Dispersion, Correlation and Index Numbers Questions and Answers AP Inter 2nd Year Economics Chapter 2

Reviewing AP Inter 2nd Year Economics Study Material Chapter 2 Dispersion, Correlation and Index Numbers Questions and Answers can help students prepare confidently for exams.

AP Inter 2nd Year Economics 2nd Lesson Dispersion, Correlation and Index Numbers Questions and Answers

Very Short Answer Questions

Question 1.
Write the formula for coefficient of variation (CV).
Answer:
Formula for the Coefficient of Variation is
CV = \(\frac{\text { SD }}{\text { Mean }}\) × 100

CV is the ratio of the standard deviation(SD) to the mean, expressed in percentage.

Question 2.
Define variance.
Answer:
Variance (σ2) is defined as the average of the squared deviations from the mean.

Variance is a statistical measure of dispersion that shows how far the values in a dataset are spread from the mean.

Question 3.
What is rank correlation?
Answer:
Rank correlation is a method of measuring the relationship between variables by using their ranks instead of actual values.

It is used when data is in the form of qualitative characteristics like beauty, honesty.

Question 4.
The marks obtained by 10 students are: 12, 18, 25, 30, 32, 28, 20, 15, 40, 35. Find the Range and the Coefficient of Range.
Answer:
Given data:12, 18, 25, 30, 32, 28, 20, 15, 40, 35.
Largest value (L) = 40,
Smallest value (S) = 12 ;
(i) Range = L – S
= 40 – 12 = 28

(ii) Coefficient of Range = \(\frac{L-S}{L+S}\)
= \(\frac{40-12}{40+12}\)
= \(\frac{28}{52}\) = 0.538

Question 5.
Find Mean Deviation for dataset: 3, 6, 9
Answer:
Given dataset: 3, 6, 9
Step 1: Mean = \(\frac{3+6+9}{3}\)
= \(\frac{18}{3}\) = 6

Step 2: Deviations from Mean (ignoring signs):
|3 – 6| = 3 |6 – 6|
= 0 |9 – 6| = 3

Step 3: Mean Deviation MD = \(\frac{\sum|\mathrm{D}|}{\mathrm{n} \mid}\)
= \(\frac{3+0+3}{3}=\frac{6}{3}\) = 2.

Dispersion, Correlation and Index Numbers Questions and Answers AP Inter 2nd Year Economics Chapter 2

Question 6.
Base year price of rice is Rs.45 per kg. Current year price is Rs.50. Find simple price index. (Base year = 100)
Answer:
Given Current year price P1 = 50,
Base year price P0 = 45
∴ Price Index = \(\frac{P_1}{P_0}\) × 100
= \(\frac{50}{45}\) × 100 = 111.11

Short Answer Questions

Question 1.
Distinguish between absolute measures and relative measures of dispersion with examples.
Answer:

Absolute Measures of DispersionRelative Measures of Dispersion
1) They measure the actual dispersion of the given data in the original units.1)         They measure the dispersion relative to central value of the data.
2) Applicable to single data set. Hence, comparison is not seen.2) Applicable to two or more data sets. Hence there is comparison.
3) The value is expressed in original units of the data.3) The value is expressed as ratios or percentages or coefficients.
4) Have units (rupees, kg, meters)4) Have no units
5) Range, Quartile Deviation, Mean Deviation, Standard Deviation5) Coefficient of Range, Coefficient of Q.D., Coefficient of Variation (CV)

Question 2.
From the following data, calculate the Quartile deviation.

Wages (Rs.)0-5050-100100-150150-200
Respective number of workers5152010

Answer:
The Cumulative frequency table for the given data is as follows:

Wage (Rs.)Workers (f)Cumulative Frequency (c.f)
0-5055
50-1001520
100-1502040
150-2001050
Total N=50

1) Calculating the First Quartile (Q1)
Total frequency N = 50,
Position of Q1 : \(\frac{N}{4}=\frac{50}{4}\) = 12.5
Here Q1 Class = Class containing 12.5th item
The value in the cf column where it is just above 12.5 is 20.
It belongs to class 50-100.
∴ Q1 Class is 50-100.
Here L = 50,
i = 100-50 = 50,
f = 5,
cf = 5 (cf of the above class).

