AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 4 Determinants Exercise 4e Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Determinants Solutions Exercise 4e

I.

Question 1.
Examine the consistency of the system of equations x + 2y – 2, 2x + 3y = 3
Solution:
The given system of equations is: x + 2y – 2, 2x + 3y = 3
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 2 \\
2 & 3
\end{array}\right]\), x = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{l}
2 \\
3
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = 1(3) – 2(2) = 3 – 4 = -1 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence, A-1 exists.
Thus, the given system of equations is consistent.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Question 2.
Examine the consistency of the system of equations 2x – y = 5, x + y = 4
Solution:
The given system of equations is 2x – y = 5, x + y = 4
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & -1 \\
1 & 1
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{l}
5 \\
4
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = 2(1) – 1(-1) = 2 + 1 = 3 ≠ 0 .
So, A is non-singular. Hence, A-1 exists.
Thus, the given system of equations is consistent.

Question 3.
Examine the consistency of the system of equations x + 3y = 5, 2x + 6y = 8
Solution:
The given system of equations is x + 3y = 5, 2x + 6y = 8
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
2 & 6
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{l}
5 \\
8
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = 1(6) – 2(3) = 6 – 6 = 0 .
So, A is a singular matrix.
Now, (adjA) = \(\left[\begin{array}{cc}
6 & -3 \\
-2 & 1
\end{array}\right]\)
(adj A)B = \(\left[\begin{array}{cc}
6 & -3 \\
-2 & 1
\end{array}\right]\left[\begin{array}{l}
5 \\
8
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
30-24 \\
-10+8
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
6 \\
-2
\end{array}\right]\) ≠ 0
Hence, A-1 exists.
Thus, the solution of the given system of equations does not exist.
Thus, the given system of equations is inconsistent.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

II.

Question 1.
Examine the consistency of the system of equations x + y + z = 1, 2x + 3y + 2z = 2, ax + ay + 2az = 4
Solution:
The given system of equations is x + y + z = 1, 2x + 3y + 2z = 2,ax + ay + 2az =4
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & 1 & 1 \\
2 & 3 & 2 \\
\mathrm{a} & \mathrm{a} & 2 \mathrm{a}
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{l}
1 \\
2 \\
4
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = 1(6a – 2a) – 1(4a – 2a) + 1(2a – 3a) = 4a – 2a – a
= 4a – 3a = a ≠ 0
So, A is non-singular. Hence, A–1 exists.
Thus, the given system of equations is consistent.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Question 2.
Examine the consistency of the system of equations 3x – y – 2z = 2, 2y – 2z = -1, 3x – 5y = 3
Solution:
The given system of equations is 3x – y – 2z = 2, 2y – 2z = -1, 3x – 5y = 3
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ccc}
3 & -1 & -2 \\
0 & 2 & -1 \\
3 & -5 & 0
\end{array}\right],\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{l}
2 \\
-1 \\
3
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = 3(0 – 5) – 0 + 3(1 + 4) = -15 + 15 = 0
So, A is a singular matrix.
Now, (adjA) = \(\left[\begin{array}{rcr}
-5 & 10 & 5 \\
-3 & 6 & 3 \\
-6 & 12 & 6
\end{array}\right]\)
∴ (adjA)B = \(\left[\begin{array}{ccc}
-5 & 10 & 5 \\
-3 & 6 & 3 \\
-6 & 12 & 6
\end{array}\right]\left[\begin{array}{c}
2 \\
-1 \\
3
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
-10-10+15 \\
-6-6+9 \\
-12-12+18
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{l}
-5 \\
-3 \\
-6
\end{array}\right]\) ≠ 0
Thus, the given system of equations does not exist.
Hence, the system of equations is inconsistent.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Question 3.
Examine the consistency of the system of equations 5x – y + 4z = 5, 2x + 3y + 5z = 2, 5x – 2y + 6z = -1
Solution:
The given system of equations is 5x – y + 4z = 5, 2x + 3y + 5z = 2, 5x – 2y + 6z = -1
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ccc}
5 & -1 & 4 \\
2 & 3 & 5 \\
5 & -2 & 6
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{l}
5 \\
2 \\
-1
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = 5(18 + 10) + 1(12 – 25) + 4(-4 – 15)
= 5(28) + 1(-13) + 4(-19)
= 140 – 13 – 76 = 51 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence, A-1 exists.
Thus, the given system of equations is consistent.

Question 4.
Examine the consistency of the system of equations 5x + 2y = 4, 7x + 3y = 5
Solution:
The given system of equations is 5x + 2y = 4, 7x + 3y = 5
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ll}
5 & 2 \\
7 & 3
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{l}
4 \\
5
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = 15 – 14 = 1 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence, A-1 exists.
Now, A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}\)(adjA) = \(\left[\begin{array}{cc}
3 & -2 \\
-7 & 5
\end{array}\right]\)
⇒ X = A-1B \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
3 & -2 \\
-7 & 5
\end{array}\right]\left[\begin{array}{l}
4 \\
5
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
12-10 \\
-28+25
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
2 \\
-3
\end{array}\right]\)
∴ x = 2 and y = -3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Question 5.
Solve system of linear equations, using matrix method 2x – y = -2, 3x + 4y = 3.
Solution:
The given system of equations is 2x – y = -23x + 4y = 3
The given system of equations can be wrEtten in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & -1 \\
3 & 4
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{l}
-2 \\
3
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = 8 + 3 = 11 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence, A-1 exists.
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions 1

Question 6.
Solve system of linear equations, using matrix method 4x – 3y = 3, 3x – 5y = 7.
Solution:
The given system of equations is 4x – 3y = 3, 3x – 5y = 7
The given system of equations can be wrEtten in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ll}
4 & -3 \\
3 & -5
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{l}
3 \\
7
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = -20 + 9 = -11 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence, A-1 exists.
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions 2

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Question 7.
Solve system of linear equations, using matrix method 5x + 2y = 3, 3x + 2y = 5.
Solution:
The given system of equations is 5x + 2y = 3, 3x + 2y = 5.
The given system of equations can be wrEtten in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ll}
5 & 2 \\
3 & 2
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{l}
3 \\
5
\end{array}\right]\)
Hence, |A| = 10 – 6 = 4 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence, A-1 exists.
Now, A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}(\) (adjA) = \(\frac{1}{4}\left[\begin{array}{cc}
2 & -2 \\
-3 & 5
\end{array}\right]\)
⇒ X = A-1B ⇒ \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y
\end{array}\right]\) = \(\frac{1}{4}\left[\begin{array}{cc}
2 & -2 \\
-3 & 5
\end{array}\right]\)
= \(\frac{1}{4}\left[\begin{array}{c}
6-10 \\
-9+25
\end{array}\right]\)
= \(\frac{1}{4}\left[\begin{array}{c}
-4 \\
16
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{c}
-1 \\
4
\end{array}\right]\)

III.

Question 1.
Solve the system of equations using matrix method 2x + y + z = 1, x – 2y – z = \(\frac{3}{2}\), 3y – 5z = 9
Solution:
The given system of equations is 2x + y + z = 1, x – 2y – z = \(\frac{3}{2}\), 3y – 5z = 9
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & 1 & 1 \\
1 & -2 & -1 \\
0 & 3 & -5
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{l}
1 \\
\frac{3}{2} \\
9
\end{array}\right]\)
|A| = 2(10 + 3) -1(-5 – 3) + 0 = 2(13) – 1(-x) = 26 + 8 = 34 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence. A-1 exists.
Now, A11 = 13; A12 = 5; A13 = 3
A21 = 8; A22 = -10; A23 = -6
A31 = 1; A32 = 3; A33 = -5
Thus, A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}(\) (adjA) = \(\frac{1}{34}\left[\begin{array}{ccc}
13 & 8 & 1 \\
5 & -10 & 3 \\
3 & -6 & -5
\end{array}\right]\)
Also AX = B ⇒ X = A-1B
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions 5
∴ x = 1, y = \(\frac{1}{2}\) and z = \(\frac{-3}{2}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Question 2.
Solve the system of equations using matrix method x – y + z = 4, 2x + y – 3z = 0, x + y + z = 2
Solution:
The given system of equations is x – y + z = 4, 2x + y – 3z = 0, x + y + z = 2
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 1 \\
2 & 1 & -3 \\
1 & 1 & 1
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{l}
4 \\
0 \\
2
\end{array}\right]\)
⇒ |A| = 1(1 + 3) + 1(2 + 3) + 1(2 – 1) = 4 + 5 + 1 = 10 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence A-1 exists.
Now, A11 = 4; A12 = -5; A13 = 1
A21 = 2; A22 = 0; A23 = -2
A31 = 2; A32 = 5; A33 = 3
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions 6
∴ x = 2, y = -1 and z = 1

Question 3.
Solve the system of equations using matrix method 2x + 3y + 3z = 5, x – 2y + z = -4, 3x – y – 2z = 3
Solution:
The given system of equations is 2x + 3y + 3z = 5, x – 2y + z = -4, 3x – y – 2z = 3
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & 3 & 3 \\
1 & -2 & 1 \\
3 & -1 & -2
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{l}
5 \\
-4 \\
3
\end{array}\right]\)
|A| = 2(4 + 1) – 3(-2 – 3) + 3(-1 + 6) = 10 + 15 + 15 = 40 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence. A-1 exists.
Now, A11 = 5; A12 = 5; A13 = 5
A21 = 3; A22 = -13; A23 = 11
A31 = 9; A32 = 1; A33 = -7
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions 3
Hence, x = 1, y = 2 and z = 1

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Question 4.
Solve the system of equations using matrix method x – y + 2z = 7, 3x + 4y – 5z = -5, 2x – y + 3z = 12
Solution:
The given system of equations is x – y + 2z = 7, 3x + 4y – 5z = -5, 2x – y + 3z = 12
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 2 \\
3 & 4 & -5 \\
2 & -1 & 3
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{l}
7 \\
-5 \\
12
\end{array}\right]\)
|A| = 1(12 – 5) + 1(9 + 10) + 2(-3 – 8) = 7 + 19 = 4 ≠ 0
So, A is non-singular. Hence. A-1 exists.
Now, A11 = 7; A12 = -19; A13 = -11
A21 = 1; A22 = -1; A23 = -1
A31 = -3; A32 = 11; A33 = 7
Thus, A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}(\) (adjA) = \(\frac{1}{4}\left[\begin{array}{ccc}
7 & 1 & -3 \\
-19 & -1 & 11 \\
-11 & -1 & 7
\end{array}\right]\)
∴ X = A-1B
⇒ \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]\)=\(\frac{1}{4}\left[\begin{array}{ccc}
7 & 1 & -3 \\
-19 & -1 & 11 \\
-11 & -1 & 7
\end{array}\right]\left[\begin{array}{c}
7 \\
-5 \\
12
\end{array}\right]\)=\(\frac{1}{4}\left[\begin{array}{c}
49-5-36 \\
-133+5+132 \\
-77+5+84
\end{array}\right]\)=\(\frac{1}{4}\left[\begin{array}{c}
8 \\
4 \\
12
\end{array}\right]\)=\(\left[\begin{array}{l}
2 \\
1 \\
3
\end{array}\right]\)
Hence, x = 2, y = 1 and z = 3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Question 5.
If A = \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & -3 & 5 \\
3 & 2 & -4 \\
1 & 1 & -2
\end{array}\right]\), find A-1. Using A-1 solve the system of equations
2x – 3y + 5z = 11, 3x + 2y – 4z = -5, x + y – 2z = -3
Solution:
Given that A = \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & -3 & 5 \\
3 & 2 & -4 \\
1 & 1 & -2
\end{array}\right]\)
⇒ |A| = 2(-4 + 4) + 3(-6 + 4) + 5(3 – 2) = 0 – 6 + 5 = -1 ≠ 0
Now, A11 = 0; A12 = 2; A13 = 1
A21 = -1; A22 = -9; A23 = -5
A31 = 2; A32 = 23; A33 = 13
Thus, A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{~A}|}(\) (adjA) = –\(\left[\begin{array}{ccc}
0 & -1 & 2 \\
2 & -9 & 23 \\
1 & -5 & 13
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
0 & 1 & -2 \\
-2 & 9 & -23 \\
-1 & 5 & -13
\end{array}\right]\)
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & -3 & 5 \\
3 & 2 & -4 \\
1 & 1 & -2
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
\mathrm{x} \\
\mathrm{y} \\
\mathrm{z}
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{l}
11 \\
-5 \\
-3
\end{array}\right]\)
The solution of the system of equations is given by X = A-1B
⇒ X = A-1B
⇒ \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
0 & 1 & -2 \\
-2 & 9 & -23 \\
-1 & 5 & -13
\end{array}\right]\left[\begin{array}{c}
11 \\
-5 \\
-3
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
0-5+6 \\
-22-45+69 \\
-11-25+39
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{l}
1 \\
2 \\
3
\end{array}\right]\)
Hence, x = 1, y = 2 and z = 3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions

Question 6.
The cost of 4 kg onion, 3 kg wheat and 2 kg rice is ₹ 60. The cost of 2 kg onion, 4 kg wheat and 6 kg rice is ₹ 90. The cost of 6 kg onion 2 kg wheat and 3 kg rice is ₹ 70. Find cost of each item per kg b matrix method.
Solution:
Let the cost of onions, wheat, and rice per kg in ₹ be x, y and z respectively.
Then, the given situation can be represented by a system of equations as
4x + 3y + 2z = 60
2x + 4y + 6z = 90
6x + 2y + 3z = 70
The given system of equations can be written in the form of AX = B where
A = \(\left[\begin{array}{lll}
4 & 3 & 2 \\
2 & 4 & 6 \\
6 & 2 & 3
\end{array}\right]\), X = \(\left[\begin{array}{l}
x \\
y \\
z
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{l}
60 \\
90 \\
70
\end{array}\right]\)
∴ |A| = 4(12 – 12) – 3(6 – 36) + 2(4 – 24) = 0 + 90 – 40 = 50 ≠ 0
Now, A11 = 0; A12 = 30; A13 = -20
A21 = -5; A22 = 0; A23 = 10
A31 = 10; A32 = -20; A33 = 10
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4e Solutions 4
Thus, x = 5, y = 8 and z = 8
Hence, the cost of onions is ₹ 5 per kg, the cost of wheat is 8 per kg, and the cost of rice is ₹ 8 per kg

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 4 Determinants Exercise 4d Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Determinants Solutions Exercise 4d

I.

Question 1.
Find the adjoint of the matrix \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 2 \\
3 & 4
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 2 \\
3 & 4
\end{array}\right]\) ⇒ A11 = 4; A12 = -3; A21 = -2; A22 = 1
∴ adjA = \(\left[\begin{array}{ll}
A_{11} & A_{12} \\
A_{21} & A_{22}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
4 & -2 \\
-3 & 1
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 2.
Find the adjoint of the matrix \(\left[\begin{array}{rrr}
1 & -1 & 2 \\
2 & 3 & 5 \\
-2 & 0 & 1
\end{array}\right]\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 1

Question 3.
Find the inverse of the matrix \(\left[\begin{array}{cc}
2 & -2 \\
4 & 3
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{cc}
2 & -2 \\
4 & 3
\end{array}\right]\). Then|A| = (2 × 3) – (-2 × 4) = 6 – (-8) = 14
Now, A11 = 3; A12 = -4
A21 = 2; A22 = 2
Hence, adjA = \(\left[\begin{array}{cc}
3 & 2 \\
-4 & 2
\end{array}\right]\)
∴ A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{A}|}\) adjA = \(\frac{1}{14}\left[\begin{array}{cc}
3 & 2 \\
-4 & 2
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 4.
Find the inverse of the matrix \(\left[\begin{array}{ll}
-1 & 5 \\
-3 & 2
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
-1 & 5 \\
-3 & 2
\end{array}\right]\)
Then, |A| = (-1 × 2) – (5 × -3) = -2 + 15 = 13
Now, A11 = 2; A12 = 3
A21 = -5; A22 = -1
Hence, adjA = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & -5 \\
3 & -1
\end{array}\right]\)
∴ A-1 = \(\frac{1}{|\mathrm{A}|}\) adjA = \(\frac{1}{13}\left[\begin{array}{cc}
2 & -5 \\
3 & -1
\end{array}\right]\)

II.

