Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 5 Continuity and Differentiability MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Continuity and Differentiability MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
Which of the following statement is true?
1) Every polynomial function is continuous
2) The function f(x) = 5x + 3 is continuous at x = 0
3) The function f(x) = |x| is continuous at x = 0
4) All of the options are correct
Solution:
4) All of the options are correct
By definition, all are correct

Question 2.
If f(x) = \(\begin{cases}3 a x-2 b, & x>1 \\ a x+b+1, & x<1\end{cases}\) and \(\underset{x \rightarrow 1}{\mathrm{Lt}}\) f(x) exists.
Then the relation between a and b is
1) 3a – 2b = 1
2) 2a – 3b = 1
3) 2a + 3b = 1
4) 2a + 3b = 1
Solution:
2) 2a – 3b = 1
\(\underset{x \rightarrow 1}{\mathrm{Lim}}\) f(x) exists ⇒ LHL = RHL ⇒ \(\underset{{x \rightarrow 1-\\(x<1)}}{{Lim}}\) f(x) = \(\underset{{x \rightarrow 1+\\(x>1)}}{{Lim}}\) f(x)
⇒ a + b + 1 = 3a – 2b ⇒ 2a – 3b = 1

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 3.
The function f(x) = \(\begin{cases}\frac{2}{5-x}, & x<3 \\ 5-x, & x \geq 3\end{cases}\) is
1) Left discontinuous at x = 3
2) Left continuous at x = 3
3) Right discontinuous at x = 5
4) Discontinuous at x = 5
Solution:
1) Left discontinuous at x = 3
At x = 3, f(3) = 5 – 3 = 2
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-1
LHL ≠ f(3) ⇒ f(x) is Left discontinuous at x = 3

Question 4.
If the function f(x) = \(\frac{\sqrt{1+x}-1}{x}\) is continuous at x = 0. Then f(0) =
1) \(-\frac{1}{2}\)
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{1}{2}\)
4) \(-\frac{1}{3}\)
Solution:
3) \(\frac{1}{2}\)
f(x) is continuous at x = 0
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-2

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 5.
If a function f(x) defined on [a, b] is discontinuous at x = α ∈ [a, b] . Then
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-3
Solution:
f(x) is discontinuous at x = α ⇒ \(\underset{x \rightarrow \alpha}{\mathrm{Lim}}\) f(x) ≠ f(x) [by definition]

Question 6.
If the function f defined by f(x) = \(\begin{cases}\cos x, & \text { if } x \leq 0 \\ 3 x+\alpha, & \text { if } 0<x<2 \\ \beta x+3, & \text { if } 2 \leq x \leq 4 \\ 11, & \text { if } x>4\end{cases}\)
where α,β are real constants is continuous on R. Then α2 + β2 =
1) 3
2) 9
3) 5
4) 4
Solution:
3) 5
Given f is continuouson R f is continuous at every real number.
Consider continuity of f(x) ar x = 0
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-4
⇒ cos 0° = 3(0) + α ⇒ 1 = 0 + α ⇒ α = 1
Now, consider continuity at x = 4
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-5
⇒ β(4) + 3 = 11 ⇒ 4β = 8 ⇒ β = 2 Now, α2 + β2 = 12 + 22 = 5

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 7.
In the interval [0, 3]. The function f(x) = |x – 1| + |x – 2| is
1) discontinuous
2) differentiable
3) continuous but not differentiable at x = 2 only
4) continuous but not differentiable at x = 1 and x = 2.
Solution:
4) continuous but not differentiable at x = 1 and x = 2.
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-6
Graph f(x) = |x – 1| + |x – 2| is
f(x) is continuous on [0, 3]
bot not differentiable at x = 1 and x = 2 (turning points)

Question 8.
If y = \(\sqrt{\mathbf{x}+\sqrt{\mathbf{x}+\sqrt{\mathbf{x}+\ldots . . \infty}}}\). Then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{1}{y}\)
2) \(\frac{1}{x}\)
3) \(\frac{1}{2x-1}\)
4) \(\frac{1}{2y-1}\)
Solution:
4) \(\frac{1}{2y-1}\)
Formula: If y = \(\sqrt{f(x)+\sqrt{f(x)+\sqrt{f(x)+\ldots}}}\) ∞, then \(\frac{d y}{d x}=\frac{f^{\prime}(x)}{2 y-1}\)
Given f(x) = x ⇒ f'(x) = 1 ∴ \(\frac{d y}{d x}=\frac{1}{2 y-1}\)

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 9.
The set of all points where the function f(x) = 2x|x| is differentiable is
1) (-∞, ∞)
2) (-∞, 0) ∪ (0, ∞)
3) (0, ∞)
4) (-∞, 0)
Solution:
1) (-∞, ∞)
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-7
f(x) = 2x |x| = \(\begin{cases}-2 x^2 & \forall x \leq 0 \\ 2 x^2 & \forall x>0\end{cases}\)
f'(x) = \(\left\{\begin{aligned}
-4 \mathrm{x} & \forall \mathrm{x} \leq 0 \\
4 \mathrm{x} & \forall \mathrm{x}>0
\end{aligned}\right.\) exists ∀x ∈ R ⇒ f(x) is differentiable ∀x ∈ R ⇒ x ∈ (-∞, ∞)

Question 10.
Differentiation of (x2 – 5x + 8) (x3 + 7x + 9) can be done
1) only by using product rule
2) only by obtaining a single polynomial expanding it
3) only by using logarithmic differentiation
4) All of the options are correct
Solution:
4) All of the options are correct
All are correct.

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 11.
If y = cos-1(cos x) the find \(\frac{d y}{d x}\) at x = \(\frac{5 \pi}{4}\)
1) 1
2) -1
3) 0
4) \(-\frac{1}{\sqrt{2}}\)
Solution:
2) -1
\(\frac{d}{d x}\left(\cos ^{-1} x\right)=\frac{-1}{\sqrt{1-x^2}}\)
y = \(\cos ^{-1}(\cos x) \Rightarrow \frac{d y}{d x}=\frac{-1}{\sqrt{1-(\cos x)^2}} \cdot \frac{d}{d x}(\cos x)=\frac{(-1)(-\sin x)}{\sqrt{-1(\cos x)^2}}=\frac{\sin x}{\sqrt{1-(\cos x)^2}}\)
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-8

Question 12.
If f(x) = x4 – x3 + 7x2 + 14, then what is the value of f1(5)?
1) 594
2) 549
3) 954
4) 495
Solution:
4) 495
f(x) = x4 – x3 + 7x2 + 14 ⇒ f'(x) = 4x3 – 3x2 + 14x
at x = 5; f'(5) = 4(5)3 – 3(5)2 + 14(5) = 4(125) – 3 × 25 + 70 = 500 – 75 + 70 = 495

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 13.
If y = x + \(\frac{1}{\mathbf{x}}\) then which among the following holds?
1) x2y1 + xy = 0
2) x2y1 + xy + 2 = 0
3) x2y1 – xy + 2 = 0
4) x2y1 + xy – 2 = 0
Solution:
3) x2y1 – xy + 2 = 0
Given y = x + \(\frac{1}{x}\) ..(1); y = 1 – \(\frac{1}{x^2}\)
⇒ x2y1 = x2 – 1 …….(2) ⇒ x2y1 – ⇒ x2 + 1 = 0 x2y1 – [xy – 1] + 1 = 0
⇒ x2y1 – xy + 1 + 1 = 0 ⇒ x2y1 – xy + 2 = 0

Question 14.
\(\frac{d}{d x}\left(e^{\log _e \sqrt{1+\tan ^2 x}}\right)\) when x ∈ Q1
1) sec2(x) tan x
2) sec x tan2(x)
3) sec x tan x
4) tan2 (x)
Solution:
3) sec x tan x
Given y = \(e^{\log _e \sqrt{1+\tan ^2 x}}\) [∵ elogNe = N]
y = \(\sqrt{1+\tan ^2 x}\) = sec x ∴ \(\frac{d y}{d x}=\frac{d}{d x}(\sec x)\)= sec x tan x

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 15.
If y = log(cosh x) then \(\frac{d^2 y}{d x^2}\) =
1) sech2 x
2) -sech2 x
3) sinh x
4) -sinh x
Solution:
1) sech2 x
y = log(cosh x)
⇒ \(\frac{d y}{d x}=\frac{1}{\cosh x}(\sinh x)=\tanh x \Rightarrow \frac{d}{d x}\left(\frac{d y}{d x}\right)=\frac{d}{d x}(\tanh x) \Rightarrow \frac{d^2 y}{d x^2}=\operatorname{sech}^2 x\)

Question 16.
If f(x) = \(\begin{cases}\frac{\sin ^2(a x)}{x^2} ; & x \neq 0 \\ 1 ; & x=0\end{cases}\) is continuous at x = 0, then the value of ‘a’ is
1) -1
2) 1
3) 0
4) ±1
Solution:
4) ±1
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-9

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 17.
If y = sinh-1\(\left[\frac{1-\mathbf{x}}{1+\mathbf{x}}\right]\). Then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{-\sqrt{2}}{(1+x) \sqrt{1+x^2}}\)
2) \(\frac{-1}{(1+x) \sqrt{x}}\)
3) \(\frac{1}{\left(1+x^2\right) \sqrt{1+x}}\)
4) \(\frac{\sqrt{2}}{1+x \sqrt{1-x^2}}\)
Solution:
1) \(\frac{-\sqrt{2}}{(1+x) \sqrt{1+x^2}}\)
Formula: \(\frac{d}{d x}\left(\sinh ^{-1} x\right)=\frac{1}{\sqrt{x^2+1}}\)
Given y = \(\sinh ^{-1}\left[\frac{1-x}{1+x}\right] \Rightarrow \frac{d y}{d x}=\frac{1}{\sqrt{\left(\frac{1-x}{1+x}\right)^2+\frac{1}{1}}} \cdot \frac{d}{d x}\left(\frac{1-x}{1+x}\right)\)
= \(\frac{1+x}{\sqrt{(1-x)^2+(1+x)^2}}\left[\frac{(1+x)[-1]-[(1-x)(1)]}{(1+x)^2}\right]\)
= \(\frac{-1-x-1+x}{\sqrt{2\left(1^2+x^2\right)}(1+x)}=\frac{-2}{\sqrt{2} \sqrt{1+x^2}(1+x)}=\frac{-2}{\sqrt{1+x^2}(1+x)}\)

Question 18.
[x] represents the greatest integer function of x. At x = \(-1 \frac{\mathrm{~d}}{\mathrm{dx}}(\sin \pi|\mathrm{x}|)\) =
1) 0
2) 2
3) -2
4) 1/2
Solution:
1) 0
Let y = sin π[x] \(\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}=\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}[\sin \pi[\mathrm{x}]]=\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}[\sin (\mathrm{n} \pi)]=\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}(0)=0\)
where n = [x] = An integer ∈ Z ∀x ∈ R
G.S of θ = nπ ∀n ∈ Z ⇒ sin (nπ) = 0 ∀n ∈ Z

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 19.
If 3.sin(xy) + 4.cos(xy) = 5, then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{3 \sin x y+4 \cos x y}{3 \cos x y-4 \sin x y}\)
2) \(\frac{3 \cos x y+4 \sin x y}{4 \cos x y-3 \sin x y}\)
3) \(\frac{-y}{x}\)
4) \(\frac{x}{y}\)
Solution:
3) \(\frac{-y}{x}\)
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-10
Given 3 sin(xy) + 4 cos(xy) = 5
⇒ \(\frac{3}{5}\)sin (xy) + \(\frac{4}{5}\)cos(xy) = \(\frac{5}{5}\) ⇒ sin (xy)cos α + cos (xy)sin α = 1
⇒ sin(xy + α) = sin 90° ⇒ xy = \(\frac{\pi}{2}\) – α = A constant
Diff. w.r.t x
⇒ \(x \frac{d y}{d x}+y(1)=0 \Rightarrow x \frac{d y}{d x}=-y\)
\(\frac{d y}{d x}=-\frac{y}{x}\)

Question 20.
If y = logxy then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{1}{x \log y}\)
2) \(\frac{\log y}{x(1+\log y)}\)
3) \(\frac{1}{x(1+\log y)}\)
4) \(\frac{1}{1+\log y}\)
Solution:
3) \(\frac{1}{x(1+\log y)}\)
Formula: \(\log _{\mathrm{b}}^{\mathrm{a}}=\frac{\log \mathrm{a}}{\log \mathrm{~b}}, \frac{\mathrm{~d}}{\mathrm{dx}}(\mathrm{U} \cdot \mathrm{~V})=\mathrm{U} \cdot \frac{\mathrm{dU}}{\mathrm{dx}}+\mathrm{V} \frac{\mathrm{dV}}{\mathrm{dx}}\)
Given y = \(\log _y^x \Rightarrow y=\frac{\log x}{\log y} \Rightarrow y \cdot(\log y)=\log x\)
⇒ \(y\left(\frac{1}{y} ; \frac{d y}{d x}\right)+(\log y) \frac{d y}{d x}=\frac{1}{x} \Rightarrow(1+\log y) \frac{d y}{d x}=\frac{1}{x} \Rightarrow \frac{d y}{d x}=\frac{1}{x(1+\log y)}\)

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 4 Determinants MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Determinants MCQ

Question 1.
If \(\left|\begin{array}{cc}
x & 2 \\
18 & x
\end{array}\right|=\left|\begin{array}{cc}
6 & 2 \\
18 & 6
\end{array}\right|\), then x is equal to
1) 6
2) ±6
3) -6
4) 0
Solution:
2) ±6
G.E = x2 – 36 = 36 – 36 ⇒ x2 – 36 = 0 ⇒ x2 = 36 ⇒ x = ±6

Question 2.
If A is 3 × 3 matrix and det (3A) = k (deta A), then k =
1) 9
2) 6
3) 1
4) 27
Solution:
4) 27
Given A3 × 3 ∴ |3A| = 33|A| = 27 (det A) = k (det A) ⇒ k = 27

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 3.
Value of k, which \(\) is singular
1) 4
2) -4
3) ±4
4) 0
Solution:
3) ±4
If A is singular |A| = 0 ⇒ \(\left|\begin{array}{ll}
\mathrm{k} & 2 \\
8 & \mathrm{k}
\end{array}\right|\) = 0 ⇒ k2 – 16 = 0 ⇒ k = ±4

Question 4.
The area of a triangle with vertices (-3, 0), (0, 3) and (0, k) is 9 sq. units the value of k will be
1) 9
2) 3
3) -9
4) 6
Solution:
1) 9
Area of the triangle formed by (x1, y1) (x2, y2) (x3, y3) is
= \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
1 & x_1 & y_1 \\
1 & x_2 & y_2 \\
1 & x_3 & y_3
\end{array}\right|=9 \Rightarrow \frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
1 & -3 & 0 \\
1 & 0 & 3 \\
1 & 0 & k
\end{array}\right|=9 \Rightarrow\left|\begin{array}{ccc}
1 & -3 & 0 \\
1 & 0 & 3 \\
1 & 0 & k
\end{array}\right|\) = 18 ⇒ 3|k – 3| = 18 ⇒ |k – 3| = 6
k – 3 = 6 ⇒ k = 9; k – 3 = -6 ⇒ k = -3

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 5.
If A is square matrix of order 3 and |A| = -4, then |adj A| is equal to
1) -4
2) 4
3) -16
4) 16
Solution:
4) 16
If An×n, then |AdjA| = |A|n-1
We have A3×3 ∴ |AdjA| = (|A|)2 = (-4)2 = 16

Question 6.
If area of triangle is 35 sq units with vertices (2, -6), (5, 4) and (k, 4). Then k is
1) 12
2) -2
3) -12, -2
4) 12, -2
Solution:
4) 12, -2
Area of triangle = 35
⇒ \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
1 & 2 & -6 \\
1 & 5 & 4 \\
1 & \mathrm{k} & 4
\end{array}\right|\) = 35 ⇒ |1(20 – 4k) – 2(4 – 4) – 6(k – 5)| = 70
⇒ 20 – 4k + 0 – 6k + 30 = ±70 ⇒ 50 – 10k = ±70 ⇒ 5 – k = ±7
5 – k = 7 ⇒ k = -2; 5 – k = -7 ⇒ k = 12

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 7.
If A = \(\left|\begin{array}{lll}
a_{11} & a_{12} & a_{13} \\
a_{21} & a_{22} & a_{23} \\
a_{31} & a_{32} & a_{33}
\end{array}\right|\) and Aij is Cofactors of aij then value of ∆ is given by
1) a11A31 + a11A32 + a13A33
2) a11A11 + a12A21 + a13A31
3) a21A11 + a22A12 + a23A13
4) a11A11 + a21A21 + a31A31
Solution:
4) a11A11 + a21A21 + a31A31
∆ = Determinant of a mathix
= sum of the products of the elements of a row (or) column with the corresponding co-factors = (a11)A11 + (a12)A12 + (a31)A31 [using 1st row]

Question 8.
Let A be a nonsingular square matrix of order 3 × 3. Then |adj A| is equal to
1) |A|
2) |A|2
3) |A|3
4) 3|A|
Solution:
2) |A|2
If An×n, then |AdjA| = |A|n-1
We have A3×3 ∴ |AdjA| = |A|2

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 9.
If A is an invertible matrix of order 2, then det (A-1) is equal to
1) det(A)
2) \(\frac{1}{{det}(\mathrm{~A})}\)
3) 1
4) 0
Solution:
2) \(\frac{1}{{det}(\mathrm{~A})}\)
A2×2, and A, exists ∵ AA-1 = A-1A = I
Consider AA-1 = I
|AA-1| = |I| ⇒ |A||A-1| = I ⇒ |A-1| = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}\) ⇒ det(A-1| = \(\frac{1}{{det} A}\)

Question 10.
If x, y, z are nonzero real numbers, then the inverse of matrix A = \(\left[\begin{array}{lll}
x & 0 & 0 \\
0 & y & 0 \\
0 & 0 & z
\end{array}\right]\) is
1) \(\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
2) \(x y z\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
3) \(\frac{1}{\mathrm{xyz}}\left[\begin{array}{ccc}
\mathrm{x} & 0 & 0 \\
0 & \mathrm{y} & 0 \\
0 & 0 & \mathrm{z}
\end{array}\right]\)
4) \(\frac{1}{\mathrm{xyz}}\left[\begin{array}{lll}
1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{array}\right]\)
Solution:
1) \(\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
If A = diag[a b c] then A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}\) AdjA = \(\left[\begin{array}{lll}
a^{-1} & b^{-1} & c^{-1}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
1 / a & 0 & 0 \\
0 & 1 / b & 0 \\
0 & 0 & 1 / c
\end{array}\right]\)
∴ A = \(\left[\begin{array}{lll}
x & 0 & 0 \\
0 & y & 0 \\
0 & 0 & z
\end{array}\right]\) = diag [x y z]
⇒ A-1 = diag\(\left[\begin{array}{lll}
x^{-1} & y^{-1} & z^{-1}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)

Determinants MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 4

Question 11.
Let A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & \sin \theta & 1 \\
-\sin \theta & 1 & \sin \theta \\
-1 & -\sin \theta & 1
\end{array}\right]\), where 0 ≤ θ ≤ 2π. Then
1) Det(A) = 0
2) Det(A) ∈ (2, ∞)
3) Det(A) ∈ (2, 4)
4) Det(A) ∈ [2, 4]
Solution:
4) Det(A) ∈ [2, 4]
|A| = 1(1 + sin2θ) – sinθ[-sin θ + sin θ] + 1[sin2 θ + 1]
= 1 + sin2 θ – 0 + sin2 θ + 1 = 2 + 2sin2 θ
⇒ det A = 2 + 2sin2 θ
∵ 0 ≤ sin2 θ ≤ 1 ⇒ 0 ≤ 2sin2 θ ≤ 2 ⇒ 0 + 2 ≤ (2 + 2sin2 θ) ≤ 2 + 2 ⇒ 2 ≤ |A| ≤ 4
⇒ |A| ∈ [2, 4]

Matrices MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 3

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 3 Matrices MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Matrices MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
A = [aij]m×n is a square matrix, if
1) m < n
2) m > n
3) m = n
4) m = n2
Solution:
3) m = n
In a square matrix, the number of rows is equal to the number of columns.
∴ A = [aij]m×n is a square matrix, if m = n.

