsiders. So, it creates inconvenience for the partner who wants to transfer his share to others fully & partly.

e) Possibility of conflicts: Every partner in the firm has a equal right to participate in the management. Every partner can place his or her opinion or view point before the management regarding any matter at any time. Difference of opinion may give rise to quarrels and lead to dissolution of the firm.

f) Delay in Decision making: All important decisions are taken by the consent of partners, so decision making process becomes time consuming. There may be a possibility of losing business opportunities because of slow decision making.

Question 2.
Is registration of Partnership compulsory under the partnership Act, 1932? Explain the procedure required as registration of a firm.
Answer:
The registration of partnership is not compulsory under Indian Partnership Act, 1932. In England, registration is however, compulsory. In India, there are certain previlages which are allowed to those firms which are registered. Un-registered firms are prejudiced in certain matters in comparison to registered firms. Though directly the registration of firms is not compulsory but indirectly it is so. To avail certain advantages under law, the firm must be registered with the Registrar of firms of the state procedure for registration. For getting the firm registered the partners must file an application with the registrar of firms on a prescribed form. A small amount of registration fees is also deposited along with application form.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 4 Partnership Firm

The application should contain the following information –

  • Name of the firm.
  • Location of the firm.
  • Names of other places where the firm carries on business.
  • The names and addresses of partners.
  • The dates on which various partners persons joined the firm.
  • If the firm is started for a particular period then that period should be mentioned.
  • If the firm is started to achieve specific objective then it should also be given.

The application form should be signed and verified by each partner or his agent.
The particulars submitted to the Registrar are examined. It is also seen whether all legal formalities required have been observed or not. If everything is in order, then the Registrar shall record an entry in the Register of firms and issue the certificate of Registration. The firm is considered registered there on.

Question 3.
Discuss different types of partners.
Answer:
There are different types of partners in a partnership firm. They are:
I. On the base of participation:
1) Active Partner: An active partner is the one who takes active part in the day-to-day working of the business. He may act in various capacities as manager, advisor or organisor. He is also known as working partner or managing partner.

2) Sleeping Partner: A sleeping partner or dormant partner is the one who contribute capital, share profits and losses but does not take part in the working of the concern. He is not known to the public. So, he is also called as secret partner.

II. On the base of sharing profits:
1) Nominal Partner: A nominal partner is who lends his to the firm. He does neither contribute any capital nor does he shares profits of the business. They do not participate in the management of the business. But they are liable to third parties for all acts of the firm.

2) Partners in Profits: He is a partner who shares in the profits of the firm but not losses. But he is liable to third parties like any other partner. He is not allowed to take part in the management of the business.

III. On the base of Behaviour / Conduct:
1) Partner by Estoppel: When a person is not a partner, but posses himself as partner, either by words or in writing or by his acts, he is called partner by estoppel. He neither contributes the capital nor participate in profits and losses. But he is liable to any creditor like any other partner.

2) Partner by Holding out: If a person is considered by outsider as partner in the firm and he does not disclaim it, he is called partner by holding out. He neither contributes the capital to the firm nor participate in profits and losses. But he is liable to third parties for the debts of the firm.

IV. On the base of Liability:
1) Limited Partner: The liability of limited partners is limited to the extent of their capital contribution. This type of partners found in limited partnership.
2) General Partners: The partners having unlimited liability are called general partners.

V. Other partners:
1) Minor Partner: A minor is a person who has not yet attained the age of majority i.e., 18 years. According to Indian contract Act, a minor cannot enter into a contract. A minor may be admitted to the benefits of existing partnership with the consent of all partners. The minor is not personally liable for liabilities of the firm.

Question 4.
What is Partnership Deed? Explain its contents in detail.
Answer:

  • It is a document which containing the terms and conditions of a partnership.
  • Partnership deed forms the basis of partnership.
  • “Partnership deed is a document containing all the matters according to which mutual rights, duties and liabilities of the partners in the conduct of management of the affairs of the firm are determined”.
  • The partnership deed can he both oral or in writing. A written agreement, however, should be preferred because nobody can dispute the contents.
  • The partnership deed should not contain any term which is contrary to the provisions of the partnership Act. The deed has to be stamped according to Indian stamps Act, 1899. It should be signed by all partners and every partner should have a copy of the deed. The following clauses are generally included in the deed.
    • The name of the firm.
    • Names and addresses of partners.
    • Nature of the business.
    • Location of the business.
    • Duration of the period, if decided. ,
    • The amount of capital to be contributed by each partner.
    • The profit sharing ratio.
    • Rights, duties and liabilities of partners.
    • Salaries, commission pay able to any partner.
    • Amount of withdrawals allowed to each partner.
    • Rate of interest to be allowed on capital as well as rate of interest to be charged on drawings.
    • The method of evaluating good will at the time of admission, retirement or death of partner.
    • Procedure for dissolution of the firm.
    • Maintenance of books of accounts and audit of accounts.
    • Procedure for settlement disputes among the partners.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 4 Partnership Firm

Question 5.
State rights and duties of partners.
Answer:
The rights and duties of the partners of a firm usually are governed by the partnership agreement (Agreement Deed) among the partners. In case, the partnership deed does not specify them, then the partners will have rights and duties as laid down in the Indian Partnership Act, 1932.

Rights of a partner:

  • Right to take part in the conduct and management of the firm’s business.
  • Right to be consulted and expressed his opinion on any matter related to the firm.
  • Right to have access to inspect and copy any books of accounts and records of the firm.
  • Right to have an equal share in the profits of the firm, unless and otherwise agreed by the partners.
  • Right to receive 6% interest on loan and advances made by partner to the firm.
  • Right to be indemnified for the expenses incurred and losses sustained by partner to the firm.
  • Right to the partnership property unless and otherwise mentioned in the partnership deed.
  • Every partner has power of authority in an emergency, to do any such acts, for the purpose of protecting the firm from losses.
  • Right to act an agent of the partnership firm in the ordinary course of business.

Duties of a partner:

  • Should act honestly in the discharge of his duties to the maximum advantage of all the partners.
  • Should act in a just and faithful manner towards other partner and partners.
  • Should bound to share the losses of the firm equally unless and otherwise agreed upon by all partners.
  • Should indemnify the firm against losses sustained due to his wilful negligence in the business.
  • Must maintain true and correct accounts relating to the firm’s business.
  • No partner should make secret profits by way of commission or otherwise from the firm’s business.
  • No partner is allowed to assign or transfer his rights and interest in the firm to an outsider without the consent of other partners.
  • A partner must not carry on any business which is similar to or likely to compete with the business of his current partnership firm.

Question 6.
Define Limited Liability Partnership and state its features.
Answer:
Meaning: Government of India passed limited liability partnership Act, 2008 and it was notified on 31st March, 2009. According to this act the LLP shall be a body corporate and a legal entity. Separate from its members. Any two or more persons associated for carrying on a lawful business with a view to earn profit, may be subscribing their names to an incorporation document and filing the same with the Registrar, for forming limited liability partnership.

Definition: According to Section 3 of the Limited Liability Partnership Act, 2008, “an LLP is a body corporate formed and incorporated under the Act. It is a legal entity separate from its partners”.

Features of Limited Liability Partnership:
1) Limited Liability: The important feature of LLP is the liability of partners is limited to extent of their share. The private property of the partners may not be utilized to meet liabilities of the business.

2) Separate legal entity: Limited liability partnership is a separate legal entity as like as a company. The partners and firm are not one and the same, they are separate.

3) Number of members: Every LLP shall have atleast two persons to form the business and atleast one designated partner should be residents of India. There is no limit on the max no. of partners in the LLP.

4) Perpetual succession: Unlike a partnership firm, an LLP can confine its existance even after the death, retirement, insanity or insolvency of one or more partners.

5) Mutual Rights and duties: Mutual rights and duties of the partners within the LLP and governed by an agreement between the partners or between the partners and LLP as the case may be the case.

6) Not liable for un-authorized acts: No partner is liable on account of the independent or un-authorized actions of other partners, thus individual partners are shielded form joint liability created by another partner’s wrongful business decisions and misconduct.

Question 7.
What is Dissolution of Partnership Firm? Discuss different types of dissolution of firms.
Answer:
A distinction should be made between the ‘Dissolution of partnership’ and ‘Dissolution of firm’.

Dissolution of partnership: Dissolution of partnership implies the termination of the original partnership agreement or change in contractual relationship among partners. A partnership is dissolved by the insolvency, retirement, incapacity, death, expulsion etc., of a partner or on the expiry / completion of the term / venture of partnership.

A partnership can be dissolved without dissolving the firm. In dissolution of partner-ship, the business of the firm does not come to an end. The remaining partners continue the business by entering into a new agreement.

Dissolution of firm: Dissolution of firm implies dissolution between all the partners. The business of the partnership firm comes to an end. Its assets are realised and the creditors are paid off. Thus, dissolution of firm always involves dissolution of partnership but the dissolution of partnership does not necessarily mean dissolution of the firm.

Partnership firm may be dissolved in any one of the following ways:

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 4 Partnership Firm

1) Dissolution by Agreement: A partnership firm may be dissolved with the mutual consent of all the partners or in accordance with the terms of the agreement.

2) Dissolution by Notice: In case of partnership-at-will, a firm may be dissolved, if any partner gives a notice in writing to other partners indicating his intention to dissolve the firm.

3) Contingent Dissolution: A firm may be dissolved on the expiry of the term, completion of the venture, death of a partner, adjudication of a partner as insolvent.

4) Compulsory Dissolution: A firm stands automatically dissolved if all partners or all but one partner are declared insolvent, or business becomes unlawful.

5) Dissolution through court: Court may order the dissolution of a firm, when any partner becomes member unsound, permanently incapable of performing his duties, guilty of misconduct, wilfully and persistently commits breach of the partnership agreement, unauthorised transfers the whole of his interest or share in the firm to a third person.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 4 Partnership Firm

Short Answer Questions

Question 1.
Define partnership and state its important features.
Answer:
Meaning: ‘Partnership’ is an association of two or more persons who pool their financial and managerial resource and agree to carry on a business, and share its profit or losses. The persons who form a ‘partnership firm’.

Definition: Section 4 of the partnership Act, 1932 defines partnership as “the relationship between persons who have agreed to share the profits of a business carried on by all or any one acting for all”.

The features of partnership:
1) Formation: The partnership form of business organisation is governed by the provisions of the Indian partnership Act, 1932. It comes into existance through a legal agreement where in the terms and conditions governing the relationship among the partners, sharing of profits and losses and the manner of conducting the business are specified must be lawful and run with the profit motive.

2) Association of two or more persons: In partnership, there must be at least two persons. Maximum number of members in case of Banking business is 10 and for other business is not more than 20.
Minor cannot form a partnership firm as they are in competent to enter into a contract.

3) Unlimited liability: The partners of a firm have unlimited liability. Personal assets may be used for repaying debts in case the business assets are insufficient. The partners are jointly and individually liable for payment of debts.

4) Implied authority: There is an implied authority that any partner can act on behalf of the firm. The business will be bound by the acts of partners.

5) Existence of lawful business: The business of which the persons have agreed to share the profit, must be lawful. Any agreement to indulge in smuggling, back marketing etc., cannot be called partnership business in the eyes of law.

6) Utmost good faith: The main basis of the partnership business is good faith and mutual trust. Each partner should act honestly and give proper accounts to other partners.

7) Principal and agent relationship: There must be an agency relationship between the partners. Every partner is the principal as well as the agent of the firm. When a partner deals with other parties he / she acts as an agent of other partners and at the same time the other partners become the principal agent.

8) Restriction on transfer of shares: No partner can sell or transfer his / her share to others without the consent of the other partners. In case any partner does not want to continue in the partnership, he / she give a notice for dissolution of the partnership.

Question 2.
Discuss the registration procedure of partnership.
Answer:
For registering a partnership, the partners must prepare a statement containing the following particulars and submit the same to the Registrar along with the registration fee.

  • Name of the firm.
  • Name of the head office and branches, if any.
  • The names and addresses of partners.
  • Dates on which the partners joined the firm.
  • Duration of the business.
  • Date of opening the firm, type of business.

The statement must be stamped, dated and signed by all the partners. Along with this statement, a copy of the partnership deed should be submitted to the Registrar. If everything is in order, the Registrar shall record an entry in the Register of firms and will issue a ‘Certificate of Registration’.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 4 Partnership Firm

Question 3.
Explain the contents of the partnership deed.
Answer:

  • It is a document which containing the terms and conditions of a partnership.
  • Partnership deed forms the basis of partnership.
  • “Partnership deed is a document containing all the matters according to which mutual rights, duties and liabilities of the partners in the conduct of management of the affairs of the firm are determined”.
  • The partnership deed can be both oral or in writing. A written agreement, however, should be preferred because nobody can dispute the contents.
  • The partnership deed should not contain any term which is contrary to the provisions of the partnership Act. The deed has to be stamped according to Indian stamps Act, 1899. It should be signed by all partners and every partner should have a copy of the deed. The following clauses are generally included in the deed.
    • The name of the firm.
    • Names and addresses of partners.
    • Nature of the business.
    • Location of the business.
    • Duration of the period, if decided.
    • The amount of capital to be contributed by each partner.
    • The profit sharing ratio.
    • Rights, duties and liabilities of partners.
    • Salaries, commission pay able to any partner.
    • Amount of withdrawals allowed to each partner.
    • Rate of interest to be allowed on capital as well as rate of interest to be charged on drawings.
    • The method of evaluating good will at the time of admission, retirement or death of partner.
    • Procedure for dissolution of the firm.
    • Maintenance of books of accounts and audit of accounts.
    • Procedure for settlement disputes among the partners.

Question 4.
Explain the ways of dissolution of a partnership firm.
Answer:
A firm may be dissolved in the following circumstance.

  • Dissolution by agreement: A partnership firm can be dissolved by an agreement among all the partners.
  • Dissolution by notice: If a partnership is at will, it can be dissolved by any partner giving a notice to other partners.
  • Compulsory dissolution: A firm may be compulsory dissolved when all the partners or all but one partner are insolvent or the activities of the firm may become illegal.
  • Contingent dissolution: A firm will be dissolved on the happening of any of the situation:
    • Death of the partner
    • Expiry of the firm
    • Completion of the venture
    • Regignation by a partner.
  • Dissolution through court: A partner can apply to the court for dissolution of the firm on any of these grounds:
    • Insanity of a partner
    • Incapacity of a partner
    • Misconduct by the partner
    • Breach of agreement
    • Transfer of share to a third person
    • Regular losses.

Question 5.
Write about different kinds of partnership.
Answer:
Partnership firms formed with different types of partnership as mentioned in the following chart.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 4 Partnership Firm 1

 

1. Partnership on the basis of duration:
a) Partnership at will: The partnership which is formed for indefinite period is called as partnership at will. This partnership continues till the time the partners want it and will come to an end if they decide to dissolve it. Thus, partnership exists at the will of the partners.

b) Particular partnership: When the partnership is started for a particular work, then it is known as particular partnership. As and when the work is completed then partnership automatically comes to an end.

2. Partnership based on the liability:
a) General partnership: In this type, the liability of members is limited and all of them can participate in management. All the partners are collectively and personally liable for the liabilities of the firm. It means that personal properties of the partners can be utilized to meet liabilities of the business, if assets are not enough to pay the business liabilities.

b) Limited partnership: In limited partnership, the liability of atleast one partner is limited while liability of other partners may be limited. The partners with limited liability are called special partners, while those with unlimited liability are called general or active partners. The liability of special partners is limited only to their capital in the business, whereas the liability of general partners can go beyond their capital.