Question 1.
If A = \(\left[\begin{array}{cc}
2 & 3 \\
-4 & -6
\end{array}\right]\), Verify A(adj A) = (adj A) A = |A| I
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 2

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 2.
If A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 2 \\
3 & 0 & -2 \\
1 & 0 & 3
\end{array}\right]\), Verify A(adj A) = (adj A) A = |A| I
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 2 \\
3 & 0 & -2 \\
1 & 0 & 3
\end{array}\right]\)
Then, |A| = 1(0 – 0) + 1(9 + 2) + 2(0 – 0) = 11
Also, |A|I = 11 \(\left[\begin{array}{lll}
1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
11 & 0 & 0 \\
0 & 11 & 0 \\
0 & 0 & 11
\end{array}\right]\)
A11 = 0; A12 = -11; A13 = 0
A21 = 3; A22 = 1; A23 = -1
A31 = 2; A32 = 8; A33 = 3
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 3.
Find the inverse of the matrix \(\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
0 & 2 & 4 \\
0 & 0 & 5
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
0 & 2 & 4 \\
0 & 0 & 5
\end{array}\right]\)
Then, |A| = 1(10 -0) – 2(0 – 0) + 3(0 – 0) = 10 ≠ 0
So, A is non singular. hence A exists.
A11 = 10; A12 = 0; A13 = 0
A21 = -10; A22 = 5; A23 = 0
A31 = 2; A32 = -4; A33 = 2
Hence, adj A = \(\left[\begin{array}{ccc}
10 & -10 & 2 \\
0 & 5 & -4 \\
0 & 0 & 2
\end{array}\right]\)
∴ A-1 = \(\frac{1}{|A|}\) adjA = \(\frac{1}{10}\left[\begin{array}{ccc}
10 & -10 & 2 \\
0 & 5 & -4 \\
0 & 0 & 2
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 4.
Find the inverse of the matrix \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 0 \\
3 & 3 & 0 \\
5 & 2 & -1
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 0 \\
3 & 3 & 0 \\
5 & 2 & -1
\end{array}\right]\)
Then, |A| = 1(-3 – 0) – 0 + 0 = -3 ≠ 0
So, A is non singular. hence A-1 exists.
A11 = -3; A12 = 3; A13 = -9
A21 = 0; A22 = -1; A23 = -2
A31 = 0; A32 = 0; A33 = 3
Hence, adj A = \(\left[\begin{array}{ccc}
-3 & 0 & 0 \\
3 & -1 & 0 \\
-9 & -2 & 3
\end{array}\right]\)
∴ A-1 = \(\frac{1}{|A|}\) adjA = \(\frac{-1}{3}\left[\begin{array}{ccc}
-3 & 0 & 0 \\
3 & -1 & 0 \\
-9 & -2 & 3
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 5.
Find the inverse of the matrix \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & 1 & 3 \\
4 & -1 & 0 \\
-7 & 2 & 1
\end{array}\right]\) if it exists
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & 1 & 3 \\
4 & -1 & 0 \\
-7 & 2 & 1
\end{array}\right]\)
Then, |A| = 2(-1 – 0) – 1(4 – 0) + 3(8 – 7)
= 2(-1) -1(4) + 3(1) ≠ 0
So, A is non singular. hence A-1 exists.
A11 = -1; A12 = -4; A13 = 1
A21 = 5; A22 = 23; A23 = -11
A31 = 3; A32 = 12; A33 = -6
Hence, adj A = \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 5 & 3 \\
-4 & 23 & 12 \\
1 & -11 & -6
\end{array}\right]\)
∴ A-1 = \(\frac{1}{|A|}\) adjA = \(\frac{-1}{3}\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 5 & 3 \\
-4 & 23 & 12 \\
1 & -11 & -6
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 6.
Find the inverse of the matrix \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 2 \\
0 & 2 & -3 \\
3 & -2 & 4
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 2 \\
0 & 2 & -3 \\
3 & -2 & 4
\end{array}\right]\)
Then, |A| = 1(8 – 6) – 0 + 3(3 – 4)
= 2 – 3 = -1 ≠ 0
So, A is non singular. hence A-1 exists.
A11 = 2; A12 = -9; A13 = -6
A21 = 0; A22 = -2; A23 = -1
A31 = -1; A32 = 3; A33 = 2
Hence, adj A = \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & 0 & -1 \\
-9 & -2 & 3 \\
-6 & -1 & 2
\end{array}\right]\)
∴ A-1 = \(\frac{1}{|A|}\) adjA = \(-1\left[\begin{array}{ccc}
2 & 0 & -1 \\
-9 & -2 & 3 \\
-6 & -1 & 2
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
-2 & 0 & 1 \\
9 & 2 & -3 \\
6 & 1 & -2
\end{array}\right]\)

Question 7.
Find the inverse of the matrix \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 0 \\
0 & \cos \alpha & \sin \alpha \\
0 & \sin \alpha & -\cos \alpha
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 0 \\
0 & \cos \alpha & \sin \alpha \\
0 & \sin \alpha & -\cos \alpha
\end{array}\right]\)
Then, |A| = 1(-cos2α – sin2α) = -(cos2α + sin2α) = -1
So, A is non singular. hence A-1 exists.
A11 = -cos2α – sin2α = -1; A12 = 0; A13 = 0
A21 = 0; A22 = -cos α; A23 = -sin α
A31 = 0; A32 = -sin α; A33 = cos α
Hence, adj A = \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 0 & 0 \\
0 & -\cos \alpha & -\sin \alpha \\
0 & -\sin \alpha & \cos \alpha
\end{array}\right]\)
∴ A-1 = \(\frac{1}{|A|}\) adjA = \(-1\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 0 & 0 \\
0 & -\cos \alpha & -\sin \alpha \\
0 & -\sin \alpha & \cos \alpha
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 0 \\
0 & \cos \alpha & \sin \alpha \\
0 & \sin \alpha & -\cos \alpha
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 8.
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 7 \\
2 & 5
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{ll}
6 & 8 \\
7 & 9
\end{array}\right]\). Verify that (AB)-1 = B-1A-1.
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 7 \\
2 & 5
\end{array}\right]\)
Then, |A| = 15 – 14 = 1
Now, A11 = 5; A12 = -2; A21 = -7; A22 = 3;
Hence, adj A = \(\left[\begin{array}{cc}
5 & -7 \\
-2 & 3
\end{array}\right]\)
∴ A-1 = \(\frac{1}{|A|}\) adjA = \(\left[\begin{array}{cc}
5 & -7 \\
-2 & 3
\end{array}\right]\)
Now, Let B = \(\left[\begin{array}{cc}
6 & 8 \\
7 & 9
\end{array}\right]\), Then, |B| = 54 – 56 = -2
Now, Now, A11 = 9; A12 = -8; A22 = 6
Hence, adj B = \(\left[\begin{array}{cc}
9 & -8 \\
-7 & 6
\end{array}\right]\)
∴ B-1 = \(\frac{1}{|B|}\) adjB = \(-\frac{1}{2}\left[\begin{array}{cc}
9 & -8 \\
-7 & 6
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
-\frac{9}{2} & 4 \\
\frac{7}{2} & -3
\end{array}\right]\)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 4

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 9.
If A = \(\left[\begin{array}{cc}
3 & 1 \\
-1 & 2
\end{array}\right]\), show that A2 – 5A + 7I = 0. Hence find A-1
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 5
Thus A2 – 5A + 7I = 0
⇒ A.A – 5A = -7I
⇒ AA(A-1) – 5AA<sup-1 = -7IA-1 [post-multip1ying by A-1 as |A| ≠ 0]
⇒ A(AA-1) – 5I = -7A-1 AI – 5I = -7A-1
⇒ A-1 = –\(\frac{1}{7}\) (A – 5I) = A-1 = \(\frac{1}{7}\) (5I – A) .
⇒ A-1 = \(\frac{1}{7}\left[\left(\begin{array}{ll}
5 & 0 \\
0 & 5
\end{array}\right)-\left(\begin{array}{cc}
3 & 1 \\
-1 & 2
\end{array}\right)\right]\)
⇒ A-1 = \(\frac{1}{7}\left[\begin{array}{cc}
2 & -1 \\
1 & 3
\end{array}\right]\)
∴ A-1 = \(\frac{1}{7}\left[\begin{array}{cc}
2 & -1 \\
1 & 3
\end{array}\right]\)

Question 10.
For the matrix A = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 2 \\
1 & 1
\end{array}\right]\), find the numbers a and b such that A2 + aA + bI = 0
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 2 \\
1 & 1
\end{array}\right]\)
|A| = 3×1—2×1=1
A2 = A.A = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 2 \\
1 & 1
\end{array}\right]\left[\begin{array}{ll}
3 & 2 \\
1 & 1
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
9+2 & 6+2 \\
3+1 & 2+1
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
11 & 8 \\
4 & 3
\end{array}\right]\)
Now A2 + aA + bI = 0
⇒ (A.A)A-1 + aA.A-1 + bIA-1 = 0 [post. multiplying by A-1 as |A| ≠ o]
⇒ A(AA-1) + aI + b(IA-1) = 0
⇒ AI + aI + bA-1 = 0 ⇒ A + aI = -bA-1
⇒ A-1 = –\(\frac{1}{b}\)(A + aI) …………… (1)
A-1 = \(\frac{1}{|A|}\) adjA = \(\frac{1}{1}\left[\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
-1 & 3
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
-1 & 3
\end{array}\right]\) …….. (2)
From (1) and(2), we have,
⇒ \(\left(\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
-1 & 3
\end{array}\right)=\frac{1}{b}\left[\left(\begin{array}{ll}
3 & 2 \\
1 & 1
\end{array}\right)+\left(\begin{array}{cc}
a & 0 \\
0 & a
\end{array}\right)\right]\)
⇒ \(\left[\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
-1 & 3
\end{array}\right]=-\frac{1}{b}\left[\begin{array}{cc}
3+a & 2 \\
1 & 1+a
\end{array}\right]\)
⇒ \(\left[\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
-1 & 3
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
\frac{-3-a}{b} & -\frac{2}{b} \\
-\frac{1}{b} & \frac{-1-a}{b}
\end{array}\right]\)
Now, comparing the corresponding elements of the two matrices, we have:
–\(\frac{1}{b}\) = -1 ⇒ b = 1
Also, \(\frac{-3-a}{b}\) = 1⇒ -3 – a = 1 ⇒ a = -4
∴ a = -4, b = 1

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

III.

Question 1.
For the matrix A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & 1 & 1 \\
1 & 2 & -3 \\
2 & -1 & 3
\end{array}\right]\). Show that A3 – 6A2 + 5A + 11 I = 0. Hence, find A-1
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 6
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 7
Thus, A3 – 6A2 + 5A + 11 I = 0
Now A3 – 6A2 + 5A + 11 I = 0
⇒ (AAA)A-1 – 6(AA)A-1 + 5AA-1 + 11 IA-1 = 0 [Post-multiplying by A-1 as |A| ≠ 0]
⇒ AA(AA-1) – 6A(AA-1) + 5(AA-1) = -11(IA-1)
⇒ A2 – 6A + 5I = -11A-1
⇒ A-1 = –\(\frac{1}{11}\)(A-1 – 6A + 5I) ………….. (1)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 8

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions

Question 2.
If A = \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & -1 & 1 \\
-1 & 2 & -1 \\
1 & -1 & 2
\end{array}\right]\), Verify that A3 – 6A2 + 9A – 4I = 0 and hence find A-1
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 9
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 10
A3 – 6A2 + 9A – 4I = 0
⇒ (AAA)A-1– 6(AA)A-1 + 9AA-1 – 4IA-1 = 0 [Post multipIying by A-1 as |A| ≠ 0]
⇒ AA(AA-1) – 6A(AA-1) + 9(AA-1) = 4(IA-1)
⇒ AAI – 6AI + 9I = 4A-1
⇒ A2 – 6A + 9I = 4A-1
⇒ A-1 = \(\frac{1}{4}\) (A2 – 6A + 9I) ………………. (1)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4d Solutions 11

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 7 Integrals Exercise 7b Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Integrals Solutions Exercise 7b

I.

Question 1.
Find integral of \(\frac{2 x}{1+x^2}\)
Solution:
Put 1 + x2 = t ⇒ 2xdx = dt
∴ ∫\(\frac{2 x}{1+x^2}\) dx = ∫\(\frac{d t}{t}\) = ∫\(\frac{1}{t}\) dt = log |t| + c = log |1 + x2| + c = log(1 + x2) + c. [∵ t = 1 + x2]

Question 2.
Find integral of \(\frac{(\log x)^2}{x}\)
Solution:
Put log x = t ⇒ \(\frac{1}{x}\) dx = dt ⇒ \(\frac{dx}{x}\) = dt
∴ ∫\(\frac{(\log x)^2}{x}\) dx = ∫(log x)2\(\left(\frac{d x}{x}\right)\) = ∫t2 dt = \(\frac{t^3}{3}\) + c = \(\frac{1}{3}\)(log x)3 + c [∵ t = log x]

Question 3.
Find integral of \(\frac{1}{x+x \log x}\)
Solution:
Put 1 + log x = t ⇒ \(\frac{d x}{x}\) = dx
∴ \(\int \frac{1}{x+x \log x} d x=\int \frac{1}{1+\log x}\left(\frac{d x}{x}\right)\) = ∫\(\frac{1}{t}\) dt = log |t| + c = log |1 + log x| + c [∵ t = 1 + log x]

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 4.
Find integral of sinx sin(cos x)
Solution:
We have to find ∫sin x sin(cos x) dx = -∫sin(cos x)(-sin x)dx
Put cos x = t ⇒ -sin x dx = dt
∴ ∫sinx sin(cos x)dx = -∫sin(cox x)(-sin x dx)
= -∫sint dt = -(-cos t) + c = cos t + c = cos(cos x) + c

Question 5.
Find integral of sin(ax + b) ocs(ax + b)
Solution:
∫sin(ax + b) cos(ax + b) dx = \(\frac{1}{2}\)∫2sin(ax + b)cos(ax + b)dx
= \(\frac{1}{2}\)∫sin2(ax + b) dx = \(\frac{1}{2}\)∫sin(2ax + 2b) dx [∵ 2 sin A cos A = sin 2A]
= \(\frac{1}{2} \frac{[-\cos (2 a x+2 b)]}{2 a}\) + c = \(\frac{-1}{4 a}\)cos2(ax + b) + c. [∵ sin(ax + b) dx = \(-\frac{1}{a}\)cos(ax + b) + c]

Question 6.
Find integral of \(\sqrt{a x}+b\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-1

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 7.
Find integral of \(x \sqrt{x+2}\)
Solution:
∫\(x \sqrt{x+2}\) dx = ∫\(x \sqrt{x+2}\)dx = ∫((x + 2) – 2)\(\sqrt{x+2}\) dx
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-2

Question 8.
Find integral of \(x \sqrt{1+2 x^2}\)
Solution:
Let I = ∫\(x \sqrt{1+2 x^2}\) dx = \(\frac{1}{4}\)∫\(\sqrt{1+2 x^2}\)(4xdx) ………….(i) [∵ \(\frac{d}{d x}\)(1 + 2x2) = 0 + 2.2x = 4x]
Put 1 + 2x2 = t ⇒ 4xdx = dt
∴ From (i), I = \(\frac{1}{4}\)∫\(\sqrt{t}\)dt = \(\frac{1}{4}\)∫t1/2 dt
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-3 [∵ t = 1 + 2x2]

Question 9.
Find integral of (4x + 2)\(\sqrt{x^2+x}+1\)
Solution:
Let I = ∫(4x + 2)\(\sqrt{x^2+x}+1\) dx = ∫2(2x + 1)\(\sqrt{x^2+x+1} d x\)
= ∫2\(\sqrt{x^2+x+1}\)(2x + 1) dx ……(i)
Put x2 + x + 1 = t ⇒ (2x + 1)dx = dt
From (i), I = ∫2\(\sqrt{t}\) dt = 2∫t1/2 dt
= \(2 \frac{t^{3 / 2}}{\frac{3}{2}}+c=\frac{4}{3} t^{3 / 2}+c=\frac{4}{3}\left(x^2+x+1\right)^{3 / 2}+c\) [∵ t = x2 + x + 1]

