Articles Inter 1st Year English Grammar

For systematic learning, students can include AP Inter 1st Year English Study Material and Articles in English Inter 1st Year in their daily study routine.

AP Inter 1st Year English Articles with Answers

  • ‘A, an and the’ are called articles.
  • They are basically adjectives.
  • ‘A/an’ is the ‘Indefinite Article’.
  • The’ is the Definite Article.

(A) THE USE OF THE INDEFINITE ARTICLE

The basic meaning of the Indefinite Article is ‘one’. Therefore, it can be used only before the singular countable nouns. The Definite Article, on the other hand, can be used before the singular or plural countable nouns and even before the uncountable nouns.

When to use a’ or ‘an’ depends on the sound, not the letter that begins the following word. An’ is used before words that begin with a vowel sound. A’ is used before words that begin with a consonant sound. Pronunciation plays the key role in deciding the use of ‘a’ / ‘an’. Both of them are used with the same basic meaning, i.e. one.

Some examples of the use of ‘a’ and ‘an’,:

  • a pen
  • a choice
  • a building
  • an employee
  • an oak tree
  • an interesting story
  • a university
  • a universal rule
  • a European
  • a union leader
  • a one-eyed man
  • a one-act play
  • an hour
  • an honest man
  • an honourable teacher
  • a humble man
  • a hint
  • a humorous event
  • an ISI product
  • an M.A.
  • an SBI document
  • an MP
  • a SAARC country (సార్క్)
  • a NATO member (న్యాటో)
  • an umbrella
  • an accident
  • an Italian
  • an eel
  • an egg
  • an eye
  • an old man
  • an owl
  • an OMR sheet
  • an NGO

Articles Inter 1st Year English Grammar

The indefinite article a/an is used :

1. in the sense of’a certain’.
(ఎదో ఒక అనే అర్థంతో)
A man came to see my dad.
There is an apple.

2. to represent a class’
(ఒక వర్గాన్ని తెలుపుటకు)
A peacock is a colourful bird.
An ant is a social animal.

3. in its basic sense of ‘one’
Three feet make a yard.
She needs a one-hundred-rupee note.
(Note that ‘o’ in ‘one’ is a vowel letter but here sounds as a consonant. Hence ‘a’, not an .)

4. in the sense of every, at the rate of, in the ratio of, etc.’
(ప్రతి, ఈ లెక్కన, ఈ నిష్పత్తిలో అనే అర్థంతో)
He pays as rent Rs. 3,000 a month.
The machine purifies 10 litres of water an hour.
Three times a month, ten rupees a piece, five kilometers a minute.

5. Before a proper noun to show that the speaker knows that man only by name.
(మాట్లాడేవారికి ఆ వ్యక్తి పేరు తప్ప ఇంక ఏమీ తెలియదనుటకు proper noun ముందు)
A Mr. Raghu is on phone.
(చెబుతున్న వ్యక్తి కి రఘు గురించి ఏమి తెలియదు)

6. in the sense of the same (ఒకటే అని అర్థంతో)
Birds of a feather flock together.

7. before a proper noun used as a common noun (ఒక proper noun ను దేనికి ప్రసిద్ధో ‘ఆ లక్షణములు గల’ అనే అర్థంతో common noun గా వాడినప్పుడు)
She thinks she is a Shakuntala Devi.
(Note: ఇదే అర్థంతో ‘time’, ‘space’ specifications ఉన్నట్లయితే అక్కడ ‘the’ వాడాలి. Indefinite article కాదు.)
He feels he is a Sachin. (No ‘time’ or space’ modification).
He is the Sachin of our college, (of – college – space specification. Hence the.)

8. before the name of a profession, a trade, an occupation, a class, a religion (వృత్తి, వ్యాపార, వ్యాపక, వర్గ, మత మొదలగువాని పేర్ల ముందు) a clerk, a lawyer, an actor, a farmer, a Hindu

9. in exclamations like (ఆశ్చర్యార్థకాలలో)
What a beautiful sight!

10. idiomatically
a little, a few (to make them mean positive.)
many an accident, such a person.

(B) THE USE OF THE DEFINITE ARTICLE

The Definite Article is used

1. Before a noun whose identity is clear,
e.g.: The weather is fine.
What is the time ?

2. Before a singular noun representing the whole class.
[మొత్తం జాతికి చెందిన ఏకవచన నామవాచకాలకు ముందు]
e.g.: The cow is a useful animal.
The lion is the king of all animals.

