Probability MCQ AP Inter 1st Year Maths Chapter 14

Practice AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 14 Probability MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 1st Year Maths Probability MCQ

Question 1.
Let A and B be two events such that P(A) = 0.8, P(B) = 0.7. Then P (A ∩ B).
1) ≤ 0.6
2) ≥ 0.5
3) ≥ 0.7
4) ≤ 0.4
Answer:
2) ≥ 0.5

Explanation:
Given : P(A) = 0.8, P(B) = 0.7
We know that P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
So, P(A ∩ B) = P(A) + P(B) – P(A ∪ B)
Maximum P(A ∪ B) = 1 ⇒ P(A ∩ B) = 0.8 + 0.7 – 1 = 0.5

Question 2.
The probability that a leap year selected at random will contain 53 Sundays is
(1) \(\frac{1}{7}\)
(2) \(\frac{2}{7}\)
(3) \(\frac{6}{7}\)
(4) \(\frac{5}{7}\)
Answer:
(2) \(\frac{2}{7}\)

Explanation:
Leap year has 366 days = 52 weeks + 2 days
So, it will have 53 Sundays if :
The two extra days are (Sunday and Monday) or (Saturday and Sunday) out of 7 possible day pairs; 2 pairs contain Sunday ⇒ Probability = \(\frac{2}{7}\).

Question 3.
If two dice are thrown, then the probability of getting the same number on both the faces is
(1) \(\frac{2}{6}\)
(2) \(\frac{3}{6}\)
(3) \(\frac{5}{6}\)
(4) \(\frac{1}{6}\)
Answer:
(4) \(\frac{1}{6}\)

Explanation:
Getting same number on both dice : (1, 1), (2, 2) ……….. (6, 6) outcomes.
Total outcomes = 36.
So, Probability = \(\frac{6}{36}=\frac{1}{6}\)

Probability MCQ AP Inter 1st Year Maths Chapter 14

Question 4.
If two dice are thrown, then the probability of getting a total score of seven is
(1) \(\frac{1}{6}\)
(2) \(\frac{2}{6}\)
(3) \(\frac{3}{6}\)
(4) \(\frac{5}{6}\)
Answer:
(1) \(\frac{1}{6}\)

Explanation:
Total score of 7 means : (1, 6), (2, 5), (3, 4), (4, 3), (5, 2), (6, 1) → 6 outcomes
Total outcomes = 36
So, Probability = \(\frac{6}{36}=\frac{1}{6}\)

Question 5.
If A and B are two events of a sample space with P(AuB) = P(A) + P(B), then they are
1) Mutually exclusive
2) Exhaustive
3) 1 and 2
4) None of these
Answer:
1) Mutually exclusive

Explanation:
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) means P(A ∩ B) = 0 ⇒ A and B are mutually exclusive.

Question 6.
An integer is picked from 1 to 20 (both inclusive). Then the probability that it is a prime
(1) \(\frac{3}{20}\)
(2) \(\frac{3}{5}\)
(3) \(\frac{2}{5}\)
(4) \(\frac{1}{5}\)
Answer:
(3) \(\frac{2}{5}\)

Explanation:
Total numbers from 1 to 20 = 20.
Prime numbers ≤ 20 = 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19 → 8 primes
Probability = \(\frac{8}{20}=\frac{2}{5}\)

Question 7.
If P(A) = 0.5, P(B) = 0.3. (given that A and B are mutually exclusive) Then P(A’ ∩ B’) =
1) 0.6
2) 0.5
3) 0.7
4) 0.2
Answer:
4) 0.2

Explanation:
A and B are mutually exclusive ⇒ P(A ∩ B) = 0
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) = 0.5 + 0.3 = 0.8
Then P(A’ ∩ B ) = 1 – P(A ∪ B) = 1 – 0.8 = 0.2

Question 8.
One card is drawn at random from a well shuffled deck of 52 cards. Then the probability that the card be not a red card.
(1) \(\frac{2}{5}\)
(2) \(\frac{1}{5}\)
(3) \(\frac{1}{2}\)
(4) \(\frac{1}{3}\)
Answer:
(3) \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
In a deck of 52 cards, 26 are red (13 hearts + 13 diamonds). so, not red = 26
Probability = \(\frac{26}{52}=\frac{1}{2}\)

Question 9.
Which of the following is false ?
1) P(E) = 0 ⇔ E is an impossible event.
2) 0 ≤ P(E) < 1.
3) P(E) = 1 ⇔ E is a certain event.
4) P(E) + P(Ē) = 1.
Answer:
2) 0 ≤ P(E) < 1.

Explanation:
Option 2 is False, because a probability can be exactly 1; it’s not strictly less than one.

Probability MCQ AP Inter 1st Year Maths Chapter 14

Question 10.
Which of the following statement is not correct ? P is a probability function of the sample space S.
1) P(E) > 0 ∀ E ∈ P(S).
2) P(S) = 1.
3) P(Φ) = 0.
4) P(E1 ∩ E2) = P(E1) + P(E2) where E1, E2 are mutually exclusive.
Answer:
4) P(E1 ∩ E2) = P(E1) + P(E2) where E1, E2 are mutually exclusive.

Explanation:
Option 4 is incorrect. In general, P(E1 ∩ E2) ≠ P(E1) + P(E2)
This equality is invalid unless both probabilities are 0 (which isn’t mentioned)
So, this is the false statement.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14c Solutions

Referring to the AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 14 Probability Exercise 14c Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 1st Year Maths Probability Solutions Exercise 14c

I.

Question 1.
A box contains 10 red marbles, 20 blue marbles and 30 green marbles. 5 marbles are drawn at random from the box, what is the probability that
i) all will be blue ? ii) atleast one will be green ?
Solution:
Total number of marbles = 10 + 20 + 30 = 60.
Number of ways of drawing 5 marbles from 60 marbles = 60C5.
i) All the drawn marbles will be blue if we draw 5 marbles out of 20 blue marbles. 5 blue marbles can be drawn from 20 blue marbles in 20C5 ways.
Probability that all marbles will be blue = \(\frac{{ }^{20} \mathrm{C}_5}{{ }^{60} \mathrm{C}_5}\)

ii) Number of ways in which the drawn marble is not green = (120 + 10)C5 = 30C5.
Probability that no marble is green = \(\frac{{ }^{30} \mathrm{C}_5}{{ }^{60} \mathrm{C}_5}\)
Probability that atleast one marble is green = 1 – \(\frac{{ }^{30} \mathrm{C}_5}{{ }^{60} \mathrm{C}_5}\)

Question 2.
4 cards are drawn at random from a well-shuffled deck of 52 cards. What is the probability of obtaining 3 diamonds and one spade ?
Solution:
Number of ways of drawing 4 cards from 52 cards = 52C4
In a deck of 52 cards, there are 13 diamonds and 13 spades.
Number of ways of drawing 3 diamonds and one spade = 13C3 x 13C1

Thus, the probability of obtaining 3 diamonds and one spade = \(\frac{{ }^{13} \mathrm{C}_3 \times{ }^{13} \mathrm{C}_1}{{ }^{52} \mathrm{C}_4}\)

Question 3.
A dice has two faces each with number *1’, three faces each with number ‘2’ and one face with number ‘3’. If the dice is rolled once, determine
i) P(2) ii) P(1 or 3) iii) P(not 3).
Solution:
Total number of faces = 6
i) Number of faces with number ‘2’ = 3 ⇒ ∴ P(2) = \(\frac{3}{6}=\frac{1}{2}\)
ii) P(1 OR 3) = P (not 2) = 1 – P (2) = 1 – \(\frac{1}{2}=\frac{1}{2}\)
iii) Number of faces with number ‘3’ = 1 => P(3) = \(\frac{1}{6}\).
Thus, p(not 3) = 1 – P(3) = 1 – \(\frac{1}{6}=\frac{5}{6}\)

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14c Solutions

Question 4.
In a certain lottery, 10,000 tickets are sold and ten equal prizes are awarded. What is the probability of not getting a prize if you buy (a) one ticket (b) two tickets (c) 10 tickets ?
Solution:
Total number of tickets sold = 10,000;
Number of prizes awarded =10

i) If we buy one ticket, then P(getting a prize) = \(\frac{10}{10000}=\frac{1}{1000}\)
P(not getting a prize) = 1 – \(\frac{1}{1000}=\frac{999}{1000}\)

ii) If we buy two tickets, then Number of tickets not awarded = 10,000 – 10 = 9990
P(not getting a prize) = \(\frac{{ }^{9990} \mathrm{C}_2}{{ }^{10000} \mathrm{C}_2}\)

iii) If we buy 10 tickets, then P(not getting a prize) = \(\frac{9990 \mathrm{C}_{10}}{10000 \mathrm{C}_{10}}\)

Question 5.
A and B are two events such that P(A) = 0.54, P(B) = 0.69 and P(A ∩ B) = 0.35.
Find (i) P(A ∪ B) (ii) P(A’ ∩ B’) (iii) P(A ∩ B’) (iv) P(B ∩ A’)
Solution:
It is given that P(A) = 0.54, P(B) 0.69, P(A ∩ B) = 0.35
i) We know that P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
P(A ∪ B) = 0.54 + 0.69 – 0.35 = 0.88

ii) A’ ∩ B’ = P(A ∪ B)’ (by De Morgan’s law]
∴ P(A’ ∩ B’) = P(A ∪ B)’ = 1 – P(A ∪ B) = 1 – 0.88 = 0.12

iii)P(A ∩ B’) = P(A) – P(A ∩ B) = 0.54 – 0.35 = 0.19

iv) We know that P(B ∩ A’) = P(B) – P(A ∩ B)
∴ P(B ∩ A’) = P(B) – P(A ∩ B)
P(B ∩ A’) = 0.69 – 0.35 = 0.34

Question 6.
Three letters are dictated to three persons and an envelope Is addressed to each of them, the letters are Inserted Into the envelopes at random so that each envelope contains exactly one letter. Find the probability that atleast one letter is In Its proper envelope.
Solution:
Let L1, L2, L3 be three letters and E1, E2, and E3 be their corresponding envelopes respectively.
There are 6 ways of inserting 3 letters in 3 envelopes. These are as follows:
L1E1. L2E3. L3E3; L2E2. L1E3. L3E1
L3E3. L1E2. L2E1; L1E1. L2E2. L3E3
L1E2. L2E3. L3E1; L1E3. L2E1. L3E2

There are 4 ways in which atleast one letter is inserted in a proper envelope.
Thus, the required probability is \(\frac{4}{6}=\frac{2}{3}\)

II.

Question 1.
Out of 100 students, two sections of 40 and 60 are formed. If you and your friend are among the 100 students, what is the probability that
a) You both enter the same section ?
b) You both enter the different sections ?
Solution:
My friend and I are among the 100 students.
Total number of ways of selecting 2 students out of 100 students = 100C2.
a) The two of us will enter the same section if both of us are among 40 students or among 60 students.
∴ Number of ways in which both of us enter the same section = 40C2 + 60C2.

∴ Probability that both of us enter the same section
= \(\frac{{ }^{40} \mathrm{C}_2+{ }^{60} \mathrm{C}_2}{{ }^{100} \mathrm{C}_2}=\frac{\frac{40!}{2!38!}+\frac{60!}{2!58!}}{\frac{100!}{2!98!}}=\frac{(39 \times 40)+(59 \times 60)}{99 \times 100}=\frac{17}{3}\)

b) P(we enter different sections) = 1 – P(we enter the same section) = 1 – \(\frac{17}{33}=\frac{16}{33}\).

Question 2.
From the employees of a company, 5 persons are selected to represent them in the managing committee of the company. Particulars of five persons are as follows.
AP Inter 1st Year Maths Exercise 14c Solutions 1
A person is selected at random from this group to act as a spokesperson. What is the probability that the spokesperson will be either male or over 35 years ?
Solution:
Let E be the event in which the spokesperson will be a male and F be the event in which the spokesperson will be over 35 years of age.
Accordingly, P(E) = \(\frac{3}{5}\) and P(F) = \(\frac{2}{5}\)
Since there is only one male who is over 35 years of age. ⇒ P(E ∩ F) = \(\frac{1}{5}\)

We know that P(E ∪ F) = P(E) + P(F) – P(E ∩ F)
∴ Required probability = P(E ∪ F) = \(\frac{1}{2}\)
Thus, the probability that the spokesperson will either be a male or over 35 years of 4 age is \(\frac{4}{5}\).

