Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Practice AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 13 Probability MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 2nd Year Maths Probability MCQ

Question 1.
If P(A) = \(\frac{1}{2}\), P(B) = (), then P(A|B) is
1) 0
2) \(\frac{1}{2}\)
3) not exist
4) 1
Solution:
3) not exist
P(A/B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{0}\) which is not defined

Question 2.
If A and B are events such that P(A|B) = P(B|A), then
1) A ⊂ B but A ≠ B
2) A = B
3) A ∩ B = Φ
4) P(A) = P(B)
Solution:
Given P(A/B) = P(B/A)
⇒ \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~B} \cap \mathrm{~A})}{\mathrm{P}(\mathrm{~A})} \Rightarrow \frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}\) [∵ A ∩ B = B ∩ A]
⇒ \(\frac{1}{P(B)}=\frac{1}{P(A)}\) ⇒ P(A) = P(B)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 3.
The probability of obtaining an even prime number on each die, when a pair of dice is rolled is
1) 0
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{1}{12}\)
4) \(\frac{1}{36}\)
Solution:
4) \(\frac{1}{36}\)
When two dice are rolled, the number of outcomes n(S) = 62 = 36.
The only even prime number is 2.
Let E be the event of getting an even prime number on each die. ∴ E = (2, 2) ⇒ P(E) = \(\frac{1}{36}\)

Question 4.
Two events A and B will be independent, if
1) A and B are mutually exclusive
2) P(A’B’) = [1 – P(A)] [1 – P(B)]
3) P(A) = P(B)
4) P(A) + P(B) = 1
Solution:
2) P(A’B’) = [1 – P(A)] [1 – P(B)]
A and B are independent ⇒ A’ and B’ are independent
⇒ P(A’ ∩ B’) = [1 – P(A)] [1 – P(B)] are independent

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 5.
If A and B are two events such that A ⊂ B and P(B) ≠ 0, then which of the following is correct?
1) P(A|B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}\)
2) P(A|B) < P(A)
3) P(A|B) ≥ P(A)
4) P(A) = P(B)
Solution:
3) P(A|B) ≥ P(A)
If A ⊂ B, then A ∩ B ⇒ P(A ∩ B) = P(A). Also, P(A) < P(B)
P(A|B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}\) …..(1)
Since P(B) ≤ 1 ⇒ \(\frac{1}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})} \geq 1 \Rightarrow \frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})} \geq \mathrm{P}(\mathrm{~A})\)
From (1), we have P(A|B) ≥ P(A)

Question 6.
If A and B are two events such that P(A) ≠ 0 and P(B | A) = I, then
1) A ⊂ B
2) B ⊂ A
3) B = Φ
4) A = Φ
Solution:
1) A ⊂ B
Given P(A) ≠ 0 and P(B|A) = 1,
∴ \(P(B \mid A)=\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \Rightarrow 1=\frac{P(B \cap A)}{P(A)}\) ⇒ P(A) = P(B ∩ A) ⇒ A = A ∩ B ⇒ A⊂ B

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 7.
If P(A|B) > P(A), then which of the following is correct :
1) P(B|A) < P(B)
2) P(A ∩ B) < P(A) . P(B) 3) P(B|A) > P(B)
4) P(B|A) = P(B)
Solution:
3) P(B|A) > P(B)
Given that
Given, P(A|B) > P(A) ⇒ \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}>\mathrm{P}(\mathrm{~A})\)
⇒ P(A ∩ B) > P(A) × P(B) ⇒ \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~A})}\) ⇒ P(B) ⇒ P(B|A) > P(B)

Question 8.
If A and B are any two events such that P(A) + P(B) – P(A and B) = P(A), then
1) P(B|A) = 1
2) P(A|B) = 1
3) P(B|A) = 0
4)P(A|B) = 0
Solution:
2) P(A|B) = 1
Given that P(A) + P(B) – P(A and B) =P(A),
⇒ P(A) + P(B) – P(A ∩ B) = P(A) ⇒ P(B) – P(A ∩ B) = 0 ⇒ P(A ∩ B) = P(B)
P(A|B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}\) = 1

