Biological Classification Questions and Answers AP Inter 1st Year Botany Chapter 1

Regular practice with AP Inter 1st Year Botany Study Material Chapter 1 Biological Classification Questions and Answers helps students stay prepared for examinations.

AP Inter 1st Year Botany 1st Lesson Biological Classification Questions and Answers

IV. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is the nature of the cell wall in Diatoms?
Answer:
In Diatoms, the cell wall forms two thin overlapping shells, which fit together like a soapbox. The cell walls are embedded with silica and thus they are indestructible.

Question 2.
What do the terms “Phycobiont” and “Mycobiont” refer to?
Answer:
The algal component in a lichen is called a phycobiont and the fungal component in a lichen is called a mycobiont.

Question 3.
What do the terms “Algal blooms” and “Red tides” signify?
Answer:

  • The luxuriant growth of cyanobacterial members in stagnant polluted waters due to excess of nitrogen and phosphorus from fertilizers and sewage are called algal blooms.
  • Red dinoflagellates like Gonyaulax undergo rapid multiplication that they make the sea red. Hence it is called “red tides”.

Question 4.
How are “Viroids” different from “Viruses”?
Answer:

ViroidsViruses
i) The infectious agents with only nucleic acid (RNA) are called viroids.i) The infectious agents with both nucleic acid (DNA or RNA) and protein coat are called viruses.
Ex: Potato spindle tuber virus (PSTV)Ex: Tobacco mosaic virus (TMV).

Question 5.
State two economically important uses of Heterotrophic bacteria?
Answer:

  1. Making curd from milk.
  2.  Production of antibiotics.
  3. Nitrogen fixation in legume roots.

Question 6.
Some plants are autotrophic, Can you think of some plants that are partially heterotrophic?
Answer:
Dionaea (Venus fly trap), Utricularia (Bladderwort), Cuscuta is a parasite.

Biological Classification Questions and Answers AP Inter 1st Year Botany Chapter 1

Question 7.
Give the main criteria used for classification by Whittaker? [March-26]
Answer:
The main criteria for the classification of whittaker include cell structure, thallus organisation, mode of nutrition, mode of reproduction and phylogenetic relationships.

V. Short Answer Questions

Question 1.
What are the characteristic features of Euglenoids?
Answer:

  1. These are freshwater, flagellated organisms, found in stagnant water.
  2. They are surrounded by a flexible protein rich layer called pellicle.
  3. They have two unequal flagella, a short and long one.
  4. They are photosynthetic in the presence of light.
  5. They behave as heterotrophs when deprived of light.
  6. Reproduction takes place by binary fission.
  7. This pigments of Euglenoids are Identical to those present in Higher Plants.
    Ex: Euglena.

Biological Classification Questions and Answers AP Inter 1st Year Botany Chapter 1 1

Question 2.
Give the salient features and importance of Chrysophytes?
Answer:
Salient features

  1. This group includes diatoms and desmids or golden algae.
  2. They are found in fresh water as well as in marine environments.
  3. They are microscopic, and float passively in water currents.
  4. Most of them are photosynthetic.
  5. In diatoms, the cell wall contains two thin overlapping shells, which fit together like a soap box.
  6. Cell walls are embedded with silica and thus the walls are indestructible.
  7. After death diatoms leave large amounts of cell wall deposits in their habitat and form diatomaceous earth.

Importance:

  • The diatomaceous soil is used in polishing, filtration of oils and syrups.
  • Diatoms are the chief producers of the ocean.

Biological Classification Questions and Answers AP Inter 1st Year Botany Chapter 1 2

Question 3.
Give a brief account of Dinoflagellates?
Answer:

  1. These are marine and photosynthetic forms.
  2. They appear yellow, green, blue or red based on the pigments in the cell.
  3. The cell wall contains stiff cellulosic plates on the outer surface.
  4. These are biflagellated. One lies longitudinally and the other is transversely in a furrow between the wall plates.
  5. Very often, red dinoflagellates (Ex: Gonyaulax) undergo such rapid multiplication that they make the sea appear red (red tides).
  6. Toxins released by such large numbers may even kill other marine animals such as fishes.

Biological Classification Questions and Answers AP Inter 1st Year Botany Chapter 1 3

Question 4.
Write the role of Fungi in our daily life.
Answer:
Uses:

  1. Yeast are used to make bread and beer.
  2. Some fungi like Penicillium are the source of antibiotics.
  3. Agaricus are edible mushrooms.

Diseases:

  1. Fungi spoils bread. Ex: Rhizopus.
  2. White spots appear on the leaves of mustard by Albugo.
  3. Puccinia causes rust in wheat.

VI. Long Answer Questions

Question 1.
Give the salient features and comparative account of different classes of fungi studied by You?
Answer:
Kingdom fungi includes heterotrophic organisms.

Salient Features:

  • All the fungal members are filamentous except yeast (unicellular).
  • Body of the fungi is called mycelium.
  • Each thread-like slender structure in the mycelium is called hypha.
  • In some fungi (Rhizopus), hyphae are aseptate and multinucleated, and are called “coenocytic hyphae”.
  • Cell wall is made up of chitin and polysaccharides.
  • Reserve food materials are glycogen and oil.
  • They live as “saprophytes”, parasites and symbionts. (Lichens and mycorrhizae).
  • Reproduction takes place vegetatively by fragmentation or fission or by budding.
  • Asexually by producing spores like conidia or sporangiospores or zoospores.
  • Plasmogamy, karyogamy and meiosis are the sequential steps in their sexual reproduction.

Kingdom fungi are divided into 4 classes based on their morphology of mycelium, mode of spore formation and fruiting bodies. They are

  1. Phycomycetes
  2. Ascomycetes.
  3. Basidiomycetes
  4. Deuteromycetes

1. Phycomycetes:

  • They are found in aquatic habitats and on decaying wood in moist and damp places or as obligate parasites on plants.
  • The mycelium is aseptate and coenocytic.
  • Asexual reproduction takes place by zoospores or by aplanospores.
  • Zygospores are formed by the fusion of two gametes which may be similar or dissimilar or oogamous.
    Ex: Mucor, Rhizopus, Albugo.

2. Ascomycetes (Sac Fungi):

  • They are unicellular (Yeast) or multicellular (Penicillium).
  • They live as saprophytes or decomposers or parasites or coprophilous (Grow on dung).
  • Mycelium is branched and septate
  • The asexual reproduction occurs by conidia formed on conidiophores.
  • They reproduce sexually by producing Ascospores in Asci.
    Ex: Aspergillus, Claviceps, Neurospora.
  • Neurospora are used extensively in biochemical genetic work.

3. Basidiomycetes (Bracket fungi or puffballs)

  • They grow in soil, on logs and tree stumps and in living plant bodies as parasites.
  • The mycelium is branched and septate.
  • Vegetative reproduction occurs by fragmentation.
  • Sex organs are absent but plasmogamy occurs by the fusion of two vegetative cells of different strains or genotypes.
  • The dikaryotic mycelium produces basidia which in turn produce basidiospores.
    Ex: Agaricus, Ustilago, polyporus.

4. Deuteromycetes (Imperfect fungi):

  • Some members live as saprophytes or parasites and most of the members live as decomposers and help in mineral cycling.
  • The mycelium is branched and septate.
  • They reproduce asexually by conidia.
    Ex: Alternaria, Colletotrichum, Trichoderma.

Biological Classification Questions and Answers AP Inter 1st Year Botany Chapter 1

Question 2.
Describe briefly different groups of Monerans you have studied.
Answer:
Kingdom Monera includes Archaebacteria, Eubacteria, Cyanobacteria and Mycoplasmas.

Archaebacteria:

  • These are special Monerans.
  • They live in extreme habitats like salty areas, (halophiles), hot springs (thermoacidophiles) and marshy areas (methanogens).
  • Their cell wall contains Pseudomurein.
  • Their cell membrane contains a branched chain of lipids. So they can even survive in extreme conditions.
  • Methanogens are responsible for the production of methane gas from dung.

Eubacteria:

  • Bacteria are abundant microorganisms, present everywhere.
  • They also live in extreme habitats like hot springs, deserts, snow and deep oceans.
  • Bacteria appear in 4 shapes
    • spherical – coccus
    • Rod shaped – Bacillus
    • Comma shaped – Vibrio
    • Spiral shaped – Spirilla.
  • Bacteria are surrounded by a cell wall made up of peptidoglycan.
  • The infoldings of the plasma membrane are called mesosomes.
  • Genetic material is not covered by nuclear membrane.
  • Except ribosomes other cell organelles are absent.
  • Motile bacteria contain one or more flagella.
  • Based on the nutrition bacteria are 2 types,
    • Autotrophs
    • Heterotrophs
  • Autotrophs are two types:
    • Photosynthetic autotrophs.
    • Chemosynthetic autotrophs.
  • Heterotrophic bacteria are of two types:
    • Photosynthetic heterotrophs
    • Chemosynthetic heterotrophs (Saprophytes or decomposers, Parasites).
  • Bacteria reproduce mainly by binary fission. During unfavourable conditions they produce spores – endospores.
  • Bacteria reproduce sexually by transferring genetic material from one bacterium to another bacterium.

Cyanobacteria:

  • These are also known as blue-green algae.
  • Cyanobacteria are unicellular, colonial or filamentous aquatic or terrestrial algae.
  • These are photosynthetic autotrophs, due to the presence of chlorophyll.
  • They show oxygenic photosynthesis.
  • The colonies and trichomes or filaments are generally surrounded by a gelatinous sheath.
  • They often form blooms in polluted water bodies.
  • Some of these organisms can fix atmospheric nitrogen in specialised cells called heterocysts.
    Ex. Nostoc and Anabaena.

Mycoplasma:

  • They do not have a cell wall, and they are pleomorphic.
  • They are the smallest living cells and can survive without O2.
  • Many mycoplasmas are pathogenic to animals and plants.

I. Multiple Choice Questions

Question 1.
Two kingdom classification was given by
1. Whittaker
2. Linnaeus
3. Aristotle
4. Theophrastus
Answer:
2. Linnaeus

Question 2.
Bacteria that live in most harsh habitats are
1. Bacteria
2. Cyanobacteria
3. Mycoplasmas
4. Archaebacteria
Answer:
4. Archaebacteria

Question 3.
Nitrogen Fixing Cyanobacterium is
1. Rhizobium
2. Nostoc
3. Chlorella
4. Methanogens
Answer:
2. Nostoc

Question 4.
Smallest living monera cells that lack a cell wall are
1. Cyanobacteria
2. Protozoans
3. Mycoplasma
4. Bacteria
Answer:
3. Mycoplasma

Question 5.
Diatomaceous Earth is Indestructible due to cell walls embedded by
1. Calcium
2. Silica
3. Zinc
4. Phosphorus
Answer:
2. Silica

Biological Classification Questions and Answers AP Inter 1st Year Botany Chapter 1

Question 6.
Protists that form plasmodium are
1. Euglenoids
2. Slime moulds
3. Dinoflagellates
4. Diatoms
Answer:
2. Slime moulds

Question 7.
Which is the correct sequence of the sexual cycle of fungi
1. Mitosis-Meiosis-Fertilization
2. Plasmogamy-Karyogamy-Meiosis
3. Meiosis- Plasmogamy-Karyogamy
4. Karyogamy-Plasmogamy-Meiosis
Answer:
2. Plasmogamy-Karyogamy-Meiosis

Question 8.
The viruses which infect bacteria are known as
1. Zoophages
2. Bacteriophages
3. Cyanophages
4. Zymophages
Answer:
2. Bacteriophages

Question 9.
Fungus that is extensively used in biochemical and genetic work
1. Neurospora
2. Ustilago
3. Colletotrichum
4. Saccharomyces
Answer:
1. Neurospora

Question 10.
One of the following are very good pollution indicator
1. Fungi
2. Mycoplasma
3. Lichens
4. Golden algae
Answer:
3. Lichens

II. Fill in the Blanks

Question 1.
In five kingdom classification Bacteria are included in __________ kingdom.
Answer:
Monera

Question 2.
Methanogens are present in gut of several ruminant animals such as cows and buffaloes and they are responsible for the production of __________.
Answer:
Methane (biogas)

Question 3.
The colonies of cyanobacteria are generally surrounded by __________ sheath.
Answer:
Gelatinous

Question 4.
Bacteria reproduce mainly by __________.
Answer:
Binary fission

Question 5.
Diatoms are the chief __________ in the oceans.
Answer:
Producers

Question 6.
Pellicle is found in __________ organisms.
Answer:
Euglenoid

Question 7.
The network of hyphae is known as __________.
Answer:
Mycelium

Question 8.
Agaricus belongs to __________ fungi.
Answer:
Basidiomycetes

Question 9.
__________ fungi is known as Imperfect fungi.
Answer:
Deuteromycetes

Question 10.
Viroids were discovered by __________.
Answer:
T.O.Diener

III. One Word Answer Questions

Question 1.
Among five kingdom classification, eukaryotes are placed in how many kingdoms ?
Answer:
Four

Question 2.
What is the cell wall composition of fungi?
Answer:
Chitin

Biological Classification Questions and Answers AP Inter 1st Year Botany Chapter 1

Question 3.
Give one example of Nitrogen fixing cyanobacteria?
Answer:
Nostoc or Anabaena

Question 4.
What is the protist responsible for Red tides?
Answer:
Gonyaulax

Question 5.
What are the smallest living cells which can survive without oxygen?
Answer:
Mycoplasma

Question 6.
What is the causative organism for Sleeping sickness disease?
Answer:
Trypanosoma

Question 7.
Which of the protists show both autotrophic and heterotrophic nutrition?
Answer:
Euglenoids (Euglena)

Question 8.
Agaricus belongs to which class of the fungi ?
Answer:
Basidiomycetes

Question 9.
Which organism causes mad cow disease?
Answer:
Prion

Question 10.
Who proposed the name “Contagium vivum fluidum”[Infectious living fluid]?
Answer:
Beijereinck

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 7 Integrals MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Integrals MCQ

Indefinite Integrals

Question 1.
The anti derivative of \(\left(\sqrt{x}+\frac{1}{\sqrt{x}}\right)\) =
1) \(\frac{1}{3} x^{\frac{1}{3}}+2 x^{\frac{1}{2}}+C\)
2) \(\frac{2}{3} x^{\frac{2}{3}}+\frac{1}{2} x^2+C\)
3) \(\frac{2}{3} x^{\frac{3}{2}}+2 x^{\frac{1}{2}}+C\)
4) \(\frac{3}{2} x^{\frac{3}{2}}+\frac{1}{2} x^{\frac{1}{2}}+C\)
Solution:
3) \(\frac{2}{3} x^{\frac{3}{2}}+2 x^{\frac{1}{2}}+C\)
Anti derivative of \(\sqrt{x}+\frac{1}{\sqrt{x}}=\int\left(\sqrt{x}+\frac{1}{\sqrt{x}}\right) d x\)
⇒ I = \(\int x^{\frac{1}{2}} d x+\int x^{\frac{1}{2}} d x=\frac{x^{\frac{1}{2}+1}}{\frac{1}{2}+1}+\frac{x^{-\frac{1}{2}+1}}{-\frac{1}{2}+1}+c=\frac{2}{3} x^{\frac{3}{2}}+2 x^{\frac{1}{2}}+c\)

Question 2.
The anti derivative of e2logcotx
1) cot x – 1
2) tan x – cot x
3) -cot x – x
4) – 1 – cot x
Solution:
3) -cot x – x
I = \(\int e^{2 \log \cot x} d x=\int e^{\log _e \cot ^2 x} d x=\int \cot ^2 x d x=\int\left({cosec}^2 x-1\right) d x\) = -cot x – x + c

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 3.
If \(\frac{d}{d x}\)f(x) = 4x3 – \(\frac{3}{x^4}\) such that f(2) = 0. Then f(x) is
1) \(x^4+\frac{1}{x^3}-\frac{129}{8}\)
2) \(x^3+\frac{1}{x^4}+\frac{129}{8}\)
3) \(x^4+\frac{1}{x^3}+\frac{129}{8}\)
4) \(x^3+\frac{1}{x^4}-\frac{129}{8}\)
Solution:
1) \(x^4+\frac{1}{x^3}-\frac{129}{8}\)
\(\frac{d}{d x} f(x)=4 x^3-\frac{3}{x^4} \Rightarrow f(x)=\int\left(4 x^3-\frac{3}{x^4}\right) d x=\not A \cdot \frac{x^4}{\not A}-\not z\left(\frac{-1}{\not \partial x^3}\right)=x^4+\frac{1}{x^3}+c\) …….(1)
Given, f(x) = 0 ⇒ 0 = 16 + \(\frac{1}{8}+c \Rightarrow c=-\left(\frac{129}{8}\right)(1) \Rightarrow f(x)=x^4+\frac{1}{x^3}-\frac{129}{8}\)