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 10.
Find integral of \(\frac{1}{x-\sqrt{x}}\)
Solution:
Let I = \(\int \frac{1}{x-\sqrt{x}} d x\) …………….(i)
Put \(\sqrt{\text { Linear }}\) = t, i.e., \(\sqrt{x}\) = t ⇒ x = t2 ⇒ dx = 2t dt
∴ From (i), I = \(\int \frac{1}{t^2-t}\)2tdt = 2∫\(\frac{t}{t(t-1)}\) dt
= 2\(\int \frac{1}{t-1}\) dt = 2log |t – 1| + c = 2log \(|\sqrt{x}-1|\) + c [∵ \(\int \frac{1}{a x+b} d x=\frac{1}{a}\) log |ax + b|]

Question 11.
Find integral of \(\frac{x}{\sqrt{x+4}}\), x > 0
Solution:
Let I = \(\int \frac{x}{\sqrt{x+4}} d x\) ………….(i)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-4

Question 12.
Find integral of (x3 – 1)1/3x5
Solution:
Let I = ∫(x3 – 1)1/3x5 dx = ∫(x3 – 1)1/3x3x2 dx
= \(\frac{1}{3}\)∫(x3 – 1)1/3x3(3x2 dx) …..(i) [∵ \(\frac{d}{dx}\)(x3 – 1) = 3x2]
Put x3 – 1 = t ⇒ x3 = t + 1 ⇒ 3x2 = \(\frac{dt}{dx}\) ⇒ 3x2 dx = dt
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-5

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 13.
Find integral of \(\frac{x^2}{\left(2+3 x^3\right)^3}\)
Solution:
Let I = \(\) …….(i) [\(\frac{d}{d x}\int \frac{x^2}{\left(2+3 x^3\right)^3} d x=\frac{1}{9} \int \frac{9 x^2}{\left(2+3 x^3\right)^3} d x\)(2 + 3x3) = 9x2]
Put 2 + 3x3 = t ⇒ 9x2 dx = dt
∴ Fron (i), I = \(\frac{1}{9} \int t^{-3} d t=\frac{1}{9}\left(\frac{t^{-2}}{-2}\right)+c=\frac{-1}{18 t^2}+c=\frac{-1}{18\left(2+3 x^3\right)^2}+c\) [∵ t = 2 + 3x3]

Question 14.
Find integral of \(\frac{1}{x(\log x)^m}\), x > 0, m ≠ 1
Solution:
Let I = \(\int \frac{1}{x(\log x)^m} d x(x>0) \Rightarrow I=\int \frac{\frac{I}{x} d x}{(\log x)^m}\) ……(i)
Put log x = t ⇒ \(\frac{d x}{x}\) = dt
From (i), I = \(\int \frac{\mathrm{dt}}{\mathrm{t}^{\mathrm{m}}}=\int \mathrm{t}^{-\mathrm{m}} \mathrm{dt}=\frac{\mathrm{t}^{-\mathrm{m}+1}}{-\mathrm{m}+1}+\mathrm{c}\) (Assuming m ≠ 1)
= \(\frac{(\log x)^{1-m}}{1-m}\) + c [∵ t = log x]

Question 15.
Find integral of \(\frac{x}{9-4 x^2}\)
Solution:
Let I = \(\int \frac{x}{9-4 x^2} d x=\frac{-1}{8} \int \frac{-8 x}{9-4 x^2} d x\) ……….(i) [∵ \(\frac{d}{d x}\)(9 – 4x2) = -8x]
Put 9 – 4x2 = t ⇒ -8xdx = dt [∵ \(\) \int \frac{f^{\prime}(x)}{f(x)} d x= logf(x) + c]
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-6

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 16.
Find integral of e2x+3
Solution:
Put 2x + 3 = t ⇒ 2 dx = dt [∵ ∫eax+bdx = \(\frac{1}{a}\)eax + b + c]
∴ ∫e[sup]2x+3[/sup]dx = \(\frac{1}{2}\)∫et dt = \(\frac{1}{2}\)(et) + C = \(\frac{1}{2}\)e(2x+3) + C

Question 17.
Find integral of \(\frac{x}{e^{x^2}}\)
Solution:
Put x2 = t ⇒ 2xdx = dt
∴ \(\int \frac{x}{e^{x^2}} d x=\frac{1}{2} \int \frac{1}{e^t} d t=\frac{1}{2} \int e^{-t} d t=\frac{1}{2}\left(\frac{e^{-t}}{-1}\right)+C=-\frac{1}{2} e^{-x^2}+C=\frac{-1}{2 e^{x^2}}+C\)

Question 18.
Find integral of \(\frac{e^{\tan -x}}{1+x^2}\)
Solution:
Put tan-1 x = t ⇒ \(\frac{1}{1+x^2}\)dx = dt ∴ \(\int \frac{e^{\tan ^{-1} x}}{1+x^2}\) dx = ∫et dt = et + C = etan-1x + C

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 19.
Find integral of \(\frac{e^{2 x}-1}{e^{2 x}+1}\)
Solution:
\(\frac{e^{2 x}-1}{e^{2 x}+1}\) Dividing Nr. and Dr. by ex we get \(\frac{\frac{e^{2 x}-1}{e^x}}{\frac{e^{2 x}+1}{e^x}}=\frac{e^x-e^{-x}}{e^x+e^{-x}}\) [\(\int \frac{f^{\prime}(x)}{f(x)} d x\) = log |f(x)| + c]
Put ex + e-x = t ⇒ (ex – e-x)dx = dt
⇒ \(\int \frac{e^{2 x}-1}{e^{2 x}+1} d x=\int \frac{e^x-e^{-x}}{e^x+e^{-x}} d x=\int \frac{d t}{t}\) = log|t| + C = log |ex + e-x| + C

Question 20.
Find integral of \(\)
Solution:
Put e2x + e-2x = t ⇒ (2e2x – 2e-2x) dx = dt ⇒ (2e2x – 2e-2x) dx = dt
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-7

Question 21.
Find integral of tan2(2x – 3)
Solution:
We have tan2(2x – 3) = sec2(2x – 3) – 1
Put 2x – 3 = t ⇒ 2 dx = dt
⇒ \(\int \tan ^2(2 x-3) d x=\int\left[\sec ^2(2 x-3)-1\right] d x\)
= \(\frac{1}{2} \int \sec ^2 \mathrm{tdt}-\int 1 \mathrm{dx}=\frac{1}{2} \tan \mathrm{t}-\mathrm{x}+\mathrm{C}=\frac{1}{2} \tan (2 \mathrm{x}-3)-\mathrm{x}+\mathrm{C}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 22.
Find integral of sec2(7 – 4x)
Solution:
Put 7 – 4x = t ⇒ -4 dx = dt
∴ ∫sec2(7 – 4x)dx = \(\frac{-1}{4}\)∫sec2 tdt = \(\frac{-1}{4}\)(tan t) + C = \(\frac{-1}{4}\)tan(7 – 4x) + C

Question 23.
Find integral of \(\frac{\sin ^{-1} x}{\sqrt{1-x^2}}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-8

Question 24.
Find integral of \(\frac{2 \cos x-3 \sin x}{6 \cos x+4 \sin x}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-9

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 25.
Find integral of \(\frac{1}{\cos ^2 x(1-\tan x)^2}\)
Solution:
We have \(\frac{1}{\cos ^2 x(1-\tan x)^2}=\frac{\sec ^2 x}{(1-\tan x)^2}\)
Put (1 – tan x) = t ⇒ -sec2 xdx = dt
∴ \(\int \frac{\sec ^2 x}{(1-\tan x)^2} d x=\int \frac{-d t}{t^2}=-\int t^{-2} d t=\frac{1}{t}+C=\frac{1}{(1-\tan x)}+C\)

Question 26.
Find integral of \(\frac{\cos \sqrt{x}}{\sqrt{x}}\)
Solution:
Put \(\sqrt{x}\) = t ⇒ \(\frac{1}{2 \sqrt{x}}\)dx = dt ⇒ \(\int \frac{\cos \sqrt{x}}{\sqrt{x}}\) = 2∫costdt = 2 sin t + C = 2 sin\(\sqrt{x}\) + C

Question 27.
Find integral of \(\sqrt{\sin 2 x} \cos 2 x\)
Solution:
Put sin 2x = t ⇒ 2 cos 2x dx = dt
∴ \(\int \sqrt{\sin 2 x} \cos 2 x d x=\frac{1}{2} \int \sqrt{t} d t=\frac{1}{2}\left(\frac{t^{\frac{3}{2}}}{\frac{3}{2}}\right)+C=\frac{1}{3} t^{\frac{3}{2}}+C=\frac{1}{3}(\sin 2 x)^{\frac{3}{2}}+C\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 28.
Find integral of \(\frac{\cos x}{\sqrt{1+\sin x}}\)
Solution:
Put sin 2x = t ⇒ cosxdx = dt
∴ \(\int \frac{\cos x}{\sqrt{1+\sin x}} d x=\int \frac{d t}{\sqrt{t}}=\frac{t^{\frac{1}{2}}}{\frac{1}{2}}+C=2 \sqrt{t}+C=2 \sqrt{1+\sin x}+C\)

Question 29.
Find integral of cotx logsin x
Solution:
Put logsin x = t ⇒ \(\frac{1}{\sin x}\) cos xdx = dt ∴ cot x dx = dt
⇒ ∫cotx log sin xdx = ∫ tdt = \(\frac{t^2}{2}\) + C = \(\)(log sin x)2 + \(\frac{1}{2}\)

Question 30.
Find integral of \(\frac{\sin x}{1+\cos x}\)
Solution:
Put 1 + cosx = t ⇒ -sinx dx = dt
⇒ ∫\(\frac{\sin x}{1+\cos x}\) dx = ∫\(-\frac{\mathrm{dt}}{\mathrm{t}}\) = – log |t | + C = -log|1 + cos x| + C

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 31.
Find integral of \(\frac{\sin x}{(1+\cos x)^2}\)
Solution:
Put 1 + cosx = t ⇒ -sinx dx = dt
∴ \(\int \frac{\sin x}{(1+\cos x)^2} d x=\int-\frac{d t}{t^2}=-\int t^{-2} d t=\frac{1}{t}+C=\frac{1}{(1+\cos x)}+C\)

Question 32.
Find integral of \(\frac{(1+\log x)^2}{x}\)
Solution:
Put 1 + log x = t ⇒ \(\frac{1}{x}\)dx = dt ∴ \(\int \frac{(1+\log x)^2}{x} d x=\int t^2 d t=\frac{t^3}{3}+C=\frac{(1+\log x)^3}{3}+C\)

Question 33.
Find integral of \(\frac{(x+1)(x+\log x)^2}{x}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-10

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 34.
Find integral of \(\frac{x^3 \sin \left(\tan ^{-1} x^4\right)}{1+x^8}\)
Solution:
Put x3 = t ⇒ 4x3dx = dt
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-11

Question 35.
Find integral of \(\frac{x^3}{\sqrt{1-x^8}}\)
Solution:
Put x3 = t ⇒ 4x3dx = dt
∴ \(\int \frac{x^3}{\sqrt{1-x^8}} d x=\frac{1}{4} \int \frac{d t}{\sqrt{1-t^2}}=\frac{1}{4} \sin ^{-1} t+C=\frac{1}{4} \sin ^{-1}\left(x^4\right)+C\)

Question 36.
Find integral of cos3x elogsin x
Solution:
cos3 xelogsinx = cos3 x sin x
Let cos x = t ⇒ -sin xdx = dt
∴ \(\int \cos ^3 x e^{\log \sin x} d x=\int \cos ^3 x \sin x d x=-\int t^3 d t=-\frac{t^4}{4}+C=-\frac{\cos ^4 x}{4}+C\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 37.
Find integral of e3log x(x4 + 1)-1
Solution:
e3log x(x4 + 1)-1 = elog x3(x4 + 1)-1 = \(\frac{x^3}{\left(x^4+1\right)}\) [∵ \(\int \frac{f^{\prime}(x)}{f(x)} d x\) = log |f(x)| + c]
Let x4 + 1 = t ⇒ 4x3 dx = dt
⇒ \(\int e^{3 \log x}\left(x^4+1\right)^{-1} d x=\int \frac{x^3}{\left(x^4+1\right)} d x=\frac{1}{4} \int \frac{d t}{t}=\frac{1}{4} \log |t|+C=\frac{1}{4} \log \left|x^4+1\right|+C\)

Question 38.
Find integral of f'(ax + b)[f(ax + b)]n
Solution:
Given integral is f'(ax + b)[f(ax + b)]n
Put f(ax + b) = t ⇒ af'(ax + b) dx = dt
⇒ f'(ax + b)[f(ax + b)]n dx = \(\frac{1}{a} \int t^n d t=\frac{1}{a}\left[\frac{t^{n+1}}{n+1}\right]=\frac{1}{a(n+1)}(f(a x+b))^{n+1}+C\)

II.

Question 1.
Find integral of \(\frac{1}{x^2\left(x^4+1\right)^{3 / 4}}\)
Solution:
Given integrand is \(\frac{1}{x^2\left(x^4+1\right)^{3 / 4}}\). Multiplying and dividing by x-3, we get
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-12

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions

Question 2.
Find integral of \(\frac{1}{1+\cot x}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-13

Question 3.
Find integral of \(\frac{1}{1-\tan x}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-14

Question 4.
Find integral of \(\frac{\sqrt{\tan x}}{\sin x \cos x}\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7b Solutions-15

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4c Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 4 Determinants Exercise 4c Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Determinants Solutions Exercise 4c

I.

Question 1.
Write Minors and Cofactors of the elements of \(\left|\begin{array}{cc}
2 & -4 \\
0 & 3
\end{array}\right|\)
Solution:
The given determinant is \(\left|\begin{array}{cc}
2 & -4 \\
0 & 3
\end{array}\right|\)
Minor means little determinant
Minor of the element ajj is Mjj
Here a11 = 1. So M11 = Minor of a11 = 3
M11 = Minor of the element a11 = 3; M12 = Minor of the element a12 = 0;
M21 = Minor of the element a21 = -4; M22 = Minor of the element a22 = 2;
Now, cofactor of aij is Aij = (-1)i+j Mij
A11 =(-1)1 + 1(3) = 3;
A12 =(-1)1 + 2 (0) = 0;
A21 = (-1)2 + 1 (-4) = 4;
A22 = (-1)2 + 2 (2) = 2

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4c Solutions

Question 2.
Write Minors and Cofactors of the elements of \(\left|\begin{array}{ll}
a & c \\
b & d
\end{array}\right|\)
Solution:
The given determinant is \(\left|\begin{array}{ll}
a & c \\
b & d
\end{array}\right|\)
Minor of the element ajj is Mjj
M11 = Minor of the element a11 = d; M12 = Minor of the element a12 = b;
M21 = Minor of the element a21 = c; M22 = Minor of the element a22 = a;
Now, cofactor of ajj is Ajj = (-1)i + j Mjj
A11 = (-1)1 +1 (d) = d; A12 = (-1)1+2 (b) = -b
A21 = (-1 )2 + 1 (c) = -c; A22 = (-1)2 + 2 (a) = a

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4c Solutions

Question 3.
Using Cofactors of elements of second row, evaluate ∆ = \(\left|\begin{array}{lll}
5 & 3 & 8 \\
2 & 0 & 1 \\
1 & 2 & 3
\end{array}\right|\)
Solution:
The given determinant is \(\left|\begin{array}{lll}
5 & 3 & 8 \\
2 & 0 & 1 \\
1 & 2 & 3
\end{array}\right|\)
Minor of the element ajj is Mjj
M21 = Minor of the element a21 = \(\left|\begin{array}{ll}
3 & 8 \\
2 & 3
\end{array}\right|\) = (3 × 3) – (8 × 2) = -7
A21 = (-1)2+1 (-7) = 7
M22 = Minor of the element a22 = \(\left|\begin{array}{ll}
5 & 8 \\
1 & 3
\end{array}\right|\) = (5 × 3) – (8 × 1) = 15 – 8 = 7
A22 = (-1)2+2 (7) = 7
M23 Minor of the element a23 = \(\left|\begin{array}{ll}
5 & 3 \\
1 & 2
\end{array}\right|\) = (5 × 2) – (3 × 1) = 10 – 3 = 7
A23 = (-1)2 + 3 (7) = -7
We know that ∆ is equal to the sum of the product of the elements of the second row with their corresponding cofactors.
∆ = a21A21 + a22A22 + a23A23
= 2(7) + 0(7) + 1(-7) = 14 – 7 = 7

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4c Solutions

Question 4.
Using Cofactors of elements of third column, evaluate ∆ = \(\left|\begin{array}{ccc}
1 & x & y z \\
1 & y & z x \\
1 & z & x y
\end{array}\right|\)
Solution:
The given determinant is \(\left|\begin{array}{ccc}
1 & x & y z \\
1 & y & z x \\
1 & z & x y
\end{array}\right|\)
M13 = \(\left|\begin{array}{ll}
1 & y \\
1 & z
\end{array}\right|\) (1 × z) – (1 × y) = z – y; A13 = (-1)4(z – y) = zy
M23 =\(\left|\begin{array}{ll}
1 & x \\
1 & z
\end{array}\right|\) = 1 × Z – x × 1 = z – x; A23 = (-1)5(z – x) = -(z – x) = x – z
M33 = \(\left|\begin{array}{ll}
1 & x \\
1 & y
\end{array}\right|\) =1 × y – x × 1 = y – x. A33 = (-1)6(y – x) = y – x
We know that ∆ is equal to the sum of the product of the elements of the second row
with their corresponding cofactors.
∆ = a13A13 + a23A23 + a33A33 .
= yz(z – y) + zx(x – z) + xy(y – x) = yz2 – y2z + x2z – xz2 + xy2 – x2y
=(x2z – y2z) + (yz2 – xz2) + (xy2 – x2y) = z(x2 – y2) + z2(y – x) + xy(y – x)
= z(x – y)(x + y) + z2 (y – x) + xy(y – x) = (x – y)[zx – z2 + zy – xy]
= (x – y)[z(x – z) + y(z – x)} =(x – y)(z – x)[-z + y]
= (x – y)(y – z)(z – x)
∴ ∆ = (x – y)(y – z)(z – x)

II.