Question 3.
If 4-digit numbers greater than 5,000 are randomly formed from the digits 0, 1, 3, 5 and 7, what is the probability of forming a number divisible by 5 when, (i) the digits are repeated ? (ii) the repetition of digits is not allowed.
Solution:
i) When the digits are repeated
Since four-digit numbers greater than 5000 are formed, the leftmost digit is either 7 or 5.
The remaining 3 places can be filled by any of the digits 0, 1, 3, 5, or 7 as repetition of digits is allowed.
∴ Total number of 4-digit numbers greater than 5000 = 2 × 5 × 5 × 5 = 250 – 1 = 249
A number is divisible by 5 if the digit at its units place is either 0 or 5.
Total number of 4-digit numbers greater than 5000 that are divisible by 5 =2 × 5 × 5 × 2 = 100 – 1 = 99
Thus, the probability of forming a number divisible by 5 when the digits are repeated is \(\frac{99}{249}=\frac{33}{83}\).

ii) When the repetition of digits is not allowed.
The thousands place can be filled with either of the two digits 5 or 7.
The remaining 3 places can be filled with any of the remaining 4 digits.
∴ Total number of 4-digit numbers greater than 5000 = 2 × 4 × 3 × 2 = 48.
When the digit at the thousands place is 5, the units place can be filled only with 0 and the ten’s and hundred’s places can be filled with any two of the remaining 3 digits.
∴ Here, number of 4-digit numbers starting with 5 and divisible by 5 = 3 × 2 = 6
When the digit at the thousands place is 7, the units place can be filled in two ways (0 or 5) and the ten’s and hundred’s places can be filled with any two of the remaining 3 digits.
∴ Here, number of 4-digit numbers starting with 7 and divisible by 5 = 1 × 2 × 3 × 2 =12
∴ Total number of 4-digit numbers greater than 5000 that are divisible by 5 = 6 + 12 = 18
Thus, the probability of forming a number divisible by 5 when the repetition of \(\frac{18}{48}=\frac{3}{8}\).

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14c Solutions

Question 4.
The number lock of a suitcase has 4 wheels, each labelled with ten digits i.e., from 0 to 9. The lock opens with a sequence of four digits with no repeats. What is the probability of a person getting the right sequence to open the suitcase ?
Solution:
The number lock has 4 wheels, each labelled with ten digits i.e., from 0 to 9.
Number of ways of selecting 4 different digits out of the 10 digits = 10C4.
Now, each combination of 4 different digits can be arranged in 4! ways.
Number of four digits with no repetitions = 10C4 × 4! = \(\frac{10!}{4!6!}\) × 4!
= 7 × 8 × 9 × 10 = 5040
There is only one number that can open the suitcase. Thus, the required probability \(\frac{1}{5040}\).

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14b Solutions

Referring to the AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 14 Probability Exercise 14b Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 1st Year Maths Probability Solutions Exercise 14b

I.

Question 1.
A coin is tossed twice, what is the probability that atleast one tail occurs?
Solution:
When a coin is tossed twice the sample space is given by S = {HH, HT, TH, TT}
Let A be the event of the occurrence of atleast one tail. So, A = {HT, TH, TT}
P(A) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to A }}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{3}{4}\)

Question 2.
If \(\frac{2}{11}\) is the probability of an event A, then what is the probability of the event ‘not A’.
Solution:
Given that P(A) = \(\frac{2}{11}\)
We know that P(A) + P(not A) = 1 ⇒ \(\frac{2}{11}\) + P(not A) = 1 ⇒ P(not A) = 1 – \(\frac{2}{11}=\frac{9}{11}\).
Hence the probability of not ‘A’ is 9/11.

Question 3.
A letter is chosen at random from the word ‘ASSASSINATION’. Find the probability that this letter is (i) a vowel (ii) a consonant.
Solution:
There are 13 letters in the word ASSASSINATION.
∴ Hence, n(S) = 13
i) There are 6 vowels in the given word.
∴ Probability of a vowel = 6/13.
ii) There are 7 consonants in the given word.
∴ Probability of a consonant = 7/13

Question 4.
Given P(A) = \(\frac{3}{5}\) and P(B) = \(\frac{1}{5}\). Find P(A or B), if A and B are mutually exclusive events.
Solution:
Here, P(A) = \(\frac{3}{5}\), P(B) = \(\frac{1}{5}\).
We know that, for mutually exclusive events A and B, P( A or B) = P(A) + P(B).
∴ P(A or B) = \(\frac{3}{5}+\frac{1}{5}=\frac{4}{5}\)

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14b Solutions

II.

Question 1.
Which of the following can not be valid assignment of probabilities for outcomes of sample space S = {ω1, ω2, ω3, ω4, ω5, ω6, ω7)
AP Inter 1st Year Maths Exercise 14b Solutions 1
Solution:
a) 0.1, 0.01, 0.05, 0.03, 0.01, 0.2, 0.6
Here, the probabilities of each outcome is positive and less than 1.
Now the sum of probabilities = 0.1 + 0.01 + 0.05 + 0.03 + 0.01 + 0.2 + 0.6 = 1
Hence the assignment is valid.

b) \(\frac{1}{7}\), \(\frac{1}{7}\), \(\frac{1}{7}\), \(\frac{1}{7}\), \(\frac{1}{7}\), \(\frac{1}{7}\), \(\frac{1}{7}\)
Here, the probabilities of each outcome is positive and less than 1.
Now, the sum of probabilities = \(\frac{1}{7}+\frac{1}{7}+\frac{1}{7}+\frac{1}{7}+\frac{1}{7}+\frac{1}{7}+\frac{1}{7}\) = 1.
Hence, the assignment is not valid.

c) 0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.5, 0.6, 0.7
Here, the probabilities of each outcome is positive and less than 1.
Now, the sum of probabilities = 0.1 + 0.2 + 0.3 + 0.4 + 0.5 + 0.6 + 0.7 = 2.8
Hence, the assignment is not valid.

d) -0.1, 0.2, 0.3, 0.4, -0.2, 0.1, 0.3
Here, the first (-0.1) and the fifth (-0.2) probabilities are negative. We know that the probability of an event can’t be negative.
Hence, the assignment is not valid.

e) \(\frac{1}{14}\), \(\frac{2}{14}\), \(\frac{3}{14}\), \(\frac{4}{14}\), \(\frac{5}{14}\), \(\frac{6}{14}\), \(\frac{5}{14}\)
Hence, the seventh probability (\(\frac{15}{14}\)) is more than 1.
We know that the probability of an event can’t be greater than 1.
Hence, the assignment is not valid.

Question 2.
A dice is thrown, find the probability of following events.
i) A prime number will appear,
ii) A number greater than or equal to 3 will appear,
iii) A number less than or equal to one will appear,
iv) A number more than 6 will appear,
v) A number less than 6 will appear.
Solution:
The sample space of throwing a dice is given by S = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
i) Let A be the event of the occurrence of a prime number. So A = {2, 3, 5}.
P(A) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{A}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{3}{6}=\frac{1}{2}\)

ii) Let B be the event of the occurrence of a number greater than or equal to 3 so, B = {3, 4, 5, 6}.
P(B) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{B}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{4}{6}=\frac{2}{3}\)

iii) Let C be the event of the occurrence of a number less than or equal to one, so C = {1}.
P(C) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{C}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{1}{6}\)

iv) Let D be the event of the occurrence of a number greater than 6, so D = Φ.
P(D) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{D}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{0}{6}\) = 0

v) Let E be the event of the occurrence of a number less than 6, so, E = {1, 2, 3, 4, 5}.
P(E) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{E}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{0}{6}\) = 0

Question 3.
A card is selected at random from a pack of 52 cards
a) How many points are there in the sample space ?
b) Calculate the probability that the card is an ace of spades.
c) Calculate the probability that the card is (i) an ace, (ii) black card.
Solution:
a) When a card is selected from a pack of 52 cards, the number of possible outcomes is 52. i.e. the sample space contains 52 elements. Therefore, there are 52 points in the sample space.

b) Let A be the event in which the card drawn is an ace of spades. So, n(A) = 1
P(A) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{A}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{1}{52} .\)

c) i) Let E be the event in which the card drawn is an ace since there are 4 aces in a pack of 52 cards, n(E) = 4.
P(E) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{E}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{4}{52}=\frac{1}{13} .\)

ii) Let F be the event in which the card drawn is black. Since there are 26 black cards in a pack of 52 cards, n(F) = 26.
P(F) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{F}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{26}{52}=\frac{1}{2}\)

Question 4.
A fair coin with 1 marked on one face and 6 on the other and a fair dice are both tossed. Find the probability that the sum of numbers that turn up is (i) 3 (ii) 12.
Solution:
Since the fair coin has 1 marked on one face and 6 on the other and the dice has six faces that are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. The sample space is given by S = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}. So, n(S) = 12.
i) Let A be the event in which the sum of numbers that turn up is 3. So, A = {(1, 2)}
P(A) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{A}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{1}{12}\)

ii) Let B be the event in which the sum of numbers that turn up is 12. So, B = {(6, 6)}.
P(B) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{B}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{1}{12}\)

Question 5.
There are four men and six women on the city council. If one council member is selected for a committee at random, how likely is it that it is a woman?
Solution:
There are four men and six women on the city council. As one council member is to be selected for a committee at random. The sample space contains 10 (4 + 6) elements. Let A be the event in which the selected council member is a woman. So, n(A) = 6.
P(A) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to A }}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{6}{10}=\frac{3}{5}\)

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14b Solutions

Question 6.
In a lottery, a person chooses six different natural numbers at random from 1 to 20, and if these six numbers match with the six numbers already fixed by the lottery committee, he wins the prize. What is the probability of winning the prize in the game? (Hint : Order of the numbers is not important)
Solution:
Total number of ways in which one can choose six different numbers from 1 to 20
= 20C6 = \(\frac{20!}{6!(20-6)!}=\frac{20!}{6!14!}=\frac{20 \times 19 \times 18 \times 17 \times 16 \times 15 \times 14}{1 \times 2 \times 3 \times 4 \times 5 \times 6 \times 14!}\) =38760
Hence, there are 38760 combinations of 6 numbers.
Out of these combinations only one combination is already fixed by the lottery committee.
Hence, the required probability of winning the prize in the game = \(\frac{1}{38760}\).

Question 7.
Check whether the following probabilities P(A) and P(B) are consistently defined
(i) P(A) = 0.5, P(B) = 0.7, P(A ∩ B) = 0.6
(ii) P(A) = 0.5, P(B) = 0.4, P(A ∪ B) – 0.8
Solution:
i) P(A) = 0.5, P(B) = 0.7, P(A ∩ B) = 0.6
We know that if E and F are two events such that E ⊂ F, then P(E) < P(F). However, here, P(A ∩ B)> P(A). Hence, P(A) and P(B) are not consistently defined,

ii) P(A) = 0.5, P(B) = 0.4, P(A ∪ B) = 0.8
We know that if E and F are two events such that E ⊂ F, then P(E) < P(F) Here, it is seen that P(A ∪ B)> P(A) and P(A ∪ B)> P(B).
Hence, P(A) and P(B) are consistently defined.