Question 4.
\(\int \frac{10 x^9+10^x \log _e 10}{x^{10}+10^x}\)dx =
1) 10x – 1010 + C
2) 10x + x10 + C
3) (10x – x10)-1 + C
4) log(10x + x10) + C
Solution:
4) log(10x + x10) + C
\(\int \frac{f^{\prime}(x)}{f(x)} d x\) = log|f(x)| + c
I = \(\int \frac{10 x^9+10^x \log _e^{10}}{x^{10}+10^x} d x\) = log(x10 + xx) + c

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 5.
\(\int \frac{x^2}{1+x^3}\) dx =
1) \(\frac{1}{3} \log \left|1+x^3\right|+c\)
2) \(\frac{2}{3} \log \left|1+x^3\right|+c\)
3) log|1 + x3| + c
4) tan-1(x3/2 + c
Solution:
1) \(\frac{1}{3} \log \left|1+x^3\right|+c\)
Put 1 + x3 = t ⇒ 0 + 3x2dx = dt ⇒ x2 dx = \(\frac{1}{3}\)dt
I = \(\int \frac{x^2}{1+x^3} d x=\frac{1}{3} \int \frac{1}{t} d t=\frac{1}{3} \log |t|+c=\frac{1}{3} \log \left|1+x^3\right|+c\)

Question 6.
\(\int \frac{d x}{\sin ^2 x \cos ^2 x}\) =
1) tan x + cot x + C
2) tan x – cot x + C
3)tan x cot x + C
4) tan x – cot 2x + C
Solution:
2) tan x – cot x + C
I = \(\int \frac{1}{\sin ^2 x \cos ^2 x} d x=\int \frac{\sin ^2 x+\cos ^2 x}{\sin ^2 x \cos ^2 x} d x\)
= \(\int \frac{\sin ^2 x}{\sin ^2 x \cos ^2 x} d x+\int \frac{\cos ^2 x}{\sin ^2 x \cos ^2 x} d x\) = ∫sec2 dx + ∫cosec2 dx = tan x – cot x + c

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 7.
\(\int \frac{\sin ^2 x-\cos ^2 x}{\sin ^2 x \cos ^2 x}\)dx =
1) tanx + cot x + C
2) tan x + cosecx + C
3) -tan x + cot x + C
4) tan x + sec x + C
Solution:
1) tanx + cot x + C
I = \(\int \frac{\sin ^2 x-\cos ^2 x}{\sin ^2 x \cos ^2 x} d x=\int \frac{1}{\cos ^2 x} d x-\int \frac{1}{\sin ^2 x} d x\)
= ∫sec2 x dx – ∫cosec2x dx = tan x + cot x + c

Question 8.
\(\int \frac{\cos x+x \sin x}{x(x+\cos x)}\)dx = log|f(x)| + c then f(x) =
1) x(x + cos x)
2) \(\frac{x+\cos x}{x}\)
3) \(\frac{x}{x+\cos x}\)
4) \(\frac{1}{x(x+\cos x)}\)
Solution:
3) \(\frac{x}{x+\cos x}\)
Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7-1

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 9.
\(\int \frac{e^x(1+x)}{\cos ^2\left(e^x x\right)}\)dx =
1) -cot(exx) + C
2) tan(xex) + C
3) tan(ex) + C
4) cot(ex) + C
Solution:
2) tan(xex) + C
Put, x.ex = t ⇒ (xex + ex)dx = dt ⇒ ex(x + 1)dx = dt
I = \(\int \frac{e^x(1+x)}{\cos ^2\left(e^x x\right)} d x \Rightarrow I=\int \frac{d x}{\cos ^2 t}\) = ∫sec2 dt = tan t + c = tan(xex) + c

Question 10.
\(\int \frac{d x}{x^2+2 x+2}\) =
1) x tan-1(x + 1) + C
2) tan-1 (x + 1) + C
3) (x + 1)tan-1x + C
4) tan-1x + C
Solution:
2) tan-1 (x + 1) + C
I = \(\int \frac{\mathrm{dx}}{\mathrm{x}^2+2 \mathrm{x}+2} \mathrm{dx}=\int \frac{1}{\mathrm{x}^2+2 \mathrm{x}+1+1} \mathrm{dx}=\int \frac{1}{(\mathrm{x}+1)^2+1^2} \mathrm{dx}\) = tan-1 (x + 1) + C

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 11.
\(\int \frac{d x}{\sqrt{9 x-4 x^2}}\) =
1) \(\frac{1}{9} \sin ^{-1}\left(\frac{9 x-8}{8}\right)+C\)
2) \(\frac{1}{2} \sin ^{-1}\left(\frac{8 x-9}{9}\right)+C\)
3) \(\frac{1}{3} \sin ^{-1}\left(\frac{9 x-8}{8}\right)+C\)
4) \(\frac{1}{2} \sin ^{-1}\left(\frac{9 x-8}{9}\right)+C\)
Solution:
2) \(\frac{1}{2} \sin ^{-1}\left(\frac{8 x-9}{9}\right)+C\)
9x – 4x2 = \(-4\left[x^2-\frac{9}{4} x\right]=-4\left[x^2-2 \cdot x \cdot \frac{9}{8}+\left(\frac{9}{8}\right)^2-\left(\frac{9}{8}\right)^2\right]=4\left[\left(\frac{9}{8}\right)^2-\left(x-\frac{9}{8}\right)^2\right]\)
Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7-2

Question 12.
\(\int \frac{x d x}{(x-1)(x-2)}\) =
1) \(\log \left|\frac{(x-1)^2}{x-2}\right|+C\)
2) \(\log \left|\frac{(x-2)^2}{x-1}\right|+C\)
3) \(\log \left|\left(\frac{x-1}{x-2}\right)^2\right|+C\)
4) log|(x – 1)(x -2)| + C
Solution:
2) \(\log \left|\frac{(x-2)^2}{x-1}\right|+C\)
Using partial fractions \(\frac{x}{(x-1)(x-2)}=\frac{A}{x-1}+\frac{B}{x-2}\) ⇒ x = A(x – 2) + B(x – 1)
ar x = 1 we get A = -1; at x = 2 we get B = 2
I = \(\int \frac{x}{(x-1)(x-2)} d x=\int \frac{-1}{x-1} d x+\int \frac{2}{x-2} d x\) = -log|x – 1| + 2log|x – 2|
= -log|x – 1| + log|(x – 2)|2 = \(\log \left|\frac{(x-2)^2}{(x-1)}\right|+c\)

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 13.
\(\int \frac{d x}{x\left(x^2+1\right)}\) =
1) \(\log |x|-\frac{1}{2} \log \left|x^2+1\right|+C\)
2) \(\log |x|+\frac{1}{2} \log \left|x^2+1\right|+C\)
3) \(-\log |x|+\frac{1}{2} \log \left|x^2+1\right|+C\)
4) \(\frac{1}{2} \log |x|+\log \left|x^2+1\right|+C\)
Solution:
1) \(\log |x|-\frac{1}{2} \log \left|x^2+1\right|+C\)
\(\frac{1}{x\left(x^2+1\right)}=\frac{A}{x}+\frac{B x+C}{x^2+1}\) we get A = 1; B = -1; C = 0
I = \(\int \frac{1}{x\left(x^2+1\right)} d x=\int\left(\frac{1}{x}-\frac{x}{x^2+1}\right) d x=\int \frac{1}{x} d x-\frac{1}{2} \int \frac{2 x}{x^2+1} d x=\log |x|-\frac{1}{2} \log \left|x^2+1\right|+c\)

Question 14.
\(\int \frac{x^2}{1-x^4} d x\) =
1) \(\frac{1}{4} \log \left|\frac{1+x}{1-x}\right|-\frac{1}{2} \tan ^{-1} x+C\)
2) \(\frac{1}{4} \log \left|\frac{1+x}{1-x}\right|+\frac{1}{2} \tan ^{-1} x+C\)
3) \(\frac{1}{4} \log \left|\frac{1+x^2}{1-x^2}\right|-\frac{1}{2} \tan ^{-1} x^2+C\)
4) \(\frac{1}{4} \log \left|\frac{1-x^2}{1+x^2}\right|-\frac{1}{2} \tan ^{-1} x^2+C\)
Solution:
1) \(\frac{1}{4} \log \left|\frac{1+x}{1-x}\right|-\frac{1}{2} \tan ^{-1} x+C\)
Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7-3

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 15.
∫x2ex dx =
1) \(\frac{1}{3}\)ex3 + C
2) \(\frac{1}{3}\)ex2 + C
3) \(\frac{1}{2}\)ex3 + C
4) \(\frac{1}{2}\)ex2 + C
Solution:
1) \(\frac{1}{3}\)ex3 + C
Put, x3 = t ⇒ 3x2dx = dt ⇒ x2dx = \(\frac{1}{3}\)dt
I = ∫x2ex3 dx = \(\frac{1}{3}\)∫etdt = \(\frac{1}{3}\). et + c = \(\frac{1}{3}\) ex3 + c

Question 16.
∫ x sec2 x dx =
1) xtanx – log|sec x| + C
2) xtanx – log|cos x| + C
3) xtanx – log|cosec x| + C
4) xtanx – log|sin x| + C
Solution:
1) xtanx – log|sec x| + C
Integration by parts we have
I = x(tan x) – ∫tan x dx = ∫ x sec2x dx = x(tan x) – log|sec| + c

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 17.
∫ex sec x( + tan x) dx =
1) excos x + C
2) ex sec x + C
3) ex sin x + C
4) ex tan x + C
Solution:
2) ex sec x + C
∫ ex(f(x) + f'(x)) dx = exf(x) + c
I = ∫exsecx(1 + tan x) dx = ∫ex[sec x + sec x tan x]dx = ex sec x + c

Question 18.
\(\int e^x\left(\frac{1+x \log x}{x}\right) d x\) =
1) xelog x + C
2) ex log x +C
3) ex log x2 + C
4) None
Solution:
2) ex log x +C
I = ∫ex[f(x) + f'(x)]dx = exf(x) + c
I = \(\int e^x\left(\frac{1+x \log x}{x}\right) d x=\int e^x\left(\frac{1}{x}+\log x\right) d x=\int e^x\left(\log x+\frac{1}{x}\right) d x\) = ex(log x) + c

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 19.
\(\int \sqrt{1+x^2} d x\) =
1) \(\frac{x}{2} \sqrt{1+x^2}+\frac{1}{2} \log \left|\left(x+\sqrt{1+x^2}\right)\right|+C\)
2) \(\frac{2}{3}\left(1+x^2\right)^{\frac{3}{2}}+C\)
3) \(\frac{2}{3} x\left(1+x^2\right)^{\frac{3}{2}}+C\)
4) \(\frac{x^2}{2} \sqrt{1+x^2}+\frac{1}{2} x^2 \log \left|x+\sqrt{1+x^2}\right|+C\)
Solution:
1) \(\frac{x}{2} \sqrt{1+x^2}+\frac{1}{2} \log \left|\left(x+\sqrt{1+x^2}\right)\right|+C\)
\(\int \sqrt{a^2+x^2} d x=\frac{x}{2} \sqrt{a^2+x^2}+\frac{a^2}{2} \log \left|\frac{x}{a}+\sqrt{\frac{x^2}{a^2}+1}\right|+c\)
I = \(\int \sqrt{1+\mathrm{x}^2} \mathrm{dx}=\frac{\mathrm{x}}{2} \sqrt{1+\mathrm{x}^2}+\frac{1}{2} \log \left|\mathrm{x}+\sqrt{\mathrm{x}^2+1}\right|+\mathrm{c}\)

Question 20.
\(\int \sqrt{x^2-8 x+7} d x\) =
1) \(\frac{1}{2}(x-4) \sqrt{x^2-8 x+7}+9 \log \left|x-4+\sqrt{x^2-8 x+7}\right|+C\)
2) \(\frac{1}{2}(x+4) \sqrt{x^2-8 x+7}+9 \log \left|x+4+\sqrt{x^2-8 x+7}\right|+C\)
3) \(\frac{1}{2}(x-4) \sqrt{x^2-8 x+7}-3 \sqrt{2} \log \left|x-4+\sqrt{x^2-8 x+7}\right|+C\)
4) \(\frac{1}{2}(x-4) \sqrt{x^2-8 x+7}-\frac{9}{2} \log \left|x-4+\sqrt{x^2-8 x+7}\right|+C\)
Solution:
4) \(\frac{1}{2}(x-4) \sqrt{x^2-8 x+7}-\frac{9}{2} \log \left|x-4+\sqrt{x^2-8 x+7}\right|+C\)
Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7-4

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 21.
\(\int \frac{\mathrm{dx}}{\mathrm{e}^{\mathrm{x}}+\mathrm{e}^{-\mathrm{x}}}\) =
1) tan-1(ex) + C
2) tan-1(e-x) + C
3) log(ex – e-x) + C
4) log(ex + e-x) + C
Solution:
1) tan-1(ex) + C
I = \(\int \frac{\mathrm{dx}}{\mathrm{e}^{\mathrm{x}}+\mathrm{e}^{-\mathrm{x}}}=\int \frac{\mathrm{dx}}{\mathrm{e}^{\mathrm{x}}+\frac{1}{\mathrm{e}^{\mathrm{x}}}}=\int \frac{\mathrm{e}^{\mathrm{x}}}{\left(\mathrm{e}^{\mathrm{x}}\right)^2+1^2} \mathrm{dx}\). Put ex = t ⇒ ex dx = dt
I = \(\int \frac{d t}{t^2+1}\) = tan-1(t) + c = tan-1(ex) + c

Question 22.
\(\int \frac{\cos 2 x}{(\sin x+\cos x)^2} d x\) =
1) \(\frac{-1}{\sin x+\cos x}+C\)
2) log|sin x – cos x| + C
3) log|sin x – cos x| + C
4) \(\frac{1}{(\sin x+\cos x)^2}\)
Solution:
2) log|sin x – cos x| + C
I = \(\int \frac{\cos 2 x}{(\sin x+\cos x)^2}=d x=\int \frac{\cos ^2 x-\sin ^2 x}{(\cos x+\sin x)^2} d x\)
= \(\int \frac{(\cos x+\sin x)(\cos x-\sin x)}{(\cos x+\sin x)(\cos x+\sin x)} d x\) = log|cos x + sin x| + c

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Definite Intervals

Question 1.
\(\int_1^{\sqrt{3}} \frac{d x}{1+x^2}\) =
1) \(\frac{\pi}{3}\)
2) \(\frac{2 \pi}{3}\)
3) \(\frac{\pi}{6}\)
4) \(\frac{\pi}{12}\)
Solution:
4) \(\frac{\pi}{12}\)
Textual given key is 1.
I = \(\int \frac{1}{\left(1+x^2\right)} d x=\left(\tan ^{-1}(x)\right)_1^{\sqrt{3}}\) = tan-1(\(\sqrt{3}\)) – tan-1(1) = 60 – 45 = 15 = \(\frac{\pi}{12}\)

Question 2.
\(\int_0^{\frac{2}{3}} \frac{d x}{4+9 x^2}\) =
1) \(\frac{\pi}{6}\)
2) \(\frac{\pi}{12}\)
3) \(\frac{\pi}{24}\)
4) \(\frac{\pi}{4}\)
Solution:
3) \(\frac{\pi}{24}\)
Textual given key is 4.
Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7-5

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 3.
The value of the integral \(\int_{\frac{1}{3}}^1 \frac{\left(x-x^3\right)^{\frac{1}{3}}}{x^2} d x\) is
1) 6
2) 0
3) 3
4) 4
Solution:
1) 6
Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7-6

Question 4.
If f(x) = \(\int_0^x t\) sin t dt, then f'(x) is
1) cos x + x sin x
2) x sin x
3) x cos x
4) sinx + x cosx
Solution:
2) x sin x
f(x) = \(\int_0^x t \sin t d x\) Diff. w.r.t we get f'(x) = x sin x

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 5.
The value \(\int_{-\pi / 2}^{\pi / 2}\left(x^3+x \cos x+\tan ^5 x+1\right) d x\) is
1) 0
2) 2
3) π
4) 1
Solution:
3) π
I = \(\int_{-\pi / 2}^{\pi / 2}\left(x^3+x \cos x+\tan ^5 x+1\right)=\int_{-\pi / 2}^{\pi / 2} 1 d x=(x)_{-\pi / 2}^{\pi / 2}=\frac{\pi}{2}-\left(-\frac{\pi}{2}\right)=\frac{\pi}{2}+\frac{\pi}{2}=\pi\)

Question 6.
The value of \(\int_0^\pi 2 \log \left(\frac{4+3 \sin x}{4+3 \cos x}\right) d x\) is
1) 2
2) 3/4
3) 0
4) -2
Solution:
3) 0
\(\int_0^a f(x) d x=\int_0^a f(a-x) d x\)
I = \(\int_0^{\pi / 2} \log \left(\frac{4+3 \sin x}{4+3 \cos x}\right) d x \quad \ldots \ldots \ldots .(1) \quad I=\int_0^{\pi / 2} \log \left[\frac{4+3 \cos x}{4+3 \sin x}\right] d x\) …..(2)
I + I = \(\int_0^{\pi / 2}\left[\log \left(\frac{4+3 \sin x}{4+3 \cos x}\right)+\log \left(\frac{4+3 \cos x}{4+3 \sin x}\right)\right] d x \Rightarrow 2 I=\int_0^{\pi / 2} \log (1) d x \Rightarrow 2 I=0 \Rightarrow I=0\)

