Students can practice TS Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 to get the best methods of solving problems.
TS 10th Class Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Exercise 7.1
Question 1.
 Find the distance between the following pair of points.
i) (2, 3) and (4, 1)
 Solution:
 
ii) (-5, 7) and (-1, 3)
 Solution:
 
iii) (-2, -3) and (3, 2)
 Solution:
 
iv) (a, b) and (-a, -b)
 Solution:
 
Question 2.
 Find the distance between the points (0, 0) and (36, 15)
 Solution:
 Given : origin O(0, 0) and a point P(36, 15)
 Distance between any point and origin = \(\sqrt{x^2+y^2}\)
 

Question 3.
 Verify whether the points (1, 5),(2, 3) and (-2, -1) are colleniar or not.
 Solution:
 Given : A(1, 5) B(2, 3) and C(-2, -1)
 
 Here the sum of no two line segments is equal to third segment
 Hence the points are not collinear.
 slope of AB, m1 = \(\frac{3-5}{2-1}\) = -2
 slope of BC, m2 = \(\frac{-1-3}{-2-2}\) = -2
 m1 ≠ m2
 Hence A, B, C are not collinear.
Question 4.
 Check whether (5, -2), (6, 4) and (7, -2) are the vertices of an Isosceles triangle.
 Solution:
 Let A = (5, -2); B = (6, 4) and C = (7, -2)
 
 Now we have AB = BC.
 ∴ Δ ABC is an isosceles triangle.
 i.e., given points are the vertices of an isosceles triangle.
Question 5.
 In a classroom, 4 friends are seated at the points A, B, C and D as shown in figure. Jarina and Phani walk into the class and after observing for a few minutes Jarina asks Phani ‘Don’t you think ABCD ¡s a square ?“ Phani disagrees. Using distance formula. find which of them is correct. Why?
 
 Solution:
 Given : Four friends are seated at A, B, C and D where A(3, 4), B(6, 7), C(9, 4) and D(6, 1)
 
 
 Hence in  ABCD four sides are equal.
 ABCD four sides are equal.
 i.e., AB = BC = CD = DA = 3\(\sqrt{2}\) units.and two diagonals are equal.
 ie., AC = BD = 6 units.
 ∴  ABCD forms a square
 ABCD forms a square
 i.e., Jarina is correct.

Question 6.
 Show that the following points form an equilateral triangle A(a, 0), B(-a, 0), C(0, a\(\sqrt{3}\)).
 Solution:
 
 Now AB = BC = CA.
 ∴ Δ ABC is an equilateral triangle.
Question 7.
 Prove that the points (-7, -3), (5, 10), (15, 8) and (3, -5) taken in order are the corners of a parallelogram and find its area.
 (A.P. Mar. ’15)
 Solution:
 Diagram
 
 Given : A(-7, -3), B(5, 10), C(15, 8) and D(3, -5)
 
 In  ABCD, both pairs of opposite sides (AB, CD) and (BC, AD) are equal.
 ABCD, both pairs of opposite sides (AB, CD) and (BC, AD) are equal.
 Hence the given points form a parallelogram.
 Area of  ABCD = 2 × ΔABC
 ABCD = 2 × ΔABC
 
Question 8.
 Show that the points (-4, -7), (-1, 2), (8, 5) and (5, -4) taken in order are the vertices of a rhombus.
 Hint : Area of rhombus = \(\frac{1}{2}\) × product (A.P. June ‘is’)
 Solution:
 Given in  ABCD, A (-4, -7), B(-1, 2), C(8, 5) and D(5, -4)
 ABCD, A (-4, -7), B(-1, 2), C(8, 5) and D(5, -4)
 Distance formula = \(\sqrt{\left(x_2-x_1\right)^2+\left(y_2-y_1\right)^2}\)
 
 ∴ In  ABCD, AB = BC = CD = AD [from sides are equal]
 ABCD, AB = BC = CD = AD [from sides are equal]
 Hence  ABCD is a rhombus.
ABCD is a rhombus.
 Area of a rhombus = \(\frac{1}{2}\)d1d2
 = \(\frac{1}{2}\) × 12\(\sqrt{2}\) × 6\(\sqrt{2}\)
 = 72 sq. units.
Question 9.
 Name the type of quadrilateral formed, if any, by the following points and give reasons for your answer.
i) (-1, -2), (1, 0), (-1, 2), (-3, 0)
 Solution:
 Let A(-1, -2), B(1, 0), C(-1, 2), D(-3, 0) be the given points.
 
 AC = \(\sqrt{(-1+1)^2+(2+2)^2}\)
 = \(\sqrt{16}\) = 4 units.
 BD = \(\sqrt{(-3-1)^2+(0-0)^2}\)
 = \(\sqrt{16}\) = 4 units.
 In  ABCD, AB = BC = CD = AD four sides are equal.
 ABCD, AB = BC = CD = AD four sides are equal.
 AC = BD → diagonals are equal.
 Hence, the given points form a square.
ii) (-3, 5), (3, 1), (1, -3), (-1, -4)
 Solution:
 Let A(-3, 5), B(3, 1), C(1, -3) and D(-1, -4) be the given points.
 