3. Before a noun which is unique or one of its kind.
[ఒకే ఒకటిగా నన్ను పేర్లముందు]
e.g.: the earth, the sky

4. Before the names of rivers. [నదుల పేర్లు ముందు]
e.g.: the Godavari, the Nile, the Mississippi, etc.

5. Before the names of oceans and seas.
[మహాసముద్రాలు, సముద్రాల పేర్ల ముందు]
e.g.: the Arabian sea, the Indian ocean, the Caspian sea

6. Before the names of gulfs and canals.
[అగాధముల, కాలువల పేర్ల ముందు]
e.g.: the Persian gulf; the Gulf of Mannar
the Suez canal; the Panama canal

7. Before the names of mountain ranges.
[పర్వత వరుసల పేర్ల ముందు]
e.g.: the Alps, the Himalayas, the Vindhyas

8. Before the names of holy books.
[పవిత్ర గ్రంథాల పేర్ల ముందు]
e.g.: the Bible, the Ramayana, the Koran

9. Before the names of musical instruments.
[సంగీత వాయిద్యాల పేర్ల ముందు]
e.g.: the violin, the guitar, the drum, the harmonium, etc.

10. Before a Proper Noun when it is qualified by an adjective.
[విశేషణముచే నిర్దేశింపబడిన నమాచకాల ముందు]
e.g.: the great Shakespeare
the immortal Kalidas, etc.

11. Before the names of inventions, human body and articles of clothing.
[కనిపెట్టబడిన వస్తువుల, మానవ శరీర అంగాల మరియు దుస్తుల ముందు]
e.g.: Who invented the microscope?
He was hit on the head.
The shirt is blue in colour.

12. Before the names of groups of islands.
[దీవుల సముదాయాల పేర్ల ముందు]
e.g.: the Maldives, the Andamans, the Carribean islands.

13. Before comparatives when they are used in a special way.
[ప్రత్యేకమైన Comparative degree లోని పదాల ముందు]
e.g.: The higher you climb, the better the view.
The more you work, the more you get.

14. Before the superlative degree.
[Superlative degrees లో]
e.g.: Sarala is the tallest girl in the class.
This is the most beautiful flower here.

15. Before Comparative degree when one of the items is singled out.
[Comparative degree లో రెండు విషయాలలో ఒకదాని గురించి ప్రత్యేకంగా చెప్పేటప్పుడు]
e.g.: Of Bengaluru and Hyderabad, Bengaluru is the cooler.

16. Before nouns denoting units of measurement.
[తూనికల విషయంలో ]
e.g.: Now we are buying water by the litre.

17. Before Adjectives used as Nouns.
[విశేషణాలను నామవాచకాలుగా వాడినప్పుడు]
e.g.: The brave deserve the praise.
The rich are not always happy.

18. Before abbreviations.
[సంకేతాక్షరాల ముందు]
e.g.: the C.B.I., the U.S.A., the U.N.E.S.C.O.

19. Before the names of ships, public buildings, aeroplanes, hotels, etc.
e.g.: Ships : the Viceroy, the Vikranth
Public buildings : the Secretariat, the Parliament House
Hotels : the Oberio Sheraton, the Taj
Aeroplanes : the Kanishka, the Ashoka, etc.

20. Before words like middle, top, end, first, next, centre, etc.
e.g.: the middle order, the top floor,
at the end, the first child,
the next train, in the centre.

Articles Inter 1st Year English Grammar

(C) WHERE NO ARTICLE IS USED

1. No article is used before the branches of knowledge.
[విద్య లేక జ్ఞాన సంబంధ విషయాల ముందు ఎటువంటి Article నుపయోగింపరాదు.]
e.g.: English (not the English)
Geology (not the Geology)

2. No article is used before the names of days, months and seasons.
[దినముల, నెలల ఋతువుల పేర్ల ముందు ఎటువంటి Article నుపయోగింపరాదు.]
e.g.: Sunday is a holiday. (Not the Sunday)
If winter comes, can spring be far behind ? (Not the winter, not the spring)

3. No article is used before nouns in certain phrases.
[కొన్ని phrases లోని నామవాచకాల ముందు ఏ విధమైన Article నుపయోగింపరాదు.]
e.g.: by air (not by the air)
over hill and dale (not over the hill or the dale)

4. Don’t use any article before the names of games.
[ఆతల పేర్ల ముందు ఏ విధమైన article నుపయోగింపరాదు.]
e.g.: I play hockey, (not the hockey)
Chess is a fine game, (not the chess)