Question 8.
Fill in the blanks in the following table.
AP Inter 1st Year Maths Exercise 14b Solutions 2
Solution:
i) Here, P(A) = \(\frac{1}{3}\), P(B) = \(\frac{1}{5}\), P(A ∩ B) = \(\frac{1}{15}\).
We know that P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B).
⇒ P(A ∪ B) = \(\frac{1}{3}+\frac{1}{5}-\frac{1}{15}\)
⇒ P(A ∪ B) = \(\frac{5+3-1}{15}\)
⇒ P(A ∪ B) = \(\frac{7}{15}\).

ii) Here, P(A) = 0.35, P(A ∩ B) = 0.25, P(A uB) = 0.6
We know that P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B).
∴ 0.6 = 0.35 + P(B) – 0.25
⇒ P(B) = 0.6 – 0.35 + 0.25
⇒ P(B) = 0.5

iii) Here P(A) = 0.5, P(B) = 0.35, P(A ∪ B) = 0.7
We know that P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B).
∴ 0.7 = 0.5 + 0.35 – P(A ∩ B)
⇒ P(A ∩ B) = 0.5 + 0.35 – 0.7
⇒ P(A ∩ B) = 0.15

Question 9.
If E and F are events such that P(E) = \(\frac{1}{4}\), P(F) = \(\frac{1}{2}\) and P(E and F) = \(\frac{1}{8}\), find
(i) P(E or F).
(ii) P(not E and not F).
Solution:
Here P(E) = \(\frac{1}{4}\), P(F) = \(\frac{1}{2}\) and P(E and F) = \(\frac{1}{8}\).

i) We Know that P(E or F) = P(E) + P(F) – P(E ∩ F)
∴ P(E ∪ F) = \(\frac{1}{4}+\frac{1}{2}-\frac{1}{8}=\frac{2+4-1}{8}=\frac{5}{8}\)

ii) We Know that P(not E and Not F) = 1 – P(E ∪ F)
∴P(Ē ∩ F̄) = 1 – \(\frac{5}{8}=\frac{3}{8}\)

Question 10.
Events E and F are such that P(not E or not F) = 0.25. State whether E and F are mutually exclusive.
Solution:
Given that P(not E or not F) = 0.25 and we know that P(Ē ∪ F̄) = 1 – P(E ∩ F).
∴ P(Ē ∩ F̄) = 1 – P(not E or not F)
= 1 – 0.25
= 0.75 ≠ 0 ⇒ (A ∩ B) ≠ Φ
Hence, E and F are not mutually exclusive.

Question 11.
A and B are events such that P(A) = 0.42, P(B) = 0.48 and P(A and B) = 0.16. Determine (i) P(not A), (ii) P(not B) and (iii) P(A or B).
Solution:
Given that P(A) = 0.42, P(B) = 0.48, P(A and B) = 0.16
i) P (not A) = 1 – P(A) = 1 – 0.42 = 0.58
ii) P (not B) = 1 – P(B) = 1 – 0.48 = 0.52
iii) We know that P(A uB) = P(A) + P(B) – P(A n B)
⇒ P(AuB) = 0.42 + 0.48-0.16 = 0.74

III.

Question 1.
Three coins are tossed once. Find the probability of getting (i) 3 heads (ii) 2 heads (iii) atleast 2 heads (iv) atmost 2 heads (v) no head (vi) 3 tails (vii) exactly two tails (viii) no tail (ix) atmost two tails.
Solution:
S = {HHH, HHT, HTH, THH, HTT, THT, TTH, TTT). So, n(S) = 8.
It is known that the probability of an event A is given by
P(A) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } A}{\text { Total number of possible outcomes }}\)

j) Let B be the event of the occurrence of 3 heads. So, B = {HHH}.
P(B) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } B}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{1}{8}\)

ii) Let ‘C’ be the event of the occurrence of 2 heads. So, C = {HHT, HTH, THH).
P(C) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } C}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{3}{8}\)

iii) Let D be the event of the occurrence of atleast 2 heads. So, D = {HHH, HHT, HTH, THH}
P(D) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{D}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{4}{8}=\frac{1}{2}\)

iv) Let E be the event of the occurrence of at most 2 heads. So, E {HHT, HTH, THH, HTF, THT, TFH, TTT}.
P(E) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } E}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{7}{8}\)

v) Let F be the event of the occurrence of no head. So, F = (TTT).
P(F) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } F}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{1}{8}\)

vi) Let G be the event of the occurrence of 3 tails, so, G = {TTT}.
P(G) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{G}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{1}{8}\)

vii) Let H be the event of the occurrence of exactly 2 tails, so H = {HTT, THT, TTH}.
P(H) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{H}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{3}{8}\)

viii) Let I be the event of the occurrence of no tail. So, I = {HHH}.
P(I) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } I}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{1}{8}\)

ix) Let J be the event of the occurrence of at most 2 tails.
J = {HHH, HHT, HTH, THH, HTT, THT, TTH}.
So, P(J) = \(\frac{\text { Number of outcomes favourable to } \mathrm{J}}{\text { Total number of possible outcomes }}=\frac{7}{8} .\)

Question 2.
In Class XI of a school 40% of the students study Mathematics and 30% study Biology. 10% of the class study both Mathematics and Biology. If a student is selected at random from the class, find the probability that he will be studying Mathematics or Biology.
Solution:
Let A be the event in which the selected student studices Mathematics and B be the event in which the selected student studices Biology.
Now, P(A) = 40% = 0.40, P(B) = 30% = 0.30, P(A ∩ B) = 10% = 0.10
We know that P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
⇒ P(A ∪ B) = 0.40 + 0.30 – 0.10 = 0.60
Thus, the probability that the selected student will be studying Mathematics or Biology is 0.6.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14b Solutions

Question 3.
In an entrance test that is graded on the basis of two examinations, the probability of a randomly chosen student passing the first examination is 0.8 and the probability of passing the second examination is 0.7. The probability of passing atleast one of them is 0.95. What is the probability of passing both?
Solution:
Let A and B be the event of passing through first and second examination respectively. So, P(A) = 0.8, P(B) = 0.7 and P(A ∪ B) = 0.95
We know that P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
∴ 0.95 = 0.8 + 0.7 – P(A ∩ B)
⇒ P(A ∩ B) = 0.8 + 0.7 – 0.95 = 0.55
Thus, the probability of passing both the examinations is 0.55.

Question 4.
The probability that a student will pass the final examination in both English and Hindi is 0.5 and the probability of passing neither is 0.1. If the probability of passing the English examination is 0.75, what is the probability of passing the Hindi examination ?
Solution:
Let A and B be the events of passing English and Hindi examinations respectively. So, P(A ∩ B) = 0.5, P(A’ ∩ B’) = 0.1 and P(A) = 0.75.
We know that P(A’ ∩ B’) = 1 – P(A ∪ B)
P(A ∪ B) = 1 – P (A’ ∩ B’) = 1 – 0.1 = 0.9.
Using the formula : P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B).
⇒ 0.9 – 0.75 + P(B) – 0.5
⇒ P(B) = 0.9 – 0.75 +0.5
⇒ P(B) = 0.65
Thus, the probability of passing the Hindi examination is 0.65.

Question 5.
In a class of 60 students, 30 opted for NCC, 32 opted for NSS and 24 opted for both NCC and NSS. If one of these students is selected at random, find the probability that
(i) The student opted for NCC or NSS.
(ii) The student has opted neither NCC nor NSS.
(iii) The student has opted NSS but not NCC.
Solution:
Let A be the event in which the selected student has opted for NCC and B be the event in which the selected student has opted for NSS.
Total number of students = 60

Number of students who have opted for NCC = 30 ⇒ P(A) = \(\frac{30}{60}=\frac{1}{2}\)
Number of students who have opted for NSS = 32 ⇒ P(B) = \(\frac{32}{60}=\frac{8}{15}\)
Number of students who have opted both NCC and NSS = 24 ⇒ P(A ∩ B) = \(\frac{24}{60}=\frac{2}{5}\)
i) We know that P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
P(A ∪ B) = \(\frac{1}{2}+\frac{8}{15}-\frac{2}{5}=\frac{15+16-12}{30}=\frac{19}{30}\)
Thus, the probability that the selected student has opted for NCC or NSS is \(\frac{19}{30}\).

ii) Number of students who opted neither NCC or NSS = P(A’ ∩ B’)
= 1 – P(A ∪ B) = 1 – \(\frac{19}{30}=\frac{11}{30}\)
Thus the probability that the selected student has neither opted for NCC nor NSS is \(\frac{11}{30}\)

iii) Number of students who have opted for NSS but not NCC = n(B) – n(A ∩ B) = 32 – 24 = 8
Thus, the probability that the selected student has opted for NSS but not for NCC = \(\frac{8}{60}=\frac{2}{15}\)

Question 6.
A fair coin is tossed four times, and a person win JRs. 1 for each head and lose Rs. 1.50 for each tail that turns up.
From the sample space, calculate how many different amounts of money you can have after four tosses and the probability of having each of these amounts.
Solution:
Since the coin is tossed four times, there can be a maximum of 4 heads or tails.
When 4 heads turn up, ₹ 1 + ₹ 1 + ₹ 1 + ₹ 1 = ₹ 4 is the gain.
When 3 heads and 1 tail turn up ₹ 1 + ₹ 1 + ₹ 1 – ₹ 1.50 = ₹ 3 – ₹ 1.50 = ₹ 1.50 is the gain.
When 2 heads and 2 tails turn up ₹ 1 + ₹ 1 – ₹ 1.50 – ₹ 1.50 * – ₹ 1
i.e. ₹ 1 is the loss. When 1 head and 3 tails turn up ₹ 1 – ₹ 1.50 – ₹ 1.50 – ₹ 1.50 = – ₹ 3.50 i.e., ₹ 3.50 is the loss.
When 4 tails turns up, -₹ 1.50 – ₹ 1.50 – ₹ 1.50 – ₹ 1.50 = – ₹ 6.00 i.e. ₹ 6.00 is the loss. There are 24 = 16 elements in the sample space S ie., n(S) = 16 which is given by S = {HHHH, HHHT, HHTH, HTHH, THHH, HHTT, HTTH, TTHH, HTHT, THTH, THHT, HTTT, THTT, TTHT, TTTH, TTTT}

The person wins ₹ 4.00 when 4 heads turn up, when the event {HHHH} occurs. Probability of winning ₹ 4.00 = \(\frac{1}{16}\)
The person wins ₹ 1.50 when 3 heads and one tail turn up, when the event {HHHT, HHTH, HTHH, THHH} occurs.
Probability of winning ₹ 1.50 = \(\frac{4}{16}=\frac{1}{4}\)
The person loses ₹ 1.00 when 2 heads and 2 tails turn up, when the event {HHTT, HTTH, TTHH, HTHT, THTH, THHT} occurs.
Probability of losing ₹ 1.00 = \(\frac{6}{16}=\frac{3}{8}\)
The person loses ₹ 3.50 when 1 head and 3 tails turn up, when the event {HTTT, THTT, TTHT, TTTH} occurs.
Probability of losing ₹ 3.50 = \(\frac{4}{16}=\frac{1}{4}\)
The person loses ₹ 6.00 when ‘0’ heads when the event {TTTT} occurs. Probability of losing ₹ 6.00 = \(\frac{1}{16}\)

AP Inter 1st Year Maths Exercise 3a Solutions

Referring to the AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter Trigonometric Functions Exercise 3a Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 1st Year Maths Trigonometric Functions Exercise 3a

Question 1.
Find the radian measures corresponding to the following degree measures of their radii.
i) 25°
ii) – 47°30′
iii) 240°
iv) 520°
Solution:
i) We know that 180° = π radians
Therefore, 25° = \(\frac{\pi}{180}\) × 25 radians
= \(\frac{5 \pi}{36}\) radians.
Hence, 25° = \(\frac{5 \pi}{36}\) radians.

ii) We know that 180° = π radians
Therefore, – 47°30′ = – 47 . \(\frac{1}{2}\) degrees
= – \(\frac{95}{2}\) degrees
= \(\frac{\pi}{180} \frac{-95}{2}\) radians
= \(-\frac{19 \pi}{72}\) radians
Hence, – 47°30′ = \(-\frac{19 \pi}{72}\) radians

iii) We know that 180° = π radians
Therefore, 240° \(\frac{\pi}{180}\) × 240 radians
= \(\frac{4 \pi}{3}\) radians
Hence, 240° = \(\frac{4 \pi}{3}\) radians.

iv) We know that 180° = π radians
Therefore, 520° = \(\frac{\pi}{180}\) × 520 radians
= \(\frac{26 \pi}{9}\) radians
Hence, 520° = \(\frac{26 \pi}{9}\) radians