3. Limited Liability Partnership (LLP):
Limited Liability Partnership (LLP) is an alternative corporate business form that gives the benefits of limited liability of a company and the flexibility of a partnership. A partnership firm could not expand its activities because of higher risks and unlimited liability. As the personal properties of partners will be utilized to meet business liabilities. With a view to overcome the limitations of a partnership and company form, an alternative form, limited liability partnership was created.

Question 6.
What are the features of Limited Liability Partnership?
Answer:
Meaning: Government of India passed limited liability partnership Act, 2008 and it was notified on 31st March, 2009. According to this act the LLP shall be a body corporate and a legal entity. Separate from its members. Any two or more persons associated for carrying on a lawful business with a view to earn profit, may be subscribing their names to an incorporation document and filling the same with the Registrar, for forming limited liability partnership.

Definition: According to Section 3 of the Limited Liability Partnership Act, 2008, “an LLP is a body corporate formed and incorporated under the Act. It is a legal entity separate from its partners”.

Features of limited liability partnership:

  • Limited Liability: The important feature of LLP is the liability of partners is limited to extent of their share. The private property of the partners may not be utilized to meet liabilities of the business.
  • Separate legal entity: Limited liability partnership is a separate legal entity as like as a company. The partners and firm are not one and the same, they are separate.
  • Number of members: Every LLP shall have atleast two persons to form the business and atleast one designated partner should be residents of India. There is no limit on the max no. of partners in the LLP.
  • Perpetual succession: Unlike a partnership firm, an LLP can confine its existance even after the death, retirement, insanity or insolvency of one or more partners.
  • Mutual Rights and duties: Mutual rights and duties of the partners within the LLP and governed by an agreement between the partners or between the partners and LLP as the case may be the case.
  • Not liable for un-authorized acts: No partner is liable on account of the independent or un-authorized actions of other partners, thus individual partners are shielded form joint liability created by another partner’s wrongful business decisions and misconduct.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 4 Partnership Firm

Very Short Answer Questions

Question 1.
What is partnership firm?
Answer:
1) ‘Partnership’ is an association of two or more persons who pool their financial and managerial resources and agree to carry on a business, and share its profit or losses. The person who form a ‘partnership and individually known as ‘partners’ and collectively known as firm or ‘partnership firm’.

2) Section 4 of the partnership Act, 1932 defines partnership as “the relationship between persons who have agreed to share the profits of a business carried on by all or any one acting for all”.

Question 2.
Write about Partnership Deed.
Answer:
1) Partnership Deed: Partnership deed is a document containing the terms and conditions of a partnership. It is an agreement in writing signed by all the partners duly stamped & registered.

2) The partnership deed defines certain rights, duties and obligations of partners and governs relations among them in the conduct of business affairs of the firm.

Question 3.
What do you mean by Active partner?
Answer:
Active partner:
1) The partner who actively participates in the day-to-day operations of the business is known as “active partner”.

2) He / she may act in different capacities such as Manager, Organizer, adviser and controller of all the affairs of the firm. He is also called as “working partner”.

Question 4.
Describe about sleeping partner.
Answer:
Sleeping partner:

  • The partner who does not participate in the day – to – day activities of the business es known as ‘sleeping’ or ‘dormant’ partner.
  • Such partner simply contributes capital and shares the profit and losses.

Question 5.
Define Partner by Estoppel.
Answer:

  • A person who behaves in the public in such a way as to give an impression that he / she is a partner of the firm, is called ‘partner by estoppel’.
  • Such a partner is not entitled to share the profits of the firm, but is fully liable if somebody suffers because of his / her false representation.

Question 6.
Discuss Partner by Holding out.
Answer:

  • A partner (or) partnership firm declares that a particular person is a partner of their firm and such a person does not disclaim it, then he/she is known as a ‘partner by holding out’.
  • Such partners are not entitled to profits but are fully liable as regards the firm’s debts.

TS Inter 1st Year Commerce Study Material Chapter 4 Partnership Firm

Question 7.
What is a partnership at will?
Answer:
Partnership at will:

  • A partnership that is formed for an indefinite period is called a partnership at will.
  • This partnership continues till the time the partners want it and will come to an end if they decide to dissolve it. Thus, a partnership exists at the will of the partners.

Question 8.
Write about Limited Liability Partnership.
Answer:
Limited Liability Partnership (LLP):

  • According to section 3 of the Limited Liability Partnership Act, 2008, “an LLP is a body corporate formed and incorporated under the Act. It is a legal entity separate from its partners”.
  • LLP is an alternative corporate business that gives the benefits of the limited liability of a company and the flexibility of a partnership.
  • With a view to overcoming the limitations of a partnership and company form, an alternative form, a limited liability partnership was created.
  • This act passed in 2008, and it was notified on 3ist March 2009.

Question 9.
What is the dissolution of a partnership?
Answer:
Dissolution of partnership:

  • Dissolution of partnership implies the termination of the original partnership agreement or change in contractual relationship among partners.
  • A partnership is dissolved by the insolvency, retirement, incapacity, death expulsion, etc., of a partner or on the expiry/completion of the term/venture of the partnership.

Question 10.
What is the dissolution of a firm?
Answer:
The dissolution of a firm implies dissolution between all the partners. The business of the partnership firm comes to an end. Thus, the dissolution of the firm always involves the dissolution of the partnership, but the dissolution of a partnership does not necessarily mean the dissolution of the firm.

TS Inter 2nd Year Maths 2A Solutions Chapter 1 Complex Numbers Ex 1(a)

Students must practice this TS Intermediate Maths 2A Solutions Chapter 1 Complex Numbers Ex 1(a) to find a better approach to solving the problems.

TS Inter 2nd Year Maths 2A Solutions Chapter 1 Complex Numbers Exercise 1(a)

I. Question 1.
If z1 =(2, – 1); z2 = (6, 3) find z1 – z2.
Solution:
z1 = 2 – i; z2 = 6 + 3i
z1 – z2 = (2 – i) – (6 + 3i)
= (2 – 6) + (- 1 – 3)i
= – 4 – 4i (or)
z1 – z2 = (- 4, – 4).

Question 2.
If z1 = (3, 5) and z2 = (2, 6) find z1 . z2.
Solution:
z1 = 3 + 5i; z2 = 2 + 6i
z1 . z2 = (3 + 5i) (2 + 6i)
= 6 + 18i + 10i + 30i2
= 6 – 30 + 28i
= – 24 + 28i = (- 24, 28).

TS Board Inter 2nd Year Maths 2A Solutions Chapter 1 Complex Numbers Ex 1(a)

Question 3.
Write the additive inverse of the following complex nwnbers:
i) (√3, 5)
ii) (- 6, 5) + (10, – 4)
iii) (2, 1) (- 4, 6)
Solution:
i) z1 = √3 + 5
a + ib is additive inverse then
z1 + a + ib = 0 + 0i
(√3 + a) + (5 + b)i = 0 + 0i
a = – √3, b = – 5
∴ Additive inverse of z1 is – √3 – 5i (- √3, – 5).

ii) z1 = – 6 + 5i; z2 = 10 – 4i
z1 + z2 = (- 6 + 10) + i (5 – 4) = 4 + i.
Additive inverse be a + ib
(z1 + z2) + a + ib = 0 + 0i
(4 + a) + (1 + b)i = 0 + 0i
a = – 4
b = – 1
∴ – 4 – i = (- 4, – 1)

iii) z1 = 2 + i; z2 = – 4 + 6i
z1z2 = (2 + i) (- 4 + 6i)
= – 8 + 12i – 4i + 6i2
= – 8 – 6 + 8i
= – 14 + 8i
z1z2 + a + ib = 0 + 0i
(- 14 + a) + (8 + b) i = 0 + 0i
a = 14, b = – 8
∴ Additive inverse of z1z2 be 14 – 8i or (14, – 8).

TS Board Inter 2nd Year Maths 2A Solutions Chapter 1 Complex Numbers Ex 1(a)

II. Question 1.
If z1 = (6, 3); z2 =(2,- 1) find z1/z2.
Solution:
z1 = 6 + 3i; z2 = 2 – i

TS Inter 2nd Year Maths 2A Solutions Chapter 1 Complex Numbers Exercise 1(a) 1

Question 2.
If z = (cos θ, sin θ) find z – \(\frac{1}{z}\).
Solution:
z – \(\frac{1}{z}\) = (cos θ + i sin θ) – \(\)
= cos θ + i sin θ – \(\frac{(\cos \theta-i \sin \theta)}{(\cos \theta+i \sin \theta)(\cos \theta-i \sin \theta)}\)
= cos θ + i sin θ – \(\frac{(\cos \theta-i \sin \theta)}{\left(\cos ^2 \theta+\sin ^2 \theta\right)}\)
= 2i sin θ
= θ + 2i sin θ
= (0, 2 sin θ).

TS Board Inter 2nd Year Maths 2A Solutions Chapter 1 Complex Numbers Ex 1(a)

Question 3.
Write the multiplicative inverse of the following complex numbers:
i) (3, 4)
ii) (sin θ, cos θ)
iii) (7, 24)
iv)(- 2, 1)
Solution:
i) z1 = 3 + 4i
a + ib is multiplicative inverse of z1
z (a + ib) = 1 + 0i
a + ib = \(\frac{1}{\mathrm{z}_1}\)
a + ib = \(\frac{1}{3+4 i}\)
a + ib = \(\frac{3-4 i}{(3+4 i)(3-4 i)}\)
= \(\frac{3-4 i}{9+16}=\frac{3}{25}-\frac{4}{25} i\)
= \(\left(\frac{3}{25}, \frac{-4}{25}\right)\)

ii) z = sin θ + i cos θ
a + ib is multiplicative inverse of z1
z1 . (a + ib) = 1 + 0i
a + ib = \(\frac{1}{\mathrm{z}_1}\)
= \(\frac{1}{\sin \theta+i \cos \theta}\)
= \(\frac{\sin \theta-i \cos \theta}{(\sin \theta+i \cos \theta)(\sin \theta-i \cos \theta)}\)
= \(\frac{\sin \theta-i \cos \theta}{\sin ^2 \theta+\cos ^2 \theta}\)
= (sin θ, – cos θ).

TS Board Inter 2nd Year Maths 2A Solutions Chapter 1 Complex Numbers Ex 1(a)

iii) z1 = 7 + 24i
a + ib is multiplicative inverse of z1
z1 . a + ib = 1 + 0i
a + ib = \(\frac{1}{7+24 i}\)
= \(\frac{7-24 \mathrm{i}}{(7+24 \mathrm{i})(7-24 \mathrm{i})}\)
= \(\frac{7-24 i}{49+576}\)
= \(\frac{7}{625}-\frac{24}{625} 1=\left(\frac{7}{625}, \frac{-24}{625}\right)\)

iv) z1 = – 2 + i
z1 . (a + ib) = 1 + oi
z1 = \(\frac{1}{a+i b}\)
a + ib = \(\frac{1}{z_1}\)
= \(\frac{1}{-2+1}\)
= \(\frac{-2-i}{(-2+i)(-2-i)}\)
= \(\frac{-2-i}{4+1}\)
= \(\left(\frac{-2}{5}, \frac{-1}{5}\right)\)

TS 6th Class Science 1st Lesson Questions and Answers Telangana – Our Food

TS Board Telangana SCERT Class 6 Science Solutions 1st Lesson Our Food Textbook Questions and Answers.

Our Food – TS 6th Class Science 1st Lesson Questions and Answers Telangana

Improve Your Learning

Question 1.
What are the common food items usually eaten by you ? (Conceptual Understanding) 2 M
Answer:
Rice, dosa, idly, chapathi, biryani, payasam, leafy vegetable dishes, chicken, mutton, soup, dal, curries of various vegetables etc.

Question 2.
Find out the ingredients of the given food items. (Conceptual Understanding) 4 M
1) Pachipulusu, 2) Coconut chutney, 3) Jilebi, 4) Onion pakodi
Answer:

  1. Pachipulusu: Tamarind, onion, dry chilli, jeera, salt, pepper powder, necessary volume of water and jaggery.
  2. Coconut chutney : Coconut pieces, dry chilli or green chilli, oil, salt, onion, mustard seeds, little amount of black gram, red gram etc.
  3. Jilebi: Maida flour, jaggery syrup, oil etc.
  4. Onion pakodi : Onions, salt, dry chilli, oil, besan flour (senagapindi), rice powder.

TS 6th Class Science 1st Lesson Questions and Answers Telangana - Our Food

Question 3.
Write down the process of making upma or any other snack of your choice.
(Or)
List out the essential ingredients of your desired food items and explain the preparation.
(Or)
Describe the preparation of snacks of your interest.
(Or)
Write the process of preparing any food item you take in the morning.
(Experimentation andfield investigation) 8 M
Answer:
Aim : The process of making upma by my choice at home.
Required ingredients: 1) Sufficient amount of upma ravva, edible oil, water, green or dry chilli, talimpu dinusulu (red gram, black gram, mustard seeds), tomatoes, curry leaves, onions, salt etc.

Procedure:

  1. First, required edible oil is heated in a dish.
  2. Now add, talimpu dinusulu, green or dry chillies, curry leaves and tomato pieces along with onion pieces.
  3. Fry all the ingredients for sometime.
  4. Immediately certain amount of water is added to the fried ingredients. The liquid mixture is boiled for sometime. Needed amount of salt is added to the mixture.
  5. Finally required amount of upma ravva is added to the boiled liquid mixture and stirred well. Sometime is taken for complete boiling of all the ingredients.

Observation : I observed the delicious flavour of the dish while it is boiling on the stove.

Result: I got tasty upma.

Precautions : I used a kitchen spoon for stirring the liquid mixture after adding of upma rawa to prevent unwanted pellets.

Question 4.
Collect any wrapper of packaged food. Read the information details and answer the following questions.
a) When was it manufactured and how long can we use it ?
b) What ingredients does it contain, name them ? (Information skills and Projects) 4 M
Answer:

  1. I collected the wrapper of Kissan mixed fruit jam.
  2. It was manufactured in the month of January – 2018.
  3. It can long last upto the month of September – 2018.
  4. The ingredients present in the jam are sugar, mixed fruit pulp 46%, acidity regulator – 330, vitamin By preservatives, pineapple and strawberry flavouring substances, synthetic food colour, added flavours and artificial raspberry etc.

Question 5.
Shahina’s mother always cooks plain rice! If the same rice is used to make kichidi, payasam or biryani how would you feel eating those ? (Appreciation and Aesthetic sense and values) 4 M
Answer:

  1. It’s a new experience to have a new taste or aroma of the kichidi or payasam or biryani.
  2. Because Shahina’s mother’s idea is to satisfy her family members with new delicious dish with regularly used rice.
  3. She applied innovative method of preparing different tasty food items with routinely used rice.
  4. But each food item (payasam / kichidi/ biryani) has its own taste or aroma.
  5. Payasam gives sweet taste, kichidi and biryani give us spicy taste.

TS 6th Class Science 1st Lesson Questions and Answers Telangana - Our Food

Question 6.
List out the names of some plants that grow in your village. Which parts of it are used as food ? (Information skills and projects) 4 M
(or)
Write the information you collected about the plants that grow in your locality. Also write the parts of the plants which are used as food.

S.No. Name of the plantPart that we eat
1. Amaranthleaves

Answer:
List of the names of some plants that grow in our village.

