Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 4 Determinants MCQ to identify your strengths and weak areas.
AP Inter 2nd Year Maths Determinants MCQ
Question 1.
If \(\left|\begin{array}{cc}
x & 2 \\
18 & x
\end{array}\right|=\left|\begin{array}{cc}
6 & 2 \\
18 & 6
\end{array}\right|\), then x is equal to
1) 6
2) ±6
3) -6
4) 0
Solution:
2) ±6
G.E = x2 – 36 = 36 – 36 ⇒ x2 – 36 = 0 ⇒ x2 = 36 ⇒ x = ±6
Question 2.
If A is 3 × 3 matrix and det (3A) = k (deta A), then k =
1) 9
2) 6
3) 1
4) 27
Solution:
4) 27
Given A3 × 3 ∴ |3A| = 33|A| = 27 (det A) = k (det A) ⇒ k = 27
![]()
Question 3.
Value of k, which \(\) is singular
1) 4
2) -4
3) ±4
4) 0
Solution:
3) ±4
If A is singular |A| = 0 ⇒ \(\left|\begin{array}{ll}
\mathrm{k} & 2 \\
8 & \mathrm{k}
\end{array}\right|\) = 0 ⇒ k2 – 16 = 0 ⇒ k = ±4
Question 4.
The area of a triangle with vertices (-3, 0), (0, 3) and (0, k) is 9 sq. units the value of k will be
1) 9
2) 3
3) -9
4) 6
Solution:
1) 9
Area of the triangle formed by (x1, y1) (x2, y2) (x3, y3) is
= \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
1 & x_1 & y_1 \\
1 & x_2 & y_2 \\
1 & x_3 & y_3
\end{array}\right|=9 \Rightarrow \frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
1 & -3 & 0 \\
1 & 0 & 3 \\
1 & 0 & k
\end{array}\right|=9 \Rightarrow\left|\begin{array}{ccc}
1 & -3 & 0 \\
1 & 0 & 3 \\
1 & 0 & k
\end{array}\right|\) = 18 ⇒ 3|k – 3| = 18 ⇒ |k – 3| = 6
k – 3 = 6 ⇒ k = 9; k – 3 = -6 ⇒ k = -3
![]()
Question 5.
If A is square matrix of order 3 and |A| = -4, then |adj A| is equal to
1) -4
2) 4
3) -16
4) 16
Solution:
4) 16
If An×n, then |AdjA| = |A|n-1
We have A3×3 ∴ |AdjA| = (|A|)2 = (-4)2 = 16
Question 6.
If area of triangle is 35 sq units with vertices (2, -6), (5, 4) and (k, 4). Then k is
1) 12
2) -2
3) -12, -2
4) 12, -2
Solution:
4) 12, -2
Area of triangle = 35
⇒ \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
1 & 2 & -6 \\
1 & 5 & 4 \\
1 & \mathrm{k} & 4
\end{array}\right|\) = 35 ⇒ |1(20 – 4k) – 2(4 – 4) – 6(k – 5)| = 70
⇒ 20 – 4k + 0 – 6k + 30 = ±70 ⇒ 50 – 10k = ±70 ⇒ 5 – k = ±7
5 – k = 7 ⇒ k = -2; 5 – k = -7 ⇒ k = 12
![]()
Question 7.
If A = \(\left|\begin{array}{lll}
a_{11} & a_{12} & a_{13} \\
a_{21} & a_{22} & a_{23} \\
a_{31} & a_{32} & a_{33}
\end{array}\right|\) and Aij is Cofactors of aij then value of ∆ is given by
1) a11A31 + a11A32 + a13A33
2) a11A11 + a12A21 + a13A31
3) a21A11 + a22A12 + a23A13
4) a11A11 + a21A21 + a31A31
Solution:
4) a11A11 + a21A21 + a31A31
∆ = Determinant of a mathix
= sum of the products of the elements of a row (or) column with the corresponding co-factors = (a11)A11 + (a12)A12 + (a31)A31 [using 1st row]
Question 8.
Let A be a nonsingular square matrix of order 3 × 3. Then |adj A| is equal to
1) |A|
2) |A|2
3) |A|3
4) 3|A|
Solution:
2) |A|2
If An×n, then |AdjA| = |A|n-1
We have A3×3 ∴ |AdjA| = |A|2
![]()
Question 9.
If A is an invertible matrix of order 2, then det (A-1) is equal to
1) det(A)
2) \(\frac{1}{{det}(\mathrm{~A})}\)
3) 1
4) 0
Solution:
2) \(\frac{1}{{det}(\mathrm{~A})}\)
A2×2, and A, exists ∵ AA-1 = A-1A = I
Consider AA-1 = I
|AA-1| = |I| ⇒ |A||A-1| = I ⇒ |A-1| = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}\) ⇒ det(A-1| = \(\frac{1}{{det} A}\)
Question 10.
If x, y, z are nonzero real numbers, then the inverse of matrix A = \(\left[\begin{array}{lll}
x & 0 & 0 \\
0 & y & 0 \\
0 & 0 & z
\end{array}\right]\) is
1) \(\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
2) \(x y z\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
3) \(\frac{1}{\mathrm{xyz}}\left[\begin{array}{ccc}
\mathrm{x} & 0 & 0 \\
0 & \mathrm{y} & 0 \\
0 & 0 & \mathrm{z}
\end{array}\right]\)
4) \(\frac{1}{\mathrm{xyz}}\left[\begin{array}{lll}
1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{array}\right]\)
Solution:
1) \(\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
If A = diag[a b c] then A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}\) AdjA = \(\left[\begin{array}{lll}
a^{-1} & b^{-1} & c^{-1}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
1 / a & 0 & 0 \\
0 & 1 / b & 0 \\
0 & 0 & 1 / c
\end{array}\right]\)
∴ A = \(\left[\begin{array}{lll}
x & 0 & 0 \\
0 & y & 0 \\
0 & 0 & z
\end{array}\right]\) = diag [x y z]
⇒ A-1 = diag\(\left[\begin{array}{lll}
x^{-1} & y^{-1} & z^{-1}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
x^{-1} & 0 & 0 \\
0 & y^{-1} & 0 \\
0 & 0 & z^{-1}
\end{array}\right]\)
![]()
Question 11.
Let A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & \sin \theta & 1 \\
-\sin \theta & 1 & \sin \theta \\
-1 & -\sin \theta & 1
\end{array}\right]\), where 0 ≤ θ ≤ 2π. Then
1) Det(A) = 0
2) Det(A) ∈ (2, ∞)
3) Det(A) ∈ (2, 4)
4) Det(A) ∈ [2, 4]
Solution:
4) Det(A) ∈ [2, 4]
|A| = 1(1 + sin2θ) – sinθ[-sin θ + sin θ] + 1[sin2 θ + 1]
= 1 + sin2 θ – 0 + sin2 θ + 1 = 2 + 2sin2 θ
⇒ det A = 2 + 2sin2 θ
∵ 0 ≤ sin2 θ ≤ 1 ⇒ 0 ≤ 2sin2 θ ≤ 2 ⇒ 0 + 2 ≤ (2 + 2sin2 θ) ≤ 2 + 2 ⇒ 2 ≤ |A| ≤ 4
⇒ |A| ∈ [2, 4]