AP Inter 1st Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 2.
Find the degree measures corresponding to the following radian measures (Use π = 22/7).
i) \(\frac{11}{16}\)
ii) – 4
iii) \(\frac{5 \pi}{3}\)
iv) \(\frac{7 \pi}{6}\)
Solution:
i) We know that π radians = 180°
Therefore \(\frac{11}{16}\) radians = \(\frac{180}{\pi} \frac{11}{16}\) degrees
= \(\frac{180 7}{22} \frac{11}{16}\) degrees
= \(\frac{315}{8}\) degrees
= 39° \(\frac{3}{8}\) degrees
= 39° + \(\frac{3}{8}\) × 60 minutes (∵ 1° = 60′)
= 39° + \(\frac{45}{2}\) minutes
= 39° + 22 \(\frac{1}{2}\) minutes
= 39° + 22′ + ½ × 60″ (∵ 1′ = 60′)
= 39° + 22′ + 30″
= 39° 22′ 30″
Hence, \(\frac{11}{16}\) radians = 39°22’30”

ii) We know that π radians = 180°
Therefore, – 4 radians = \(\frac{-180}{\pi}\) × 4 degrees
= \(\frac{-180 7}{22}\) × 4 degrees
= – \(\frac{2520}{11}\) degrees
= – 229 \(\frac{1}{11}\) degrees
= – (229° + \(\frac{1}{11}\) × 60 minutes) (∵ 1° = 60′)
= – (229° + \(\frac{60}{11}\) minutes)
= – ( 229° + 5 \(\frac{5}{11}\) minutes)
= – (229 + 5′ + \(\frac{5}{11}\) × 60″) (∵ 1° = 60′)
= – (229° + 5′ + 27″) = – 229 5’27”
Hence -4 radians = -229 5’27”

iii) We know that π radians = 180°
Therefore, \(\frac{5 \pi}{3}\) radians = \(\frac{180}{\pi} \frac{5 \pi}{3}\) degrees
= 300 degrees = 300°
Hence \(\frac{5 \pi}{3}\) radians = 300°

iv) We know that π radians = 180°
Therefore, \(\frac{7 \pi}{6}\) radians = \(\frac{180}{\pi} \frac{7 \pi}{6}\) degrees
= 210 degrees = 210°
Hence \(\frac{7 \pi}{6}\) radians = 210°.

Question 3.
A wheel makes 360 revolutions in one minute. Through how many radians does it turn in one second ?
Solution:
Number of revolutions in one minute = 360
Therefore, number of revolutions in one second = \(\frac{360}{60}\) = 6
We know that the angle formed in one revolution = 360° = 2π radians
Hence, it will turn 12K radians in one second.

Question 4.
Find the degree measure of the angle subtended at the centre of a circle of radius 100 cm by an arc of length 22 cm (Use π = 22/7).
Solution:
Given, radius r = 100 cm,
length of arc l = 22 cm
Hence, using the relation θ = \(\frac{l}{r}\) we have
θ = \(\frac{22}{100}\) radians = \(\frac{11}{50}\) radians
We know that π radians = 180°
Therefore, \(\frac{11}{50}\) radians = \(\frac{180}{\pi} \frac{11}{50}\) degrees
= \(\frac{180 7}{22} \frac{11}{50}\) degrees
= \(\frac{63}{5}\) degrees
= 12 \(\frac{3}{5}\) degrees
= 12° + \(\frac{3}{5}\) × 60
= 12° + 36 = 12°36′
Hence, the angle formed by an arc at the centre is 12°36′.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 5.
In a circle of diameter 40 cm, the length of a chord is 20 cm. Find the length of the minor arc of the chord.
Solution:

AP Inter 1st Year Maths Exercise 3a Solutions 1

Given diameter =40 cm;
radius r = \(\frac{40}{2}\) = 20 cm
length of the chord AB = 20 cm
In triangle OAB, AB = OA = OB = 20 cm
Therefore, angle AOB = 60 degrees = 60 \(\frac{\pi}{180}\) radians
= \(\frac{\pi}{3}\) radians
Hence, using the relations l = θ × r,
we have l = \(\frac{\pi}{3}\) × 20 cm
= \(\frac{20 \pi}{3}\) cm
Hence, the length of minor arc of the chord is = \(\frac{20 \pi}{3}\) cm.

Question 6.
If in two circles, arcs of the same length subtend angles 60° and 75° at the centre, find the ratio of their radii.
Solution:
Given, the angle formed by the arc of first circle,
θ1 = 60° = 60 × \(\frac{\pi}{180}=\frac{60 \pi}{180}\) radians
Angle formed by the arc of second circle,
θ2 = 75°
= 75 × \(\frac{\pi}{180}=\frac{75 \pi}{180}\) radians
Let, the radius of first circle be r1 and the second circle be r2 hence, using the
relation r = \(\frac{l}{\theta}\) we have
r1 = \(\frac{l}{\theta_1}\)
r2 = \(\frac{l}{\theta_2}\) and
Therefore, \(\frac{\mathrm{r}_1}{\mathrm{r}_2}=\frac{\frac{l}{\theta_1}}{\frac{l}{\theta_2}}=\frac{\theta_2}{\theta_1}\)
= \(\frac{\frac{75 \pi}{180}}{\frac{60 \pi}{180}}\)
= \(\frac{75}{60}=\frac{5}{4}\) = 5 : 4
Hence, the ratio of their radii is 5 : 4.

Question 7.
Find the angle in radian through which a pendulum swings if its length is 75 cm and the tip describes an arc of length,
i) 10 cm
ii) 15 cm
iii) 21 cm
Solution:
i) Given the length of an arc l = 10 cm
length of the pendulum = radius of circle r = 75 cm
Hence, using the relation θ = \(\frac{l}{r}\),
we have θ = \(\frac{10}{75}=\frac{2}{15}\)
Hence, the angle formed by pendulum is \(\frac{2}{15}\) radians

ii) Given the length of an arc l = 15 cm
length of the pendulum = radius of circle = r = 75 cm
Hence, using the relation θ = \(\frac{l}{r}\),
we have θ = \(\frac{15}{75}=\frac{1}{5}\)
Hence, the angle formed by pendulum is 1/5 radians.

ii) Given the length of an arc l = 21 cm
length of the pendulum = radius of circle = r = 75 cm
Hence, using the relation θ = \(\frac{l}{r}\),
we have θ = \(\frac{21}{75}=\frac{7}{25}\)
Hence, the angle formed by pendulum is 7/25 radians.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2f Solutions

Referring to the AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 2 Relations and Functions Exercise 2f Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 1st Year Maths Relations and Functions Solutions Exercise 2f

Question 1.
Let f : {1, 3, 4} → {1, 2, 5} and g : {1, 2, 5} → {1, 3} be given by f = {(1, 2), (3,5 ), (4, 1)} and g = {(1, 3), (2, 3), (5, 1)}. Write down gof.
Solution:
Given, f = {(1, 2), (3, 5), (4, 1)} and
g = {(1, 3), (2, 3), (5, 1)}
(gof) (1) = g (f (1)) = g (2) = 3;
(gof) (3) = g (f (3)) = g (5) = 1;
(gof) (4) = g (f (4)) = g (1) = 3
∴ gof = {(1, 3), (3, 1), (4, 3)}

Question 2.
Let f,g and h be functions from R to R. Show that (f+g)∘h=f∘h+g∘h; (f⋅g)∘h=(f∘h)⋅(g∘h)
Solution:
[(f + g).h] (x) = (f + g) (h (x)) = f [h (x)] + g [h (x)]
= (f.h) (x) + (g.h) (x)
= {(f.h) + (g.h)} (x)
Hence, (f + g).h = f.h + g.h
[(f⋅g).h] (x) = (f⋅g) (h (x))
= f (h (x))⋅g (h (x))
= (f.h) (x)⋅(g.h) (x)
= {(f.h)⋅(g.h)} (x)
Hence, (f⋅g).h = (f.h) . (g.h)

Question 3.
Find gof and fog, if
i) f (x) = ∣x∣ and g (x) = |5x – 2|
ii) f (x) = 8x3 and g(x) = x1/3
Solution:
i) f (x) = ∣x∣ and
g (x) = |5x – 2|
∴ (gof) (x) = g (f (x))
= g (|x|) = |5x – 2|
(fog) (x) = f (g (x))
= f (|5x − 2|)
= |5x – 2|
= |5x – 2|

ii) f (x) = 8x3
and g (x) = x1/3
∴ (gof) (x) = g [f (x)]
= g (8x3)1/3 = 2x
(fog) (x) = f (g (x))
= f (x1/3)
= 8 (x1/3)3 = 8x

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2f Solutions

Question 4.
If f (x) = \(\frac{4 x+3}{6 x-4}\), x ≠ \(\frac{2}{3}\), show that fof (x) = x, for all x ≠ \(\frac{2}{3}\). What is the inverse of f?
Solution:
(fof) (x) =
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2f Solutions 1

∴ fof = I
⇒ f = f-1.
Thus f-1 (x) = \(\frac{4 x+3}{6 x-4}\).

Question 5.
State with reason whether following functions have inverse
i) f : {1, 2, 3, 4} → {10} with f = {(1, 10), (2, 10), (3, 10), (4, 10)}
ii) g : {5, 6, 7, 8} → {1, 2, 3, 4} with g = {(5, 4), (6, 3), (7, 4), (8, 2)}
iii) h : {2, 3, 4, 5} → {7, 9, 11, 13} with h = {(2, 7), (3, 9), (4, 11), (5, 13)}
Solution:
i) f : {1, 2, 3, 4} → {10} ⇒ f = {(1, 10), (2, 10), (3, 10), (4, 10)}
We know that, given definition of f, f is many one function.
f (1) = f (2) = f (3) = f (4) = 10
∴ f is not one-one, f does not have inverse.

ii) g : {5, 6, 7, 8} → {1, 2, 3, 4}
⇒ g = {(5, 4), (6, 3), (7, 4), (8, 2)}
⇒ g (5) = g (7) = 4
⇒g is not one-one, g does not have inverse.

iii) h : {2, 3, 4, 5} → {7, 9, 11, 13}
⇒ h = {(2, 7), (3, 9), (4, 11), (5, 13)}
It is seen that all distinct elements of the set {2, 3, 4, 5} have distinct images under h.
∴ Function h is one-one.

Also, h is onto as for every element of the set {7, 9, 11, 13} there exists an element x in the set {2, 3, 4, 5} such that h (x) = y.
∴ h is a one-one and onto function.
Hence, h has inverse and
h-1 = {(7, 2), (9, 3), (11, 4), (13, 5)}.

Question 8.
Consider f : R → [4, ∞) given by f (x) = x2 + 4. Show that f is invertible with the inverse f-1 of f given by f-1 (y) = \(\sqrt{y-4}\), where R is the set of all non-negative real numbers.
Solution:
f : R+ → [4, ∞) is given as
f(x) = x2 + 4 for x, y ∈ R+
f (x) = f (y)
⇒ x2 + 4 = y2 + 4
⇒ x2 = y2
⇒ x = y
f is a one-one function.

for y ∈ [4, ∞), let y = x2 + 4
x = \(\sqrt{y-4}\) ∈ R
⇒ y = f (x)
∴ f is onto, thus f is one-one and onto and f-1 exists.
Now f (x) = x2 + 4 = y
⇒ x = \(\sqrt{y-4}\) = f-1 (y).

Question 9.
Consider f : R → [- 5, ∞) given by f (x) = 9x2 + 6x – 5. Show that f is invertible with f-1 (y) = \(\left(\frac{(\sqrt{y+6})-1}{3}\right)\).
Solution:
f : R+ →[- 5, ∞) given that f (x) = 9x2 + 6x – 5
Let a1, a2 ∈ R+.
Now f (a1) = f (a2)
⇒ 9a12 – 9a22 + 6a1 – 6a2 = 0
⇒ 9 (a1 – a2) (a1 + a2) + 6 (a1 – a2) = 0
⇒ (a1 – a2) [9a1 + 9a2 + 6] = 0
(∵ 9a1 + 9a2 + 6 ≠ 0 as a1, a2 ∈ R+)
⇒ a1 – a2 = 0
⇒ a1 = a2, f is one-one.
y ∈ [- 5, ∞). Write y = 9x2 + 6x – 5
Then 9x2 + 6x – 5 – y = 0
⇒ x = \(\frac{-6 \pm \sqrt{36+36(y+5)}}{18}\)
⇒ x = \(\frac{-1 \pm \sqrt{y+6}}{3}\)
as \(\frac{-1+\sqrt{y+6}}{3}\) ∈ R+
as \(\frac{-1-\sqrt{y+6}}{3}\) ∉ R+ is neglected
f-1 (y) = \(\left(\frac{(\sqrt{y+6})-1}{3}\right)\).