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 7.
If f(a + b – x) = f(x), then \(\int_a^b f(x) d x\) =
1) \(\frac{(a+b)}{2} \int_a^b f(b-x) d x\)
2) \(\frac{(a+b)}{2} \int_a^b f(b+x) d x\)
3) \(\frac{b-a}{2} \int_a^b f(x) d x\)
4) \(\frac{a+b}{2} \int_a^b f(x) d x\)
Solution:
4) \(\frac{a+b}{2} \int_a^b f(x) d x\)
\(\int_a^b x f(x) d x=\int_a^b(a+b-x) f(a+b-x) d x=\int_a^b[(a+b)-x] f(x) d x=\int_a^b(a+b) f(x) d x-\int_a^b x f(x) d x\)
\(\int_a^b x f(x) d x=(a+b) \int_a^b f(x) d x-\int_a^b x f(x) d x\) ⇒ \(2 \int_a^b x f(x) d x=(a+b) \int_a^b f(x) d x\)
⇒ \(\int_a^b x f(x) d x=\left(\frac{a+b}{2}\right) \int_a^b f(x) d x\)

Question 8.
\(\int_0^{\pi / 2} \frac{3 \sin x+5 \cos x}{\sin x+\cos x} d x\) =
1) 2π
2) π
3) 4π
4) 8π
Solution:
1) 2π
\(\int_0^a f(x) d x=\int_0^a f(a-x) d x\)
Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7-7
Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7-8

Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7

Question 9.
\(\int_0^4|2-x| d x\) =
1) 12
2) 4
3) 8
4) 2
Solution:
2) 4
I = \(\int_0^4|2-x| d x\) |2 – x| = 2x if 2 – x ≥ 0; 2 ≥ x; x ≤ 2
= \(\int_0^2|2-x| d x+\int_2^4|2-x| d x=\int_0^2(2-x) d x+\int_2^4-(2-x) d x=\left(2 x-\frac{x^2}{2}\right)_0^2-\left(2 x-\frac{x^2}{2}\right)_2^4\)
= (4 – 2) – 0 – [(8 – 8) – (4 – 2)] = 2 – [0 – 2] = 2 + 2 = 4

Question 10.
\(\int_{-2}^2\left(4-x^2\right)^{\frac{3}{2}} d x\) =
1) 2π
2) 4π
3) 6π
4) 8π
Solution:
3) 6π
Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 7-9

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 13 Probability MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Probability MCQ

Question 1.
If P(A) = \(\frac{1}{2}\), P(B) = (), then P(A|B) is
1) 0
2) \(\frac{1}{2}\)
3) not exist
4) 1
Solution:
3) not exist
P(A/B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{0}\) which is not defined

Question 2.
If A and B are events such that P(A|B) = P(B|A), then
1) A ⊂ B but A ≠ B
2) A = B
3) A ∩ B = Φ
4) P(A) = P(B)
Solution:
Given P(A/B) = P(B/A)
⇒ \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~B} \cap \mathrm{~A})}{\mathrm{P}(\mathrm{~A})} \Rightarrow \frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}\) [∵ A ∩ B = B ∩ A]
⇒ \(\frac{1}{P(B)}=\frac{1}{P(A)}\) ⇒ P(A) = P(B)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 3.
The probability of obtaining an even prime number on each die, when a pair of dice is rolled is
1) 0
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{1}{12}\)
4) \(\frac{1}{36}\)
Solution:
4) \(\frac{1}{36}\)
When two dice are rolled, the number of outcomes n(S) = 62 = 36.
The only even prime number is 2.
Let E be the event of getting an even prime number on each die. ∴ E = (2, 2) ⇒ P(E) = \(\frac{1}{36}\)

Question 4.
Two events A and B will be independent, if
1) A and B are mutually exclusive
2) P(A’B’) = [1 – P(A)] [1 – P(B)]
3) P(A) = P(B)
4) P(A) + P(B) = 1
Solution:
2) P(A’B’) = [1 – P(A)] [1 – P(B)]
A and B are independent ⇒ A’ and B’ are independent
⇒ P(A’ ∩ B’) = [1 – P(A)] [1 – P(B)] are independent

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 5.
If A and B are two events such that A ⊂ B and P(B) ≠ 0, then which of the following is correct?
1) P(A|B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}\)
2) P(A|B) < P(A)
3) P(A|B) ≥ P(A)
4) P(A) = P(B)
Solution:
3) P(A|B) ≥ P(A)
If A ⊂ B, then A ∩ B ⇒ P(A ∩ B) = P(A). Also, P(A) < P(B)
P(A|B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}\) …..(1)
Since P(B) ≤ 1 ⇒ \(\frac{1}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})} \geq 1 \Rightarrow \frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})} \geq \mathrm{P}(\mathrm{~A})\)
From (1), we have P(A|B) ≥ P(A)

Question 6.
If A and B are two events such that P(A) ≠ 0 and P(B | A) = I, then
1) A ⊂ B
2) B ⊂ A
3) B = Φ
4) A = Φ
Solution:
1) A ⊂ B
Given P(A) ≠ 0 and P(B|A) = 1,
∴ \(P(B \mid A)=\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \Rightarrow 1=\frac{P(B \cap A)}{P(A)}\) ⇒ P(A) = P(B ∩ A) ⇒ A = A ∩ B ⇒ A⊂ B

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 7.
If P(A|B) > P(A), then which of the following is correct :
1) P(B|A) < P(B)
2) P(A ∩ B) < P(A) . P(B) 3) P(B|A) > P(B)
4) P(B|A) = P(B)
Solution:
3) P(B|A) > P(B)
Given that
Given, P(A|B) > P(A) ⇒ \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}>\mathrm{P}(\mathrm{~A})\)
⇒ P(A ∩ B) > P(A) × P(B) ⇒ \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}\) ⇒ P(B) ⇒ P(B|A) > P(B)

Question 8.
If A and B are any two events such that P(A) + P(B) – P(A and B) = P(A), then
1) P(B|A) = 1
2) P(A|B) = 1
3) P(B|A) = 0
4)P(A|B) = 0
Solution:
2) P(A|B) = 1
Given that P(A) + P(B) – P(A and B) =P(A),
⇒ P(A) + P(B) – P(A ∩ B) = P(A) ⇒ P(B) – P(A ∩ B) = 0 ⇒ P(A ∩ B) = P(B)
P(A|B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}\) = 1

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 9.
A bag contains 7 red and 3 white balls. Three balls are drawn one after other without replacement. Then the probability that the first two are red and third one is white is
1) \(\frac{7}{40}\)
2) \(\frac{33}{40}\)
3) \(\frac{23}{40}\)
4) \(\frac{17}{40}\)
Solution:
1) \(\frac{7}{40}\)
7R + 3W = Total 10 balls
P(E) = P(Red and Red and White) = \(\left(\frac{7}{10}\right) \times \frac{6}{9} \times \frac{3}{8}=\frac{7}{40}\) (∵ Drawn ball is not replaced)

Question 10.
A book consists «f 20 pages. If two pages arc drawn (opened) at random, then the probability that both numbers are prime numbers is
1) \(\frac{17}{95}\)
2) \(\frac{16}{95}\)
3) \(\frac{2}{15}\)
4) \(\frac{14}{95}\)
Solution:
4) \(\frac{14}{95}\)
Total no. of pages = 20
Primes up to 20 are 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19 & the no. of these primes = 8
∴ P(E) = \(\frac{{ }^8 \mathrm{C}_2}{{ }^{20} \mathrm{C}_2}=\frac{8 \times 7}{20 \times 19}=\frac{2 \times 7}{5 \times 19}=\frac{14}{95}\)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 11.
A fair coin is tossed 3 times, then the probability of getting one head and two tails is
1) \(\frac{1}{8}\)
2) \(\frac{1}{4}\)
3) \(\frac{3}{8}\)
4) \(\frac{1}{2}\)
Solution:
3) \(\frac{3}{8}\)
S = {HHH, HHT, HTH, THH, HTT, THT, TTH, TTT}
E = {HTT, THT, TTH} ⇒ n(E) = 3; n(S) = 8 P(E) = \(\frac{\mathrm{n}(\mathrm{E})}{\mathrm{n}(\mathrm{~S})}=\frac{3}{8}\)

Question 12.
A person appears lor an interview for two posts A and B. The selection of the posts are independent. If P( A) = \(\frac{1}{5}\), P(B) = \(\frac{1}{8}\) then P(A ∪ B) is
1) \(\frac{7}{10}\)
2) \(\frac{3}{10}\)
3) \(\frac{9}{10}\)
4) \(\frac{1}{10}\)
Solution:
2) \(\frac{3}{10}\)
Given A, B are independent event ⇒ P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
= \(\frac{1}{5}+\frac{1}{8}\) – [P(A).P(B)] = \(\frac{13}{40}-\left(\frac{1}{5} \times \frac{1}{8}\right)=\frac{13}{40}-\frac{1}{40}=\frac{12}{40}=\frac{3}{10}\)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 13.
Three events A, B, C are mutually exclussive and exhaustive and P(A) = 0.4, then P(B) + P(C) =
1) 0.4
2) 0.5
3) 0.6
4) 0
Solution:
3) 0.6
A, B, C are mutually exclusive and exhaustive ⇒ A ∪ B ∪ C = S ……..(1)
Given P(A) = 0.4 ……..(2)
(1) ⇒ P(A ∪ B ∪ C) = P(S) ⇒ P(A) + P(B) + P(C) = 1 ⇒ 0.4 + P(B) + P(C) = 1
⇒ P(B) + P(C) = 1 – 0.4 = 0.6

Question 14.
If P(A ∪ B) = 0.65 and P(A ∩ B) = 0.15, then P(\(\vec{A}\)) + P(\(\vec{B}\)) =3 J
1) 0.8
2) 0.6
3) 1.2
4) 1.4
Solution:
3) 1.2
\(\mathrm{P}(\overline{\mathrm{~A}})+\mathrm{P}(\overline{\mathrm{~B}})\) = 1 – P(A) + 1 – P(B)
= 2 – [P(A) + P(B)] = 2 – [P(A ∪ B) + P(A ∩ B)]
= 2 – [0.65 + 0.15] = 2 – [0.80] = 1.20 = 1.2

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 15.
When two dice are rolled, the probability of getting unequal numbers on the faces is
1) \(\frac{1}{6}\)
2) \(\frac{35}{36}\)
3) \(\frac{5}{6}\)
4) \(\frac{1}{3}\)
Solution:
3) \(\frac{5}{6}\)
Two dice are rolled n(S) = 36
Equal number faces = {(1, 1) (2, 2) (3, 3) (4, 4)(5, 5)(6, 6)} ⇒ n(S) = 6
⇒ no.of unequal faces = 36 – 6 = 30 = n(E)
∴ P(E) = \(\frac{\mathrm{n}(\mathrm{E})}{\mathrm{n}(\mathrm{~S})}=\frac{30}{36}=\frac{5}{6}\)

Question 16.
A fair coin whose faces are marked with I and 2 is thrown for four times. Then the probability of throwing a total of atleast 5 is
1) \(\frac{1}{16}\)
2) \(\frac{5}{16}\)
3) \(\frac{15}{16}\)
4) \(\frac{3}{16}\)
Solution:
3) \(\frac{15}{16}\)
Coin with faces 1. (say H); 2. (say T)
thrown 4 – times
Getting total at least 5 ⇒ total ≥ 5 ⇒ x ≥ 5
Now, P(x ≥ 5) = 1 – P(x < 5) = 1 – P (getting a total 4 faces 4 – times)
= 1 – P(every time a face 1) = 1 – \(\left[\frac{1}{2} \times \frac{1}{2} \times \frac{1}{2} \times \frac{1}{2}\right]=1-\frac{1}{16}=\frac{16-1}{16}=\frac{15}{16}\)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 17.
If A and B are independent events of an experiment then which of the following statements is true
1) P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A) . P(B)
2) P(A|B) = P(A) and P(B|A) = P(B)
3) P(A ∩ B) = P(A) . P(B)
4) All the above
Solution:
4) All the above
By definition P(A ∩ B) = P(A).P(B)

Question 18.
If A and B are two events of a random experiment of throwing a die given by “A” : throwing an odd face and B : throwing a composite face.
Then which of the following statements is correct. ?
1)A and Bare equally likely
2) A and B are mutually exclusive
3) A and B are mutually exhaustive
4) A and B are linearly independent
Solution:
2) A and B are mutually exclusive
When a die is thrown
A : odd face (1, 3, 5); B : composite face (4, 6). Then P(A) =\(\frac{3}{6}=\frac{1}{2}\) and P(B) = \(\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\)
1) A, B are likely (✗)
2) A, B are mutually exclusive(✓)
A ∩ B = Φ (or) P(A ∩ B) = 0
3) A, B mutually exhaustive (✗) ∵ A ∪ B ≠ S
4) P(A ∩ B) ≠ P(A).P(B) ⇒ NOT independent (✗)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 19.
If A, B and C are independent events of a random experiment such that P(A) = p, P(B) = q, P(C) = r, where p, a, r ∈ (0, 1). Then the probability of the event A only occurs is
1) p . q . r
2) p(1 – q)(1 – r)
3) p. q(1 – r)
4) (1 – p) (1 – q) (1 – r)
Solution:
2) p(1 – q)(1 – r)
A, B, C are independent
P(A only occurs) = \(\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \overline{\mathrm{~B}} \cap \overline{\mathrm{C}})=\mathrm{P}(\mathrm{~A}) \cdot \mathrm{P}(\overline{\mathrm{~B}}) \cdot \mathrm{P}(\overline{\mathrm{C}})\) (∵ A, B, C are independent)
= P(A).[1 – P(B)][1 – P(C)] = P[1 – q][1 – r]

Question 20.
A fair die is rolled. Consider the events A = {I, 3, 5} and B = {2, 3}, then P(A|B) is
1) \(\frac{1}{2}\)
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{2}{3}\)
4) \(\frac{5}{6}\)
Solution:
1) \(\frac{1}{2}\)
S = {1, 2, 3, 4, 8, 6}; A = {1, 3, 5}, B = {2, 3} ⇒ P(B) =\(\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\)
∴ (A ∩ B) = {3} ⇒ P(A ∩ B) = \(\frac{1}{6}\)
∴ P(A|B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{1 / 6}{1 / 3}=\frac{1}{6} \times \frac{3}{1}=\frac{1}{2}\)

Linear Programming MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 12

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 12 Linear Programming MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Linear Programming MCQ

Question 1.
Region represented by x > 0, y ≥ 0 is
1) First quadrant
2) Second quadrant
3) Third quadrant
4) Fourth quadrant
Solution:
1) First quadrant
Region x ≥ 0, y ≥ 0 (non-negative) ⇒ Both x and y positive → first quadrant.

Question 2.
If the objective function Z = ax + by has both a maximum and a minimum value on the region R then R is
1) Bounded
2) Unbounded
3) Concave polygon
4) Infeasible
Solution:
1) Bounded
Both maximum and minimum exist only if region is closed and bounded.

Linear Programming MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 12

Question 3.
The linear inequalities or equations or restrictions on the variables of a linear programming problem are called
1) constriants
2) Decision variables
3) objective function
4) Linear relations
Solution:
1) constriants
Linear restrictions in LPP are called constraints.

Question 4.
The optimal value of the objective function is attained at the points
1) On X-axis
2) On Y-axis
3) Which are at the corner points of the feasible region
4) Which are at the points of intersection of the inequation with Y-axis
Solution:
3) Which are at the corner points of the feasible region
In LPP, optimum value occurs at vertices of feasible region.

Linear Programming MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 12

Question 5.
In a linear programming problem the objective function and constraints must be
1) Non-linear
2) Linear
3) Exponential
4) Logarithmic
Solution:
2) Linear
Objective function & constraints must be linear in LPP

Question 6.
The maximum value of Z = 3x + 4y subject to constraints x + y ≤ 4, x ≥ 0, y ≥ 0 is
1) 12
2) 14
3) 16
4) 10
Solution:
3) 16
Corner check points: (0, 0), (4, 0), (0, 4) then Z = 3x + 4y values: 0, 12, 16.
Maximum value is 16.

