Students can practice TS 6th Class Maths Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers InText Questions to get the best methods of solving problems.

## TS 6th Class Maths Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers Exercise InText Questions

Do This

Round off these numbers as directed:

Question 1.

48, 62, 81, 94, 27 to their nearest tens.

Answer:

- 48 is nearer to 50 than 40. So it is rounded off to 50.
- 62 is nearer to 60 than 70. So it is rounded off to 60.
- 81 is nearer to 80 than 90. So it is rouhded off to 80.
- 94 is nearer to 90 than 100. So it is rounded off to 90.
- 27 is nearer to 30 than 20. So it is rounded off to 30.

Question 2.

128, 275, 312, 695, 199 to their nearest hundreds.

Answer:

(i) 128 is nearer to 100 than 200.

So it is rounded off to 100.

(ii) 275 is nearer to 300 than 200.

So it is rounded off to 300.

(iii) 312 is nearer to 300 than 400.

So it is rounded off to 300.

(iv) 695 is nearer to 700 than 600.

So it is rounded off to 700.

(iv) 199 is nearer to 200 than 100.

So it is rounded off to 200.

Question 3.

7452, 8115, 3066, 7119, 9600 to their nearest thousands.

Answer:

- 7452 is nearer to 7000 than 8000. So it is rounded off to 7000.
- 8115 is nearer to 8000 than 9000. So it is rounded off to 8000.
- 3066 is nearer to 3000 than 4000. So it is rounded off to 3000.
- 7119 is nearer to 7000 than 8000. So it is rounded off to 7000.
- 9600 is nearer to 10000 than 9000. So it is rounded off to 10000.

Think, Discuss and Write

Discuss with your friends about rounding off numbers for ten thousands place.

Answer:

Rani and Uma both of them visited the Panchayat Office on their way back home and they observed the particulars on the wall.

Population of the village = 9,989.

The value 9,989 rounding off ten thousand.

Similarly, 10,007, 10,009, 10,015, ………… etc., are round off ten thousand.

Page No. 10(4)

Expand a number using place value.

Recall how you expand a two digit, three digit, four digit and five digit number.

Question 1.

Expand 64

Answer:

= (6 × 10) + (4 × 1)

= 60 + 4

Question 2.

Expand 325

Answer:

= (3 × 100) + (2 × 10) + (5 × 1)

= 300 + 20 + 5

Question 3.

Expand 5078

Answer:

= (5 × 1000) + (0 × 100) + (7 × 10) + (8 × 1)

= 5000 + 0 + 70 + 8

Question 4.

Expand 29500

Answer:

= (2 × 10000) + (9 × 1000) + (5 × 100) + (0 × 10) + (0 × 1)

= 20000 + 9000 + 500 + 0 + 0

= 20000 + 9000 + 500

D0 This

Now expand the numbers as given in the example.

Number | Expansion | Expanded form |

21504 | (2 × 10000) + (1 × 1000) + (5 × 100) + (0 × 10) + (4 × 1) | 20000 + 1000 + 500 + 4 |

38400 | (3 × 10000) + (8 × 1000) + (4 × 100) + (0 × 10) + (0 × 1) | 30000 + 8000 + 400 |

77888 | (7 × 10000) + (7 × 1000) + (8 × 100) + (8 × 10) + (8 × 1) | 70000 + 7000 + 800 + 80 + 8 |

20050 | (2 × 10000) + (0 × 1000) + (0 × 100) + (5 × 10) + (0 × 1) | 20000 + 50 |

41501 | (4 × 10000) + (1 × 1000) + (5 × 100) + (0 × 10) + (1 × 1) | 40000 + 1000 + 500 + 1 |

Page No: 14 (6)

Write the following numbers in expanded form and the way of reading.

(i) 4,57,000

Answer:

Expanded form :

= (4 × 1,00,000) + (5 × 10,000) + (7 × 1000) + (0 × 100) + (0 × 10) + (0 × 1)

= 4,00,000 + 50,000 + 7,000

Read as:

Four lakh fifty seven thousand.