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2f Solutions

Question 10.
Let f : X → Y be an invertible function. Show that f has unique inverse.
(Hint: Suppose g1 and g2 are two inverses of f. Then for all y ∈ Y fog1 (y) = Iy (y) = fog2 (y). Use one-one ness of f.)
Solution:
Let g1 and g2 be two inverses of that is,
fog1 = Iy,
​fog2 = Iy
So, for all y ∈ Y,
fog1 = Iy,
​fog2 = Iy
So, for all y ∈ Y
f (g1 (y)) = y = f (g2 (y))
Since f is one-one, g1 (y) = g2 (y) for all y ∈ Y.
Hence, g1 = g2, so the inverse is unique.

Question 11.
Consider f : {1, 2, 3} → {a, b, c} given by f (1) = a, f (2) = b and f (3) = c. Find f-1 and show that (f-1)-1 = f.
Solution:
Given : f (1) = a → f-1 (a) = 1,
f (2) = b → f-1 (b) = 2,
f (3) = c → f-1 (c) = 3
So, f-1 :{a, b, c} → {1, 2, 3}, given by,

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2f Solutions 2
Consider, (f-1)-1, it must map each element of {1, 2, 3} back to {a, b, c} just like f does.
So, (f-1)-1 (1) = a,
(f-1)-1 (2) = b,
(f-1)-1 (3) = c
Thus (f-1)-1 = f

Question 12.
Let f : X → Y be an invertible function. Show that the inverse of f-1{-1} is f i.e., (f-1)-1 = f.
Solution:
Let f : X → Y be an invertible function.
Then, there exists a function g : Y → X such that
gof = IX and fog = IY
⇒ g = f-1
Also, g-1 : X → Y such that g-1 = f .
∴ (f-1)-1 = g-1 = f
Hence proved.

Question 13.
If f : R → R be given by f(x) = (3 – x3)1/3, then fof (x) is:
1) x1/3
2) x3
3) x
4) (3 – x3)
Solution:
f(x) = (3 – x3)1/3
fof(x) = f [(3 – x3)1/3]
= [3 – ((3 – x3)1/3)3]1/3
= (3 – 3 + x3)1/3
= x
Hence, option 3 is correct.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2f Solutions

Question 14.
Let f : R – {- \(\frac{4}{3}\)} → R be a function defined as f(x) = \(\frac{4 x}{3 x+4}\). The inverse of f is the map g : Range f → R – {- \(\frac{4}{3}\)} given by:
1) g (y) = \(\frac{3y}{3 – 4y}\)
2) g(y) = \(\frac{4y}{4 – 3y}\)
3) g(y) = \(\frac{4y}{3 – 4y}\)
4) g(y) = \(\frac{3y}{4 – 3y}\)
Solution:
Given that f : R – {- \(\frac{4}{3}\)} → R is defined as
f(x) = \(\frac{4 x}{3 x+4}\) = y ∈ Range of f.
⇒ 4x = 3xy + 4y
⇒ 4x – 3xy = 4y
⇒ x (4 – 3y) = 4y
⇒ x = \(\frac{4y}{4 – 3y}\) = g (y).
∴ Option 2 is correct.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14a Solutions

Referring to the AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 14 Probability Exercise 14a Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 1st Year Maths Probability Solutions Exercise 14a

I.

Question 1.
A dice is rolled. Let E be the event “dice shows 4” and F be the event “dice shows even number”. Are E and F mutually exclusive ?
Solution:
No. When a dice is rolled, the sample space is given by S = {1, 2, 3, 4, 5, 6} Accordingly, E = {4} and F = {2, 4, 6}. It is observed that E ∩ F = {4} ≠ Φ
Therefore, E and F are not mutually exclusive events.

Question 2.
In the experiment of throwing a dice, consider the following events.
A = {1, 3, 5} B = {2, 4, 6} C = {1, 2, 3}
Are these events equally likely ?
Solution:
Yes, chances of occurring the events A, B and C are equal. Hence, clearly A, B, C are equally likely.

Question 3.
In the experiment of throwing a dice, consider the following events.
A = {1, 3, 5} B = {2, 4} C = {6}
Are these events mutually exclusive ?
Solution:
Yes, because of one of the given events A, B and C prevents the happening of other two. Hence A, B, C are mutually exclusive.

Question 4.
In the experiment of throwing a dice, consider the following events.
A = {2, 4, 6} B = {3, 6} C = {1, 5, 6}
Are these events exhaustive ?
Solution:
Yes. Let ‘S’ be the sample space for the random experiment of throwing a dice. Then S = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
Given A = {2, 4, 6}, B = {3, 6}, C = {1, 5, 6}
Clearly, events are exhaustive. If their union covers the entire sample space.
∴ A ∪ B ∪ C = S
Hence clearly A, B, C are exhaustive.

II.

Question 1.
An experiment involves rolling a pair of dice and recording the numbers that come up. Describe the following events.
A : the sum is greater than 8,
B : 2 occurs on either dice
C : the sum is at least 7 and a multiple of 3.
Which pairs of these events are mutually exclusive ?
Solution:
When a pair of dice is rolled, the sample space is given by
S = {(x, y) : X, y = 1, 2, 3, 4, 5, 6} = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5) (1, 6) (2, 1), (2, 2) (2, 3) (2, 4) (2, 5), (2, 6) (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5) (4, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}
Now, A = {(3, 6), (4, 5), (4, 6), (5, 4), (5, 5), (5, 6), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}
B = {(1, 2), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 2), (4, 2), (5, 2), (6, 2)}
C = {(3, 6), (4, 5), (5, 4), (6, 3), (6, 6)}
Here, A ∩ B = Φ, B ∩ C = Φ and A ∩ C = {(3, 6), (4, 5), (5, 4), (6, 3), (6, 6) ≠ Φ
Hence, events A and B as well as events B and C are mutually exclusive.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14a Solutions

Question 2.
Three coins are tossed once. Let A denote the event ‘three heads show’, B denote the event “two heads and one tail show”, C denote the event “three tails show” and D denote the event “a head shows on the first coin”. Which events are (i) Mutually exclusive ? (ii) Simple ? (iii) Compound ?
Solution:
S = {HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT}
Now, A = {HHH}, B = {HHT, HTH, THH}, C = {TTT}, D = {HHH, HHT, HTH, HTT} We now observe that, A ∩ B = Φ, A ∩ C = Φ, A ∩ D = {HHH} ≠ Φ
B ∩ C = Φ, B ∩ D = {HHT}, ≠ Φ, C ∩ D = Φ
i) Events A and B, events A and C, events B and C, and events C and D are all mutually exclusive.
ii) If an event has only one sample point of a sample space, it is called a sample event. Thus, A and C are simple events.
iii) If an event has more than one sample point of a sample space, it is called a compound event. Hence, B and D are compound events.

Question 3.
Two dice are thrown. The events A, B and C are as follows.
A : getting an even number on the first dice,
B : getting an odd number on the first dice and
C : getting the sum of numbers on the dice < 5.
State true or false : (give reason for your answer)
i) A and B are mutually exclusive.
ii) A and B are mutually exclusive and exhaustive.
iii) A = B’
iv) A and C are mutually exclusive.
v) A and B’ are mutually exclusive.
vi) A’, B’, C are mutually exclusive and exhaustive.
Solution:
When a pair of dice is rolled the sample space is given by
S = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}

Now,
A = {(2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (6, 1), ‘(6, 2), (6, 3), (6,4), (6, 5), (6, 6)}
B = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6)}
C = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (3, 1), (3, 2), (4, 1)}
i) It is observed that A ∩ B = Φ
A and B are mutually exclusive. Thus, the given statement is true.
ii) It is observed that A ∩ B = Φ and A ∪ B = S
A and B are mutually exclusive and exhaustive. Thus, the given statement is true.
iii) It is observed that
B’ = {(2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5),.(6, 6)} = A Thus, the given statement is true.
iv) It is observed that A ∩ C = {(2, 1), (2, 2), (2, 3), (4, 1)}
A and C are not mutually exclusive.
Thus, the given statement is false.
v) A ∩ B’ = A ∩ A = A ⇒ A ∩ B’ ≠ Φ
∴ A and B’ are not mutually exclusive. Thus the given statement is false.
vi) It can be observed that : A’ ∪ B’ ∪ C = S However B’ ∩ C = {(2, 1), (2, 2), (2, 3), (4, 1)} ≠ Φ
Therefore, events A’, B’ and C are not mutually exclusive and exhaustive. Thus, the given statement is false,

III.

Question 1.
A dice is thrown. Describe the following events.
(i) A : a number less than 7.
(ii) B : a number greater than 7.
(iii) C : a multiple of 3.
(iv) D : a number less than 4.
(v) E : an even number greater than 4.
(vi) F : a number not less than 3.
Also find A ∪ B, A ∩ B, B ∪ C, E ∩ F, D ∩ E, A – C, D – E, E ∩ F’, F’.
Solution:
When a dice is thrown, the sample space is given by S = {1, 2, 3, 4, 5, 6} Accordingly,
i) A = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
ii) B = Φ
iii) C = {3, 6}
iv) D = {1, 2, 3}
v) E = {6}
vi) F = {3, 4, 5, 6}
A ∪ B = {1, 2, 3, 4, 5, 6}, A ∩ B = Φ, B ∪ C = {3, 6}, E ∩ F = {6}, D ∩ E = Φ,
A – C = {1, 2, 4, 5}, D – E = {1, 2,3}, E ∩ F’ = Φ, F’ = S – F = {1, 2}.

Question 2.
Three coins are tossed. Describe
(i) Two events which are mutually exclusive.
(ii) Three events which are mutually exclusive and exhaustive.
(iii) Two events, which are not mutually exclusive.
(iv) Two events which are mutually exclusive but not exhaustive.
(v) Three events which are mutually exclusive but not exhaustive.
Solution:
When three coins are tossed, the sample space is given by
S = {HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT}.
i) Two events that are mutually exclusive can be
A : getting no heads and B : getting no tails
Therefore, A = {TTT} and B = {HHH} are disjoint because AnB = f
∴ A, B are mutually exclusive.

ii) Three events that are mutually exclusive and exhaustive can be
A : getting no heads, C : getting at least two heads,
B : getting exactly one head
Therefore, A = {TTT}, B = {HTT, THT, TTH}, C = {HHH, HHT, HTH, THH}
This is because A ∩ B = B ∩ C = C ∩ A = Φ and A ∪ B ∪ C = S.
∴ A, B, C are mutually exclusive and exhaustive.

iii) Two events that are not mutually exclusive can be
A : getting three heads,
B : getting at least 2 heads,
Therefore, A = {HHH}, B : {HHH, HHT, HTH, THH}
This is because A ∩ B = {HHH} ≠ Φ.
∴ A, B are not mutually exclusive.

iv) Two events which are mutually exclusive but not exhaustive can be
A : getting exactly one head
B : getting exactly one tail
Therefore, A = {HTT, THT, TTH}, B = {HHT, HTH, THH}
It is because, A ∩ B = Φ, but A ∪ B ∪ S.
A, B are mutually exclusive but not exhaustive.

v) Three events that are mutually exclusive but not exhaustive can be
A : getting exactly three heads,
B : getting one head and two tails,
C : getting one tail and two heads.
Therefore, A = {HHH}, B = {HTT, THT, TTH}, C = {HHT, HTH, THH}
This is because A ∩ B = B ∩ C = C ∩ A = Φ, but A ∪ B ∪ C ≠ S.
∴ A, B, C are mutually exclusive but not exhaustive.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 14a Solutions

Question 3.
Two dice are thrown. The events A, B and C are as follows.
A : getting an even number on the first dice.
B : getting an odd number on the first dice.
C : getting the sum of the numbers on the dice < 5.
Describe the events
(i) A’
(ii) not B
(iii) A or B
(iv) A and B
(v) A but not C
(vi) B or C
(vii) B and C
(viii) A ∩ B’ ∩ C’
Solution:
When a pair of dice is rolled, the sample space is given by
S = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}.