Question 1.
Find minors and cofactors of the elements of the determinant \(\left|\begin{array}{lll}
1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{array}\right|\)
Solution:
The given determinant is \(\left|\begin{array}{lll}
1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{array}\right|\). Minor of the element aij is Mij
Minor of the elements a11 is M11 = \(\left|\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right|\) = 1; M12 = \(\left|\begin{array}{ll}
0 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right|\) = 0; M13 = \(\left|\begin{array}{ll}
0 & 1 \\
0 & 0
\end{array}\right|\) = 0
Similarly, M21 = \(\left|\begin{array}{ll}
0 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right|\) = 0; M22 = \(\left|\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right|\) = 1; M23 = \(\left|\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 0
\end{array}\right|\) = 0
M31 = \(\left|\begin{array}{ll}
0 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right|\) = 0; M31 = \(\left|\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 0
\end{array}\right|\) = 0; M33 = \(\left|\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right|\) = 1
Now, cofactor of aij is Aij = (-1)i + j Mij
A11 = (-1)1 + 1 (1) = 1; A12 =(-1)1 + 2(0) = 0; A13 =(-1)1 + 3(0) = 0;
A21 = (-1)2 + 1 (0) = 0; A22 = (-1)2 + 2(1) = 1; A23 = (-1)2 + 3(0) = 0
A31 = (-1)3 + 1 (0) = 0; A32 = (-1)3 + 2(0) = 0; A33 = (-1)3 + 3 (1) = 1

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4c Solutions

Question 2.
Find minors and cofactors of the elements of the determinant \(\left|\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 4 \\
3 & 5 & -1 \\
0 & 1 & 2
\end{array}\right|\)
Solution:
The given determinant is \(\left|\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 4 \\
3 & 5 & -1 \\
0 & 1 & 2
\end{array}\right|\). Minor of the element aij is Mij
Minor of the element a11 is M11 = \(\left|\begin{array}{cc}
5 & -1 \\
1 & 2
\end{array}\right|\) = (5 × 2) – (1 × -1) = 10 + 1 = 11
M12 = \(\left|\begin{array}{cc}
3 & -1 \\
0 & 2
\end{array}\right|\) = (3 × 2) – (1 × 0) = 6;
M13 = \(\left|\begin{array}{cc}
3 & 5 \\
0 & 1
\end{array}\right|\) = (3 × 1) – (5 × 0) = 3
M21 = \(\left|\begin{array}{cc}
0 & 4 \\
1 & 2
\end{array}\right|\) (0 × 2) – (4 × 1) = 4; M22 = \(\left|\begin{array}{cc}
1 & 4 \\
0 & 2
\end{array}\right|\) = (1 × 2) – (4 × 0) = 2
M23 = \(\left|\begin{array}{cc}
1 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right|\) = (1 × 1) – (0 × 0) = 1;
M31 = \(\left|\begin{array}{cc}
0 & 4 \\
5 & -1
\end{array}\right|\) = (0 × -1)- (4 × 5) = -20. M32 = \(\left|\begin{array}{cc}
1 & 4 \\
3 & -1
\end{array}\right|\) =(1 × -1) – (4 × 3) = -13
M33 = \(\left|\begin{array}{cc}
1 & 0 \\
3 & 5
\end{array}\right|\) = (1 × 5) – (0 × 3) = 5
Now, cofactor of aij is Aij = (-1)sup>i + j Mij
A11 =(-1)1 + 1(11) = 11; A12 = (-1)1 + 2 (6) = -6; A13 = (-1)1 + 3 (3) = 3
A21 = (-1)2 + 1 (-4) = 4; A22 = (-1)2 + 2 (2) = 2; A23 = (-1)2 + 3 (1) = -1
A31 =(-1)3 + 1 (-20) = -20; A32 = (-1)3 + 2 (13)=13; A33 = (-1)3 + 3 (5) = 5

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4b Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 4 Determinants Exercise 4b Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Determinants Solutions Exercise 4b

I.

Question 1.
Find area of the triangle with vertices (1, 0), (6, 0), (4, 3)
Solution:
Area of the triangle with vertices A(x1, y1) = (1, 0), B(x2, y2) = (6,0), C(x3, y3) = (4, 3) is
∆ = \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
x_1 & y_1 & 1 \\
x_2 & y_2 & 1 \\
x_3 & y_3 & 1
\end{array}\right|=\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
1 & 0 & 1 \\
6 & 0 & 1 \\
4 & 3 & 1
\end{array}\right|\)
= \(\frac{1}{2}\)|[1(0 – 3) – 0(6 – 4) + 1(18 – 0)]|
= \(\frac{1}{2}\)|[-3 + 18]|
= \(\frac{1}{2}\)[15] = \(\frac{15}{2}\) Sq.units

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4b Solutions

Question 2.
Find area of the triangle with vertices (2, 7), (1, 1), (10,8)
Solution:
Area of the triangle with vertices A(x1, y1) (2, 7), B(x2, y2) (1, 1), C(x3, y3)= (10, 8) is
∆ = \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
x_1 & y_1 & 1 \\
x_2 & y_2 & 1 \\
x_3 & y_3 & 1
\end{array}\right|=\frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
2 & 7 & 1 \\
1 & 1 & 1 \\
10 & 8 & 1
\end{array}\right|\)
= \(\frac{1}{2}\)|[2(1 – 8) – 7(1 – 10) + 1(8 – 10)]|
= \(\frac{1}{2}\) |[2(-7) – 7(-9) + 1(-2)]|
= \(\frac{1}{2}\)|-14 + 63 – 2| = \(\frac{1}{2}\)[47]
= \(\frac{47}{2}\) Sq.units

Question 3.
Find area of the triangle with vertices (-2, -3), (3, 2), (-1, -8)
Solution:
Area of the triangle with vertices A(x1, y1) (-2, -3), B(x2, y2) (3, 2), C(x3, y3)= (-1, -8) is
∆ = \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
x_1 & y_1 & 1 \\
x_2 & y_2 & 1 \\
x_3 & y_3 & 1
\end{array}\right|=\frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
2 & 7 & 1 \\
1 & 1 & 1 \\
10 & 8 & 1
\end{array}\right|\)
= \(\frac{1}{2}\)|[-2(2 + 8) + 3(3 + 1) + 1(-24 + 2)]|
= \(\frac{1}{2}\) |[-2(10) + 3(4) + 1(-22)]|
= \(\frac{1}{2}\)|[-20 + 12 – 22]| = \(\frac{1}{2}\)|-30|
= 15 Sq.units
Hence, area of the triangle is 15 Sq. units

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4b Solutions

Question 4.
Show that points A (a, h + c), B (b, c + a), C (c, a + b) are collinear.
Answer:
Area of the triangle with vertices A(x1, y1) = (a, b + c), B(x2, y2) (b,c + a), C (x3, y3) (c, a + b) is given by (We apply row operations to simplify easily)
∆ = \(=\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
a & b+c & 1 \\
b & c+a & 1 \\
c & a+b & 1
\end{array}\right|=\frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
a & b+c & 1 \\
b-a & a-b & 0 \\
c-a & a-c & 0
\end{array}\right| \)
R2 → R2 – R1
R3 → R3 – R1
= \(\frac{1}{2}\)(a – b) (c – a) \(\left|\begin{array}{ccc}
a & b+c & 1 \\
-1 & 1 & 0 \\
1 & -1 & 0
\end{array}\right|\)
= \(\frac{1}{2}\)(a – b)(c – a)| (-1)(-1) – (1)(1)| = \(\frac{1}{2}\)(a – b)(c – a)(0) = 0
Thus, the area of the triangle formed by the given points is zero.
Hence, the given 3 points are collinear.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4b Solutions

Question 5.
Find the values of k if area of triangle is 4 sq. units and vertices are (k, 0). (4, 0), (0, 2).
Solution:
Area of ∆ ABC with vertices A(x1, y1) (k, 0), B(x2, y2) = (4, 0), C(x3, y3) = (0, 2) is
∆ = \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
\mathrm{x}_1 & \mathrm{y}_1 & 1 \\
\mathrm{x}_2 & \mathrm{y}_2 & 1 \\
\mathrm{x}_3 & \mathrm{y}_3 & 1
\end{array}\right|=\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
\mathrm{k} & 0 & 1 \\
4 & 0 & 1 \\
0 & 2 & 1
\end{array}\right|\)
= \(\frac{1}{2}\) |[k(0 – 2) – 0(4 – 0) + 1(8 – 0)]
= \(\frac{1}{2}\)|[-2k + 8]| = |-k + 4|
∴ |-k + 4| = 4 ⇒ -k + 4 = ± 4
-k + 4 = 4 ⇒ k = 4 + 4 = 8
when -k + 4 = 4 ⇒ k = 0
∴ k = 0, 8

Question 6.
Find values of k if area of triangle is 4 sq. units and vertices are (-2, 0), (0, 4), (0, k)
Solution:
Area of ∆ABC with vertices A(x1, y1) = (-2, 0), B(x2, y2) = (0, 4), C(x3, y3) = (0, k) is
∆ = \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
\mathrm{x}_1 & \mathrm{y}_1 & 1 \\
\mathrm{x}_2 & \mathrm{y}_2 & 1 \\
\mathrm{x}_3 & \mathrm{y}_3 & 1
\end{array}\right|=\frac{1}{2}\left|\begin{array}{ccc}
-2 & 0 & 1 \\
0 & 4 & 1 \\
0 & \mathrm{k} & 1
\end{array}\right|\)
= \(\frac{1}{2}\)|[-2(4 – k)]| = |k – 4|
∴ |k – 4| = 4 ⇒ k + 4 = ±4
When k – 4 = 4 ⇒ k = 4 + 4 = 8
When k – 4 = -4 ⇒ k = 0
∴ k = 0, 8

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4b Solutions

Question 7.
Kind equation of line joining (1, 2) and (3, 6) using determinants.
Solution:
Let P(x, y) be a point on the line joining points and A (x1, y1) = (1, 2) and B(x2, y2) = (3, 6).
Then, the points A,B and P are collinear.
Hence, the area of triangle ABP is zero.
∴ ∆ = \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
x_1 & y_1 & 1 \\
x_2 & y_2 & 1 \\
x_3 & y_3 & 1
\end{array}\right|=\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
1 & 2 & 1 \\
3 & 6 & 1 \\
x & y & 1
\end{array}\right|=\) = 0
⇒ \(\frac{1}{2}\)[1(6 – y) – 2(3 – x) + 1(3y – 6x)] = 0
⇒ 6 – y – 6 + 2x + 3y – 6x = 0
⇒ 2y – 4x = 0 ⇒ y = 2x
∴ The equation of the line joining the given points is y = 2x.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4b Solutions

Question 8.
Kind equation of line joining (3, 1) and (9, 3) using determinants.
Solution:
Let P(x, y) be a point on the line joining points and A (x1, y1) = (3, 1) and B(x2, y2) =(9, 3).
Then, the points A,B and P are collinear.
Hence, the area of triangle ABP will be zero.
∴ ∆ = \(\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
x_1 & y_1 & 1 \\
x_2 & y_2 & 1 \\
x_3 & y_3 & 1
\end{array}\right|=\frac{1}{2}\left|\begin{array}{lll}
3 & 1 & 1 \\
9 & 3 & 1 \\
x & y & 1
\end{array}\right|\) = 0
⇒ \(\frac{1}{2}\) |[3(3 – y) – 1(9 – x) + 1(9y – 3x)] = 0
⇒ 9 – 3y – 9 + x + 9y – 3x = 0
⇒ 6y – 2x = 0
⇒ x – 3y = 0
∴ The equation of the line joining the given points is x – 3y = 0

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 4 Determinants Exercise 4a Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Determinants Solutions Exercise 4a

Question 1.
Evaluate \(\left|\begin{array}{cc}
2 & 4 \\
-5 & -1
\end{array}\right|\)
Solution:
|A| = \(\left|\begin{array}{cc}
2 & 4 \\
-5 & -1
\end{array}\right|\) = 2(-1) – 4(-5) = -2 + 20 = 18 [∵ \(\left|\begin{array}{ll}
a & b \\
c & d
\end{array}\right|\) = ad – bc]

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 2.
Evaluate \(\left|\begin{array}{cc}
\cos \theta & -\sin \theta \\
\sin \theta & \cos \theta
\end{array}\right|\)
Solution:
\(\left|\begin{array}{cc}
\cos \theta & -\sin \theta \\
\sin \theta & \cos \theta
\end{array}\right|\) = (cos θ)(cos θ) – (-sin θ)(sin θ) = cos2θ + sin2θ = 1

Question 3.
Find the determinant of \(\left[\begin{array}{cc}
2 & 1 \\
1 & -5
\end{array}\right]\)
Solution:
det A = ad – bc = 2(-5) – 1(1) = -10 – 1 = -11

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 4.
Find the determinant of \(\left[\begin{array}{cc}
4 & 5 \\
-6 & 2
\end{array}\right]\)
Solution:
det A = ad – bc = 4(2) – 5(-6) = 8 + 30 = 38

Question 5.
Find the determinant of \(\left[\begin{array}{cc}
i & 0 \\
0 & -i
\end{array}\right]\)
Solution:
det A = i(-i) – 0 = -i2 = -(-1) = 1

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 6.
Evaluate \(\left|\begin{array}{cc}
x^2-x+1 & x-1 \\
x+1 & x+1
\end{array}\right|\)
Solution:
\(\left|\begin{array}{cc}
x^2-x+1 & x-1 \\
x+1 & x+1
\end{array}\right|\) = (x2 – x + 1)(x + 1) – (x – 1)(x + 1) [∵ \(\left|\begin{array}{ll}
a & b \\
c & d
\end{array}\right|\) = ad – bc]
= x3 + x2 – x2 + x – x + 1 – (x2 – 1)
= x3 + 1 – x2 + 1
= x3 – x2 + 2

