For systematic learning, students can include AP Inter 1st Year English Study Material and Reading Comprehension in English Inter 1st Year in their daily study routine.
Inter 1st Year English Reading Comprehension with Answers
Comprehension is a very important skill. It refers to the process of understanding the information presented in a written or oral text. In the Intermediate Public Examination (English) the students’ ability to understand a printed text is tested. This is, therefore, classified as reading comprehension’. Understanding a spoken text is known as listening comprehension’.
Comprehension needs a careful study of the given text. Apart from the explicit meaning there may be implicit mean¬ings and inferences.
In the Public examination, questions of various types follow the given text. Understanding the questions properly is as or rather more, important as understanding the text. Reading the questions first, therefore, will be of some help in improving one’s comprehension skills.
Careful observation of the way the given language is used and regular practice will ensure mastering this all important skill – comprehension.
Examples
Read the following passages and answer the questions that follow.
1. THE TALE OF FARMER
A farmer’s horse ran away, and his neighbors said, “What bad luck!”
The farmer replied, “Maybe.”
The next day, the horse returned with two wild horses. The neighbors exclaimed, “What good luck!”
The farmer replied, “Maybe.”
Later, the farmer’s son tried to ride one of the wild horses but fell and broke his leg. The neighbors lamented, “What bad luck!”
The farmer replied, “Maybe.”
Soon after, soldiers came to recruit young men for war, but they left the farmer’s son because of his broken leg. The neighbors celebrated, “What good luck !”
The farmer simply said, “Maybe.”
This parable shows that life is unpredictable and that it’s wise to reserve judgment. What seems like bad luck may turn into good fortune, and vice versa.
Questions:
Question 1.
What does the parable show ?
Answer:
The parable shows that life is unpredictable and that it’s wise to reserve judgment.
Question 2.
What is a synonym for the word ‘fortune’ ?
Answer:
‘luck’
Question 3.
What was the consequence of the farmer’s son trying to ride one of the wild horses ?
Answer:
He fell and broke his leg.
Question 4.
What part of speech is the word ‘reserve’ in the passage ?
Answer:
‘verb’
Question 5.
Why did the soldiers leave the farmer’s son when they came to recruit young men for war ?
Answer:
Because of his broken leg.
![]()
2. ECHO CHAMBER
Do you know how your social media feed often shows things that match your interests or opinions ? Did you ever wonder why that happens ? You may think it’s just showing you what you like. Correct! Algorithms are designed to show you content that you’re likely to agree with or enjoy, based on what you’ve liked or shared in the past. This can create an echo chamber, where you mostly see opinions that match yours and don’t get exposed to other points of view. Do you think that could be a problem ? It might make you think everyone agrees with you, even if they don’t. It can make it harder to understand other people’s opinions or even realize that there are other perspectives. It’s important to step outside that echo chamber by seeking out different ideas, even if you disagree with them. It helps you think critically and grow as a person. How do you think we could do that together ?
Maybe we could follow some different kinds of accounts or read news from various sources ?
That’s a great idea. Let’s explore different viewpoints so we can talk about them. It’ll make all of us better at understanding the world!
Questions:
Question 1.
What is an echo chamber ?
Answer:
An echo chamber is where you mostly see opinons that match yours.
Question 2.
Why does social media often show content that matches our interests ?
Answer:
Algorithms are designed to show you content that you’re likely to agree with or enjoy, based on what you’ve liked or shared in the past.
Question 3.
State True or palse: Understanding different viewpoints helps us understand the world better.
Answer:
True.
Question 4.
What effect can echo chambers have on our thinking ?
a) Narrow-minded
b) Broad-minded
c) Open to new ideas
Answer:
(a) Narrow-minded
Question 5.
Identify the part of speech of the word ‘various’ in the phrase ‘various sources’.
Answer:
Adjective
Try the Following
1. HERO WORSHIPPING
Hero-worshipping is part of societies. Those heroes might be film stars, political leaders, sports stars or other persons. Hero-worshippers display passionate admiration and imitation of their ‘heroes’. Hero-worshipping is a human quality that shows that a person is overawed by the personality cult. A hero becomes a demigod for him. His hero’s positive attributes become his guiding and inspiring principles and he becomes blind to the hero’s negative traits and weaknesses.
The instinct of hero worship springs from an internal inferiority complex. The result is that they are distanced from reality and live in a dream world of their own. It thus becomes the biggest stumbling block in the progress of persons indulging in it. This plain passion often lands us in a cloud of illusion.