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 9.
A bag contains 7 red and 3 white balls. Three balls are drawn one after other without replacement. Then the probability that the first two are red and third one is white is
1) \(\frac{7}{40}\)
2) \(\frac{33}{40}\)
3) \(\frac{23}{40}\)
4) \(\frac{17}{40}\)
Solution:
1) \(\frac{7}{40}\)
7R + 3W = Total 10 balls
P(E) = P(Red and Red and White) = \(\left(\frac{7}{10}\right) \times \frac{6}{9} \times \frac{3}{8}=\frac{7}{40}\) (∵ Drawn ball is not replaced)

Question 10.
A book consists «f 20 pages. If two pages arc drawn (opened) at random, then the probability that both numbers are prime numbers is
1) \(\frac{17}{95}\)
2) \(\frac{16}{95}\)
3) \(\frac{2}{15}\)
4) \(\frac{14}{95}\)
Solution:
4) \(\frac{14}{95}\)
Total no. of pages = 20
Primes up to 20 are 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19 & the no. of these primes = 8
∴ P(E) = \(\frac{{ }^8 \mathrm{C}_2}{{ }^{20} \mathrm{C}_2}=\frac{8 \times 7}{20 \times 19}=\frac{2 \times 7}{5 \times 19}=\frac{14}{95}\)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 11.
A fair coin is tossed 3 times, then the probability of getting one head and two tails is
1) \(\frac{1}{8}\)
2) \(\frac{1}{4}\)
3) \(\frac{3}{8}\)
4) \(\frac{1}{2}\)
Solution:
3) \(\frac{3}{8}\)
S = {HHH, HHT, HTH, THH, HTT, THT, TTH, TTT}
E = {HTT, THT, TTH} ⇒ n(E) = 3; n(S) = 8 P(E) = \(\frac{\mathrm{n}(\mathrm{E})}{\mathrm{n}(\mathrm{~S})}=\frac{3}{8}\)

Question 12.
A person appears lor an interview for two posts A and B. The selection of the posts are independent. If P( A) = \(\frac{1}{5}\), P(B) = \(\frac{1}{8}\) then P(A ∪ B) is
1) \(\frac{7}{10}\)
2) \(\frac{3}{10}\)
3) \(\frac{9}{10}\)
4) \(\frac{1}{10}\)
Solution:
2) \(\frac{3}{10}\)
Given A, B are independent event ⇒ P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
= \(\frac{1}{5}+\frac{1}{8}\) – [P(A).P(B)] = \(\frac{13}{40}-\left(\frac{1}{5} \times \frac{1}{8}\right)=\frac{13}{40}-\frac{1}{40}=\frac{12}{40}=\frac{3}{10}\)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 13.
Three events A, B, C are mutually exclussive and exhaustive and P(A) = 0.4, then P(B) + P(C) =
1) 0.4
2) 0.5
3) 0.6
4) 0
Solution:
3) 0.6
A, B, C are mutually exclusive and exhaustive ⇒ A ∪ B ∪ C = S ……..(1)
Given P(A) = 0.4 ……..(2)
(1) ⇒ P(A ∪ B ∪ C) = P(S) ⇒ P(A) + P(B) + P(C) = 1 ⇒ 0.4 + P(B) + P(C) = 1
⇒ P(B) + P(C) = 1 – 0.4 = 0.6

Question 14.
If P(A ∪ B) = 0.65 and P(A ∩ B) = 0.15, then P(\(\vec{A}\)) + P(\(\vec{B}\)) =3 J
1) 0.8
2) 0.6
3) 1.2
4) 1.4
Solution:
3) 1.2
\(\mathrm{P}(\overline{\mathrm{~A}})+\mathrm{P}(\overline{\mathrm{~B}})\) = 1 – P(A) + 1 – P(B)
= 2 – [P(A) + P(B)] = 2 – [P(A ∪ B) + P(A ∩ B)]
= 2 – [0.65 + 0.15] = 2 – [0.80] = 1.20 = 1.2

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 15.
When two dice are rolled, the probability of getting unequal numbers on the faces is
1) \(\frac{1}{6}\)
2) \(\frac{35}{36}\)
3) \(\frac{5}{6}\)
4) \(\frac{1}{3}\)
Solution:
3) \(\frac{5}{6}\)
Two dice are rolled n(S) = 36
Equal number faces = {(1, 1) (2, 2) (3, 3) (4, 4)(5, 5)(6, 6)} ⇒ n(S) = 6
⇒ no.of unequal faces = 36 – 6 = 30 = n(E)
∴ P(E) = \(\frac{\mathrm{n}(\mathrm{E})}{\mathrm{n}(\mathrm{~S})}=\frac{30}{36}=\frac{5}{6}\)