5. No article is used before collective nouns.
[సామూహిక నామవాచకాల ముందు ఏ విధమైన article నుపయోగింపరాదు.]
e.g.: Mankind loves nature, (not the mankind)
We are members of society, (not the society)

6. No article is used before a Common Noun used in the vocative case.
[సంబోధనాత్మక నామవాచకాల ముందు ఎటువంటి article నుపయోగింపరాదు.]
e.g,: King Arthur ……. (not the King Arthur)
General Ajay ………… (not the General Ajay)

7. In certain phrases consisting of a preposition, no article is placed.
[కొన్ని phrases లో విభక్తి ప్రత్యయముల ముందు ఏ విధమైన article నుపయోగింపరాదు.]
e.g.: on foot ………. (not on the foot)
by train ……….. (not by the train)
on account of ………. (not on the account of)

8. Don’t use any article before the names of substances.
[పదార్ధాల పేర్ల ముందు ఏ విధమైన article నుపయోగింపరాదు.]
e.g.: Gold is a precious metal, (not the gold)

9. No article is used before the nouns such as school, college, hospital, prison when they are referred to for their primary purpose,
[school/college, hospital, prison మొదలగు పదాలు వాటి ఆశయాన్ని నిర్దేశిస్తుంటే ఏ విధమైన article నుపయోగింపరాదు.]
e.g.: He likes to go to school, (not the school)
She went to hospital, (not the hospital)
The culprit was put in prison, (not the prison or not a prison)

10. Don’t use any article before the names of diseases.
[వ్యాధుల పేర్ల ముందు ఏ విధమైన article నుపయోగింపరాదు.]
e.g.: She has diabetes, (not the diabetes)
He has been suffering from flu. (not the flu).

Exercises For Practice

1. Fill in the blanks using A / An.

Question 1.
______________ boy
Answer:
a

Question 2.
______________ hour
Answer:
an

Question 3.
______________ European
Answer:
a

Question 4.
______________ elephant
Answer:
an

Question 5.
______________ Irishman
Answer:
an

Question 6.
______________ car
Answer:
a

Question 7.
______________ Indian
Answer:
an

Question 8.
______________ zoo
Answer:
a

Question 9.
______________ orphan
Answer:
an

Question 10.
______________ IAS Officer
Answer:
an

Articles Inter 1st Year English Grammar

Question 11.
______________ humble dog
Answer:
a

Question 12.
______________ unhappy man
Answer:
an

Question 13.
______________ igloo
Answer:
an

Question 14.
______________ one rupee
Answer:
a

Question 15.
______________ broken egg
Answer:
a

Question 16.
______________ idiot
Answer:
an

Question 17.
______________ ostrich
Answer:
an

Question 18.
______________ owl
Answer:
an

Question 19.
______________ old lady
Answer:
an

Question 20.
______________ alien
Answer:
an

Question 21.
______________ uniform
Answer:
a

Question 22.
______________ SBI branch
Answer:
an

Question 23.
______________ RD account
Answer:
an

Question 24.
______________ 8-year-old child
Answer:
an

Question 25.
______________ four storey building
Answer:
a

Articles Inter 1st Year English Grammar

2. Fill in the blanks with the respective rule number of article THE.

A Journey through India

The Indian Peninsula ______________ (1) is rich and diverse, stretching from the majestic mountain ranges of the Himalayas and the Nilgiris ______________ (2) to the serene island groups of the Andaman and the Lakshadweep ______________ (3). It is surrounded by the Indian Ocean, the Arabian Sea, and the Bay of Bengal ______________ (4). From the vast expanse of the Thar Desert ______________ (5) verdant jungles of the Sundarbans ______________ (6) its beauty is boundless. This land is blessed with the rolling waters of rivers like the Ganges, the Krishna, and the Godavari, ______________ (7) and the soothing breezes of the Kashmir Valley in the north and the Silent Valley in the south ______________ (8) & ______________ (9). People here read the Gita the Bible and the Quran ______________ (10).
Answers:
1. Rule 4 – iii (d)
2. Rule 4 – iii (a)
3. Rule 4 – iii (b)
4. Rule 4 – iii (c)
5. Rule 4 – iii (d)
6. Rule 4 – iii (d)
7. Rule 4 – iii (c)
8. Rule 4 – iii (d)
9. Rule 10
10. Rule – 9 (b)

Note : Students are advised to refer to textbook for rules regarding Definite Article ‘The’.

3. Fill in the blanks with the respective rule number of article THE.

A Journey of India

India is not a federation like the United States nor is it a union like the European Union; it isn’t even a monarchy like the Kingdom of Bhutan ______________ (1).