Question 7.
If A = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 2 \\
4 & 2
\end{array}\right]\), then show that |2A| = 4|A|
Solution:
The given matrix is A = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 2 \\
4 & 2
\end{array}\right]\)
∴ 2A = \(2\left[\begin{array}{ll}
1 & 2 \\
4 & 2
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
8 & 4
\end{array}\right]\) [∵ \(\left|\begin{array}{ll}
a & b \\
c & d
\end{array}\right|\) = ad – bc]
L.H.S = |2A| = \(\left|\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
8 & 4
\end{array}\right|\) = 2 × 4 – 4 × 8 = 8 – 32 = -24
Now, |A| = \(\left|\begin{array}{ll}
1 & 2 \\
4 & 2
\end{array}\right|\) = 1 × 2 – 2 × 4 = 2 – 8 = -6
∴ RHS = 4|A| = 4(-6) = -24
∴ |2A| = 4|A|

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 8.
Evaluate \(\left|\begin{array}{ccc}
3 & -1 & -2 \\
0 & 0 & -1 \\
3 & -5 & 0
\end{array}\right|\)
Solution:
Let A = \(\left|\begin{array}{ccc}
3 & -1 & -2 \\
0 & 0 & -1 \\
3 & -5 & 0
\end{array}\right|\)
On expanding along the second row R2, we get
|A| = \(-0\left|\begin{array}{cc}
-1 & -2 \\
-5 & 0
\end{array}\right|+0\left|\begin{array}{cc}
3 & -2 \\
3 & 0
\end{array}\right|-(-1)\left|\begin{array}{cc}
3 & -1 \\
3 & -5
\end{array}\right|\)
= (-15 + 3) = -12

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 9.
Evaluate \(\left|\begin{array}{ccc}
3 & -4 & 5 \\
1 & 1 & -2 \\
2 & 3 & 1
\end{array}\right|\)
Solution:
Let A = \(\left|\begin{array}{ccc}
3 & -4 & 5 \\
1 & 1 & -2 \\
2 & 3 & 1
\end{array}\right|\)
|A| = \(3\left|\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
3 & 1
\end{array}\right|+4\left|\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
2 & 1
\end{array}\right|+5\left|\begin{array}{cc}
1 & 1 \\
2 & 3
\end{array}\right|\)
= 3(1 + 6) + 4(1 + 4) + 5(3 – 2)
= 3(7) + 4(5) + 5(1)
= 21 + 20 + 5 = 46

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 10.
Evaluate \(\left|\begin{array}{ccc}
0 & 1 & 2 \\
-1 & 0 & -3 \\
-2 & 3 & 0
\end{array}\right|\)
Solution:
Let A = \(\left|\begin{array}{ccc}
0 & 1 & 2 \\
-1 & 0 & -3 \\
-2 & 3 & 0
\end{array}\right|\)
∴ |A| = \(0\left|\begin{array}{cc}
0 & -3 \\
3 & 0
\end{array}\right|-1\left|\begin{array}{cc}
-1 & -3 \\
-2 & 0
\end{array}\right|+2\left|\begin{array}{cc}
-1 & 0 \\
-2 & 3
\end{array}\right|\)
= 0 – 1(0 – 6) + 2(-3 – 0) = -1(-6) + 2(-3)
= 6 – 6 = 0

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 11.
Evaluate \(\left|\begin{array}{ccc}
2 & -1 & -2 \\
0 & 2 & -1 \\
3 & -5 & 0
\end{array}\right| .\)
Solution:
Let A = \(\left|\begin{array}{ccc}
2 & -1 & -2 \\
0 & 2 & -1 \\
3 & -5 & 0
\end{array}\right|\)
∴ |A| = \(2\left|\begin{array}{cc}
2 & -1 \\
-5 & 0
\end{array}\right|-0\left|\begin{array}{cc}
-1 & -2 \\
-5 & 0
\end{array}\right|+3\left|\begin{array}{cc}
-1 & -2 \\
2 & -1
\end{array}\right|\)
= 2(0 – 5) – 0 + 3(1 + 4)
= -10 + 15 = 5

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 12.
If A = \(\left[\begin{array}{lll}
1 & 1 & -2 \\
2 & 1 & -3 \\
5 & 4 & -9
\end{array}\right]\), find |A|
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{lll}
1 & 1 & -2 \\
2 & 1 & -3 \\
5 & 4 & -9
\end{array}\right]\)
∴ |A| = \(1\left|\begin{array}{ll}
1 & -3 \\
4 & -9
\end{array}\right|-1\left|\begin{array}{ll}
2 & -3 \\
5 & -9
\end{array}\right|-2\left|\begin{array}{ll}
2 & 1 \\
5 & 4
\end{array}\right|\)
= 1(-9 + 12) – 1(-18 + 15) – 2(8 – 5)
= 1(3) – 1(-3) – 2(3)
= 3 + 3 – 6 = 0

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 13.
Find the values of x, if \(\left|\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
5 & 1
\end{array}\right|=\left|\begin{array}{cc}
2 x & 4 \\
6 & x
\end{array}\right|\)
Solution:
Given that \(\left|\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
5 & 1
\end{array}\right|=\left|\begin{array}{cc}
2 x & 4 \\
6 & x
\end{array}\right|\) [∵ \(\left|\begin{array}{ll}
a & b \\
c & d
\end{array}\right|\) = ad – bc]
⇒ 2 × 1 – 5 × 4 = 2x × x – 6 × 4
⇒ 2 – 20 = 2x2 – 24
⇒ 2x2 = 6
⇒ x2 = 3
⇒ x = ±\(\sqrt{3}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions

Question 14.
Find the values of x, if \(\left|\begin{array}{ll}
2 & 3 \\
4 & 5
\end{array}\right|=\left|\begin{array}{cc}
x & 3 \\
2 x & 5
\end{array}\right|\)
Solution:
Given that \(\left|\begin{array}{ll}
2 & 3 \\
4 & 5
\end{array}\right|=\left|\begin{array}{cc}
x & 3 \\
2 x & 5
\end{array}\right|\)
⇒ 2 × 5 – 3 × 4 = x × 5 – 3 × 2x
⇒ 10 – 12 = 5x – 6x
⇒ -2 = -x
⇒ x = 2

II.

Question 1.
If A = \(\left[\begin{array}{lll}
1 & 0 & 1 \\
0 & 1 & 2 \\
0 & 0 & 4
\end{array}\right]\), then show that |3A| = 27|A|
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 4a Solutions 1

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7a Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 7 Integrals Exercise 7a Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Integrals Solutions Exercise 7a

I. Find an anti derivative (or integral) of the following functions (1 to 5) by the method of inspection

Question 1.
sin 2x
Solution:
Method of Inspection:
We know that \(\frac{d}{d x}\)(cos2x) = -2sin2x dx
⇒ \(\frac{-1}{2} \frac{\mathrm{~d}}{\mathrm{dx}}\)(cos2x) = sin2x ⇒ \(\frac{d}{d x}\left(\frac{-1}{2} \cos 2 x\right)\) = sin 2x
By definition of integral, anti-derivative of sin2x is \(\frac{-1}{2}\)cos2x.

Question 2.
cos 3x
Solution:
Method of Inspection:
We know that \(\frac{d}{d x}\)(sin3x) = 3 cos3x dx
⇒ \(\frac{1}{3} \frac{\mathrm{~d}}{\mathrm{dx}}\)(sin3x)= cos3x ⇒ \(\frac{d}{d x}\left(\frac{1}{3} \sin 3 x\right)\) = cos 3x
By definition of integral, anti-derivative of cos3x is \(\frac{1}{3}\)sin3x.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7a Solutions

Question 3.
e2x
Solution:
We know that \(\frac{d}{d x} e^{2 x}=e^{2 x} \frac{d}{d x}(2 x)=2 e^{2 x} \Rightarrow \frac{1}{2} \frac{d}{d x} e^{2 x}=e^{2 x} \Rightarrow \frac{d}{d x}\left(\frac{1}{2} e^{2 x}\right)\) = 2e2x
∴ An antiderivative of e2x is \(\frac{1}{2}\) e2x.

Question 4.
(ax + b)2
Solution:
We know that \(\frac{d}{d x}\)(ax + b)3 = 3(ax + b)2\(\frac{d}{d x}\)(ax + b) = 3(ax + b)2a
⇒ \(\frac{1}{3 a} \frac{d}{d x}\)(ax + b)3 = (ax + b)2 ⇒ \(\frac{d}{d x}\left[\frac{1}{3 a}(a x+b)^3\right]\) = (ax + b)2
∴ An antiderivative of (ax + b)2 is \(\frac{1}{3a}\) (ax+b)3.

Question 5.
sin 2x – 4e3x
Solution:
We know that \(\frac{d}{d x}\)(cos2x) = -2sin2x dx
⇒ \(\frac{d}{d x}\left(\frac{-1}{2} \cos 2 x\right)\) = sin 2x ……(i)
Again \(\frac{d}{d x}\)e3x = 3e3x
∴ \(\frac{d}{d x}\left(\frac{1}{3} e^{3 x}\right)=e^{3 x} \Rightarrow \frac{d}{d x}\left(\frac{-4}{3} e^{3 x}\right)\) = -4e3x ………(ii)
Adding eqns. (i) and (ii) \(\frac{d}{d x}\left(\frac{-1}{2} \cos 2 x\right)+\frac{d}{d x}\left(\frac{-4}{3} e^{3 x}\right)\) = sin 2x – 4e3x
⇒ \(\frac{d}{d x}\left(\frac{-1}{2} \cos 2 x-\frac{4}{3} e^{3 x}\right)\) = sin 2x – 4e3x
∴ An antiderivative of sin 2x – 4e3x is \(\frac{-1}{2} \cos 2 x-\frac{4}{3} e^{3 x}\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7a Solutions

Question 6.
Find ∫(4e3x + 1) dx
Solution:
∫(4e3x + 1) dx = ∫4e3x dx + ∫1 dx
= 4∫e3x dx + x = 4\(\left(\frac{e^{3 x}}{3}\right)\) + x + c. [∵ ∫eax dx \(\frac{e^{a x}}{a}\) and ∫ 1 dx = x]

Question 7.
Find ∫ x2(1 – \(\frac{1}{x^2}\)) dx
Solution:
∫ x2(1 – \(\frac{1}{x^2}\)) dx = ∫(x2 – \(\frac{x^2}{x^2}\)) dx = ∫ (x2 – 1) dx
= ∫ x2 dx – ∫ 1 dx = \(\frac{x^3}{3}\) – x + c. [∵ ∫ xn dx = \(\frac{x^{n+1}}{n+1}\) if n ≠ -1]

Question 8.
Find ∫ (ax2 + bx + c) dx
Solution:
∫(ax2 + bx + c) dx = ∫ ax2 dx + ∫bx dx + ∫ x dx
= a ∫ x2 dx + b ∫x1 dx + c∫ 1 dx = a\(\frac{x^3}{3}\) + b\(\frac{x^2}{2}\) + cx + c1
where c1 is the constant of integration.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7a Solutions

Question 9.
Find ∫ (2x2 + ex) dx
Solution:
∫(2x2 + ex)dx = ∫2x2 dx + ∫ ex dx
= 2∫x2 dx + ∫ex dx = 2\(\frac{x^{2+1}}{2+1}\) + ex + c = \(\frac{2}{3}\)x3 + ex + c.

Question 10.
Find \(\int\left(\sqrt{x}-\frac{1}{\sqrt{x}}\right)^2\) dx
Solution:
\(\int\left(\sqrt{x}-\frac{1}{\sqrt{x}}\right)^2\) dx
\(\int\left((\sqrt{x})^2+\left(\frac{1}{\sqrt{x}}\right)^2-2 \sqrt{x} \frac{1}{\sqrt{x}}\right)\) dx [∵ (a – b)2 = a2 – b2 – 2ab]
= ∫(x + \(\frac{1}{x}\) – 2) dx = ∫x dx + ∫\(\frac{1}{x}\) dx – ∫2dx = \(\frac{x^2}{2}\) + log|x| – 2x + c. [∵∫2dx = 2∫1 dx = 2x]

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7a Solutions

Question 11.
Find \(\int \frac{x^3+5 x^2-4}{x^2} d x\)
Solution:
\(\int \frac{x^3+5 x^2-4}{x^2} d x=\int\left(\frac{x^3}{x^2}+\frac{5 x^2}{x^2}-\frac{4}{x^2}\right)\) dx
= ∫(x + 5 – 4x-2) dx = ∫x1 dx + ∫5 dx – ∫4x-2 dx = \(\frac{x^2}{2}\) + 5 ∫1 dx – 4∫x-2 dx
= \(\frac{x^2}{2}\) + 5x – 4\(\frac{x^{-2+1}}{-2+1}\) + c = \(\frac{x^2}{2}\) + 5x + \(\frac{4}{x}\) + c

Question 12.
Find \(\int \frac{x^3+3 x+4}{\sqrt{x}}\) dx
Solution:
\(\int \frac{x^3+3 x+4}{\sqrt{x}}\) dx = \(\int\left(\frac{x^3}{x^{1 / 2}}+\frac{3 x}{x^{1 / 2}}+\frac{4}{x^{1 / 2}}\right)\) dx
= ∫(x3-1/2 + 3x1-1/2 + 4x-1/2) dx = ∫(x5/2 + 3x1/2 + 4x-1/2) dx
= ∫x5/2 dx + 3∫x1/2 dx + 4∫x-1/2 dx
= \(\frac{x^{5 / 2+1}}{\frac{5}{2}+1}+3 \frac{x^{1 / 2+1}}{\frac{1}{2}+1}+4 \frac{x^{-1 / 2+1}}{\frac{-1}{2}+1}+c=\frac{x^{7 / 2}}{\frac{7}{2}}+3 \frac{x^{3 / 2}}{\frac{3}{2}}+4 \frac{x^{1 / 2}}{\frac{1}{2}}+c\)
= \(\frac{2}{7}\) x7/2 + 2x3/2 + 8x1/2 + c.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7a Solutions

Question 13.
Find \(\int \frac{x^3-x^2+x-1}{x-1}\) dx
Solution:
\(\int \frac{x^3-x^2+x-1}{x-1} d x=\int \frac{x^2(x-1)+(x-1)}{x-1} d x=\int \frac{(x-1)\left(x^2+1\right)}{(x-1)} d x=\int\left(x^2+1\right) d x\)
= \(\int x^2 d x+\int 1 d x=\frac{x^{2+1}}{2+1}+x+c=\frac{x^3}{3}+x+c\)

Question 14.
Find ∫(1 – x)\(\sqrt{\mathbf{x}}\) dx
Solution:
∫(1 – x)\(\sqrt{\mathbf{x}}\) dx = \(\int(\sqrt{\mathrm{x}}-\mathrm{x} \sqrt{\mathrm{x}}) \mathrm{dx}=\int\left(\mathrm{x}^{1 / 2}-\mathrm{x}^1 \mathrm{x}^{1 / 2}\right) \mathrm{dx}=\int\left(\mathrm{x}^{1 / 2}-\mathrm{x}^{1+1 / 2}\right) \mathrm{dx}\)
= \(\int\left(x^{1 / 2}-x^{3 / 2}\right) d x=\frac{x^{1 / 2+1}}{\frac{1}{2}+1}-\frac{x^{3 / 2+1}}{\frac{3}{2}+1}+c=\frac{x^{3 / 2}}{\frac{3}{2}}-\frac{x^{5 / 2}}{\frac{5}{2}}+c=\frac{2}{3} x^{3 / 2}-\frac{2}{5} x^{5 / 2}+c \ldots\)

Question 15.
Find ∫\(\sqrt{x}\)(3x2 + 2x + 3) dx
Solution:
∫\(\sqrt{x}\)(3x2 + 2x + 3) dx = ∫x1/2(3x2 + 2x + 3) dx
= ∫(3x2x1/2 + 2xx1/2 + 3x1/2) dx = ∫(3x5/2 + 2x3/2 + 3x1/2) dx
= 3∫x5/2 dx + 2∫x3/2 dx + 3∫x1/2 dx (∵\(2+\frac{1}{2}=\frac{4+1}{2}=\frac{5}{2}, 1+\frac{1}{2}=\frac{2+1}{2}=\frac{3}{2}\))
= \(3 \frac{x^{5 / 2+1}}{\frac{5}{2}+1}+2 \frac{x^{3 / 2+1}}{\frac{3}{2}+1}+3 \frac{x^{1 / 2+1}}{\frac{1}{2}+1}+c=3 \frac{x^{7 / 2}}{\frac{7}{2}}+2 \frac{x^{5 / 2}}{\frac{5}{2}}+3 \frac{x^{3 / 2}}{\frac{3}{2}}+c\)
= \(\frac{6}{7} x^{7 / 2}+\frac{4}{5} x^{5 / 2}+2 x^{3 / 2}+c\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7a Solutions

Question 16.
Find ∫(2x – 3cosx + ex) dx
Solution:
∫(2x – 3cosx + ex) dx = ∫2x dx – ∫3cos x dx + ∫ex dx
= 2 ∫x1 dx – 3∫cosx dx + ex dx = 2\(\frac{x^2}{2}\) – 3sin x + ex + c = x2 – 3sin x + ex + c

Question 17.
Find ∫(2x2 – 3sin x + 5\(\sqrt{x}\)) dx
Solution:
∫(2x2 – 3sin x + 5\(\sqrt{x}\)) dx = 2∫x2 dx – 3∫sinx dx + 5∫x1/2 dx
= \(2 \frac{x^{2+1}}{2+1}-3(-\cos x)+5 \frac{x^{1 / 2+1}}{\frac{1}{2}+1}+c=2 \frac{x^3}{3}+3 \cos x+5 \frac{x^{3 / 2}}{\frac{3}{2}}+c\)
= \(\frac{2}{3}\)x3 + 3cos x + \(\frac{10}{3}\)x3/2 + c.