Question 2.
Which of the given values of x and y make the following pair of matrices equal \(\left[\begin{array}{cc}
3 x+2 & 5 \\
y+1 & 2-3 x
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
0 & y-2 \\
8 & 4
\end{array}\right]\)
1) x = \(\frac{-1}{3}\), y = 7
2) y = 7, x = \(\frac{2}{3}\)
3) y = 7, x = \(\frac{-2}{3}\)
4) x = \(\frac{-1}{3}\), y = \(\frac{-2}{3}\)
Solution:
3) y = 7, x = \(\frac{-2}{3}\)
Equating the corresponding elements, in the given matrices, we get
3x + 2 = 0 ⇒ 3x = -2 ⇒ x = \(\frac{-2}{3}\); 2 – 3x = 4 ⇒ x = \(\frac{-2}{3}\)
y – 2 = 5 ⇒ y = 7; y + 1 = 8 ⇒ y = 7

Matrices MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 3

Question 3.
The number of all possible matrices of order 3 × 3 with each entry 0 or 1 is:
1) 27
2) 18
3) 81
4) 512
Solution:
4) 512
Matrix of the order 3 × 3 has 9 elements and each of these elements can be either 0 or 1.
Now, each of the 9 elements can be filled in two possible ways.
Hence, by the multiplication principle, the required number of possible matrices is 29 = 512.

Question 4.
Assume Y, W, P are matrices of order 3 × k, n ×3, p × k respectively.
The restriction on n, k and p so that PY + WY will be defined are:
1) k = 3, p = n
2) k is arbitrary, p = 2
3) p is arbitrary, k = 3
4) k = 2, p = 3
Solution:
1) k = 3, p = n
\(\underset{p \times k}{P} \underset{3 \times k}{Y}+\underset{n \times 3}{W} \underset{3 \times k}{Y}\) has to be deflned
i) If k = 3 then PY is defined (PYp×k)
ii) If n = p then WY is defined (WYp×k )
⇒ PY + WY (addition of matrices of same order) will be defined when k = 3, p = n.

Matrices MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 3

Question 5.
Assume X, Z are matrices of order 2 × n, 2 × p respectively.
If n = p, then the order of the matrix 7X – 5Z is
1) p ×2
2) 2 × n
3) n × 3
4) p × n
Solution:
2) 2 × n
Given X2×n ⇒ order of 7X is 2 × n
Given Z2×p ⇒ order of 5Z is 2 × p.
Also p = n ⇒ order of 7X – 5Z is 2 × p (or) 2 × n

Question 6.
If A, B are symmetric matrices of same order, then AB – BA is a
1) Skew symmetric matrix
2) Symmetric matrix
3) Zero matrix
4) Identity matrix
Solution:
1) Skew symmetric matrix
If A, B are symmetric matrices of same order, then A’ =A and B’ = B ………(1)
Now consider(AB – BA)’ = (AB)’ – (BA)’ [∵ (A – B)’ = A’ – B’ ]
=B’A’ – A’B’ [∵ (AB)’ = B’A’]
= BA – AB [from(1)] = -(AB – BA) ∴ (AB – BA)’ = -(AB – BA)
Thus, AB – BA is a skew symmetric matrix.

Matrices MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 3

Question 7.
If A = \(\left[\begin{array}{cc}
\cos \alpha & -\sin \alpha \\
\sin \alpha & \cos \alpha
\end{array}\right]\) and A + A’ = I, then the value of α is
1) \(\frac{\pi}{6}\)
2) \(\frac{\pi}{3}\)
3) π
4) \(\frac{3\pi}{2}\)
Solution:
2) \(\frac{\pi}{3}\)
Given that A = \(\left[\begin{array}{cc}
\cos \alpha & -\sin \alpha \\
\sin \alpha & \cos \alpha
\end{array}\right] \Rightarrow A^{\prime}=\left[\begin{array}{cc}
\cos \alpha & \sin \alpha \\
-\sin \alpha & \cos \alpha
\end{array}\right]\)
Now, A + A’ = I
∴ \(\left[\begin{array}{cc}
\cos \alpha & -\sin \alpha \\
\sin \alpha & \cos \alpha
\end{array}\right]+\left[\begin{array}{cc}
\cos \alpha & \sin \alpha \\
-\sin \alpha & \cos \alpha
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right] \Rightarrow\left[\begin{array}{cc}
2 \cos \alpha & 0 \\
0 & 2 \cos \alpha
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right]\)
Equating the corresponding elements of the two matrices, we get
2cosα = 1 ⇒ cos α = \(\frac{1}{2}\) ⇒ α = cos-1\(\left(\frac{1}{2}\right)\) ⇒ α = \(\frac{\pi}{3}\)

Question 8.
Matrices A and B will be inverse of each other only if
1) AB = BA
2) AB = BA = O
3) AB = O, BA = I
4) AB = BA = I
Solution:
4) AB = BA = I
From the definition of Inverse of a matrix, two matrices A and B are inverses of each other only when AB = BA = I.

Matrices MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 3

Question 9.
If A = \(\left[\begin{array}{cc}
\alpha & \beta \\
-\gamma & \alpha
\end{array}\right]\) is such that A2 = I, then
1) 1 + α2 + βγ = 0
2) 1 – α2 + βγ = 0
3) 1 – α2 – βγ = 0
4) 1 + α2 – βγ = 0
Solution:
3) 1 – α2 – βγ = 0
Given that A = \(\left[\begin{array}{cc}
\alpha & \beta \\
\gamma & -\alpha
\end{array}\right]\)
A2 = A.A = \(\left[\begin{array}{cc}
\alpha & \beta \\
\gamma & -\alpha
\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}
\alpha & \beta \\
\gamma & -\alpha
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
\alpha^2+\beta \gamma & \alpha \beta-\alpha \beta \\
\alpha \gamma-\alpha \gamma & \beta \gamma+\alpha^2
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
\alpha^2+\beta \gamma & 0 \\
0 & \beta \gamma+\alpha^2
\end{array}\right]\)
Now A2 = I. Hence \(\left[\begin{array}{cc}
\alpha^2+\beta \gamma & 0 \\
0 & \beta \gamma+\alpha^2
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right]\)
Equating the corresponding elements, we get
α2 + βγ = 1 ⇒ α2 + βγ – 1 = 0 ⇒ 1 – α2 – βγ = 0

Question 10.
If the matrix A is both symmetric and skew symmetric, then
1) A is a diagonal matrix
2) A is a zero matrix
3) A is a square matrix
4) None of these
Solution:
2) A is a zero matrix
Given that the matrix A is both symmetric and skew symmetric.
So A’ = A and A’ = -A
∴ A + A = O ⇒ 2A = O ⇒ A = O ∴ A is a zero matrix

Matrices MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 3

Question 11.
If A is square matrix such that A2 = A, then (I + A)3 – 7 A is equal to
1) A
2) I – A
3) I
4) 3A
Solution:
3) 1
Given that the matrix A is a square matrix such that A2 = A
Now, (I + A)3 – 7A = I3 + A3 + 3I2A + 3A2I – 7A
= I + A2.A + 3A + 3A2 – 7A
= I + A.A + 3A + 3A – 7A [A2 = A]
= I + A2 – A = I + A – A = I [∵ A2 = A]
Hence, (I + A)3 – 7A = I

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Inverse Trigonometric Functions MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
If sin-1x = y , then
1) 0 ≤ y ≤ π
2) \(-\frac{\pi}{2}\) ≤ y ≤ \(\frac{\pi}{2}\)
3) 0 < y < π
4) \(-\frac{\pi}{2}\) < y < \(\frac{\pi}{2}\)
Solution:
2) \(-\frac{\pi}{2}\) ≤ y ≤ \(\frac{\pi}{2}\)
We know that range of the principle value of \(\sin ^{-1} x=\left[-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}\right]\)
Given that sin-1 x = y, ∴ \(-\frac{\pi}{2} \leq y \leq \frac{\pi}{2}\)

Question 2.
tan-1\(\sqrt{3}\) – sec-1(-2) is equal to
1) π
2) \(-\frac{\pi}{3}\)
3) \(\frac{\pi}{3}\)
4) \(\frac{2 \pi}{3}\)
Solution:
2) \(-\frac{\pi}{3}\)
Formula: sec-1(-x) = -sec-1x;
tan-1\(\sqrt{3}\) – sec-1(-2) = tan-1\(\sqrt{3}\) – (π – sec-12) = 60° – 180° = -60° = \(\frac{-\pi}{3}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 3.
cos-1(cos\(\frac{7 \pi}{6}\)) is equal to
1) \(\frac{7 \pi}{6}\)
2) \(\frac{5 \pi}{6}\)
3) \(\frac{\pi}{6}\)
4) \(\frac{\pi}{6}\)
Solution:
2) \(\frac{5 \pi}{6}\)
\(\frac{7 \pi}{6}=\pi+\frac{\pi}{6}\) and cos-1(-x) = π – cos-1x
∴ cos-1 \(\cos \frac{7 \pi}{6}=\cos ^{-1}\left[\cos \left(\pi+\frac{\pi}{6}\right)\right]=\cos ^{-1}\left[-\cos \frac{\pi}{6}\right]=\pi-\cos ^{-1}\left(\cos \frac{\pi}{6}\right)=\pi-\frac{\pi}{6}=\frac{5 \pi}{6}\)

Question 4.
sin\(\left(\frac{\pi}{3}-\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)\right)\) is equal to
1) \(\frac{1}{2}\)
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{1}{4}\)
4) 1
Solution:
4) 1
Formula: sin-1(-x) = -sin-1(x)
\(\sin \left(\frac{\pi}{3}-\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)\right)=\sin \left[60^{\circ}+\sin \left(\frac{1}{2}\right)\right]\) = sin[60° + 30°] = sin 90° = 1

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 5.
tan-1\(\sqrt{3}\) – cot-1(\(-\sqrt{3}\)) is equal to
1) π
2) \(\frac{-\pi}{2}\)
3) 0
4) 2\(\sqrt{3}\)
Solution:
2) \(\frac{-\pi}{2}\)
Formula: cot-1(-x) = π – cot-1(x)
tan-1\(\sqrt{3}\) – cot-1(\(-\sqrt{3}\)) = tan-1(\(\sqrt{3}\)) – (π – cot-1(\(\sqrt{3}\)\frac{-\pi}{2})) = 60° – 180° + 30° = -90° = \(\frac{-\pi}{2}\)

Question 6.
sin(tan-1 x), |x| < 1 is equal to
1) \(\frac{x}{\sqrt{1-x^2}}\)
2) \(\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\)
3) \(\frac{1}{\sqrt{1+x^2}}\)
4) \(\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}\)
Solution:
4) \(\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}\)
tan-1 x = θ ⇒ \(\frac{x}{1}=\tan \theta \Rightarrow \sin \theta=\frac{A B}{B C}=\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 7.
If sin-1(1 – x) – 2sin-1 x = \(\frac{\pi}{2}\), then x is equal to
1) 0, \(\frac{1}{2}\)
2) 1, \(\frac{1}{2}\)
3) 0
4) \(\frac{1}{2}\)
Solution:
3) 0
Formula: sin(90° + θ) = cosθ; cos2θ = 1 – 2sin2θ
G.E = \(\sin ^{-1}(1-x)=\frac{\pi}{2}+2 \sin ^{-1} x \Rightarrow(1-x)=\sin \left[\frac{\pi}{2}+2 \sin ^{-1} x\right]\)
⇒ 1 – x = cos(2sin-1 x) = 1 – 2(sin(sin-1 x))2 = 1 – 2x2
∴ 1 – x = 1 – 2x2 ⇒ 2x2 – x = 0 ⇒ x(2x – 1) = 0 x = 1,\(\frac{1}{2}\)

Question 8.
sin\(\left[\frac{\pi}{3}+\sin ^{-1}\left(\frac{-1}{2}\right)\right]\) is equal to:
1) 1
2) \(\frac{1}{2}\)
3) \(\frac{1}{3}\)
4) \(\frac{1}{4}\)
Solution:
2) \(\frac{1}{2}\)
sin-1\(\left(-\frac{1}{2}\right)\) = -30 and cos-1(-x) = π – cos-1x
sin(60° – 30°) = sin30° = \(\frac{1}{2}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 9.
The principle value of \(\cos ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)+\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{\sqrt{2}}\right)\) is
1) \(\frac{\pi}{12}\)
2) π
3) \(\frac{\pi}{3}\)
4) \(\frac{\pi}{6}\)
Solution:
1) \(\frac{\pi}{12}\)
cos-1\(\left(\frac{1}{2}\right)\) – sin-1\(\left(\frac{1}{\sqrt{2}}\right)\) = 60° – 45° = 15° = \(\frac{\pi}{12}\)

Question 10.
The principle value of \(\tan ^{-1}\left(\tan \frac{9 \pi}{8}\right)\)
1) \(\frac{\pi}{8}\)
2) \(\frac{3\pi}{8}\)
3) \(\frac{-\pi}{8}\)
4) \(\frac{-3\pi}{8}\)
Solution:
1) \(\frac{\pi}{8}\)
\(\tan ^{-1}\left(\tan \left(\pi+\frac{\pi}{8}\right)\right)=\tan ^{-1}\left(\tan \left(\frac{\pi}{8}\right)\right)=\frac{\pi}{8}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 11.
The domain of the function cos-1(2x – 3) is
1) [-1, 1]
2) (1, 2)
3) (-1, 1)
4) [1, 2]
Solution:
4) [1, 2]
Formula: cos-1x is defined for x ∈ (-1, 1)
-1 ≤ (2x – 3) ≤ 1 ⇒ (3 – 1) ≤ 2x ≤ (3 + 1) ⇒ 2 ≤ 2x ≤ 4 ⇒ 1 ≤ x ≤ 2 x ∈ [1, 2]

Question 12.
The value of \(\sin ^{-1}\left(\cos \frac{3 \pi}{5}\right)\)
1) \(\frac{\pi}{10}\)
2) \(\frac{3 \pi}{5}\)
3) \(-\frac{\pi}{10}\)
4) \(-\frac{3 \pi}{5}\)
Solution:
3) \(-\frac{\pi}{10}\)
Formula: cosθ = sin(90° – θ)
\(\sin ^{-1}\left(\cos \frac{3 \pi}{5}\right)=\sin ^{-1}\left[\sin \left(\frac{\pi}{2}-\frac{3 \pi}{5}\right)\right]=\sin ^{-1}\left[\sin \left(\frac{-\pi}{10}\right)\right]=-\frac{\pi}{10}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 13.
The principle value of tan-1(-1) is
1) \(\frac{\pi}{4}\)
2) \(-\frac{\pi}{4}\)
3) \(\frac{\pi}{2}\)
4) \(\frac{\pi}{3}\)
Solution:
2) \(-\frac{\pi}{4}\)
Formula: tan-1(-x) = -tan-1x
tan-1(-1) = -tan-1(1) = \(-\frac{\pi}{4}\)

Question 14.
The principle value of \(\cos ^{-1}\left(\cos \frac{13 \pi}{6}\right)\) is
1) \(\frac{13 \pi}{6}\)
2) \(\frac{\pi}{2}\)
3) \(\frac{\pi}{3}\)
4) \(\frac{\pi}{6}\)
Solution:
4) \(\frac{\pi}{6}\)
\(\cos ^{-1}\left(\cos \frac{13 \pi}{6}\right)=\cos ^{-1}\left[\cos \left(2 \pi+\frac{\pi}{6}\right)\right]=\cos ^{-1}\left[\cos \left(\frac{\pi}{6}\right)\right]=\frac{\pi}{6}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 15.
The simplest form of \(\tan ^{-1}\left[\frac{\sqrt{1+\mathrm{x}}-\sqrt{1-\mathrm{x}}}{\sqrt{1+\mathrm{x}}+\sqrt{1-\mathrm{x}}}\right.\) is
1) \(\frac{\pi}{4}-\frac{\pi}{2}\)
2) \(\frac{\pi}{4}+\frac{\pi}{2}\)
3) \(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2} \cos ^{-1} x\)
4) \(\frac{\pi}{4}+\frac{\pi}{2} \cos ^{-1} x\)
Solution:
3) \(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2} \cos ^{-1} x\)
Put x = cos2θ ⇒ 2θ = cos-1x ⇒ θ = \(\frac{1}{2}\)cos-1x
\(\frac{\sqrt{1+x}-\sqrt{1-x}}{\sqrt{1+x}+\sqrt{1-x}}=\frac{\sqrt{1+\cos 2 \theta}-\sqrt{1-\cos 2 \theta}}{\sqrt{1+\cos 2 \theta}+\sqrt{1-\cos 2 \theta}}=\frac{\sqrt{2 \cos ^2 \theta}-\sqrt{2 \sin ^2 \theta}}{\sqrt{2 \cos ^2 \theta}+\sqrt{2 \sin ^2 \theta}}\)
= \(\frac{\cos \theta-\sin \theta}{\cos \theta+\sin \theta}=\frac{1-\tan \theta}{1+\tan \theta}=\tan \left(\frac{\pi}{4}-\theta\right)\)
∴ \(\tan ^{-1}\left(\frac{\sqrt{1+x}-\sqrt{1-x}}{\sqrt{1+x}+\sqrt{1-x}}\right)=\frac{\pi}{4}-\theta=\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2} \cos ^{-1} x\)

Relations and Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 1

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 1 Relations and Functions MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Relations and Functions MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
Let R he the relation in the set {1, 2, 3, 4} given by I
R = {(1, 2), (2, 2), (1, 1), (4,4), (1, 3), (3, 3), (3, 2)). Choose the correct answer.
1) R is reflexive and symmetric but not transitive.
2) R Is reflexive and transitive but not symmetric.
3) R is symmetric and transitive but not reflexive.
4)R is an equivalence relation.
Solution:
2) R Is reflexive and transitive but not symmetric.
Let A= {1, 2, 3, 4} and R = {(1, 2), (2, 2), (1, 1), (4, 4), (1, 3), (3, 3), (3, 2)}
(i) (a, a) ∈ R for every a ∈A. So, R is reflexive.
(ii) (1, 2) ∈ R but (2, 1)∉ R. So, R is not symmetric.
(iii) (a, b), (b, c) ∈ R⇒ (a, c) ∈ R ∀ a, b, c ∈ A. So, R is transitive.
R is reflexive and transitive but not symmetric.