It is a land of the humble and the friendly, ______________ (2) home to the most ancient civilization on the earth ______________ (3).

We welcomed the French, the Dutch, the Portuguese and many to our shores. But when the English oppressed us we used English to fight back ______________ (4).

Then we elected the president of India rejecting the queen of Britain. ______________ (5)
Answers:
1. Rule 8
2. Rule 5
3. Rule 4 (i)
4. Rule 7
5. Rule 4(ii)
Note : Students are advised to refer to textbook on Page for rules regarding Definite Article ‘The’.

4. Tick the nouns before which the definite article can be used.

Question 1.
Best idea Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Question 2.
South Pole Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Question 3.
Elephant Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Question 4.
School Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Question 5.
Italians Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Question 6.
Moon Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Question 7.
Nile Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Question 8.
Uniform Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Question 9.
Hindu Paper Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Question 10.
Philippines Articles Inter 1st Year English Grammar 1
Answer:
Articles Inter 1st Year English Grammar 2

Articles Inter 1st Year English Grammar

5. Fill in the blanks using ‘a’ / ‘an’ / ‘the’.

Question 1.
A : What’s wrong ?
B : I have ________ bad headache.
Answer:
a

Question 2.
A : Why was today’s class cancelled ?
B : Because ________ teacher is sick.
Answer:
the

Question 3.
A : What does he do ?
B : He’s ________ engineer.
Answer:
an

Question 4.
A : What did Sarala buy ?
B : She bought ________ new camera.
Answer:
a

Question 5.
A : How long does it take to get there ?
B : It takes about ________ hour.
Answer:
an

Question 6.
A : I want to change the channel.
B : OK, ________ remote control is over there.
Answer:
the

Question 7.
A : Have you been to the North Pole ?
B : No. but I’ve been to ________ South Pole.
Answer:
the

Question 8.
A : Where does Jhansi live ?
B : On ________ third floor in that apartment.
Answer:
the

Articles Inter 1st Year English Grammar

6. Rewrite the sentences using the correct article wherever necessary.

Question 1.
Mrs Swetha is good teacher.
Answer:
Mrs Swetha is a good teacher.

Question 2.
Our Sports Day is on fourth of May.
Answer:
Our Sports Day is on the fourth of May.

Question 3.
He was Chief Engineer who built this ship.
Answer:
He was the Chief Engineer who built this ship.

Question 4.
Dog was limping.
Answer:
The dog was limping.

Question 5.
Revant had pictures of ape and panda.
Answer:
Revant had pictures of an ape and a panda.

Question 6.
He is excellent painter.
Answer:
He is an excellent painter.

Question 7.
Manager of SBI is my uncle.
Answer:
The Manager of SBI is my uncle.

Question 8.
River Ganga is in India.
Answer:
The River Ganga is in India.

Question 9.
Water in our school tank has become polluted.
Answer:
The water in our school tank has become polluted.

Question 10.
Kalyan is best batsman of the team.
Answer:
Kalyan is the best batsman of the team.

Articles Inter 1st Year English Grammar

7. Tick the correct articles to complete the passage.

In (a / an) quiet residential area, I saw (a / an) old house. The handle on (a / the) front door came off at the slightest touch. (A / The) living room was musty and damp. (An / The) attic had a mountain of rubbish. Everything was in (a / the) mess. Then I walked into (a / the) kitchen. It had (an / the) interesting window through which (a / the) sun’s rays came in. I realized that I had found (a / the) house of my dreams.
Answer:
In a quiet residential area, I saw’ an old house. The handle on the front door came off at the slightest touch. The living room was musty and damp. The attic had a mountain of rubbish. Everything was in a mess. Then 1 walked into the kitchen. It had an interesting window through which the sun’s rays came in. 1 realized that I had found the house of my dreams.

8. Champion’s Corner

Your friend needs your help in finishing the letter. Use articles in the blanks wherever necessary.

Dear Friend,
Sorry I didn’t message you sooner to tell you about ______________ (1) trip, but I’ve been quite busy with a lot of things since we returned. We had ______________ (2) amazing time in ______________ (3) Araku Valley. Although this was my first time visiting ______________ (4) place, I can confidently say that it is one of ______________ (5) most vibrant and culturally rich places in ______________ (6) country.

