Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 5 Continuity and Differentiability MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Continuity and Differentiability MCQ

I. Select the correct option from the given choices.

Question 1.
Which of the following statement is true?
1) Every polynomial function is continuous
2) The function f(x) = 5x + 3 is continuous at x = 0
3) The function f(x) = |x| is continuous at x = 0
4) All of the options are correct
Solution:
4) All of the options are correct
By definition, all are correct

Question 2.
If f(x) = \(\begin{cases}3 a x-2 b, & x>1 \\ a x+b+1, & x<1\end{cases}\) and \(\underset{x \rightarrow 1}{\mathrm{Lt}}\) f(x) exists.
Then the relation between a and b is
1) 3a – 2b = 1
2) 2a – 3b = 1
3) 2a + 3b = 1
4) 2a + 3b = 1
Solution:
2) 2a – 3b = 1
\(\underset{x \rightarrow 1}{\mathrm{Lim}}\) f(x) exists ⇒ LHL = RHL ⇒ \(\underset{{x \rightarrow 1-\\(x<1)}}{{Lim}}\) f(x) = \(\underset{{x \rightarrow 1+\\(x>1)}}{{Lim}}\) f(x)
⇒ a + b + 1 = 3a – 2b ⇒ 2a – 3b = 1

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 3.
The function f(x) = \(\begin{cases}\frac{2}{5-x}, & x<3 \\ 5-x, & x \geq 3\end{cases}\) is
1) Left discontinuous at x = 3
2) Left continuous at x = 3
3) Right discontinuous at x = 5
4) Discontinuous at x = 5
Solution:
1) Left discontinuous at x = 3
At x = 3, f(3) = 5 – 3 = 2
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-1
LHL ≠ f(3) ⇒ f(x) is Left discontinuous at x = 3

Question 4.
If the function f(x) = \(\frac{\sqrt{1+x}-1}{x}\) is continuous at x = 0. Then f(0) =
1) \(-\frac{1}{2}\)
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{1}{2}\)
4) \(-\frac{1}{3}\)
Solution:
3) \(\frac{1}{2}\)
f(x) is continuous at x = 0
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-2

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 5.
If a function f(x) defined on [a, b] is discontinuous at x = α ∈ [a, b] . Then
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-3
Solution:
f(x) is discontinuous at x = α ⇒ \(\underset{x \rightarrow \alpha}{\mathrm{Lim}}\) f(x) ≠ f(x) [by definition]

Question 6.
If the function f defined by f(x) = \(\begin{cases}\cos x, & \text { if } x \leq 0 \\ 3 x+\alpha, & \text { if } 0<x<2 \\ \beta x+3, & \text { if } 2 \leq x \leq 4 \\ 11, & \text { if } x>4\end{cases}\)
where α,β are real constants is continuous on R. Then α2 + β2 =
1) 3
2) 9
3) 5
4) 4
Solution:
3) 5
Given f is continuouson R f is continuous at every real number.
Consider continuity of f(x) ar x = 0
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-4
⇒ cos 0° = 3(0) + α ⇒ 1 = 0 + α ⇒ α = 1
Now, consider continuity at x = 4
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-5
⇒ β(4) + 3 = 11 ⇒ 4β = 8 ⇒ β = 2 Now, α2 + β2 = 12 + 22 = 5

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 7.
In the interval [0, 3]. The function f(x) = |x – 1| + |x – 2| is
1) discontinuous
2) differentiable
3) continuous but not differentiable at x = 2 only
4) continuous but not differentiable at x = 1 and x = 2.
Solution:
4) continuous but not differentiable at x = 1 and x = 2.
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-6
Graph f(x) = |x – 1| + |x – 2| is
f(x) is continuous on [0, 3]
bot not differentiable at x = 1 and x = 2 (turning points)

Question 8.
If y = \(\sqrt{\mathbf{x}+\sqrt{\mathbf{x}+\sqrt{\mathbf{x}+\ldots . . \infty}}}\). Then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{1}{y}\)
2) \(\frac{1}{x}\)
3) \(\frac{1}{2x-1}\)
4) \(\frac{1}{2y-1}\)
Solution:
4) \(\frac{1}{2y-1}\)
Formula: If y = \(\sqrt{f(x)+\sqrt{f(x)+\sqrt{f(x)+\ldots}}}\) ∞, then \(\frac{d y}{d x}=\frac{f^{\prime}(x)}{2 y-1}\)
Given f(x) = x ⇒ f'(x) = 1 ∴ \(\frac{d y}{d x}=\frac{1}{2 y-1}\)

