Students must practice these TS Intermediate Maths 1B Solutions Chapter 5 Three Dimensional Coordinates Ex 5(b) to find a better approach to solving the problems.
TS Inter 1st Year Maths 1B Three Dimensional Coordinates 5(b)
I.
 Question 1.
 Find the ratio in which the XZ – plane divides the line joining A (-2, 3, 4) and B(l, 2, 3). (V.S.A.Q.)
 Answer:
 Ratio in which XZ – plane divides the AB
 = – y1 : y2
 = – 3 : 2

Question 2.
 Find the coordinates of the vertex C of ∆ABC if its centroid is the origin and the vertices A, B are (1, 1, 1) and (-2, 4, 1) respectively. (V.S.A.Q.)
 Answer:
 Given A (1,1,1) and B (-2, 4, 1) as two vertices of a ∆ABC and suppose C (x, y, z) is the third vertex. Given O(0, 0, 0) is the centroid.
 Then 0 = \(\frac{x+1-2}{3}\) ⇒ x – 1 = 0 ⇒ x = 1
 o = \(\frac{y+1+4}{3}\) ⇒ y = -5
 0 = \(\frac{z+1+1}{3}\) ⇒ z = -2
 ∴ Coordinates of third vertex C = (1, – 5, – 2)
Question 3.
 If (3, 2, -1), (4, 1, 1) and (6, 2, 5) are the three vertices and (4, 2, 2) is the centroid of a tetrahedron, find the fourth vertex. (V.S.A.Q.) (May 2011, 2005)
 Answer:
 Let A (3, 2, -1), B (4, 1, 1), C (6, 2, 5) and D (x, y, z) be the coordinates of vertices of a tetrahedron.
 Given G = (4, 2, 2) is the centroid. Then
 
 ∴ Coordinates of fourth vertex D = (3, 3, 3)
Question 4.
 Find the distance between the mid point of the line segment \(\overline{\mathrm{AB}}\) and the point (3, -1, 2) where A (6,3, -4) and B (-2, -1,2). (V.S.A.Q.)
 Answer:
 Mid point of the line AB where A (6, 3, -4) and B (-2, -1, 2) is
 P = \(\left(\frac{6-2}{2}, \frac{3-1}{2}, \frac{-4+2}{2}\right)\)
 = (2, 1,-1)
 Suppose Q (3, -1, 2) then
 PQ = \(\sqrt{(3-2)^2+(-1-1)^2+(2+1)^2}\)
 = \(\sqrt{1+4+9}\) = √14 units.

II.
 Question 1.
 Show that the points (5, 4, 2), (6, 2, -1) and (8, -2, -7) are collinear. (V.S.A.Q.)
 Answer:
 Let A (5,4, 2), B (6, 2, -1) and C (8, -2, -7) be the given points.
 
 Since AB + BC = AC, the points A, B,.C are collinear.
Question 2.
 Show that the points A (3, 2, -4), B( 5, 4, -6) and C (9, 8, -10) are collinear and find the ratio in which B divides \(\overline{\mathbf{A C}}\). (S.A.Q.)
 Answer:
 Given A (3, 2, -4), B (5, 4, -6), C (9, 8, -10) and
 
 Since AB + BC = 2√3 + 4√3 = 6√3 = AC
 We have the points A, B, C are collinear.
 The ratio in which B divides AC is
 AB : BC = 2√3 : 4√3 = 2 : 4 = 1 : 2
III.
 Question 1.
 If A (4, 8, 12), B (2, 4, 6), C (3, 5, 4) and D (5, 8, 5) are four points. Show that the lines \(\overleftrightarrow{\mathbf{A B}}\) and \(\overleftrightarrow{\mathbf{CD}}\) intersect. (E.Q.)
 Answer:
 Given A (4, 8, 12), B (2, 4, 6), C (3, 5, 4) and D (5, 8, 5) are the given points.
 Coordinates of the points dividing AB in the ratio λ : 1 is
 = \(\left(\frac{2 \lambda+4}{\lambda+1}, \frac{4 \lambda+8}{\lambda+1}, \frac{6 \lambda+12}{\lambda+1}\right)\) …………………….. (1)
 Coordinates of the point dividing CD in the ratio μ : 1 is
 = \(\left(\frac{5 \mu+3}{\mu+1}, \frac{8 \mu+5}{\mu+1}, \frac{5 \mu+4}{\mu+1}\right)\) …………………….. (2)
 If the given lines intersect then these two points are same
 ∴ \(\frac{2 \lambda+4}{\lambda+1}=\frac{5 \mu+3}{\mu+1}\) …………………….. (3)
 ⇒ (2λ + 4) (μ + 1) = (5μ + 3) (λ + 1)
 ⇒ 2λμ + 4μ + 2λ + 4 = 5λμ + 3λ + 5μ + 3
 ⇒ 3λμ + λ + μ – 1 = 0
 ⇒ λ = – (3μ + 1) = – (μ – 1)
 ⇒ λ = – \(\left(\frac{\mu-1}{3 \mu+1}\right)\) ………………….. (4)
 Also \(\frac{4 \lambda+8}{\lambda+1}=\frac{8 \mu+5}{\mu+1}\)
 ⇒ (4λ + 8) (μ + 1) = (8μ + 5) (λ + 1)
 ⇒ 4λμ + 8μ + 4λ + 8 = 8λμ + 5λ + 8μ + 5
 ⇒ 4λμ + λ – 3 = 0
 ⇒ (4μ + 1)λ = 3
 ⇒ (4μ + 1)\(\left(\frac{-(\mu-1)}{3 \mu+1}\right)\) = 3 (∵ from (4))
 ⇒ 4μ2 – 4μ + μ – 1 = – 9μ – 3
 ⇒ 4μ2 + 6μ + 2 = 0
 ⇒ 2μ2 + 3μ + 1 = 0
 ⇒ (2μ + 1) (μ + 1) = 0
 ⇒ μ = – \(\frac{1}{2}\) (or) μ = – 1
 μ = – 1 is not admissible
 ∴ μ = – \(\frac{1}{2}\)
 Hence from (2)
 