Question 18.
Find ∫secx(secx + tanx) dx
Solution:
∫secx(secx + tanx) dx = ∫(sec2 x + sec x tan x) dx
= ∫sec2 x dx + ∫secx tanx dx = tan x + sec x + c.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7a Solutions

Question 19.
Find \(\int \frac{\sec ^2 x}{{cosec}^2 x}\) dx
Solution:
\(\int \frac{\sec ^2 x}{{cosec}^2 x} d x=\int \frac{\left(\frac{1}{\cos ^2 x}\right)}{\left(\frac{1}{\sin ^2 x}\right)} d x=\int \frac{\sin ^2 x}{\cos ^2 x} d x\)
= ∫tan2x dx = ∫(sec2 x – 1)dx = tan x – x + c (∵ sec2x – tan2 x = 1 ⇒ sec2x – 1 = tan2x)

Question 20.
Find \(\int \frac{2-3 \sin x}{\cos ^2 x} d x\)
Solution:
\(\int \frac{2-3 \sin x}{\cos ^2 x} d x=\int\left(\frac{2}{\cos ^2 x}-\frac{3 \sin x}{\cos ^2 x}\right) d x\)
= \(\int\left(2 \sec ^2 x-\frac{3 \sin x}{\cos x \cos x}\right) d x\) = ∫(2 sec2 x – 3tan x sec x) dx
= 2∫sec2 xdx – 3∫secx tanxdx = 2 tanx – 3 secx + c

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 7a Solutions

Question 21.
Find the integral of \(\frac{1}{\sqrt{x+a}+\sqrt{x+b}}\)
Solution:
\(\frac{1}{\sqrt{x+a}+\sqrt{x+b}}=\frac{1}{\sqrt{x+a}+\sqrt{x+b}} \times \frac{\sqrt{x+a}-\sqrt{x+b}}{\sqrt{x+a}-\sqrt{x+b}}\)
= \(\frac{\sqrt{x+a}-\sqrt{x+b}}{(x+a)-(x+b)}=\frac{(\sqrt{x+a}-\sqrt{x+b})}{a-b}\)
⇒ \(\int \frac{1}{\sqrt{x+a}+\sqrt{x+b}} d x=\frac{1}{a-b} \int(\sqrt{x+a}-\sqrt{x+b}) d x\)
= \(\frac{1}{(a-b)}\left[\frac{(x+a)^{\frac{3}{2}}}{\frac{3}{2}}-\frac{(x+b)^{\frac{3}{2}}}{\frac{3}{2}}\right]=\frac{2}{3(a-b)}\left[(x+a)^{\frac{3}{2}}-(x+b)^{\frac{3}{2}}\right]+C\)

Question 22.
Find the integral of \(\frac{e^{5 \log x}-e^{4 \log x}}{e^{3 \log x}-e^{2 \log x}}\)
Solution:
Given integral is \(\frac{e^{5 \log x}-e^{4 \log x}}{e^{3 \log x}-e^{2 \log x}}=\frac{e^{4 \log x}\left(e^{\log x}-1\right)}{e^{2 \log x}\left(e^{\log x}-1\right)}\) = e2log x = elog x2 = x2
∴ \(\int \frac{e^{5 \log x}-e^{4 \log x}}{e^{3 \log x}-e^{2 \log x}} d x=\int x^2 d x=\frac{x^3}{3}+C\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 3 Matrices Exercise 3d Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Matrices Solutions Exercise 3d

I.

Question 1.
For what values of x : \(\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 1
\end{array}\right]\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 0 \\
2 & 0 & 1 \\
1 & 0 & 2
\end{array}\right]\left[\begin{array}{l}
0 \\
2 \\
x
\end{array}\right]\) = 0
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions 1

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions

Question 2.
If A = \(\left[\begin{array}{cc}
3 & 1 \\
-1 & 2
\end{array}\right]\), show that A2 – 5A + 7I = 0
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions 2

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions

Question 3.
Find x, if \(\left[\begin{array}{lll}
x & -5 & -1
\end{array}\right]\left[\begin{array}{lll}
1 & 0 & 2 \\
0 & 2 & 1 \\
2 & 0 & 3
\end{array}\right]\left[\begin{array}{l}
x \\
4 \\
1
\end{array}\right]\) = 0
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions 3
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions 4

II.

Question 1.
If A and B are symmetric matrices, prove that AB – BA is a skew symmetric matrix.
Solution:
Given that A and B are symmetric matrices. Then A’ =A and B’ =B
Now (AB – BA)’ = (AB)’ – (BA) [∵ (A – B)’ = A’ – B’]
= B’A’ – A’B’ [∵ (AB) = B’A’] = BA – AB [∵ B’ = B and A’= A] = -(AB – BA)
∴ (AB – BA) = -(AB – BA).
Thus, AB – BA is a skew symmetric matrix.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions

Question 2.
Find the values of x, y, z if the matrix A = \(\left[\begin{array}{ccc}
0 & 2 y & z \\
x & y & -z \\
x & -y & z
\end{array}\right]\) satisfy the equation A’A = I
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions 5
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions 6

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions

Question 3.
Find the matrix X so that X\(\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
4 & 5 & 6
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
-7 & -8 & -9 \\
2 & 4 & 6
\end{array}\right]\)
Solution:
Given that X\(\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
4 & 5 & 6
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
-7 & -8 & -9 \\
2 & 4 & 6
\end{array}\right]\)
The order of the matrix on R.H.S. is 2×3 and that of L.H.S is 2×3 .
So, X has to be a 2×2 matrix. Let X = \(\left[\begin{array}{ll}
\mathrm{a} & \mathrm{c} \\
\mathrm{~b} & \mathrm{~d}
\end{array}\right]\)
∴ \(\left[\begin{array}{ll}
a & c \\
b & d
\end{array}\right]\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
4 & 5 & 6
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
-7 & -8 & -9 \\
2 & 4 & 6
\end{array}\right]\) ⇒ \(\left[\begin{array}{ccc}
\mathrm{a}+4 \mathrm{c} & 2 \mathrm{a}+5 \mathrm{c} & 3 \mathrm{a}+6 \mathrm{c} \\
\mathrm{~b}+4 \mathrm{~d} & 2 \mathrm{~b}+5 \mathrm{~d} & 3 \mathrm{~b}+6 \mathrm{~d}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
-7 & -8 & -9 \\
2 & 4 & 6
\end{array}\right]\)
Equating the corresponding elements of the two matrices, we have:
a + 4c = -7…..(1)
2a + 5c = – 8 …………. (2)
3a + 6c = -9 …………. (3)
b + 4d = 2 ….(4)
2b + 5d = 4 …. (5)
3b + 6d = 6 …………. (6)
Solving (1) and (2) we get a,c
(1) ⇒ a + 4c = – 7 ⇒ a = – 7 – 4c
(2) ⇒2a + 5c = – 8
⇒ 2(- 7 – 4c) + 5c = -8 ⇒ -14 – 8c + 5c = -8 ⇒ -3c = 6 ⇒ c = -2
∴ a = -7-4(-2) = -7 + 8 = 1 ⇒ a = 1
Solving (4) and (5) we get b, d
(4) ⇒ b + 4d = 2 ⇒ b = 2 – 4d
(5) ⇒ 2b + 5d = 4 ⇒ 2(2 – 4d) + 5d = 4
⇒ 4 – 8d + 5d = 4 ⇒ -3d = 0 ⇒ d = 0
∴ b = 2 – 4d = 2 – 4(0) = 2 ⇒ b = 2
Thus, a = 1, b = 2, c = -2 and d = 0
Hence, the required matrix X = \(\left[\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
2 & 0
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions

III.

Question 1.
Show that the matrix B’AB k symmetric or skew symmetric according as A is symmetric or skew symmetric.
Solution:
We suppose that A is a symmetric matrix, then A’ = A (1)
Consider ( B’AB)’ = [B'(AB)]’ = (AB)'(B’)’ [: (AB)’ B’A’]
= B’A'(B)[∵ (B’)’ = B]
= B'(A’B)= B'(AB)[ using(1)]
∴ (B’AB)’ = B’AB
Thus, if A is symmetric matrix, then B’AB is a symmetric matrix.
Now, we suppose that A is a skew symmetric matrix, then A’ = -A ……….. (2)
Consider, (B’AB)’ = [B'(AB)]’ = (AB)'( B’)’ = (B’A’)B = B'(-A )B [Using (2)] = -B’AB
∴ (B’AB)’ = -B’AB
Thus, if A is a skew symmetric matrix, then B’AB is a skew symmetric matrix.
Hence, if A is symmetric or skew symmetric matrix, then B’AB is symmetric or skew symmetric accordingly.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions

Question 2.
A manufacturer produces three products x, y, z which he sells in two markets. Annual sales are indicated below:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions 7
(a) If unit sale prices of x, y and z are ₹ 2.50, ₹ 1.50 and ₹ 1.00, respectively, find the total revenue in each market with the help of matrix algebra.
(b) If the unit costs of the above three commodities are ₹ 2.00, ₹ 1.00 and 50 paise respectively. Find the gross profit.
Solution:
(a) The unit sale prices of x, y and z are ₹ 2.50, ₹ 1.50 and ₹ 1.00 respectively.
Consequently, the total revenue in market I can be represented in the form of a matrix as:
\(\left[\begin{array}{lll}
10000 & 2000 & 18000
\end{array}\right]\left[\begin{array}{l}
2.50 \\
1.50 \\
1.00
\end{array}\right]\) = 10000 × 2.50 + 2000 × 1.50 + 18000 × 1.00
= 25000 + 3000 + 18000 = 46000
The total revenue in market II can be represented in the form of a matrix as:
\(\left[\begin{array}{lll}
6000 & 20000 & 8000
\end{array}\right]\left[\begin{array}{l}
2.50 \\
1.50 \\
1.00
\end{array}\right]\) = 6000 × 2.50 + 20000 × 1.50 + 8000 × 1.00
= 15000 + 30000 + 8000 = 53000
Thus, the total revenue in market I is ₹ 46000 and the total revenue in market.II is ₹ 53000.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3d Solutions

(b) The unit costs of x, y and z are ₹ 2.00, ₹ 1.00 and 50 paise respectively.
Consequently, the total cost prices of all the products in market I can be represented in the form of a matrix as:
\(\left[\begin{array}{lll}
10000 & 2000 & 18000
\end{array}\right]\left[\begin{array}{l}
2.00 \\
1.00 \\
0.50
\end{array}\right]\) = 10000 × 2.00 + 2000 × 1.00 + 18000 × 0.50
= 20000 + 2000 + 9000 = 31000
Since the total revenue in market I is ₹ 46000,
the gross profit in this market in ₹ is 46000 – 31000=15000
The total cost prices of all the products in market II can be represented in the form of a matrix as:
\(\) = 6000 × 2.00 + 20000 × 1.00 + 8000 × 0.50
= 12000 + 20000 + 4000 = 36000
Since the total revenue in market I is ₹ 53000 , the gross profit in this market in ₹ is 53000 – 36000 = 17000
Thus, the gross profit in market I is ₹ 15000 and in market II is ₹ 17000

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 3 Matrices Exercise 3c Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Matrices Solutions Exercise 3c

I.

Question 1.
Find the transpose of matrix \(\left[\begin{array}{c}
5 \\
\frac{1}{2} \\
-1
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{c}
5 \\
\frac{1}{2} \\
-1
\end{array}\right]\) ⇒ A’ = \(\left[\begin{array}{lll}
5 & \frac{1}{2} & -1
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 2.
Find the transpose of matrix \(\left[\begin{array}{cc}
1 & -1 \\
2 & 3
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{cc}
1 & -1 \\
2 & 3
\end{array}\right]\) ⇒ A’ = \(\left[\begin{array}{cc}
1 & 2 \\
-1 & 3
\end{array}\right]\)

Question 3.
Find the transpose of matrix \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 5 & 6 \\
\sqrt{3} & 5 & 6 \\
2 & 3 & -1
\end{array}\right]\)
Solution:
Let A = \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 5 & 6 \\
\sqrt{3} & 5 & 6 \\
2 & 3 & -1
\end{array}\right]\) ⇒ A’ = \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & \sqrt{3} & 2 \\
5 & 5 & 3 \\
-6 & 6 & -1
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 4.
If A’ = \(\left[\begin{array}{cc}
-2 & 3 \\
1 & 2
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{cc}
-1 & 0 \\
1 & 2
\end{array}\right]\), then find (A + 2B)’
Solution:
Let A’ = \(\left[\begin{array}{cc}
-2 & 3 \\
1 & 2
\end{array}\right]\) ⇒ A = (A’)’ = \(\left[\begin{array}{cc}
-2 & 1 \\
3 & 2
\end{array}\right]\)
Now A + 2B = \(\left[\begin{array}{cc}
-2 & 1 \\
3 & 2
\end{array}\right]+2\left[\begin{array}{cc}
-1 & 0 \\
1 & 2
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
-2 & 1 \\
3 & 2
\end{array}\right]+\left[\begin{array}{cc}
-2 & 0 \\
2 & 4
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
-4 & 1 \\
5 & 6
\end{array}\right]\)
⇒ (A + 2B)’ = \(\left[\begin{array}{cc}
-4 & 5 \\
1 & 6
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 5.
Show that the matrix A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 5 \\
-1 & 2 & 1 \\
5 & 1 & 3
\end{array}\right]\) is a symmetric matrix.
Solution:
Given that A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 5 \\
-1 & 2 & 1 \\
5 & 1 & 3
\end{array}\right]\)
Now A’ = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & -1 & 5 \\
-1 & 2 & 1 \\
5 & 1 & 3
\end{array}\right]\) = A
Hence, A is a symmetric matrix

Question 6.
Show that the matrix A = \(\left[\begin{array}{ccc}
0 & 1 & -1 \\
-1 & 0 & 1 \\
1 & -1 & 0
\end{array}\right]\) is a skew symmetric matrix.
Solution:
A = \(\left[\begin{array}{ccc}
0 & 1 & -1 \\
-1 & 0 & 1 \\
1 & -1 & 0
\end{array}\right]\)
Now A’ = \(\left[\begin{array}{ccc}
0 & -1 & 1 \\
1 & 0 & -1 \\
-1 & 1 & 0
\end{array}\right]\) = –\(\left[\begin{array}{ccc}
0 & 1 & -1 \\
-1 & 0 & 1 \\
1 & -1 & 0
\end{array}\right]\) = -A
Hence, A is a skew symmetric matrix.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 7.
For the matrix A = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 5 \\
6 & 7
\end{array}\right]\), verify that (A + A’) is a symmetric matrix.
Solution:
Given that A = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 5 \\
6 & 7
\end{array}\right]\) A’ = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 6 \\
5 & 7
\end{array}\right]\)
A + A’ = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 5 \\
6 & 7
\end{array}\right]+\left[\begin{array}{ll}
1 & 6 \\
5 & 7
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 11 \\
11 & 14
\end{array}\right]\)
Also [(A + A’)]’ = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 11 \\
11 & 14
\end{array}\right]\) = (A + A’)
∴ (A + A’) is a symmetric matrix

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 8.
For the matrix A = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 5 \\
6 & 7
\end{array}\right]\), verify that (A – A’) is a skew symmetric matrix
Solution:
A – A’ = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 5 \\
6 & 7
\end{array}\right]-\left[\begin{array}{ll}
1 & 6 \\
5 & 7
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
0 & -1 \\
1 & 0
\end{array}\right]\)
∴ (A – A’)’ = \(\left[\begin{array}{ll}
0 & 1 \\
-1 & 0
\end{array}\right]\) = –\(\left[\begin{array}{ll}
0 & -1 \\
1 & 0
\end{array}\right]\) = -(A – A’)
∴ (A – A’) is a skew symmetric matrix

Question 9.
If A = \(\left[\begin{array}{cc}
\cos \alpha & \sin \alpha \\
-\sin \alpha & \cos \alpha
\end{array}\right]\) then verify that A’A = I
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 1

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 10.
If A = \(\left[\begin{array}{cc}
\sin \alpha & \cos \alpha \\
-\cos \alpha & \sin \alpha
\end{array}\right]\), then verify that A’A = I
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 2

II.