Linear Programming MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 12

Question 7.
Maximize Z = 3x + 5y, subject to constriants x + 4y ≤ 24, 3x + y ≤ 21, x + y ≤ 9, x ≥ 0, y ≥ 0.
1) 20 at (1, 0)
2) 30 at (0, 6)
3) 37 at (4, 5)
4) 33 at (6, 3)
Solution:
3) 37 at (4, 5)
Corner check points of feasible region. Z = 3x + 5y
Best point: (4, 5) ⇒ Z = 12 + 25 = 37

Question 8.
The point which does not lie in the half plane 2x- + 3y – 12 < 0 is
1) (2, 1)
2) (1, 2)
3) (-2, 3)
4) (2, 3)
Solution:
4) (2, 3)
Point NOT in 2x + 3y – 12 < 0
Substitute each point → LHS < 0
Check (2, 3): 4 + 9 – 12 = 1 (NOT < 0)

Linear Programming MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 12

Question 9.
Which of the following is not a component of linear programming problem?
1) Objective function
2) Constriant
3) Decision variable
4) Differential equation
Solution:
4) Differential equation
Not a component of LPP. LPP uses linear equations, not calculus.

Question 10.
The position of points 0(0, 0) and P(2, -3) in the region of graph of inequation 2x – 3y < 5 will be
1) O inside and P outside
2) O and P both inside
3) O and P both outside
4) O outside and P inside
Solution:
1) O inside and P outside
Check points in 2x – 3y < 5
0(0, 0): 0 < 5 → inside P(2, -3): 4 + 9 = 13 > 5 → outside

Three Dimensional Geometry MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 11

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 11 Three Dimensional Geometry MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Three Dimensional Geometry MCQ

Question 1.
If α, β, γ are the angles made by the line with positive direction of the coordinate axes, then sin2α + sin2β + sin2 γ =
1) 1
2) 2
3) 3
4) \(\frac{3}{2}\)
Solution:
2) 2
α, β, γ are angle made by the line with +ve direction of coordinate axes
1 = cosα, m = cosβ, n = cosγ are dc’s of the line ⇒ l2 + m2 + n = 1
⇒ cos2 α + cos2 β + cos2 γ = 1 ⇒ (1 – sin2 α) + (1 – sin2 β) + (1 – sin2 γ) = 1
⇒ 3 – 1 = sin2 α + sin2 β + sin2 γ ⇒ sin2 a + sin2 p + sin2 γ = 2

Question 2.
The direction cosines of the median of the triangle formed by A(1, -3, 2) B(3, 1, 2) and C(-1, 3, -3) which passing through the vertex C is
1) \(\left(\frac{3}{5 \sqrt{2}}, \frac{4}{5 \sqrt{2}}, \frac{1}{\sqrt{2}}\right)\)
2) \(\left(\frac{3}{5 \sqrt{2}}, \frac{-4}{5 \sqrt{2}}, \frac{1}{5 \sqrt{2}}\right)\)
3) \(\left(\frac{3}{5 \sqrt{2}}, \frac{-4}{5 \sqrt{2}}, \frac{5}{\sqrt{2}}\right)\)
4) \(\left(\frac{3}{5 \sqrt{2}}, \frac{-4}{5 \sqrt{2}}, \frac{-1}{\sqrt{2}}\right)\)
Solution:
3) \(\left(\frac{3}{5 \sqrt{2}}, \frac{-4}{5 \sqrt{2}}, \frac{5}{\sqrt{2}}\right)\)
Mid point of AB = F = \(\left(\frac{1+3}{2}, \frac{-3+1}{2}, \frac{2+2}{2}\right)\) = (2, -1, 2), C = (-1, 3, -3)
d.r’s of Median CF = (a, b, c) = (2 + 1, -1 – 3, 2 + 3) = (3, -4, 5) ⇒ \(\sqrt{9+16+25}=\sqrt{50}=5 \sqrt{2}\)
d.c’s = \(\left(\frac{3}{5 \sqrt{2}}, \frac{-4}{5 \sqrt{2}}, \frac{5}{5 \sqrt{2}}\right)\)

Three Dimensional Geometry MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 11

Question 3.
If the line joining the points A(2, 3, 4) and B(3, -2, 2) is parallel to the line joining C(1, -2, z) and D(-1, y, -1), then y + z =
1) 13
2) 3
3) -3
4) -13
Solution:
2) 3
Given AB || CD ⇒ \(\left(\frac{a_1}{a_2}=\frac{b_1}{b_2}=\frac{c_1}{c_2}\right)=\frac{-2}{1}=\frac{y+2}{-5}=\frac{-1-z}{-2}\)
⇒ \(\frac{-2}{1}=\frac{y+2}{-5}=\frac{1+z}{2} \Rightarrow-2=\frac{y+2}{-5} \text { and }-2=\frac{1+z}{2}\) ⇒ -4 = 1 + z ⇒ -5 = z
⇒ 10 = y + 2 ⇒ 8 = y ⇒ y + z ⇒ 8 + (-5) = 3

Question 4.
If the two lines \(\overline{\mathbf{r}}=(\hat{\mathbf{i}}-\hat{\mathbf{j}}+2 \hat{\mathbf{k}})+\lambda(\mathbf{P} \hat{\mathbf{i}}-3 \hat{\mathbf{j}}+6 \hat{\mathbf{k}}) \text { and } \overline{\mathbf{r}}=(4 \hat{\mathbf{i}}-\mathbf{P} \hat{\mathbf{j}}+2 \hat{\mathbf{k}})+\mu(3 \mathbf{P} \hat{\mathbf{i}}+5 \mathrm{P} \hat{\mathbf{j}}+3 \hat{\mathbf{k}})\) are perpendicular then p =
1) 2
2) 3
3) 6
4) 2 or 3
Solution:
4) 2 or 3
Dr’s of line (1) are (p, -3, 6); Dr’s of line (2) are (3p, 5p, 3)
Given lines are perpendicular
⇒ a1a2 + b1b2 + c1c2 = 0 ⇒ 3p(p) + 5p(-3) + 18 = 0 ⇒ 3p2 – 15p + 18 = 0
⇒ p2 – 5p + 6 = 0 ⇒ (p – 2)(p – 3) = 0 ⇒ p = 2 (or) p = 3

Three Dimensional Geometry MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 11

Question 5.
It the two lines \(\frac{x+1}{2 k}=\frac{y-3}{3}=\frac{z-4}{-7}\) and \(\frac{x-1}{1}=\frac{y+1}{-3 k}=\frac{z+2}{2}\) are perpendicular, then k =
1) 2
2) 1
3) -2
4) 14/11
Solution:
3) -2
Given lines are perpendicular ⇒ 2k(1) + 3(-3k) + (-7)(2) = 0 ⇒ 2k – 9k – 14 = 0
⇒ -7k = 14 ⇒ k = -2

Question 6.
The angle between the lines \(\frac{x-1}{2}=\frac{y-2}{-1}=\frac{z+1}{1}\) and \(\frac{x+2}{1}=\frac{y+2}{1}=\frac{z-3}{2}\) is
1) \(\frac{\pi}{3}\)
2) \(\frac{\pi}{6}\)
3) \(\cos ^{-1}\left(\frac{5}{6}\right)\)
4) \(\cos ^{-1}\left(\frac{3}{4}\right)\)
Solution:
1) \(\frac{\pi}{3}\)
Dr’s of the lines are (a1, b1, c1) = (2, -1, 1); (a2, b2, c2) = (1, 1, 2)
∴ cos θ = \(\frac{\left|a_1 a_2+b_1 b_2+c_1 c_2\right|}{\sqrt{a_1^2+b_1^2+c_1^2} \sqrt{a_2^2+b_2^2+c_2^2}}=\frac{|2-1+2|}{\sqrt{4+1+1} \sqrt{1+1+4}}=\frac{3}{\sqrt{6} \cdot \sqrt{6}}=\frac{3}{6}=\frac{1}{2}=\cos 60^{\circ} \Rightarrow \theta=\frac{\pi}{3}\)

Three Dimensional Geometry MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 11

Question 7.
If θ is the acute angle between the lines \(\overline{\mathbf{r}}=(\hat{\mathbf{i}}-4 \hat{\mathbf{j}}+5 \hat{\mathbf{k}})+\lambda(\hat{\mathbf{i}}+2 \hat{\mathbf{j}}-2 \hat{\mathbf{k}})\) and \(\vec{r}=(2 \hat{i}-3 \hat{j}-4 \hat{k})+\mu(4 \hat{i}+3 \hat{j}+12 \hat{k})\) then cosθ
1) \(\frac{34}{39}\)
2) \(\frac{22}{39}\)
3) \(\frac{26}{39}\)
4) \(\frac{14}{39}\)
Solution:
4) \(\frac{14}{39}\)
Dr’s of the lines are (a1, b1, c1) = (1, 2, -2); (a2, b2, c2) = (4, 3, 12)
cos θ = \(\frac{|(4+6-24)|}{\sqrt{1+4+4} \sqrt{16+9+144}}=\frac{14}{3 \sqrt{169}}=\frac{14}{3(13)}=\frac{14}{39}\)

Question 8.
Equation of the line passing through (2, 1, -4) and parallel to the line joining the points (1, 0, -1) and (3, 2, 2) is
1) \(\frac{x+1}{2}=\frac{y+1}{2}=\frac{z-4}{3}\)
2) \(\frac{x-2}{2}=\frac{y-1}{2}=\frac{z+4}{3}\)
3) \(\frac{x-2}{-2}=\frac{y-1}{-2}=\frac{z+4}{3}\)
4) \(\frac{x+2}{-2}=\frac{y+1}{-2}=\frac{z-4}{3}\)
Solution:
2) \(\frac{x-2}{2}=\frac{y-1}{2}=\frac{z+4}{3}\)
Dr’s of line joning points (1, 0, -1) and (3, 2, 2) are (3 – 1, 2 – 0, 2 + 1) = (2, 2, 3)
required line || to given line ⇒ Dr’s of the line = (a, b, c) = (2, 2, 3)
Also (x1, y1, z1) = (2, 1, -4) is a point on the line
∴ Equation of required line = \(\frac{x-x_1}{a}=\frac{y-y_1}{b}=\frac{z-z_1}{c} \Rightarrow \frac{x-2}{2}=\frac{y-1}{2}=\frac{z+4}{3}\)

Three Dimensional Geometry MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 11

Question 9.
Euation of the line passing through the point (1, 2, 3)and parallel to the z axis is
1) \(\frac{x-1}{1}=\frac{y-2}{1}=\frac{z-3}{0}\)
2) \(\frac{x-1}{0}=\frac{y-2}{1}=\frac{z-3}{1}\)
3) \(\frac{x-1}{0}=\frac{y-2}{0}=\frac{z-3}{1}\)
4) \(\frac{x-1}{1}=\frac{y-2}{2}=\frac{z-3}{3}\)
Solution:
3) \(\frac{x-1}{0}=\frac{y-2}{0}=\frac{z-3}{1}\)
Dr’s of z-axis (a, b, c) = (0, 0, 1) . Aslo point on the line is (x1, y1, z1) = (1, 2, 3)
∴ Equation of required line \(\frac{x-x_1}{a}=\frac{y-y_1}{b}=\frac{z-z_1}{c}=\frac{x-1}{0}=\frac{y-2}{0}=\frac{z-3}{1}\)

Question 10.
The direction cossines of the line which is perpendicular to the lines \(\overline{\mathbf{r}}=(\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}})+\lambda(2 \hat{\mathbf{i}}-\hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}})\) and \(\stackrel{\rightharpoonup}{\mathbf{r}}=(2 \hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}-\hat{\mathbf{k}})+\boldsymbol{\mu}(3 \hat{\mathbf{i}}-5 \hat{\mathbf{j}}+2 \hat{\mathbf{k}})\) is
1) \(\left(\frac{3}{\sqrt{59}}, \frac{1}{\sqrt{59}}, \frac{-7}{\sqrt{59}}\right)\)
2) \(\left(\frac{-3}{\sqrt{59}}, \frac{-1}{\sqrt{59}}, \frac{7}{\sqrt{59}}\right)\)
3) \(\left(\frac{3}{\sqrt{59}}, \frac{1}{\sqrt{59}}, \frac{7}{\sqrt{59}}\right)\)
4) \(\left(\frac{3}{\sqrt{59}}, \frac{-1}{\sqrt{59}}, \frac{-7}{\sqrt{59}}\right)\)
Solution:
4) \(\left(\frac{3}{\sqrt{59}}, \frac{-1}{\sqrt{59}}, \frac{-7}{\sqrt{59}}\right)\)
Given lines \(\overline{\mathrm{r}}=\overline{\mathrm{a}}+\mathrm{t} \overline{\mathrm{~b}} \Rightarrow \overline{\mathrm{~b}}=2 \overline{\mathrm{i}}-\overline{\mathrm{j}}+\overline{\mathrm{k}}\) ………(1) and \(\overline{\mathrm{r}}=\overline{\mathrm{c}}+\mathrm{s} \overline{\mathrm{~d}} \Rightarrow \overline{\mathrm{~d}}=3 \overline{\mathrm{i}}-5 \overline{\mathrm{j}}+2 \overline{\mathrm{k}}\) …………..(2)
Dr’s of the line which is perpendicular to both (1) and (2) and parallel to vector \(\overline{\mathbf{b}} \times \overline{\mathbf{d}}\)
Now \(\overline{\mathrm{b}} \times \overline{\mathrm{d}}=\left|\begin{array}{ccc}
\mathrm{i} & \mathrm{j} & \mathrm{k} \\
2 & -1 & 1 \\
3 & -5 & 2
\end{array}\right|=\overline{\mathrm{i}}(3)-\overline{\mathrm{j}}(1)+\overline{\mathrm{k}}(-7)\)
Dr’s of the line = (a, b, c) = (3, -1, -7) = \(\sqrt{3^2+(-1)^2+(-7)^2}=\sqrt{59}\)
∴ d.c’s = \(\left(\frac{3}{\sqrt{59}}, \frac{-1}{\sqrt{59}}, \frac{-7}{\sqrt{59}}\right)\)

Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 10 Vector Algebra MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Vector Algebra MCQ

Question 1.
In triangle ABC (Fig), which of the following is not true:
Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10-1
1) \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}+\overrightarrow{\mathrm{BC}}+\overrightarrow{\mathrm{CA}}=\overrightarrow{0}\)
2) \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}+\overrightarrow{\mathrm{BC}}-\overrightarrow{\mathrm{AC}}=\overrightarrow{0}\)
3) \(\overrightarrow{\mathbf{A B}}+\overrightarrow{\mathbf{B C}}+\overrightarrow{\mathbf{A C}}=\overrightarrow{\mathbf{0}}\)
4) \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}-\overrightarrow{\mathrm{CB}}+\overrightarrow{\mathrm{CA}}=\overrightarrow{0}\)
Solution:
3) \(\overrightarrow{\mathbf{A B}}+\overrightarrow{\mathbf{B C}}+\overrightarrow{\mathbf{A C}}=\overrightarrow{\mathbf{0}}\)
By Triangle Law of Addition of Vectors we have
\(\overrightarrow{\mathrm{AB}}+\overrightarrow{\mathrm{BC}}=\overrightarrow{\mathrm{AC}} \text { (or) } \overrightarrow{\mathrm{AB}}+\overrightarrow{\mathrm{BC}}=-\overrightarrow{\mathrm{CA}} \Rightarrow \overrightarrow{\mathrm{AB}}+\overrightarrow{\mathrm{BC}}+\overrightarrow{\mathrm{CA}}=\overrightarrow{0}\)

Question 2.
If \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) are two collinear vectors, then which of the following is correct
1) \(\overrightarrow{\mathbf{b}}=\lambda \overrightarrow{\mathbf{a}}\) for some scalar λ ≠ 0.
2) \(\vec{a}= \pm \vec{b}\)
3) the respective components of \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) are not proportional
4) both the vectors \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) have same direction, but different magnitudes.
Solution:
1) \(\overrightarrow{\mathbf{b}}=\lambda \overrightarrow{\mathbf{a}}\) for some scalar λ ≠ 0.
If \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) are two collinear vectors, then \(\vec{b}\) = λ\(\vec{a}\).
The other options (2) & (4) are only true for particular values of λ

Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10

Question 3.
If \(\overrightarrow{\mathbf{a}}\) is a nonzero vector of magnitude ‘a’ and λ. a nonzero scalar, then \(\lambda \overrightarrow{\mathbf{a}}\) is unit vector if
1) λ = 1
2) λ = – 1
3) a = |λ|
4) a = 1/| λ|
Solution:
4) a = 1/| λ|
\(|\lambda \bar{a}|=1 \Rightarrow|\lambda \| \vec{a}|=1 \Rightarrow|\vec{a}|=\frac{1}{|\lambda|} \Rightarrow a=\frac{1}{|\lambda|}\)

Question 4.
Let the vectors \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) be such that \(|\overrightarrow{\mathrm{a}}|=3,|\overrightarrow{\mathrm{~b}}|=\frac{\sqrt{2}}{3}\), then \(\overrightarrow{\mathbf{a}} \times \overrightarrow{\mathbf{b}}\) is a unit vector, if the angle between \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) is
1) π/6
2) π/4
3) π/3
4) π/2
Solution:
2) π/4
Given that |\(\vec{a}\)| = 3, |\(\vec{b}\)| = \(\frac{\sqrt{2}}{3}\) and \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) is a unit vector. ⇒ \(|\vec{a} \times \vec{b}|=1 \Rightarrow|\vec{a} \| \vec{b}| \sin \theta=1\)
⇒ \(3\left(\frac{\sqrt{2}}{3}\right) \sin \theta=1 \Rightarrow \sqrt{2} \sin \theta=1 \Rightarrow \sin \theta=\frac{1}{\sqrt{2}}=\sin \frac{\pi}{4} \Rightarrow \theta=\frac{\pi}{4}\)

Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10

Question 5.
Area of a rectangle having vertices A, B, C and D with position vectors \(-\hat{\mathbf{i}}+\frac{1}{2} \hat{\mathbf{j}}+4 \hat{\mathbf{k}}, \hat{\mathbf{i}}+\frac{1}{2} \hat{\mathbf{j}}+4 \hat{\mathbf{k}}, \hat{\mathbf{i}}-\frac{1}{2} \hat{\mathbf{j}}+4 \hat{\mathbf{k}} \text { and }-\hat{\mathbf{i}}-\frac{1}{2} \hat{\mathbf{j}}+4 \hat{\mathbf{k}}\), respectively is
1) 1/2
2) 1
3) 2
4) 4
Solution:
3) 2
Given ABCD is a rectangle
Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10-2
Area of rectangle ABCD = Length × Breadth = (AB) × (AD) = 2(1) = 2 sq. units

Question 6.
If θ is the angle between two vectors \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\), then \(\vec{a} \text.\vec{b}\) > 0 only when
1) 0 < θ < \(\frac{\pi}{2}\)
2) 0 ≤ θ ≤ \(\frac{\pi}{2}\)
3) 0 < θ < π
4) 0 ≤ θ ≤ π
Solution:
2) 0 ≤ θ ≤ \(\frac{\pi}{2}\)
We have \(\vec{a} \cdot \vec{b} \geq 0 \Rightarrow|\vec{a} \| \vec{b}| \cos \theta \geq 0 \Rightarrow \cos \theta \geq 0\) [∵ \(|\overrightarrow{\mathrm{a}}| \geq 0 \text { and }|\overrightarrow{\mathrm{b}}| \geq 0\)]
⇒ 0 ≤ θ ≤ \(\frac{\pi}{2}\) Hence \(\vec{a}\).\(\vec{b}\) ≥ 0 of 0 ≤ θ ≤ \(\frac{\pi}{2}\)

Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10

Question 7.
Let \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) be two unit vectors and θ is the angle between them. Then \(\overrightarrow{\mathbf{a}}+\overrightarrow{\mathbf{b}}\) is a unit vector if
1) θ = \(\frac{\pi}{4}\)
2) θ = \(\frac{\pi}{3}\)
3) θ = \(\frac{\pi}{2}\)
4) θ = \(\frac{2\pi}{3}\)
Solution:
4) θ = \(\frac{2\pi}{3}\)
We have \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) two unit vectors and θ is the angle between them. Then, |\(\vec{a}\)|=|\(\vec{b}\)|= 1
Now \(\overrightarrow{\mathrm{a}}+\overrightarrow{\mathrm{b}}\) is a unit vector if \(|\vec{a}+\vec{b}|=1 \Rightarrow(\vec{a}+\vec{b}) \cdot(\vec{a}+\vec{b})=1 \Rightarrow \vec{a} \cdot \vec{a}+\vec{a} \cdot \vec{b}+\vec{b} \cdot \vec{a}+\vec{b} \cdot \vec{b}=1\)
⇒ \(|\vec{a}|^2+2 \vec{a} \vec{b}+|\vec{b}|^2=1 \Rightarrow 1^2+2|\vec{a}| \vec{b} \cos \theta+1^2=1\)
⇒ 1 + 2(1)(1) cosθ + 1 = 1 ⇒ cos θ = \(-\frac{1}{2} \Rightarrow \theta=\frac{2 \pi}{3}\)

Question 8.
The value of \(\hat{\mathbf{i}} \cdot(\hat{\mathbf{j}} \times \hat{\mathbf{k}})+\hat{\mathbf{j}} \cdot(\hat{\mathbf{i}} \times \hat{\mathbf{k}})+\hat{\mathbf{k}} \cdot(\hat{\mathbf{i}} \times \hat{\mathbf{j}})\) is
1) 0
2) -1
3) 1
4) 3
Solution:
3) 1
\(\hat{\mathrm{i}} \cdot \hat{\mathrm{j}} \times \hat{\mathrm{k}})+\hat{\mathrm{j}} \cdot(\hat{\mathrm{i}} \times \hat{\mathrm{k}})+\hat{\mathrm{k}} .(\hat{\mathrm{i}} \times \hat{\mathrm{j}})=\hat{\mathrm{i}} . \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}} .(-\hat{\mathrm{j}})+\hat{\mathrm{k}} . \hat{\mathrm{k}}=1-1+1=1\)

Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10

Question 9.
If θ is the angle between any two vectors \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\), then \(|\overrightarrow{\mathrm{a}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{~b}}|=|\overrightarrow{\mathrm{a}} \times \overrightarrow{\mathrm{b}}|\) when θ is equal to 10.
1) 0
2) \(\frac{\pi}{4}\)
3) \(\frac{\pi}{2}\)
4) π
Solution:
2) \(\frac{\pi}{4}\)
\(|\overrightarrow{\mathrm{a}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{~b}}|=|\overrightarrow{\mathrm{a}} \times \overrightarrow{\mathrm{b}}| \Rightarrow|\overrightarrow{\mathrm{a}}||\overrightarrow{\mathrm{b}}| \cos \theta=|\overrightarrow{\mathrm{a}}||\overrightarrow{\mathrm{b}}| \sin \theta \Rightarrow \cos \theta=\sin \theta \Rightarrow \tan \theta=1 \Rightarrow \theta=\frac{\pi}{4}\)

Question 10.
The value of the dot product of \(\vec{a}-\vec{b} \text { and } \vec{a}+\vec{b}/latex] is
1) a2 – b2
2) [latex](\vec{a} \times \vec{b})\)
3) \(\overrightarrow{\mathbf{a}} \times \overrightarrow{\mathbf{b}}\)
4) \(\overrightarrow{\mathbf{b}} \times \overrightarrow{\mathbf{a}}\)
Solution:
1) a2 – b2
\((\bar{a}-\bar{b}) \cdot(\bar{a}+\bar{b})=\bar{a} \cdot \bar{a}+\bar{a}-\bar{b}-\bar{b} \cdot \bar{a}-\bar{b} \cdot \bar{b}=|\bar{a}|^2-|\bar{b}|^2=a^2-b^2 \text { where }|\bar{a}|=a ;|\bar{b}|=b\)

Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10

Question 11.
The position vector of the point (1, 2, 0)is
1) \(\overrightarrow{\mathrm{i}}+\overrightarrow{\mathrm{j}}+\overrightarrow{\mathrm{k}}\)
2) \(\overrightarrow{\mathrm{i}}+\overrightarrow{\mathrm{2j}}+\overrightarrow{\mathrm{k}}\)
3) \(\vec{i}+2 \vec{j}\)
4) \(2 \vec{j}+\vec{k}\)
Solution:
3) \(\vec{i}+2 \vec{j}\)
PV of P = (1, 2, 0) is \(\overline{\mathrm{OP}}=\overline{\mathrm{i}}+2 \overline{\mathrm{j}}+0 \overline{\mathrm{k}}\)

Question 12.
If \(|(\vec{a} \times \vec{b})|=4 \text { and }|\vec{a} \cdot \vec{b}|=2\) then \(\left.\overrightarrow{\mathbf{a}}\right|^2|\overrightarrow{\mathbf{b}}|^2\) is equal to
1) 4
2) 2
3) 20
4) 2
Solution:
3) 20
Relation between \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) and \(\bar{a} \cdot \bar{b} \text { is }|\bar{a} \times \bar{b}|^2+(\bar{a} \cdot \bar{b})^2=(\bar{a})^2(\bar{b})^2\)
⇒ (4)2 + (2)2 = \((\bar{a})^2(\bar{b})^2 \Rightarrow(\bar{a})^2 \cdot(\bar{b})^2\) = 16 + 4 = 20

Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10

Question 13.
The points with position vectors \(10 \bar{i}+3 \bar{j}, 12 i-5 \vec{j} \text { and } a \dot{i}+11 j\) are collinear, if a is
1) 2
2) -8
3) 4
4) 8
Solution:
4) 8
Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10-3

Question 14.
The vector cos α cosβ \(\vec{i}\) + cosα sinβ \(\vec{j}\) + sinα \(\vec{k}\) is
1) null vector
2) unit vector
3) constant vector
4) vector with magnitude > 1
Solution:
2) unit vector
Consider \(|(\cos \alpha \cdot \cos \beta) \overline{\mathrm{i}}+(\cos \alpha \cdot \sin \beta) \overline{\mathrm{j}}+(\sin \alpha) \overline{\mathrm{k}}|\)
= \(\sqrt{\cos ^2 \alpha \cos ^2 \beta+\cos ^2 \alpha \sin ^2 \beta+\sin ^2 \alpha}=\sqrt{\cos ^2 \alpha\left(\cos ^2 \beta+\sin ^2 \beta\right)+\sin ^2 \alpha}\)
= \(\sqrt{\cos ^2 \alpha+\sin ^2 \alpha}=\sqrt{1}=1\). Hence a Unit vector.

Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10

Question 15.
If \(\vec{a}\), \(\vec{b}\), \(\vec{b}\) are mutually perpendicular unit vectors, then the value of |\(\vec{a}\) + \(\vec{b}\) + \(\vec{c}\)| is
1) 1
2) \(\sqrt{2}\)
3) \(\sqrt{3}\)
4) 2
Solution:
3) \(\sqrt{3}\)
Given \(|\bar{a}|=|\bar{b}|=|\bar{c}|=1 \text { and } \bar{a} \cdot \bar{b}=\bar{b}-\bar{c}=\bar{c} \cdot \bar{a}=0\)
⇒ \(|\bar{a}+\bar{b}+\bar{c}|^2=(\bar{a})^2+(\bar{b})^2+(\bar{c})^2+2(\bar{a} \cdot \bar{b}+\bar{b}-\bar{c}+\bar{c}-\bar{a})\) = 1 + 1 + 1 + 0 = 3
⇒ \(|\overline{\mathrm{a}}+\overline{\mathrm{b}}+\overline{\mathrm{c}}|=\sqrt{3}\)

Question 16.
If \(\vec{a}\) + \(\vec{b}\) + \(\vec{c}\), |\(\vec{a}\)| = 3, |\(\vec{b}\)| = 5, |\(\vec{c}\)| = 7 then the angle between \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) is
1) \(\frac{\pi}{6}\)
2) \(\frac{2\pi}{3}\)
3) \(\frac{5\pi}{3}\)
4) \(\frac{\pi}{3}\)
Solution:
4) \(\frac{\pi}{3}\)
\(\bar{a}+\bar{b}+\bar{c}=0 \Rightarrow \bar{a}+\bar{b}=-\bar{c} \quad \Rightarrow|\bar{a}+\bar{b}|=\bar{c}\). Squaring on both sides, we get
⇒ \((\bar{a})^2+(\bar{b})^2+2 \bar{a} \cdot \bar{b}=(\bar{c})^2 \Rightarrow 9+25+2 \bar{a} \cdot \bar{b}=49 \Rightarrow 2 \bar{a} \cdot \bar{b}=15 \Rightarrow 2(\bar{a})(\bar{b}) \cos (\bar{a} \bar{b})=15\)
⇒ 2(3)(5) cos θ = 15 ⇒ 2 cos θ = 1 ⇒ cos θ = \(\frac{\pi}{2}\) = cos 60°
∴ θ = 60° = π/3

Vector Algebra MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 10

Question 17.
If \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) are two unit vectors inclined atan angle θ then the Value of |\(\vec{a}\) – \(\vec{b}\)| is
1) 2sin\(\frac{\theta}{2}\)
2) 2sinθ
3) 2cos\(\frac{\theta}{2}\)
4) 2cosθ
Solution:
1) 2sin\(\frac{\theta}{2}\)
Given \(\bar{a}=|\bar{b}|=1\langle\bar{a}, \bar{b}\rangle\) = θ
consider \(|\bar{a}-\bar{b}|^2=(\bar{a})^2+(\bar{b})^2-2 \bar{a}-\bar{b}=1+1-2(\bar{a})(\bar{b}) \cos \theta\) = 2 – 2 cosθ
= 2(1 – cosθ) = \(2 \sin ^2 \theta / 2 \Rightarrow|\bar{a}-\bar{b}|=\sqrt{4 \sin ^2(\theta / 2)}=2 \sin (\theta / 2)\)

Question 18.
If |\(\vec{a}\)|= 3 and -1 ≤ k ≤ 2 then | k\(\vec{a}\) |lies in the internal
1) [0, 6]
2) [-3, 6]
3) [3, 6]
4) [1, 2]
Solution:
1) [0, 6]
|k\(\vec{a}\)| ⇒ |k||\(\vec{a}\)| ⇒ 3|k|
-1 ≤ k ≤ 2
0 ≤ |k| ≤ 2
0 × 3 ≤ 3 |k| ≤ 2 × 3
0 ≤ 3|k| ≤ 6 ⇒ |k\(\vec{a}\)| ∈ [0, 6]

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 9 Differential Equations MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Differential Equations MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
The degree of the differential equation \(\left(\frac{d^2 y}{d x^2}\right)^3+\left(\frac{d y}{d x}\right)^2+\sin \left(\frac{d y}{d x}\right)+1=0\) is
1) 3
2) 2
3) 1
4) not defined
Solution:
4) not defined
Given D.E is not a polynomial equation in its derivatives. Its degree is not defined.

Question 2.
The order of the differential equation \(2 x^2 \frac{d^2 y}{d x^2}-3 \frac{d y}{d x}+y=0\) is
1) 2
2) 1
3) 0
4) not defined
Solution:
1) 2
Highest order derivative present in the given D.E is \(\frac{d^2 y}{d x^2}\). Its order is two.

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Question 3.
The number of arbitrary constants in the general solution of a differential equation of fourth order is
1) 0
2) 2
3) 3
4) 4
Solution:
4) 4
Number of constants in the GS= Order
Number of constants in the general solution of D.E of order n is equal to its order.
The number of constants in fourth order differential equation is 4.

Question 4.
The number of arbitrary constants in the particular solution of a differential equation of third order is
1) 3
2) 2
3) 1
4) 0
Solution:
4) 0
In a particular solution of a differential equation, there are no arbitrary constants.

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Question 5.
The general solution of the differential equation \(\frac{d y}{d x}=e^{x+y}\) is
1) ex + e-y = C
2) ex + ey = C
3) e-x + ey = C
4) e-x + e-x = C
Solution:
1) ex + e-y = C
Given D.E is \(\frac{d y}{d x}\) = ex+y = ex.ey ⇒ \(\frac{d y}{e^y}\) = ex dx ⇒ e-y dy = ex dx
x ∫e-y dy = ∫ex dx ⇒ -e-y = ex + k ⇒ ex + e-y = -k ⇒ ex + e-y = C

Question 6.
A homogeneous differential equation of the from \(\frac{d x}{d y}=h\left(\frac{x}{y}\right)\) can be solved by making the substitution.
1) y = vx
2) v = yx
3) x = vy
4) x = v
Solution:
3) x = vy
For solving homogeneous equation of form \(\frac{d x}{d y}=h\left(\frac{x}{y}\right)\), we need to make substitution as x = vy
Thus, the correct option is C.

