Students can practice TS 6th Class Maths Solutions Chapter 2 Whole Numbers Ex 2.2 to get the best methods of solving problems.

## TS 6th Class Maths Solutions Chapter 2 Whole Numbers Exercise 2.2

Question 1.

Give the results without actually performing the operations using the given information.

(i) 28 × 19 = 532 then 19 × 28 =

(ii) 1 × 47 = 47 then 47 × 1 =

(iii) a × b = c then b × a =

(iv) 58 + 42 = 100 then 42 + 58 =

(v) 85 + 0 = 85 then 0 + 85 =

(vi) a + b = d then b + a =

Answer:

(i) 28 × 19 = 532 then 19 × 28 = 532

(ii) 1 × 47 = 47 then 47 × 1 = 47;

(iii) a × b = c then b × a = c

(iv) 58 + 42 = 100 then 42 + 58 = 100

(v) 85 + 0 = 85 then 0 + 85 = 85

(vi) a + b = d then b + a = d

Question 2.

Find the sum by suitable rearrangement:

(i) 238 + 695 + 162

Answer:

238 + 695 + 162 = (238 + 162) + 695

= 400 + 695 = 1095

(ii) 154 + 197 + 46 + 203

Answer:

154 + 197 + 46 + 203

= (154 + 46) + (197 + 203) = 200 + 400 = 600

Question 3.

Find the product by suitable rearrangement.

(i) 25 × 1963 × 4

Answer:

25 × 1963 × 4 = (25 × 4) × 1963

= 100 × 1963

= 196300

(ii) 20 × 255 × 50 × 6

Answer:

20 × 255 × 50 × 6 = (20 × 50) × (255 × 6)

= 1000 × 1530

= 1530000

Question 4.

Find the value of the following:

(i) 368 × 12 + 18 × 368

Answer:

(368 × 12) + (18 × 368)

= 368 × [12 + 18]

= 368 × 30

= 11040

(ii) 79 × 4319 + 4319 × 11

Answer:

(79 × 4319) + (4319 × 11)

= 4319 × [79 + 11]

= 4319 × 90

= 388710

Question 5.

Find the product using suitable properties:

(i) 205 × 1989

Answer:

1989 × 205 = 1989 × (200 + 5) = (1989 × 200) + (1989 × 5)

= 397800 + 9945 = 407745

(ii) 1991 × 1005

Answer:

1991 × 1005 = 1991 × [1000 + 5] = (1991 × 1000) + (1991 × 5)

= 1991000 + 9955 = 2000955

Question 6.

A milk vendor supplies 56 liters of milk in the morning and 44 liters of milk in the evening to a hostel. If the milk costs ₹ 30 per liter, how much money he gets per day?

Answer:

Quantity of milk supplied to the hostel in the morning = 56 litres

Quantity of milk supplied to the hostel in the evening = 44 litres

Quantity of milk supplied to the hostel per day = (56 + 44) litres = 100 litres

Cost of 1 litre of milk = ₹ 30

Cost of 100 litres of milk = ₹ 30 × 100 = ₹ 3000

Question 7.

Chandana and Venu purchased 12 note books and10 note books respectively. The cost of each note book is ₹ 15,then how much amount should they pay to the shop keeper?

Answer:

Cost of one note book = ₹ 15

Number of note books that Chandana bought =12

Amount that Chandana has to pay the shopkeeper = ₹ 15 × 12

Number of notebooks that Venu bought = 10

Amount that Venu has to pay to the shopkeeper = ₹ 15 × 10

Total amount that Chandana and Venu have to pay the shopkeeper =

₹ 15 × 12 + ₹ 15 × 10 = ₹ 15 [12 + 10] = ₹ 15 × 22 = ₹ 330

Question 8.

Match the following:

(i) 1991 + 7 = 7 + 1991 | (a) Additive identity |

(ii) 68 × 50 = 50 × 68 | (b) Multiplicative identity |

(iii) 1 | (c) Commutative under addition |

(iv) 0 | (d) Distributive property of multiplication over addition |

(v) 879 × (100 + 30) = 879 × 100 + 879 × 30 | (e) Commutative under multiplication |

Answer:

(i) 1991 + 7 = 7 + 1991 | (c) Commutative under addition |

(ii) 68 × 50 = 50 × 68 | (e) Commutative under multiplication |

(iii) 1 | (b) Multiplicative identity |

(iv) 0 | (a) Additive identity |

(v) 879 × (100 + 30) = 879 × 100 + 879 × 30 | (d) Distributive property of multiplication over addition |