Question 2.
Let R be the relation in the set N given by R = {(a, b): a = b – 2. b > 6}.
Choose the correct answer.
1) (2, 4) ∈ R
2) (3, 8) ∈ R
3) (6, 8) ∈ R
4) (8, 7) ∈ R
Solution:
3) (6, 8) ∈ R
Given set is the set of Natural numbers N
Given that b > 6 ⇒ b = 7, 8, 9, … and a = b – 2,
Now, b = 7 ⇒ a = 7 – 2 = 5; (5, 7) ∈ R
b = 8 ⇒ a = 8 – 2 = 6; (6, 8) ∈ R

Relations and Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 1

Question 3.
Let f : R → R be defined as f(x) = x4. Choose the correct answer.
1) f is one-one onto
2) f is many-one onto
3) f is one-one but not onto
4) f is neither one-one nor onto.
Solution:
4) f is neither one-one nor onto.
f: R → R and f(x) = x4
⇒ f(-1) = (-1)4 =1; f(1) = 14 = 1
∴ f is not – one – one
Also x4 ≥ 0 (Domain) ⇒ Range = [0, ∞) co-domain ∀ x ∈ R
⇒ f is not onto ∴ f is neither one-one nor onto

Question 4.
Let f : R → R be defined as f (x) = 3x. Choose the correct answer.
1) f is one-one onto
2) f is many-one onto
3) f is one-one but not onto
4) f is neither one-one nor onto.
Solution:
1) f is one-one onto
f: R → R and f(x) = 3x . This is a linear function of the form f(x) = ax + b
⇒ f is both one-one and onto

Relations and Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 1

Question 5.
Let A = {1, 2, 3}. Then number of relations containing (1, 2) and (1, 3) which are reflexive and symmetric but not transitive is
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Solution:
1) 1
The given set is A= {1, 2, 3}
The smallest relation containing (1, 2) and (1, 3) which are reflexive and symmetric but not transitive is given by R={(1, 1), (2, 2), (3, 3), (1, 2), (1, 3), (2, 1), (3, 1)}
(i) {(1, 1), (2, 2), (3, 3)} ∈ R ⇒R is reflexive.
(ii) {(1, 2), (2, l)} ∈ R and {(1, 3)(3, 1)} ∈ R ⇒ R is symmetric.
(iii) {(3, 1), (1, 2)} ∈ R but (3, 2) ∉ R ⇒ R is not transitive.
Now, if we add only any of the two pairs (3, 2) and (2, 3) (or both) to relation R,
then relation R will become transitive.
Hence, the total number of desired relations is one.

Question 6.
Let A = {1, 2, 3}. Then number of equivalence relations containing (1, 2) is
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Solution:
2) 2
The given set is A-{1, 2, 3}
The smallest equivalence relation containing (1, 2) is given by:
R1 = {(1, 1), (2, 2), (3, 3), (1, 2), (2, 1)}
Now, we are left with only four other pairs (2, 3), (3, 2), (1, 3) and (3, 1).
If we add any one pair say(2, 3) to R1, then for symmetry we must add (3, 2), and for transitivity we are required to add (1, 3) and (3, 1).
Hence, the only equivalence relation (bigger than R1) is the universal relation. This shows that the total number of equivalence relations containing (1.2) is two.

Relations and Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 1

Question 7.
Set A has 3 elements and the set B has 4 elements. Then the number of injective mappings that can be defined from A to B :
1) 144
2) 12
3) 24
4) 64
Solution:
3) 24
n(A) = 3, n(B) = 4
no.of injective mappings from A to B = n(B)Pn(A) = 4P3 = 4 × 3 × 2 = 24

Question 8.
Let A = {3, 5}. Then the number of reflexive relations on set A is
1) 2
2) 4
3) 0
4) 8
Solution:
2) 4
A = {3, 5}
A × A ={3, 5} × {3, 5} == {(3, 3), (5, 5), (3, 5), (5, 3)}
Here, reflexive relations are
R1 = {(3, 3) (5, 5)}; R2 = {(3, 3) (5, 5) (3, 5)};
R3 = {(3, 3) (5, 5) (5, 3)}; R4 = {(3, 3) (5, 5) (3, 5) (5, 3)};
∴ Number of reflexive relations on set A is 4.

Relations and Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 1

Question 9.
Let f : R → R be the function defined by f(x) = \(\frac{2 x-1}{2}\) and g: R → R be another function defined by g(x) = x + 2, then (gof) \(\left(\frac{3}{2}\right)\) is
1) 2
2) 3
3) \(\frac{7}{2}\)
4) \(\frac{5}{2}\)
Solution:
2) 3
g of \(\left(\frac{3}{2}\right)=g\left[f\left(\frac{3}{2}\right)\right]=g\left[\frac{2 \times \frac{3}{2}-1}{2}\right]=g\left[\frac{2}{2}\right]\)
= g(1) = 1 + 2 = 3

Question 10.
If f(x) = \(\) then f-1(x) is .
1) \(\frac{4}{2 x+3}\)
2) \(\frac{2 x-3}{4}\)
3) 2x + 3
4) \(\frac{4 x-3}{2}\)
Solution:
4) \(\frac{4 x-3}{2}\)
Put f-1(x) = y …………. (1) ⇒ x = f(y)
x = \(\frac{2 y+3}{4}\) ⇒ 4x = 2y + 3 ⇒ 2y = 4x – 3 ⇒ y = \(\frac{4 x-3}{2}\)
∴ f-1(x) = \(\frac{4 x-3}{2}\) (∵ from(1))

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 10 Vector Algebra Exercise 10e Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Vector Algebra Solutions Exercise 10e

I.

Question 1.
Write down a unit vector in XY-plane, making an angle of 30° with the positive direction of x-axis.
Solution:
Let the unit vector be taken as \(\overrightarrow{\mathrm{r}}=\cos \theta \hat{\mathrm{i}}+\sin \theta \hat{\mathrm{j}}\), where θ is angle with positive x-axis.
[∵ cos2θ + sin2θ = 1]
∴ \(\overrightarrow{\mathrm{r}}=\cos 30^{\circ} \hat{\mathrm{i}}+\sin 30^{\circ} \hat{\mathrm{j}}=\frac{\sqrt{3}}{2} \hat{\mathrm{i}}+\frac{1}{2} \hat{\mathrm{j}}\)

Question 2.
Find the scalar components and magnitude of the vector joining the points P(x1, y1, z1) and Q(x2, y2, z2).
Solution:
Given that P(x1, y1, z1) and Q(x2, y2, z2) ⇒ \(\overrightarrow{O P}=x_1 \hat{i}+y_1 \hat{j}+z_1 \hat{k} \text { and } \overrightarrow{O Q}=x_2 \hat{i}+y_2 \hat{j}+z_2 \hat{k}\)
∴ \(\overrightarrow{\mathrm{PQ}}=\overrightarrow{\mathrm{OQ}}-\overrightarrow{\mathrm{OP}}=\left(\mathrm{x}_2-\mathrm{x}_1\right) \hat{\mathrm{i}}+\left(\mathrm{y}_2-\mathrm{y}_1\right) \hat{\mathrm{j}}+\left(\mathrm{z}_2-\mathrm{z}_1\right) \hat{\mathrm{k}}\)
⇒ \(|\overrightarrow{\mathrm{PQ}}|=\sqrt{\left(\mathrm{x}_2-\mathrm{x}_1\right)^2+\left(\mathrm{y}_2-\mathrm{y}_1\right)^2+\left(\mathrm{z}_2-\mathrm{z}_1\right)^2}\)
Hence, the scalar components of the vectors are (x2 – x1), (y2 – y1), (z2 – z1)
and magnitude of the vector is \(\sqrt{\left(x_2-x_1\right)^2+\left(y_2-y_1\right)^2+\left(z_2-z_1\right)^2}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions

Question 3.
A girl walks 4 km towards west, then she walks 3 km in a direction 30° east of north and stops. Determine the girl’s displacement from her initial point of departure.
Solution:
Let O and B be the initial and final positions of the girl, respectively. Then, the girl’s position can be shown by the adjacent diagram. \(\overrightarrow{\mathrm{OA}}=-4 \hat{\mathrm{i}}\)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions-1
Hence, the girl’s displacement from her intial point of departure is \(\overrightarrow{\mathrm{d}}=\frac{-5}{2} \hat{\mathrm{i}}+\frac{3 \sqrt{3}}{2} \hat{\mathrm{j}}\)

Question 4.
If \(\vec{a}=\vec{b}+\vec{c}\), then is it true that \(|\vec{a}|=|\vec{b}|+|\vec{c}|\)? Justify your answer.
Solution:
No. If \(\vec{a}=\vec{b}+\vec{c}\), then they form a triangle.
In ABC, \(\overrightarrow{\mathrm{CB}}=\overrightarrow{\mathrm{a}}, \overrightarrow{\mathrm{CA}}=\overrightarrow{\mathrm{b}}, \overrightarrow{\mathrm{AB}}=\overrightarrow{\mathrm{c}}\)
From triangle law of addition of vectors we have \(\vec{a}=\vec{b}+\vec{c}\)
From triangle inequality we have \(|\vec{a}|<|\vec{b}|+|\vec{c}|\)
Hence, it is not true that \(|\vec{a}|=|\vec{b}|+|\vec{c}|\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions

Question 5.
Find the value of x for which \(x(\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}})\) is a unit vector.
Solution:
If \(x(\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}})\) is a unit vector then
\(|x(\hat{i}+\hat{j}+\hat{k})|=1 \Rightarrow \sqrt{x^2+x^2+x^2}=1 \Rightarrow \sqrt{3 x^2}=1 \Rightarrow \sqrt{3} x=1 \Rightarrow x= \pm \frac{1}{\sqrt{3}}\)

Question 6.
Find a vector of magnitude 5 units, and parallel to the resultant of the vectors \(\overrightarrow{\mathbf{a}}=2 \hat{\mathbf{i}}+3 \hat{\mathbf{j}}-\hat{\mathbf{k}} \text { and } \overrightarrow{\mathbf{b}}=\hat{\mathbf{i}}-2 \hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\)
Solution:
Given vectors \(\overrightarrow{\mathbf{a}}=2 \hat{\mathbf{i}}+3 \hat{\mathbf{j}}-\hat{\mathbf{k}} \text { and } \overrightarrow{\mathbf{b}}=\hat{\mathbf{i}}-2 \hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\)
Let vectors \(\overrightarrow{\mathbf{c}}\) be the resultant of vectors \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\)
∴ \(\vec{c}=\vec{a}+\vec{b}=2 \hat{i}+3 \hat{j}-\hat{k}+\hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k}=3 \hat{i}+\hat{j}+0 \hat{k}\)
∴ Required vector of magnitude 5 units and parallel to the resultant of the vectors \(\overrightarrow{\mathrm{c}}=\overrightarrow{\mathrm{a}}+\overrightarrow{\mathrm{b}}\)
\(5 \hat{\mathrm{c}}=5 \frac{\overrightarrow{\mathrm{c}}}{|\overrightarrow{\mathrm{c}}|}=5\left(\frac{3 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}}+0 \hat{\mathrm{k}}}{\sqrt{9+1+0}}\right)=\frac{5}{\sqrt{10}}(3 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}})=\frac{5}{\sqrt{10}} \frac{\sqrt{10}}{\sqrt{10}}(3 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}})=\frac{5}{10} \sqrt{10}(3 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}})\)
= \(\frac{\sqrt{10}}{2}(3 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}})=\frac{3}{2} \sqrt{10 \mathrm{i}}+\frac{\sqrt{10}}{2} \hat{\mathrm{j}} .\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions

Question 7.
If \(\overrightarrow{\mathbf{a}}=\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}, \overrightarrow{\mathbf{b}}=2 \hat{\mathbf{i}}-\hat{\mathbf{j}}+3 \hat{\mathbf{k}} \text { and } \overrightarrow{\mathbf{c}}=\hat{\mathbf{i}}-2 \hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\) find a unit vector parallel to the vector \(2 \vec{a}-\vec{b}+3 \vec{c}\).
Solution:
Given vectors are \(\vec{a}=\hat{i}+\hat{j}+\hat{k}, \vec{b}=2 \hat{i}-\hat{j}+3 \hat{k}, \vec{c}=\hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k}\)
Let \(\vec{d}=2 \vec{a}-\vec{b}+3 \vec{c}=2(\hat{i}+\hat{j}+\hat{k})-(2 \hat{i}-\hat{j}+3 \hat{k})+3(\hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k})=2 \hat{i}+2 \hat{j}+2 \hat{k}-2 \hat{i}+\hat{j}-3 \hat{k}+3 \hat{i}-6 \hat{j}+3 \hat{k}\)
∴ \(\hat{d}=3 \hat{i}-3 \hat{j}+2 \hat{k}\)
A unit vector parallel to the vector \(\overrightarrow{\mathrm{d}}=3 \hat{\mathrm{i}}-3 \hat{\mathrm{j}}+2 \hat{\mathrm{k}} \text { is } \hat{\mathrm{d}}=\frac{\overrightarrow{\mathrm{d}}}{|\overrightarrow{\mathrm{~d}}|}\)
= \(\frac{3 \hat{i}-3 \hat{j}+2 \hat{k}}{\sqrt{9+9+4}}=\frac{3 \hat{i}-3 \hat{j}+2 \hat{k}}{\sqrt{22}}=\frac{3}{\sqrt{22}} \hat{i}-\frac{3}{\sqrt{22}} \hat{j}+\frac{2}{\sqrt{22}} \hat{k}\)

Question 8.
Show that the direction cosines of a vector equally inclined to the axes OX, OY and OZ are \(\pm\left(\frac{1}{\sqrt{3}}, \frac{1}{\sqrt{3}}, \frac{1}{\sqrt{3}}\right)\)
Solution:
Let a vector be equally inclined to OX, OY and OZ at an angle α
So, the DCs of the vectors are cosα, cosα, and cosα
∴ cos2α + cos2α + cos2α = 1 ⇒ 3 cos2α = 1 ⇒ cos2α = \(\frac{1}{3}\) ⇒ cosα = \(\pm \frac{1}{\sqrt{3}}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions

II.

Question 1.
Show that the points A(1, -2, -8), B(5, 0, -2) and C(11, 3, 7) are collinear, and find the ratio in which B divides AC.
Solution:
Given points are A(1, -2, -8), B(5, 0, -2) C(11, 3, 7)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions-2
On equating the corresponding components, we get
⇒ 5(λ + 1) = (11λ + 1) ⇒ 5λ + 5 = 11λ + 1 ⇒ 6λ = 4 ⇒ λ = \(\frac{2}{3}\). Thus, the ratio is 2 : 3

Question 2.
Find the position vector of a point R which divides the line joining two points P and Q whose position vectors are \((2 \vec{a}+\vec{b}) \text { and }(\vec{a}-3 \vec{b})\) externally in the ratio 1 : 2. Also, show that P is the mid point of the line segment RQ.
Solution:
We have \(\overrightarrow{\mathrm{OP}}=2 \overrightarrow{\mathrm{a}}+\overrightarrow{\mathrm{b}} \text { and } \overrightarrow{\mathrm{OQ}}=\overrightarrow{\mathrm{a}}-3 \overrightarrow{\mathrm{~b}}\)
It is given that point R divides a line segment joining two points P and Q externally in the ratio 1 : 2.
Then, by using the section formula, we get
\(\overrightarrow{\mathrm{OR}}=\frac{2(\overrightarrow{\mathrm{OP}})-1 \overrightarrow{\mathrm{OQ}}}{2-1}=\frac{2(2 \overrightarrow{\mathrm{a}}+\overrightarrow{\mathrm{b}})-(\overrightarrow{\mathrm{a}}-3 \overrightarrow{\mathrm{~b}})}{2-1}=\frac{4 \overrightarrow{\mathrm{a}}+2 \overrightarrow{\mathrm{~b}}-\overrightarrow{\mathrm{a}}+3 \overrightarrow{\mathrm{~b}}}{1}=3 \overrightarrow{\mathrm{a}}+5 \overrightarrow{\mathrm{~b}}\)
Hence, the position vector of R is \(3 \overrightarrow{\mathrm{a}}+5 \overrightarrow{\mathrm{~b}}\)
Thus, the position vector of midpoint of RQ = \(\frac{\overrightarrow{\mathrm{OQ}}+\overrightarrow{\mathrm{OR}}}{2}\)
\(R Q=\frac{\overrightarrow{\mathrm{OQ}}+\overrightarrow{\mathrm{OR}}}{2}=\frac{(\overrightarrow{\mathrm{a}}-3 \overrightarrow{\mathrm{~b}})+(3 \overrightarrow{\mathrm{a}}+5 \overrightarrow{\mathrm{~b}})}{2}=2 \overrightarrow{\mathrm{a}}+\overrightarrow{\mathrm{b}}\)
Thus, P is the midpoint of line segment RQ.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions

Question 3.
The two adjacent sidt s of a parallelogram are \(2 \hat{i}-4 \hat{j}+5 \hat{k} \text { and } \hat{i}-2 \hat{j}-3 \hat{k}\). Find the unit vector parallel to its diagonal. Also, find its area.
Solution:
Let \(\vec{a}=2 \hat{i}-4 \hat{j}+5 \hat{k}, \quad \vec{b}=\hat{i}-2 \hat{j}-3 \hat{k}\)
Diagonal of the parallelogram is \(\vec{a}+\vec{b}\)
⇒ \(\vec{a}+\vec{b}=2 \hat{i}-4 \hat{j}+5 \hat{k}+\hat{i}-2 \hat{j}-3 \hat{k}=(2+1) \hat{i}+(-4-2) \hat{j}+(5-3) \hat{k}=3 \hat{i}-6 \hat{j}+2 \hat{k}\)
So the unit vector parallel to the diagonal is \(\frac{\vec{a}+\vec{b}}{|\vec{a}+\vec{b}|}\)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions-3

Question 4.
Let \(\vec{i}=\hat{i}+4 \hat{j}+2 \hat{k}, \vec{b}=3 \hat{i}-2 \hat{j}+7 \hat{k} \text { and } \vec{c}=2 \hat{i}-\hat{j}+4 \hat{k}\). Find a vector d which is perpendicular to both \(\text { \vec{a} and } \vec{b}, \text { and } \vec{c} . \vec{d} =15\)
Solution:
Let \(\vec{d}=d_1 \hat{i}+d_2 \hat{j}+d_3 \hat{k}\) Since \(\overrightarrow{\mathrm{d}}\) is perpendicular to both \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) we have
\(\overrightarrow{\mathrm{d}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{a}}=0 \Rightarrow \mathrm{~d}_1+4 \mathrm{~d}_2+2 \mathrm{~d}_3=0\) ……(1)
\(\overrightarrow{\mathrm{d}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{~b}}=0 \Rightarrow 3 \mathrm{~d}_1-2 \mathrm{~d}_2+7 \mathrm{~d}_3=0\) …………(2)
Also it is given that \(\vec{c} \cdot \vec{d}=15 \Rightarrow 2 d_1-d_2+4 d_3=15\) ……..(3)
On solving (1),(2) and (3) we get \(d_1=\frac{160}{3}, d_2=-\frac{5}{3}, d_3=-\frac{70}{3}\)
∴ \(\overrightarrow{\mathrm{d}}=\frac{160}{3} \hat{\mathrm{i}}-\frac{5}{3} \hat{\mathrm{j}}-\frac{70}{3} \hat{\mathrm{k}}=\frac{1}{3}(160 \hat{\mathrm{i}}-5 \hat{\mathrm{j}}-70 \hat{\mathrm{k}})\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions

Question 5.
The scalar product of the vector \(\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\) with a unit vector along the sum of vectors \(2 \hat{i}+4 \hat{j}-5 \hat{k} \text { and } \lambda \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\) is equsil to one. Find the value of λ.
Solution:
We have \((2 \hat{i}+4 \hat{j}-5 \hat{k})+(\lambda \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k})=(2+\lambda) \hat{i}+6 \hat{j}-2 \hat{k}\)
Unit vector along \((2 \hat{i}+4 \hat{j}-5 \hat{k})+(\lambda \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k})\) is
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions-4
⇒ λ2 + 4λ + 44 = (λ + 6)2 ⇒ λ2 + 4x + 44 = λ2 + 12λ + 36 ⇒ 8λ = 8 ⇒ λ = 1

Question 6.
If \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) are mutually perpendicular vectors of equal magnitudes, show that the vector \(\overrightarrow{\mathbf{a}}+\overrightarrow{\mathbf{b}}+\overrightarrow{\mathbf{c}}\) is equally inclined to \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\)
Solution:
Given that \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) are mutually perpendicular vectors of equal magnitudes
⇒ \(\vec{a} \cdot \vec{b}=\vec{b} \cdot \vec{c}=\vec{c} \cdot \vec{a}=0\)
Let \(\vec{a}+\vec{b}+\vec{c}\) be inclined to \(\overrightarrow{\mathbf{a}}, \overrightarrow{\mathbf{b}}, \overrightarrow{\mathbf{c}}\) at angles θ1, θ2, θ3 respectively.
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions-5
Given that \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) are of equal magnitude ⇒ \(|\overrightarrow{\mathrm{a}}|=|\overrightarrow{\mathrm{b}}|=|\overrightarrow{\mathrm{c}}|\)
Hence from (1), (2), (3) we get cosθ1= cos θ2 = cos θ3 Thus, θ1 = θ2 = θ3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions

Question 7.
Prove that \((\vec{a}+\vec{b}) \cdot(\vec{a}+\vec{b})=|\vec{a}|^2+|\vec{b}|^2\), if and only if \(\vec{a} , \vec{b}\) are perpendicular, given \(a \neq 0, b \neq 0\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10e Solutions-6

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 10 Vector Algebra Exercise 10d Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Vector Algebra Solutions Exercise 10d

I.