Now,
A = {(2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}
B = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6)}.
C = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (3, 1), (3, 2), (4, 1)}.
Therefore,
i) A’ = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6)} = B.

ii) not B = B’ – {(2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6) = A.

iii) A or B = A ∪ B= {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4) (1, 5), (1, 6), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)} = S.

iv) A and B = A ∩ B = Φ.

v) A but not C = A – C = {(2, 4), (2, 5), (2, 6), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}.

vi) B or C = B ∪ C= {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 1), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6)}.

vii) B and C = B ∩ C = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (3, 1), (3, 2)}.

viii) C = {(1, 5), (1, 6), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}.

A ∩ B’ ∩ C’ = {(2, 4), (2, 5), (2, 6), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (6, 1), (6, 2); (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2e Solutions

Referring to the AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 2 Relations and Functions Exercise 2e Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 1st Year Maths Relations and Functions Solutions Exercise 2e

Question 1.
Show that the function f : R✶ → R, defined by f(x) = \(\frac{1}{x}\) is one-one and onto, where R, is the set of all non-zero real numbers. Is the result true, if the domain R, is replaced by N with co-domain being the same as R. ?
Solution:
Part 1 : f : R✶ → R, then, f(x) = \(\frac{1}{x}\)

Injective (one-one) :
To prove injectivity, Assume that f(x1) = f(x2) ⇒ \(\frac{1}{2}\) ⇒ x1 = x2
So, f is injective.

Surjective (onto) :
To prove surjectivity, for any y ∈ R , we need to find on x ∈ R* such that,
f(x) = y ⇒ \(\frac{1}{x}\) = y ⇒ x = \(\frac{1}{y}\).
Since y ≠ 0, \(\frac{1}{y}\) ∈ R✶. So ‘f’ is surjective.

Conclusion : f(x) = \(\frac{1}{x}\) is both one-one and onto from R, R„
Part-2 ; If domain is N and codomain is R,
Let f : N → R✶, f(x) = \(\frac{1}{x}\)

Injective : f(x1) = f(x2) ⇒ \(\frac{1}{2}\) ⇒ x1 = x2 So, it is injective.
Surjective Now the codomain is R✶, but the image of f is only
{\(\frac{1}{1}, \frac{1}{2}, \frac{1}{3}\),…………..} ⊂ R✶, Which is countable and only positive.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2e Solutions

Question 2.
Check the injectivity and surjectivity of the following functions.
(i) f: N → N given by f(x) = x2
(ii) f: Z → Z given by f(x) = x2
(iii) f: R → R given by f(x) = x2
(iv) f: N → N given by f(x) = x3
(v) f: Z → Z given by f(x) = x3
Solution:
i) f:N → N given by f(x) = x2
x, y ∈ N, f(x) = f(y) ⇒ f(y) = x2 = y2 ⇒ x = y.
∴ f is injective.

ii) f: Z → Z given by f(x) = x2; f(-1) = f(1) = 1, but -1 ≠ 1.
∴ f is not injective.
Now, -2 ∈ Z. But x ∈ Z, Such that f(x) = x2 = – Z.
∴ f is not injective.

iii) f: R → R given by f(x) = x2 ⇒ f(- 1) = f(1) = 1, but -1 ≠ 1
∴ f is not injective.
Now, – Z ∈ R. But, X ∈ R; Such that f(x) = x2 = -Z
f is neither injective nor surjective.

iv) f: N → N given by f(x) = x3
x,y ∈ N, f(x) = f(y) ⇒ x3 = y3 ⇒ x = y
∴ f is injective.
Now, 2 ∈ N (codomain); f(x) = x3 = 2.
∴ f is not injective.

v) f : Z → Z given by f(x) = x3
x, y ∈ Z, f(x) = f(y) ⇒ x3 = y3 ⇒ x = y.
∴ f is injective.
Now, 2 ∈ Z. But does not exist only element x in domain Z such that f(x) = x3 = 2.
∴ f is not injective.

Question 3.
Prove that the Greatest Integer Function f : R → R, given by f(x) = {x} is neither one-one nor onto, where [xj denotes the greatest integer less than or equal to x.
Solution:
Given that f(x) = [x] = greatest integer less than or equal to x.
3.4 ≠ 3 but f(3.4) = [3.4] = 3 = [3] = f(3). Thus f is not one-one.
\(\frac{5}{2}\) ∈ R (codomain), but there exists no x ∈ R (domain)
Such taht f(x) = \(\frac{5}{2}\) because, f(x) = [x] is always an integer ∀ x ∈ R. Thus f is not onto.

Question 4.
Show that the Modulus Function f : R → R, given by f(x) = |x|, is neither one- one nor onto, where |x| is x, if x is positive or 0 and |x| is – x, if x is negative.
Solution:
f: R → R is given by, f(x) = |x|,
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2e Solutions 1
Here f(-1) – | -1 | = 1
∴ f(-1) = f(1), but -1 ≠ 1
f is not one-one.
Consider -1 ∈ R
We know that f(x) = |x| is always non-negative. Thus, there does not exists any element x in domain R such that f(x) = |x | = -1
∴ f is not onto.

Question 5.
Show that the Signum Function f : R → R, given by
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2e Solutions 2
is neither one-one nor onto.
Solution:
Given

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2e Solutions 3
from the graph of the function
f(2) = 1 and f(3)= 1
i.e., f(2) = f(3) = 1, but 2 ≠ 3.
f is not one-one.
∴ for 4 ∈ R (codomain) y = – 1
there exists no x ∈ R (domain) such that f(x) = 4
f is not onto.

Question 6.
Let A = {1, 2, 3}, B = {4, 5, 6, 7} and let f = {(1, 4), (2. 5), (3, 6)} be a function from A to B. Show that f is one-one.
Solution:
It is given that A = {1, 2, 3}, B = {4, 5, 6, 7}
f: A → B is defined as, f = {(1, 4), (2, 5), (3, 6)}
f(1) = 4, f(2) = 5, f(3) = 6
It is seen that the images of distinct elements of A under f are distinct.
Hence, function f is one-one.

Question 7.
In each of the following cases, state whether the function is one-one, onto or bijective. Justify your answer.
i) f : R → R defined by f(x) = 3 – 4x
ii) f : R → R defined by f(x) = 1 + x2.
Solution:
i) f : R → R defined by f(x) = 3 – 4x.
Let x1;x2 ∈ R.
Then f(x1) = f(x2)
⇒ 3 – 4x1 = 3 – 4x2
⇒ -4x1 = -4x2
⇒ x1 = x2 f is one-one
For any real number (y) in R, there exists \(\frac{3-y}{4}\) in R such that
f\(\left(\frac{3-\mathrm{y}}{4}\right)\) = 3 – 4\(\left(\frac{3-\mathrm{y}}{4}\right)\) = y
f is onto. Hence, f is bijective.

ii) f(x) = 1 + x2 for all x e R
we know that f(2) = 1 + 22 = 5 and f(-2) = 1 + (-2)2 = 5
i.e., f(2) = f(-2), but If f(x) = -2
For y = -2 ⇒ x2 = -3 ⇒ x = 3 ∉ R
∴ f is not onto. Then f is not one-one and not onto.
∴ f is not bijection.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2e Solutions

Question 8.
Let A and B be sets. Show that f: A × B → B × A such that f(a, b) = (b, a) is bijective function.
Solution:
f : R → R be defined as f(x) = 2x
Let x, y ∈ R. Then f(x) = f(y) ⇒ 2x = 2y ⇒ x = y
∴ f is one-one
Also, for any real number (y) in co-domain R, there exists \(\frac{y}{2}\).
Such that f\(\left(\frac{\mathrm{y}}{2}\right)\) = 2\(\left(\frac{\mathrm{y}}{2}\right)\) = y .
∴ f is onto.
Hence function f is one-one & onto, then it is bijective function.

Question 9.
Let f: N → N be defined by f(n)
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2e Solutions 4
State whether the function f is bijective. Justify your answer.
Solution:
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2e Solutions 5
It can be observed that : f(1) = \(\frac{1+1}{2}\) and f(2) = \(\frac{2}{2}\) = 1
∴ f(1) = f(2) but 1 ≠ 2
∴ f is not one-one.
Consider a natural number ‘n’ in co-domain N.

Case I : n is odd
∴ n = 2r + 1 for some r ∈ N. Then, there exists 4r + 1 ∈ N
Such that f(4r + 1) = \(\frac{4 r+1+1}{2}\) = 2r + 1

Case II: n is even
∴ n = 2r for some r ∈ N. Then, there exists 4r ∈ N such that f(4r) = \(\frac{4r}{2}\) = 2r
∴ f is onto. Hence, f is not a bijective function.

Question 10.
Let A = R – {3} and B = R – {1}. Consider the function f : A → B defined by f(x) = \(\left(\frac{x-2}{x-3}\right)\). Is f one-one and onto? Justify your answer.
Solution:
We have f(x) = \(\frac{1}{2}\) for all x ∈ R – {3}. Let f(x1) = f(x2).
Then \(\frac{1}{2}\)
⇒ x1x2 – 2x2 – 3x1 + 6 = x1x2 – 2x1 – 3x2 + 6
⇒ x1 = x2
Thus f is one-one.

Let y ∈ B. Thus for every y ∈ B thus y ≠ 1.
Now y = \(\frac{x-2}{x-3}\),
Then x – 2 = y(x – 3)
⇒ 3y – 2 = x(y – 1)
⇒ x = \(\frac{3 y-2}{y-1}\)

If \(\frac{2-3 y}{1-y}\) = 3, then 2 – 3y = 3 – 3y
⇒ 2 = 3 which is not true.
∴ \(\frac{2-3 y}{1-y}\) ≠ 3

y ∈ B there exists x = \(\frac{2-3 y}{1-y}\) ∈ A such that f(x) = y.
Thus f is onto and hence f is bijective.

Question 11.
Let f : R → R be defined as f(x) = x4. Choose the correct answer.
A) f is one-one onto
B) f is many-one onto
C) f is one-one but not onto
D) f is neither one-one nor onto,
Solution:
f : R → R be defined as f(x) = x4. Now f(1) = f(-1) = 1.
∴ f is not one-one.
Consider an element-2 in co-domain R. It is clear that there does not exists any x in domain R such that
f(x) = -2, i.e., x4 = -2
∴ f is not onto.
Hence, function f is neither one-one nor onto. The correct option is D.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2e Solutions

Question 12.
Let f: R → R be defined as f(x) = 3x. Choose the correct answer.
A) f is one-one onto
B) f is many-one onto
C) f is one-one but not onto
D) f is neither one-one nor onto,
Solution:
f : R → R be defined as f(x) = 3x
Let x, y ∈ R. Then f(x) = f(y) ⇒ 3x = 3y ⇒ x = y ⇒ f is one-one.
for any 3x = y; x = \(\frac{y}{3}\) ∉ Z domain o
∴ f is not onto.
Hence the function is one-one but not onto. The correct option is C.