We started our journey from ______________ (7) Visakhapatnarn, just as you suggested. It’s such a beautiful coastal city. I’m so glad you recommended that we visit ______________ (8) famous Kailasagiri Hill for ______________ (9) panoramic view of the coastline. While enjoying ______________ (10) breathtaking scenery, we met ______________ (11) local who runs a traditional guesthouse near ______________ (112) Araku, He offered us to stay at his place for ______________ (13) few days, so we rented ______________ (14) car and took ______________ (15) scenic drive through ______________ (16) Eastern Ghats, spending our time exploring ______________ (17) lush hills and coffee plantations of Araku. What ______________ (18) memorable experience!
Take care,
Sri
Answers:
1. the
2. an
3. the
4. the
5. the
6. the
7. No article
8. the
9. a
10. the
11. a
12. No article
13. a
14. a
15. a
16. the
17. the
18. a

Articles Inter 1st Year English Grammar

Exercises

1. Fill in the blanks with ‘A’/ ‘An’/ ‘The’/ ‘No article’.

Question 1.
Janu is eating ________ icecream.
Answer:
an

Question 2.
You said that he was ________ well-known player.
Answer:
a

Question 3.
________ Sugar isn’t good for health.
Answer:
No article

Question 4.
Would you like ________ orange or a banana?
Answer:
an

Question 5.
Amrita wants to be ________ journalist after studies.
Answer:
a

Question 6.
________ idea can change your life.
Answer:
An

Question 7.
What ________ interesting story!
Answer:
an

Question 8.
Swetha spends most of her time watching ________ T.V.
Answer:
No article

Question 9.
Write your name at ________ top of the page.
Answer:
the

Question 10.
Does anyone have ________ cellphone?
Answer:
a

Articles Inter 1st Year English Grammar

Question 11.
Sita is learning to play ________ piano.
Answer:
the

Question 12.
The sky is blue and ________ sun is shining.
Answer:
the

Question 13.
I need to make ________ emergency phone call.
Answer:
an

Question 14.
Excuse me, where is ________ nearest bank?
Answer:
the

Question 15.
________ Children love to play.
Answer:
No article

Question 16.
Our apartment is on ________ second floor.
Answer:
the

Question 17.
This work cannot be done in ________ day.
Answer:
a

Question 18.
What ________ memorable day !
Answer:
a

Question 19.
________ blind should be respected.
Answer:
The

Question 20.
I saw ________ cat you were talking about.
Answer:
the

Articles Inter 1st Year English Grammar

Question 21.
The company is making ________ app now.
Answer:
an

Question 22.
________ Knowledge is power.
Answer:
No article

Question 23.
I drive ________ four wheeler every day.
Answer:
a

Question 24.
Praveen is ____________ NSS Volunteer.
Answer:
an

Question 25.
The best coffee seeds are grown near ____________ Equator.
Answer:
the

Question 26.
____________ Mumbai is a major global city.
Answer:
No article

Question 27.
The taecher is waiting for ____________ answer from the student.
Answer:
an

Question 28.
She visited ________ Eiffel Tower in Paris.
Answer:
the

Question 29.
How much is ____________ loaf of bread ?
Answer:
a

Question 30.
I have ____________ fifty rupee note. Is it enough ?
Answer:
a

Question 31.
____________ Mahabharata is considered the largest epic poem.
Answer:
The

Question 32.
It is not ____________ easy thing to do.
Answer:
an

Question 33.
He will reach there within ____________ hour.
Answer:
an

Question 34.
I helped ____________ one-eyed beggar on the way.
Answer:
a

Question 35.
I have two sisters and ____________ brother.
Answer:
a

Articles Inter 1st Year English Grammar

2. Fill in the blanks with suitable articles “a/an/the” or “no article”.

Question 1.
I thought it was ____________ interesting case.
Answer:
an

Question 2.
I sat for ____________ while frozen with horror.
Answer:
a

Question 3.
He told ____________ teller that he didn’t want anything.
Answer:
the

Question 4.
The next morning, Jimmy took ____________ breakfast at the Adamses.
Answer:
the

Question 5.
He gave ____________ grunt of helplessness.
Answer:
a

Question 6.
It crashed upon ____________ dead beast with finality.
Answer:
the

3. Fill in the blanks with suitable articles “a/an/the” or “no article”.

Question 1.
____________ idea can change your life.
Answer:
An

Question 2.
____________ woman in blue saree is my English teacher.
Answer:
The

Question 3.
Children go to ____________ school.
Answer:
No article

Question 4.
She told ____________ interesting story.
Answer:
an

Question 5.
____________ Iron is a useful material.
Answer:
No article

Question 6.
He is ____________ best batsman of the team.
Answer:
the