Name of the plantPart that we eat
Amaranth (Thotakura)leaves, stem
Sugarcanestem
Carrotroot
Onionbulb, leaves
Cabbageleaves
Murraya (curry)leaves

Question 7.
Some food materials are given below. What are the different possible ways of cooking them ? Find out and write them.
Meat – Groundnuts – Potatoes – Spinach. (Conceptual Understanding) 4 M
Answer:
The following different possible ways of cooking for the following food material.

  1. Meat: Steaming, frying.
  2. Groundnuts : Steaming, frying, boiling.
  3. Potatoes : Steaming, frying, boiling, roasting.
  4. Spinach : Steaming, shallow frying, cutting and mixing.

Question 8.
With the help of your teacher, form groups of 5 or 6 students of your class. Make a fruit chat or vegetable salad and eat it.
How do you feel ? Write a few lines about your experience. (Information skills and Projects) 8 M
(Or)
How did you do the project work in groups instructed by your science teacher on making fruit or vegetable salad?
Answer:
Project work:

  1. Introduction : With the help of our teacher all of our classmates were divided into 5 groups.
  2. Aim of the Project: Our teacher advised us to make a fruit salad.
  3. Collection of the fruits : We collected fruits like papaya, grapes, pineapple, ripened mangoes and an apple.
  4. Procedure : We chopped all the fruits and mixed them in a big bowl. The salad is ready.
  5. Taste of the salad : Our teacher asked us to taste the salad. We started eating it. We felt very tasty of the mixture of different fruit pieces. The taste of the salad is sweet, sour and juicy.

Question 9.
Ask your friend to think the name of any food item. Now you have to guess its name. For this you can ask some questions. Your friend can only answer it in Yes or No. What / How many questions did you ask before you could guess the name ? (Asking Questions and making Hypothesis) 8 M
Answer:
[This is based on the idea or plan of the individual at a specific time. Therefore every one can apply own method of questioning about different varieties of food items. India is famous for “Nala Bheema Pakam” throughout the entire food world. [One item is discussed and given below.]

Person ‘A’ thinks about one tasty food item. He asks person ‘B’ to guess the food item that he thinks about. Then person ‘B’ starts asking the following questions. Person A gives yes or no answers.

Thinks aboutPerson B guessing questionsPerson A answers
a delicious1) Is it sweet in taste ?No
food-‘Biryani’2) Is it sour in taste ?No
3) Is it coloured food ?Yes
4) Is it only one coloured food ?No
5) Is it different coloured food ?Yes
6) Is it with different spices ?Yes
7) Does it possess only few ingredients ?No
8) Or else it possesses many ingredients ?Yes
9) Is it famous in India ?Yes
10) Should we add vegetables to the dish ?Yes
11) Should we mix with kurma or curd chutney ?Yes
12) Is it a nice tasty biryani ?Yes, You are correct

(Likewise we can do the activity for so many food items in the class. Put as many questions as possible to get the answer)

TS 6th Class Science 1st Lesson Questions and Answers Telangana - Our Food

Question 10.
List out the ingredients needed to make vada. Are they same for dosa?
Answer:

Ingredients for VadaIngredients for Dosa
1) Red gram flour is used.1) Black gram and rice flour are used.
2) Jeer a, ginger, green onions etc., are also used2) For onion dosa, onions are necessary.
3) Ingredients paste is fried in the oil soon after making it.3) The ingredients mixture (dough) is to be fermented before one day for making
4) More oil is required in the fry dish.4) Less oil is applied on fry pan.
5) Salt is added.5) Salt is added

Question 11.
Latha’s mother has prepared the following statements for you. Find out the wrong ones among these. But don’t forget to give your reasons.
a) We can get food from plants and animals only.
b) Spices, oils, salt and meat are the ingredients of a chicken curry.
Answer:
a) We can get food from plants and animals only.
b) ‘b’ is wrong. Spices, oils, salt, chicken flesh and bones are the ingredients of a chicken curry.
c) Third sentence is not accurate.
Answer:
(a) We can get from plantshoney and animals only. honey from
(b) ‘b’ is wrong. Spices, oils, salt, chicken flesh and bones are the ingredients of a chicken curry.
(c) Third sentence is not accurate. We get honey from bee – hive. Honey bees extract honey from the flowers in the for  nectar. The nectar sucked by the bees is converted into honey in the bee So both plants and honey bees
are source of honey.

Question 12.
Find out from your parents the various methods of preserving food and write a note on them. (Information Skills and Projects) 2 M
Answer:
I asked my parents and collected the information of various methods of preserving different food items. Methods of food preservation are

  1. Smoking
  2. Salting
  3. Canning
  4. Drying
  5. Freezing
  6. Mechanical drying etc.

Question 13.
Collect information about the main food habits of different states of India. Refer to the Atlas, library books and discuss with your teacher, (or)
(Information Skills and Projects) 8 M
Write the details of information you collected on food habits of the people in different regions of India. Write the procedure that how you collected the data, (or)
On what basis development of food habits takes place. Give suitable examples.
Answer:
Food habits develop based on the availability of food material, culture and climatic conditions.
Result: The following food habits have been listed in the form of table

Region/stateFood habits
Andhra PradeshRice & curry, idli, dosa etc.
Punjab & HaryanaChapathi, roti etc.
Uttar Pradesh & UttarakhandChapathi with curry
MaharashtraRoti, kurma, panipuri
OdishaRice and curry
KeralaCoconut oil flavoured items
Tamil NaduSambar, idly, rice etc.
KarnatakaRice, curry etc.

Question 14.
Suppose if fish / raw mangoes / lemons are given to you, how would you preserve them ? (Experimentation and field investigation) 8 M
Answer:
If I choose raw mangoes to preserve, I can use the following method.
Aim : To preserve the raw mangoes in the form of pickle.

Required ingredients: Pieces of raw mango, salt, edible oil, red chilli powder, dry chillies, fenugreek powder, mustard seeds, garlic, red gram (dal) turmeric powder etc.

Procedure:

  1. Mangoes are cut into pieces. Certain amount of salt is added to the pieces.
  2. Sufficient amount of mustard and fenugreek powders are added to the pieces and mixed thoroughly.
  3. Then fresh chilli powder is added followed by mixing of oil to the entire mixture.
  4. All the mixture is preserved for 2 or 3 days. On fourth day mango pieces mixture is tasted for finding out uniformity of added ingredients.
  5. Then sufficient amount of oil is boiled with Talimpu dinusulu (dry chillies, red gram, mustard seeds etc.) poured into the mango pieces jar.
  6. Now the pickle is ready. We can preserve this pickle for a few months.

TS 6th Class Science 1st Lesson Questions and Answers Telangana - Our Food

Question 15.
Make a list of animals and insects from which we get food. (Conceptual Understanding) 8 M
(a) Write the names of these animals on slips of paper. On the otherside of the slip write the names of food we get from the animals – milk, eggs or meat.
(b) Sort the slips into groups. Write the names of the animals in the correct portions of the circles shown below.
(c) Are there any portions where none of the animals fit ? Explain why.
Answer:

Region/stateThe products of the birds, animals and Insects
Andhra PradeshChicken, egg
Punjab & HaryanaMeat, egg
Uttar Pradesh & UttarakhandEgg, meat
MaharashtraMeat (mutton)
OdishaMeat
KeralaHoney
Tamil NaduMeat
KarnatakaEggs, chicken

(b)
TS 6th Class Science 1st Lesson Questions and Answers Telangana - Our Food 1

(c) There is a no specific portion for the special insect called Honey bee. Honey bee is neither milk giving nor meat giving and egg laying individual. We can extract only honey from the honey bee. Hence it is unfit.

TS 6th Class Science 1st Lesson Notes – Our Food

  • We get food from plants and animals.
  • For cooking food, we need different types of ingredients.
  • We use different parts of plants like stems, roots, leaves, fruits and flowers as food.
  • The taste of food is based on its ingredients, method of preparation and cultural practices of the region.
  • Boiling, steaming, fermentation are some methods of preparing food.
  • We use preservatives to preserve food for sometime.
  • Sugar syrup or honey is a good preservative. Fruits are often preserved in sugar syrup or honey. Jams and fruit juices are good examples of preservation with sugar.
  • When you purchase any food item in the market, we should not forget to read about its ingredients and manufacturing date.
  • Outdated food material may damage our health.
  • Ingredients : The agents which are added in the food.
  • Preservatives : The substances which help in storing food.
  • Fragrants : The agents which impart smell to the food.
  • Dry fruits : We can preserve the fruits by drying.

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

Telangana SCERT TS 8th Class Telugu Guide Pdf Download 1st Lesson త్యాగనిరతి Textbook Questions and Answers.

త్యాగనిరతి TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana

చదువండి – ఆలోచించి చెప్పండి.

దధీచి మహా తపశ్శాలి. చ్యవన మహర్షి పుత్రుడు. ఒకప్పుడు రాక్షసులు దేవతల అస్త్రాలను గుంజుకొంటుండగా వాటిని దాచిపెట్టుమని దధీచికి దేవతలు ఇచ్చిపోయారు. కానీ ఎంతకాలమైనా వారు రాకపోయేసరికి దధీచి వారి అస్త్రాలను నీరుగా మార్చి తాగాడు. అటు తర్వాత దేవతలు మా అస్త్రాలు మాకిమన్నారు. అప్పుడు ఆ అస్త్రాలు తన ఎముకలను పట్టి ఉన్నందువల్ల యోగాగ్నిలో తన శరీరాన్ని దహించుకొని అస్థికలను తీసుకొమ్మన్నాడు. అట్లా దధీచి ఎముకల నుండి ఇంద్రుని వజ్రాయుధం రూపొందింది.

ప్రశ్న 1.
దధీచి ఎవరు ?
జవాబు.
దధీచి గొప్ప తపస్వి. చ్యవన మహర్షి కుమారుడు.

ప్రశ్న 2.
దధీచి చేసిన త్యాగం ఏమిటి ? ఎందుకు ?
జవాబు.
దధీచి తన శరీరాన్ని యోగాగ్నిలో దహించివేసుకొని తన ఎముకలను దేవతలకు ఆయుధాలుగా ఇచ్చాడు.

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

ప్రశ్న 3.
త్యాగం అంటే ఏమిటి ?
జవాబు.
తన కష్టనష్టాలను లెక్కచెయ్యకుండా పరహితం కోసం ప్రాణాలను సైతం ఇచ్చేయడమే త్యాగం.

ప్రశ్న 4.
మీకు తెలిసిన త్యాగమూర్తుల పేర్లను తెలుపండి.
జవాబు.
జీమూత వాహనుడు, బలిచక్రవర్తి, ఏకలవ్యుడు, హరిశ్చంద్రుడు మొదలైన వారు గొప్ప త్యాగధనులు.

ఆలోచించండి – చెప్పండి (TextBook Page No. 4)

ప్రశ్న 1.
సత్యధర్మ నిర్మలుడని శిబి చక్రవర్తిని ఎందుకన్నారు ?
జవాబు.
శిబి చక్రవర్తి సత్యం వ్రతంగా కలవాడు. ఆడినమాట తప్పనివాడు. అన్ని ధర్మములు తెలిసినవాడు. ధర్మం తప్పక ఆచరించేవాడు. నిర్మలమైన మనస్సు, ప్రవర్తన కలవాడు. అందుచేత ఆయనను సత్యధర్మ నిర్మలుడన్నారు.

ప్రశ్న 2.
“ధర్మువు సర్వంబునకు హితంబుగ వలయున్” దీనిపై మీ అభిప్రాయాన్ని చెప్పండి.
జవాబు.
‘సత్యం మాట్లాడండి. ధర్మం ఆచరించండి.’ అనే విషయాలను వేద శాస్త్రాలు చెబుతున్నాయి. కాని వాటిని పాటించే సమయంలో వాటివల్ల అందరికీ మేలు జరుగుతుందా, లేదా అని పరిశీలించాలి. ఒకవేళ కీడు కలిగేట్లైతే అప్పుడు వాటిని సరి చూసుకోవాలి. ఏ నియమాలైనా ప్రజలమేలు కోసం ఏర్పాటు చేయబడేవే. అందుకే కవి నన్నయ ధర్మం అందరికీ మేలు కలిగించాలి అని ప్రయోగించాడు.

ప్రశ్న 3.
‘ఆశ్రితులను ఎందుకు విడిచి పెట్టరాదు ?
జవాబు.
బలహీనుడు బలవంతుని వద్దకు రక్షణ కోసం వస్తాడు. అతడు తనను కాపాడగలడు అనే నమ్మకంతో వస్తాడు. కనుక అతనికి ఆశ్రయమిచ్చి కాపాడటం బలవంతుని కర్తవ్యం. ఎన్ని ఆటంకాలు కలిగినా వారి నమ్మకాన్ని వృథా చేయకుండా కాపాడాలి. అందుకే ఆశ్రితులను విడిచిపెట్టరాదు.

ప్రశ్న 4.
ఏ సందర్భంలో ఇతరులు మిమ్మల్ని ఆశ్రయిస్తారు ?
జవాబు.
జంతువుల వలన, ఇతరుల వలన భయం కలిగినప్పుడు, శత్రువులు దండెత్తినప్పుడు, దుష్టుల వలన ప్రాణాలకు ప్రమాదం ఏర్పడినప్పుడు, కష్టాలు కలిగినప్పుడు, తాను తలపెట్టిన మంచి పనులకు ఆటంకాలు కలిగినప్పుడు, తన కష్టాన్ని ఇతరులు దోచుకుంటున్నప్పుడు – ఇలా అనేక సందర్భాల్లో ఇతరులు మనను ఆశ్రయిస్తారు.

ఆలోచించండి – చెప్పండి. (TextBook Page No. 5)

ప్రశ్న 1.
డేగ తన ఆకలిని తీర్చుకోవడానికి శిబి మాంసాన్ని ఎందుకు కోరింది ?
జవాబు.
పావురం డేగకు సహజమైన ఆహారం. శిబి దానికి ఆశ్రయం ఇచ్చాడు. వదిలిపెట్టనంటున్నాడు. ధర్మబద్ధమైన తన ఆహారం తినకపోతే ఆకలితో చనిపోతానని, ఆపై తన భార్య, పిల్లలు కూడా బతకరని డేగ చెప్పింది. నీవు చెప్పింది ధర్మమే ఐనా నేను ఆశ్రయమిచ్చిన పావురాన్ని నీకు ఆహారం కానివ్వను. మరేది కోరినా తెప్పించి యిస్తాను అన్నాడు శిబి. అందుకని డేగ తన ఆకలిని తీర్చుకోడానికి శిబి మాంసాన్ని కోరింది.

ప్రశ్న 2.
‘అనుగ్రహించితి మహా విహగోత్తమ’ అని శిబి చక్రవర్తి అనటాన్ని మీరెట్లా అర్థం చేసుకున్నారు?
జవాబు.
పావురాన్ని తప్ప వేరే ఏ ఆహారాన్నైనా కోరుకో. తెప్పించి ఇచ్చి నీ ఆకలి తీరుస్తాను. పావురాన్ని మాత్రం వదలను అన్నాడు శిబి చక్రవర్తి. అప్పుడు డేగ పావురం బరువుకు సరితూగినంత మాంసాన్ని నీ శరీరం నుంచి కోసి యిస్తే ఒప్పుకుంటాను అన్నది. అందుకే శిబి పరమ సంతోషంతో “ఓ పక్షి రాజా ! నన్ను అనుగ్రహించావు. పావురాన్ని కాపాడతానన్న నా మాట నిలబెట్టావు” అని డేగతో అన్నాడు.