 Since the two points coincide, the given lines intersect.

Question 2.
 Find the point of intersection of the lines \(\overleftrightarrow{\mathbf{A B}}\) and \(\overleftrightarrow{\mathbf{C D}}\) where
 A = (7, -6, 1), B = (17, -18, -3)
 C = (1, 4, -5) and D = (3, -4, 11) (E.Q.)
 Answer:
 Given A = (7, -6, 1), B = (17, -18, -3), C = (1, 4, -5) and D = (3, -4, 11)
 Coordinates of the point dividing AB in the ratio λ : 1 are
 = \(\left(\frac{17 \lambda+7}{\lambda+1}, \frac{-18 \lambda-6}{\lambda+1}, \frac{-3 \lambda+1}{\lambda+1}\right)\) …………………. (1)
 Coordinates of the point dividing CD in the ratio μ : 1 are
 = \(\left(\frac{3 \mu+1}{\mu+1}, \frac{-4 \mu+4}{\mu+1}, \frac{11 \mu-5}{\mu+1}\right)\) …………………. (2)
 ∴ \(\frac{17 \lambda+7}{\lambda+1}=\frac{3 \mu+1}{\mu+1}\)
 ⇒ (17λ + 4) (μ + 1) = (3μ + 1) (λ + 1)
 ⇒ 17λμ + 17λ + 7μ + 7 = 3λμ + 3μ + λ + 1
 ⇒ 14λμ + 16λ + 4μ + 6 = 0 …………………. (3)
 Also \(\frac{-18 \lambda-6}{\lambda+1}=\frac{-4 \mu+4}{\mu+1}\)
 ⇒ – 18λμ – 6μ – 18λ – 6 = – 4λμ + 4λ – 4μ + 4
 ⇒ 14λμ + 22λ + 2μ + 10 = 0 ………………….. (4)
 From (3) and (4)
 – 6λ + 2μ – 4 = 0
 ⇒ 2μ = 6λ + 4 = 0
 ⇒ μ = 3λ + 2 ……………………… (5)
 Substituting in (3) we get
 ⇒ 14λ (3λ + 2) + 16λ + 4(3λ + 2) + 6 = 0
 ⇒ 42λ2 + 28λ + 16λ + 12λ + 8 + 6 = 0
 ⇒ 42λ2 + 56λ + 14 = 0
 ⇒ 3λ2 + 4λ + 1 = 0
 ⇒ (λ + 1) (3λ + 1) = 0
 ⇒ λ = – 1 or λ = – \(\frac{1}{3}\)
 (λ = – 1 is not admissible)
 ∴ λ = – \(\frac{1}{3}\)
 
 ∴ These two points coincide
 ∴ The given lines \(\overleftrightarrow{\mathrm{AB}}\) and \(\overleftrightarrow{\mathrm{CD}}\) intersect
 ∴ Point of intersection = (2, 0, 3)

Question 3.
 A (3, 2, 0), B(5, 3, 0, C (- 9, 6, – 3) are the vertices of a triangle. \(\overline{\mathbf{A D}}\), the bisector of ∠BAC meets \(\overline{\mathbf{B C}}\) at D. Find the coordinates of D. (E.Q.)
 Answer:
 
 Given A = (3, 2, 0), B = (5, 3, 2), C = (-9, 6, -3) are the vertices of ∆ABC
 
Question 4.
 Show that the points O (0, 0, 0), A (2, -3, 3), B (-2, 3, -3) are collinear. Find the ratio in which each point divides the segment joining the other two. (S.A.Q.)
 Answer:
 Given points are O(0, 0, 0), A (2, -3, 3) B (-2, 3, -3)
 
 Since OA + OB = AB, the points O, A, B are collinear. Ratio in which O divides AB =
 OA : OB = √22 : √22 = 1 : 1
 Ratio in which A divides OB
 = OA : AB = -√22 : 2√22 = – 1 : 2
 Ratio in which B divides OA = AB : BO
 = – 2√22 : √22 = -2 : 1
 ∴ A and B divide externally.