(ii) 3,05,400

Answer:

Expanded form :

(3 × 1,00,000) + (0 × 10,000) + (5 × 1000) + (4 × 100) + (0 × 10) + (0×1)

= 3,00,000 + 5,000 + 400

Read as:

Three lakh five thousand four hundred.

(iii) 3,09,390

Answer:

Expanded form :

= (3 × 1,00,000) + (0 × 10,000) + (9 × 1000) + (3 × 100) + (9 × 10) + (0 × 1)

= 3,00,000 + 0 + 9000 + 300 + 90 + 0

Read as:

Three lakh nine thousand three hundred ninety

(iv) 2,00,035

Answer:

Expanded form :

= (2 × 1,00,000) + (0 × 10,000) + (0 × 1000) + (0 × 100) + (3 × 10) + (5×1)

= 2,00,000 + 30 + 5

Read as:

Two lakh thirty five.

(Try These)

Question 1.

Give any five examples using daily life situations where the number of things counted would be more than 6 digits.

Answer:

- To calculate the population
- To calculate the money which is more than 1 lakh
- Count of white blood cells in the body
- Count of cells in a leaf
- Count of voters in Hyderabad city

Question 2.

Write the smallest and greatest of all two digit, three digit, four digit, five digit, six digit, seven digit, eight digit numbers.

Answer:

Digit | Smallest number | Greatest number |

1. Two digit | 10 | 99 |

2. Three digit | 100 | 999 |

3. Four digit | 1,000 | 9,999 |

4. Five digit | 10,000 | 99,999 |

5. Six digit | 1,00,000 | 9,99,999 |

6. Seven digit | 10,00,000 | 99,99,999 |

7. Eight digit | 1,00,00,000 | 9,99,99,999 |

Page No: 18

Question 1.

Read the numbers given below.

(i) 41430495

Answer:

4,14,30,495 = Four crore fourteen lakh thirty thousand four hundred ninety five.

(ii) 304512031

Answer:

30,45,12,031 = Thirty crore forty five lakh twelve thousand thirty one.

(iii) 241800240

Answer:

24,18,00,240 = Twenty four crore, eighteen lakh two hundred forty.

(iv) 69697100

Answer:

6,96,97,100 = Six crore ninety six lakh ninety seven thousand one hundred.

(v) 100091409

Answer:

10,00,91,409 = Ten crore, ninety one thousand four hundred nine.

Question 2.

Write the expansion of 12735045

Answer:

1,27,35,045 = (1×10000000) + (2 × 1000000) + (7 × 100000)+ (3 × 10000) + (5 × 1000) + (0 × 100) + (4 × 10) + (5 × 1)

Do This:

Question 1.

Expand the numbers using commas,

(i) 999999999

Answer:

99,99,99,999

= (9 × 10,00,00,000) + (9 × 1,00,00,000) + (9 × 10,00,000) + (9 × 1,00,000) + (9 × 10,000) + (9 × 1,000) + (9 × 100) + (9 × 10) + (9×l)

= 90,00,00,000 + 9,00,00,000 + 90,00,000 + 9,00,000 + 90,000 + 9,000 + 900 + 90 + 9

(ii) 34530678

Answer:

3,45,30,678

= (3 × 1,00,00,000) + (4 × 10,00,000) + (5 × 1,00,000) + (3 × 10,000) + (0 × 1,000) + (6 × 100) + (7 × 10) + (8 × 1)

= 3,00,00,000 + 40,00,000 + 5,00,000 + 30,000 + 600 + 70 + 8

(iii) 510010051

Answer:

51,00,10,051

= (5 × 10,00,00,000) + (1 × 1 ,00,00,000) + (0 × 10,00,000) + (0 × 1,00,000) + (1 × 10,000) + (0 × 1000) + (0 × 100) + (5 × 10) + (1 × 1)

= 50,00,00,000 + 1,00,00,000 + 10,000 + 50 + 1

Question 2.