ప్రశ్న 3.
బలి చక్రవర్తి పావురాన్ని రక్షించడానికి ప్రాణత్యాగానికి పూనుకున్నాడు కదా ! త్యాగం ఆవశ్యకత ఏమిటి ? (టెక్స్ట్ బుక్ 5)
జవాబు.
త్యాగం అనేది గొప్ప పుణ్యకార్యం. మనకు అక్కరలేని దాన్ని ఇచ్చేసి త్యాగం చేశాను అనుకోవడం త్యాగం అనిపించుకోదు. తనను ఎవరైనా ఆశ్రయించినప్పుడు వారి కోరిక తీర్చడానికి అవసరమైతే తన ప్రాణాలను కూడా ఇవ్వడానికి సిద్ధపడాలి. అటువంటి వారే చరిత్రలో నిలచిపోతారు. ఆదర్శప్రాయులౌతారు. అందుకే త్యాగం చాలా గొప్ప గుణం.

ఇవి చేయండి

I. విని, అర్థం చేసుకొని, ఆలోచించి మాట్లాడడం

ప్రశ్న1.
త్యాగం అంటే ఏమిటి ? త్యాగంలోని గొప్పతనం ఏమిటి ?
జవాబు.
తనకు ఉన్నదానిలో కొంత ఇతరులకు ఇవ్వడమే త్యాగం. ఎన్ని కష్టాలకైనా ఓర్చుకొని తనను ఆశ్రయించిన వారికి కావలసిన దానిని ఇవ్వడమే త్యాగం. ఇందులో ప్రాణాలను కూడా లెక్కచేయకుండా త్యాగం చేసిన వారు మహనీయులు. మనం త్యాగం చేసినందువలన ఆ ఫలితాన్ని పొందినవారు, వారి ఆత్మీయులు ఎంతో సంతోషపడతారు. ఆ సంతోషం మనకెంతో తృప్తినిస్తుంది. అదీ త్యాగంలోని గొప్పతనం.

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

ప్రశ్న2.
ఇతరులకోసం, సమాజంకోసం త్యాగం చేసిన వారి గురించి చెప్పండి.
జవాబు.
భారతదేశాన్ని పరాయిపాలన నుంచి విడిపించి ప్రజలు పడుతున్న బానిసత్వపు బాధలను తొలగించడానికి ఎంతోమంది నాయకులు తమ సర్వస్వాన్నీ త్యాగంచేసి ఉద్యమంలో పాల్గొన్నారు. జవహర్లాల్ నెహ్రూ, ప్రకాశం పంతులు మొదలైన ఎందరో నాయకులు ధనాన్ని ఆస్తులను త్యాగం చేశారు. భగత్సింగ్, చంద్రశేఖర్ ఆజాద్, అల్లూరి సీతారామరాజు వంటివారు ప్రాణాలను త్యాగం చేశారు. డా. ద్వారకానాథ్ కొట్నీస్ యుద్ధసైనికుల కోసం అమోఘమైన సేవలందించాడు.

II. ధారాళంగా చదువడం – అర్థం చేసుకొని ప్రతిస్పందించడం

1. కింది వాక్యాల ఆధారంగా పాఠంలోని పద్యపాదాలను గుర్తించి రాయండి.

అ) ధర్మం జగత్తుకంతటికీ మేలు చేయాలి
జవాబు.
ధర్మువు సర్వంబునకు హితంబుగ వలయున్.

ఆ) ఈ పక్షి నాకు ప్రకృతి సహజంగా ఏర్పడిన ఆహారం
జవాబు.
ఇక్కపోతంబు నాకు వేదవిహితంబైన యాహారంబు.

ఇ) ఆశ్రయించిన వారిని విడిచిపెట్టడం ధర్మమవుతుందా చెప్పు
జవాబు.
శరణాగత పరిత్యాగంబు కంటే మిక్కిలి యధర్మం బొండెద్ది ?

2. కింది పద్యాన్ని చదివి ఇచ్చిన ప్రశ్నలకు సరిపోయే జవాబును గుర్తించండి.

‘ఆ॥బ్రతికి నన్నినాళ్ళు ఫలము లిచ్చుటెగాదు.
చచ్చిగూడ చీల్చియిచ్చు తనువు
త్యాగ భావమునకు తరువులే గురువులు
లలిత సుగుణజాల తెలుగు బాల.

అ) ‘చెట్టు’ అను పదానికి సరిపోయే పదం
ఎ) తరువు
బి) గురువు
సి) ఫలం
డి) గుణం
జవాబు.
ఎ) తరువు

ఆ) త్యాగానికి గురువులు ఎవరు ?
ఎ) మానవులు
బి) చెట్లు
సి) పక్షులు
డి) జంతువులు
జవాబు.
బి) చెట్లు

ఇ) తనువును చీల్చి ఇచ్చేవి
ఎ) మేఘాలు
బి) నదులు
సి) చెట్లు
డి) పక్షులు
జవాబు.
సి) చెట్లు

ఈ) చచ్చుట పదానికి వ్యతిరేకార్థం
ఎ) పెరుగుట
బి) తరుగుట
సి) బ్రతుకుట
డి) మేల్కొనుట
జవాబు.
సి) బ్రతుకుట

ఉ) పై పద్యానికి తగిన శీర్షిక
ఎ) భారం
బి) ప్రాణం
సి) యోగం
డి) త్యాగం
జవాబు.
డి) త్యాగం

III. స్వీయరచన

1. కింది ప్రశ్నలకు ఐదేసి వాక్యాల్లో జవాబులు రాయండి.

అ) ఇతరులు ఆహారం తినేటప్పుడు ఎందుకు విఘ్నం కలిగించకూడదో రాయండి.
జవాబు.
ఎవరైనా ఆహారం తినేది ఆకలి తీర్చుకోవడానికే. ఎంతో పనిచేసి, కడుపు ఆకలితో కాలిపోతూంటే, భోజనం చేద్దామని కూర్చొన్న వ్యక్తికి, ఆటంకం కలిగిస్తే ఆ వ్యక్తి చాలా బాధపడతాడు. ఆకలితో నీరసించిపోతాడు. ఇక పని చేయలేడు. పనిచేయలేడు కాబట్టి తిండికి కావలసిన ధనం సంపాదించలేడు. చివరికి ఆరోగ్యమే పాడయ్యే ప్రమాదముంది. అందుకే ఆహారం తినేటప్పుడు విఘ్నం కలిగించకూడదంటారు. సైన్సుపరంగా కూడా కారణముంది. భోజనం చేసే సమయంలో కడుపులోని జీర్ణరసాలు ఉత్తేజంగా ఉంటాయి. భోజనానికి ఆటంకం కలిగిస్తే, ఆ ఊరిన రసాలు పేగుల మీద ప్రభావం చూపి అనారోగ్యం కలిగిస్తాయి.

ఆ) ‘అందరూ ధర్మాన్ని ఆచరించాలి’ అనే విషయాన్ని సమర్థిస్తూ రాయండి.
జవాబు.
‘సత్యం మాట్లాడండి. ధర్మం ఆచరించండి.’ అనే విషయాలను వేద శాస్త్రాలు చెబుతున్నాయి. కాని వాటిని పాటించే సమయంలో వాటివల్ల అందరికీ మేలు జరుగుతుందా, లేదా అని పరిశీలించాలి. ఒకవేళ కీడు కలిగేట్లైతే అప్పుడు వాటిని సరి చూసుకోవాలి. ఏ నియమాలైనా ప్రజలమేలు కోసం ఏర్పాటు చేయబడేవే. అందుకే కవి నన్నయ ధర్మం అందరికీ మేలు కలిగించాలి అని ప్రయోగించాడు.

ఇ) ఇతరుల కొరకు మనం ఎట్లాంటి త్యాగాలను చేయవచ్చో రాయండి.
జవాబు.
ఎవరైనా ప్రమాదంలో ఉన్నప్పుడు ప్రాణాలను కూడా లెక్కచేయకుండా కాపాడాలి. మనం రక్తం దానం చేయవచ్చు. మన పనులను వాయిదా చేసుకొని వారిని హాస్పటల్స్కు తీసుకుని వెళ్ళవచ్చు. మన వాహనంలోనే ప్రమాదానికి గురైన వ్యక్తులను తరలించవచ్చు. నాన్న మనకోసం ఇష్టమైన వస్తువు తెచ్చినప్పుడు చెల్లికి అదే కావాలని అడిగితే తన కోసం మనం దాన్ని తాగ్యం చెయ్యవచ్చు. బస్సులోను, రైలులోను మనకంటే పెద్దవారు నిలబడి మనం కూర్చుని ఉంటే మన సీటు వారికోసం త్యాగం చెయ్యవచ్చు.

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

ఈ) “త్యాగనిరతి” అనే శీర్షిక పాఠానికి ఏ విధంగా తగినదో రాయండి.
జవాబు.
ఈ పాఠంలో డేగ పావురాన్ని తినడానికి వెంటపడింది. పావురానికి ఆశ్రయమిచ్చి శిబి చక్రవర్తి పావురం కోసం ఏమైనా త్యాగం చెయ్యడానికి సిద్ధపడ్డాడు. రాజు త్యాగ గుణాన్ని ఉపయోగించుకోడానికి డేగ పావురాన్ని త్యాగం చేసింది. డేగ రాజు శరీరంలోని మాంసాన్ని పావురం బరువుకు సరిపడ తూచి యిమ్మన్నది. అలా తూచడంలో చివరికి రాజు తానే త్రాసులో కూర్చుని తన ప్రాణాలనే త్యాగం చేయడానికి సిద్ధపడ్డాడు. తన త్యాగ గుణాన్ని దేవతలు మెచ్చుకున్నారు. అందుచేత ఈ పాఠానికి “త్యాగనిరతి” అనే శీర్షిక తగి ఉన్నది.

2. కింది ప్రశ్నలకు పది వాక్యాల్లో జవాబులు రాయండి.

అ) త్యాగం చేయటంలో ఉన్న గొప్పతనాన్ని, అనుభూతిని వివరించండి. (లేదా) త్యాగనిరతి పాఠ్యభాగ సారాంశాన్ని సొంతమాటల్లో రాయండి. (లేదా) పావురాన్ని రక్షించుటకు శిబి చక్రవర్తి చేసిన త్యాగాన్ని వివరించండి. (లేదా) శిబి చక్రవర్తి తన శరీరాన్ని కోసివ్వటంలో ఆంతర్యం ఏమిటి ? (లేదా) శిబి చక్రవర్తి త్యాగ గుణాన్ని సొంతమాటల్లో వ్రాయండి. (లేదా) త్యాగ గుణం గొప్పతనాన్ని కవి ఎలా వివరించాడు ?
జవాబు.
ఇంద్రుడు, అగ్నిదేవుడు డేగ పావురాల రూపంలో శిబిచక్రవర్తి త్యాగ గుణాన్ని పరీక్షించడానికి వచ్చారు. శరణుకోరి వచ్చిన పావురానికి శిబి అభయమిచ్చాడు. అలా శరణన్న వారిని రక్షించటంలో ఎంతో ఆనందం ఉంటుంది. లోకంలో ఎంతోమంది ఉన్నా పావురం తన దగ్గరికే వచ్చిందంటే తన మీద ఎంతో నమ్మకం ఉండబట్టే గదా అని తలచుకుంటే శిబి గుండె సంతోషంతో ఉప్పొంగిపోయింది. ఆ ఆనందం అనుభవించే వారికే తెలుస్తుంది.

అలాగే ధర్మాధర్మాల గురించి వాదించిన మీదట డేగ పావురానికి సరితూగినంత మాంసం శిబి శరీరం నుంచి తూచి ఇవ్వమన్నప్పుడు “నన్ననుగ్రహించితివి మహావిహగోత్తమ !” అంటూ ఎంతో సంతోషించాడు శిబి, తాను అన్నమాట నిలబెట్టుకోగలుగుతున్నాను గదా అని. అంతేగాక ఒకరిని రక్షించడానికి, మరొకరి ఆకలి తీర్చడానికి తాను ప్రాణత్యాగానికైనా సిద్ధపడ్డాడు. రెండు విధాలుగా ధర్మాన్ని రక్షించగలిగానన్న ఆనందం, అనుభూతి ఎంతో గొప్పవి. ఆ ఆనందం అనుభవించే వారికే బాగా అర్థమౌతుంది.

IV. సృజనాత్మకత/ప్రశంస

అ) అన్ని దానాల్లోకెల్ల అన్నదానం గొప్పది. శరీరంలోని అవయవదానం ఇంకా గొప్పది. అవయవదానంపై ప్రజలకు చైతన్యం కలిగించుమని వార్తాపత్రికలకు లేఖ రాయండి.

వరంగల్,
ది.XX. XX. XXXX

జవాబు.
గౌరవనీయులైన పత్రికా సంపాదకులకు,
నమస్తే తెలంగాణ పత్రిక

పుట్టుకతోనే అవయవలోపాలతో కొందరు పుడుతూ ఉంటే, ప్రమాదాల్లో అవయవాలు పోగొట్టుకునేవారు కొందరు. కన్ను, ముక్కు, చెవి, కాళ్ళు, చేతులు – వీటిలో ఏ అవయవం లేకపోయినా బాధాకరమే. మన చుట్టూ ఉన్న ప్రకృతిలోని అందాలను చూసి ఆనందించాలన్నా, చక్కని సంగీతం వినాలన్నా, సుందరమైన ప్రదేశాలకు వెళ్ళాలన్నా కళ్ళు, ముక్కు, కాళ్ళు, చేతులు తప్పనిసరి. ఇవేకాదు, మూత్రపిండాలు, ఊపిరితిత్తులు వంటి అవయవభాగాలు ముఖ్యమైనవే.

రక్తం అవయవ భాగం కాకపోయినా, అవయవమంత ప్రాముఖ్యమున్నదే. కళ్ళు, మూత్రపిండాలు, ఊపిరితిత్తులు, రక్తంవంటి వాటిని దానమిచ్చి మన చుట్టూ ఆయా అవయవాల లోపంతో బాధపడేవారిని ఆదుకోవడమే మానవజన్మకు సార్థకత.
జీవించి ఉండగానే, కళ్ళు, మూత్రపిండాలు వంటివి దానం చేయవచ్చు. మరణించాక కూడా జీవించి ఉండడానికి మార్గం అవయవదానం. తమ మరణానంతరం, తమ కళ్ళను దానం చేస్తామంటూ, ఎంతోమంది నేటికాలంలో ముందుకొస్తున్నారు.

అలా నేత్రదానంతో ఎంతోమంది అంధులకు వెలుగునిస్తూ, మరణించాక కూడా జీవించడం గొప్ప విషయం. అలాగే ఇటీవల బెంగుళూరుకు చెందిన వ్యక్తి గుండె చెన్నైకి చెందిన మరొక వ్యక్తికి మార్పిడి చేయడం ద్వారా ఆ వ్యక్తికి ప్రాణం పోశారు. అలాగే ఇటీవల విజయవాడకు చెందిన మణికంఠ దానం చేసిన గుండె, నేత్రాలు, మూత్రపిండాలు, ఊపిరితిత్తులు, కాలేయం మరికొందరిని జీవించగలిగేట్లు చేశాయి.

ఇలా అవయవ దానం వల్ల కొంతమంది జీవితాల్లో వెలుగులు నింపవచ్చు. ఇటువంటివారు రాబోయే తరాలకు స్ఫూర్తిదాతలు. చనిపోయాక కూడా జీవించాలంటే అవయవదానమే మార్గం. అవయవ దానానికి అందరూ ముందుకు వచ్చేలా మీ పత్రిక ద్వారా చైతన్యం కలిగించమని విజ్ఞప్తి.

ఇట్లు
బాలభాను,
ఒక పాఠకుడు.