However, with rational thinking and perseverance we can produce more heroes rather than more hero-worshippers.
Questions:
Question 1.
What do hero-worshippers typically display towards their heroes ?
Answer:
They display passionate admiration and imitation of their heroes.
Question 2.
State True or False: A hero-worshipper becomes blind to the hero’s negative traits and weaknesses.
Answer:
True.
Question 3.
According to the passage, from where does the instinct of hero worship spring ?
Answer:
It springs from an internal inferiority complex.
Question 4.
What is the ultimate result of indulging in hero-worshipping ?
Answer:
It distances people from reality, causing them to live in a dream world, and becomes a stumbling block in their progress.
Question 5.
What two qualities do we need to cultivate in order to produce more heroes rather than more hero-worshippers ?
Answer:
Rational thinking and perseverance.
![]()
2. DISABILITY AND PITY
As someone with a disability, I’d like people to know there’s a line between kindness and pity. It’s a realization I’ve come to after a lifetime of struggling with my disability. There are a few of the barriers I face every single day. I will continue to face them for the rest of my life. This is my reality. But it’s not these barriers that get under my skin. I’m a smart, educated, ambitious person, yet many people can’t see past my disability. Don’t get me wrong: I’ve never been bullied. It’s actually the opposite – I’m repeatedly pitied. At least once a day, I can see pity in the eyes or voice of someone I interact with.
The same can’t be said for a woman who insisted on praying over my head to God. She prayed that God shouid take away my disability and fix me. That situation was embarrassing and uncalled for. I didn’t ask for her pity, nor did I ask for her prayers to “fix” me. I don’t pity myself and neither should you. We all love to be shown kindness, but unless someone asks for pity, don’t give it. Pity makes us feel less than others or not enough.
Questions:
Question 1.
How does pitying make someone feel ?
Answer:
Pitying makes someone feel less than others or not enough.
Question 2.
What can people see if they look past the writer’s disability ?
Answer:
They can see that the writer is a smart, educated, and ambitious person.
Question 3.
State True or False: Disabled people are often bullied, and it is problematic for them.
Answer:
False. The writer specifically says, ‘I’ve never been bullied.’
Question 4.
According to the passage, what is more meaningful than pity ?
Answer:
Kindness is more meaningful than pity.
Question 5.
As per the passage, what do disabled people want ?
a) Pity
b) Dignity and respect
c) Charity
Answer:
(b) Dignity and respect
3. CHANGE STARTS FROM HOME
Why do we expect girls to come home early? Because we let boys roam around till late in the evening. Why do we expect girls to learn cooking? Because we never bother to teach our boys how to cook. Why do we expect our girls to be humble and gentle? Because we tell boys to be strong and bold. Discrimination starts at home. It begins in the way we raise our children, in the expectations we set, and the roles we assign. A million homes make up a city, and a thousand cities make up a nation. But as we move from home to society, the discrimination multiplies, spreading far and wide.
it wears many faces — catcalling, eve-teasing, harassment, stalking, abuse, domestic violence, and worse. The unfortunate reality is that these forms of discrimination are not just limited to one part of society; they touch lives everywhere, often in ways we don’t even notice.
The journey of change has to start with us. If we want to create a world where girls aren’t held back by outdated expectations, we need to start questioning and reshaping the norms in our own homes. It’s not just about raising girls right—it’s about raising boys to respect, appreciate, and support them as equals. Only then can we hope for a society that truly stands for fairness, respect, and equality.
Questions:
Question 1.
What role can we play to reduce discrimination, according to the passage ?
Answer:
We can reduce discrimination by questioning and reshaping the norms in our own homes, and by raising boys to respect, appreciate, and support girls as equals.
Question 2.
State True or False: Raising our girls in the right way is enough to change society.
Answer:
False. The passage says it’ not just about raising girls right—it’s also about how we raise boys.
Question 3.
Where does discrimination often begin, as suggested in the passage ?
Answer:
Discrimination often begins at home.
Question 4.
How does the passage suggest that discrimination spreads from one place to another ?
Answer:
It spreads as we move from home to society, multiplying and affecting more people along the way.
![]()
Question 5.
What are some examples of discrimination mentioned in the passage?
Answer:
Catcalling, eve-teasing, harassment, stalking, abuse, and domestic violence.
Exercises
1. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Social Media
Instagram is the worst social media network for mental health and wellbeing, according to a recent survey. It was associated with high levels of anxiety, depression, bullying, sleep quality and body image and FOMO, or the “fear of missing out.”