Read these numbers and write in words.

(i) 5,06,45,075

Answer:

Five crore six lakhs forty five thousand seventy five.

(ii) 12,36,99,140

Answer:

Twelve crore thirty six lakhs ninety nine thousand one hundred forty.

(iii) 2,50,00,350

Answer:

Two crore fifty lakhs three hundred fifty.

Try These

Question 1.

Name four important towns in your district. Note the distance between them in km. Express these in centimeters and millimeters.

Answer:

- Armar
- Bheemgal
- Balkonda
- Bodhan.

The distance between Armur and Bheemgal is 62 km.

1 km = 100000 cm

∴ 62 km = 62 × 100000 = 6200000 cm

= 6200000 × 10 = 62000000 mm (∵ 1cm = 10 mm)

The distance between Bheemgal and Balkonda is 29 km.

29 km = 29 × 100000 = 2900000 cm

= 2900000 × 10 mm = 29000000 mm

The distance between Balknoda and Bodhan is 66 km. .

66km = 66 × 100000= 6600000 cm

= 6600000 × 10 mm = 66000000 mm

The distance between Bodhan and Armur is 53 km.

53km = 53 × 100000 = 5300000 cm

= 5300000 × 10 mm = 53000000 mm

Question 2.

Can you tell where we use milligrams?

Answer:

We use milligrams to measure

- silver
- gold
- mercury
- platinum, etc.

Question 3.

A box contains 1,00,000 tablets (medicine) each weighing 20 mg. What is the weight of all the tablets in the box in both grams and kilograms ?

Answer:

The weight of 1 tablet = 20 mg

The total weight of 1,00,000 tablets = 1,00,000 × 20 mg = 20,00,000 mg

= \(\frac{2000000}{1000}\) grams (∵1 gram = 1000 milli grams)

= 2000 grams

= \(\frac{2000}{1000}\) kgs (∵ 1 kg = 1000 grams)

= 2 kgs

Question 4.

A petrol tanker contains 20,000 litres of petrol. Express the quantity of petrol in kilolitres and millilitres.

Answer:

The quantity of petrol in a petrol tanker is 20,000 litres.

= \(\frac{20000}{1000}\) kiloliters (∵ 1000 litres = 1 kilolitre)

= 20 kilolitres

We know that 1 litre = 1000 millilitres

∴ 20000 litres = 20000 × 1000 millilitres

= 20000000 millilitres

Think, Discuss and Write

Question 1.

You live in Ahmedabad and you trav-elled 400 m by bus to reach the nearest station. Then you take a train to reach Gandhi Nagar which is 15 km. away. Then you take a cab to reach your aunt’s house which is 18 km. away.

(i) How much distance did you travel to reach your aunt’s house ?

(ii) If you travel for 7 days like this how much distance would you travel ?

Answer:

(i) Travelled by bus = 400 m

Travelled by train =15 km

Travelled by cab = 18 km

∴ I travelled to reach my aunt’s house = 400 m + 15 km + 18 km

= 33 km 400 m = 33.4 kms.

(ii) The distance travelled by me in 7 days = 7 × 33.4 kms

= 233.8 kms (or) 233 km 800 m

Question 2.

Every child in your school bring a water bottle containing 2 litres of water. If all the water is poured into a container which has 2 kilo litre capacity of water it was found that it needed 600 litre more to be filled. How many children poured water bottles in the container ?

Answer:

Capacity of water container = 2 kilolitres

= 2 × 1000 lts = 2000 litres

Each student bring the capacity of water bottle = 2 lts.

Required water to fill the tank is = 600 l

Already filled water in the container

= (2000 – 600) litres = 1400 litres

∴ Number of children poured water in the container = \(\frac{1400}{2}\) = 700

∴ 700 children poured water bottles in the container.