చిరునామా :
నమస్తే తెలంగాణ పత్రికా కార్యాలయం,
రోడ్ నెం. 10, బంజారా హిల్స్
హైదరాబాద్.

V. పదజాల వినియోగం

1. గీత గీసిన పదాలకు అర్థాలను రాయండి.

ఉదా : కపోతములు శాంతికి చిహ్నాలని భావిస్తారు.
కపోతములు = పావురములు

అ) ఆశ్రితులను వదలి వేయుట ధర్మువు కాదు.
జవాబు.
ధర్మువు = ధర్మము

ఆ) ఉత్తముడు పరుల హితమునే కోరతాడు.
జవాబు.
హితమునే = మేలునే

ఇ) ఎందరో మహానుభావుల పరిత్యాగం వల్లనే తెలంగాణ రాష్ట్రం సిద్ధించింది.
జవాబు.
పరిత్యాగం = సమర్పించడం

ఈ) దేశంలో సుఖశాంతులు వర్ధిల్లుగాక !
జవాబు.
వర్ధిల్లు = వృద్ధిపొందు

ఉ) బుభుక్షితుడు రుచిని పట్టించుకోకుండా ఆరగిస్తాడు.
జవాబు.
బుభుక్షితుడు = ఆకలితో బాధపడువాడు’

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

2. కింది వాక్యాలలోని నానార్థాలను గుర్తించి రాయండి.

ఉదా : ఈ సంవత్సరం వానలు తక్కువగా ఉన్నాయి.
వర్షం = సంవత్సరం, వాన

అ) న్యాయంగా ఆలోచిస్తే పాలల్లో నీళ్ళు కలపడం ధర్మం కాదు.
పాడి : __________, __________
జవాబు.
పాడి : న్యాయం, పాలు

ఆ) అడవిలోని జంతువులకు నీరు కరువవుతున్నది.
వనం : __________, __________
జవాబు.
వనం : అడవి, నీరు

VI. భాషను గురించి తెలుసుకుందాం

1. కింది వాక్యాలను చదువండి. అవి ఎటువంటి వాక్యాలో గుర్తించి జతపరచండి.
ఉదా : లోపలకి రావచ్చు – అనుమత్యర్థక వాక్యం

అ) దయచేసి వినండి1) ఆశ్చర్యార్థక వాక్యం
ఆ) రమ చక్కగా రాయగలదు2) ప్రశ్నార్థక వాక్యం
ఇ) ఆహా ! ఎంత బాగుందో3) సామర్థ్యార్థక వాక్యం
ఈ) అల్లరి చేయవద్దు4) ప్రార్థనార్థక వాక్యం
ఉ) గిరి ! ఎక్కడున్నావు ?5) నిషేధార్థక వాక్యం

జవాబు.
అ) 4
ఆ) 3
ఇ) 1
ఈ) 5
ఉ) 2

2. కింది పదాలను విడదీసి సంధి పేరు రాయండి.

అ) ఇంద్రాగ్నులు = _______ + _______ = _______
జవాబు.
ఇంద్ర + అగ్నులు = సవర్ణదీర్ఘ సంధి
సూత్రం : అ, ఇ, ఉ, ఋ లకు సవర్ణాలైన అచ్చులు పరమైనప్పుడు వాని దీర్ఘాలు ఏకాదేశమవుతాయి.

ఆ) త్యాగమిది = _______ + _______ = _______
జవాబు.
త్యాగము + ఇది = ఉత్వ సంధి
సూత్రం : ఉత్తునకు అచ్చుపరమైనపుడు సంధి అవుతుంది.

ఇ) ఆహారార్థం = _______ + _______ = _______
జవాబు.
ఆహార + అర్థం = సవర్ణదీర్ఘ సంధి
సూత్రం : అ, ఇ, ఉ, ఋ లకు సవర్ణాలైన అచ్చులు పరమైనప్పుడు వాని దీర్ఘాలు ఏకాదేశమవుతాయి.

ఈ) నేనెట్లు = _______ + _______ = _______
జవాబు.
నేను + ఎట్లు = ఉత్వసంధి
సూత్రం : ఉత్తునకు అచ్చుపరమైనపుడు సంధి అవుతుంది.

ఉ) శౌర్యాది = _______ + _______ = _______
జవాబు.
శౌర్య + ఆది = సవర్ణదీర్ఘ సంధి
సూత్రం : అ, ఇ, ఉ, ఋ లకు సవర్ణాలైన అచ్చులు పరమైనప్పుడు వాని దీర్ఘాలు ఏకాదేశమవుతాయి.

భాషాకార్యకలాపాలు / ప్రాజెక్టు పని:

ప్రశ్న 1.
త్యాగబుద్ధి కలిగిన ఇద్దరు మహనీయుల వివరాలను లేదా కథలను లేదా సంఘటనలను సేకరించండి. నివేదిక రాసి తరగతిలో ప్రదర్శించండి.
జవాబు.
అ) ప్రాథమిక సమాచారం :
1) ప్రాజెక్టు పని పేరు : త్యాగబుద్ధి కలిగిన ఇద్దరు మహనీయులు.
2) సమాచారాన్ని సేకరించిన విధానం : ఉపాధ్యాయుని ద్వారా / ఇంటిలోని పెద్దల (తాత/నానమ్మ/ అమ్మమ్మ) ద్వారా / గ్రంథాలయ పుస్తకాల ద్వారా

ఆ) నివేదిక :
విషయ వివరణ :
“తనకు ఎంతో అవసరమైనప్పటికిని లెక్కచేయకుండా ఇతరులకు ఇవ్వడాన్నే త్యాగం అంటారు.” దానం, త్యాగం అనే రెండు పదాలు దగ్గర అర్థాన్నిచ్చేవిగా ఉన్నా వీటి మధ్య ఎంతో తేడా ఉంది.
తనకున్నంతలో ఇతరులకు ఇవ్వడం దానం అయితే, తనకున్నా లేకున్నా ఇతరులకు ఇవ్వగలిగే గుణాన్ని త్యాగంగా చెప్పవచ్చు. అలాంటి త్యాగబుద్ధి గలిగిన ఇద్దరు మహాపురుషుల గూర్చి, నేను నివేదికలో పొందు పరుస్తున్నాను.

1. రంతిదేవుడు
“అతిథి దేవో భవ” అనేది మన సాంప్రదాయం. దాన్ని అక్షరాల ఆచరించి శాశ్వత కీర్తి పొందిన రంతిదేవుని కథ నాకెంతోగానో నచ్చింది. రంతిదేవుడు ఒక మహారాజు. అమిత దానశీలి. తన రాజ్యాన్ని, సంపదలను దానం చేసి భార్యా బిడ్డలతో అడవికి వెళ్ళాడు.
TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి 1
అడవిలో కాయ, కసరులు తింటూ కడుపు నింపుకొనేవాడు, దైవికంగా లభించినది తిని తృప్తిపడేవాడు తప్ప దేన్నీ కోరేవాడు కాదు. భవిష్యత్ అవసరాలకు కూడా దేన్నీ దాచుకొనేవాడు కాదు. ఒకసారి 48 రోజులు పాటు అతనికి, అతని కుటుంబానికి ఏమీ లభించలేదు. 49వ రోజున కొంత ఆహారం లభించింది. కుటుంబమంతా కూర్చుండి తినడానికి ఉపక్రమించ బోతుండగా ఒక బ్రాహ్మణ అతిథి వచ్చాడు. అతనికి ఆహారం పెట్టాడు. తర్వాత ఒక బీదవాడు వచ్చాడు. రంతిదేవుడు అతని ఆకలి కూడా తీర్చి పంపాడు. తర్వాత ఒకడు, తన కుక్కల క్షుద్బాధ తీర్చమని వేడుకోగా వాటికి ఆహారం పెట్టాడు. చివరికి కొద్ది పాయసం మాత్రమే మిగిలింది. దాన్నే తలా కాస్తా తాగుదామనుకోగా, ఒక ఛండాలుడు వచ్చాడు. ఉన్న పాయసం అతనికి ఇచ్చి, ఆకలి బాధ తట్టుకోలేక రంతి దేవుడు స్పృహ తప్పి పోయాడు. మరుక్షణమే దేవుడు ప్రత్యక్షమై అతనికి మోక్షాన్ని ప్రసాదించాడు.

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

2. బలిచక్రవర్తి
రాక్షస రాజైన బలి చక్రవర్తి మహా బలవంతుడు. అతనికి ఎదురొడ్డి పోరాడలేక దేవతలు మహావిష్ణువును శరణు కోరతారు. ఎలాగైనా బలి చక్రవర్తిని చంపనైనా చంపు లేదా మాపై ఆధిపత్యం చలాయించకుండానైనా చూడ మంటారు. అప్పుడు విష్ణువు వారికి అభయమిచ్చి, తాను వామనరూప ధారియై బలి వద్దకు వెళ్తాడు. గొడుగు ధరించి వచ్చిన ఆ వామనమూర్తిని చూడగానే రాక్షస గురువైన శుక్రాచార్యుల వారి మనస్సెందుకో కీడు శంకించింది.
TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి 2
దివ్యదృష్టితో అతడు శ్రీ మహావిష్ణువని గ్రహించి బలిని, అతనికి దానమివ్వవద్దని ఎంత చెప్పినా బలి చక్రవర్తి ససేమిరా వినడు. తన కులం, వంశం, దేశం నాశనమైనా, చివరికి తాను చనిపోయినా ఆడిన మాట తప్పను అని వామనునికి 3 అడుగుల నేల దానం చేస్తాడు. 2 అడుగులకే భూమ్యాకాశాలను ఆక్రమించిన వామనుడు, తన 3వ అడుగు ఎక్కడ పెట్టాలో చెప్పమంటాడు. అప్పుడు బలి, తన శిరస్సు పైన ఉంచమంటాడు. వామనుడు, బలి శిరస్సుపై తన పాదాన్ని ఉంచి పాతాళానికి తొక్కి వేస్తాడు. దాంతో దేవతలకు బలి చక్రవర్తి పీడ విరగడైంది.

ఇ) ముగింపు :
ఈ విధంగా తమ సచ్చీలత, త్యాగనిరతి అనే గుణాలతో చరిత్రలో నిలిచిపోయిన ఇరువురు మహాపురుషుల కథలు చదువుతుంటే నాలో ఎంతో ఉత్తేజం, ఉద్వేగం కలిగాయి. ఇలాంటి మహాపురుషులను కన్న భరతభూమికి వందనాలు అర్పించాలనిపించింది.

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Important Questions త్యాగనిరతి

ప్రశ్న 1.
“శరణాగత పరిత్యాగంబు కంటె మిక్కిలి యధర్మం బొండెద్ది” అని శిబి అన్నాడు కదా! శరణాగతులను ఎందుకు విడువకూడదు ?
(లేదా)
శరణుకోరిన వారిని వదలకూడదు. ఎందుకు ?
(లేదా)
శరణాగత పరిత్యాగం అధర్మం అంటే నీకేమి అర్థమైంది ?
జవాబు.
తనను ఆశ్రయించినవారు శరణాగతులు. తనను కాపాడ గల్గినవారి వద్దకే, గొప్పనమ్మకంతో వస్తారు. ఆశ్రయమిచ్చిన వారిని కాపాడటం ధర్మం, కర్తవ్యం. ఎన్ని ఆటంకాలు ఎదురైనా, వారి నమ్మకాన్ని వమ్ము చేయకుండా ఆశ్రితులను కాపాడాలి శరణాగతులను వదలకూడదు. వారిని కాపాడకుండా వదిలిపెడితే అది అధర్మం అవుతుంది.

ప్రశ్న 2.
త్యాగం అంటే ఏమిటి ? త్యాగం ఎందుకు చేయాలి? దేనిని గొప్పత్యాగం అంటారు ? త్యాగగుణం ఎందుకు కలిగి
ఉండాలి ?
జవాబు.
తనకి ఉన్నంతలో కొంత ఇతరులకి ఇవ్వడమే త్యాగం. ఎన్ని కష్టాలకైనా ఓర్చుకొని తనను ఆశ్రయించిన వారికి కావలసిన దానిని ఇవ్వడమే త్యాగం. ఆశ్రయించినవారి కోసం తన ప్రాణాలనైనా సంతోషంగా ఇవ్వడానికి సిద్ధపడడాన్ని గొప్పత్యాగం అంటారు.
త్యాగ ఫలితాన్ని పొందినవారు, వారి ఆత్మీయులు ఎంతో సంతోషపడతారు కనుక ఆ సంతోషం మనకెంతో తృప్తినిస్తుంది. అదీ త్యాగంలోని గొప్పతనం. అనిర్వచనీయమైన ఆనందం, సంతృప్తి పొందటం కోసం త్యాగ గుణం కలిగి ఉండాలి.

ప్రశ్న 3.
శిబిచక్రవర్తి వంటి వాళ్ళ కీర్తి శాశ్వతమని వివరించండి.
జవాబు.
ప్రాణభయంతో ఆశ్రయించిన వారు నీచులే అయినా వారిని విడిచి పెట్టడం ధర్మం కాదు. ఆహారమే కావలసివస్తే అడవిలో ఎన్నో జంతువులు ఉంటాయి. వాటిని తిని ప్రాణాలు నిలుపుకోవచ్చు అని డేగతో అన్నాడు. ఆ డేగ శిబితో పావురం తనకు సహజసిద్ధంగా కల్పించబడిన ఆహారం. దీన్ని కాపాడాలనుకుంటే దాని బరువుకు తూగినంత మాంసం నీ శరీరం నుండి నాకు పెట్టమని అన్నది. తన ప్రాణాలను సైతం లక్ష్యపెట్టక ఆశ్రయించిన పావురాన్ని కాపాడటానికి సిద్ధపడ్డ శిబి చక్రవర్తిలాంటి వాళ్ళ కీర్తి శాశ్వతంగా నిలిచి ఉంటుంది.

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

ప్రశ్న 4.
త్యాగనిరతి పాఠం ద్వారా డేగ దృష్టిలో ధర్మం అంటే ఏది ?
జవాబు.
అన్ని ప్రాణులు ఆహారం తీసుకొనే బ్రతుకుతాయి. ఆహారం లేకపోతే ప్రాణులు ఉండవు. డేగకు పావురం వేదంచే నిర్దేశింపబడిన ఆహారం. డేగలు పావురాలను తింటాయి. కాబట్టి పావురాన్ని చంపి తినుట తప్పుకాదని, అది ధర్మబద్ధమే అని డేగ ఉద్దేశం.

ప్రశ్న 5.
త్యాగనిరతి పాఠం ఆధారంగా శిబి చక్రవర్తికి, డేగకు మధ్య జరిగిన సంభాషణ రాయండి.
జవాబు.