Relations and Functions MCQ AP Inter 1st Year Maths Chapter 2

Practice AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 2 Relations and Functions MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 1st Year Maths Relations and Functions MCQ

Question 1.
If (2x + 1, \(\frac{y}{2}\)) = (3, 3) then the values of x & y are
1) 1, 6
2) 2, 2
3) 3, 3
4) 7, \(\frac{3}{2}\)
Answer:
1) 1, 6

Explanation:
Given (2x + 1, \(\frac{y}{2}\)) = (3, 3)
⇒ 2x + 1 = 3
⇒ 2x = 2
⇒ x = 1;
⇒ \(\frac{y}{2}\) = 3
⇒ y = 6

Question 2.
If A = 11, 2, 3), B = {a, b) then A × B =
1) {(1, a), (2, b), (3, a)}
2) {(a, 1), (b, 2), (a, 3), (b, 3)}
3) {(1, a), (1, b), (2, a), (2, b), (3, a), (3, b)}
4) {(1, a), (1, b), (2, b), (3, b)}
Answer:
3) {(1, a), (1, b), (2, a), (2, b), (3, a), (3, b)}

Explanation:
A = {1, 2, 3}, B = {a, b}
A × B= {1, 2, 3} × {a, b} = {(1, a), (1, b), (2, a), (2, b), (3, a), (3, b)}

Question 3.
A relation can be represented as
1) Roster method
2) Set-builder method
3) An arrow diagram
4) In above three forms
Answer:
4) In above three forms

Explanation:
A relation can be represented as in above three forms

Relations and Functions MCQ AP Inter 1st Year Maths Chapter 2

Question 4.
If A = (1, 2, 3, 4} and a relation R from A to A is defined by R = ((x, y) : y then co-domain of R is (
1) {2, 4}
2) {1, 2, 3, 4}
3) {1, 3}
4) {1, 4}
Answer:
2) {1, 2, 3, 4}

Explanation:
Given A = {1, 2, 3, 4} and a relation R from A to A is defined by, R = {(x, y) : y Co-domain of R is {1, 2, 3, 4}

Question 5.
If f(x) = then f(0) = …………………..
1) 1
2) -1
3) undefined
4) 0
Answer:
3) undefined

Explanation:
f(x) = \(\frac{|\mathrm{x}|}{\mathrm{x}}\), f(0) = undefined

Question 6.
The domain of the function \(\frac{1}{\sqrt{x^2-25}}\) is
1) (-∞, -5) ∪ (5, ∞)
2) (-∞, -5] ∪ [5, ∞)
3) (-∞, -5] ∪ (5, ∞)
4) (-∞, -5) [5, ∞)
Answer:
1) (-∞, -5) ∪ (5, ∞)

Explanation:
The domain of the function \(\frac{1}{\sqrt{x^2-25}}\) is (-∞, -5) ∪ (5, ∞)

Question 7.
Range of the function f(x) = x2, x ∈ R is ( 1 )
1) [0, ∞)
2) (-∞, ∞)
3) (-∞, 0)
4) (0, ∞)
Answer:
1) [0, ∞)

Explanation:
Range of the function f(x) = x2, x ∈ R is [0, oo)

Question 8.
A function f(x) is defined by f(x) = x2 + 2x – 7 then the value of f(3) = ….
1) 2
2) -7
3) 8
4) 9
Answer:
3) 8

Explanation:
Given f(x) = x2 + 2x – 7 ⇒ f(3) = 9 + 6 – 7 = 8

Question 9.
Let f = ((0, 1), (1, 3), (2, 5)) be a linear function from (0, 1, 2) to N then f(x) = ….
1) 2x – 1
2) 2x + 1
3) x2 – 1
4) x22 + 1
Answer:
2) 2x + 1

Explanation:
Given f = {(0, 1), (1, 3), (2, 5)} f(x) = ax + b f(0) = 1, f(1) = 3
⇒ b = 1
⇒ a + b = 3
⇒ a = 2

Relations and Functions MCQ AP Inter 1st Year Maths Chapter 2

Question 10.
The domain of y x – x is
1) R
2) [0, ∞)
3) (-∞, 0]
4) Z
Answer:
1) R

Explanation:
The domain of \(\sqrt{|\mathrm{x}|-\mathrm{x}}\) is R.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions

Referring to the AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 2 Relations and Functions Exercise 2d Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 1st Year Maths Relations and Functions Solutions Exercise 2d

I.

Question 1.
If f(x) = x2, find \(\frac{\mathrm{f}(1.1)-\mathrm{f}(1)}{(1.1-1)}\)
Solution:
Here f(x) = x2
f(1.1) = (1.1)2 = 1.21; f(1) = (1)2 = 1
\(\frac{\mathrm{f}(1.1)-\mathrm{f}(1)}{(1.1-1)}=\frac{1.21-1}{0.1}=\frac{0.21}{0.1}\) = 2.1

Question 2.
Find the domain of the function f(x) = \(\frac{x^2+2 x+1}{x^2-8 x+12}\)
Solution:
Here f(x) = \(\frac{1}{2}\)
f(x) is a rational function of x.
f(x) assumes real values of all x except for those values of x for which.
x2 – 8x + 12 = 0
⇒ (x – 6) (x – 2) = 0
⇒ x = 2, 6
∴ Domain of function = R – {2, 6}.

Question 3.
Find the domain and the range of the real function f is defined by f(x) = \(\sqrt{(x-1)}\).
Solution:
Here f(x) = -1, f(x) assumes real values
If x – 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1 ⇒ x ∈ (1, ∞)
∴ Domain of f(x) = {1, ∞}
For Z ≥ 1, f(x) ≥ 0
Range of f(x) = all real numbers ≥ 0 = (0, ∞) .

Question 4.
Find the domain and the range of the real function f defined by f(x) = |x – 1|.
Solution:
Here f(x) = |x – 1|
The function f(x) is defined for all values of x
Domain of f(x) = R
when x > 1 ⇒ |x – 1| = 0
when x < 1 ⇒ |x – 1| = -x + 1 > 0
Range of f(x) = all real numbers ≥ 0.

Question 5.
Let f = {(x, \(\frac{x^2}{1+x^2}\)): x ∈ R} be a function from R into R, Determine the range of f.
Solution:
Here f(x) = \(\frac{x^2}{1+x^2}\)
Put y = \(\frac{x^2}{1+x^2}\) ⇒ y + yx2 = x2
⇒ x2(1 – y) = y
⇒ x2 = \(\frac{y}{1-y}\)
⇒ x = \(\sqrt{\frac{y}{1-y}}\)
\(\frac{1}{2}\) ≥ 0 ⇒ \(\frac{1}{2}\) ≤ 0
⇒ 0 ≤ y < 1
⇒ y ∈ [0, 1)
Range of f(x) = [0, 1)

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions

Question 6.
Let R be a relation from N to N defined by R = |(a, b) : a, b ∈ N and a = b2). Are the following true ?
i) (a, a) ∈ R, for all a ∈ N
ii) (a, b) ∈ R, implies (b, a) ∈ R
iii) (a, b) ∈ R, (b, c) ∈ R implies (a, c) ∈ R.
Justify your answer in each case.
Solution:
i) Given R = {(a, b):a, b ∈ N and a = b2}
(a, a) ∈ R for all a ∈ N 3 ∈ N but 3 * 32 = 9
Hence the statement is not true,

ii) (a, b) ∈ R implies (b, a) ∈ R
Now (4, 2) ∈ N and 4 = 22 = 4
But 3 ≠ 42 = 16 ⇒ (2, 4) ∉ Q
Hence the statement is not true.

iii) (a, b) ∈ R, (b, c) ∈ R ⇒ (a, c) ∈ R
(9, 3) ∈ R, (16, 4) ∈ R because 3, 4, 9, 16 ∈ N
9 ≠ 42 = 16 ⇒ (9, 4) ∈ R
Hence the statement is not true.

Question 7.
Let A = {1, 2, 3, 4). B = (1. 5, 9, 11, 15, 16) and f = {(1, 5), (2, 9), (3, 1), (4, 5), (2, 11)}. Are the following true ?
i) f is a relation from A to B, ii) f is a function from A to B.
Justify your answer in each case.
Solution:
i) Given A = {1, 2, 3, 4}, B = {1, 5, 9, 11, 15, 16}
F = {(1, 5), (2, 9), (3, 1), (4, 5), (2, 11)}
A × B = {(1, 1), (1, 5), (1, 9), (1, 11), (1, 15), (1, 16), (2, 1), (2, 5), (2, 9), (2, 11), (2, 15), (2, 16), (3, 1), (3, 5), (3, 9), (3, 11), (3, 15), (3, 16), (4, 1), (4, 5), (4, 9), (4, 11), (4, 15), (4, 16)} f is a subset of A × B.
Hence f is a relation from A to B.
Statement is true.

ii) f is not a function from A to B because 2 corresponds to two different images that is 9 & 11.

Question 8.
Let f be the subset of Z × z defined by f = {(ab, a + b) : a, b ∈ Z). Is f a function from Z to Z ? Justify your answer.
Solution:
We observe that 1 × 4 = 4 & 2 × 2 = 4 (1 × 4, 1 + 4) ∈ f and (2 × 2, 2 + 2) ∈ f and (4, 4) ∈ f
∴ f is not a function from Z to Z.

Question 9.
Let A = {9, 10, 11, 12, 13} and let f : A → N be defined by f(n) = the highest prime factor of n. Find the range of f.
Solution:
Given A = {9, 10, 11, 12, 13} and f : A → N be defined by f(n) = Highest prime factor of n.
For n = 9, 9 = 1 × 3 × 3; Highest prime factor is 3.
For n = 10, 10 = 1 × 2 × 5; Highest prime factor is 5.
For n = 11, 11 = 1 × 11; Highest prime factor is 11.
For n = 12, 12 = 1 × 2 × 2 × 3; Highest prime factor is 3.
For n = 13, 13 = 1 × 13; Highest prime factor is 13.
∴ f = {(9, 3), (10, 5), (11, 11), (12, 3), (13, 13)}
Hence the range of f = {3, 5, 11, 13}.

II.

Question 1.
The relation f is defined by
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 1
The relation g is defined by
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 2
Show that f is a function and g is not a function.
Solution:
Given
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 3
It is observed that f(x) = x2, 0 < x < 3 ⇒ f(3) = 32 = 9
f(x) = 3x, 3 < x < 10 ⇒ f(x) = 3(3) = 9
∴ For 0<x<10, the images of fix) are unique. Thus, the given relation f is a function.

Given
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 4
It is observed that g(x) = x2, 0 < x < 2 ⇒ g(2) = 22 = 4
g(x) = 3x, 2 < x < 10 ⇒ g(2) = 3(2) = 6
∴ The element 2 at the domain of the relation g corresponds to two different image (4 & 6). Hence, the given relation g is not a function.

Question 2.
Let f, g : R R be defined, respectively by fix) = x + 1, g(x) = 2x – 3. Find
Solution:
Given f(x) = x + 1, g(x) = 2x – 3
(f + g) (x) = f(x) + g(x) = x + 1 + 2x – 3 = 3x – 2
(f – g) (x) = f(x) – g(x) = x + 1 – 2x + 3 = 4 – x
\(\left(\frac{\mathrm{f}}{\mathrm{~g}}\right)\)(x) = \(\frac{f(x)}{g(x)}=\frac{x+1}{2 x-3}\) when x ≠ \(\frac{3}{2}\)

Question 3.
Let f = ((1, 1), (2, 3), (0, -1), (-1, -3) be a function from Z to Z defined by f(x) = ax + b, for some integers a. b. Determine a, b.
Solution:
Given f(x) = ax + b
f(1) = 1 ⇒ a(1) + b = 1 ⇒ a + b = 1;
f(0) = -1 ⇒ a(0) + b = -1 ⇒ b = -1 a + (-1) = 1 ⇒ a = 2
∴ f(x) = 2x – 1

III.