 ∴ Opposite sides are not equal.
 
 ∴ Its diagonal are not equal.
 In  ABCD, AB ≠ CD, BC ≠ AD and AC ≠ BD
 ABCD, AB ≠ CD, BC ≠ AD and AC ≠ BD
 Hence ABCD is not a parallelogram
 ∴ The given points can’t be form a parallelogram.
iii) (4, 5), (7, 6), (4, 3), (1, 2)
 Solution:
 Let A(4, 5), B(7, 6), C(4, 3) and D(1, 2) be the given points.
 
 In  ABCD, AB = CD and BC = AD (i.e., both pairs of opposite sides are equal) and AC ≠ BD
 ABCD, AB = CD and BC = AD (i.e., both pairs of opposite sides are equal) and AC ≠ BD
 Hence  ABCD is a parallelogram, i.e., the given points form a parallelogram.
 ABCD is a parallelogram, i.e., the given points form a parallelogram.

Question 10.
 Find the point on the X-axis which is equidistant from (2, -5) and (-2, 9).
 Solution:
 Given points, A(2, -5), B(-2, 9)
 Let P(x, 0) be the point on x-axis.
 Which is equidistant from A and B i.e., PA = PB.
 
 But PA = PB
 ⇒ \(\sqrt{x^2-4 x+29}\) = \(\sqrt{x^2+4 x+85}\)
 squaring on both sides, we get
 x2 – 4x + 29 = x2 + 4x + 85
 -4x – 4x = 85 – 29
 -8x = 56
 ∴ (x, 0) = (-8, 0) is the point which is equidis¬tant from the given points.
Question 11.
 If the distance between two points (x, 7) and (1, 15) is 10, find the value of x.
 Solution:
 Given = A(x, 7), B(1, 15) and AB = 10.
 Distance formula
 
 squaring on both sides, we get.
 \(\left[\sqrt{x^2-2 x+65}\right]^2\) = 102
 ⇒ x2 – 2x + 65 = 100
 x2 – 2x – 35 = 0
 ⇒ x2 – 7x + 5x – 35 = 0
 x(x- 7) + 5(x – 7) = 0
 (x – 7) (x + 5) = 0
 (x – 7) = 0 or x + 5 = 0
 x = 7 or x = -5
 ∴ x = 7 or – 5
Question 12.
 Find the values of y for which the distance between the points P(2, – 3) and Q(10, y) is 10 units.
 Solution:
 Given : P(2, -3), Q(10, y) and \(\overline{\mathrm{PQ}}\) = 10
 Distance formula
 
 squaring on both sides we get,
 \(\left[\sqrt{y^2+6 y+73}\right]^2\) = 102
 ⇒ y2 + 6y + 73 = 100
 ⇒ y2 + 9y – 3y – 27 = 0
 ⇒ y(y + 9) – 3 (y + 9) = 0
 ⇒ (y + 9) (y – 3) = 0
 ⇒ y + 9 = 0 or y – 3 = 0
 ⇒ y = – 9 or y = 3
 ⇒ y = – 9 or 3
Question 13.
 Find the radius of the circle whose centre is (3, 2) and passes through (-5, 6).
 Solution:
 
 Given : A circle with centre A(3, 2) passing through B(-5, 6).
 Radius = AB
 [∵ Distance of a point from the centre of the circle.]
 Distance formula
 \(\sqrt{\left(x_2-x_1\right)^2+\left(y_2-y_1\right)^2}\)
 Radius r = \(\sqrt{(-5-3)^2+(6-2)^2}\)
 = \(\sqrt{64+16}\) = \(\sqrt{80}\) = 4\(\sqrt{5}\) units.

Question 14.
 Can you draw a triangle with vertices (1, 5), (5, 8) and (13, 14) ? Give reason.
 Solution:
 Let A(1, 5), B(5, 8) and C(13, 14) be the given points.
 Distance formula
 
 Here, AC = AB + BC
 ∴ Δ ABC can’t be formed with the given vertices.
 [∵ sum of the any two sides of a triangle must be greater than the third side],
Question 15.
 Find a relation between x and y such that the point (x, y) is equidistant from the points (-2, 8) and (-3, -5).
 Solution:
 Let A(-2, 8), B(-3, -5) and P(x, y)
 If P is equidistant from A, B then PA = PB
 Distance formula
 
 Now PA = PB
 ⇒ \(\sqrt{x^2+y^2+4 x-16 y+68}\)
 ⇒ \(\sqrt{x^2+y^2+6 x+10 y+34}\)
 squaring on both sides we get,
 ⇒ 4x – 16y – 6x – 10y = 34 – 68
 ⇒ – 2x – 26y = – 34
 ⇒ x + 13y = 17 is the required condition.