సంభాషణ

డేగ : ఓ శిబి చక్రవర్తీ ! నువ్వు గొప్ప సత్యధర్మ పరుడవని విన్నాను. మరి ఆకలిగొన్నవాడినైన నా ఆహారాన్ని తిననీకుండ చేస్తున్నావెందుకు ? నేను ఆకలితో చనిపోతే నా పిల్లలు, భార్య బతకరు. ఇన్ని ప్రాణాలు పోవడానికి నీవు కారణమౌతావు. ఇది నీకు ధర్మమా ?
శిబి చక్రవర్తి : నేను నీ ఆహారమైన పావురాన్ని రక్షిస్తానని మాట ఇచ్చాను. నీ ఆకలి తీర్చడానికి నీకేం కావాలో కోరుకో ఇస్తాను.
డేగ : పావురాలు మా జాతికి ఆహారమని వేదాల్లో కూడా చెప్పబడింది. కనుక నాకీ పావురాన్నిచ్చే సెయ్.
శిబి చక్రవర్తి : అడవిలోని ఏ జంతువుల మాంసం కావాలన్నా తెప్పించి ఇస్తాను. ఈ పావురాన్ని విడిచిపెట్టను. నేను ఆడిన మాట తప్పను.
డేగ : అయితే దీని బరువుకు సమానమైన మాంసము నీ శరీరం నుండి కోసి యివ్వు.
శిబి చక్రవర్తి : చాలా సంతోషం. తప్పక ఇస్తాను. (భటులతో-) భటులారా ! త్రాసు తీసుకురండి.
భటులు : చిత్తం మహాప్రభూ ! (త్రాసు తెచ్చారు. శిబి మాంసం కోసి త్రాసులో పెట్టాడు. రెండవ వైపు పావురాన్ని ఉంచారు.)
శిబి చక్రవర్తి : ఏమి ఆశ్చర్యం ! ఎంత మాంసం ఉంచినా తూగడం లేదు ! నేను స్వయంగా త్రాసులో కూర్చుంటాను. (కూర్చున్నాడు.)
డేగ : భళా ! శిబి చక్రవర్తీ ! నీ త్యాగనిరతి అపూర్వం. మెచ్చాను నీ త్యాగానికి.
శిబి చక్రవర్తి : మహానుభావా ! ఎవరు మీరు ?
డేగ : నేను ఇంద్రుడను. ఈ పావురం అగ్నిదేవుడు. నీ త్యాగాన్ని పరీక్షించడానికి ఈ రూపాలలో వచ్చాము. నీ ధైర్య శౌర్యాదిగుణాలు చాలా గొప్పవి. నీ కీర్తి ఆచంద్రతారార్కంగా వర్ధిల్లుతుంది.

పర్యాయపదాలు:

  • విఘ్నము : ఆటంకము, అడ్డంకి
  • భూతములు : ప్రాణులు, జీవులు
  • ఆహారము : అన్నము, భోజనము
  • పుత్త్రులు : కుమారులు, కొడుకులు
  • భార్య : సతి, ఇల్లాలు, పెండ్లము
  • కపోతము : పావురము, పారావతము
  • పక్షి : ఖగము, పులుగు
  • వనము : అడవి, అరణ్యం
  • మిక్కిలి : ఎక్కువ, అధికము, కడిది
  • అవని : భూమి, పుడమి, ధాత్రి
  • వాసవుడు : ఇంద్రుడు, పాకారి
  • తనువు : శరీరము, దేహము
  • దహనుడు : అనలుడు, అగ్ని, పావకుడు

నానార్థాలు:

  • ఆగ్రహము = పట్టుదల, కోపము
  • పాడి = న్యాయము, ధర్మము, తీర్పుస్వభావం, ఆచారం
  • తుల = త్రాసు, సమానము
  • భూతము = ప్రాణి, గతము

ప్రకృతి – వికృతులు:

  • ప్రకృతి -వికృతి
  • సత్యము – సత్తెము
  • ధర్మము – దమ్మము
  • ఆహారము – ఓగిరము
  • మతి – మది
  • హితము – ఇత
  • పక్షి – పక్కి
  • యత్నము – జనము
  • మృగము – మెకము
  • గుణము – గొనము
  • శబ్దము – సద్దు
  • బ్రహ్మ – బమ్మ, బొమ్మ
  • ఆశ్చర్యము – అచ్చెరువు
  • కీర్తి – కీరితి
  • అగ్ని – అగ్గి

వ్యుత్పత్త్యర్థాలు:

  • పక్షి : పక్షములు కలది (పక్షి)
  • ఖగము : ఆకాశమున తిరుగునది. (పక్షి)
  • దహనుడు : దహించు స్వభావము (అగ్ని)
  • బుభుక్ష : కలవాడు. తినవలెనను కోరిక (ఆకలి)
  • పుత్రుడు : పున్నామ నరకము నుండి రక్షించువాడు. (కొడుకు)

సంధులు

  • విఘ్నమిట్టులు : విఘ్నము + ఇట్టుల = ఉత్వసంధి
  • వియోగంబగు : వియోగంబు + అగు = ఉత్వసంధి
  • ఇమ్మని : ఇమ్ము + అనిన = ఉత్వసంధి
  • అధముడయిన : అధముడు + అయిన = ఉత్వసంధి
  • మాంసమెల్ల : మాంసము + ఎల్ల = ఉత్వసంధి
  • సూత్రం : ఉత్తునకు అచ్చుపరమైనపుడు సంధి అవుతుంది.
  • ఇంద్రాగ్నులు : ఇంద్ర + అగ్నుల = సవర్ణదీర్ఘ సంధి
  • శరణాగత : శరణ + ఆగత = సవర్ణదీర్ఘ సంధి
  • ఆహారార్ధం : ఆహార + అర్థం = సవర్ణదీర్ఘ సంధి
  • సూత్రం : అ, ఇ, ఉ, ఋ లకు సవర్ణాలైన అచ్చులు పరమైనప్పుడు వాని దీర్ఘాలు ఏకాదేశమవుతాయి.
  • గుణోన్నతి : గుణ + ఉన్నతి = గుణసంధి
  • విహాగోతామ : విహగ + ఉత్తమ = గుణసంధి
  • సూత్రం : అకారానికి ఇ, ఉ, ఋ లు పరమైనపుడు క్రమంగా ఏ, ఓ, అర్లు ఏకాదేశమవుతాయి.
  • ఎట్టియధముడు : ఎట్టి + అధముడు = యడాగమసంధి
  • మిక్కిలి యధర్మము : మిక్కిలి + అధర్మము = యడాగమసంధి
  • తులయెక్కె : తుల + ఎక్కె = యడాగమసంధి = యడాగమసంధి
  • సూత్రం : సంధిలేని చోట స్వరం కంటే పరంగా ఉన్న స్వరానికి యడాగమం అవుతుంది.

సమాసములు

  • ఇంద్రాగ్నులు – ఇంద్రుడును, అగ్నియును – ద్వంద్వ సమాసము
  • వాసవదహనులు -వాసవుడును, దహనుడును – ద్వంద్వ సమాసము
  • తనయంగము – తనదైన అంగము – విశేషణ పూర్వపద కర్మధారయ సమాసము
  • సర్వభూతములు – సర్వములైన భూతములు – విశేషణ పూర్వపద కర్మధారయ సమాసము
  • పెక్కుజీవములు – అనేకములైన జీవములు – విశేషణ పూర్వపద కర్మధారయ సమాసము
  • వేదవిహితము – వేదముచేత విహితము – తృతీయా తత్పురుష సమాసము
  • విహగోత్తముడు – విహగములలో ఉత్తముడు – షష్ఠీ తత్పురుష సమాసము
  • అవనినాథుడు – అవనికి నాథుడు – షష్ఠీ తత్పురుష సమాసము
  • గుణోన్నతి – గుణములందు ఉన్నతి – సప్తమీ తత్పురుష సమాసము
  • ఒక్క కపోతము – ఒక్కటైన కపోతము – ద్విగు సమాసము
  • శబ్ద బ్రహ్మము – శబ్దమనెడి బ్రహ్మము – రూపక సమాసము

పద్యాలు – ప్రతిపదార్థాలు – తాత్పర్యాలు

1. ఆ॥ నిన్ను సత్య ధర్మ నిర్మలుఁగా విందు
నట్టి నీకు బాడియయ్య ? యిప్పు
డతి బుభుక్షితుండనై యున్న నాకు నా
హార విఘ్న మిట్టులాచరింప ?

ప్రతిపదార్థం :
అయ్య = ఓ రాజా ! శిబి చక్రవర్తీ!
నిన్ను = నిన్ను గురించి
సత్య ధర్మనిర్మలున్ + కాన్ = సత్యము, ధర్మము పాటించే పవిత్రునిగా
విందున్ = విని ఉన్నాను
అట్టి నీకు = అంత గొప్పవాడివైన నీకు
ఇప్పుడు = ఈ సమయంలో
అతి = మిక్కిలి
బుభుక్షితుండను + ఐ =ఆకలి గొన్నవాడనై
ఉన్న నాకున్ = ఉన్నటువంటి నాకు
ఇట్టులు = ఈ విధంగా
ఆహార విఘ్నము = భోజనానికి ఆటంకము
ఆచరింప = కలిగించుట
పాడి + అ = న్యాయమేనా ?

తాత్పర్యం:
ఓ శిబి చక్రవర్తీ ! నీవు సత్య ధర్మాలను ఆచరించటం చేత కళంకం లేనివాడివని విన్నాను. అటువంటి నీవు ఈ సమయంలో మిక్కిలి ఆకలితో ఉన్న నాకు ఆహారం దొరకకుండా చేయటం న్యాయమేనా ?

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

2. వ॥ సర్వ భూతంబులు నాహారంబున జీవించి వర్ధిల్లు, నిదినాకు, భక్ష్యంబు గానినాఁడు
బుభుక్షావేదనం జేసి ప్రాణ వియోగంబగు, నట్లయిన నా పుత్రులు భార్యయు జీవింపనేర,
రొక్క కపోతంబు రక్షించి పెక్కు జీవులకు హింససేయుట ధర్మవిరోధంబు

ప్రతిపదార్థం :

సర్వభూతంబులు ఆహారంబున = ప్రాణులన్నియు
జీవించి = బతికి
వర్ధిల్లు = వృద్ధిపొందును.
ఇది = ఈ పావురము
నాకు = డేగనైన నాకు
భక్ష్యంబు + కానినాడు = ఆహారం కాకపోతే
బుభుక్షావేదనన్ + చేసి = = ఆకలిబాధ వలన
ప్రాణ వియోగంబు + అగున్ = ప్రాణములు పోవును
అట్లు + అయిన = అలా జరిగితే
నా పుత్రులు = నా బిడ్డలు
భార్యయు = భార్యయును
జీవింప నేరరు = బ్రతకలేరు
ఒక్క కపోతంబు = ఒక్క పావురాన్ని
రక్షించి = కాపాడి
పెక్కు జీవులకు = అనేక ప్రాణులకు
హింస + చేయుట = బాధ కలిగించుట
ధర్మ విరోధంబు = ధర్మానికి విరుద్ధము

తాత్పర్యం:
అన్ని ప్రాణులు కూడా ఆహారం మూలంగానే బ్రతుకుతూ వృద్ధి పొందుతాయి. ఈ పావురం నాకు ఆహారం కాకపోతే ఆకలి బాధతో నా ప్రాణాలు పోతాయి. అట్లైతే పిల్లలు, భార్య కూడా బతుకజాలరు. ఒక్క పావురాన్ని కాపాడి ఇన్ని ప్రాణులను హింసించటం ధర్మానికి వ్యతిరేకమే కదా!

3. క॥ ధర్మజ్ఞులైన పురుషులు
ధర్మువునకు బాధసేయు ధర్మువునైనన్ ధర్మముగా మదిఁ దలఁపరు
ధర్మువు సర్వంబునకు హితంబుగ వలయున్

ప్రతిపదార్థం:
ధర్మజ్ఞులు + ఐన = ధర్మమును తెలిసిన
పురుషులు = మనుషులు
ధర్మువునకు = ధర్మానికి
బాధ + చేయు = హాని కలిగించే
ధర్మువున్ + ఐనన్ = ధర్మాన్నైనా సరే
మదిన్ = మనసులో
ధర్మముగా = ధర్మము అని
తలపరు = ఆలోచించరు
ధర్మువు = ధర్మమెప్పుడూ
సర్వంబునకు = ఎల్లరకు
హితంబుగ = మేలు కలిగించేదిగ
వలయున్ = ఉండవలెను.

తాత్పర్యం:
ధర్మం తెలిసినవారు ధర్మానికి కీడుచేసే ఎటువంటి ధర్మాన్నైనా ధర్మమని మనస్సులో తలచుకోరు. ధర్మం అనేది అన్నింటికీ మేలును కలిగించేదిగానే ఉండాలి.

4. వ॥ ఇక్కపోతంబు నాకు వేదవిహితంబైన యాహారంబు.
‘శ్యేనాః కపోతాన్ ఖాదయన్తి’ యను వేదవచనంబు
గలదు గావున దీని నాకు నాహారంబుగా నిమ్మనిన
దానికి శిబి యిట్లనియె

ప్రతిపదార్థం:
ఈ + కపోతంబు = ఈ పావురము
నాకు = డేగనైన నాకు
వేదవిహితంబు + ఐన = వేదములు నిర్దేశించిన
ఆహారంబు = ఆహారము
శ్యేనాః = డేగలు
కపోతాన్ = పావురాలను
ఖాదయంతి = తింటాయి
అను = అనునది
వేదవచనంబు+కలదు = వేదములు చెప్పిన మాట ఉన్నది.
కావున = అందుచేత
నాకున్ = నాకు
దీనిన్ = ఈ పావురాన్ని
ఆహారంబుగాన్ = భోజనంగా
ఇమ్ము = ఇవ్వవలసినది
అనిన = అనగా
దానికి = ఆ డేగకు
శిబి = శిబి చక్రవర్తి
ఇట్లు + అనియె = ఇలా అన్నాడు.

తాత్పర్యం:
ఈ పావురం నాకు వేదంచే నిర్దేశింపబడిన ఆహారం. “డేగలు పావులను తింటాయి” అనే వేద వాక్యం ఉన్నది. కాబట్టి దీనిని నాకు ఆహారంగా ఇవ్వుమని అడిగిన డేగతో శిబి ఈ విధంగా బదులు పలికాడు.

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

5. తే॥ ప్రాణభయమున వచ్చి యిప్పక్షి నన్ను
నాశ్రయించె నాశ్రితునెట్టి యధముఁడయిన విడువఁడనినను నేనెట్లు విడుతు దీని ?
నాశ్రిత త్యాగమిది ధర్మువగునె ? చెపుమ

ఈ + పక్షి = ఈ పక్షియైన పావురము
ప్రాణభయమున = ప్రాణం పోతుందనే భయంతో
వచ్చి = నా దగ్గరకు వచ్చి
నన్నున్+ఆశ్రయించెన్ = నా శరణు కోరింది.
ఎట్టి = ఎటువంటి
అధముడు+అయిన = నీచుడైనా కూడా
విడువడు = వదిలిపెట్టడు
అనినను = అంటారు గదా !
నేను = రాజునైన నేను
దీనిన్ = ఈ పక్షిని
ఎట్లు విడుతును = ఎలా వదిలిపెట్టగలను ?
ఇది = ఇలా
ఆశ్రిత త్యాగము = శరణు అన్నవారిని విడిచిపెట్టటం
ధర్మువు+అగును+ఎ = ధర్మము అనిపించుకుంటుందా ?
చెపుము + అ = నీవే చెప్పుము

తాత్పర్యం:
ప్రాణభయంతో వచ్చి ఈ పావురం నన్ను ఆశ్రయించింది. ఎంతటి నీచుడయినా రక్షించుమని వచ్చిన ఆశ్రితుడిని విడిచిపెట్టడు. నేనెట్లా విడిచిపెడతాను? ఆశ్రితులను విడిచిపెట్టడం ధర్మం ఎట్లా అవుతుందో నీవే చెప్పు.