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 9.
The set of all points where the function f(x) = 2x|x| is differentiable is
1) (-∞, ∞)
2) (-∞, 0) ∪ (0, ∞)
3) (0, ∞)
4) (-∞, 0)
Solution:
1) (-∞, ∞)
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-7
f(x) = 2x |x| = \(\begin{cases}-2 x^2 & \forall x \leq 0 \\ 2 x^2 & \forall x>0\end{cases}\)
f'(x) = \(\left\{\begin{aligned}
-4 \mathrm{x} & \forall \mathrm{x} \leq 0 \\
4 \mathrm{x} & \forall \mathrm{x}>0
\end{aligned}\right.\) exists ∀x ∈ R ⇒ f(x) is differentiable ∀x ∈ R ⇒ x ∈ (-∞, ∞)

Question 10.
Differentiation of (x2 – 5x + 8) (x3 + 7x + 9) can be done
1) only by using product rule
2) only by obtaining a single polynomial expanding it
3) only by using logarithmic differentiation
4) All of the options are correct
Solution:
4) All of the options are correct
All are correct.

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 11.
If y = cos-1(cos x) the find \(\frac{d y}{d x}\) at x = \(\frac{5 \pi}{4}\)
1) 1
2) -1
3) 0
4) \(-\frac{1}{\sqrt{2}}\)
Solution:
2) -1
\(\frac{d}{d x}\left(\cos ^{-1} x\right)=\frac{-1}{\sqrt{1-x^2}}\)
y = \(\cos ^{-1}(\cos x) \Rightarrow \frac{d y}{d x}=\frac{-1}{\sqrt{1-(\cos x)^2}} \cdot \frac{d}{d x}(\cos x)=\frac{(-1)(-\sin x)}{\sqrt{-1(\cos x)^2}}=\frac{\sin x}{\sqrt{1-(\cos x)^2}}\)
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-8

Question 12.
If f(x) = x4 – x3 + 7x2 + 14, then what is the value of f1(5)?
1) 594
2) 549
3) 954
4) 495
Solution:
4) 495
f(x) = x4 – x3 + 7x2 + 14 ⇒ f'(x) = 4x3 – 3x2 + 14x
at x = 5; f'(5) = 4(5)3 – 3(5)2 + 14(5) = 4(125) – 3 × 25 + 70 = 500 – 75 + 70 = 495

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 13.
If y = x + \(\frac{1}{\mathbf{x}}\) then which among the following holds?
1) x2y1 + xy = 0
2) x2y1 + xy + 2 = 0
3) x2y1 – xy + 2 = 0
4) x2y1 + xy – 2 = 0
Solution:
3) x2y1 – xy + 2 = 0
Given y = x + \(\frac{1}{x}\) ..(1); y = 1 – \(\frac{1}{x^2}\)
⇒ x2y1 = x2 – 1 …….(2) ⇒ x2y1 – ⇒ x2 + 1 = 0 x2y1 – [xy – 1] + 1 = 0
⇒ x2y1 – xy + 1 + 1 = 0 ⇒ x2y1 – xy + 2 = 0

Question 14.
\(\frac{d}{d x}\left(e^{\log _e \sqrt{1+\tan ^2 x}}\right)\) when x ∈ Q1
1) sec2(x) tan x
2) sec x tan2(x)
3) sec x tan x
4) tan2 (x)
Solution:
3) sec x tan x
Given y = \(e^{\log _e \sqrt{1+\tan ^2 x}}\) [∵ elogNe = N]
y = \(\sqrt{1+\tan ^2 x}\) = sec x ∴ \(\frac{d y}{d x}=\frac{d}{d x}(\sec x)\)= sec x tan x

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 15.
If y = log(cosh x) then \(\frac{d^2 y}{d x^2}\) =
1) sech2 x
2) -sech2 x
3) sinh x
4) -sinh x
Solution:
1) sech2 x
y = log(cosh x)
⇒ \(\frac{d y}{d x}=\frac{1}{\cosh x}(\sinh x)=\tanh x \Rightarrow \frac{d}{d x}\left(\frac{d y}{d x}\right)=\frac{d}{d x}(\tanh x) \Rightarrow \frac{d^2 y}{d x^2}=\operatorname{sech}^2 x\)

Question 16.
If f(x) = \(\begin{cases}\frac{\sin ^2(a x)}{x^2} ; & x \neq 0 \\ 1 ; & x=0\end{cases}\) is continuous at x = 0, then the value of ‘a’ is
1) -1
2) 1
3) 0
4) ±1
Solution:
4) ±1
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-9