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Question 7.
Which of the following is a homogeneous differential equation?
1) (4x + 6y + 5) dy – (3y + 2x + 4) dx = 0
2) (xy) dx – (x3 + y3) dy = 0
3) (x3 + 2y2) dx + 2xy dy = 0
4) y2 dx + (x2 – xy – y2) dy = 0
Solution:
4) y2 dx + (x2 – xy – y2) dy = 0
F(x,y) is homogeneous function of degree n, if F (λx, λy) = λF\(x, y)
Consider D.E in (D) y2dx + (x2 – xy2 – y2)dy = 0 ⇒ \(\frac{d y}{d x}=\frac{y^2}{y^2+x y^2-x^2}\) F(x, y) = \(\frac{y^2}{y^2+x y^2-x^2}\)
F(λx, λy) = \(\frac{(\lambda y)^2}{(\lambda y)^2+(\lambda x)(\lambda y)^2-(\lambda x)^2}=\frac{\lambda^2 y^2}{\lambda^2\left(y^2+x y^2-x^2\right)}=\lambda^2\left(\frac{y^2}{y^2+x y^2-x^2}\right)\) = λ°F(x, y)
Differential equation given in D is a homogeneous equation

Question 8.
The Integrating Factor of the differential equation \(\frac{d y}{d x}-y=2 x^2\) is
1) e-x
2) e-y
3) \(\frac{1}{\mathrm{x}}\)
4) x
Solution:
3) \(\frac{1}{\mathrm{x}}\)
Given D.E is \(x \frac{d y}{d x}-y=2 x^2 \Rightarrow \frac{d y}{d x}-\frac{y}{x}=2 x\) This is in the \(\frac{d y}{d x}+P y=Q\) form
where, P = \(-\frac{1}{x}\) and Q = 2x ∴ IF = \(e^{-\int \frac{1}{x} d x}=e^{-\log x}=e^{\log \left(x^{-1}\right)}=x^{-1}=\frac{1}{x}\)

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Question 9.
The Integrating Factor of the D.E (1 – y2)\(\frac{d x}{d y}\) + yx = ay, (-1 < y < 1) is
1) \(\frac{1}{y^2-1}\)
2) \(\frac{1}{\sqrt{y^2-1}}\)
3) \(\frac{1}{1-y^2}\)
4) \(\frac{1}{\sqrt{1-y^2}}\)
Solution:
4) \(\frac{1}{\sqrt{1-y^2}}\)
Given D.E is (1 – y2)\(\frac{d x}{d y}\) + yx = ay ⇒ \(\frac{d x}{d y}+\frac{y x}{1-y^2}=\frac{a y}{1-y^2}\) This is in the \(\frac{d y}{d x}+P y=Q\) form
Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9-1

Question 10.
The general solution of the differential equation \(\frac{y d x-x d y}{y}=0\) is
1) xy = C
2) x = Cy2
3) y = Cx
4) y = Cx2
Solution:
3) y = Cx
Given D.E. is \(\frac{y d x-x d y}{y}=0 \Rightarrow \frac{y d x-x d y}{x y}=0 \Rightarrow \frac{1}{x} d x-\frac{1}{y} d y=0\)
⇒ log |x| = log |y| = log k ⇒ \(\log \left|\frac{x}{y}\right|=\log k \Rightarrow \frac{x}{y}=k \Rightarrow y=\frac{1}{k} x \Rightarrow y=C x\) (where, C = \(\frac{1}{k}\))

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Question 11.
The general solution of a D.E of the type \(\frac{d x}{d y}+P_1 x=Q_1\) (P1, Q1 are functions of y) is
1) \(y e^{\int P_1 d y}=\int\left(Q_1 e^{\int P_1 d y}\right) d y+C\)
2) \(y . e^{\int P_1 d x}=\int\left(Q_1 e^{\int P_1 d x}\right) d x+C .\)
3) \(x e^{\int P_1 d y}=\int\left(Q_1 e^{\int P_1 d y}\right) d y+C\)
4) \(x e^{\int P_1 d x}=\int\left(\mathbf{Q}_1 e^{\int \mathbf{P}_1 d \mathrm{x}}\right) \mathrm{dx}+\mathbf{C}\)
Solution:
3) \(x e^{\int P_1 d y}=\int\left(Q_1 e^{\int P_1 d y}\right) d y+C\)
IF for \(\frac{d x}{d y}+P_1 x=Q_1^{\prime} \text { is } e^{\int P_1 d y} \Rightarrow x(\text { I.F. })=\left(\int Q_1 \times \text { IF }\right) d y+C \Rightarrow x . e^{\int P_1 d y}=\int\left(Q_1 e^{\int P_1 d y}\right) d y+C\)

Question 12.
The general solution of the differential equation ex dy + (y ex + 2x) dx = 0 is
1) x ey + x2 = C
2) x ey + y2 = C
3) y ex + x2 = C
4) y ey + x2 = C
Solution:
3) y ex + x2 = C
Given D.E is ex dy + (yex + 2x)dx = 0 ⇒ ex\(\frac{d y}{d x}\) + yex + 2x = 0 ⇒ \(\frac{d y}{d x}\) + y = \(\frac{2 x}{e^x}\) = 0
⇒ \(\frac{d y}{d x}\) + y = 2xe-x = 0 ⇒ \(\frac{d y}{d x}\) + y = -2xe-x
This is a Linear D.E form \(\frac{d y}{d x}\) + Py = Q where, P = I and Q = -2xe-x
Now, IF = \(\mathrm{e}^{\int \mathrm{Pdx}}=\mathrm{e}^{\int \mathrm{dx}}=\mathrm{e}^{\mathrm{x}} \Rightarrow \overline{\mathrm{y}}(\mathrm{IF})=\int(\mathrm{Q} \times \mathrm{IF}) \mathrm{dx}+\mathrm{C}\)
∴ yex = \(\int\left(-2 x e^{-x} \cdot e^x\right) d x+C \Rightarrow y e^x=-\int 2 x d x+C\) ⇒ yex = -x2 + C ⇒ yex + x2 = C

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Question 13.
General solution of the differential equation \(\log \left(\frac{d y}{d x}\right)\) = 2x + y is
1) \(e^{-y}=\frac{1}{2} e^{2 x}+C\)
2) \(\frac{1}{e^y}+\frac{1}{2} e^{2 x}=C\)
3) \(-e^{-y}=\frac{1}{2} e^{2 x}+C\)
4) \(e^y=\frac{1}{2} e^{2 x}+C\)
Solution:
3) \(-e^{-y}=\frac{1}{2} e^{2 x}+C\)
\(\log _{\mathrm{e}}\left[\frac{\mathrm{dy}}{\mathrm{dx}}\right]\) = 2x + y \(\frac{d y}{d x}\) = e2x+y ⇒ \(\frac{d y}{d x}\) = e2x.ey \(\frac{1}{e^y}\)dy = e2x dx
Integrating \(\int e^{-y} d y=\int e^{2 x} d x \Rightarrow-e^{-y}=\frac{e^{2 x}}{2}+c\)

Question 14.
General solution of differential equation \(\frac{d y}{d x}=\frac{y}{x}\) is
1) log y = Cx
2) y = Cx
3) xy = C
4) y = C log x
Solution:
2) y = Cx
\(\frac{d y}{d x}=\frac{y}{x} \Rightarrow \frac{d y}{y}=\frac{d x}{x} \Rightarrow \int \frac{1}{y} d y=\int \frac{1}{x} d x\) ⇒ log |y| = log |x| + log |c| ⇒ log |y| = log |cx| ⇒ y = cx.

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Question 15.
The degree of the differential equation \(\left(1+\frac{d y}{d x}\right)^3=\left(\frac{d y}{d x}\right)^2\) is
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Solution:
3) 3
order = 1; degree = 3

Question 16.
The degree of the differential equation \(\frac{d^2 y}{d x^2}+3\left(\frac{d y}{d x}\right)^2=x^2 \log \left(\frac{d^2 y}{d x^2}\right)\) is
1) 1
2) 2
3) 4
4) not defined
Solution:
4) not defined
The given equation is not a polynomial equation in \(\left(\frac{\mathrm{dy}}{\mathrm{dx}}\right)\).
Here, its degree is not defined. Hence, degree not defined

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Question 17.
Order of differential equation corresponding to family of curves y = Ae2x + Be-2x is
1) 2
2) 1
3) 3
4) 4
Solution:
1) 2
y = Ae2x + Be-2x arbitary constants = 2
∴ Order of D.E is ‘2’

Question 18.
The general solution of differential equation \(\frac{d y}{d x}=e^{x-y}\) is
1) ey = ex + C
2) ex + ey = C
3) ex+y = C
4) ex-y = C
Solution:
1) ey = ex + C
\(\frac{d y}{d x}=e^x \cdot e^{-y} \Rightarrow \frac{1}{e^{-y}} d y=e^x d x \Rightarrow e^y d y=e^x d x \Rightarrow \int e^y d y=\int e^x d x \Rightarrow e^y=e^x+c\)

Differential Equations MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 9

Question 19.
The order and degree of the differential equation \(\frac{d y}{d x}=\left(\frac{d^2 y}{d x^2}+2\right)^{1 / 2}+\frac{d^2 y}{d x^2}+5\) are respectively
1) 2, 1
2) 2, 4
3) 2, 2
4) 2, 3
Solution:
3) 2, 2
Transposing the terms properly and squaring on both sides we get \(\left[\left(\frac{d y}{d x}\right)-\left(\frac{d^2 y}{d x^2}\right)-5\right]^2=\frac{d^2 y}{d x^2}+2\)
∴ order = 2 ; degree = 2

Question 20.
The differential equation for which ax + by = 1 is general solution (a, b are arbitrary constants) is
1) \(\frac{d y}{d x}=x+C\)
2) \(y \frac{d^2 y}{d x^2}+x=1\)
3) \(\frac{d^2 y}{d x^2}=0\)
4) \(\frac{d^3 y}{d x^3}=0\)
Solution:
3) \(\frac{d^2 y}{d x^2}=0\)
Given ax + by = 1 ⇒ a(1) + b\(\left(\frac{\mathrm{dy}}{\mathrm{dx}}\right)\) = 0 Again diff w.r.t ‘x’, 0 + b\(\left(\frac{\mathrm{d}^2 \mathrm{y}}{\mathrm{dx}^2}\right)=0 \Rightarrow \frac{\mathrm{~d}^2 \mathrm{y}}{\mathrm{dx}^2}=0\)

Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 8 Application of Integrals MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Application of Integrals MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
Area lying in the first quadrant and bounded by the circle x2 + y2 = 4 and the lines x = 0 and x = 2 is
1) π
2) \(\frac{\pi}{2}\)
3) \(\frac{\pi}{3}\)
4) \(\frac{\pi}{4}\)
Solution:
1) π
Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8-1
Area(OAB) = \(\int_0^2 \mathrm{ydx}=\int_0^2 \sqrt{4-\mathrm{x}^2} \mathrm{dx}=\left[\frac{\mathrm{x}}{2} \sqrt{4-\mathrm{x}^2}+\frac{4}{2} \sin ^{-1} \frac{\mathrm{x}}{2}\right]_0^2=2\left(\frac{\pi}{2}\right)\) = π sq. units

Question 2.
Area of the region bounded by the curve y2 = 4x, y-axis and the line y = 3 is
1) 2
2) \(\frac{9}{4}\)
3) \(\frac{9}{3}\)
4) \(\frac{9}{2}\)
Solution:
2) \(\frac{9}{4}\)
Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8-2
Area (OAM) = \(\int_0^3 x d y=\int_0^3 \frac{y^2}{4} d y=\frac{1}{4}\left[\frac{y^3}{3}\right]_0^3=\frac{1}{12}(27)=\frac{9}{4} \text { sq.units }\)

Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8

Question 3.
Area bounded by the curve y = x3, the x-axis and the ordinates x = – 2 and x = 1 is
1) -9
2) \(\frac{-15}{4}\)
3) \(\frac{15}{4}\)
4) \(\frac{17}{4}\)
Solution:
4) \(\frac{17}{4}\)
Required area = \(-\int_{-2}^0 y d x+\int_0^1 y d x\)
= \(-\int_{-2}^0 x^3 d x+\int_0^1 x^3 d x=-\left[\frac{x^4}{4}\right]_{-2}^0+\left[\frac{x^4}{4}\right]_0^1=-\left[0-\frac{(-2)^4}{4}\right]+\left[\frac{1}{4}-0\right]=\left(4+\frac{1}{4}\right)=\frac{17}{4} \text { sq.units }\)

Question 4.
The area bounded by the curve y = x |x| , x-axis and the ordinates x = – 1 and x = 1 is given by [Hint: y = x2 if x > 0 and y = -x2 if x < 0|
1) 0
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{2}{3}\)
4) \(\frac{4}{3}\)
Solution:
3) \(\frac{2}{3}\)
Required area = \(\int_{-1}^1 y d x=\int_{-1}^1 x|x| d x=-\int_{-1}^0 x^2 d x+\int_0^1 x^2 d x\)
= \(\left[\frac{x^3}{3}\right]_{-1}^0+\left[\frac{x^3}{3}\right]_0^1=-\left(-\frac{1}{3}\right)+\frac{1}{3}=\frac{2}{3} \text { sq.units }\)

Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8

Question 5.
Area under the curve y = \(\sqrt{a^2-x^2}\) included between the lines x = 0 and x = a is
1) \(\frac{\pi \mathrm{a}^2}{2}\)
2) \(\frac{\pi \mathrm{a}^2}{4}\)
3) \(\frac{\pi \mathrm{a}}{2}\)
4) \(\frac{\pi \mathrm{a}}{4}\)
Solution:
1) \(\frac{\pi \mathrm{a}^2}{2}\)
Area \(\int_0^a \sqrt{a^2-x^2} d x\) = Area of the circle x2 + y2 = a2 in 1st quadrant = \(\frac{1}{4}\)(πa2)

Question 6.
The area bounded by y = sin2x the x – axis and the lines x = \(\frac{\pi}{2}\) and x = \(\frac{3\pi}{4}\) is
1) 1sq units
2) 2sq. units
3) 4sq. units
4) \(\frac{3}{2}\)sq. units
Solution:
1) 1sq units
y = sin2x ⇒ y > 0 if x < 2x < π; i.e., 0 < x <\(\frac{\pi}{2}\) and y < 0 if π < 2x < 2π; i.e., \(\frac{\pi}{2}\) < x < π
A = \(\int_{\pi / 4}^{3 \pi / 4} \sin (2 x) d x=\int_{\pi / 4}^{\pi / 2} \sin (2 x) d x-\int_{\pi / 2}^{3 \pi / 4} \sin (2 x) d x=-\left[\frac{\cos (2 x)}{2}\right]_{\pi / 4}^{\pi / 2}-\left[-\frac{\cos (2 x)}{2}\right]_{\pi / 2}^{3 \pi / 4}\)
= \(-\frac{1}{2}\left[\cos \pi-\cos \frac{\pi}{2}\right]+\frac{1}{2}\left[\cos \left(\frac{3 \pi}{2}\right)-\cos \pi\right]=-\frac{1}{2}[-1-0]+\frac{1}{2}[0-(-11)]=\frac{1}{2}+\frac{1}{2}(1)=1 \text { sq.units }\)

Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8

Question 7.
The area bounded by the curve y = x2 – 4, and the lines y = 0 and y = 5 is
1) \(\frac{38}{3}\)
2) \(\frac{76}{3}\)
3) \(\frac{16}{3}\)
4) \(\frac{8}{3}\)
Solution:
2) \(\frac{76}{3}\)
Given y = x2 – 4 ⇒ x2 = y + 4 ⇒ x = \(\sqrt{y+4}\)
Required Area A = \(2\left[\int_0^5 \mathrm{xdx}\right]=2\left[\int_0^5 \sqrt{\mathrm{y}+4} \mathrm{dy}\right]=2\left[\frac{2}{3}(\mathrm{y}+4) \sqrt{\mathrm{y}+4}\right]_0^5\)
= \(\frac{4}{3}[9 \sqrt{9}-(4 \sqrt{4})]=\frac{4}{3}[27-8]=\frac{4 \times 19}{3}=\frac{76}{3} \text { sq.units }\)

Question 8.
The area of the region bounded by parabola y2 = 8x and latus rectum is
1) \(\frac{4}{3}\)
2) \(\frac{16}{3}\)
3) \(\frac{32}{3}\)
4) \(\frac{8}{3}\)
Solution:
3) \(\frac{32}{3}\)
y2 = 8x y = \(\sqrt{8 x}=2 \sqrt{2 x}\)
Area = \(2 \int_0^2(y) d x=2\left[\int_0^2 2 \times 2 \sqrt{x} d x\right]=2 \times 2 \sqrt{2}\left(\frac{2}{3} x \sqrt{x}\right)_0^2=\frac{8 \sqrt{2}}{3}(2 \sqrt{2}-0)=\frac{16 \times 2}{3}=\frac{32}{3} \text { sq.units }\)

Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8

Question 9.
The area bounded by the curve y = 2x – x2 and the line y = -x is
1) \(\frac{7}{2}\)
2) 7
3) \(\frac{9}{2}\)
4) 9
Solution:
3) \(\frac{9}{2}\)
Given y = 2x – x2 ………..(1) (Upper curve) y = -x …….(2) (Lower curve)
Solving (1) and (2)
-x = 2x – x2 ⇒ x2 – x – 2x = 0 ⇒ x2 – 3x = 0 ⇒ x(x – 3) = 0 ⇒ x = 0 x = 3
Area = \(\int_0^3\left(2 x-x^2\right)-(-x) d x=\int_0^3\left(3 x-x^2\right) d x=\left(3 \frac{x^2}{2}-\frac{x^3}{3}\right)_0^3\)
= \(\frac{3}{2} \times 9-\frac{27}{3}-(0)=\frac{27}{2}-\frac{27}{3}=27\left(\frac{1}{6}\right)=\frac{9}{2} \text { sq.units }\)

Question 10.
The area enclosed between the graph of y = x3 and the lines x = 0, y = 1, y = 8 is
1) 7
2) 14
3) \(\frac{45}{4}\)
4) \(\frac{54}{4}\)
Solution:
3) \(\frac{45}{4}\)
y = x3
x = 0 (y-axis), y = 1 , y =8
A = \(\int_1^8(x) d x=\int_1^8 y^{\frac{1}{3}} d x=\left(\frac{y^{\frac{1}{3}}+1}{\frac{1}{3}+1}\right)_1^8=\frac{3}{4}\left(y^{\frac{4}{3}}\right)_1^8=\frac{3}{4}\left[2^4-1\right]=\frac{3 \times 15}{4}=\frac{45}{4} \text { sq.units }\)

Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8

Question 11.
The area of the region bounded by the curve y2 = x, the Y-axis and between y = 2 and y = 12.
1) \(\frac{52}{2}\)
2) \(\frac{54}{3}\)
3) \(\frac{56}{3}\)
4) \(\frac{58}{3}\)
Solution:
3) \(\frac{56}{3}\)
y2 = x; y-axis(x = 0), y = 2, y = 4
Area = \(\int_2^4(x) d x=\int_2^4 y^2 d x=\left[\frac{y^3}{3}\right]_2^4=\frac{1}{3}[64-8]=\frac{1}{3}[56]=\frac{56}{3} \text { sq.units }\)

Question 12.
Area of the region bounded by the curve y = cos x between x – 0 and x = π and the X-axis is
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Solution:
2) 2
y = cos x, x = 0 (y-axis), x = π, x-axis (y = 0)
Required Area = \(2 \int_0^{\pi / 2}(y) d x=2 \int_0^{\pi / 2} \cos x d x=2[\sin x]_0^{\pi / 2}=2\left[\sin 90^{\circ}-\sin 0^{\circ}\right]=2[1-0]=2\)

Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8

Question 13.
Area of the region bounded by the curve x = 2y + 3, the Y-axis and between y = -1 and y = 1 is
1) 6
2) 4
3) 8
4) 3/2
Solution:
1) 6
Given x = 2y + 3
Area A = \(\int_{-1}^1(x) d y=\int_{-1}^1(2 y+3) d y=\left(\frac{2 y^2}{2}+3 y\right)_{-1}^1\) = 1 + 3 – [1 – 3] = 4 – (-2) = 6 sq. units

Question 14.
The area bounded by the curve y = x3, X-axis and two ordinates x = 1 and x = 2 is
1) \(\frac{15}{2}\)
2) \(\frac{15}{4}\)
3) \(\frac{17}{2}\)
4) \(\frac{17}{4}\)
Solution:
2) \(\frac{15}{4}\)
y = x3 x – axis (y = 0) x = 1, x = 2
Area = \(\int_1^2(y) d x=\int_1^2 x^3 d x=\left(\frac{x^4}{4}\right)_1^2=\frac{16}{4}-\frac{1}{4}=\frac{15}{4} \text { sq.units }\)

Application of Integrals MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 8

Question 15.
The area bounded by the curves y2 = 4x and y = x is equal to
1) \(\frac{1}{3}\)
2) \(\frac{8}{3}\)
3) \(\frac{35}{6}\)
4) \(\frac{7}{3}\)
Solution:
2) \(\frac{8}{3}\)
y2 = 4x ⇒ y = 2\(\sqrt{x}\) …(1) (Upper curve) y = x ……(2) (Lower curve)
Solving (1) and (2) y2 = 4y y(y – 4) = 0 y = 0; y = 4
Area = \(\int_1^4(2 \sqrt{x}-x) d x=2 \int_1^4 \sqrt{x} d x=\int_1^4 x d x=2 \frac{2}{3}(x \sqrt{x})_0^4-\left(\frac{x^4}{2}\right)_0^4=\frac{4}{3}[4 \sqrt{4}]-\frac{1}{2}\)
= \(\frac{32}{3}-\frac{16}{2}=\frac{32}{3}-8=\frac{32-24}{3}=\frac{8}{3} \text { sq.units }\)

Application of Derivatives MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 6

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 6 Application of Derivatives MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Application of Derivatives MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
The rate of change of the area of a circle with respect to its radius r at r = 6 cm
1) 10π
2) 12π
3) 8π
4) 11π
Solution:
2) 12π
Area of a circle A = πr2; Diff w.r.t ‘r’
Rate of change of Area = \(\frac{\mathrm{dA}}{\mathrm{dr}}\) = 2(2r); Now, = \(\frac{\mathrm{dA}}{(\mathrm{dr})}\) = 2(2)(6) = 122 at r = 6

Question 2.
The total revenue in Rupees received from the sale of x units of a product is given by R(x) = 3x2 + 36x + 5. The marginal revenue, when x = 15 is
1)116
2) 96
3) 90
4) 126
Solution:
4) 126
Revenue = R(x) = 3x2 + 36x + 5; Marginal Revenue = \(\frac{\mathrm{dR}}{\mathrm{dx}}\) = 3(2x) + 36
\(\begin{aligned}
&\frac{\mathrm{dR}}{\mathrm{dx}}\\
&\text { at } x=15
\end{aligned}\) = 6(15) + 36 = 90 + 36 = 126

Application of Derivatives MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 6

Question 3.
Which of the following functions are decreasing on (0, \(\frac{\pi}{2}\))?
1) cos x
2) cos2x
3) cos3x
4) tanx
Solution:
1) cos x
Let f(x) = cosx. For decreasing interval f'(x) < 0 ⇒ -sin x < 0 ⇒ sin x > 0 ∀ x ∈ (0, \(\frac{\pi}{2}\))

Question 4.
On which of the following intervals is the function f given by f (x) = x100 + sin x – 1 is decreasing ?
1) (0, 1)
2) (\(\frac{\pi}{2}\), π)
3) (0, \(\frac{\pi}{2}\))
4) (-π, \(\frac{\pi}{2}\))
Solution:
4) (-π, \(\frac{\pi}{2}\))
Give f(x) = x100 + sinx – 1 ⇒ f’ (x) = 100x99 + cos x. For decreasing interval f'(x) < 0
check option
1) In (0, 1) = (0, radian) = (0,57°) f'(x) = 100x99 + cos x > 0 (+ve)
2) In (\(\frac{\pi}{2}\), π), f'(x) = 100x99 + cosx – a large+ve value + ve (∵ -1 ≥ cos + ve)
3) In (0, \(\frac{\pi}{2}\)), f'(x) = +ve + +ve (+ve);
4) In (-π, \(\frac{-\pi}{2}\)), f'(x) = -ve- = -ve < 0

Application of Derivatives MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 6

Question 5.
In which interval y = x2 e-x is increases
1) (-∞, ∞)
2) (-2, 0)
3) (2, ∞)
4) (0, 2)
Solution:
4) (0, 2)
f(x) = x2.e-x ⇒ f'(x) = x2(-e=x) + e-x(2x)
For increasing interval f'(x) > 0 ⇒ e-x(2x – x2) > 0
⇒ 2x – x2 > 0 ∵ e-x > 0 ∀x ∈ R ⇒ x2 – 2x < 0 ⇒ x(x – 2) < 0 ⇒ x ∈ (0, 2)

Question 6.
On the curve x2 = 2y which is nearest to the pojnt (0, 5) is
1) (\(2 \sqrt{2}\), 4)
2) (\(2 \sqrt{2}\), 0)
3) (0, 0)
4) (2, 2)
Solution:
1) (\(2 \sqrt{2}\), 4)
Let P(t, \(\frac{t^2}{2}\)) is a point on x2 = 2y and A = (0, 5)
consider PA2 = (t – 0)2 + (\(\frac{t^2}{2}\) – 5)2 …..(1) ⇒ PA2 = f(x) = t2 + (\(\frac{t^2}{2}\) – 5)2
For maxima (or) minimum f'(x) = 0 ⇒ 2t + 2(\(\frac{t^2}{2}\) – 5)\(\left[\frac{2 \mathrm{t}}{2}\right]\) = 0 ⇒ 2t + (t2 – 10)t = 0
⇒ 2t + t3 – 10t = 0 ⇒ t3 – 8f = 0 ⇒ f(t2 – 8) = 0 ⇒ t = 0 (or) t = \(\sqrt{8}=2 \sqrt{2}\)
From (1) at t = 0 ⇒ PA2 = 0 + (-5)2 = 25; at t = \(\sqrt{8}\) ⇒ PA2 = 8 + (-1)2 = 9 minimum
∴ at t = \(\sqrt{8}\) ⇒ P = (\(\sqrt{8}\), 4) = (2\(\sqrt{2}\), 4) is nearest

Application of Derivatives MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 6

Question 7.
For all real values of x, the minimum value of \(\frac{1-x+x^2}{1+x+x^2}\) is
1) 0
2) 1
3) 3
4) 1/3
Solution:
4) 1/3
f(x) = \(\frac{1-x+x^2}{1+x+x^2} \Rightarrow f^{\prime}(x)=\frac{\left(1+x+x^2\right)(-1+2 x)-\left(1-x+x^2\right)(1+2 x)}{\left(1+x+x^2\right)^2}=\frac{2\left(x^2-1\right)}{\left(1+x+x^2\right)^2}\)
∴ f'(x) = 0 ⇒ 2(x2 – 1) = 0 ⇒ x2 = 1 ⇒ x = ±1
By second derivative test, f is the minimum at x = 1 and f(1) = \(\frac{1-1+1}{1+1+1}=\frac{1}{3}\)

Question 8.
The maximum value of |x(x – 1) + 1|\(\frac{1}{3}\), 0 ≤ x ≤ 1 is
1) \(\left(\frac{1}{3}\right)^{\frac{1}{3}}\)
2) \(\frac{1}{2}\)
3) 1
4) 0
Solution:
3) 1
y = f(x) = \([x(x-1)+1]^{\frac{1}{3}}=\left(x^2-x+1\right)^{\frac{1}{3}}=\left(\left(x-\frac{1}{2}\right)+\frac{3}{4}\right)^{\frac{1}{3}}\)
Since, extreme values (maximum (or) minimum) occurs at critical points (or) at the end of the interval. Solving, f'(x) = 0 we get x = \(\frac{1}{2}\) (critical calue)
∴ fmax = Max of {(f(0), f(1), f\(\left(\frac{1}{2}\right)\)} = Max of {1, 1, \(\left(\frac{3}{4}\right), \frac{1}{3}\)} ⇒ fmax = 1

Application of Derivatives MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 6

Question 9.
A cylindrical tank of radius 10 m is being filled with wheat at the rate of 314 cubic metre per hour. Then the depth of the wheat is increasing at the rate of
1) 1 m/h
2) 0.1 m/h
3) 1.1 m/h
4) 0.5 m/h
Solution:
1) 1 m/h
Given r = 10 = radius, \(\frac{d v}{d t}\) = 314, h = depth, \(\frac{d h}{d t}\) = ?
Volume = V = πr2h ⇒ V = π(100)h ⇒ V = (3.14)100h ⇒ V = (314)h
Diff w.r.t ‘f’ \(\frac{d v}{d t}\) = (314)\(\frac{d h}{d t}\) ⇒ (314) = (314)\(\frac{d h}{d t}\) ⇒ \(\frac{d h}{d t}\) = 1 ∴ \(\frac{d h}{d t}\) = 1 m/h

Question 10.
The function f(x) = x3 + 3x is increasing in interval
1) (-∞, 0)
2) (0, ∞)
3) R
4) (0, 1)
Solution:
3) R
f(x) = x3 + 3x
For increasing interval f'(x) > 0 ⇒ 3x2 + 3 > 0 ∀x ∈ R

Application of Derivatives MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 6

Question 11.
The interval in which the function f(x) = 2x3 + 9x2 + 12x – 1 is decreasing
1) (-1, ∞)
2) (-2, -1)
3) (-0, -2)
4) (-1, 1)
Solution:
2) (-2, -1)
f(x) = 2x3 + 9x2 + 12x – 1
For decreasing interval f'(x) < 0 ⇒ 2(3x2) + 9(2x) + 12 < 0
⇒ x2 + 3x + 2 < 0 ⇒ (x + 1)(x + 2) < 0 x ∈ (-2, -1)

Question 12.
At which point the function f(x) = |x – 3| attains minimum value
1) x = 1
2) x < 3 3) x = 3 4) x > 3
Solution:
3) x = 3
Application of Derivatives MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 6-1
y = f(x) = |x – 3| graph
clearly f(x) is maximum at x = 3

Application of Derivatives MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 6

Question 13.
Minimum value of the function f(x) = |x – 2| + |x – 5| is
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Solution:
3) 3
f(x) = |x – 2| + |x – 5| = |x – a| + |x – b|
Range of f(x) is [|a – b|, ∞) ⇒ fMinimum = |a – b|
fmin = |2 – 5| = |3| = 3

Question 14.
The maximum value of is \(\frac{\log x}{x}\) is 0 < x < ∞ is
1) ∞
2) e
3) 1
4) e-1
Solution:
4) e-1
f(x) = \(\frac{\log x}{x} \Rightarrow f^{\prime}(x)=\frac{x\left(\frac{1}{x}\right)-\log x(1)}{x^2}=\frac{1-\log x}{x^2}\)
For maxima (or) Minima f'(x) = 0 ⇒ 1 – log x = 0 ⇒ loge x = 1 ⇒ x = e
fmax at x = e = \(\frac{\log _{\mathrm{e}}}{\mathrm{e}}=\frac{1}{\mathrm{e}}=\mathrm{e}^{-1}\)

Application of Derivatives MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 6

Question 15.
The minimum value of (x – α) (x – β) is
1) 0
2) αβ
3) \(\frac{1}{4}(\alpha-\beta)^2\)
4) \(\frac{-1}{4}(\alpha-\beta)^2\)
Solution:
4) \(\frac{-1}{4}(\alpha-\beta)^2\)
f(x) = (x – α)(x – β) = x2(α + β)x + αβ = ax2 + bx + c
⇒ A = 1 (+ve)
⇒ fmin = \(\frac{4 a c-b^2}{4 a}=\frac{4(1)(\alpha \beta)-(\alpha+\beta)^2}{4}=\frac{-\left[(\alpha+\beta)^2+4 \alpha \beta\right]}{4}=-\left(\frac{(\alpha-\beta)^2}{4}\right) .\)

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 5 Continuity and Differentiability MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Continuity and Differentiability MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
Which of the following statement is true?
1) Every polynomial function is continuous
2) The function f(x) = 5x + 3 is continuous at x = 0
3) The function f(x) = |x| is continuous at x = 0
4) All of the options are correct
Solution:
4) All of the options are correct
By definition, all are correct

Question 2.
If f(x) = \(\begin{cases}3 a x-2 b, & x>1 \\ a x+b+1, & x<1\end{cases}\) and \(\underset{x \rightarrow 1}{\mathrm{Lt}}\) f(x) exists.
Then the relation between a and b is
1) 3a – 2b = 1
2) 2a – 3b = 1
3) 2a + 3b = 1
4) 2a + 3b = 1
Solution:
2) 2a – 3b = 1
\(\underset{x \rightarrow 1}{\mathrm{Lim}}\) f(x) exists ⇒ LHL = RHL ⇒ \(\underset{{x \rightarrow 1-\\(x<1)}}{{Lim}}\) f(x) = \(\underset{{x \rightarrow 1+\\(x>1)}}{{Lim}}\) f(x)
⇒ a + b + 1 = 3a – 2b ⇒ 2a – 3b = 1

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 3.
The function f(x) = \(\begin{cases}\frac{2}{5-x}, & x<3 \\ 5-x, & x \geq 3\end{cases}\) is
1) Left discontinuous at x = 3
2) Left continuous at x = 3
3) Right discontinuous at x = 5
4) Discontinuous at x = 5
Solution:
1) Left discontinuous at x = 3
At x = 3, f(3) = 5 – 3 = 2
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-1
LHL ≠ f(3) ⇒ f(x) is Left discontinuous at x = 3

Question 4.
If the function f(x) = \(\frac{\sqrt{1+x}-1}{x}\) is continuous at x = 0. Then f(0) =
1) \(-\frac{1}{2}\)
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{1}{2}\)
4) \(-\frac{1}{3}\)
Solution:
3) \(\frac{1}{2}\)
f(x) is continuous at x = 0
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-2

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 5.
If a function f(x) defined on [a, b] is discontinuous at x = α ∈ [a, b] . Then
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-3
Solution:
f(x) is discontinuous at x = α ⇒ \(\underset{x \rightarrow \alpha}{\mathrm{Lim}}\) f(x) ≠ f(x) [by definition]

Question 6.
If the function f defined by f(x) = \(\begin{cases}\cos x, & \text { if } x \leq 0 \\ 3 x+\alpha, & \text { if } 0<x<2 \\ \beta x+3, & \text { if } 2 \leq x \leq 4 \\ 11, & \text { if } x>4\end{cases}\)
where α,β are real constants is continuous on R. Then α2 + β2 =
1) 3
2) 9
3) 5
4) 4
Solution:
3) 5
Given f is continuouson R f is continuous at every real number.
Consider continuity of f(x) ar x = 0
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-4
⇒ cos 0° = 3(0) + α ⇒ 1 = 0 + α ⇒ α = 1
Now, consider continuity at x = 4
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-5
⇒ β(4) + 3 = 11 ⇒ 4β = 8 ⇒ β = 2 Now, α2 + β2 = 12 + 22 = 5

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 7.
In the interval [0, 3]. The function f(x) = |x – 1| + |x – 2| is
1) discontinuous
2) differentiable
3) continuous but not differentiable at x = 2 only
4) continuous but not differentiable at x = 1 and x = 2.
Solution:
4) continuous but not differentiable at x = 1 and x = 2.
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-6
Graph f(x) = |x – 1| + |x – 2| is
f(x) is continuous on [0, 3]
bot not differentiable at x = 1 and x = 2 (turning points)

Question 8.
If y = \(\sqrt{\mathbf{x}+\sqrt{\mathbf{x}+\sqrt{\mathbf{x}+\ldots . . \infty}}}\). Then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{1}{y}\)
2) \(\frac{1}{x}\)
3) \(\frac{1}{2x-1}\)
4) \(\frac{1}{2y-1}\)
Solution:
4) \(\frac{1}{2y-1}\)
Formula: If y = \(\sqrt{f(x)+\sqrt{f(x)+\sqrt{f(x)+\ldots}}}\) ∞, then \(\frac{d y}{d x}=\frac{f^{\prime}(x)}{2 y-1}\)
Given f(x) = x ⇒ f'(x) = 1 ∴ \(\frac{d y}{d x}=\frac{1}{2 y-1}\)

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 9.
The set of all points where the function f(x) = 2x|x| is differentiable is
1) (-∞, ∞)
2) (-∞, 0) ∪ (0, ∞)
3) (0, ∞)
4) (-∞, 0)
Solution:
1) (-∞, ∞)
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-7
f(x) = 2x |x| = \(\begin{cases}-2 x^2 & \forall x \leq 0 \\ 2 x^2 & \forall x>0\end{cases}\)
f'(x) = \(\left\{\begin{aligned}
-4 \mathrm{x} & \forall \mathrm{x} \leq 0 \\
4 \mathrm{x} & \forall \mathrm{x}>0
\end{aligned}\right.\) exists ∀x ∈ R ⇒ f(x) is differentiable ∀x ∈ R ⇒ x ∈ (-∞, ∞)

Question 10.
Differentiation of (x2 – 5x + 8) (x3 + 7x + 9) can be done
1) only by using product rule
2) only by obtaining a single polynomial expanding it
3) only by using logarithmic differentiation
4) All of the options are correct
Solution:
4) All of the options are correct
All are correct.