Formula: Q1 = L + \(\left(\frac{\frac{\mathrm{N}}{4}-\mathrm{cf}}{\mathrm{f}}\right)\) × i
= 50 + \(\left(\frac{12.5-5}{15}\right)\) × 50
= 50 + \(\left(\frac{7.5}{15}\right)\) × 50
= 50 + 25 = 75

2) Calculating the Third Quartile (Q3)
Total frequency N = 50,
Position of Q3 : \(\frac{3 \mathrm{~N}}{4}=\frac{3 \times 50}{4}\) = 37.5
Q3 Class = Class containing 37.5th item
The value in the cf column where it is just above 37.5 is 40.
It belongs to class 100-150
∴ Q3 Class is 100-150.
Hence L = 100,
i = 150 – 100 = 50,
f = 20,
cf = 20 (cf of the before class)

Formula:
Q3 = L + \(\left(\frac{\frac{\mathrm{N}}{4}-\mathrm{cf}}{\mathrm{f}}\right)\) × i
= 100 + \(\left(\frac{37.5-20}{20}\right)\) × 50
= 100 + \(\left(\frac{17.5}{20}\right)\) × 50
= 100 + 43.75 = 143.75

3) Calculating Quartile Deviation (Q.D.)
Formula: QD = \(\frac{Q_3-Q_1}{2}\)
= \(\frac{143.75-75}{2}\)
= \(\frac{68.75}{2}\) = 34.375
The quartile Deviation for the given data is 34.375.

Question 3.
Calculate the standard deviation of the following data.

X1016101610101616

Answer:
Calculating the Mean (\(\overline{\mathrm{X}}\))
∑X = 10 + 16 + 10 + 16 + 10 + 10 + 16 + 16 = 104,
Number of observations N = 8
Mean (\(\overline{\mathrm{X}}\)) = \(\frac{\Sigma X}{N}\)
= \(\frac{104}{8}\) = 13
Finding Deviations at d = X – \(\overline{\mathrm{X}}\) and their squares d2

XD = X – \(\overline{\mathrm{X}}\)d2 = (X – \(\overline{\mathrm{X}}\))2
10– 39
16+39
10– 39
16+39
10– 39
10– 39
16+39
16+39
∑d2 = 72

Standard Deviation σ = \(\sqrt{\frac{\sum(X-\bar{X})^2}{n}}\)
= \(\sqrt{\frac{\sum d^2}{n}}\)
= \(\sqrt{\frac{72}{8}}\)
= √9 = 3
The standard deviation for the given data is 3.

Question 4.
Define correlation. What are the properties of correlation?
Answer:
Correlation measures the degree and direction of the relationship between two or more variables.

It shows how variables move in relation to each other. It may be positive, negative, or zero.

Properties of Correlation:

  1. Range of Values: The value of the correlation coefficient (r) always lies between – 1 and + 1
  2. Direction and Strength: A value close to +1 indicates strong positive relationship, close to – 1 indicates strong negative relationship, and 0 indicates no relationship.
  3. Association vs. Causation: Correlation measures only association, but not cause-and-effect relationship.
  4. Unit-Free Measurement: The coefficient of correlation has not units. Hence, it is unit-free.
  5. Invariance: The coefficient remains unaffected by change in origin and scale.

Dispersion, Correlation and Index Numbers Questions and Answers AP Inter 2nd Year Economics Chapter 2

Question 5.
What are the uses of Index numbers?
Answer:
Uses of Index Numbers:
1) An Aid to Framing Policies: Index numbers are used to guide economic policies, such as fixing wages and dearness allowance based on the Consumer Price Index (CPI).
They also help in determining policies related to the volume of trade and price fixation.

2) To Find Trends: They measure changes overtime, helping to study general trends in economic activity and are useful for forecasting future conditions.

3) To Assess the Purchasing Power of Money : Index numbers (especially CPI) help in calculating real wages and show whether the purchasing power of money has increased or decreased.

4) For Adjusting National Income: They are used for deflating national income (converting current prices into constant prices) to get a more accurate picture of economic growth.