Question 16.
A fair coin whose faces are marked with I and 2 is thrown for four times. Then the probability of throwing a total of atleast 5 is
1) \(\frac{1}{16}\)
2) \(\frac{5}{16}\)
3) \(\frac{15}{16}\)
4) \(\frac{3}{16}\)
Solution:
3) \(\frac{15}{16}\)
Coin with faces 1. (say H); 2. (say T)
thrown 4 – times
Getting total at least 5 ⇒ total ≥ 5 ⇒ x ≥ 5
Now, P(x ≥ 5) = 1 – P(x < 5) = 1 – P (getting a total 4 faces 4 – times)
= 1 – P(every time a face 1) = 1 – \(\left[\frac{1}{2} \times \frac{1}{2} \times \frac{1}{2} \times \frac{1}{2}\right]=1-\frac{1}{16}=\frac{16-1}{16}=\frac{15}{16}\)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 17.
If A and B are independent events of an experiment then which of the following statements is true
1) P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A) . P(B)
2) P(A|B) = P(A) and P(B|A) = P(B)
3) P(A ∩ B) = P(A) . P(B)
4) All the above
Solution:
4) All the above
By definition P(A ∩ B) = P(A).P(B)

Question 18.
If A and B are two events of a random experiment of throwing a die given by “A” : throwing an odd face and B : throwing a composite face.
Then which of the following statements is correct. ?
1)A and Bare equally likely
2) A and B are mutually exclusive
3) A and B are mutually exhaustive
4) A and B are linearly independent
Solution:
2) A and B are mutually exclusive
When a die is thrown
A : odd face (1, 3, 5); B : composite face (4, 6). Then P(A) =\(\frac{3}{6}=\frac{1}{2}\) and P(B) = \(\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\)
1) A, B are likely (✗)
2) A, B are mutually exclusive(✓)
A ∩ B = Φ (or) P(A ∩ B) = 0
3) A, B mutually exhaustive (✗) ∵ A ∪ B ≠ S
4) P(A ∩ B) ≠ P(A).P(B) ⇒ NOT independent (✗)

Probability MCQ AP Inter 2nd Year Maths Chapter 13

Question 19.
If A, B and C are independent events of a random experiment such that P(A) = p, P(B) = q, P(C) = r, where p, a, r ∈ (0, 1). Then the probability of the event A only occurs is
1) p . q . r
2) p(1 – q)(1 – r)
3) p. q(1 – r)
4) (1 – p) (1 – q) (1 – r)
Solution:
2) p(1 – q)(1 – r)
A, B, C are independent
P(A only occurs) = \(\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \overline{\mathrm{~B}} \cap \overline{\mathrm{C}})=\mathrm{P}(\mathrm{~A}) \cdot \mathrm{P}(\overline{\mathrm{~B}}) \cdot \mathrm{P}(\overline{\mathrm{C}})\) (∵ A, B, C are independent)
= P(A).[1 – P(B)][1 – P(C)] = P[1 – q][1 – r]

Question 20.
A fair die is rolled. Consider the events A = {I, 3, 5} and B = {2, 3}, then P(A|B) is
1) \(\frac{1}{2}\)
2) \(\frac{1}{3}\)
3) \(\frac{2}{3}\)
4) \(\frac{5}{6}\)
Solution:
1) \(\frac{1}{2}\)
S = {1, 2, 3, 4, 8, 6}; A = {1, 3, 5}, B = {2, 3} ⇒ P(B) =\(\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\)
∴ (A ∩ B) = {3} ⇒ P(A ∩ B) = \(\frac{1}{6}\)
∴ P(A|B) = \(\frac{\mathrm{P}(\mathrm{~A} \cap \mathrm{~B})}{\mathrm{P}(\mathrm{~B})}=\frac{1 / 6}{1 / 3}=\frac{1}{6} \times \frac{3}{1}=\frac{1}{2}\)