Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Inverse Trigonometric Functions MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
If sin-1x = y , then
1) 0 ≤ y ≤ π
2) \(-\frac{\pi}{2}\) ≤ y ≤ \(\frac{\pi}{2}\)
3) 0 < y < π
4) \(-\frac{\pi}{2}\) < y < \(\frac{\pi}{2}\)
Solution:
2) \(-\frac{\pi}{2}\) ≤ y ≤ \(\frac{\pi}{2}\)
We know that range of the principle value of \(\sin ^{-1} x=\left[-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}\right]\)
Given that sin-1 x = y, ∴ \(-\frac{\pi}{2} \leq y \leq \frac{\pi}{2}\)

Question 2.
tan-1\(\sqrt{3}\) – sec-1(-2) is equal to
1) π
2) \(-\frac{\pi}{3}\)
3) \(\frac{\pi}{3}\)
4) \(\frac{2 \pi}{3}\)
Solution:
2) \(-\frac{\pi}{3}\)
Formula: sec-1(-x) = -sec-1x;
tan-1\(\sqrt{3}\) – sec-1(-2) = tan-1\(\sqrt{3}\) – (π – sec-12) = 60° – 180° = -60° = \(\frac{-\pi}{3}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 3.
cos-1(cos\(\frac{7 \pi}{6}\)) is equal to
1) \(\frac{7 \pi}{6}\)
2) \(\frac{5 \pi}{6}\)
3) \(\frac{\pi}{6}\)
4) \(\frac{\pi}{6}\)
Solution:
2) \(\frac{5 \pi}{6}\)
\(\frac{7 \pi}{6}=\pi+\frac{\pi}{6}\) and cos-1(-x) = π – cos-1x
∴ cos-1 \(\cos \frac{7 \pi}{6}=\cos ^{-1}\left[\cos \left(\pi+\frac{\pi}{6}\right)\right]=\cos ^{-1}\left[-\cos \frac{\pi}{6}\right]=\pi-\cos ^{-1}\left(\cos \frac{\pi}{6}\right)=\pi-\frac{\pi}{6}=\frac{5 \pi}{6}\)

Question 4.
sin\(\left(\frac{\pi}{3}-\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)\right)\) is equal to
1) \(\frac{1}{2}\)
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{1}{4}\)
4) 1
Solution:
4) 1
Formula: sin-1(-x) = -sin-1(x)
\(\sin \left(\frac{\pi}{3}-\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{2}\right)\right)=\sin \left[60^{\circ}+\sin \left(\frac{1}{2}\right)\right]\) = sin[60° + 30°] = sin 90° = 1

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 5.
tan-1\(\sqrt{3}\) – cot-1(\(-\sqrt{3}\)) is equal to
1) π
2) \(\frac{-\pi}{2}\)
3) 0
4) 2\(\sqrt{3}\)
Solution:
2) \(\frac{-\pi}{2}\)
Formula: cot-1(-x) = π – cot-1(x)
tan-1\(\sqrt{3}\) – cot-1(\(-\sqrt{3}\)) = tan-1(\(\sqrt{3}\)) – (π – cot-1(\(\sqrt{3}\)\frac{-\pi}{2})) = 60° – 180° + 30° = -90° = \(\frac{-\pi}{2}\)

Question 6.
sin(tan-1 x), |x| < 1 is equal to
1) \(\frac{x}{\sqrt{1-x^2}}\)
2) \(\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\)
3) \(\frac{1}{\sqrt{1+x^2}}\)
4) \(\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}\)
Solution:
4) \(\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}\)
tan-1 x = θ ⇒ \(\frac{x}{1}=\tan \theta \Rightarrow \sin \theta=\frac{A B}{B C}=\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 7.
If sin-1(1 – x) – 2sin-1 x = \(\frac{\pi}{2}\), then x is equal to
1) 0, \(\frac{1}{2}\)
2) 1, \(\frac{1}{2}\)
3) 0
4) \(\frac{1}{2}\)
Solution:
3) 0
Formula: sin(90° + θ) = cosθ; cos2θ = 1 – 2sin2θ
G.E = \(\sin ^{-1}(1-x)=\frac{\pi}{2}+2 \sin ^{-1} x \Rightarrow(1-x)=\sin \left[\frac{\pi}{2}+2 \sin ^{-1} x\right]\)
⇒ 1 – x = cos(2sin-1 x) = 1 – 2(sin(sin-1 x))2 = 1 – 2x2
∴ 1 – x = 1 – 2x2 ⇒ 2x2 – x = 0 ⇒ x(2x – 1) = 0 x = 1,\(\frac{1}{2}\)

Question 8.
sin\(\left[\frac{\pi}{3}+\sin ^{-1}\left(\frac{-1}{2}\right)\right]\) is equal to:
1) 1
2) \(\frac{1}{2}\)
3) \(\frac{1}{3}\)
4) \(\frac{1}{4}\)
Solution:
2) \(\frac{1}{2}\)
sin-1\(\left(-\frac{1}{2}\right)\) = -30 and cos-1(-x) = π – cos-1x
sin(60° – 30°) = sin30° = \(\frac{1}{2}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 9.
The principle value of \(\cos ^{-1}\left(\frac{1}{2}\right)+\sin ^{-1}\left(-\frac{1}{\sqrt{2}}\right)\) is
1) \(\frac{\pi}{12}\)
2) π
3) \(\frac{\pi}{3}\)
4) \(\frac{\pi}{6}\)
Solution:
1) \(\frac{\pi}{12}\)
cos-1\(\left(\frac{1}{2}\right)\) – sin-1\(\left(\frac{1}{\sqrt{2}}\right)\) = 60° – 45° = 15° = \(\frac{\pi}{12}\)