6. వ॥ నీవు పక్షివయ్యును ధర్మమెఱింగినట్లు పలికితి, శరణాగత పరిత్యాగంబు కంటె మిక్కిలి యధర్మం బొండెద్ది?
నీ యాఁకలి దీననకాని యొంట నుపశమింపదే ? నీ యత్నం బాహారార్థం బేని యిప్పు డివ్వనంబున మృగ
మహిష వరాహ ఖగ మాంసంబులు దీనికంటె మిక్కిలిగాఁ బెట్టెద, నిక్కపోతంబు వలని యాగ్రహం బుడుగుము,
దీని నేనెట్లును విడువ’ననిన శ్యేనం బిట్లనియె ..

ప్రతిపదార్థం:
నీవు = నీవు
పక్షివి + అయ్యును = పక్షివై యుండి కూడా
ధర్మము+ఎఱింగిన + అట్లు = ధర్మాలు తెలిసిన వానివలె
పలికితి = మాట్లాడావు
శరణ + ఆగత = శరణు అంటూ వచ్చినవారిని
పరిత్యాగంబు కంటె = విడిచిపెట్టుట కంటె
అధర్మంబు = అధర్మం
ఒండు + ఎద్ది = వేరొకటి ఏమున్నది?
నీ + ఆకలి = నీ ఆకలి
దీనన కాని = దీనితోనే తప్ప
ఒంటన్ = వేరొకదానితో
ఉపశమింపదు + ఏ = = శాంతించదా ?
నీ యత్నంబు = నీ ప్రయత్నము
ఆహార + అర్థంబు +ఏని = ఆహారం కోసమే ఐతే
ఇప్పుడు = ఈ సమయంలో
ఈ + వనంబున = ఈ అడవిలోని
మృగ = జింకల
మహిష = దున్నల
వరాహ = పందులు
ఖగ = పక్షుల
మాంసంబులు = మాంసములను
దీనికంటె = ఈ పావురం కంటె
మిక్కిలి = ఎక్కువగా
పెట్టెదన్ = తినడానికి పెడతాను
ఈ + కపోతంబువలని = ఈ పావురం విషయంలో
ఆగ్రహంబు = పట్టుదల
ఉడుగుము = విడిచిపెట్టు
దీనిని = ఈ పావురాన్ని
నేను = నేను
ఎట్లును = ఏ పరిస్థితిలోనూ
విడువను = వదిలిపెట్టను
అనిన = అని రాజు పలుకగా
శ్యేనం = డేగ
ఇట్లు + అనియె = ఇలా అన్నది.

తాత్పర్యం:
నీవు పక్షివి ఐనప్పటికీ ధర్మం తెలిసిన దానివలె మాట్లాడావు. రక్షించుమని కోరి వచ్చిన వారిని విడిచిపెట్టటం కన్న అధర్మం మరొకటుంటుందా ? నీ ఆకలి ఈ పావురాన్ని తింటే కానీ తీరదా ? నీ ప్రయత్నం ఆహారం కోసమే అయితే ఇప్పుడు అడవిలో ఎన్ని జంతువులు లేవు ? లేళ్ళు, దున్నలు, పందులు, పక్షులు మొదలైన వాటి మాంసాలు దీని కన్నా ఎక్కువగా పెడతాను. ఈ పావురం మీద కోపాన్ని విడిచిపెట్టు. దీన్ని మాత్రం నేను విడువను. అని శిబి చెప్పగా డేగ ఇట్లా బదులు పలికింది.

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

7. ఆ॥ నాకు విహిత భక్షణంబిది; యిప్పక్షి బూని కావ నీకు బుద్ధియేని
యవని నాథ ! దీని యంత నీ మాంసంబు
దూచి నాకుఁ బెట్టు తొలగ కిపుడ

ప్రతిపదార్థం:
అవని నాథ = ఓ రాజా!
ఇది = ఈ పావురము
నాకు = డేగనైన నాకు
విహిత భక్షణంబు = విధించబడిన ఆహారము
పూని = పట్టుదలతో
ఈ + పక్షిన్ = ఈ పావురాన్ని
కావన్ = రక్షించడానికి
నీకు = నీకు
బుద్ధి + ఏని = ఇష్టమైనట్లైతే
దీని + అంత = దీనితో సమానమైన
నీ మాంసంబు = నీ శరీర మాంసాన్ని
తూచి = తూకంవేసి
తొలగక = తప్పించుకోకుండా
ఇపుడు + అ = ఇప్పుడే
నాకున్ + పెట్టు = నాకు ఆహారంగా పెట్టు

తాత్పర్యం :
ఓ రాజా ! ఈ పావురం నాకు సహజసిద్ధంగా కల్పించబడిన ఆహారం. ఒకవేళ దీన్ని నీవు కాపాడాలని అనుకుంటే, దాని బరువుకు తూగినంత మాంసాన్ని నీ శరరీం నుంచి నాకు పెట్టుమని అడిగింది.

8. చ॥ అనిన ‘ననుగ్రహించితి మహా విహగోత్తమ’ యంచు సంతసం
బున శిబి తత్క్షణంబ యసి పుత్రిక నాత్మశరీర కర్తనం ‘
బనఘుఁడు సేసి చేసి తన యంగమునం గల మాంసమెల్లఁ బె
ట్టినను గపోతభాగమ కడిందిగ డిందుచు నుండె నత్తులన్

ప్రతిపదార్థం:

అనినన్ = ఆ డేగ ఇలా పలుకగా
శిబి = శిబి చక్రవర్తి
మహావిహగ+ఉత్తమ = ఓ శ్రేష్ఠుడైన పక్షిరాజా !
ననున్ = నన్ను
అనుగ్రహించితి = కరుణించావు
అంచు = అని పలుకుతూ
సంతసంబున = సంతోషముతో
అనఘుడు = పుణ్యాత్ముడైన ఆ శిబి
తత్ + క్షణంబు + అ = వెంటనే
అసి పుత్రికన్ = చిన్న కత్తితో
ఆత్మ = తన యొక్క
శరర = దేహమును
కర్తనంబు
చేసి చేసి = కత్తిరించుట = ఎన్నోసార్లు చేసి
తన = తన యొక్క
అంగంబునన్ + కల = శరీరము నందున్న
మాంసము + ఎల్లన్ = మాంసమంతయు
ఆ + తులన్ = ఆ త్రాసులో
పెట్టినను = పెట్టినా
కపోత భాగము = పావురము ఉన్నవైపు
కడిందిగ = మిక్కిలిగా
డిందుచున్ + ఉండెన్ = దిగిపోతూ ఉన్నది.

తాత్పర్యం:
అనగా సంతోషించిన శిబి పక్షులన్నింటిలో గొప్ప.. దానివైన నీవు నాపై దయ చూపావు అని చెప్పి వెంటనే చిన్న కత్తితో తన శరీరంలోని మాంసాన్ని కోసి తక్కెడలో వేస్తూ పావురం బరువుతో తూకం వేశాడు. తన దేహంలోని మొత్తం మాంసం వేసినప్పటికీ పావురం ఉన్నవైపే తక్కెడ మొగ్గుతున్నది.

9. క॥ దానికి నచ్చెరువడి ధర
ణీ నాథుఁడు తనువు నందు నెత్తురు దొరుఁగం దాన తుల యెక్కె నంతన్
వాని గుణోన్నతికి మెచ్చి వాసవ దహనుల్

ప్రతిపదార్థం :

ధరణీ నాథుడు = శిబి మహారాజు
దానికిన్ = ఆ విచిత్రానికి
అచ్చెరు + పడి = ఆశ్చర్యపడి
తనువునందు = తన శరీరమందు
నెత్తురు = రక్తము
తొరుగన్ = కారుచుండగా
తాను + అ = తానే
తుల + ఎక్కెన్ = త్రాసులో కూర్చున్నాడు.
అంతన్ = వెంటనే
వాసవ దహనుల్ = ఇంద్రుడు, అగ్నిదేవుడు
వాని = ఆ రాజు యొక్క
గుణ + ఉన్నతికిన్ = గుణముల ఔన్నత్యానికి
మెచ్చి = మెచ్చుకొని

తాత్పర్యం :
తన శరీరం నుండి ఎంత మాంసం ఇచ్చినా పావురంతో సరితూగక పోవటంతో ఆశ్చర్యపడ్డ శిబి చక్రవర్తి తానే తక్కెడలో కూర్చున్నాడు. ఇటువంటి ఆత్మార్పణతో కూడిన అతని త్యాగ గుణాన్ని చూసి ఇంద్రుడు, అగ్నిదేవుడు మెచ్చుకొని

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

10. వ॥ శ్యేనకపోత రూపంబులు విడిచి నిజరూపంబులఁ జూపి ‘నీ ధైర్య శౌర్యాది గుణంబు లనన్యసాధారణంబులు
గావున నీ కీర్తి నిత్యంబై శబ్ద బ్రహ్మంబు గలయంత కాలంబు వర్తిల్లుచుండు’మని శిబికి వరంబిచ్చి ఇంద్రాగ్నులు
చనిరి.

ప్రతిపదార్థం :

శ్యేన కపోత రూపంబులు = డేగ పావురం రూపాలను
విడిచి = వదిలిపెట్టి
నిజరూపంబులన్ చూపి =తమ స్వీయరూపాలను చూపించి
నీ ధైర్యశౌర్య + ఆది = నీ ధైర్యము, శౌర్యము మొదలైన
గుణంబులు = లక్షణాలు
అనన్య సాధారణంబులు = ఇతరులెవ్వరికీ లేనివి
కావున = అందువలన
నీ కీర్తి = నీ యశస్సు
నిత్యంబు + ఐ = శాశ్వతమై
శబ్ద బ్రహ్మంబు + కల + అంతకాలంబు = శబ్దము ఉన్నంతకాలము
వర్తిల్లుచున్ = స్థిరముగా
ఉండుము + అని = ఉండిపోతావు అని
శిబికి = శిబి చక్రవర్తికి
వరంబు + ఇచ్చి = వరమిచ్చి
ఇంద్ర + అగ్నులు = ఇంద్రుడును, అగ్నియును
చనిరి = వెళ్ళారు.

తాత్పర్యం :
డేగ, పావురం రూపాల్లో ఉన్న ఇంద్రుడు, అగ్ని వారి నిజరూపాలతో సాక్షాత్కరించి “నీ ధైర్య, శౌర్య గుణాలు చాలా గొప్పవి. ఇవి ఇతరులకు సాధ్యంకావు. కావున నీ కీర్తి శాశ్వతంగా ఉంటుంది” అని వెళ్ళిపోయారు.

పాఠం ఉద్దేశం:
ప్రశ్న.
త్యాగనిరతి పాఠం నేపథ్యం వివరించండి.
జవాబు.
పూర్వకాలంలో శిబి భృగుతుంగ పర్వతంపై యజ్ఞం చేశాడు. అప్పుడు ఇంద్రుడు, అగ్నిదేవుడు శిబిచక్రవర్తి గుణగణాలను పరీక్షించాలనుకున్నారు. అగ్ని పావురంగా మారాడు. ఇంద్రుడు డేగ రూపం ధరించాడు. డేగంటే భయంతో పావురం శిబి చక్రవర్తి వద్దకు వచ్చి శరణు కోరింది.

పాఠ్యభాగ వివరాలు:
ప్రశ్న, త్యాగనిరతి పాఠ్యభాగ వివరాలు తెల్పండి.
జవాబు.
త్యాగనిరతి పాఠం ఇతిహాస ప్రక్రియకు చెందినది. ఇతిహాసం అంటే ‘ఇది ఇట్లా జరిగింది’ అని అర్థం. ఇతిహాసంలో కథకు ఎక్కువ ప్రాధాన్యం ఉంటుంది. ఈ కథలు గ్రంథస్థం కాక ముందు వాగ్రూపంలో ఉండేవి. భారత రామాయణాలను ఇతిహాసాలు అంటారు. ఈ పాఠాన్ని శ్రీమదాంధ్ర మహాభారతంలోని అరణ్యపర్వంలోని తృతీయ ఆశ్వాసం నుండి గ్రహించారు.

కవి పరిచయం:
ప్రశ్న.
త్యాగనిరతి పాఠం రచించిన కవిని పరిచయం చేయండి.
జవాబు.
రాజమహేంద్రవరాన్ని రాజధానిగా పరిపాలించిన రాజరాజ నరేంద్రుని ఆస్థానకవి నన్నయ. ఇతనికి వాగనుశాసనుడనే బిరుదు ఉన్నది. 11వ శతాబ్దం వాడు.

వ్యాసుడు మహాభారతాన్ని సంస్కృతంలో రాశాడు. నన్నయ మహాభారతంలోని పద్దెనిమిది పర్వాలలో ఆది, సభా పర్వాలు, అరణ్యపర్వంలో 4వ ఆశ్వాసంలో “శారదరాత్రులు” అనే పద్యం (11వ శతాబ్దం) వరకు తెలుగులోకి అనువదించాడు. “ఆంధ్రశబ్ద చింతామణి” అనే తెలుగు వ్యాకరణ గ్రంథాన్ని సంస్కృతంలో రాశాడు. తన కవిత్వంలో ‘అక్షరరమ్యత, ప్రసన్నకథా కలితార్థయుక్తి, నానారుచిరార్థసూక్తి నిధిత్వం’ అనే లక్షణాలున్నాయని చెప్పుకున్నాడు.
(గమనిక : జవాబు రాసేటప్పుడు గీతగీసిన వాక్యాలు రాస్తే చాలు.)

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి

ప్రవేశిక:
మన ప్రాచీన సాహిత్యంలో నైతిక విలువలకు ఎంతో ప్రాధాన్యం ఉన్నది. భారత, రామాయణాలు ఉత్తములైన రాజుల కథలను వివరిస్తాయి. వారిలో శిబి చక్రవర్తి త్యాగగుణానికి తార్కాణంగా నిలుస్తాడు. తనను ఆశ్రయించిన ఒక పావురాన్ని డేగ నుండి రక్షించడానికి తన ప్రాణాలను సైతం లెక్కచేయడు. అది ఎట్లానో తెలియజేయడం ఈ పాఠం నేపథ్యం.

కఠిన పదాలకు అర్ధాలు

భూతము = ప్రాణి
బుభుక్షావేదన = ఆకలిబాధ
పాడి = న్యాయము, ధర్మము
కపోతం = పావురం
ఖాదయంతి = తింటాయి
శ్యేనం = డేగ
అధముడు = నీచుడు
ఆశ్రితులు = ఆశ్రయించినవారు
పరిత్యాగం = విడిచిపెట్టుట
ఒండు = మరొకటి
మహిషం = దున్న
ఖగం = పక్షి, విహగము
వరాహం = పంది
ఉపశమించు = శాంతించు
విహితము = విధించబడిన, చెప్పబడిన
అసి = కత్తి
అపుత్రిక = చిన్నకత్తి
కర్తనము = కత్తిరించుట
అంగము = శరీరభాగము
కడు = మిక్కిలి
ధరణి= భూమి
నాథుడు = భర్త
ధరణీనాథుడు = = భూ భర్త = రాజు
తొరుగు = కారుచుండగా
వాసవ దహనులు = ఇంద్రుడు, అగ్నిదేవుడు
ఉన్నతి = ఔనత్యం
చనుట = వెళ్ళుట

నేనివి చేయగలనా?

TS 8th Class Telugu 1st Lesson Questions and Answers Telangana త్యాగనిరతి 4

TS 10th Class Maths Chapter Wise Important Questions 2022-2023 in English & Telugu Medium

TS SSC Maths Chapter Wise Important Questions | TS 10th Class Maths Important Questions

TS 10th Class Maths Chapter Wise Important Questions Pdf 2022 | TS SSC Maths Chapter Wise Important Questions

TS 10th Class Study Material

TS Inter 1st Year Political Science Study Material Textbook Solutions Telangana

TS Intermediate 1st Year Political Science Study Material Textbook Solutions Telangana

TS Inter 1st Year Political Science Study Material in Telugu Medium

TS Inter 1st Year Political Science Study Material in English Medium

TS Inter 1st Year Political Science Syllabus

Unit 1 Introduction of Political Science
Meaning and Definition of Political Science, Nature of Political Science, Scope of Political Science, Significance of Political Science, Relation between Political Science and other Social Sciences: Sociology, History, Economics.

