Students can practice TS SCERT Class 6 Maths Solutions Chapter 11 Ratio and Proportion Ex 11.3 to get the best methods of solving problems.

## TS 6th Class Maths Solutions Chapter 11 Ratio and Proportion Exercise 11.3

Question 1.

A bag of 25 marbles is shared between Rahul and Kiran in the ratio 2:3.

(i) How many marbles does Kiran receive?

(ii) How many marbles does Rahul receive?

Answer:

Ratio of Rahuls marbles to Kiran’s marbles is 2 : 3.

Total parts = 2 + 3 = 5

Total number of marbles = 25

(i) Kirans share of marbles = \(\frac{25 \times 3}{5}\) = 15

(ii) Rahuls share of marbles = \(\frac{25 \times 2}{5}\) = 10

Question 2.

A point X on AB = 14 cm divides it in the ratio 3 : 4. Find the length of AX and XB.

Answer:

Length of line segment AB = 14 cm.

Ratio of line segments \(\overline{\mathrm{AX}}\) and \(\overline{\mathrm{XB}}\) is 3:4

Total parts = 3 + 4 = 7

Length of 7 parts = 14 cm

Length of each part = \(\frac{14}{7}\) = 2 cm

Length of the line segment \(\overline{\mathrm{AX}}\) = 3 × 2 = 6 cm

Length of the line segment \(\overline{\mathrm{XB}}\) = 4 × 2 = 8 cm

Question 3.

Geetha and Laxmi won ₹ 1,050 in a game. They agreed to share the amount in the ratio of 3 : 4. How much does each person receive ?

Answer:

Amount won in the game and shared between Geetha and Laxmi is Rs. 1,050.

Ratio of Geetha’s amount to Laxmi’s amount is 3 : 4.

Total number of parts = 3 + 4 = 7

Value of 7 parts = 1,050

Therefore, value of each part = \(\frac{1050}{7}\) = 150

Geetha’s share = Rs. 150 × 3

Laxmi’s share = Rs. 150 × 4

Question 4.

Divide ₹ 3600 between Satya and Vishnu in the ratio 3:5.

Answer:

Amount that is divided between Satya and Vishnu = ₹ 3,600

Ratio of Satya’s amount to Vishnu’s amount is 3 : 5

Total parts =3 + 5 = 8

Value of 8 parts = ₹ 3,600

Value of each part = ₹ \(\frac{3600}{8}\) = Rs. 450

Satya’s share = ₹ 450 × 3 = ₹ 1350

Vishnu’s share = ₹ 450 × 5 = ₹ 2250

Question 5.

Two numbers are in the ratio 5 : 6. If the sum of the numbers is 132, find the two numbers.

Answer:

Sum of the two numbers = 132

Ratio of two numbers is 5 : 6.

Total parts = 5 + 6 = 11

Value of 11 parts = 132

∴ Value of each part = \(\frac{132}{11}\) = 12

The first number = 12 × 5 = 60

The second number = 12 × 6 = 72

The two numbers are 60 and 72

Question 6.

Estimate the ratio in which X divides AB and then check your estimation by measuring it.

Answer:

The ratio of \(\overline{\mathrm{AX}}\) to \(\overline{\mathrm{XB}}\) is 1 : 1

Verification : \(\overline{\mathrm{AX}}\) = 3.65 ; \(\overline{\mathrm{XB}}\) = 3.65

Question 7.

The income and savings of an employee are in the ratio 11: 2. If his expenditure is ₹ 5346. Then find his income and savings.

Answer:

The ratio of the income and savings of an employee is 11 : 2.

If income is 11 parts, savings 2 parts, then the expenditure will be equal to 9(= 11-2) parts.

Value of 9 parts = ₹ 5346

∴ Value of each part = \(\frac{5346}{9}\) = ₹594

Employee’s income = ₹ 594 × 11 = ₹ 6534

Employee’s savings = ₹ 594 × 2 = ₹ 1188