Question 1.
Find \(\frac{1}{2}\)(A + A’) and \(\frac{1}{2}\)(A – A’) when A = \(\left[\begin{array}{ccc}
0 & a & b \\
-a & 0 & c \\
-b & -c & 0
\end{array}\right]\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 2.
Express the matrix \(\left[\begin{array}{cc}
3 & 5 \\
1 & -1
\end{array}\right]\) as the sum of a symmetric and a skew symmetric matrix.
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 4
Hence Q’ = \(\left[\begin{array}{cc}
0 & -2 \\
2 & 0
\end{array}\right]\) = -Q
Thus, Q = \(\frac{1}{2}\)(A – A’) is a skew symmetric matrix.
Expressing A as the sum of P and Q:
P + Q = \(\left[\begin{array}{cc}
3 & 3 \\
3 & -1
\end{array}\right]+\left[\begin{array}{cc}
0 & 2 \\
-2 & 0
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
3 & 5 \\
1 & -1
\end{array}\right]\) = A

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 3.
Express the matrix \(\left[\begin{array}{ccc}
6 & -2 & 2 \\
-2 & 3 & -1 \\
2 & -1 & 3
\end{array}\right]\) as the sum of a symmetric and a skew symmetric matrix.
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 5
Expressing A as the sum of P and Q
P + Q = \(\left[\begin{array}{ccc}
6 & -2 & 2 \\
-2 & 3 & -1 \\
2 & -1 & 3
\end{array}\right]+\left[\begin{array}{lll}
0 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 0
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
6 & -2 & 2 \\
-2 & 3 & -1 \\
2 & -1 & 3
\end{array}\right]\) = A

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 4.
Express the matrix \(\left[\begin{array}{ccc}
3 & 3 & -1 \\
-2 & -2 & 1 \\
-4 & -5 & 2
\end{array}\right]\) as the sum of a symmetric and a skew symmetricmatrix
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 6
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 7

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 5.
Express the matrix \(\left[\begin{array}{cc}
1 & 5 \\
-1 & 2
\end{array}\right]\) as the sum of a symmetric and a skew symmetric matrix.
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 8

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 6.
If A = \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 2 & 3 \\
5 & 7 & 9 \\
-2 & 1 & 1
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{ccc}
-4 & 1 & -5 \\
1 & 2 & 0 \\
1 & 3 & 1
\end{array}\right]\), then verify that (A + B)’ = A’ + B’
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 9
Now, A’ + B’ = \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 5 & -2 \\
2 & 7 & 1 \\
3 & 9 & 1
\end{array}\right]+\left[\begin{array}{ccc}
-4 & 1 & 1 \\
1 & 2 & 3 \\
-5 & 0 & 1
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}
-5 & 6 & -1 \\
3 & 9 & 4 \\
-2 & 9 & 2
\end{array}\right] .\) …………… (2)
∴ From (1) & (2), (A + B)’ = A’ + B’

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 7.
If A = \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 2 & 3 \\
5 & 7 & 9 \\
-2 & 1 & 1
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{ccc}
-4 & 1 & -5 \\
1 & 2 & 0 \\
1 & 3 & 1
\end{array}\right]\) then verify that (A – B)’ = A’ – B’
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 10
∴ From (1) & (2), (A – B)’ = A’ – B’

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 8.
If A’ = \(\left[\begin{array}{cc}
3 & 4 \\
-1 & 2 \\
0 & 1
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 2 & 1 \\
1 & 2 & 3
\end{array}\right]\), then verify that (A + B)’ = A’ + B’
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 11
∴ From (1) & (2), (A + B)’ = A’ + B’

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 9.
If A = \(\left[\begin{array}{cc}
3 & 4 \\
-1 & 2 \\
0 & 1
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 2 & 1 \\
1 & 2 & 3
\end{array}\right] .\) then verify that (A – B)’ = A’ – B’
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 12
∴ From (1) & (2), (A – B)’ = A’ – B’

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 10.
For the matrices A and B, verify that (AB)’ = B’A’, where A = \(\left[\begin{array}{c}
1 \\
-4 \\
3
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{lll}
-1 & 2 & 1
\end{array}\right]\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 13
∴ From (1) & (2), (AB)’ = B’A’

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions

Question 11.
For the matrices A and B, verify that (AB)’ = B’A’, where A = \(\left[\begin{array}{c}
0 \\
1 \\
2
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{lll}
1 & 5 & 7
\end{array}\right]\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3c Solutions 14
∴ From (1) & (2), (AB)’ = B’A’

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 3 Matrices Exercise 3b Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Matrices Solutions Exercise 3b

I.

Question 1.
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
-2 & 5
\end{array}\right]\). Find A + B
Solution:
A + B
= \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
-2 & 5
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
2+1 & 4+3 \\
3-2 & 2+5
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 7 \\
1 & 7
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 2.
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
-2 & 5
\end{array}\right]\). Find A – B
Solution:
A – B
= \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\) – \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
-2 & 5
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
2-1 & 4-3 \\
3+2 & 2-5
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 1\\
5 & -3
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 3.
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\), C = \(\left[\begin{array}{ll}
-2 & 5 \\
3 & 4
\end{array}\right]\). Find 3A – C
Solution:
3A – C
= 3\(\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\) – \(\left[\begin{array}{ll}
-2 & 5 \\
3 & 4
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
3 \times 2 & 3 \times 4 \\
3 \times 3 & 3 \times 2
\end{array}\right]-\left[\begin{array}{cc}
-2 & 5 \\
3 & 4
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
6+2 & 12-5 \\
9-3 & 6-4
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
8 & 7 \\
6 & 2
\end{array}\right]\)

Question 4.
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
-2 & 5
\end{array}\right]\). Find AB
Solution:
AB
= \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}
1 & 3 \\
-2 & 5
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
2(1)+4(-2) & 2(3)+4(5) \\
3(1)+2(-2) & 3(3)+2(5)
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
2-8 & 6+20 \\
3-4 & 9+10
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
-6 & 26 \\
-1 & 19
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 5.
Let A = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
-2 & 5
\end{array}\right]\). Find BA
Solution:
BA
= \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
-2 & 5
\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}
2 & 4 \\
3 & 2
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
1(2)+3(3) & 1(4)+3(2) \\
-2(2)+5(3) & -2(4)+5(2)
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
2+9 & 4+6 \\
-4+15 & -8+10
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
11 & 10 \\
11 & 2
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 6.
Compute \(\left[\begin{array}{cc}
a & b \\
-b & a
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ll}
a & b \\
b & a
\end{array}\right]\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{cc}
a & b \\
-b & a
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ll}
a & b \\
b & a
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
\mathrm{a}+\mathrm{a} & \mathrm{~b}+\mathrm{b} \\
-\mathrm{b}+\mathrm{b} & \mathrm{a}+\mathrm{a}
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
2 \mathrm{a} & 2 \mathrm{~b} \\
0 & 2 \mathrm{a}
\end{array}\right]\)

Question 7.
Compute \(\left[\begin{array}{ll}
a^2+b^2 & b^2+c^2 \\
a^2+c^2 & a^2+b^2
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{cc}
2 a b & 2 b c \\
-2 a c & -2 a b
\end{array}\right]\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{ll}
a^2+b^2 & b^2+c^2 \\
a^2+c^2 & a^2+b^2
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{cc}
2 a b & 2 b c \\
-2 a c & -2 a b
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
a^2+b^2+2 a b & b^2+c^2+2 b c \\
a^2+c^2-2 a c & a^2+b^2-2 a b
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
(a+b)^2 & (b+c)^2 \\
(a-c)^2 & (a-b)^2
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 8.
Compute \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 4 & -6 \\
8 & 5 & 16 \\
2 & 8 & 5
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ccc}
12 & 7 & 6 \\
8 & 0 & 5 \\
3 & 2 & 4
\end{array}\right]\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 4 & -6 \\
8 & 5 & 16 \\
2 & 8 & 5
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ccc}
12 & 7 & 6 \\
8 & 0 & 5 \\
3 & 2 & 4
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ccc}
-1+12 & 4+7 & -6+6 \\
8+8 & 5+0 & 16+5 \\
2+3 & 8+2 & 5+4
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ccc}
11 & 11 & 0 \\
16 & 5 & 21 \\
5 & 10 & 9
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 9.
Compute \(\left[\begin{array}{ll}
\cos ^2 x & \sin ^2 x \\
\sin ^2 x & \cos ^2 x
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ll}
\sin ^2 x & \cos ^2 x \\
\cos ^2 x & \sin ^2 x
\end{array}\right]\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{ll}
\cos ^2 x & \sin ^2 x \\
\sin ^2 x & \cos ^2 x
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ll}
\sin ^2 x & \cos ^2 x \\
\cos ^2 x & \sin ^2 x
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
\cos ^2 x+\sin ^2 x & \sin ^2 x+\cos ^2 x \\
\sin ^2 x+\cos ^2 x & \cos ^2 x+\sin ^2 x
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 1 \\
1 & 1
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 10.
Compute \(\left[\begin{array}{cc}
a & b \\
-b & a
\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}
a & -b \\
b & a
\end{array}\right]\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{cc}
a & b \\
-b & a
\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}
a & -b \\
b & a
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
\mathrm{a}(\mathrm{a})+\mathrm{b}(\mathrm{~b}) & \mathrm{a}(-\mathrm{b})+\mathrm{b}(\mathrm{a}) \\
-\mathrm{b}(\mathrm{a})+\mathrm{a}(\mathrm{~b}) & -\mathrm{b}(-\mathrm{b})+\mathrm{a}(\mathrm{a})
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
a^2+b^2 & -a b+a b \\
-a b+a b & b^2+a^2
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
a^2+b^2 & 0 \\
0 & a^2+b^2
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 11.
Compute \(\left[\begin{array}{l}
1 \\
2 \\
3
\end{array}\right]|233|\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{l}
1 \\
2 \\
3
\end{array}\right]|233|\) = \(\left[\begin{array}{lll}
1(2) & 1(3) & 1(4) \\
2(2) & 2(3) & 2(4) \\
3(2) & 3(3) & 3(4)
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & 3 & 4 \\
4 & 6 & 8 \\
6 & 9 & 12
\end{array}\right]\)

Question 12.
Compute \(\left[\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
2 & 3
\end{array}\right]\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
2 & 3 & 1
\end{array}\right]\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{cc}
1 & -2 \\
2 & 3
\end{array}\right]\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
2 & 3 & 1
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{lll}
1(1)-2(2) & 1(2)-2(3) & 1(3)-2(1) \\
2(1)+3(2) & 2(2)+3(3) & 2(3)+3(1)
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ccc}
-3 & -4 & 1 \\
8 & 13 & 9
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 13.
Compute \(\left[\begin{array}{lll}
2 & 3 & 4 \\
3 & 4 & 5 \\
4 & 5 & 6
\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}
1 & -3 & 5 \\
0 & 2 & 4 \\
3 & 0 & 5
\end{array}\right]\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{lll}
2 & 3 & 4 \\
3 & 4 & 5 \\
4 & 5 & 6
\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}
1 & -3 & 5 \\
0 & 2 & 4 \\
3 & 0 & 5
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{lll}
2(1)+3(0)+4(3) & 2(-3)+3(2)+4(0) & 2(5)+3(4)+4(5) \\
3(1)+4(0)+5(3) & 3(-3)+4(2)+5(0) & 3(5)+4(4)+5(5) \\
4(1)+5(0)+6(3) & 4(-3)+5(2)+6(0) & 4(5)+5(4)+6(5)
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ccc}
14 & 0 & 42 \\
18 & -1 & 56 \\
22 & -2 & 70
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 14.
Compute \(\left[\begin{array}{cc}
2 & 1 \\
3 & 2 \\
1 & 1
\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 1 \\
1 & 2 & 1
\end{array}\right]\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{cc}
2 & 1 \\
3 & 2 \\
1 & 1
\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 1 \\
1 & 2 & 1
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{rrr}
2(1)+1(-1) & 2(0)+1(2) & 2(1)+1(1) \\
3(1)+2(-1) & 3(0)+2(2) & 3(1)+2(1) \\
-1(1)+1(-1) & -1(0)+1(2) & -1(1)+1(1)
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & 2 & 3 \\
1 & 4 & 5 \\
-2 & 2 & 0
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 15.
Compute \(\left[\begin{array}{ccc}
3 & -1 & 3 \\
-1 & 0 & 2
\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}
2 & 3 \\
1 & 0 \\
3 & 1
\end{array}\right]\)
Solution:
\(\left[\begin{array}{ccc}
3 & -1 & 3 \\
-1 & 0 & 2
\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}
2 & 3 \\
1 & 0 \\
3 & 1
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
3(2)-1(1)+3(3) & 3(-3)-1(0)+3(1) \\
-1(2)+0(1)+2(3) & -1(-3)+0(0)+2(1)
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
14 & -6 \\
4 & 5
\end{array}\right]\)