Unit 2 State
Meaning and Definitions of State, Essential Elements of the State, Relation between the State and others Institutions: State and Society, State and Government, State and Associations, Sovereignty: Meaning, Definitions, Characteristics and aspects of sovereignty.

Unit 3 Nation States – Nationalism
Introduction and Importance of Nationalism: Meaning and Definitions of Nation, Nationality, Essential Elements of Nationality, National Self Determination.

Unit 4 Political Concepts
Law – Meaning and definitions of Law, Sources of Law, Classification of Law, Rule of Law
Liberty – Meaning and Definitions of Liberty, Characteristics of Liberty, Types of Liberty, Safeguards of Liberty
Equality – Meaning of Equality, Essential Features of Equality, Types of Equality
Justice – Introduction, and Definitions of Justice, Major concepts of Justice, Types of Justice
Power – Concept of Power, Nature, and Significance of Power, Different forms of Power.

Unit 5 Important Political Ideologies
Liberalism and its basic features, Socialism and its basic features, Communism and its basic features, Gandhismand its basic features.

Unit 6 Rights and Duties
Rights – Meaning and Definitions, Important features of Rights, Classification of Rights, safeguards of Rights
Duties – Meaning and Definitions, Types of Duties, Relation between Rights and Duties.

Unit 7 Citizenship
Introduction and Concept of Citizenship, Methods of acquiring Citizenship and loss of Citizenship, Qualities of Goods Citizenship.

Unit 8 Democracy
Meaning and Definition, Features of Democracy, Types of Democracy, The essential conditions for the success of Democracy, The Role of Public opinion in Democracy.

Unit 9 Secularism
Meaning and Definitions, Important features of Secularism, Secular State and Theocratic State.

Unit 10 Constitution
Meaning and Definitions of Constitution, Essential features of Constitution, Classification of Constitutions: Written, Unwritten, Rigid, Flexible.

Unit 11 Organs of Government
Concept of Government, Theory of separation of powers, Legislature: Powers and Functions, Executive: Powers and Functions, Judiciary: Powers and Functions.

Unit 12 Forms of Governments
Introduction and Classification of Governments, Unitary Government and its features, Federal Government and its features, Presidential form of Government and its components, Parliamentary form of Government and its feature.

TS Inter 1st Year Political Science Notes

TS Intermediate 1st Year Political Science Notes

TS Inter 1st Year Economics Notes

TS Intermediate 1st Year Economics Notes

TS 10th Class Telugu Important Questions 2022-2023

TS 10th Class Telugu Important Questions 2022-2023

TS 10th Class Study Material

TS 10th Class Physical Science Bits Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces

These TS 10th Class Physical Science Bits with Answers Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces will help students to enhance their time management skills.

TS 10th Class Physical Science Bits Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces

Question 1.
The surface of a polished metal spoon bulged outwards can be approximated to a ………………….. mirror. ( )
(A) convex
(B) plane
(C) concave
(D) cubical
Answer:
(A) convex

Question 2.
If the object Is at Infinity from a concave mirror the size of the image formed is ……………. . ( )
(A) highly enlarged
(B) point sized
(C) same size as object
(D) none of these
Answer:
(B) point sized

Question 3.
The image which cannot be caught on a screen Is called ( )
(A) enlarged image
(B) real image
(C) diminished image
(D) virtual Image
Answer:
(D) virtual Image

TS 10th Class Physical Science Bits Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces

Question 4.
The mirror that can be used conveniently as shaving mirror. ( )
(A) plane mirror
(B) convex mirror
(C) concave mirror
(D) parabolic mirror
Answer:
(C) concave mirror

Question 5.
The Image formed by a plane mirror is ( )
(A) real
(B) virtual
(C) enlarged
(D) diminished
Answer:
(B) virtual

Question 6.
The principal focus of a spherical mirror is denoted by the letter. ( )
(A) F
(B) R
(C) C
(D) P
Answer:
(A) F

Question 7.
The centre of the reflecting surface of a spherical mirror Is called ( )
(A) pole
(B) focus
(C) centre of curvature
(D) null point
Answer:
(A) pole

Question 8.
In case of a concave mirror a ray parallel to the principal axis after reflection passes through. ( )
(A) centre of curvature
(B) pole
(C) focus
(D) centre of gravity
Answer:
(C) focus

Question 9.
A highly polished surface Is called ( )
(A) lens
(B) mirror
(C) prism
(D) glass slab
Answer:
(B) mirror

Question 10.
If u=25 cm, and v=37.5 cm, the focal length of the concave mirror is (observe the sign convention) ( )
(A) 31.25 cm
(B) 15 cm
(C) -15 cm
(D) -12.5 cm
Answer:
(C) -15 cm

Question 11.
The distances measured In the direction of incident light are taken ……………. in case of a spherical mirror: ( )
(A) +ve
(B) -ve
(C) either +ve or -ve
(D) none of these
Answer:
(A) +ve

Question 12.
Height of object or height of image is considered as …………. If measured downwards from principal axis : ( )
(A) +ve
(B) -ve
(C) either +ve or -ve
(D) none of these
Answer:
(B) -ve

Question 13.
If u’ is the object distance and ‘v’ is the image distance, the magnification, m = ()
(A) -v/u
(B) -u/v
(C) v/u
(D) v+u/u
Answer:
(A) -v/u

TS 10th Class Physical Science Bits Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces

Question 14.
The distance between the principal focus and the pole of a curved mirror is called : ( )
(A) radius of curvature
(B) object distance
(C) image distance
(D) focal length
Answer:
(D) focal length

Question 15.
The centre of the sphere to which the concave mirror is a part is known as ()
(A) centre of curvature
(B) focus
(C) pole of mirror
(D) centre of gravity
Answer:
(A) centre of curvature

Question 16.
If the focal length of a concave mirror ì 50 cm, its radius of curvature is ( )
(A) 100 cm
(B) 25 cm
(C) 50 cm
(D) 75 cm
Answer:
(A) 100 cm

Question 17.
The surface of the head light of a motor vehicle is of ………………………. shape. ( )
(A) concave
(B) plane
(C) convex
(D) helix
Answer:
(C) convex

Question 18.
If the object is beyond ‘c’ of a concave mirror the nature of image is ( )
(A) real
(B) inverted
(C) diminished
(D) all of A,B & C
Answer:
(D) all of A,B & C

Question 19.
The ray which is emergent from the object and reaches the pole of the mirror is
……………………… to the principal axis ( )
(A) parallel
(B) normal
(C) inclined at 60°
(D) coincident
Answer:
(B) normal

Question 20.
To form a shadow the following are needed ( )
(A) source of light
(B) opaque object
(C) screen
(D) All of A, B & C
Answer:
(D) All of A, B & C

Question 21.
The line joining the pole of a curved mirror to its centre of curvature is called ( )
(A) coordinate axis
(B) princpal axis
(C) central axis
(D) none of these
Answer:
(B) princpal axis

Question 22.
When parallel rays are Incident on a concave mirror, on reflection they meet at the
(A) pole
(B) centre of curvature
(C) centre of mass
(D) focus
Answer:
(D) focus

Question 23.
The nature of Image formed when the object is placed between concave mirror and F is ( )
(A) real
(B) virtual
(C) diminished
(D) none of the above
Answer:
(B) virtual

TS 10th Class Physical Science Bits Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces

Question 24.
The mirrors used by dentists to examine the teeth of a patient are ( )
(A) concave
(B) convex
(C) plane
(D) cylindrical
Answer:
(A) concave

Question 25.
The light ray emerging from the tip of object and passing through centre of curvature gets reflected ( )
(A) perpendicular to incident ray
(B) at an inclination of 60° to Incident ray
(C) along the same line
(D) along a line parallel to incident ray
Answer:
(C) along the same line

Question 26.
If the object is kept between F and C of a concave mirror the image Is formed
(A) at C
(B) between P and F
(C) at F
(D) beyond C
Answer:
(D) beyond C

Question 27.
A virtual enlarged image ¡s formed by a concave mirror when the object is kept ( )
(A) beyond C
(B) between Fand C
(C) between P and F
(D) at C
Answer:
(C) between P and F

Question 28.
Convention for the parameters connected to mirror equation is: All the distances should be measured from :
(A) centre of curvature
(B) foucs
(C) pole of mirror
(D) none of these
Answer:
(C) pole of mirror

Question 29.
The rearview mirror of a motor car is a ………………………. mirror ()
(A) convex
(B) concave
(C) hyperbolic
(D) cylindrical
Answer:
(A) convex

Question 30.
When torch light is focussed on a wall the beam observed is ()
(A) parallel
(B) focussed at a point
(C) convergent
(D) divergent
Answer:
(D) divergent

Question 31.
Reshma focussed a light ray onto the mirror and the light ray comes back in ( )
(A) broken line
(B) straight line
(C) curved line
(D) circle
Answer:
(B) straight line

TS 10th Class Physical Science Bits Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces

Question 32.
Light ( )
(i) requires medium to propagate.
(ii) travels at a velocity of 3x 108m/s in air or vaccum.
(iii) travels in straight lines
Now which of the following statements are correct
(A) i & ii
(B) i, ii, & iii
(C) i only
(D) ii & iii only
Answer:
(D) ii & iii only

Question 33.
Out of the following identify the transparent medium ()
(i) cardboard
(ii) water
(iii) plywood sheet
(iv) air
(A) i & ii
(B) i & iii
(C) ii & iv
(D) i, ii & iii
Answer:
(C) ii & iv

Question 34.
Out of the following which is translucent medium? ()
(i) glass
(ii) stone
(iii) oil paper
(iv) ground glass
(A) iii & iv
(B) i & iii
(C) ii & iii
(D) i & iii
Answer:
(A) iii & iv

Question 35.
If heIght of image is hi and height of object is h0, then magnification, m is ()
(A) h0/hi
(B) hi/h0
(C) \(\frac{\mathrm{h}_{\mathrm{i}}-\mathrm{h}_{\mathrm{o}}}{\mathrm{h}_{\mathrm{o}}}\)
(D) \(\frac{\mathrm{h}_{\mathrm{i}}+\mathrm{h}_{\mathrm{o}}}{\mathrm{h}_{\mathrm{o}}} \)
Answer:
(B) hi/h0

Question 36.
Image distance is (-37.5 cm) and object distance is (-25.0 cm), magnification, m =
(A) -1.5
(B) 10/15
(C) 1.5
(D) 3
Answer:
(C) 1.5

Question 37.
The TV dish antenna resembles the shape of ( )
(A) convex mirror
(B) cylindrical mirror
(C) plane mirror
(D) concave mirror
Answer:
(D) concave mirror

Question 38.
“Light chooses the path which takes the least time to travel” This is known as ( )
(A) Huygens’ wave theory
(B) Newton’s corpuscular theory
(C) Fermat’s principle
(D) Snell’s law
Answer:
(C) Fermat’s principle

Question 39.
The angle between the normal at point of incidence and the incident ray Is called the angle of ( )
(A) reflection
(B) incidence
(C) refraction
(D) minimum deviation
Answer:
(B) incidence

Question 40.
The angle between the normal and reflected ray Is called ( )
(A) angle of incidence
(B) critical angle
(C) angle of deviation
(D) angle of reflection
Answer:
(D) angle of reflection

TS 10th Class Physical Science Bits Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces

Question 41.
A collection of large number of light rays is called a …………………….. of light. ( )
(A) pack
(B) cluster
(C) beam
(D) wave
Answer:
(C) beam

Question 42.
When a collection of light rays travel parallel to one another such collection of rays is called ………………… beam of light. ( )
(A) convergent
(B) divergent
(C) parallel
(D) coincident
Answer:
(C) parallel

Question 43.
The path along which light energy travels in a given direction is called ……………… of light. ( )
(A) ray
(B) pack
(C) wave
(D) quantum
Answer:
(A) ray

Question 44.
When the rays of light coming from different directions meet at a point, then the collection or such rays is called ( )
(A) divergent beam
(B) parallel beam
(C) convergent beam
(D) none of these
Answer:
(C) convergent beam

Question 45.
When the rays of light starting from a point travel in different directions such collection of rays is called ( )
(A) divergent beam
(B) convergent beam
(C) parallel beam
(D) dispersed beam
Answer:
(A) divergent beam

Question 46.
A medium through which light can travel freely Is called ………………………. medium. ( )
(A) translucent
(B) opaque
(C) transparent
(D) none of these
Answer:
(A) translucent

Question 47.
Karuna observed her image on a mirror to be magnified. This is due to the beam of light gets : ( )
(A) converged
(B) diverged
(C) both A & B
(D) none
Answer:
(B) diverged

Question 48.
The bodies which emit light and act as sources of light are called ……………………. bodies. ( )
(A) luminous
(B) gloomy
(C) shining
(D) glowing
Answer:
(A) luminous

Question 49.
The ratio of the focal length of spherical mirror to its radius of curvature is ()
(A) 0.5
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer:
(A) 0.5

Question 50.
The image formed by a concave mirror ( )
(A) is always real
(B) is always virtual
(C) can be both real and virtual
(D) none of these
Answer:
(C) can be both real and virtual

Question 51.
Starting from a long distance, a flame is moved towards a convex mirror. Then the image ( )
(A) decreases In size and moves towards pole
(B) increase in size and moves towards pole
(C) decrease in size and moves away from pole
(D) increase in size and moves away from pole
Answer:
(B) increase in size and moves towards pole

Question 52.
For real and inverted image magnification is ( )
(A) negative
(B) positive
(C) A and B
(D) none
Answer:
(A) negative

TS 10th Class Physical Science Bits Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces

Question 53.
For a virtual and erect image magnification is ( )
(A) negative
(B) positive
(C) A and B
(D) none
Answer:
(A) negative

Question 54.
A ray which seems to be travelling through the focus of a convex mirror pass ……………… after reflection. ( )
(A) parallel to the axis
(B) along the same path in opposite direction
(C) through F
(D) through C
Answer:
(D) through C

Question 55.
The image formed by a concave mirror is virtual, erect and magnified. The position of object is ( )
(A) at Focus
(B) between focus and centre of curvature
(C) at pole
(D) between pole and focus
Answer:
(B) between focus and centre of curvature

Question 56.
In order to obtain a magnification of -2 with a concave mirror, the object should be placed. ( )
(A) between pole and focus
(B) between focus and centre of curvature
(C) at the centre of curvature
(D) beyond the centre of curvature
Answer:
(C) at the centre of curvature

Question 57.
The magnification of an object placed at a distance of 6cm in front of a concave mirror is — 3. It mears ( )
(A) The image Is formed at a distance of 2 cm in front of the mirror
(B) The image is formed at a distance of 2 cm in the mirror
(C) The image is formed at a distance of 18 cm in front of the mirror
(D) The image is formed at a distance of 18 cm in the mirror
Answer:
(C) The image is formed at a distance of 18 cm in front of the mirror

TS 10th Class Physical Science Bits Chapter 1 Reflection of Light at Curved Surfaces

Question 58.
Convex mirror is used as ……………………. . ( )
(A) Shaving mirror
(B) Focussing mirror
(C) Rear-view mirror
(D) Vehicle head-lights reflector
Answer:
(C) Rear-view mirror