There were certainly some benefits associated with social networking for example, self-expression, community building and emotional support.
However, young people who spend more than two hours a day on social networking sites are more likely to report psychological distress. “Seeing friends constantly on holiday or enjoying nights out can make young people feel like they are missing out while others enjoy life,” the #Status Of Mind report states. “These feelings can promote a ‘compare and despair’ attitude.”
Social media posts can also set unrealistic expectations and create feelings of inadequacy and low self-esteem. This may explain why Instagram, where personal photos take centre stage, received the worst scores lor body image and anxiety. As one survey respondent wrote, “Instagram easily makes girls and women feel as if their bodies aren’t good enough as people add filters and edit their pictures in order for them to look ‘perfect’.” The more social networks a young adult uses, the more likely he or she is to report depression and anxiety.
Tips to reduce social media consumption :
- Set time limits
- Turn off notifications
- Replace social media with hobbies like reading, playing, exercising
Questions:
Question 1.
According to the passage, what is the likely outcome for a young adult who uses multiple social networks ?
Answer:
They are more likely to report depression and anxiety.
Question 2.
List two tips to reduce social media consumption mentioned in the passage.
Answer:
- Turn off notifications,
- Replace the social media with hobbies like reading, playing, exercising
Question 3.
According to a recent survey, which social media network is worst for mental health and wellbeing ?
Answer:
Instagram
Question 4.
What does the term FOMO stand for ?
Answer:
Fear of Missing Out
Question 5.
State True or False: Young people who spend more than two hours a day on social networking sites are less likely to report psychological distress.
Answer:
False.
2. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Atomic Habits
A habit is an act that you perform automatically by instinct. Like when you walk into a dark room, you instinctively turn on a light switch, right ? Habits are actions you don’t even have to think about, which is why you might not realize how a small daily action can have a powerful effect on your life.
We don’t typically notice tiny changes because the impact is not seen immediately. The impact may not be seen for months, or even years, but the results can be enormous. For instance, eating a plate of panipuri certainly won’t make you unhealthy; however, if you eat a plate of panipuri every week, then you’ll likely see a change in weight over the course of a year. Similarly, going to gym one day won’t immediately make you in shape. Instead, its small habits over time that compound into major results.
While many people believe that making big changes is the key to success, it’s the small things we do each day that have the biggest impact on our lives. Our small daily habits will affect the person we become in the future, so it’s critical that we adopt healthy habits to ensure we live long, successful lives. Luckily, there are many tips and tricks to help you implement new habits today. When you can make your habits an attractive, easy, and satisfying experience, you’ll be more likely to keep up with them.
Questions:
Question 1.
What makes it more likely for someone to keep up with new habits ?
Answer:
When habits are made attractive, easy, and satisfying, people are more likely to keep up with them.
Question 2.
According to many people, what is believed to be the key to success ?
Answer:
Making big changes is believed to be the key to success.
Question 3.
To live and long successful lives, what do we need to adopt ?
Answer:
We need to adopt healthy habits.
Question 4.
Why don’t we typically notice the tiny changes ?
Answer:
Because the impact is not seen immediately; it may take months or even years to become noticeable.
Question 5.
State TRUE or FALSE : Eating a plate of panipuri certainly won’t make you unhealthy; however, if you eat a plate of panipuri every week, then you’ll likely see a change in weight over the course of a year.
Answer:
TRUE.
![]()
3. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Cyber Safety
More than 175,000 children go online for the first time every day – a new child every half second – UNICEF said today. Digital access exposes these children to a wealth of benefits and opportunities, but also to a host of risks and harms, including access to harmful content, sexual exploitation and abuse, cyberbullying, and misuse of their private information.
UNICEF says, the children should keep things like your full name, age, address, phone number, college name, and even small details about your family private. It’s exciting to meet new people online, but always remember: if you haven’t met them in real life, don’t share personal details, photos, or your location with them. And if anyone ever makes you feel uncomfortable, tell your parent/teacher right away. If you see a link, pop-up, or message from someone you don’t know, don’t click on it. Sometimes, these things can take you to places that can harm your device or steal your information. It’s fun to share photos, but remember: once you post something online, it’s hard to take it back. Only share things you’d be comfortable with everyone (including strangers) seeing.
Questions :
Question 1.
Whom can you tell if anyone makes you feel uncomfortable ?
Answer:
My parent or teacher
Question 2.
What is the name of the organization that cautions children to be safe online ?