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 17.
If y = sinh-1\(\left[\frac{1-\mathbf{x}}{1+\mathbf{x}}\right]\). Then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{-\sqrt{2}}{(1+x) \sqrt{1+x^2}}\)
2) \(\frac{-1}{(1+x) \sqrt{x}}\)
3) \(\frac{1}{\left(1+x^2\right) \sqrt{1+x}}\)
4) \(\frac{\sqrt{2}}{1+x \sqrt{1-x^2}}\)
Solution:
1) \(\frac{-\sqrt{2}}{(1+x) \sqrt{1+x^2}}\)
Formula: \(\frac{d}{d x}\left(\sinh ^{-1} x\right)=\frac{1}{\sqrt{x^2+1}}\)
Given y = \(\sinh ^{-1}\left[\frac{1-x}{1+x}\right] \Rightarrow \frac{d y}{d x}=\frac{1}{\sqrt{\left(\frac{1-x}{1+x}\right)^2+\frac{1}{1}}} \cdot \frac{d}{d x}\left(\frac{1-x}{1+x}\right)\)
= \(\frac{1+x}{\sqrt{(1-x)^2+(1+x)^2}}\left[\frac{(1+x)[-1]-[(1-x)(1)]}{(1+x)^2}\right]\)
= \(\frac{-1-x-1+x}{\sqrt{2\left(1^2+x^2\right)}(1+x)}=\frac{-2}{\sqrt{2} \sqrt{1+x^2}(1+x)}=\frac{-2}{\sqrt{1+x^2}(1+x)}\)

Question 18.
[x] represents the greatest integer function of x. At x = \(-1 \frac{\mathrm{~d}}{\mathrm{dx}}(\sin \pi|\mathrm{x}|)\) =
1) 0
2) 2
3) -2
4) 1/2
Solution:
1) 0
Let y = sin π[x] \(\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}=\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}[\sin \pi[\mathrm{x}]]=\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}[\sin (\mathrm{n} \pi)]=\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{dx}}(0)=0\)
where n = [x] = An integer ∈ Z ∀x ∈ R
G.S of θ = nπ ∀n ∈ Z ⇒ sin (nπ) = 0 ∀n ∈ Z

Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5

Question 19.
If 3.sin(xy) + 4.cos(xy) = 5, then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{3 \sin x y+4 \cos x y}{3 \cos x y-4 \sin x y}\)
2) \(\frac{3 \cos x y+4 \sin x y}{4 \cos x y-3 \sin x y}\)
3) \(\frac{-y}{x}\)
4) \(\frac{x}{y}\)
Solution:
3) \(\frac{-y}{x}\)
Continuity and Differentiability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 5-10
Given 3 sin(xy) + 4 cos(xy) = 5
⇒ \(\frac{3}{5}\)sin (xy) + \(\frac{4}{5}\)cos(xy) = \(\frac{5}{5}\) ⇒ sin (xy)cos α + cos (xy)sin α = 1
⇒ sin(xy + α) = sin 90° ⇒ xy = \(\frac{\pi}{2}\) – α = A constant
Diff. w.r.t x
⇒ \(x \frac{d y}{d x}+y(1)=0 \Rightarrow x \frac{d y}{d x}=-y\)
\(\frac{d y}{d x}=-\frac{y}{x}\)

Question 20.
If y = logxy then \(\frac{d y}{d x}\) is equal to
1) \(\frac{1}{x \log y}\)
2) \(\frac{\log y}{x(1+\log y)}\)
3) \(\frac{1}{x(1+\log y)}\)
4) \(\frac{1}{1+\log y}\)
Solution:
3) \(\frac{1}{x(1+\log y)}\)
Formula: \(\log _{\mathrm{b}}^{\mathrm{a}}=\frac{\log \mathrm{a}}{\log \mathrm{~b}}, \frac{\mathrm{~d}}{\mathrm{dx}}(\mathrm{U} \cdot \mathrm{~V})=\mathrm{U} \cdot \frac{\mathrm{dU}}{\mathrm{dx}}+\mathrm{V} \frac{\mathrm{dV}}{\mathrm{dx}}\)
Given y = \(\log _y^x \Rightarrow y=\frac{\log x}{\log y} \Rightarrow y \cdot(\log y)=\log x\)
⇒ \(y\left(\frac{1}{y} ; \frac{d y}{d x}\right)+(\log y) \frac{d y}{d x}=\frac{1}{x} \Rightarrow(1+\log y) \frac{d y}{d x}=\frac{1}{x} \Rightarrow \frac{d y}{d x}=\frac{1}{x(1+\log y)}\)