Question 6.
Distinguish between Consumer Price Index (CPI) and Wholesale Price Index (WPI).
Answer:

Consumer Price Index (CPI)Wholesale Price Index (WPI)
1) Measures retail price changes of goods and services used by1) Measures prices at whole sale stage before reaching consumers, households
2) Includes both goods and services2) Includes only goods (no services)
3) Contains 299 items with weights based on consumer expenditure (rural & urban)3) Contains 797 items classified into Primary Articles, Manufactured Products, Fuel & Power
4) Measures retail inflation, used by RBI for monetary policy and fixing wages & DA4) Measures inflation at producer/ wholesale level
5) Prepared separately for rural, urban, and combined households5) Base year is 2011-12

Long Answer Questions

Question 1.
What is correlation? What are the measures of correlation?
Answer:
Correlation is a statistical tool used to measure the degree and direction of the relationship between two or more variables. It explains how one variable changes in relation to another.
Ex: An increase in income leads to an increase in expenditure.

Correlation can be of three types:

  • Positive correlation: Both variables move in the same direction (e.g., income and expenditure).
  • Negative correlation: Variables move in opposite directions (e.g., price and demand).
  • Zero correlation: No relationship exists between variables.

3 Measures of Correlation:

1) Scatter Diagram (or Dot Diagram):
This is a simple and visual method of studying correlation.

In this method, each pair of values is plotted as a point on a graph.

This method is easy to understand but does not give a precise numerical value of correlation.

  • lf the points are closely clustered around an upward sloping line, it indicates strong positive correlation.
  • lf they slope downward, it indicates negative correlation.
  • lf the points are widely scattered without any definite pattern, it shows no correlation.

2) Karl Pearson’s Coefficient of Correlation:
This is the most widely used and accurate numerical method for measuring correlation between two variables that have a linear relationship.

This method provides a precise and reliable measure, mostly suitable for quantitative data.

  • lt is the ratio of covariance between variables to the product of their standard deviations.
  • The value of the coefficient lies between – 1 and + 1.
  • A value of +1 indicates perfect positive correlation.

– 1 indicates perfect negative correlation, and 0 indicates no correlation.

3) Spearman’s Rank Correlation:
It is used when the data is qualitative or cannot be measured numerically, such as intelligence, beauty, or honesty.

It is particularly useful when exact measurements are not available but ranking is possible.

  • Instead of actual values, ranks are assigned to-the observations.
  • The differences between ranks of paired items are calculated and used to find the correlation coefficient.

Question 2.
Calculate the Range, Coefficient of Range, and Quartile Deviation from the following data.

Marks10-2020-3030-4040-5050-60
No. of students8101284

Answer:
1) Calculation of Range and Coefficient of Range:
In this continuous series,
upper limit of the largest class (50 – 60) is L = 60
lower limit of the lower class (10 – 20) is S = 10

(i) Range = L- S
= 60 – 10 = 50

(ii) Coefficient of Range = \(\frac{\mathrm{L}-\mathrm{S}}{\mathrm{~L}+\mathrm{S}}\)
= \(\frac{60-10}{60+10}\)
= \(\frac{50}{70}\) = 0.714

2) Calculation of Quartile Deviation (Q.D)

MarksNo.of Students (f)Cumulative Frequency (c.f)
10-2088
20-301018
30-401230
40-50838
50-60442
Total N = 42

Step 1:
Finding the First Quartile (Q1).
Total frequency N = 42,
Position of Q1 : \(\frac{N}{4}=\frac{42}{4}\) = 10.5
Q1 Class = Class containing 10.5th item
The value in the cf column where it is just above 10.5 is 18. It belongs to class 20-30.
∴ Q1 Class is 20 – 30.
Here L = 20,
i = 30 – 20=10,
f = 10,
cf = 8 (cf of the before Q1 class).
Formula:
Q1 = L + \(\left(\frac{\frac{N}{4}-c f}{f}\right)\) × i
= 20 + \(\left(\frac{10.5-8}{10}\right)\) × 10
= 20 + 2.5 = 22.5