Question 10.
The principle value of \(\tan ^{-1}\left(\tan \frac{9 \pi}{8}\right)\)
1) \(\frac{\pi}{8}\)
2) \(\frac{3\pi}{8}\)
3) \(\frac{-\pi}{8}\)
4) \(\frac{-3\pi}{8}\)
Solution:
1) \(\frac{\pi}{8}\)
\(\tan ^{-1}\left(\tan \left(\pi+\frac{\pi}{8}\right)\right)=\tan ^{-1}\left(\tan \left(\frac{\pi}{8}\right)\right)=\frac{\pi}{8}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 11.
The domain of the function cos-1(2x – 3) is
1) [-1, 1]
2) (1, 2)
3) (-1, 1)
4) [1, 2]
Solution:
4) [1, 2]
Formula: cos-1x is defined for x ∈ (-1, 1)
-1 ≤ (2x – 3) ≤ 1 ⇒ (3 – 1) ≤ 2x ≤ (3 + 1) ⇒ 2 ≤ 2x ≤ 4 ⇒ 1 ≤ x ≤ 2 x ∈ [1, 2]

Question 12.
The value of \(\sin ^{-1}\left(\cos \frac{3 \pi}{5}\right)\)
1) \(\frac{\pi}{10}\)
2) \(\frac{3 \pi}{5}\)
3) \(-\frac{\pi}{10}\)
4) \(-\frac{3 \pi}{5}\)
Solution:
3) \(-\frac{\pi}{10}\)
Formula: cosθ = sin(90° – θ)
\(\sin ^{-1}\left(\cos \frac{3 \pi}{5}\right)=\sin ^{-1}\left[\sin \left(\frac{\pi}{2}-\frac{3 \pi}{5}\right)\right]=\sin ^{-1}\left[\sin \left(\frac{-\pi}{10}\right)\right]=-\frac{\pi}{10}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 13.
The principle value of tan-1(-1) is
1) \(\frac{\pi}{4}\)
2) \(-\frac{\pi}{4}\)
3) \(\frac{\pi}{2}\)
4) \(\frac{\pi}{3}\)
Solution:
2) \(-\frac{\pi}{4}\)
Formula: tan-1(-x) = -tan-1x
tan-1(-1) = -tan-1(1) = \(-\frac{\pi}{4}\)

Question 14.
The principle value of \(\cos ^{-1}\left(\cos \frac{13 \pi}{6}\right)\) is
1) \(\frac{13 \pi}{6}\)
2) \(\frac{\pi}{2}\)
3) \(\frac{\pi}{3}\)
4) \(\frac{\pi}{6}\)
Solution:
4) \(\frac{\pi}{6}\)
\(\cos ^{-1}\left(\cos \frac{13 \pi}{6}\right)=\cos ^{-1}\left[\cos \left(2 \pi+\frac{\pi}{6}\right)\right]=\cos ^{-1}\left[\cos \left(\frac{\pi}{6}\right)\right]=\frac{\pi}{6}\)

Inverse Trigonometric Functions MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 2

Question 15.
The simplest form of \(\tan ^{-1}\left[\frac{\sqrt{1+\mathrm{x}}-\sqrt{1-\mathrm{x}}}{\sqrt{1+\mathrm{x}}+\sqrt{1-\mathrm{x}}}\right.\) is
1) \(\frac{\pi}{4}-\frac{\pi}{2}\)
2) \(\frac{\pi}{4}+\frac{\pi}{2}\)
3) \(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2} \cos ^{-1} x\)
4) \(\frac{\pi}{4}+\frac{\pi}{2} \cos ^{-1} x\)
Solution:
3) \(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2} \cos ^{-1} x\)
Put x = cos2θ ⇒ 2θ = cos-1x ⇒ θ = \(\frac{1}{2}\)cos-1x
\(\frac{\sqrt{1+x}-\sqrt{1-x}}{\sqrt{1+x}+\sqrt{1-x}}=\frac{\sqrt{1+\cos 2 \theta}-\sqrt{1-\cos 2 \theta}}{\sqrt{1+\cos 2 \theta}+\sqrt{1-\cos 2 \theta}}=\frac{\sqrt{2 \cos ^2 \theta}-\sqrt{2 \sin ^2 \theta}}{\sqrt{2 \cos ^2 \theta}+\sqrt{2 \sin ^2 \theta}}\)
= \(\frac{\cos \theta-\sin \theta}{\cos \theta+\sin \theta}=\frac{1-\tan \theta}{1+\tan \theta}=\tan \left(\frac{\pi}{4}-\theta\right)\)
∴ \(\tan ^{-1}\left(\frac{\sqrt{1+x}-\sqrt{1-x}}{\sqrt{1+x}+\sqrt{1-x}}\right)=\frac{\pi}{4}-\theta=\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2} \cos ^{-1} x\)