Question 1.
Find \(|\mathbf{a} \times \mathbf{b}| \text {, if } \overrightarrow{\mathbf{a}}=\hat{\mathbf{i}}-7 \hat{\mathbf{j}}+7 \hat{\mathbf{k}} \text { and } \mathbf{b}=3 \hat{\mathbf{i}}-2 \hat{\mathbf{j}}+2 \hat{\mathbf{k}}\)
Solution:
Given that \(\vec{a}=\hat{i}-7 \hat{j}+7 \hat{k} \text { and } \vec{b}=3 \hat{i}-2 \hat{j}+2 \hat{k}\)
\(\vec{a} \times \vec{b}=\left|\begin{array}{ccc}
\hat{i} & \hat{j} & \hat{k} \\
1 & -7 & 7 \\
3 & -2 & 2
\end{array}\right|=\hat{i}(-14+14)-\hat{j}(2-21)+\hat{k}(-2+21)=19 \hat{j}+19 \hat{k}\)
∴ \(|\vec{a} \times \vec{b}|=\sqrt{19^2+19^2}=\sqrt{2 \times(19)^2}=19 \sqrt{2}\)

Question 2.
If a unit vector \(\vec{a}\) makes angles \(\frac{\pi}{3}\) with \(\hat{\mathbf{i}}, \frac{\pi}{4} \text { with } \hat{\mathbf{j}}\) and an acute angle θ with \(\hat{\mathbf{k}}\), then find 6 and hence, the components of \(\vec{a}\).
Solution:
Let us take the unit vector as \(\vec{a}=a_1 \hat{i}+a_2 \hat{j}+a_3 \hat{k} \text {. Then, }|\bar{a}|=1\)
Now, cos\(\frac{\pi}{3}=\frac{a_1}{|\vec{a}|} \Rightarrow a_1=\frac{1}{2} ; \cos \frac{\pi}{4}=\frac{a_2}{|\vec{a}|} \Rightarrow a_2=\frac{1}{\sqrt{2}}\)
\(\cos \theta=\frac{a_3}{|\vec{a}|} \Rightarrow a_3=\cos \theta\)
Since \(\vec{a}\) is a unit vector, we have \(\sqrt{a_1^2+a_2^2+a_3^2}=1 \Rightarrow\left(\frac{1}{2}\right)^2+\left(\frac{1}{\sqrt{2}}\right)^2+\cos ^2 \theta=1\)
⇒ \(\frac{1}{4}+\frac{1}{2}+\cos ^2 \theta=1 \Rightarrow \frac{3}{4}+\cos ^2 \theta=1 \Rightarrow \cos ^2 \theta=1-\frac{3}{4}=\frac{1}{4} \Rightarrow \cos \theta=\frac{1}{2} \Rightarrow \theta=\frac{\pi}{3}\)
Hence, \(a_3=\cos \frac{\pi}{3}=\frac{1}{2}\) (∵ θ = \(\frac{\pi}{3}\)) Components of \(\hat{\mathbf{a}}\) are \(\left(\frac{1}{2}, \frac{1}{\sqrt{2}}, \frac{1}{2}\right)\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions

Question 3.
Show that \((\vec{a}-\vec{b}) \times(\vec{a}+\vec{b})=2(\vec{a} \times \vec{b})\)
Solution:
L.H.S = \((\vec{a}-\vec{b}) \times(\vec{a}+\vec{b})=(\vec{a}-\vec{b}) \times \vec{a}+(\vec{a}-\vec{b}) \times \vec{b}\)
= \(\vec{a} \times \vec{a}-\vec{b} \times \vec{a}+\vec{a} \times \vec{b}-\vec{b} \times \vec{b}=0+\vec{a} \times \vec{b}+\vec{a} \times \vec{b}-0=2(\vec{a} \times \vec{b})\) = R.H.S

Question 4.
Find λ and µ if \((2 \hat{i}+6 \hat{j}+27 \hat{k}) \times(\hat{i}+\lambda \hat{j}+\mu \hat{k})=0\) = 0
Solution:
Given that \((2 \hat{i}+6 \hat{j}+27 \hat{k}) \times(\hat{i}+\lambda \hat{j}+\mu \hat{k})=\overrightarrow{0} \Rightarrow(2 \hat{i}+6 \hat{j}+27 \hat{k}) \times(\hat{i}+\lambda \hat{j}+\mu \hat{k})=\overrightarrow{0}\)
⇒ \(\left|\begin{array}{ccc}
\hat{i} & \hat{j} & \hat{k} \\
2 & 6 & 27 \\
1 & \lambda & \mu
\end{array}\right|=0 \hat{i}+0 \hat{j}+0 \hat{k} \Rightarrow \hat{i}(6 \mu-27 \lambda)-\hat{j}(2 \mu-27)+\hat{k}(2 \lambda-6)=0 \hat{i}+0 \hat{j}+0 \hat{k}\)
On Comparing the corresponding components, we have
6µ – 27λ = 0, 2λ – 6 = 0
2λ – 6 = 0 ⇒ λ = 3 2µ – 27 = 0 ⇒ 2µ – 27 = 0 ⇒ µ = \(\frac{27}{2}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions

Question 5.
Given that \(\vec{a} . \vec{b}=0 \text { and } \vec{a} \times \vec{b}=0\). What can you conclude about the vectors \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\)?
Solution:
When \(\vec{a} \cdot \vec{b}=0\) then either \(|\overrightarrow{\mathrm{a}}|=0 \text { or }|\overrightarrow{\mathrm{b}}|=0\) or a JL b (if \(\overrightarrow{\mathrm{a}} \mid \neq 0 \text { and }|\overrightarrow{\mathrm{b}}| \neq 0\))
When \(\vec{a} \times \vec{b}=\overrightarrow{0}\) then either \(|\overrightarrow{\mathrm{a}}|=0 \text { or }|\overrightarrow{\mathrm{b}}|=0\) or \(\overrightarrow{\mathrm{a}} \| \overrightarrow{\mathrm{b}}\) (if \(\vec{a} \mid \neq 0 \text { and }|\vec{b}| \neq 0\))
But \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) cannot be perpendicular and parallel simultaneously.
We conclude that \(\overrightarrow{\mathrm{a}}=0 \text { or } \overrightarrow{\mathrm{b}}=0\)

Question 6.
If either \(\vec{a}=0 \text { or } \vec{b}=0 \text {, then } \vec{a} \times \vec{b}=\overrightarrow{0}\). Is the converse true? Justify your answer with an example.
Solution:
Let \(\vec{a}=2 \vec{i}+3 \vec{j}+4 \vec{k} \text { and } \vec{b}=4 \vec{i}+6 \vec{j}+8 \vec{k}\)
∴ \(\vec{a} \times \vec{b}=\left|\begin{array}{lll}
\hat{i} & \hat{j} & \hat{k} \\
2 & 3 & 4 \\
4 & 6 & 8
\end{array}\right|=\hat{i}(24-24)-\hat{j}(16-16)+\hat{k}(12-12)=\overrightarrow{0}\)
Here \(\vec{a}, \vec{b}\) are two non-zero collinear vectors
So, the converse of the statement is not true.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions

Question 7.
Find the area of the parallelogram whose adjacent sides are determined by the vectors \(\overrightarrow{\mathbf{a}}=\hat{\mathbf{i}}-\hat{\mathbf{j}}+3 \hat{\mathbf{k}} \text { and } \overrightarrow{\mathbf{b}}=2 \hat{\mathbf{i}}-7 \hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\)
Solution:
Given that \(\vec{a}=\hat{i}-\hat{j}+3 \hat{k} \text { and } \vec{b}=2 \hat{i}-7 \hat{j}+\hat{k}\)
∴ \(\vec{a} \times \vec{b}=\left|\begin{array}{ccc}
\hat{i} & \hat{j} & \hat{k} \\
1 & -1 & 3 \\
2 & -7 & 1
\end{array}\right|=\hat{i}(-1+21)-\hat{j}(1-6)+\hat{k}(-7+2)=20 \hat{i}+5 \hat{j}-5 \hat{k}\)
We know that area of parallelogram = \(|\overrightarrow{\mathbf{a}} \times \overrightarrow{\mathbf{b}} \mid\)
= \(\sqrt{400+25+25}=\sqrt{450}=\sqrt{25 \times 9 \times 2}=5(3) \sqrt{2}=15 \sqrt{2} \text { Sq.units. }\)

II.

Question 1.
Find a unit vector perpendicular to each of the vector \(\overrightarrow{\mathbf{a}}+\overrightarrow{\mathbf{b}} \text { and } \overrightarrow{\mathbf{a}}-\overrightarrow{\mathbf{b}}\), where \(\vec{a}=3 \hat{i}+2 \hat{j}+2 \hat{k} \text { and } \vec{b}=\hat{i}+2 \hat{j}-2 \hat{k}\)
Solution:
Given \(\vec{a}=3 \hat{i}+2 \hat{j}+2 \hat{k} \text { and } \vec{b}=\hat{i}+2 \hat{j}-2 \hat{k}\)
Adding we have \(\vec{a}+\vec{b}=4 \hat{i}+4 \hat{j}+0 \hat{k}\)
Substracting \(\vec{a}-\vec{b}=2 \hat{i}+0 \hat{j}+4 \hat{k}\)
∴ \((\vec{a}+\vec{b}) \times(\vec{a}-\vec{b})=\left|\begin{array}{ccc}
\hat{i} & \hat{j} & \hat{k} \\
4 & 4 & 0 \\
2 & 0 & 4
\end{array}\right|=\hat{i}(16-0)-\hat{j}(16-0)+\hat{k}(0-8)=16 \hat{i}-16 \hat{j}-8 \hat{k}=\vec{c}(\text { say })\)
∴ \(|\vec{c} \mid=\sqrt{16^2+(-16)^2+(-8)^2}=\sqrt{256+256+64}=\sqrt{576}=24 .\)
∴ a unit vector perpendicular to both \(\vec{a} \text { and } \vec{b} \text { is } \hat{c}= \pm \frac{\vec{c}}{|\vec{c}|}\)
= \(\pm \frac{(16 \hat{\mathrm{i}}-16 \hat{\mathrm{j}}-8 \hat{\mathrm{k}})}{24}= \pm\left(\frac{16}{24} \hat{\mathrm{i}}-\frac{16}{24} \hat{\mathrm{j}}-\frac{8}{24} \hat{\mathrm{k}}\right)= \pm\left(\frac{2}{3} \hat{\mathrm{i}}-\frac{2}{3} \hat{\mathrm{j}}-\frac{1}{3} \hat{\mathrm{k}}\right) .\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions

Question 2.
Let the vectors \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c} \text { be given as } a_1 \hat{i}+a_2 \hat{j}+a_3 \hat{k}, b_1 \hat{i}+b_2 \hat{j}+b_3 \hat{k}, c_1 \hat{i}+c_2 \hat{j}+c_3 \hat{k}\) given as \(a_1 \hat{i}+a_2 \hat{j}+a_3 \hat{k}, b_1 \hat{i}+b_2 \hat{j}+b_3 \hat{k}, c_1 \hat{i}+c_2 \hat{j}+c_3 \hat{k}\). Then show that \(\overrightarrow{\mathbf{a}} \times(\overrightarrow{\mathbf{b}}+\overrightarrow{\mathbf{c}})=\overrightarrow{\mathbf{a}} \times \overrightarrow{\mathbf{b}}+\overrightarrow{\mathbf{a}} \times \overrightarrow{\mathbf{c}}\).
Solution:
Given vectors \(\vec{a}=a_1 \hat{i}+a_2 \hat{j}+a_3 \hat{k}, \vec{b}=b_1 \hat{i}+b_2 \hat{j}+b_3 \hat{k}, \vec{c}=c_1 \hat{i}+c_2 \hat{j}+c_3 \hat{k}\)
∴ \(\vec{b}+\vec{c}=\left(b_1+c_1\right) \hat{i}+\left(b_2+c_2\right) \hat{j}+\left(b_3+c_3\right) \hat{k}\)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions-1

Question 3.
Find the area of the triangle with vertices A(1, 1, 2), B(2, 3, 5) and C(1, 5, 5)
Solution:
Vertices of ∆ABC are A(1, 1, 2), B(2, 3, 5) and C(1, 5, 5)
Position Vector (P.V) of point A(1, 1, 2) is \(\overrightarrow{O A}=\hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k}\)
Position Vector (P.V) of point B(2, 3, 5) is \(\overrightarrow{\mathrm{OB}}=2 \hat{\mathrm{i}}+3 \hat{\mathrm{j}}+5 \hat{\mathrm{k}}\)
Position Vector (P.V) of point C(1, 5, 5) is \(\overrightarrow{\mathrm{OC}}=\hat{\mathrm{i}}+5 \hat{\mathrm{j}}+5 \hat{\mathrm{k}}\)
\(\overrightarrow{A B}=\overrightarrow{O B}-\overrightarrow{O A}=(2 \hat{i}+3 \hat{j}+5 \hat{k})-(\hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k})=2 \hat{i}+3 \hat{j}+5 \hat{k}-\hat{i}-\hat{j}-2 \hat{k}=\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\)
\(\overrightarrow{A C}=\overrightarrow{O C}-\overrightarrow{O A}=(\hat{i}+5 \hat{j}+5 \hat{k})-(\hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k})=\hat{i}+5 \hat{j}+5 \hat{k}-\hat{i}-\hat{j}-2 \hat{k}=0 \hat{i}+4 \hat{j}+3 \hat{k}\)
∴ \(\overrightarrow{\mathrm{AB}} \times \overrightarrow{\mathrm{AC}}=\left|\begin{array}{lll}
\hat{i} & \hat{j} & \hat{k} \\
1 & 2 & 3 \\
0 & 4 & 3
\end{array}\right|=\hat{i}(6-12)-\hat{j}(3-0)+\hat{k}(4-0)=-6 \hat{i}-3 \hat{j}+4 \hat{k}\)
Area of triangle ABC = \(\frac{1}{2}|\overrightarrow{\mathrm{AB}} \times \overrightarrow{\mathrm{AC}}|=\frac{1}{2} \sqrt{36+9+16}=\frac{\sqrt{61}}{2} \text { sq. units. }\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions

III.