Step 2:
Finding the Quartile (Q3).
Total frequency N = 42,
Position of Q3 : \(\frac{3 \mathrm{~N}}{4}=\frac{3 \times 42}{4}\) = 31.5
Q3 Class = Class containing 31.5th item
The value in the cf column where it is just above 31.5 is 38.
It belongs to class 40 – 50.
∴ Q3 Class is 40 – 50.
Here L = 40,
i = 50 – 40 = 10,
f = 8,
cf = 30 (cf of the before Q3 class).
Q3 = L + \(\left(\frac{\frac{3 \mathrm{~N}}{4}-\mathrm{cf}}{\mathrm{f}}\right)\) × i
= 40 + \(\left(\frac{31.5-30}{8}\right)\) × 10
= 40 + 1.875 = 41.875

Step 3:
Quartile Deviation QD = \(\frac{Q_3-Q_1}{2}\)
= \(\frac{41.875-22.5}{2}\)
= \(\frac{19.375}{2}\) = 9.6875.

Dispersion, Correlation and Index Numbers Questions and Answers AP Inter 2nd Year Economics Chapter 2

Question 3.
The following data relate to prices and quantities of certain commodities in the base year and current year. Construct the Weighted Aggregative Price Index using Laspeyres’ and Paasche’s methods.

Weighted Aggregative Price Index

CommodityBase periodCurrent Period
p0q0p1q1
Rice40205015
Pulses50056503
Edible Oil35054002
Sugar30043603

Answer:
Table showing the required products (pq) for both formula based on the prices (p) and quantities (q) for the base year (0) and current year (1)

CommodityP0q0P1q1P1q0P0q0P1q1P0q1
Rice40205011000800750600
Pulses50056503325250195150
Edible Oil350540022001758070
Sugar3004360314412010890
166913451133910

1) Laspeyres Method:
This method uses base period quantities (q0) as weights.
From the table we have ∑ p1q0 = 1669,
∑ p0q0 = 1345,

Formula: Weighted aggressive Price Index
P01 = \(\frac{\sum \mathrm{p}_1 \mathrm{q}_0}{\sum \mathrm{p}_0 \mathrm{q}_0}\) × 100
= \(\frac{1669}{1345}\) × 100 = 124.1
Laspeyres’ index: 124.1

2) Paasche’s Method:
This method uses current year quantities (q1) as weights.
From the table, we have ∑ p1q1 = 1133,
∑ p0q1 = 910
Formula:
P01 = \(\frac{\sum p_1 q_1}{\sum p_0 q_1}\) × 100
= \(\frac{1133}{910}\) × 100
Paasche’s index: 124.5

An Excellent Cricket Illustration-2

Consider the scores of Virat and Kohli in Five ODI Matches of Worldcup.

MatchViratRohit
12748
25452
35463
46171
516971

A. Measures of Dispersion:
1. Range: Virat’s Range = 169 – 27 = 142;
Rohit’s Range = 71 – 48 = 23
Interpretation : Rohit is more consistent because his range (23) is much smaller than Virat’s range (142).

2. Standard Deviation (or Variance)
Virat has a high standard deviation because of scores like 27 and 169.
Rohit has a low standard deviation because most scores are close to each other.
So, Rohit has low dispersion variation/ and hence his performance is more stable and dependable

One-Line Summary

Dispersion measures tell us how consistently one scores, but not how much a batsman scores.

B. Measures of Correlation: Consider the scores of Virat and Rohit in 3 ODI Series.

Series 1ViratRohit
13035
24548
36260
48082
5110108
Series 2ViratRohit
112020
210030
38050
46070
54090
Series 3ViratRohit
13090
212040
36070
49020
545110

Interpretation for Series 1 : Positive Correlation

  • When Virat scores more, Rohit also scores more and vice-versa.
  • Cricket lnsight: The two batsmen are contributing well combinedly (both together).
  • Conclusion: There is a strong positive correlation between their performances.

Interpretation for Series 2: Negative Correlation

  • Interpretation: As Virat’s score decreases, Rohit’s score increases.
  • When one performs poor, the other performs well.
  • Cricket lnsight: The two batsmen are not contributing well together.