Answer:
UNICEF
Question 3.
What might happen if you click on a link or message from someone you don’t know ?
Answer:
It can harm your device or steal your information.
Question 4.
According to UNICEF, how many children go online every day ?
Answer:
More than 175,000 children
Question 5.
State True or False: Once you post something online, it’s easy to take it back.
Answer:
False.
4. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Social Democracy
We must not to be content with mere political democracy. We must make our political democracy a social democracy as well. Political democracy cannot last unless there lies at the base of it social democracy. What does social democracy mean ? It means a way of life which recognizes liberty, equality and fraternity as the principles of life. These principles of liberty, equality and fraternity are not to be treated as separate items in a trinity. They form a union of trinity in the sense that to divorce one from the other is to defeat the very purpose of democracy. Without equality, liberty would produce the supremacy of the few over the many. Equality without liberty would kill individual initiative. Without fraternity equality and liberty will be no deeper than coats of paint.
Questions :
Question 1.
How can political democracy last, according to the passage ?
Answer:
Political democracy can last only if it is supported by social democracy.
Question 2.
State True or False : The principles of liberty, equality, and fraternity are to be treated as separate items in a trinity.
Answer:
False.
Question 3.
What does social democracy mean ?
Answer:
Social democracy means a way of life that recognizes liberty, equality, and fraternity as the principles of life.
Question 4.
Without fraternity, what would be the outcome of liberty and equality?
Answer:
Liberty and equality would be no deeper than coats of paint.
Question 5.
What would happen if equality existed without liberty ?
Answer:
It would kill individual initiative.
![]()
5. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Peer Pressure and Substance Abuse
Peer pressure is a risk factor for drug use, including alcohol use or smoking, among both children and adults. A teen is vulnerable to peer pressure When he feels that peer acceptance is important to them, or if he is sensitive to rejection. Teens may willingly choose to use drugs/alcohol to fit in and avoid rejection or look ‘cool’.
How to resist peer pressure: When feeling pushed to participate in something you don’t want, employ these tips to avoid the activity or leave the situation altogether. Such as making eye contact, and refusing to participate in a polite but firm voice. This should be enough to cause a real friend to back off. Or say you can’t participate because of responsibilities you need to attend to later or the next day. If all fail leave the situation if their pressure continues. If this group of friends continues to force you to engage in the behaviour you aren’t interested in, then they may not be the friends you want to spend time with. These types of social situations can be draining at best and dangerous at worst, leading to unwanted drinking or drug use.
Questions:
Question 1.
State True or False: If someone is forcing you to try drugs/ alcohol, they are not your friends.
Answer:
True.
Question 2.
What should one do if peer pressure continues even after saying no ?
Answer:
Leave the situation altogether.
Question 3.
Why may teens willingly choose to use drugs/alcohol ?
Answer:
To fit in, avoid rejection, or look ‘cool’.
Question 4.
Write one tip to avoid peer pressure.
Answer:
Make eye contact and refuse to participate in a polite but firm voice.
Question 5.
If you say no to drug use, who will back off ?
Answer:
A real friend will back off.
6. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Physical Activity
Physical inactivity is the fourth leading cause of death worldwide. It’s also associated with chronic illness and disability.
Recent research estimates that the world could see close to half a billion new cases of major chronic diseases by 2030 if people don’t get more active.
Regular physical activity helps to prevent and manage many chronic diseases. Popular ways to be physically active include walking, running, cycling, and playing sports.
The World Health Organization (WHO) recommends that children and adolescents (5-17 years old) get an average of at least 60 minutes per day of moderate to vigorous intense physical activity.
This should incorporate vigorous aerobic activities, as well as those that strengthen muscle and bone, at least three days a week. It’s also recommended that children spend no more than two hours a day on recreational screen time.
Physical activity can also boost mental health and academic performance.
Questions:
Question 1.
What does the World Health Organization recommend for children and adolescents ?
Answer:
They should get an average of at least 60 minutes per day of moderate to vigorous intense physical activity, including vigorous aerobic activities and muscle- and bone¬strengthening activities at least three days a week.
Question 2.
What is the fourth leading cause of death worldwide ?
Answer:
Physical inactivity
Question 3.
How many hours a day should children spend on recreational screen time ?
Answer:
No more than two hours a day
Question 4.
What does recent research suggest if people don’t get more active ?
Answer:
The world could see close to half a billion new cases of major chronic diseases by 2030.
Question 5.
According to the paragraph, what is physical inactivity associated with ?