Question 1.
If \(\vec{a}=2 \vec{i}+\vec{j}-3 \vec{k}, \vec{b}=\vec{i}-2 \vec{j}+\vec{k}, \vec{c}=-\vec{i}+\vec{j}-4 \vec{k} \text { and } \vec{d}=\vec{i}+\vec{j}+\vec{k}\) then compute \(|(\overline{\mathbf{a}} \times \overline{\mathbf{b}}) \times(\overline{\mathbf{c}}+\overline{\mathbf{d}})|\)
Solution:
Given vectors \(\vec{a}=2 \vec{i}+\vec{j}-3 \vec{k}, \vec{b}=\vec{i}-2 \vec{j}+\vec{k}, \vec{c}=-\vec{i}+\vec{j}-4 \vec{k} \text { and } \vec{d}=\vec{i}+\vec{j}+\vec{k}\)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions-2

Question 2.
If \(\bar{a}=\bar{i}-2 \bar{j}-3 \bar{k}, \bar{b}=2 \bar{i}+\bar{j}-\bar{k}, \bar{c}=\bar{i}+3 \bar{j}-2 \bar{k}\) then, verify \(\overline{\mathbf{a}} \times(\overline{\mathbf{b}} \times \overline{\mathbf{c}}) \neq(\overline{\mathbf{a}} \times \overline{\mathbf{b}}) \times \overline{\mathbf{c}}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions-3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions

Question 3.
If \(\overline{\mathrm{a}}=7 \overline{\mathrm{i}}-\overline{2 \mathrm{j}}+\overline{\mathrm{k}}, \overline{\mathrm{~b}}=2 \overline{\mathrm{i}}+8 \overline{\mathrm{k}} \text { and } \overline{\mathrm{c}}=\overline{\mathrm{i}}+\overline{\mathrm{j}}+\overline{\mathrm{k}}\), then compute \(\mathbf{a} \times \mathbf{b}, \overline{\mathbf{a}} \times \overline{\mathbf{c}} \text { and } \overline{\mathbf{a}} \times(\overline{\mathbf{b}}+\mathbf{c})\). Verify whether cross product is distributive over vector addiion.
Solution:
Given that \(\overline{\mathrm{a}}=7 \overline{\mathrm{i}}-\overline{2 \mathrm{j}}+\overline{\mathrm{k}}, \overline{\mathrm{~b}}=2 \overline{\mathrm{i}}+8 \overline{\mathrm{k}} \text { and } \overline{\mathrm{c}}=\overline{\mathrm{i}}+\overline{\mathrm{j}}+\overline{\mathrm{k}}\)
Now \(\bar{a} \times \bar{b}=\left|\begin{array}{ccc}
\bar{i} & \bar{j} & \bar{k} \\
7 & -2 & 3 \\
2 & 0 & 8
\end{array}\right|=\bar{i}(-16-0)-\bar{j}(56-6)+\bar{k}(0+4)=-16 \bar{i}-50 \bar{j}+4 \bar{k}\)
Also, \(\bar{a} \times \bar{c}=\left|\begin{array}{ccc}
\bar{i} & \bar{j} & \bar{k} \\
7 & -2 & 3 \\
1 & 1 & 1
\end{array}\right|=\bar{i}(-2-3)-\bar{j}(7-3)+\bar{k}(7+2)=-5 \bar{i}-4 \bar{j}+9 \bar{k}\)
Now \(\bar{b}+\bar{c}=(2 \bar{i}+8 \bar{k})+(\bar{i}+\bar{j}+\bar{k})=3 \bar{i}+\bar{j}+9 \bar{k}\)
\(\bar{a} \times(\bar{b}+\bar{c})=\left|\begin{array}{ccc}
\bar{i} & \bar{j} & \bar{k} \\
7 & -2 & 3 \\
3 & 1 & 9
\end{array}\right|==\bar{i}(-18-3)-\bar{j}(63-9)+\bar{k}(7+6)=-21 \bar{i}-54 \bar{j}+13 \bar{k}\) …….(1)
Now \((\overline{\mathrm{a}} \times \overline{\mathrm{b}})+(\overline{\mathrm{a}} \times \overline{\mathrm{c}})=(-16 \overline{\mathrm{i}}-50 \overline{\mathrm{j}}+4 \overline{\mathrm{k}})+(-5 \overline{\mathrm{i}}-4 \overline{\mathrm{j}}+9 \overline{\mathrm{k}})=-21 \overline{\mathrm{i}}-54 \overline{\mathrm{j}}+13 \overline{\mathrm{k}}\) ……(2)
From (1) and (2) we have \(\bar{a} \times(\bar{b}+\bar{c})=(\bar{a} \times \bar{b})+(\bar{a} \times \bar{c})\)
∴ Vector product is distributive over vector addition.

Question 4.
If \(\bar{a}=2 \bar{i}+3 \bar{j}+4 \bar{k}, \bar{b}=\bar{i}+\bar{j}-\bar{k}, \bar{c}=\bar{i}-\bar{j}+\bar{k}\), compute \(\overline{\mathbf{a}} \times(\overline{\mathbf{b}} \times \overline{\mathbf{c}})\) and verify that it is perpendicular to \(\overline{\mathbf{a}}\)
Solution:
Given \(\bar{a}=2 \bar{i}+3 \bar{j}+4 \bar{k}, \bar{b}=\bar{i}+\bar{j}-\bar{k}, \bar{c}=\bar{i}-\bar{j}+\bar{k}\)
\(\bar{b} \times \bar{c}=\left|\begin{array}{ccc}
\bar{i} & \bar{j} & \bar{k} \\
1 & 1 & -1 \\
1 & -1 & 1
\end{array}\right|=\bar{i}(1-1)-\bar{j}(1+1)+\bar{k}(-1-1)=-2 \bar{j}-2 \bar{k}\)
∴ \(\overline{\mathrm{a}} \times(\overline{\mathrm{b}} \times \overline{\mathrm{c}})=\left|\begin{array}{ccc}
\overline{\mathrm{i}} & \overline{\mathrm{j}} & \overline{\mathrm{k}} \\
2 & 3 & 4 \\
0 & -2 & -2
\end{array}\right|=\overline{\mathrm{i}}(\cdot 6+8)-\overline{\mathrm{j}}(-4-0)+\overline{\mathrm{k}}(-4-0)=2 \overline{\mathrm{i}}+4 \overline{\mathrm{j}}-4 \overline{\mathrm{k}}\)
Now \([(\overline{\mathrm{a}} \times \overline{\mathrm{b}}) \times \overline{\mathrm{c}})] \cdot \overrightarrow{\mathrm{a}}=(2 \overline{\mathrm{i}}+4 \cdot \overline{\mathrm{j}}-4 \overline{\mathrm{k}}) \cdot(2 \overline{\mathrm{i}}+3 \overline{\mathrm{j}}+4 \overline{\mathrm{k}})\) = 4 + 12 – 16 = 0
∴ \((\overline{\mathrm{a}} \times \overline{\mathrm{b}}) \times \overline{\mathrm{c}})\) is perpendicular to \(\overline{\mathbf{a}}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions

Question 5.
If \(\overline{\mathbf{a}}=\overline{\mathbf{i}}-2 \overline{\mathbf{j}}+3 \overline{\mathbf{k}}, \overline{\mathbf{b}}=2 \overline{\mathbf{i}}+\overline{\mathbf{j}}+\overline{\mathbf{k}}, \overline{\mathbf{c}}=\overline{\mathbf{i}}+\overline{\mathbf{j}}+2 \overline{\mathbf{k}}\) then find \(|(\overline{\mathbf{a}} \times \overline{\mathbf{b}}) \times \overline{\mathbf{c}}| \text { and }|\overline{\mathbf{a}} \times(\overline{\mathbf{b}} \times \overline{\mathbf{c}})|\)
Solution:
Given \(\bar{a}=\bar{i}-2 \bar{j}+3 \bar{k}, \bar{b}=2 \bar{i}+\bar{j}+\bar{k}, \bar{c}=\bar{i}+\bar{j}+2 \bar{k}\)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10d Solutions-4

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 11 Three Dimensional Geometry Exercise 11b Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Three Dimensional Geometry Solutions Exercise 11b

I.

Question 1.
Show that the three lines with direction are mutually perpendicular.
Solution:
Lines with dc’s l1, m1, n1 and l2, m2, n2 are perpendicular if l1l2 + m1m2 + n1n2 = 0
(i) l1, m1, n1 = \(\frac{12}{13}, \frac{-3}{13}, \frac{-4}{13}\) and l2, m2, n2 = \(\frac{4}{13}, \frac{12}{13}, \frac{3}{13}\)
∴ l1l2 + m1m2 + n1n2 = \(\frac{12}{13} \times \frac{4}{13}+\left(\frac{-3}{13}\right) \times \frac{12}{13}+\left(\frac{-4}{13}\right) \times \frac{3}{13}\)
= \(\frac{48}{169}-\frac{36}{169}-\frac{12}{169}\) = 0
Hence, the lines are perpendicular.

(ii) l1, m1, n1 = \(\frac{4}{13}, \frac{12}{13}, \frac{3}{13}\) and l2, m2, n2 = \(\frac{3}{13}, \frac{-4}{13}, \frac{12}{13}\)
∴ l1l2 + m1m2 + n1n2 = \(\frac{4}{13} \times \frac{3}{13}+\frac{12}{13} \times\left(\frac{-4}{13}\right)+\frac{3}{13} \times \frac{12}{13}\)
= \(\frac{12}{169}-\frac{48}{169}+\frac{36}{169}\) = 0
Hence, the lines are perpendicular.

(iii) l1, m1, n1 = \(\frac{3}{13}, \frac{-4}{13}, \frac{12}{13}\) and l2, m2, n2 = \(\frac{12}{13}, \frac{-3}{13}, \frac{-4}{13}\)
∴ l1l2 + m1m2 + n1n2 = \(\left(\frac{3}{13}\right) \times\left(\frac{12}{13}\right)+\left(\frac{-4}{13}\right) \times\left(\frac{-3}{13}\right)+\left(\frac{12}{13}\right) \times\left(\frac{-4}{13}\right)\)
= \(\frac{36}{169}+\frac{12}{169}-\frac{48}{169}\) = 0
Hence, the lines are perpendicular.
So, the all three lines are mutually perpendicular.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 2.
Show that the line through the points (1, -1, 2), (3, 4, -2) is perpendicular to the line through the points (0, 3, 2) and (3, 5, 6).
Solution:
Let AB be the line joining the points (1, -1, 2) and (3, 4, -2)and;
CD be the line through the points (0, 3, 2) and (3, 5, 6).
Hence, a1 = 3 – 1 = 2, b1 = 4 – (-1) = 5, c1 = -2 – 2 = -4
a2 = 3 – 0 = 3, b2 = 5 – 3 = 2, c2 = 6 – 2 = 4
If AB ⊥ CD then a1a2 + b1b2 + c1c2 = 0
⇒ (2)(3) + 5(2) + (-4)(4) = 6 + 10 – 16 = 16 – 16 = 0
Hence, AB and CD are perpendicular to each other.

Question 3.
If A(5, 6, 4), B(3, 5, 2) C(4, 3, x) are vertices of a triangle such that ∠ABC = \(\frac{\pi}{2}\). then
Solution:
Given A = (5, 6, 4), B = (3, 5, 2) C = (4, 3, x)
D.r’s of AB = (a1, b1, c1) = (5-3, 6-5, 4-2) = (2, 1, 2)
D.r’s of BC = (a2, b2, c2) = (4-3, 3-5, x-2) = (1, -2, x-2)
If AB ⊥ BC then a1a2 + b1b2 + c1c2 = 0
⇒ 2(1) + 1(-2) + 2(x-2) = 0
⇒ 2(1) – 2 + 2x – 4 = 0
⇒ 2x = 4
⇒ x = 2

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 4.
Show that the line through the points (4, 7, 8), (2, 3, 4) is parallel to the line through the points (- 1, – 2, 1), (1, 2, 5).
Solution:
Let AB be the line joining the points (4, 7, 8) and (2,3,4) ;
and CD be the line through the points (- 1, -2, 1) and (1, 2, 5).
Hence, a1, = 2 – 4 = -2, b1 = 3 – 7 = -4, c1 = 4 – 8 = -4
a2 = 1 -(-1) = 2, b2 = 2-(-2) = 4, c2 = 5 – 1 = 4
If AB || CD then \(\frac{a_1}{a_2}=\frac{b_1}{b_2}=\frac{c_1}{c_2}\)
Here, \(\frac{a_1}{a_2}=\frac{-2}{2}\) = -1; \(\frac{b_1}{b_2}=\frac{-4}{4}\) = -1; \(\frac{c_1}{c_2}=\frac{-4}{4}\) = -1
Hence, AB is parallel to CD.

Question 5.
If the line through the poInts (1, 3, 4), (3, 1, 6) is perpendicular to the line through the points (0, -1, 3), (2, λ, -1), then find A.
Solution:
Let As (1, 3, 4), B = (3, 1, 6), C(0, -1, 3), and D (2, λ, -1)
D.r’s of AB = (a1, b1, c1) = (3-1, 1-3, 6-4) = (2, -2, 2)
D.r’s of CD = (a2, b2, c2) = (2-0, λ+1, -1-3) = (2, λ+1, -4)
If AB ⊥ CD then a1a2 + b1b2 + c1c2 = 0
⇒ 2(2) + (-2)(λ+1) + 2(-4) = 4 – 2λ – 2 – 8 = 0
⇒ -2λ = 6
⇒ λ = -3

Question 6.
Find the equation of the line which passes through the point (1, 2, 3) and is parallel to the vector \(3 \hat{i}+2 \hat{j}-2 \hat{k}\).
Solution:
Given that the line passes through the point A(1, 2, 3).
∴ the position vector through A( 1, 2, 3) is \(\vec{a}=\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\), \(\vec{b}=3 \hat{i}+2 \hat{j}-2 \hat{k} .\)
So, line passing through point A(1, 2, 3) and parallel to b is given by \(\vec{r}=\vec{a}+\lambda \vec{b}\), λ is a real
Hence required equation of the line is \(\vec{r}=\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}+\lambda(3 \hat{i}+2 \hat{j}-2 \hat{k})\)
The Cartesian form is with (xi,yj,zj) = (1,2,3) and the direction ratios (a, b, c) = (3, 2, -2) is
\(\frac{\mathrm{x}-\mathrm{x}_1}{\mathrm{a}}=\frac{\mathrm{y}-\mathrm{y}_1}{\mathrm{~b}}=\frac{\mathrm{z}-\mathrm{z}_1}{\mathrm{c}}\)
⇒ \(\frac{x-1}{3}=\frac{y-2}{2}=\frac{z-3}{-2}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 7.
Find the equation of a line parallel to x-axis and passing through the origin.
Solution:
The line parallel to x-axis and passing through the origin O(0,0,0)is x-axis itself.
Let A be a point on x-axis.
∴ the coordinates of A are given by (a, 0, 0), where a∈R
Hence, the direction ratios of OA are (a, 0, 0)
The equation of OA is given by ⇒ \(\frac{x-0}{a}=\frac{y-0}{0}=\frac{z-0}{0}\) ⇒ \(\frac{\mathrm{x}}{1}=\frac{\mathrm{y}}{0}=\frac{\mathrm{z}}{0}\) = a
Hence, the equation of line parallel to x-axis and passing origin is y = 0, z = 0

Question 8.
Find the equation of the line in vector and in cartesian form that passes through the point with position vector \(2 \hat{i}-\hat{j}+4 \hat{k}\) and is in the direction \(\hat{i}+2 \hat{j}-\hat{k}\)
Solution:
Given that \(\vec{a}=2 \hat{i}-\hat{j}+4 \hat{k}\), \(\vec{b}=\hat{i}+2 \hat{j}-\hat{k}\)
The vector equation of the line is given by \(\vec{r}=\vec{a}+\lambda \vec{b}\), where λ is some real number
Hence, \(\vec{r}=2 \hat{i}-\hat{j}+4 \hat{k}+\lambda(\hat{i}+2 \hat{j}-\hat{k})\)
The cartesian form is with (x1, y1, z1) = (2, -1, 4) and the direction ratios (a, b, c) = (1, 2, -1) is
\(\frac{x-x_1}{a}=\frac{y-y_1}{b}=\frac{z-z_1}{c}\)
⇒ \(\frac{x-2}{1}=\frac{y+1}{2}=\frac{z-4}{-1}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 9.
Find the cartesian equation of the line which passes through the point (- 2, 4, – 5) and parallel to the line given by \(\frac{x+3}{3}=\frac{y-4}{5}=\frac{z+8}{6}\)
Solution:
It is given that the required line passes through the point (- 2,4, – 5) and is parallel to \(\frac{x+3}{3}=\frac{y-4}{5}=\frac{z+8}{6}\)
∴ its direction ratios are 3k, 5k and 6k, where k ≠ 0
It is known that the equation of the line through the point (x1, y1, z1)and with direction ratios (a, b, c) is given by
\(\frac{x-x_1}{a}=\frac{y-y_1}{b}=\frac{z-z_1}{c}\)
Hence, the equation of the required line is \(\frac{x+2}{3 k}=\frac{y-4}{5 k}=\frac{z+5}{6 k}\) ⇒ \(\frac{x+2}{3}=\frac{y-4}{5}=\frac{z+5}{6}\) = k
Thus, the cartesian equation of the line is \(\frac{x+2}{3}=\frac{y-4}{5}=\frac{z+5}{6}\)

Question 10.
The cartesian equation of a line is \(\frac{x-5}{3}=\frac{y+4}{7}=\frac{z-6}{2}\). Write its vector form.
Solution:
It is given that the Cartesian equation of the line is \(\frac{x-5}{3}=\frac{y+4}{7}=\frac{z-6}{2}\)
Hence, the given line passes through the point (5, -4, 6)
∴ the position vector of the point is \(\vec{a}=5 \hat{i}-4 \hat{j}+6 \hat{k}\)
Also, the direction ratios of the given line are (3,7,2).
This means that the line is in the direction of the vector, \(\vec{b}=3 \hat{i}+7 \hat{j}+2 \hat{k}\)
As we known that the line through positive vector and in the direction of the vector \(\vec{b}\) is
given by the equation, \(\vec{r}=a+\lambda \vec{b}\), λ ∈ R
∴ \(\vec{r}=(5 \hat{i}-4 \hat{j}+6 \hat{k})+\lambda(3 \hat{i}+7 \hat{j}+2 \hat{k})\) is the required equation of the given line in vector form.

Question 11.
Find the angle between the lines whose direction ratios are a, b, c and b – c, c – a„ a – b.
Solution:
The angle θ between the lines with direction ratios a,b,c and (b – c), (c – a), (a – b) is given by,
cos θ = \(\left|\frac{a(b-c)+b(c-a)+c(a-b)}{\sqrt{a^2+b^2+c^2} \sqrt{(b-c)^2+(c-a)^2+(a-b)^2}}\right|\)
θ = cos-1\(\frac{ab-ac+bc-ab+ac-bc}{\sqrt{a^2+b^2+c^2} \sqrt{(b-c)^2+(c-a)^2+(a-b)^2}}\) = cos-1 0 = 90°
∴ the required angle is 90°

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 12.
Find the angle between the following pairs of lines:
\(\vec{r}=2 \hat{i}-5 \hat{j}+\hat{k}+\lambda(3 \hat{i}+2 \hat{j}+6 \hat{k})\) and \(\vec{r}=7 \hat{i}-6 \hat{k}+\mu(\hat{i}+2 \hat{j}+2 \hat{k})\)
Solution:
Angle between the given pairs of lines is given by cos θ = \(\left|\frac{\overline{b_1} \cdot \overline{b_2}}{\left|\overline{b_1}\right|\left|\overline{b_2}\right|}\right|\)
The given lines are parallel to the vectors, \(\overrightarrow{b_1}=3 \hat{i}+2 \hat{j}+6 \hat{k}\) and \(\overrightarrow{b_2}=\hat{i}+2 \hat{j}+2 \hat{k}\)
\(\left|\vec{b}_1\right|=\sqrt{3^2+2^2+6^2}=\sqrt{49}\) = 7; \(\left|\overrightarrow{b_2}\right|=\sqrt{1^2+2^2+2^2}=\sqrt{9}\) = 3
\(\vec{b}_1 \cdot \vec{b}_2\) = (3i + 2j + 6k) . (i + 2j + 2k) = 3(1) + 2(2) + 6(2) = 3 + 4 + 12 = 19
∴ cos θ = \(\left|\frac{\overrightarrow{b_1} \cdot \overrightarrow{b_2}}{\left|\overrightarrow{b_1}\right|\left|\overrightarrow{b_2}\right|}\right|=\left|\frac{19}{7 \times 3}\right|=\frac{19}{21}\)
⇒ θ = cos-1\(\left(\frac{19}{21}\right)\)

Question 13.
Find the angle between the following pairs of lines:
\(\vec{\mathrm{r}}=3 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}}-2 \hat{\mathrm{k}}+\lambda(\hat{\mathrm{i}}-\hat{\mathrm{j}}-2 \hat{\mathrm{k}})\) and \(\vec{r}=2 \hat{i}-\hat{j}-56 \hat{k}+\mu(3 \hat{i}-5 \hat{j}-4 \hat{k})\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 1

Question 14.
Find the angle between the following pair of lines:
\(\frac{x-2}{2}=\frac{y-1}{5}=\frac{z+3}{-3}\) and \(\frac{x+2}{-1}=\frac{y-4}{8}=\frac{z-5}{4}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 2

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 15.
Find the angle between* the following pair of lines:
\(\frac{x}{2}=\frac{y}{2}=\frac{z}{1}\) and \(\frac{x-5}{4}=\frac{y-2}{1}=\frac{z-3}{8}\)
Solution:
Let \(\vec{\mathrm{b}_1}\) and \(\vec{\mathrm{b}_2}\) be the vectors parallel to the pair of lines
\(\frac{x}{2}=\frac{y}{2}=\frac{z}{1}\) and \(\frac{x-5}{4}=\frac{y-2}{1}=\frac{z-3}{8}\) respectively
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 3

Question 16.
Show that the lines \(\frac{x-5}{7}=\frac{y+2}{-5}=\frac{z}{1}\) and \(\frac{x}{1}=\frac{y}{2}=\frac{z}{3}\) are perpendicular to each other.
Solution:
The equations of the given lines are \(\frac{x-5}{7}=\frac{y+2}{-5}=\frac{z}{1}\) and \(\frac{x}{1}=\frac{y}{2}=\frac{z}{3}\)
Here, a1 = 7, b1 = -5, c1 = 1; a2 = 1, b2 = 2, c2 = 3
Two lines with direction ratios, a1, b1, c1 and a2, b2, c2 are perpendicular to each other,
if a1a2 + b1b2+ c1c2 = 0.
Here, 7(1) + (-5)2 + 1(3) = 7 – 10 + 3 = 0
∴ the given lines are perpendicular to each other.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 17.
Show that the pair of lines \(\frac{4-x}{3}=\frac{2 y+1}{2}=\frac{z-1}{5}\) and \(\frac{2 x+1}{2}=\frac{3-y}{2}=\frac{3 z-1}{3}\) are perpendicular to each other.
Solution:
The equations of the given lines are \(\frac{4-x}{3}=\frac{2 y+1}{2}=\frac{z-1}{5}\) ⇒ \(\frac{x-4}{-3}=\frac{y+1 / 2}{1}=\frac{z-1}{5}\)
\(\frac{2 x+1}{2}=\frac{3-y}{2}=\frac{3 z-1}{3}\) ⇒ \(\frac{x+1 / 2}{1}=\frac{y-3}{-2}=\frac{z-1 / 3}{1}\)
Here, a1 = -3, b1 = 1, c1 = 5
a2 = 1, b2 = -2, c2 = 1
Two lines with direction ratios, a1, b1, c1 and a2, b2, c2 are perpendicular to each other,
if a1a2 + b1b2 + c1c2 = 0.
Here, (-3)1 + 1(-2) + 5(1) = -3 – 2 + 5 = 0
∴ the given lines are perpendicular to each other.