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 11.
If y = cos-1(cos x) the find \(\frac{d y}{d x}\) at x = \(\frac{5 \pi}{4}\)
1) 1
2) -1
3) 0
4) \(-\frac{1}{\sqrt{2}}\)
Solution:
2) -1
\(\frac{d}{d x}\left(\cos ^{-1} x\right)=\frac{-1}{\sqrt{1-x^2}}\)
y = \(\cos ^{-1}(\cos x) \Rightarrow \frac{d y}{d x}=\frac{-1}{\sqrt{1-(\cos x)^2}} \cdot \frac{d}{d x}(\cos x)=\frac{(-1)(-\sin x)}{\sqrt{-1(\cos x)^2}}=\frac{\sin x}{\sqrt{1-(\cos x)^2}}\)
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-8

Question 12.
If f(x) = x4 – x3 + 7x2 + 14, then what is the value of f1(5)?
1) 594
2) 549
3) 954
4) 495
Solution:
4) 495
f(x) = x4 – x3 + 7x2 + 14 ⇒ f'(x) = 4x3 – 3x2 + 14x
at x = 5; f'(5) = 4(5)3 – 3(5)2 + 14(5) = 4(125) – 3 × 25 + 70 = 500 – 75 + 70 = 495

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 13.
If y = x + \(\frac{1}{\mathbf{x}}\) then which among the following holds?
1) x2y1 + xy = 0
2) x2y1 + xy + 2 = 0
3) x2y1 – xy + 2 = 0
4) x2y1 + xy – 2 = 0
Solution:
3) x2y1 – xy + 2 = 0
Given y = x + \(\frac{1}{x}\) ..(1); y = 1 – \(\frac{1}{x^2}\)
⇒ x2y1 = x2 – 1 …….(2) ⇒ x2y1 – ⇒ x2 + 1 = 0 x2y1 – [xy – 1] + 1 = 0
⇒ x2y1 – xy + 1 + 1 = 0 ⇒ x2y1 – xy + 2 = 0

Question 14.
\(\frac{d}{d x}\left(e^{\log _e \sqrt{1+\tan ^2 x}}\right)\) when x ∈ Q1
1) sec2(x) tan x
2) sec x tan2(x)
3) sec x tan x
4) tan2 (x)
Solution:
3) sec x tan x
Given y = \(e^{\log _e \sqrt{1+\tan ^2 x}}\) [∵ elogNe = N]
y = \(\sqrt{1+\tan ^2 x}\) = sec x ∴ \(\frac{d y}{d x}=\frac{d}{d x}(\sec x)\)= sec x tan x

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 15.
If y = log(cosh x) then \(\frac{d^2 y}{d x^2}\) =
1) sech2 x
2) -sech2 x
3) sinh x
4) -sinh x
Solution:
1) sech2 x
y = log(cosh x)
⇒ \(\frac{d y}{d x}=\frac{1}{\cosh x}(\sinh x)=\tanh x \Rightarrow \frac{d}{d x}\left(\frac{d y}{d x}\right)=\frac{d}{d x}(\tanh x) \Rightarrow \frac{d^2 y}{d x^2}=\operatorname{sech}^2 x\)

Question 16.
If f(x) = \(\begin{cases}\frac{\sin ^2(a x)}{x^2} ; & x \neq 0 \\ 1 ; & x=0\end{cases}\) is continuous at x = 0, then the value of ‘a’ is
1) -1
2) 1
3) 0
4) ±1
Solution:
4) ±1
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-9

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 17.
If y = sinh-1\(\left[\frac{1-\mathbf{x}}{1+\mathbf{x}}\right]\). Then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{-\sqrt{2}}{(1+x) \sqrt{1+x^2}}\)
2) \(\frac{-1}{(1+x) \sqrt{x}}\)
3) \(\frac{1}{\left(1+x^2\right) \sqrt{1+x}}\)
4) \(\frac{\sqrt{2}}{1+x \sqrt{1-x^2}}\)
Solution:
1) \(\frac{-\sqrt{2}}{(1+x) \sqrt{1+x^2}}\)
Formula: \(\frac{d}{d x}\left(\sinh ^{-1} x\right)=\frac{1}{\sqrt{x^2+1}}\)
Given y = \(\sinh ^{-1}\left[\frac{1-x}{1+x}\right] \Rightarrow \frac{d y}{d x}=\frac{1}{\sqrt{\left(\frac{1-x}{1+x}\right)^2+\frac{1}{1}}} \cdot \frac{d}{d x}\left(\frac{1-x}{1+x}\right)\)
= \(\frac{1+x}{\sqrt{(1-x)^2+(1+x)^2}}\left[\frac{(1+x)[-1]-[(1-x)(1)]}{(1+x)^2}\right]\)
= \(\frac{-1-x-1+x}{\sqrt{2\left(1^2+x^2\right)}(1+x)}=\frac{-2}{\sqrt{2} \sqrt{1+x^2}(1+x)}=\frac{-2}{\sqrt{1+x^2}(1+x)}\)

Question 18.
[x] represents the greatest integer function of x. At x = \(-1 \frac{\mathrm{~d}}{\mathrm{dx}}(\sin \pi|\mathrm{x}|)\) =
1) 0
2) 2
3) -2
4) 1/2
Solution:
1) 0
Let y = sin π[x] \(\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}=\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}[\sin \pi[\mathrm{x}]]=\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}[\sin (\mathrm{n} \pi)]=\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}(0)=0\)
where n = [x] = An integer ∈ Z ∀x ∈ R
G.S of θ = nπ ∀n ∈ Z ⇒ sin (nπ) = 0 ∀n ∈ Z

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 19.
If 3.sin(xy) + 4.cos(xy) = 5, then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{3 \sin x y+4 \cos x y}{3 \cos x y-4 \sin x y}\)
2) \(\frac{3 \cos x y+4 \sin x y}{4 \cos x y-3 \sin x y}\)
3) \(\frac{-y}{x}\)
4) \(\frac{x}{y}\)
Solution:
3) \(\frac{-y}{x}\)
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-10
Given 3 sin(xy) + 4 cos(xy) = 5
⇒ \(\frac{3}{5}\)sin (xy) + \(\frac{4}{5}\)cos(xy) = \(\frac{5}{5}\) ⇒ sin (xy)cos α + cos (xy)sin α = 1
⇒ sin(xy + α) = sin 90° ⇒ xy = \(\frac{\pi}{2}\) – α = A constant
Diff. w.r.t x
⇒ \(x \frac{d y}{d x}+y(1)=0 \Rightarrow x \frac{d y}{d x}=-y\)
\(\frac{d y}{d x}=-\frac{y}{x}\)

Question 20.
If y = logxy then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{1}{x \log y}\)
2) \(\frac{\log y}{x(1+\log y)}\)
3) \(\frac{1}{x(1+\log y)}\)
4) \(\frac{1}{1+\log y}\)
Solution:
3) \(\frac{1}{x(1+\log y)}\)
Formula: \(\log _{\mathrm{b}}^{\mathrm{a}}=\frac{\log \mathrm{a}}{\log \mathrm{~b}}, \frac{\mathrm{~d}}{\mathrm{dx}}(\mathrm{U} \cdot \mathrm{~V})=\mathrm{U} \cdot \frac{\mathrm{dU}}{\mathrm{dx}}+\mathrm{V} \frac{\mathrm{dV}}{\mathrm{dx}}\)
Given y = \(\log _y^x \Rightarrow y=\frac{\log x}{\log y} \Rightarrow y \cdot(\log y)=\log x\)
⇒ \(y\left(\frac{1}{y} ; \frac{d y}{d x}\right)+(\log y) \frac{d y}{d x}=\frac{1}{x} \Rightarrow(1+\log y) \frac{d y}{d x}=\frac{1}{x} \Rightarrow \frac{d y}{d x}=\frac{1}{x(1+\log y)}\)

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 4 Determinants MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Determinants MCQ

Question 1.
If \(\left|\begin{array}{cc}
x & 2 \\
18 & x
\end{array}\right|=\left|\begin{array}{cc}
6 & 2 \\
18 & 6
\end{array}\right|\), then x is equal to
1) 6
2) ±6
3) -6
4) 0
Solution:
2) ±6
G.E = x2 – 36 = 36 – 36 ⇒ x2 – 36 = 0 ⇒ x2 = 36 ⇒ x = ±6

Question 2.
If A is 3 × 3 matrix and det (3A) = k (deta A), then k =
1) 9
2) 6
3) 1
4) 27
Solution:
4) 27
Given A3 × 3 ∴ |3A| = 33|A| = 27 (det A) = k (det A) ⇒ k = 27

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 3.
Value of k, which \(\) is singular
1) 4
2) -4
3) ±4
4) 0
Solution:
3) ±4
If A is singular |A| = 0 ⇒ \(\left|\begin{array}{ll}
\mathrm{k} & 2 \\
8 & \mathrm{k}
\end{array}\right|\) = 0 ⇒ k2 – 16 = 0 ⇒ k = ±4

Question 4.
The area of a triangle with vertices (-3, 0), (0, 3) and (0, k) is 9 sq. units the value of k will be
1) 9
2) 3
3) -9
4) 6
Solution:
1) 9
Area of the triangle formed by (x1, y1) (x2, y2) (x3, y3) is
= \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
1 & x_1 & y_1 \\
1 & x_2 & y_2 \\
1 & x_3 & y_3
\end{array}\right|=9 \Rightarrow \frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
1 & -3 & 0 \\
1 & 0 & 3 \\
1 & 0 & k
\end{array}\right|=9 \Rightarrow\left|\begin{array}{ccc}
1 & -3 & 0 \\
1 & 0 & 3 \\
1 & 0 & k
\end{array}\right|\) = 18 ⇒ 3|k – 3| = 18 ⇒ |k – 3| = 6
k – 3 = 6 ⇒ k = 9; k – 3 = -6 ⇒ k = -3

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 5.
If A is square matrix of order 3 and |A| = -4, then |adj A| is equal to
1) -4
2) 4
3) -16
4) 16
Solution:
4) 16
If An×n, then |AdjA| = |A|n-1
We have A3×3 ∴ |AdjA| = (|A|)2 = (-4)2 = 16

Question 6.
If area of triangle is 35 sq units with vertices (2, -6), (5, 4) and (k, 4). Then k is
1) 12
2) -2
3) -12, -2
4) 12, -2
Solution:
4) 12, -2
Area of triangle = 35
⇒ \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
1 & 2 & -6 \\
1 & 5 & 4 \\
1 & \mathrm{k} & 4
\end{array}\right|\) = 35 ⇒ |1(20 – 4k) – 2(4 – 4) – 6(k – 5)| = 70
⇒ 20 – 4k + 0 – 6k + 30 = ±70 ⇒ 50 – 10k = ±70 ⇒ 5 – k = ±7
5 – k = 7 ⇒ k = -2; 5 – k = -7 ⇒ k = 12

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 7.
If A = \(\left|\begin{array}{lll}
a_{11} & a_{12} & a_{13} \\
a_{21} & a_{22} & a_{23} \\
a_{31} & a_{32} & a_{33}
\end{array}\right|\) and Aij is Cofactors of aij then value of ∆ is given by
1) a11A31 + a11A32 + a13A33
2) a11A11 + a12A21 + a13A31
3) a21A11 + a22A12 + a23A13
4) a11A11 + a21A21 + a31A31
Solution:
4) a11A11 + a21A21 + a31A31
∆ = Determinant of a mathix
= sum of the products of the elements of a row (or) column with the corresponding co-factors = (a11)A11 + (a12)A12 + (a31)A31 [using 1st row]

Question 8.
Let A be a nonsingular square matrix of order 3 × 3. Then |adj A| is equal to
1) |A|
2) |A|2
3) |A|3
4) 3|A|
Solution:
2) |A|2
If An×n, then |AdjA| = |A|n-1
We have A3×3 ∴ |AdjA| = |A|2

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 9.
If A is an invertible matrix of order 2, then det (A-1) is equal to
1) det(A)
2) \(\frac{1}{{det}(\mathrm{~A})}\)
3) 1
4) 0
Solution:
2) \(\frac{1}{{det}(\mathrm{~A})}\)
A2×2, and A, exists ∵ AA-1 = A-1A = I
Consider AA-1 = I
|AA-1| = |I| ⇒ |A||A-1| = I ⇒ |A-1| = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}\) ⇒ det(A-1| = \(\frac{1}{{det} A}\)

Question 10.
If x, y, z are nonzero real numbers, then the inverse of matrix A = \(\left[\begin{array}{lll}
x & 0 & 0 \\
0 & y & 0 \\
0 & 0 & z
\end{array}\right]\) is
1) \(\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
2) \(x y z\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
3) \(\frac{1}{\mathrm{xyz}}\left[\begin{array}{ccc}
\mathrm{x} & 0 & 0 \\
0 & \mathrm{y} & 0 \\
0 & 0 & \mathrm{z}
\end{array}\right]\)
4) \(\frac{1}{\mathrm{xyz}}\left[\begin{array}{lll}
1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{array}\right]\)
Solution:
1) \(\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
If A = diag[a b c] then A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}\) AdjA = \(\left[\begin{array}{lll}
a^{-1} & b^{-1} & c^{-1}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
1 / a & 0 & 0 \\
0 & 1 / b & 0 \\
0 & 0 & 1 / c
\end{array}\right]\)
∴ A = \(\left[\begin{array}{lll}
x & 0 & 0 \\
0 & y & 0 \\
0 & 0 & z
\end{array}\right]\) = diag [x y z]
⇒ A-1 = diag\(\left[\begin{array}{lll}
x^{-1} & y^{-1} & z^{-1}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 11.
Let A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & \sin \theta & 1 \\
-\sin \theta & 1 & \sin \theta \\
-1 & -\sin \theta & 1
\end{array}\right]\), where 0 ≤ θ ≤ 2π. Then
1) Det(A) = 0
2) Det(A) ∈ (2, ∞)
3) Det(A) ∈ (2, 4)
4) Det(A) ∈ [2, 4]
Solution:
4) Det(A) ∈ [2, 4]
|A| = 1(1 + sin2θ) – sinθ[-sin θ + sin θ] + 1[sin2 θ + 1]
= 1 + sin2 θ – 0 + sin2 θ + 1 = 2 + 2sin2 θ
⇒ det A = 2 + 2sin2 θ
∵ 0 ≤ sin2 θ ≤ 1 ⇒ 0 ≤ 2sin2 θ ≤ 2 ⇒ 0 + 2 ≤ (2 + 2sin2 θ) ≤ 2 + 2 ⇒ 2 ≤ |A| ≤ 4
⇒ |A| ∈ [2, 4]