Question 1.
If f = {(4, 5), (5, 6), (6, -4)} and g = {(4, -4), (6, 5), (8, 5)} then find
(i) f + g
(ii) f – g
(iii) 2f + 4g
(iv) f + 4
(v) fg
(vi) \(\frac{f}{g}\)
Solution:
Given f = {(4, 5), (5, 6), (6, -4); g = {(4, -4), (6, 5), (8, 5)}
i) f + g = {(4, 5 -4), (6, -4 + 5)} = {(4, 1), (6, 1)
ii) f – g = {(4, 5 + 4), (6, -4 -5)} = {(4, 9), (6, -9)}
iii) 2f + 4g = {(4, 10), (5, 12), (6, -8)} + {(4, -16), (6, 20), (8, 20)}
= {(4, 10 – 16), (6, -8 + 20)} = {(4, -6), (6, 12)}
iv) f + 4 = {(4, 5 + 4), (5, 6 + 4), (6, -4 + 4)} = {(4, 9), (5, 10), (6, 0)}
v) fg = {(4, (5 x -4), (6, -4 x 5)} = {(4, -20), (6, -20)}
vi) \(\frac{\mathrm{f}}{\mathrm{~g}}=\left\{\left(4, \frac{-5}{4}\right),\left(6, \frac{-4}{5}\right)\right\}\)

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions

Question 2.
If f and g are real valued functions defined by f(x) = 2x – 1 and g(x) = x2 then find
(i) (3f – 2g)(x)
Solution:
Given f(x) = 2x – 1, g(x) = x2
(3f – 2g)(x) = 3f(x) – 2g(x)
= 3(2x – 1) – 2(x2)
= 6x – 3 – 2x2
= -2x2 + 6x – 3

ii) (fg)(x)
Solution:
(fg)(x)
= f(x) g(x)
= (2x – 1) x2
= 2x3 – x2

iii) \(\left(\frac{\mathrm{f}}{\mathrm{~g}}\right)\) (x)
= \(\frac{f(x)}{g(x)}=\frac{2 x-1}{x^2}\)

iv) (f + g + 2) (x)
Solution:
(f + g + 2) (x)
= f(x) + g(x) + 2
= 2x – 1 + x2 + 2
= x2 + 2x + 1
= (x + 1)2

v) 2f(x)
Solution:
2f(x)
= 2(2x – 1)
= 4x – 2

vi) 2 + f(x)
Solution:
2 + f(x)
= 2 + 2x – 1
= 2x + 1

Question 3.
If f(x) = x2 and g(x) = |x| find the following functions.
(i) f + g
Solution:
Given f(x) = x2, g(x) = |x|
(f + g)(x) = f(x) + g(x) = x2 + |x|
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 5

(ii) f – g
Solution:
(f – g)(x) = f(x) – g(x) = x2 – |x|
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 6

(iii) f . g
Solution:
(fg) (x) = f(x) g(x) = x2 |x|
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 7

(iv) 2f
Solution:
2f(x) = 2x2

(v) f + 3
Solution:
f + 3 = f(x) + 3 = x2 + 3

(vi) \(\frac{f}{g}\) (for x ≠ 0)
Solution:
\(\left(\frac{\mathrm{f}}{\mathrm{~g}}\right)\) (x) = \(\frac{f(x)}{g(x)}=\frac{x^2}{|x|}\)
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 8

Question 4.
If the function f is defined by
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 9
then find the values if exists of f(4), f(2.5), f(-2), f{-4), f(0), f(-7), f(1), f(9).
Solution:
Given
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 10
f(4) =3(4) – 2 = 12 – 2 = 10,
f(2.5) = not defined,
f(-2) = 4 – 2 = 2

f(-4) = -8 + 1 = -7,
f(0) = 0 – 2 = -2,
f(-7) = -14 + 1 = -13

f(1) = 1 – 2 = -1,
f(9) = 27 – 2 = 25

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions

Question 5.
Determine a Quadratic function f is defined by f(x) = ax2 + bx + c, if f(0) = 6,
Solution:
Given f(x) = ax2 + bx + c … (1)
f(0) = 0 + 0 + c = 6 ⇒ c = 6
f(2) = 1 ⇒ 4a + 2b + c = 1
⇒ 4a + 2b + 6 = 1
⇒ 4a + 2b = -5 (∵ c = 6) ………(2)

f(-3) = 6 ⇒ 9a – 3b + c = c = 6
⇒ 9a – 3b = 0 ….(3)

On Solving Eqn (2) & Eqn (3)
(2) × 3 ⇒ 12a + 6b = -15
(3) × 2 ⇒ 18a – 6b = 0
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2d Solutions 11
⇒ a = \(\frac{-15}{30}=\frac{-1}{2}\)
⇒ a = \(\frac{-1}{2}\)

Substitute ‘a’ value in Eqn (3), 3b = 9a ⇒ b = 3a = 3\(\left(\frac{-1}{2}\right)=\frac{-3}{2}\)
Substitute a, b, c values in Eqn (1), then f(x) = \(\frac{-1}{2}\) x2 – \(\frac{3}{2}\) x + b

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2c Solutions

Referring to the AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 2 Relations and Functions Exercise 2c Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 1st Year Maths Relations and Functions Solutions Exercise 2c

I.

Question 1.
Find the domain and range of the following real functions.
(i) f(x) = -|x|
(ii) f(x) = \(\sqrt{9-x^2}\)
Solution:
i) Given f(x) = -|x|
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2c Solutions 1
Domain of f = R, Range of f = [-∞,0]
ii) Given f(x) = \(\sqrt{9-x^2}\)
Here 9 – x2 > 0
⇒ 32 – x2 > 0
⇒ x2 – 32 < 0
⇒ (x + 3)(x – 3) < 0 ⇒ -3 ≤ x ≤ 3 Domain = {x : – 3 ≤ x ≤ 3, ∀ x ∈ R} or [-3, 3] Range = {x : 0 ≤ x ≤ 3} or [0, 3]

Question 2.
A function f is defined by f(x) = 2x – 5. Write down the values of (i) f(0), (ii) f(7), (iii) f(-3).
Solution:
Given f(x) = 2x – 5
i) f(0) = 2(0) – 5 = -5
ii) f(7) = 2(7) -5 = 9
iii) f(-3) = 2(-3) – 5 = -11

Question 3.
Find the range of each of the following functions.
(i) f(x) = 2 – 3x, x ∈ R, x > 0.
(ii) f(x) = x2 + 2, x is a real number,
(iii) f(x) = x, x is a real number.
Solution:
i) Given f(x) = 2 – 3x; x ∈ R, x > 0 Range of f = (-∞, 2)
ii) Given f(x) = x2 + 2, x is a real number; Range of R = (2, ∞)
iii) Given f(x) = x, x is a real number; Range of f = R

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2c Solutions

II.

Question 1.
Which of the following relations are functions? Give reasons. If it is a function, determine its domain and range.
(i) {(2, 1), (5, 1), (8, 1), (11, 1), (14, 1), (17, 1)}
(ii) {(2, 1), (4, 2), (6, 3), (8, 4), (10, 5), (12, 6), (14, 7))
(iii) {(1, 3), (1, 5), (2, 5)).
Solution:
i) It is a function because the domain of the relation corresponding to unique image.
Domain = (2, 5, 8, 11, 14, 17}; Range = {1}

ii) It is a function because the domain of the relation corresponding to unique image.
Domain = {2, 4, 6, 8, 10, 12, 14}; Range = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}

iii) It is not a function because the domain of the given relation corresponding to two different images.

Question 2.
The function ‘t’ which maps temperature in degree Celsius into temperature in degree Fahrenheit is defined by t (C) = \(\frac{9 \mathrm{C}}{5}\) + 32.
Find (i) t(0) (ii) t(28) (iii) t(-10) (iv) The value of C, when t(C) = 212.
Solution:
Given, t(C) = \(\frac{9 \mathrm{C}}{5}\) + 32
i) t(0) = \(\frac{9(0)}{5}\) + 32 = 32
ii) t(28) = \(\frac{9(28)}{5}\) + 32 = \(\frac{252+160}{5}=\frac{412}{5}\)
iii) t(-10) = \(\frac{9(-10)}{5}\) + 32 = 9(-2) + 32 = 14
iv) If t(C) = 212 then
212 = \(\frac{9 C}{5}\) + 32
⇒ \(\frac{9 C}{5}\) = 212 – 32
⇒ \(\frac{9 C}{5}\) = 180
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2c Solutions 2

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2b Solutions

Referring to the AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 2 Relations and Functions Exercise 2b Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 1st Year Maths Relations and Functions Solutions Exercise 2b

I.

Question 1.
A = {1, 2, 3, 5} and B = {4, 6, 9}. Define a relation R from A to B by R = {(x, y): the difference between x and y is odd; x e A, y ∈ B}. Write R in roster form.
Solution:
Given A = {1, 2, 3, 5}, B= {4, 6, 9}
R = {(x, y): the difference between x & y is odd; x ∈ A, y ∈ B}.
Roster form of R = {(1, 4), (1, 6), (2, 9), (3, 4), (3, 6), (5, 4), (5, 6)}.

Question 2.
Determine the domain and range of the relation R defined by R = {(x, x + 5): x ∈ {0, 1, 2, 3, 4, 5}}.
Solution:
Given R = {(x, x + 5): x ∈ {0, 1, 2, 3, 4, 5}}
The roster form of R = {(0, 5), (1, 6), (2, 7), (3, 8), (4, 9), (5, 10)}
Domain of R = {0, 1, 2, 3, 4, 5}; Range of R = {5, 6, 7, 8, 9, 10}

Question 3.
Write the relation R = {(x, x3) : x is a prime number less than 10} in roster form.
Solution:
Given R = {(x, x3) ; x is a’prime number less than 10}
The prime numbers less than 10 are 2, 3, 5 & 7
∴ The roster form R = {(2, 8), (3, 27), (5, 125), (7, 343)}

Question 4.
Let A = (x, y, z) and B = (1, 2). Find the number of relations from A to B.
Solution:
Given A = {x, y, z} & B = {1, 2}
A × B = {(x, 1), (x, 2), (y, 1), (y, 2), (z, 1), (z, 2)}
n (A × B) = 6, n(B) = 2, the number of subsets of A × B is 26.
The number of relations from A to B is 26.

AP Inter 1st Year Maths Exercise 2b Solutions

Question 5.
Let R be the relation on Z defined by R = ((a,b): a, b ∈ Z, a – b is an integer). Find the domain and range of R.
Solution:
Given R = {(a, b): a, b ∈ Z, a – b is an integer}
∴ Domain of R = Z, Range of R = Z

II.

Question 1.
Let A = {1, 2, 3,…, 14}. Define a relation R from A to A by R = {(x, y) : 3x – y = 0, where x, y ∈ A). Write down its domain, codomain and range,
Solution:
A relation R from A to A is given by R = {(x, y) ; 3x – y = 0, where x, y ∈ A}
The roster form is given by R = {(1, 3), (2, 6), (3, 9), (4, 12)}
The domain of R = {1, 2, 3, 4}
The whole set A is the co-domain of the relation R.
∴ Co-domain of R = {1, 2, 3, 14}
The range of R = {3, 6, 9, 12}.

Question 2.
Define a relation R on the set N of natural numbers by R = {(x, y) : y = x + 5, x is a natural number less than 4; x, y ∈ N}. Depict this relationship using roster form. Write down the domain and the range.
Solution:
Given R = {(x, y): y = x + 5, x < 4;x, y ∈ N)
⇒ x = 1, 2, 3 R = {(1, 6), (2, 7), (3, 8)}
The domain of R = {1, 2, 3},
The range of R = {6, 7, 8}

Question 3.
The Fig. shows a relationship between the sets P and Q. Write this relation,
i) in set-builder form ii) roster form. What is its domain and range ?
Solution:
Given P = {5, 6, 7} Q = {3, 4, 5}
i) The set builder form
R = {(x, y): y = x – 2 for x = 5, 6, 7}
AP Inter 1st Year Maths Exercise 2b Solutions 1
ii) The roster form R = {(5, 3), (6, 4), (7, 5)}
Domain of R = {5, 6, 7}
Range of R = {3, 4, 5}

Question 4.
Let A = {1, 2, 3, 4, 6}. Let R be the relation on A is defined by {(a, b): a , b ∈ A, b is exactly divisible by a}.
(i) Write R in roster form
(ii) Find the domain of R
(iii) Find the range of R.
Solution:
Given A = {1, 2, 3, 4, 6} and R = {(a, b) : a, b ∈ A, b is exactly divisible by a}
i) The roster form R = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 6), (2, 2) (2, 4) (2, 6), (3, 3), (3, 6), (4, 4), (6, 6)}
ii) Domain of R = {1, 2, 3, 4, 6}
iii) Range of R = {1, 2, 3, 4, 6}