Question 18.
If the lines \(\frac{x-1}{-3}=\frac{y-2}{2 k}=\frac{z-3}{2}\) and \(\frac{x-1}{3 k}=\frac{y-1}{1}=\frac{z-6}{-5}\) are perpendicular, find the value of k.
Solution:
From the given equations, we have a1 = -3, b1 = 2k, c1 = 2; a2 = 3k, b2 = 1, c2 = -5
Two lines with d.r’s a1, b1, c1 and a2, b2, c2 are perpendicular, if a1a2 + b1b2 + c1c2 = 0
⇒ -3(3k) + 2k(1) + 2(-5) = 0
⇒ -9k + 2k – 10 = 0
⇒ 7k = -10
⇒ k = \(\frac{-10}{7}\)

Question 19.
Find the values of p so that the lines
\(\frac{1-x}{3}=\frac{7 y-14}{2 p}=\frac{z-3}{2}\) and \(\frac{7-7 x}{3 p}=\frac{y-5}{1}=\frac{6-z}{5}\) are at right angles.
Solution:
Equation of the lines in the standard form are
\(\frac{1-x}{3}=\frac{7 y-14}{2 p}=\frac{z-3}{2}\)
⇒ \(\frac{x-1}{-3}=\frac{y-2}{\frac{2 p}{7}}=\frac{z-3}{2}\) and
\(\frac{7-7 x}{3 p}=\frac{y-5}{1}=\frac{6-z}{5}\)
⇒ \(\frac{x-1}{\frac{-3 p}{7}}=\frac{y-5}{1}=\frac{z-6}{-5}\)
The direction ratios of the lines are given by a1 = -3, b1 = \(\frac{2 p}{7}\), c1 = 2; a2 = \(\frac{-3 p}{7}\), b2 = 1, c2 = -5
Since, both the lines are perpendicular to each other, we have
a1a2 + b1b2 + c1c2 = 0
⇒ (-3) \(\left(\frac{-3 p}{7}\right)\) + \(\left(\frac{2 p}{7}\right)\)1 + 2(-5) = 0
⇒ \(\frac{9 p}{7}\) + \(\frac{2 p}{7}\) – 10 = 0
⇒ \(\frac{11}{7}\)p = 10
⇒ 11p = 10 × 7
⇒ p = \(\frac{70}{11}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 20.
Find the values of p so that the lines \(\frac{x-5}{5 p+2}=\frac{2-y}{5}=\frac{z-1}{1}\) and \(\frac{x}{1}=\frac{2 y+1}{4 p}=\frac{z-1}{3}\) arc at right angles.
Solution:
The given lines are \(\frac{x-5}{5 p+2}=\frac{2-y}{5}=\frac{z-1}{1}\) and \(\frac{x}{1}=\frac{2 y+1}{4 p}=\frac{z-1}{3}\)
The direction ratios of the lines are given by
a1 = 5P + 2, b1 = -5, c1 = 1; a2 = 1, b2 = 2p, c2 = 3
Since, both the lines are perpendicular to each other, we have a1a2 + b1b2 + c1c2 = 0
⇒ (5p + 2)(1)+(-5)2p + 1(3) = 0
⇒ -5p + 5 = 0
⇒ 5p = 5
⇒ p = 1

II.

Question 1.
Find the distance between the pair of parallel lines
\(\vec{r}=(\hat{i}+2 \hat{j}-4 \hat{k})+\lambda(4 \hat{i}+3 \hat{j}-12 \hat{k})\) and \(\vec{r}=(3 \hat{i}+3 \hat{j}-5 \hat{k})+\mu(4 \hat{i}+3 \hat{j}-12 \hat{k})\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 4

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 2.
Find the distance between the pair of parallel lines
\(\vec{r}=(\hat{i}+7 \hat{j}+4 \hat{k})+\lambda(3 \hat{i}+2 \hat{j}+5 \hat{k})\) and \(\vec{r}=(3 \hat{i}+6 \hat{j}+4 \hat{k})+\mu(3 \hat{i}+2 \hat{j}+5 \hat{k})\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 5

Question 3.
Find the distance between the pair of parallel lines.
\(\frac{x+3}{-2}=\frac{y-5}{3}=\frac{z+2}{-1}\) and \(\frac{x+2}{2}=\frac{y+2}{-3}=\frac{z-3}{1}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 6

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 4.
Find the distance between the pair of parallel lines.
\(\frac{x-1}{1}=\frac{y-2}{2}=\frac{z-3}{-3}\) and \(\frac{x+2}{-1}=\frac{y+1}{-2}=\frac{z+2}{3}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 7

Question 5.
If the lines whose direction ratios are (1, 2, z), (1, y, -1) and (x, -4, 1) are mutually perpendicular,then find the value of x+y+z .
Solution:
Let Dr’s of given lines are (a1, b1, c1) = (1, 2, z) …………. (1)
(a2, b2, c2) = (1, y, -1) ……………. (2)
(a3, b3, c3) = (x, -4, 1) …………… (3)
Lines with Dys (a1, b1, c1), (a2, b2, c2) are mutually perpendicular if a1a2 + b1b2 + c1c2 = 0
Here, (1)1 + 2(y) + z(-1) = 0 ⇒ 1+ 2y – z = 0 ……………… (4)
a2a3 + b2b3 + c2c3 = 0 ⇒ x – 4y – 1 = 0 ……………… (5)
a3a1 + b3b1 + c3c1 = 0 ⇒ x – 8+ z = 0 …………… (6)
By solving (4), (5) & (6) we get the values of x, y, z
(5) – (6)
-4y – 1 + 8 – z = 0 ⇒ -4y – z+ 7 = 0 ………. (7)
(4) × 2 ⇒ 4y – 2z + 2 = 0
Adding we get -3z + 9 = 0
⇒ -3z = -9
⇒ z = 3
From (6), we have x – 8 + z = 0
⇒ x – 8 + 3 = 0 ⇒ x = 5
From (4), we have 2y = z – 1 = 0
⇒ 2y = 3 – 1 ⇒ 2y = 2
⇒ y = 1
∴ x + y + z = 5 + 1 + 3 = 9

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

III.

Question 1.
Find the shortest distance between the lines
\(\vec{r}=(\hat{i}+2 \hat{j}+\hat{k})+\lambda(\hat{i}-\hat{j}+\hat{k})\) and \(\vec{r}=2 \hat{i}-\hat{j}-\hat{k}+\mu(2 \hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k})\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 8

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 2.
Find the shortest distance between the lines whose vector equations are
\(\vec{r}=(\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k})+\lambda(\hat{i}-3 \hat{j}+2 \hat{k})\) and \(\vec{r}=(\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k})+\lambda(\hat{i}-3 \hat{j}+2 \hat{k})\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 9
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 10

Question 3.
Find the shortest distance between the lines whose equations are
\(\vec{r}=(1-t) \hat{i}+(t-2) \hat{j}+(3-2 t) \hat{k}\) and \(\vec{r}=(s+1) \hat{i}+(2 s-1) \hat{j}-(2 s+1) \hat{k}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 11

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 4.
Find the shortest distance between lines \(\vec{r}=6 \hat{i}+2 \hat{j}+2 \hat{k}+\lambda(\hat{i}-2 \hat{j}+2 \hat{k})\) and \(\vec{r}=-4 \hat{i}-\hat{k}+\mu(3 \hat{i}-2 \hat{j}-2 \hat{k})\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 12

Question 5.
Find the shortest distance between the lines
\(\frac{x+1}{7}=\frac{y+1}{-6}=\frac{z+1}{1}\) and \(\frac{x-3}{1}=\frac{y-5}{-2}=\frac{z-7}{1}\)
Solution:
The shortest distance between the two lines,
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions 13

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11b Solutions

Question 6.
Find the vector equation of the line passing through the point (1, 2, – 4) and perpendicular to the two lines: \(\frac{x-8}{3}=\frac{y+19}{-16}=\frac{z-10}{7}\) and \(\frac{x-15}{3}=\frac{y-29}{8}=\frac{z-5}{-5}\)
Solution:
Let \(\vec{a}=\hat{i}+2 \hat{j}-4 \hat{k}\), \(\vec{b}=b_1 \hat{i}+b_2 \hat{j}+b_3 \hat{k}\)
The equation of the line passing through (1, 2, -4) and parallel to vector \(\vec{b}\) is given by
⇒ \(\vec{\mathrm{r}}=\vec{\mathrm{a}}+\lambda \vec{\mathrm{b}}\) ⇒ \(\vec{r}=(\hat{i}+2 \hat{j}-4 \hat{k})+\lambda\left(b_1 \hat{i}+b_2 \hat{j}+b_3 \hat{k}\right)\) ………….. (1)
The equations of the given lines are
\(\frac{x-8}{3}=\frac{y+19}{-16}=\frac{z-10}{7}\) …………… (2) and
\(\frac{x-15}{3}=\frac{y-29}{8}=\frac{z-5}{-5}\) ………….. (3)
Since, lines of the equations (1) and (2) are perpendicular to each other we have
3b1 – 16b2 + 7b3 = 0 ………….(4)
Also, Lines (1) and (3) are perpendicular to each other ⇒ 3b1 + 8b2 – 5b3 = 0 …………… (5)
Solving equations (4) and (5), we have
\(\frac{b_1}{(-16) \times(-5)-8 \times 7}=\frac{b_2}{7 \times 3-3 \times(-5)}=\frac{b_3}{3 \times 8-3 \times(-16)}\)
⇒\(\frac{b_1}{24}=\frac{b_2}{36}=\frac{b_3}{72}\)
⇒ \(\frac{b_1}{2}=\frac{b_2}{3}=\frac{b_3}{6}\)
Hence, the direction ratios of \(\) are and 2, 3, 6
∴ \(\vec{b}=2 \hat{i}+3 \hat{j}+6 \hat{k}\)
Putting \(\vec{b}=2 \hat{i}+3 \hat{j}+6 \hat{k}\) in equation (1), we get \(\vec{r}=(\hat{i}+2 \hat{j}-4 \hat{k})+\lambda(2 \hat{i}+3 \hat{j}+6 \hat{k})\)
∴ the required vector equation of the line is \(\vec{r}=(\hat{i}+2 \hat{j}-4 \hat{k})+\lambda(2 \hat{i}+3 \hat{j}+6 \hat{k})\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 10 Vector Algebra Exercise 10c Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Vector Algebra Solutions Exercise 10c

I.

Question 1.
Find the angle between two vectors a and b with magnitude \(\sqrt{3}\) and 2 respectively having \(\vec{a} \cdot \vec{b}=\sqrt{6}\)
Solution:
Given that \(|\vec{a}|=\sqrt{3} ;|\vec{b}|=2\) and \(\vec{a} \cdot \vec{b}=\sqrt{6}\) Let θ be the ange between the vectors \(\overrightarrow{\mathrm{a}} \text { and } \overrightarrow{\mathrm{b}}\).
We have cos θ = \(\frac{\vec{a} \cdot \vec{b}}{|\vec{a}||\vec{b}|} \Rightarrow \cos \theta=\frac{\sqrt{6}}{\sqrt{3}(2)}=\frac{\sqrt{6}}{\sqrt{3} \sqrt{4}}=\frac{\sqrt{6}}{\sqrt{12}}=\sqrt{\frac{6}{12}}=\sqrt{\frac{1}{2}}=\frac{1}{\sqrt{2}}=\cos \frac{\pi}{4}\) ∴ θ = \(\frac{\pi}{4}\)

Question 2.
Find the angle between the vectors \(\hat{\mathbf{i}}-2 \hat{\mathbf{j}}+3 \hat{\mathbf{k}} \text { and } 3 \hat{\mathbf{i}}-2 \hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\).
Solution:
Given that \(\vec{a}=\hat{i}-2 \hat{j}+3 \hat{k} \text { and } \vec{b}=3 \hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k}\).
⇒ \(|\overrightarrow{\mathrm{a}}|=\sqrt{1+4+9}=\sqrt{14} \text { and }|\overrightarrow{\mathrm{b}}|=\sqrt{9+4+1}=\sqrt{14}\)
Also \(\vec{a} \cdot \vec{b}=(\hat{i}-2 \hat{j}+3 \hat{k}) \cdot(3 \hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k})\) = 1(3) + (-2)(-2) + 3(1) = 3 + 4 + 3 = 10
Let θ be the angle between the vectors \(\overrightarrow{\mathrm{a}} \text { and } \overrightarrow{\mathrm{b}}\).
∴ cos θ = \(\frac{\vec{a} \cdot \vec{b}}{|\vec{a} \| \vec{b}|}=\frac{10}{\sqrt{14} \sqrt{14}}=\frac{10}{14}=\frac{5}{7} \Rightarrow \theta=\cos ^{-1}\left(\frac{5}{7}\right)\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions

Question 3.
Find the projection of the vector \(\hat{\mathbf{i}}-\hat{\mathbf{j}}\) on the vector \(\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}\)
Solution:
Let \(\vec{a}=\hat{i}-\hat{j}=\hat{i}-\hat{j}+0 \hat{k} \text { and } \vec{b}=\hat{i}+\hat{j}=\hat{i}+\hat{j}+0 \hat{k}\)
Projection of vector \(\vec{a} \text { on } \vec{b}=\frac{\vec{a} \cdot \vec{b}}{|\vec{b}|}=\frac{(1)(1)+(-1)(1)+0(0)}{\sqrt{(1)^2+(1)^2+0^2}}=\frac{1-1+0}{\sqrt{2}}=\frac{0}{\sqrt{2}}=0\)

Question 4.
Find the projection of the vector \(\hat{\mathbf{i}}+3 \hat{\mathbf{j}}+7 \hat{\mathbf{k}}\) on the vector \(7 \hat{\mathbf{i}}-\hat{\mathbf{j}}+8 \hat{\mathbf{k}}\)
Solution:
Let \(\vec{a}=i+3 \hat{j}+7 \hat{k} \text { and } \vec{b}=7 \hat{i}-\hat{j}+8 \hat{k}\)
Projection of vector \(\vec{a} \text { on } \vec{b}=\frac{\vec{a} \cdot \vec{b}}{|\vec{b}|}=\frac{1(7)+3(-1)+7(8)}{\sqrt{7^2+(-1)^2+8^2}}=\frac{7-3+56}{\sqrt{49+1+64}}=\frac{60}{\sqrt{114}}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions

Question 5.
Evaluate the product \((3 \vec{a}-5 \vec{b}) \cdot(2 \vec{a}+7 \vec{b})\)
Solution:
The given dot product is \((3 \vec{a}-5 \vec{b}) \cdot(2 \vec{a}+7 \vec{b})\)
= \((3 \vec{a}) \cdot(2 \vec{a})+(3 \vec{a}) \cdot(7 \vec{b})-(5 \vec{b})(2 \vec{a})-(5 \vec{b})(7 \vec{b})=6 \vec{a} \cdot \vec{a}+21 \vec{a} \cdot \vec{b}-10 \vec{b} \cdot \vec{a}-35 \vec{b} \cdot \vec{b}\)
= \(6|\vec{a}|^2+21 \vec{a} \cdot \vec{b}-10 \vec{a} \cdot \vec{b}-35|\vec{b}|^2\) [∵ \(\vec{a} \cdot \vec{a}=|\vec{a}|^2 \text { and } \vec{b} \cdot \vec{b}=|\vec{b}|^2 \text { and } \vec{b} \cdot \vec{a}=\vec{a} \cdot \vec{b}\)]
= \(6|\vec{a}|^2+11 \vec{a} \cdot \vec{b}-35|\vec{b}|^2\)

Question 6.
Find \(|\overrightarrow{\mathbf{x}}|\), if for a unit vector a,\((\vec{x}-\vec{a}) \cdot(\vec{x}+\vec{a})=12\)
Solution:
Given that \(\vec{a}\) is a unit vector ⇒ \(|\vec{a}|=1\) …..(i)
Also given that \((\vec{x}-\vec{a}) \cdot(\vec{x}+\vec{a})=12 \Rightarrow \vec{x} \cdot \vec{x}+\vec{x} \cdot \vec{a}-\vec{a} \cdot \vec{x}-\vec{a} \cdot \vec{a}=12 \Rightarrow|\vec{x}|^2-|\vec{a}|^2=12\)
Putting \(|\vec{a}|=1 \text { from (i), }|\vec{x}|^2-1=12 \Rightarrow|\vec{x}|^2=13 \Rightarrow|\vec{x}|=\sqrt{13} \text {. }\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions

Question 7.
If \(\vec{a}=2 \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}, \vec{b}=-\hat{i}+2 \hat{j}+\hat{k} \text { and } \vec{c}=3 \hat{i}+\hat{j}\) are such that \(\vec{a}+\lambda \vec{b}\) is perpendicular to \(\overrightarrow{\mathrm{c}}\), then find the value of λ.
Solution:
Given that \(\vec{a}=2 \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}, \vec{b}=-\hat{i}+2 \hat{j}+\hat{k} \text { and } \vec{c}=3 \hat{i}+\hat{j}\)
Now, \(\vec{a}+\lambda \vec{b}=2 \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}+\lambda(-\hat{i}+2 \hat{j}+\hat{k})=2 \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}-\lambda \hat{i}+2 \lambda \hat{j}+\lambda \hat{k}\)
⇒ \(\vec{a}+\lambda \vec{b}=(2-\lambda) \hat{i}+(2+2 \lambda) \hat{j}+(3+\lambda) \hat{k}\)
Also we have \(\vec{c}=3 \hat{i}+\hat{j}=3 \hat{i}+\hat{j}+0 \hat{k}\)
Given that \(\vec{a}+\lambda \vec{b}\) is perpendicular to \(\vec{c} \Rightarrow(\vec{a}+\lambda \vec{b}) \cdot \vec{c}=0\)
⇒ (2 – λ)3 + (2 + 2λ)1 + (3 + λ)0 = 0
⇒ 6 – 3λ + 2 + 2λ = 0 ⇒ -λ + 8 = 0 ⇒ -λ = -8 ⇒ λ = 8

Question 8.
Show that \(|\vec{a}| \vec{b}+|\vec{b}| \vec{a}\) is perpendicular to \(|\vec{a}|\vec{b}-|\vec{b}| \vec{a}/latex], for any two nonzero vectors [latex]\vec{a} \text { and } \vec{b}\)
Solution:
The dot product of the given vectors is \((|\vec{a}|\vec{b}+|\vec{b}| \vec{a}) \cdot(|\vec{a}| \vec{b}-|\vec{b}| \vec{a})\)
= \(|\vec{a}|^2 \overrightarrow{b . \mathrm{b}}-|\overrightarrow{\mathrm{a}}||\overrightarrow{\mathrm{b}}| \overrightarrow{\mathrm{b}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{a}}+|\overrightarrow{\mathrm{b}}||\overrightarrow{\mathrm{a}}| \overrightarrow{\mathrm{a} .} \overrightarrow{\mathrm{b}}-|\overrightarrow{\mathrm{b}}|^2 \overrightarrow{\mathrm{a} . \mathrm{a}}=|\overrightarrow{\mathrm{a}}|^2|\overrightarrow{\mathrm{~b}}|^2-|\overrightarrow{\mathrm{b}}|^2|\overrightarrow{\mathrm{a}}|^2=0\)
∴ The given two vectors are perpendicular.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions

Question 9.
If \(\overrightarrow{\mathbf{a}} . \overrightarrow{\mathbf{a}}=0\) and \(\overrightarrow{\mathbf{a}} . \overrightarrow{\mathbf{b}}=0\), then what can be concluded about the vector \(\overrightarrow{\mathbf{b}}\)?
Solution:
We have \(\vec{a} \cdot \vec{a}=0 \text { and } \vec{a} \cdot \vec{b}=0\)
Hence \(|\overrightarrow{\mathbf{a}}|^2=0 \Rightarrow|\overrightarrow{\mathbf{a}}|=0\)
∴ \(\overrightarrow{\mathbf{a}}\) is the zero vector
Thus, any vector \(\overrightarrow{\mathbf{b}}\) can satisfy \(\vec{a} . \vec{b}=0\)

Question 10.
If \(\overrightarrow{\mathbf{a}}, \overrightarrow{\mathbf{b}}, \overrightarrow{\mathbf{c}}\) are unit vectors such that \(\overrightarrow{\mathbf{a}}+\overrightarrow{\mathbf{b}}+\overrightarrow{\mathbf{c}}=\overrightarrow{\mathbf{0}}\), find the value of \(\overrightarrow{\mathbf{a}} \cdot \overrightarrow{\mathbf{b}}+\overrightarrow{\mathbf{b}} \cdot \overrightarrow{\mathbf{c}}+\overrightarrow{\mathbf{c}} \cdot \overrightarrow{\mathbf{a}}\)
Solution:
Consider \(|\vec{a}+\vec{b}+\vec{c}|^2=(\vec{a}+\vec{b}+\vec{c}) \cdot(\vec{a}+\vec{b}+\vec{c})\)
⇒ \(0=|\overrightarrow{\mathrm{a}}|^2+|\overrightarrow{\mathrm{b}}|^2+|\overrightarrow{\mathrm{c}}|^2+2(\overrightarrow{\mathrm{a}} \cdot \dot{\overrightarrow{\mathrm{~b}}}+\overrightarrow{\mathrm{b}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{c}}+\overrightarrow{\mathrm{c}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{a}})\)
⇒ 0 = 1 + 1 + 1 + \(2(\vec{a} \cdot \vec{b}+\vec{b} \cdot \vec{c}+\vec{c} \cdot \vec{a})=2(\vec{a} \cdot \vec{b}+\vec{b} \cdot \vec{c}+\vec{c} \cdot \vec{a})=-3\)
⇒ \((\vec{a} \cdot \vec{b}+\vec{b} \cdot \vec{c}+\vec{c} \cdot \vec{a})=\frac{-3}{2}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions

Question 11.
If either vector \(\vec{a}=\overrightarrow{0} \text { or } \vec{b}=\overrightarrow{0}\) then \(\overrightarrow{\mathbf{a}} \cdot \overrightarrow{\mathbf{b}}=0\). But the converse need not be true. Justify your answer with an example.
Solution:
Let \(\vec{a}=2 \hat{i}+4 \hat{j}+3 \hat{k} \text { and } \vec{b}=3 \hat{i}+3 \hat{j}-6 \hat{k}\)
∴ \(\vec{a} . \vec{b}\) = 2(3) + 4(3) + 3(-6) = 6 + 12 – 18 = 0
Here \(\vec{a} , \vec{b}\) are two non-zero perpendicular vectors
So, the converse of the statement need not to be true.

II.

Question 1.
Show that each of the given three vectors \(\frac{1}{7}(2 \hat{i}+3 \hat{j}+6 \hat{k}), \frac{1}{7}(3 \hat{i}-6 \hat{j}+2 \hat{k}), \frac{1}{7}(6 \hat{i}+2 \hat{j}-3 \hat{k})\) is a unit vector: Also, show that they are mutually perpendicular to each other.
Solution:
Let \(\frac{1}{7}(2 \hat{\mathrm{i}}+3 \hat{\mathrm{j}}+6 \hat{\mathrm{k}})=\frac{2}{7} \hat{\mathrm{i}}+\frac{3}{7} \hat{\mathrm{j}}+\frac{6}{7} \hat{\mathrm{k}}\) ……(i)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions-1
So, the 3 vectors are mutually perpendicular to each other.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions

Question 2.
Find \(|\vec{a}| \text { and }|\vec{b}| \text { if }(\vec{a}+\vec{b}) \cdot(\vec{a}-\vec{b})=8 \text { and }|\vec{a}|=8|\vec{b}|\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions-2

Question 3.
Find the magnitude of two vectors \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\), having the same magnitude and such that the angle between them is 60° and their scalar product is 1/2.
Solution:
Given that \(\vec{a} \text { = } \vec{b}\); angle θ between \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) is 60°, their scalar product =1/2
Thus \(\vec{a} \cdot \vec{b}=\frac{1}{2} \Rightarrow|\vec{a} \| \vec{b}| \cos \theta=\frac{1}{2}\) [∵ \(\overrightarrow{\mathrm{a}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{~b}}=|\overrightarrow{\mathrm{a}}||\overrightarrow{\mathrm{b}}| \cos \theta\)]
Putting \(|\vec{b}|=|\vec{a}|\)and θ = 60° (in the above), we have \(|\vec{a}| .|\vec{a}| \cos 60^{\circ}=\frac{1}{2} \Rightarrow|\vec{a}|^2\left(\frac{1}{2}\right)=\frac{1}{2}\)
⇒ \(|\left.\vec{a}\right|^2=1 \Rightarrow|\vec{a}|=1\) ……..(i) (∵ Length of a vector is never negative)
∴ \(|\vec{b}|=|\vec{a}|=1\) [By (i)]
∴ \(|\vec{a}|=1 \text { and }|\vec{b}|=1\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions

Question 4.
If the vertices A, B, C of a triangle ABC are (1, 2, 3), (-1, 0, 0), (0, 1, 2), respectively, then find ∠ABC. [∠ABC is the angle between the vectors \(\overrightarrow{B A} \text { and } \overrightarrow{B C}\)].
Solution:
Given vertices A, B, C of a triangle ABC are (1, 2, 3), (-1, 0, 0), (0, 1, 2) respectively.
Position vector (P. V) of point A (1, 2, 3) is \(\overrightarrow{O A}=\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\)
Position vector (P. V) of point B(-1, 0, 0) is \(\overrightarrow{O B}=-\hat{i}+0 \hat{j}+0 \hat{k}\)
Position vector (P.V) of point C(0, 1, 2) is \(\overrightarrow{\mathrm{OC}}=0 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}}+2 \hat{\mathrm{k}}\)
Now \(\overrightarrow{B A}=\overrightarrow{O A}-\overrightarrow{O B}=(\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k})-(-\hat{i}+0 \hat{j}+0 \hat{k})=\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}+\hat{i}-0 \hat{j}-0 \hat{k}=2 \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\) ….(i)
and \(\overrightarrow{B C}=\overrightarrow{O C}-\overrightarrow{O B}=0 \hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k}-(-\hat{i}+0 \hat{j}+0 \hat{k})=0 \hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k}+\hat{i}-0 \hat{j}-0 \hat{k}=\hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k}\) …………….(ii)
Using (i) and (ii) cos ∠ABC = \(\frac{\overrightarrow{\mathrm{BA}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{BC}}}{|\overrightarrow{\mathrm{BA}}||\overrightarrow{\mathrm{BC}}|}=\frac{2(1)+2(1)+3(2)}{\sqrt{4+4+9} \sqrt{1+1+4}}=\frac{10}{\sqrt{17} \sqrt{6}}=\frac{10}{\sqrt{102}}\) [∵ \(\cos \theta=\frac{\vec{a} \cdot \vec{b}}{|\vec{a}||\vec{b}|}\)]
∴ ∠ABC = \(\cos ^{-1}\left(\frac{10}{\sqrt{102}}\right)\)

Question 5.
Show that the points A(1, 2, 7), B(2, 6, 3) and C(3, 10, -1) are coliinear.
Solution:
Given points are A(1, 2, 7), B(2, 6, 3) and C(3, 10, -1)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions-3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions

Question 6.
Show that the vectors \(2 \bar{i}-\bar{j}+\bar{k}, \bar{i}-3 \bar{j}-5 \bar{k}, \text { and } 3 \bar{i}-4 \bar{j}-4 \bar{k}\) form the vertices of a right angled triangle.
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10c Solutions-4
∴ Given vectors form a right angled triangle.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11a Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 11 Three Dimensional Geometry Exercise 11a Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Three Dimensional Geometry Solutions Exercise 11a

I.

Question 1.
If a line makes angles 90°, 135°, 45° with the .v, y and z-axes respectively, find its direction cosines.
Solution:
Let l, m, n be the direction cosines of the given line.
Then l = cos90° =0
m = cos 135° = cos(90° +45°) = -sin 45° = –\(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
n = cos 45° = \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
∴ the direction cosines of the line are 0, –\(\frac{1}{\sqrt{2}}\) and \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11a Solutions

Question 2.
If a line makes an angles of 60″ and 45″ with the direction of positive X and Z aixs respectively. Find the angle made by the line with the Y-aixs.
Solution:
Let l, m, n be the direction cosines of the given line.
Let β be the angle made by line with y-axis.
Then l = cos 60° = \(\frac{1}{2}\), m = cosβ, n = cos45°= \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
We know that l2 + m2 + n2 = 1
⇒ \(\frac{1}{4}\) + m2 + \(\frac{1}{2}\) = 1
⇒ m2 + \(\frac{1+2}{4}\) = 1
⇒ m2 = 1 – \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{1}{4}\)
⇒ cos2 β = \(\frac{1}{4}\)
⇒ cos β = ±\(\frac{1}{2}\)
∴ β = 60° (or) 120°

Question 3.
Find the direction cosines of a line which makes equal angles with the coordinate axes.
Solution:
Let the line makes an angle a with each of the coordinates axes.
Then l = cosα, m = cosα, n = cosα
We know that l2 + m2 + n2 = 1
⇒ cos2α + cos2α + cos2α = 1
⇒ cos2α = \(\frac{1}{3}\)
⇒ cos α = ±\(\frac{1}{\sqrt{3}}\)
Thus, the direction cosines of the line are ±\(\frac{1}{\sqrt{3}}\), ±\(\frac{1}{\sqrt{3}}\) and ±\(\frac{1}{\sqrt{3}}\).

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11a Solutions

Question 4.
If a line makes angle-75 and 60° with the positive directions of Y and Z axis respectively and the angle made by the line with thc positive direction of X-axis is a.. then find the value cos2α ?
Solution:
Let l, m, n be the direction cosines of the given line.
Then l = cosα, m = cosβ = cos 75° = \(\frac{\sqrt{3}-1}{2 \sqrt{2}}\), n =cosy = cos60°= \(\frac{1}{2}\)
We know that l2 + m2 + n2 = 1
⇒ cos2α + \(\frac{(\sqrt{3}-1)^2}{8}\) + \(\frac{1}{4}\) = 1
⇒ cos2α = 1 – \(\left(\frac{(\sqrt{3}-1)^2}{8}+\frac{1}{4}\right)\)
= 1 – \(\frac{1}{4}\) – \(\left(\frac{3+1-2 \sqrt{3}}{8}\right)\)
= \(\frac{3}{4}-\frac{4-2 \sqrt{3}}{8}\)
= \(\frac{6-(4-2 \sqrt{3})}{8}\)
= \(\frac{2(1+\sqrt{3})}{2 \times 4}\) = \(\frac{1+\sqrt{3}}{4}\)
∴ cos2α = \(\frac{1+\sqrt{3}}{4}\)

Question 5.
If a line has the direction ratios -18, 12, -4 then what arc its direction cosines ?
Solution:
D.r’s of the given line = (a, b, c)= (-18, 12, -4)
∴ \(\sqrt{a^2+b^2+c^2}\)
= \(\sqrt{(-18)^2+(12)^2+(-4)^2}\)
= \(\sqrt{484}\) = 22
DC’s = \(\left(\frac{a}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}, \frac{b}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}, \frac{c}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}\right)\)
= \(\left(\frac{-18}{22}, \frac{12}{22}, \frac{-4}{22}\right)\)
= \(\left(\frac{-9}{11}, \frac{6}{11}, \frac{-2}{11}\right)\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11a Solutions

Question 6.
Find the direction cosines of the joining the points (-2, 6, 7) and (1, 2, -5).
Solution:
Let A(x1, y1, z1) = (-2, 6, 7), B(x2, y2, z2) = (1, 2, -5)
Dr’s of AB = (a, b, c) = (x2 – x1, y2 – y1, z2 – z1) = (1+2, 2-6, -5-7) = (3, -4, -12)
∴ \(\sqrt{a^2+b^2+c^2}\)
= \(\sqrt{9+16+144}\)
= \(\sqrt{169}\) = 22
DC’s of AB = \(\left(\frac{a}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}, \frac{b}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}, \frac{c}{\sqrt{a^2+b^2+c^2}}\right)\)
= \(\left(\frac{3}{13}, \frac{-4}{13}, \frac{-12}{13}\right)\)

Question 7.
Show that the points (2, 3, 4), (-1, -2, 1), (5, 8, 7) are collinear.
Solution:
Given points are A(2, 3, 4), B(-1, -2, 1), C(5, 8, 7).
D.r’s of line joining A and B are (-1-2, -2-3, 1-4) is (-3, -5, -3) ⇒ (3, 5, 3)
D.r’s of line joining A and C are (5-2, 8-3, 7-4) ⇒ 3, 5, 3
Hence D.r’s of AB and AC are proportional.
∴ A,B,C are collinear.

Question 8.
If the points (2, -1, -3), (4, a, 1) and (3, 1, b) are collinear, then find the ratio between a and A?
Solution:
Let A(x1, y1, z1) = (2, -1, 3), B (x2, y2, z2) = (4, a, 1), C(x3, y3, z3) = (3, 1, b)
If A,B,C are collinear then \(\frac{x_1-x_2}{x_2-x_3}=\frac{y_1-y_2}{y_2-y_3}=\frac{z_1-z_2}{z_2-z_3}\)
⇒ \(\frac{2-4}{4-3}=\frac{-1-a}{a-1}=\frac{3-1}{1-b}\)
⇒ \(\frac{-2}{1}=\frac{-1-a}{a-1}=\frac{2}{1-b}\)
⇒ \(\frac{-2}{1}=\frac{-1-a}{a-1}\)
⇒ 2a – 2 = 1 + a ⇒ 2a – a = 1 + 2 ⇒ a = 3
⇒ \(\frac{-2}{1}=\frac{2}{1-b}\) ⇒ \(\frac{-1}{1}=\frac{1}{1-b}\)
⇒ -1 + b = 1
⇒ b = 2
∴ Required ratio \(\frac{a}{b}=\frac{3}{2}\)
⇒ 3 : 2

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11a Solutions

II.

Question 1.
Find the direction cosines of the sides of the triangle whose vertices are (3, 5, -4),(-1, 1, 2) and (-5, -5, -2).
Solution:
Let A(x1, y1, z1) = (3, 5, -4), B (x2, y2, z2) = (-1, 1, 2), C(x3, y3, z3) = (-5, -5, -2)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11a Solutions 1

Question 2.
Find the direction cosines of the medians of the triangles whose vertices are (1, 0, 2), (4. 3, 2) and (0, 7, 6).
Solution:
Vertices of the triangle are A = (1, 0, 2), B (4, 3, 2) and C(0, 7, 6).
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11a Solutions 2

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11a Solutions
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 11a Solutions 3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 10 Vector Algebra Exercise 10b Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Vector Algebra Solutions Exercise 10b

I.