Interpretation for Series 3 : Zero Correlation

  • Virat’s scores show no clear pattern with Rohit’s scores.
  • One batsman’s performance does not help predict the other’s. They score independently.
  • Conclusion: There is no correlation between their performances.

Final Comparison:

Main QuestionRelated Concept
How many runs does the batsman score on average? What is the batsman’s typical score?

Which score occurs most frequently?

How consistent’is the batsman?

Do the two batsmen perform together or independently?

Mean Score Median

Score Mode Score

Dispersion (SD)

Correlation

One-Sentence Summary

  • Measures of Central Tendency describe the centre of performance.
  • Measures of Dispersion describe the consistency of performance.
  • Measures of Correlation describe the relationship between the performances of two batsmen.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Measures of dispersion indicate
1) The central value of data
2)The degree of scatter of values around a central value
3) The average of values
4) The relation between two variables
Answer:
2)The degree of scatter of values around a central value

Question 2.
The difference between the largest and the smallest value in a data set is called:
1) Mean deviation
2) Variance
3) Standard deviation
4) Range
Answer:
4) Range

Question 3.
The interquartile range is equal to:
1) Q3 – Q1
2) Q2 – Q1
3) Q4 – Q1
4) Q3 — Q2
Answer:
1) Q3 – Q1

Question 4.
Which of the following measures of dispersion is on all observations?
1) Range
2) Quartile deviation
3) Standard deviation
4) Co-efficient of range
Answer:
3) Standard deviation

Question 5.
The value of the correlation coefficient lies between
1) 0 and 1
2) – 1 and + 1
3) 0 and ∝
4) 1 and ∝
Answer:
2) – 1 and + 1

Question 6.
If variance is 25, standard deviation is:
1) 625
2) 125
3) 5
4) 15
Answer:
3) 5

Question 7.
Which measure of dispersion is most affected by extreme values?
1) Range
2) Quartile deviation
3) Mean deviation
4) Standard deviation
Answer:
1) Range

Dispersion, Correlation and Index Numbers Questions and Answers AP Inter 2nd Year Economics Chapter 2

Question 8.
If Mean = 30 and Standard Deviation = 6, then CV = ?
1) 10 %
2) 15 %
3) 18 %
4) 20 %
Answer:
4) 20 %

Question 9.
Correlation measures.
1) The average of a data set
2) The degree and direction of relationship between two variables
3) The difference between maximum and minimum values
4) The spread of one set of values
Answer:
2) The degree and direction of relationship between two variables

Question 10.
The price of a commodity was Rs. 50 in the base year and Rs. 60 in the current year. The simple price index number (base year = 100) is: [3
1) 140
2) 130
3) 120
4) 110
Answer:
3) 120

Fill in the Blanks

Question 1.
Averages show the center of data, but dispersion shows of ____________ the data.
Answer:
the spread

Question 2.
____________ measure of dispersion is called semi-inter quartile range.
Answer:
Quartile Deviation (QD)

Question 3.
The numerical value that expresses size or direction or proportion of a relationship is called ____________.
Answer:
Coefficient.

Question 4.
The square of Standard Deviation is equal to ____________.
Answer:
variance

Question 5.
In Laspeyres’ method of Index Numbers, ____________ year quantities are taken as weights.
Answer:
Base year

One Word Answers

Question 1.
Which quartile divides the data set into two equal parts?
Answer:
Second quartile (Q2) (or) Median divides the data set into two equal parts.

Question 2.
Which measure of dispersion depends on the unit of measurement?
Answer:
Absolute measure of dispersion depends on the unit of measurement.

Question 3.
What is the relative measure of dispersion expressed as a percentage of the standard deviation to the mean?
Answer:
Coefficient of Variation (CV)

Dispersion, Correlation and Index Numbers Questions and Answers AP Inter 2nd Year Economics Chapter 2

Question 4.
What statistical tool measures the relptive change in a variable over time in percentages?
Answer:
Index Number

Question 5.
Which weighted aggregate index is the geometric mean of Laspeyr’s and Paasche’s index numbers?
Answer:
Fisher’s ideal index