Students can practice TS 6th Class Maths Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers Ex 1.5 to get the best methods of solving problems.

## TS 6th Class Maths Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers Exercise 1.5

Question 1.

The number of people who visited during common wealth games in New Delhi for the first four days was re-corded as 15,290, 14,181, 14,235 and 10,578. Find the total number of people visited in these four days ?

Answer:

Number of people visited common wealth games on the first day = 15,290

Number of people visited common wealth games on the second day = 14,181

Number of people visited common wealth games on the third day = 14,235

Number of people visited common wealth games on the fourth day = 10,578

Total number of people who visited in these four days = 15,290

= 15,290 + 14,181 + 14,235 + 10,578 = 54,284

Question 2.

In Lok Sabha election, the elected candidate got 5,87,500 votes and defeated candidate got 3,52,768. By how many votes did the winner win the election ?

Answer:

Number of votes the winner got = 5,87,500

Number of votes the defeated candidate got = 3,52,768

Number of votes that the winner got more than the defeated candidate

= 5,87,500 – 3,52,768 = 2,34,732

By 2,34,732 votes did the winner win the election.

Question 3.

Write the greatest and smallest 5- digit number formed by the digits 5, 3, 4, 0 and 7 and find their difference.

Answer:

The digits given are 5, 3, 4, 0, 7. The greatest 5-digit number formed with the given digits = 75430

The smallest number formed with the given digits = 30457

The difference between these numbers = 75430 – 30457 = 44973

Question 4.

A bicycle industry makes 3,125 bicycles each day. Find the total number of bicycles manufactured in the month of July ?

Answer:

Number of days in month of July = 31

Number of bicycles made in one day = 3,125

Number of bicycles made in 31 days = 31 × 3,125 = 96,875

Question 5.

A helicopter covers 600 km in 1 hour. How much distance will it cover in 4 hours ? Express your answer in metres.

Answer:

Distance covered by helicopter in 1 hour = 600 km

Distance covered in 4 hours = 4 × 600 km = 2400 km

We know that 1km = 1000 metres

∴ Distance covered by helicopter in 4 hours = 2400 km

= 2400 × 1000 metres

= 24,00,000 metres

Question 6.

The total weight of 5 biscuit packets of same size is 8 kg 400 grams. What is the weight of each packet ?

Answer:

The total weight of 5 biscuit packets (of same size) = 8 kg 400 grams

∴ The weight of each packet

= 8 kg 400 gms ÷ 5

= 1 kg 680 gms

Question 7.

Everyday Gayatri walks both the ways to attend the school. The distance between the school and her house is 1 km 875 m. Find the total distance she walked in 6 days ?

Answer:

Distance between the school and her house = 1 km 875 m

Distance Gayatri walks everyday from , her house to the school and vice-versa = 1 km 875 m + 1 km 875 m = 3 km 750 m

Total distance Gayatri walked in 6 days

= 3 km 750 m × 6 = 22 km 500 m

Question 8.

The cloth required to make a shirt of school uniform for each boy is 1 m 80 cm. How many shirts can tailor stitch using 40 m. of cloth ? How much cloth will be left ?

Answer:

The cloth to be stitched = 40 m = 40 × 100 cm

(∵ 1 metre = 100 cm)

= 4000 cm

The cloth required for one shirt

= 1 m 80 cm

= 180 cm (∵ 1 metre =100 cms)

Number of shirts can be stitched = \(\frac{4000}{180}\)

= 22\(\frac{2}{9}\)

The tailor can stitch 22 shirts.

The cloth will be left = \(\frac{2}{9}\) × 180

= 40 cm

Question 9.

The rate of petrol is ₹ 60 per litre. A petrol bunk sells 750 litres of petrol on a day. How much money do they get at the end of the day ?

Answer:

The rate of 1 litre of petrol = Rs. 60

The rate of 750 litres of petrol = ₹ 60 × 750 = ₹ 45000

The money they get at the end of the day = ₹ 45,000