Question 1.
Compute the magnitude of the vector \(\overrightarrow{\mathbf{a}}=\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\)
Solution:
Given that \(\overrightarrow{\mathbf{a}}=\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\)
∴ \(|\vec{a}|=\sqrt{x^2+y^2+z^2}=\sqrt{1+1+1}=\sqrt{3}\)

Question 2.
Compute the magnitude of the vector \(\overrightarrow{\mathbf{b}}=2 \hat{\mathbf{i}}-7 \hat{\mathbf{j}}-3 \hat{\mathbf{k}}\)
Solution:
Given that \(\overrightarrow{\mathbf{b}}=2 \hat{\mathbf{i}}-7 \hat{\mathbf{j}}-3 \hat{\mathbf{k}}\)
\(|\overrightarrow{\mathrm{b}}|=\sqrt{(2)^2+(-7)^2+(-3)^2}=\sqrt{4+49+9}=\sqrt{62} .\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Question 3.
Compute the magnitude of the vector \(\vec{c}=\frac{1}{\sqrt{3}} \hat{\mathbf{i}}+\frac{1}{\sqrt{3}} \hat{\mathbf{j}}-\frac{1}{\sqrt{3}} \hat{\mathbf{k}}\)
Solution:
Given that \(\vec{c}=\frac{1}{\sqrt{3}} \hat{\mathbf{i}}+\frac{1}{\sqrt{3}} \hat{\mathbf{j}}-\frac{1}{\sqrt{3}} \hat{\mathbf{k}}\)
\(|\overrightarrow{\mathrm{c}}|=\sqrt{\left(\frac{1}{\sqrt{3}}\right)^2+\left(\frac{1}{\sqrt{3}}\right)^2+\left(\frac{-1}{\sqrt{3}}\right)^2}=\sqrt{\frac{1}{3}+\frac{1}{3}+\frac{1}{3}}=\sqrt{\frac{3}{3}}=\sqrt{1}=1 .\)

Question 4.
Write two different vectors having same direction.
Solution:
Let \(\vec{a}=\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\) and \(\vec{b}=2(\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k})=2 \vec{a}\)
Then \(\overrightarrow{\mathrm{b}}=\mathrm{m} \overrightarrow{\mathrm{a}}\) where m = 2 > 0.
∴ Vectors \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) have the same direction. But \(\overrightarrow{\mathrm{b}} \neq \overrightarrow{\mathrm{a}}\) as the corresponding components are distinct. We can write an infinite number of such vectors.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Question 5.
Write two different vectors having same magnitude.
Solution:
Let \(\vec{a}=(\hat{i}-2 \hat{j}+3 \hat{k})\) and \(\overrightarrow{\mathrm{b}}=(2 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}}-3 \hat{\mathrm{k}})\)
\(|\vec{a}|=\sqrt{1^2+(-2)^2+3^2}=\sqrt{1+4+9}=\sqrt{14}\)
\(|\vec{b}|=\sqrt{2^2+1^2+(-3)^2}=\sqrt{4+1+9}=\sqrt{14}\)
But \(\overrightarrow{\mathrm{a}} \neq \overrightarrow{\mathrm{b}}\) as the corresponding components are distinct.
We can write an infinite number of such vectors.

Question 6.
Find the values of x and y so that the vectors \(2 \hat{\mathbf{i}}+3 \hat{\mathbf{j}} \text { and } x \hat{\mathbf{i}}+y \hat{\mathbf{j}}\) are equal.
Solution:
Given \(2 \hat{i}+3 \hat{j}=x \hat{i}+y \hat{j}\)
Comparing coefficients of \(\hat{i} \text { and } \hat{j}\) on both sides, we have x = 2 and y = 3.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Question 7.
Find the scalar and vector components of the vector with initial point (2, 1) and terminal point (- 5, 7).
Solution:
Let \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}\) be the vector with initial point A(2, 1) and terminal point B(-5, 7)
⇒ PV (Position Vector)of point A(2, 1)is \(\overrightarrow{\mathrm{OA}}=2 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}}\) and P.V. of point B (-5, 7) is \(\overrightarrow{\mathrm{OB}}=-5 \hat{\mathrm{i}}+7 \hat{\mathrm{j}}\)
∴ \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}\) = PV of point B – PV of point A = \((-5 \hat{\mathrm{i}}+7 \hat{\mathrm{j}})-(2 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}})=-5 \hat{\mathrm{i}}+7 \hat{\mathrm{j}}-2 \hat{\mathrm{i}}-\hat{\mathrm{j}}\)
⇒ \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}=-7 \hat{\mathrm{i}}+6 \hat{\mathrm{j}} .\)
∴ By definition, scalar components of the vectors \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}\) are -7 and 6 and vector components of the vector \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}\) are \(-7 \hat{\mathrm{i}} \text { and } 6 \hat{\mathrm{j}} .\)

Question 8.
Find the sum of the vectors \(\vec{a}=\hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k}, b=-2 \hat{i}+4 \hat{j}+5 \hat{k}\) and \(\vec{c}=\hat{\mathrm{i}}-6 \hat{\mathrm{j}}-7 \hat{\mathrm{k}} .\)
Solution:
Given vectors \(\vec{a}=\hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k}, \vec{b}=-2 \hat{i}+4 \hat{j}+5 \hat{k} \text { and } \vec{c}=\hat{i}-6 \hat{j}-7 \hat{k} .\)
∴ \(\vec{a}+\vec{b}+\vec{c}=(1-2+1) \hat{i}+(-2+4-6) \hat{j}+(1+5-7) \hat{k}=0 \hat{i}-4 \hat{j}-\hat{k}=-4 \hat{j}-\hat{k}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Question 9.
Find the unit vector in the direction of the vector \(\overrightarrow{\mathbf{a}}=\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}+2 \hat{\mathbf{k}} .\)
Solution:
We know that a unit vector in the direction of the vector
\(\vec{a}=\hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k} \text { is } \hat{a}=\frac{\vec{a}}{|\vec{a}|}=\frac{\hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k}}{\sqrt{1+1+4}} \Rightarrow \hat{a}=\frac{\hat{i}+\hat{j}+2 \hat{k}}{\sqrt{6}}=\frac{1}{\sqrt{6}} \hat{i}+\frac{1}{\sqrt{6}} \hat{j}+\frac{2}{\sqrt{6}} \hat{k} .\)

Question 10.
Find the unit vector in the direction of vector \(\overrightarrow{\mathrm{PQ}}\), where P and Q are the points (1, 2, 3) and (4, 5, 6), respectively.
Solution:
Given points are P(1, 2, 3) and Q(4, 5, 6)
∴ Position vector of the point P(1, 2, 3) is \(\overrightarrow{\mathrm{OP}}=\hat{\mathrm{i}}+2 \hat{\mathrm{j}}+3 \hat{\mathrm{k}}\)
and position vector of point Q(4, 5, 6) is \(\overrightarrow{\mathrm{OQ}}=4 \hat{\mathrm{i}}+5 \hat{\mathrm{j}}+6 \hat{\mathrm{k}}\) where O is the origin.
∴ \(\overrightarrow{P Q}=\overrightarrow{O Q}-\overrightarrow{O P}=(4 \hat{i}+5 \hat{j}+6 \hat{k})-(\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k})=3 \hat{i}+3 \hat{j}+3 \hat{k}\)
∴ a unit vector in the direction of vector \(\overline{\mathrm{PQ}}=\frac{\overline{\mathrm{PQ}}}{|\overline{\mathrm{PQ}}|}=\frac{3 \hat{\mathrm{i}}+3 \hat{\mathrm{j}}+3 \hat{\mathrm{k}}}{\sqrt{9+9+9=27=9 \times 3}}\)
\(\frac{3(\hat{i}+\hat{j}+\hat{k})}{3 \sqrt{3}}=\frac{(\hat{i}+\hat{j}+\hat{k})}{\sqrt{3}}=\frac{1}{\sqrt{3}} \hat{i}+\frac{1}{\sqrt{3}} \hat{j}+\frac{1}{\sqrt{3}} \hat{k}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Question 11.
For given vectors, \(\overrightarrow{\mathbf{a}}=2 \hat{\mathbf{i}}-\hat{\mathbf{j}}+2 \hat{\mathbf{k}} \text { and } \overrightarrow{\mathbf{b}}=-\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}-\hat{\mathbf{k}}\). Find the unit vector in the direction of \(\overrightarrow{\mathbf{a}}+\overrightarrow{\mathbf{b}} .\)
Solution:
Given vectors \(\overrightarrow{\mathbf{a}}=2 \hat{\mathbf{i}}-\hat{\mathbf{j}}+2 \hat{\mathbf{k}} \text { and } \overrightarrow{\mathbf{b}}=-\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}-\hat{\mathbf{k}}\)
∴ \(\vec{a}+\vec{b}=2 \hat{i}-\hat{j}+2 \hat{k}-\hat{i}+\hat{j}-\hat{k}=\hat{i}+0 \hat{j}+\hat{k}\)
∴ \(|\vec{a}+\vec{b}|=\sqrt{(1)^2+(0)^2+(1)^2}=\sqrt{2}\)
∴ A unit vector in the direction of \(\vec{a}+\vec{b} \text { is } \frac{\vec{a}+\vec{b}}{|\vec{a}+\vec{b}|}=\frac{\hat{i}+0 \hat{j}+\hat{k}}{\sqrt{2}}=\frac{\hat{i}+\hat{k}}{\sqrt{2}}=\frac{1}{\sqrt{2}} \hat{i}+\frac{1}{\sqrt{2}} \hat{k} .\)

Question 12.
Find a vector in the direction of vector \(5 \hat{\mathbf{i}}-\hat{\mathbf{j}}+2 \hat{\mathbf{k}}\) which has magnitude 8 units.
Solution:
Let \(\vec{a}=5 \hat{i}-\hat{j}+2 \hat{k} .\)
∴ A vector in the direction of vector \(\vec{a}\) which has magnitude 8 units = \(8 \hat{a}=8 \frac{\vec{a}}{|\vec{a}|}=\frac{8(5 \hat{i}-\hat{j}+2 \hat{k})}{\sqrt{25+1+4}}\)
= \(\frac{8}{\sqrt{30}}(5 \hat{\mathrm{i}}-\hat{\mathrm{j}}+2 \hat{\mathrm{k}})=\frac{40}{\sqrt{30}} \hat{\mathrm{i}}-\frac{8}{\sqrt{30}} \hat{\mathrm{j}}+\frac{16}{\sqrt{30}} \hat{\mathrm{k}}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Question 13.
Show that the vectors \(2 \hat{i}-3 \hat{j}+4 \hat{k} \text { and }-4 \hat{i}+6 \hat{j}-8 \hat{k}\) are coilinear.
Solution:
Let \(\vec{a}=2 \hat{i}-3 \hat{j}+4 \hat{k} \text { and } \vec{b}=-4 \hat{i}+6 \hat{j}-8 \hat{k}=-2(2 \hat{i}-3 \hat{j}+4 \hat{k})=-2 \vec{a}\)
Here, \(\overrightarrow{\mathrm{b}}=-2 \overrightarrow{\mathrm{a}}=\mathrm{m} \overrightarrow{\mathrm{a}}\) where m = -2 < 0
∴ Vectors \(\vec{a} \text { and } \vec{b}\) are coilinear (unlike because m = -2 < 0)

Question 14.
Find the direction cosines of the vector \(\hat{\mathbf{i}}+2 \hat{\mathbf{j}}+3 \hat{\mathbf{k}}\)
Solution:
The given vector is \(\vec{a}=\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k} \Rightarrow|\vec{a}|=\sqrt{i^2+2^2+3^2}=\sqrt{24}\)
\(\hat{a}=\frac{\vec{a}}{|\vec{a}|}=\frac{\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}}{\sqrt{14}}=\frac{1}{\sqrt{14}} \hat{i}+\frac{2}{\sqrt{14}} \hat{j}+\frac{3}{\sqrt{14}} \hat{k}\)
We know that direction consines of a vectors \(\vec{a}\) are coefficients of \(\hat{\mathrm{i}}, \hat{\mathrm{j}}, \hat{\mathrm{k}} \text { in } \hat{\mathrm{a}} \frac{1}{\sqrt{14}}, \frac{2}{\sqrt{14}}, \frac{3}{\sqrt{14}}\)
∴ Dc’s of the given vector = \(\left(\frac{1}{\sqrt{14}}, \frac{2}{\sqrt{14}}, \frac{3}{\sqrt{14}}\right)\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Question 15.
Find the direction c„osines of the vector joining the points A (1, 2, -3) and B (-1, -2, 1), directed from A to B.
Solution:
Given points A (1, 2, -3) andB (-1, -2, 1) ⇒ \(\overrightarrow{O A}=\hat{i}+2 \hat{j}-3 \hat{k}, \overrightarrow{O B}=-\hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k}\)
\(\overrightarrow{A B}=\overrightarrow{O B}-\overrightarrow{O A}=(-1-1) \hat{i}+(-2-2) \hat{j}+[1-(-3)] \hat{k}=-2 \hat{i}-4 \hat{j}+4 k\)
\(|\overrightarrow{\mathrm{AB}}|=\sqrt{(-2)^2+(-4)^2+4^2}=\sqrt{4+16+16}=\sqrt{36}=6\)
∴ A unit vector along AB = \(\frac{\overline{A B}}{|\overrightarrow{A B}|}=\frac{-2 \hat{i}-4 \hat{j}+4 \hat{k}}{6}=-\frac{2}{6} \hat{i}-\frac{4}{6} \hat{j}+\frac{4}{6} \hat{k}=\frac{-1}{3} \hat{i}-\frac{2}{3} \hat{j}+\frac{2}{3} \hat{k} .\)
∴ Direction Cosines of the vector \(\frac{-1}{3}, \frac{-2}{3}, \frac{2}{3}\)

Question 16.
Show that the vector \(\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\) is equally inclined to the axes OX, OY and OZ.
Solution:
Let \(\vec{a}=\hat{i}+\hat{j}+\hat{k}\)
\(|\overrightarrow{\mathbf{a}}|=\sqrt{1^2+1^2+1^2}=\sqrt{3}\)
Thus, the DCs of \(\overrightarrow{\mathrm{a}} \text { are }\left(\frac{1}{\sqrt{3}}, \frac{1}{\sqrt{3}}, \frac{1}{\sqrt{3}}\right)\)
Now, α β and γ be the angles formed by \(\vec{a}\) with the positive directions of x, y and z axes respectively.
Then, cosα = \(\frac{1}{\sqrt{3}}\), cosβ = \(\frac{1}{\sqrt{3}}\), cosγ = \(\frac{1}{\sqrt{3}}\)
Hence, the vector is equally inclined to OX, OY and OZ.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Question 17.
Find the position vector of the mid point of the vector joining the points P(2, 3, 4) and Q(4, 1, -2).
Solution:
The position vector of the midpoint R is \(\overrightarrow{\mathrm{OR}}=\frac{\overrightarrow{\mathrm{OP}}+\overrightarrow{\mathrm{OQ}}}{2}=\frac{(2 \hat{\mathrm{i}}+3 \hat{\mathrm{j}}+4 \hat{\mathrm{k}})+(4 \hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}}-2 \hat{\mathrm{k}})}{2}\)
\(=\frac{(2+4) \hat{i}+(3+1) \hat{j}+(4-2) \hat{k}}{2}=\frac{6 \hat{i}+4 \hat{j}+2 \hat{k}}{2}=3 \hat{i}+2 \hat{j}+\hat{k}\)

II.

Question 1.
Find the position vector of a point R which divides the line joining two points P and Q whose position vectors are \(\hat{\mathbf{i}}+2 \hat{\mathbf{j}}-\hat{\mathbf{k}} \text { and }-\hat{\mathbf{i}}+\hat{\mathbf{j}}+\hat{\mathbf{k}}\) respectively in the ratio 2 : 1.
(i) internally
(ii) externally
Solution:
Position vectors of P and Q are given as \(\overrightarrow{\mathrm{OP}}=\hat{\mathrm{i}}+2 \hat{\mathrm{j}}-\hat{\mathrm{k}} \text { and } \overrightarrow{\mathrm{OQ}}=-\hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}}+\hat{\mathrm{k}}\)
i) The position vector of R which divides the line joining two points P and Q internally in the ratio
2 : 1 is \(\overline{O R}=\frac{2(-\hat{i}+\hat{j}+\hat{k})+1(\hat{i}+2 \hat{j}-\hat{k})}{2+1}=\frac{-2 \hat{i}+2 \hat{j}+2 \hat{k}+\hat{i}+2 \hat{j}-\hat{k}}{3}\)
= \(\frac{-\hat{\mathrm{i}}+4 \hat{\mathrm{j}}+\hat{\mathrm{k}}}{3}=\frac{-1}{3} \hat{\mathrm{i}}+\frac{4}{3} \hat{\mathrm{j}}+\frac{1}{3} \hat{\mathrm{k}}\)
ii) The position vector of R which divides the line joining two points P and Q externally in the 2 : 1 is \(\overrightarrow{\mathrm{OR}}=\frac{2(-\hat{\mathrm{i}}+\hat{\mathrm{j}}+\hat{\mathrm{k}})-1(\hat{\mathrm{i}}+2 \hat{\mathrm{j}}-\hat{\mathrm{k}})}{2-1}=\frac{-2 \hat{\mathrm{i}}+2 \hat{\mathrm{j}}+2 \hat{\mathrm{k}}-\hat{\mathrm{i}}-2 \hat{\mathrm{j}}+\hat{\mathrm{k}}}{1}=-3 \hat{\mathrm{i}}+3 \hat{\mathrm{k}}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 10b Solutions

Question 2.
Show that the points A, B and C with position vectors, \(\vec{a}=3 \hat{i}-4 \hat{j}-4 \hat{k}, \quad \vec{b}=2 \hat{i}-\hat{j}+\hat{k}\) and \(\vec{c}=\hat{\mathbf{i}}-3 \hat{\mathbf{j}}-5 \hat{\mathbf{k}}\) respectively form the vertices of a right angled triangle.
Solution:
Let \(\overline{\mathrm{OA}}=3 \overline{\mathrm{i}}-4 \overline{\mathrm{j}}-4 \overline{\mathrm{k}}, \overline{\mathrm{OB}}=2 \overline{\mathrm{i}}-\overline{\mathrm{j}}+\overline{\mathrm{k}}, \overline{\mathrm{OC}}=\overline{\mathrm{i}}-3 \overline{\mathrm{j}}-5 \overline{\mathrm{k}}\)
\(\overline{A B}=\overline{O B}-\overline{O A}=(2 \bar{i}-\bar{j}+\bar{k})-(3 \bar{i}-4 \bar{j}-4 \bar{k})=-\bar{i}+3 \bar{j}+5 \bar{k} \Rightarrow|\overline{A B}|=\sqrt{1+9+25}=\sqrt{35}\)
\(\overline{\mathrm{BC}}=\overline{\mathrm{OC}}-\overline{\mathrm{OB}}=(\overline{\mathrm{i}}-3 \overline{\mathrm{j}}-5 \overline{\mathrm{k}})-(2 \overline{\mathrm{i}}-\overline{\mathrm{j}}+\overline{\mathrm{k}})=-\overline{\mathrm{i}}-2 \overline{\mathrm{j}}-6 \overline{\mathrm{k}} \Rightarrow|\overline{\mathrm{BC}}|=\sqrt{1+4+36}=\sqrt{41}\)
\(\overline{C A}=\overline{O A}-\overline{O C}=(3 \bar{i}-4 \bar{j}-4 \bar{k})-(\bar{i}-3 \bar{j}-5 \bar{k})=2 \bar{i}-\bar{j}+\bar{k} \Rightarrow|\overline{C A}|=\sqrt{2+1+1}=\sqrt{6}\)
Here \(|\overrightarrow{\mathrm{OC}}|=(\sqrt{41})^2=41=35+6=|\overrightarrow{\mathrm{AB}}|^2+|\overrightarrow{\mathrm{CA}}|^2\)
∴ Points A, B, C are the vertices of a right angled triangle.