Answer:
Chronic illness and disability.
![]()
7. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Unity in Diversity
Indian National Army (INA) was founded by Subhas Chandra Bose. It was an organization formed with the aim of securing India’s independence, with the spirit of unity across diverse backgrounds. This chapter in Indian history highlights the power of unity in diversity as a defence against divisive external pressures; however the British captured INA and conducted trials for the officers.
The British prosecuted three INA officers; Shah Nawaz Khan, a Muslim; Gurbaksh Singh Dhillon, a Sikh; and Prem S&hgal, a Hindu; reflecting the natural diversity of the INA itself, which embraced people from all regions and faiths. This diversity, rather than dividing public opinion, became a powerful symbol of unity. Indians across religious and regional lines rallied in solidarity with the officers, viewing their struggle as a representation of the nation’s dream for freedom and dignity. The trials sparked mass protests and reignited the collective drive toward a shared national identity, highlighting the strength of unity in the face of external challenges, reinforcing unity as an instrument for change.
Questions
Question 1.
Who were the three INA officers prosecuted by the British ?
Answer:
Shah Nawaz Khan, Gurbaksh Singh Dhillon, and Prem Sahgal.
Question 2.
What was the aim of the Indian National Army ?
Answer:
To secure India’s independence
Question 3.
Who founded the Indian National Army ?
Answer:
Subhas Chandra Bose
Question 4.
State True or False: The INA officers were from only one religious community.
Answer:
False.
Question 5.
According to the paragraph, what is the best defence against divisive external pressures ?
Answer:
Unity in diversity
8. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
The Stonecutter’s Wish
Once, there was a humble stonecutter who spent his days carving stones from a mountain. One day, he envied a wealthy merchant and wished to be rich. Instantly, he became a merchant, surrounded by wealth.
Soon, he noticed a king commanding respect and power. He wished to be a king. His wish was granted, and he felt powerful until the sun’s heat made him uncomfortable, “The sun is stronger than a king,” he thought, and he became the sun.
As the sun, he noticed a thick cloud blocking his rays. “The cloud is mightier than the sun,” he decided and became a cloud. But then the wind blew him apart, so he wished to be the wind.
The wind rushed mightily across the land until it came upon an immovable mountain. “The mountain is stronger than I am!” he realized, and he became a mighty, unyielding stone.
One day, a stonecutter began chipping away at him. Only then did he understand: he had always been the most powerful thing, just as he was. This parable teaches us to appreciate ourselves and recognize our unique value without envy.
Questions :
Question 1.
Why did the stonecutter wish to be the wind ?
Answer:
Because the wind blew apart the cloud, and he believed the wind was stronger than the cloud.
Question 2.
What is the moral of the parable ?
Answer:
To appreciate ourselves and recognize our unique value without envy.
Question 3.
State True or False: We have always been the most powerful thing, just as we are.
Answer:
True.
Question 4.
Why did the stonecutter want to be a king ?
Answer:
Because he saw that the king commanded respect and power.
Question 5.
What was the stonecutter’s first wish ?
Answer:
To be rich like the wealthy merchant.
9. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Khejri Massacre
In 1730, the desert of Rajasthan turned red when Amrita Devi, a Bishnoi woman, bravely stood in front of the king’s soldiers to protect the sacred Khejri trees. She hugged a tree and said, “If saving this tree costs my life, it is worth it.” With those words, her head fell to the grouhd.
But her sacrifice didn’t stop there. Ten, twenty, thirty – more people stepped forward, and their heads fell too. Yet the Bishnoi villagers didn’t stop. Fifty, ninety, one hundred – they kept coming, standing strong. Men, women, children, and elders all hugged the trees, refusing to give up. One hundred and fifty, two hundred, two hundred and fifty-five – still, the soldiers kept swinging their swords.
Three hundred, three hundred and fifty-yet the Bishnois didn’t back down. Their courage was stronger than their fear. When the king heard what was happening, he rushed to the scene. Seeing the villagers’ bravery, he was moved.
The king stopped the destruction and promised to protect the Khejri trees forever. Their sacrifice inspired the modern Chipko movement.
Questions:
Question 1.
Which modern movement in India was inspired by the sacrifice of the Bishnois ?
Answer:
The Chipko movement
Question 2.
Who promised to protect the Khejri trees after witnessing the Bishnois’ sacrifice ?
Answer:
The king
Question 3.
How many Bishnois sacrificed their lives to protect the trees ?
Answer:
Three hundred and sixty-three Bishnois
Question 4.
Who was the Bishnoi woman who stood against the king’s soldiers to save the trees ?
Answer:
Amrita Devi
Question 5.
What did Amrita Devi say before sacrificing her life ?
Answer:
If saving this tree costs my life, it ik worth it.
![]()
10. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Mountain Man
In the hot hills of Bihar, Dashrath Manjhi faced a terrible loss when his wife fell on a mountain path and couldn’t get to the hospital in time. Her death filled him with a strong determination. He stood before the huge mountain that blocked his village from the nearest town and decided to break it with just a hammer and chisel.
With every strike of his tools, pieces of rock fell. Neighbours laughed and called him crazy, but Dashrath kept going. “This mountain took my wife,” he said, “I won’t let it take, anyone else.”
Day after day, year after year, he worked tirelessly His hands bled, the seasons changed, years rolled on and 22 years passed. Slowly, a path appeared where the mountain once stood. The villagers, who once mocked him, began to admire his incredible effort.
In the end, Dashrath Manjhi succeeded. He carved a 110- metre-long road through the mountain, turning a 55-kilometre journey into just 15 kilometres. Known as the “Mountain Man,” he showed the world that even the toughest challenges can be overcome with determination. His story inspires people everywhere to believe in themselves and their dreams. Next time when you feel tired or have a mountain to move just remember the Mountain Man.
Questions:
Question 1.
What did people call Dashrath Manjhi when he started breaking the mountain ?
Answer:
They called him crazy.
Question 2.
What tools did Dashrath Manjhi use to break the mountain ?
Answer:
A hammer and chisel
Question 3.
How many years did Dashrath Manjhi work hard to carve a path through the mountain ?
Answer:
22 years
Question 4.
What title did Dashrath Manjhi earn for his achievement ?
Answer:
The ‘Mountain Man’
Question 5.
State True or False: Even the toughest challenges can be overcome with determination.
Answer:
True.
11. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Dolphins are regarded as the friendliest creatures in the sea and stories of them helping drowning sailors have been common since Roman times. The more we learn about dolphins, the more we realize that their society is more complex than people previously imagined. They look after other dolphins when they are ill, care for pregnant mothers and protect the weakest in the community, as we do. Some scientists have suggested that dolphins have a language but it is much more probable that they communicate with each other without needing words. Could any of these mammals be more intelligent than man ? Certainly the most common argument in favour of man’s superiority over them that we can kill them more easily than they can kill us is the least satisfactory. On the contrary, the more we discover about these remarkable creatures, the less we appear superior when we destroy them.
Questions:
Question 1.
Which ancient period is referred to in the passage ?
Answer:
Roman times are referred to in the passage.
Question 2.
What do the Dolphins do as humans do ?
Answer:
Dolphins look after other dolphins when they are ill, care for pregnant mothers, and protect the weakest in their community-just like humans do.
Question 3.
Write the antonym of the word ‘superior’.
Answer:
The antonym of ‘superior’ is ‘inferior’.
Question 4.
What do some scientists suggest ?
Answer:
Some scientists suggest that dolphins have a language.
Question 5.
How are Dolphins regarded ?
Answer:
Dolphins are regarded as the friendliest creatures in the sea.
![]()
12. Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
The Battle of Chancellorsville, one of the most famous battles of the Civil War, took place in Virginia in the spring of 1863. For months, the two armies had been staked out on opposite banks of a narrow river. The Confederate troops were led by perhaps the most revered military tactician in American history, General Robert E. Lee. The Union soldiers were led by “Fighting” Joe Hooker.
In appearance, personality, and lifestyle, these men were nearly perfect opposites. Lee, an older man in poor health with a gray beard, had a somber, measured demeanor. Hooker was a blond, strapping young man whose vanity over his appearance was but one aspect of his egotism. Whereas Lee was devout and principled, Hooker was known for his rollicking enjoyment of whiskey.
Questions:
Question 1.
Where did the civil war take place ?
Answer:
The Civil War took place in Virginia.
Question 2.
When did the battle take place ?
Answer:
The battle took place in the spring of 1863.
Question 3.
Who led the troops ?
Answer:
The Confederate troops were led by General Robert E. Lee. The Union soldiers were led by “Fighting” Joe Hooker.
Question 4.
‘Somber’ means __________.
Answer:
‘serious’ or ‘solemn’
Question 5.
What is the name of the battle ?
Answer:
The name of the battle is The Battle of Chancellorsville.