Question 16.
If A = \(\left[\begin{array}{lll}
\frac{2}{3} & 1 & \frac{5}{3} \\
\frac{1}{3} & \frac{2}{3} & \frac{4}{3} \\
\frac{7}{3} & 2 & \frac{2}{3}
\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{ccc}
\frac{2}{5} & \frac{3}{5} & 1 \\
\frac{1}{5} & \frac{2}{5} & \frac{4}{5} \\
\frac{7}{5} & \frac{6}{5} & \frac{2}{5}
\end{array}\right]\), then compute 3A – 5B
Solution:
3A – 5B = 3\(\left[\begin{array}{lll}
\frac{2}{3} & 1 & \frac{5}{3} \\
\frac{1}{3} & \frac{2}{3} & \frac{4}{3} \\
\frac{7}{3} & 2 & \frac{2}{3}
\end{array}\right]\) – 5\(\left[\begin{array}{ccc}
\frac{2}{5} & \frac{3}{5} & 1 \\
\frac{1}{5} & \frac{2}{5} & \frac{4}{5} \\
\frac{7}{5} & \frac{6}{5} & \frac{2}{5}
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{lll}
2 & 3 & 5 \\
1 & 2 & 4 \\
7 & 6 & 2
\end{array}\right]\) – \(\left[\begin{array}{lll}
2 & 3 & 5 \\
1 & 2 & 4 \\
7 & 6 & 2
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{lll}
0 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 0
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 17.
Simplify cosθ \(\left[\begin{array}{cc}
\cos \theta & \sin \theta \\
-\sin \theta & \cos \theta
\end{array}\right]\) + sinθ \(\left[\begin{array}{cc}
\sin \theta & -\cos \theta \\
\cos \theta & \sin \theta
\end{array}\right]\)
Solution:
cosθ \(\left[\begin{array}{cc}
\cos \theta & \sin \theta \\
-\sin \theta & \cos \theta
\end{array}\right]\) + sinθ \(\left[\begin{array}{cc}
\sin \theta & -\cos \theta \\
\cos \theta & \sin \theta
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
\cos ^2 \theta & \cos \theta \sin \theta \\
-\sin \theta \cos \theta & \cos ^2 \theta
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{cc}
\sin ^2 \theta & -\sin \theta \cos \theta \\
\sin \theta \cos \theta & \sin ^2 \theta
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{cc}
\cos ^2 \theta+\sin ^2 \theta & \sin \theta \cos \theta-\sin \theta \cos \theta \\
-\sin \theta \cos \theta+\sin \theta \cos \theta & \cos ^2 \theta+\sin ^2 \theta
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 18.
Find X and Y, if X + Y = \(\left[\begin{array}{ll}
7 & 0 \\
2 & 5
\end{array}\right]\) and X – Y = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 0 \\
0 & 3
\end{array}\right]\)
Solution:
Given X + Y = \(\left[\begin{array}{ll}
7 & 0 \\
2 & 5
\end{array}\right]\) …………… (1)
X – Y = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 0 \\
0 & 3
\end{array}\right]\) …………… (2)
(1) + (2) ⇒ 2X = \(\left[\begin{array}{ll}
7 & 0 \\
2 & 5
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 0 \\
0 & 3
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
10 & 0 \\
2 & 8
\end{array}\right]\)
⇒ X = \(\frac{1}{2}\left[\begin{array}{cc}
10 & 0 \\
2 & 8
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
5 & 0 \\
1 & 4
\end{array}\right]\)
⇒ X + Y = \(\left[\begin{array}{ll}
7 & 0 \\
2 & 5
\end{array}\right]\)
⇒ Y = \(\left[\begin{array}{ll}
7 & 0 \\
2 & 5
\end{array}\right]\) – \(\left[\begin{array}{ll}
5 & 0 \\
1 & 4
\end{array}\right]\)
⇒ Y = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 0 \\
1 & 1
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 19.
Find X and Y, if 2X + 3Y = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 3 \\
4 & 0
\end{array}\right]\) and 3X + 2Y = \(\left[\begin{array}{cc}
2 & -2 \\
-1 & 5
\end{array}\right]\)
Solution:
Given 2X + 3Y = \(\left[\begin{array}{ll}
2 & 3 \\
4 & 0
\end{array}\right]\) ………….. (1)
3X + 2Y = \(\left[\begin{array}{cc}
2 & -2 \\
-1 & 5
\end{array}\right]\) ……….. (2)
Multiplying equation(1) by 2, we have 2(2X +3Y) = 2\(\left[\begin{array}{ll}
2 & 3 \\
4 & 0
\end{array}\right]\) ⇒ 4X + 6Y = \(\left[\begin{array}{ll}
4 & 6 \\
8 & 0
\end{array}\right]\) …..(3)
MultIplying equation (2) by 3, we have 3(3X + 2Y) = 3 \(\left[\begin{array}{cc}
2 & -2 \\
-1 & 5
\end{array}\right]\) ⇒ 9X + 6Y = \(\left[\begin{array}{cc}
6 & -6 \\
-3 & 15
\end{array}\right]\) …………. (4)
From (3) and(4), we have (4X + 6Y)(9X + 6Y) = \(\left[\begin{array}{ll}
4 & 6 \\
8 & 0
\end{array}\right]\) – \(\left[\begin{array}{cc}
6 & -6 \\
-3 & 15
\end{array}\right]\)
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 1

Question 20.
Find X, if Y = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 2 \\
1 & 4
\end{array}\right]\) and 2X + Y = \(\left[\begin{array}{cc}
1 & 0 \\
-3 & 2
\end{array}\right]\)
Solution:
2X + Y = \(\left[\begin{array}{cc}
1 & 0 \\
-3 & 2
\end{array}\right]\) ⇒ 2X + \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 2 \\
1 & 4
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
1 & 0 \\
-3 & 2
\end{array}\right]\)
⇒ 2X = \(\left[\begin{array}{cc}
1 & 0 \\
-3 & 2
\end{array}\right]\) – \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 2 \\
1 & 4
\end{array}\right]\)
= \(\left[\begin{array}{ll}
-2 & -2 \\
-4 & -2
\end{array}\right]\)
⇒ X = \(\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ll}
-2 & -2 \\
-4 & -2
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
-1 & -1 \\
-2 & -1
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 21.
Find x and y, if 2\(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
0 & x
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ll}
y & 0 \\
1 & 2
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
5 & 6 \\
1 & 8
\end{array}\right]\)
Solution:
Given 2\(\left[\begin{array}{ll}
1 & 3 \\
0 & x
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ll}
y & 0 \\
1 & 2
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
5 & 6 \\
1 & 8
\end{array}\right]\)
⇒ \(\left[\begin{array}{cc}
2 & 6 \\
0 & 2 x
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ll}
y & 0 \\
1 & 2
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
5 & 6 \\
1 & 8
\end{array}\right]\)
⇒ \(\left[\begin{array}{cc}
2+y & 6 \\
1 & 2 x+2
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{ll}
5 & 6 \\
1 & 8
\end{array}\right]\)
Equating the corresponding elements of these two matrices, 2 + y = 5 ⇒ y = 3
2x + 2 = 8 ⇒ x = 3
∴ x = 3, y = 3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 22.
Solve the equation for x, y, z and t, if 2\(\left[\begin{array}{ll}
x & z \\
y & t
\end{array}\right] .\) + 3\(\left[\begin{array}{cc}
1 & -1 \\
0 & 2
\end{array}\right]\) = 3\(\left[\begin{array}{ll}
3 & 5 \\
4 & 6
\end{array}\right]\)
Solution:
2\(\left[\begin{array}{ll}
x & z \\
y & t
\end{array}\right] .\) + 3\(\left[\begin{array}{cc}
1 & -1 \\
0 & 2
\end{array}\right]\) = 3\(\left[\begin{array}{ll}
3 & 5 \\
4 & 6
\end{array}\right]\)
⇒ \(\left[\begin{array}{cc}
2 \mathrm{x} & 2 \mathrm{z} \\
2 \mathrm{y} & 2 \mathrm{t}
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{cc}
3 & -3 \\
0 & 6
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
9 & 15 \\
12 & 18
\end{array}\right]\)
⇒ \(\left[\begin{array}{cc}
2 \mathrm{x}+3 & 2 \mathrm{z}-3 \\
2 \mathrm{y} & 2 \mathrm{t}+6
\end{array}\right]=\) = \(\left[\begin{array}{cc}
9 & 15 \\
12 & 18
\end{array}\right]\)
Equating the corresponding elements of these two matrIces, 2x + 3 = 9 ⇒ 2x = 6 ⇒ x = 3
2y = 12 ⇒ y = 6
2z – 3 = 15 ⇒ 2z = 18 ⇒ z = 9
2t + 6 = 18 ⇒ 2t = 12 ⇒ t = 6;
∴ x = 3, y = 6, z = 9, t = 6

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 23.
If \(x\left[\begin{array}{l}
2 \\
3
\end{array}\right]+y\left[\begin{array}{c}
-1 \\
1
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
10 \\
5
\end{array}\right]\) find the values of x and y.
Solution:
\(x\left[\begin{array}{l}
2 \\
3
\end{array}\right]+y\left[\begin{array}{c}
-1 \\
1
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
10 \\
5
\end{array}\right]\)
⇒ \(\left[\begin{array}{c}
2 \mathrm{x} \\
3 \mathrm{x}
\end{array}\right]+\left[\begin{array}{c}
-\mathrm{y} \\
\mathrm{y}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
10 \\
5
\end{array}\right]\)
⇒ \(\left[\begin{array}{l}
2 \mathrm{x}-\mathrm{y} \\
3 \mathrm{x}+\mathrm{y}
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
10 \\
5
\end{array}\right]\)
Equating the corresponding elements of these two matrices,
2x – y = 10 ……….. (1)
3x + y = 5 ……….. (2)
By adding these two equations, we get 5x = 15 ⇒ x = 3
Now putting this value in (2)
3x + y = 5 ⇒ y = 5 – 3x
⇒ y = 5 – 3(3) ⇒ y = 5 – 9
⇒ y = -4
∴ x = 3, y = -4

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 24.
Given, 3\(\left[\begin{array}{cc}
\mathrm{x} & \mathrm{y} \\
\mathrm{z} & \mathrm{w}
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
x & 6 \\
-1 & 2 w
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{cc}
4 & x+y \\
z+w & 3
\end{array}\right]\) find the values of x, y, z and w.
Solution:
3\(\left[\begin{array}{cc}
\mathrm{x} & \mathrm{y} \\
\mathrm{z} & \mathrm{w}
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
x & 6 \\
-1 & 2 w
\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{cc}
4 & x+y \\
z+w & 3
\end{array}\right]\)
⇒ \(\left[\begin{array}{cc}
3 \mathrm{x} & 3 \mathrm{y} \\
3 \mathrm{z} & 3 \mathrm{w}
\end{array}\right]\) = \(\left[\begin{array}{cc}
x+4 & 6+x+y \\
-1+z+w & 2 w+3
\end{array}\right]\)
Equating the corresponding elements of these two matrices,
3x = x + 4 ⇒ 2x = 4 ⇒ x = 2
3y = 6 + x + y ⇒ 2y = 6 + x ⇒ 2y = 6 + 2 ⇒ 2y = 8 ⇒ y = 4
3w = 2w + 3 ⇒ w = 3
3z = -1 + z + w ⇒ 2z = w – 1 ⇒ 2z = 3 – 1 ⇒ 2z = 2 ⇒ z = 1
∴ x = 2, y = 4, z = 1, w = 3 .

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 25.
Show that \(\left[\begin{array}{cc}
5 & -1 \\
6 & 7
\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}
2 & 1 \\
3 & 4
\end{array}\right]\) ≠ \(\left[\begin{array}{cc}
2 & 1 \\
3 & 4
\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}
5 & -1 \\
6 & 7
\end{array}\right]\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 2

II.

Question 1.
If F(x) = \(\left[\begin{array}{ccc}
\cos x & -\sin x & 0 \\
\sin x & \cos x & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{array}\right]\) show that F(x) F(y) = F(x + y)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 2.
Show that \(\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
0 & 1 & 0 \\
1 & 1 & 0
\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 1 & 0 \\
0 & -1 & 1 \\
2 & 3 & 4
\end{array}\right]\) ≠ \(\left[\begin{array}{ccc}
-1 & 1 & 0 \\
0 & -1 & 1 \\
2 & 3 & 4
\end{array}\right]\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
0 & 1 & 0 \\
1 & 1 & 0
\end{array}\right]\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 4
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 5

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 3.
Find A2 – 5A + 6I, if A = \(\left[\begin{array}{ccc}
2 & 0 & 1 \\
2 & 1 & 3 \\
1 & -1 & 0
\end{array}\right]\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 6

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 4.
If A = \(\), prove that A3 – 6A2 + 7A + 2I = 0
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 7
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 8
Hence, A3 – 6A2 + 7A + 2I = 0

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 5.
If A = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & -2 \\
4 & -2
\end{array}\right]\) and I = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & 0 \\
0 & 1
\end{array}\right]\), find k so that A2 = kA – 2I
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 9
Equating the corresponding elements, we have 3k – 2 = 1
⇒ 3k = 3
⇒ k = 1
∴ k = 1

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 6.
If A = \(\left[\begin{array}{cc}
0 & -\tan \frac{u}{2} \\
\tan \frac{u}{2} & 0
\end{array}\right]\) and I is the identify matrix of order 2, show that I + A – (I – A) \(\left[\begin{array}{cc}
0 & -\tan \frac{u}{2} \\
\tan \frac{u}{2} & 0
\end{array}\right]\)
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 10
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 11

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 7.
A trust fund has ₹ 30,000 that must be invested in two different types of bonds. – The first bond pays 5% interest per year, and the second bond pays 7% interest per year. Using matrix multiplication, determine how to divide ₹ 30,000 among the two types of bonds. If the trust fund must obtain an annual total interest of: (a) ₹ 1800 (b) ₹ 2000
Solution:
(a) Let be invested in the first bond.
Then, the sum of money invested in the second bond will be ₹(3000 – x)
It is given that the first bond pays 5% interest per year and the second bond pays 7% interest per year.
Now in order to obtain an annual total interest of ₹ 1800, we have:
\(\left[\begin{array}{ll}
\mathrm{x} & (30000-\mathrm{x})
\end{array}\right]\left[\begin{array}{c}
\frac{5}{100} \\
\frac{7}{100}
\end{array}\right]\) = 1800
\(\left[\text { S.I for } 1 \text { year }=\frac{\text { Principal } \text { × } \text { Rate }}{100}\right]\) ⇒ \(\frac{5 x}{100}+\frac{7(30000-x)}{100}\) = 1800
⇒ 5x + 210000 – 7x = 180000
⇒ 210000 – 2x = 180000 .
⇒ -2x = 210000 -180000 ⇒ 2x = 30000
⇒ x = 15000
Thus, in order to obtain an annual total interest of ₹ 1800, the trust fund should invest ₹ 15000 in the first bond and the remaining ₹ 15000 in the second bond.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

(b) Let ₹ x be invested in the first bond.
Then, the sum of money invested in the second bond will be ₹ (3000 – x)
Now in order to obtain art annual total interest of ₹ 2000, we have:
\(\left[\begin{array}{ll}
\mathrm{x} & (30000-\mathrm{x})
\end{array}\right]\left[\begin{array}{c}
\frac{5}{100} \\
\frac{7}{100}
\end{array}\right]\) = 2000
\(\left[\text { S.I for } 1 \text { year }=\frac{\text { Principal × Rate }}{100}\right]\) ⇒ \(\frac{5 x}{100}+\frac{7(30000-x)}{100}\) = 2000
⇒ 5x + 210000 – 7x = 200000 ⇒ 210000 – 2x = 200000
⇒ 2x = 210000- 200000 ⇒ 2x = 10000
⇒ x = 5000
Thus, in order to obtain an annual total interest of ₹ 2000, the trust fund should invest ₹ 5000 in the first bond and the remaining ₹ 25000 in the second bond.

Question 8.
The bookshop of a particular school has 10 dozen chemistry books, 8 dozen physics books, 10 dozen economics books. Their selling prices are ₹ 80, ₹ 60 and ₹ 40 each respectively. Find the total amount the bookshop will receive from selling all the books using matrix algebra.
Solution:
The total amount of money that will be received from the sale of all these books can be represented in D the matrix form as:
\(12\left[\begin{array}{lll}
10 & 8 & 10
\end{array}\right]\left[\begin{array}{l}
80 \\
60 \\
40
\end{array}\right]\) = 12[10(80) + 8(60) + 10(40)]
= 12(800 + 480 + 400) = 12(1680) = 20160
Thus, the book shop receives ₹ 20160 from the sale of all these books.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions

Question 9.
If A = \(\left[\begin{array}{ccc}
1 & 2 & -3 \\
5 & 0 & 2 \\
1 & -1 & 1
\end{array}\right]\), B = \(\left[\begin{array}{ccc}
3 & -1 & 2 \\
4 & 2 & 5 \\
2 & 0 & 3
\end{array}\right]\) and C = \(\left[\begin{array}{ccc}
4 & 1 & 2 \\
0 & 3 & 2 \\
1 & -2 & 3
\end{array}\right]\) then compute (A+B) and (B – C). Also, verify that A + (B – C) = (A + B) – C.
Solution:
AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3b Solutions 12

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Referring to the AP Inter 2nd Year Maths Study Material Chapter 3 Matrices Exercise 3a Solutions makes it easier to understand complex problems.

AP Inter 2nd Year Maths Matrices Solutions Exercise 3a

Question 1.
In the matrix A = \(\left[\begin{array}{cccc}
2 & 5 & 19 & -7 \\
35 & -2 & \frac{5}{2} & 12 \\
\sqrt{3} & 1 & -5 & 17
\end{array}\right]\),write the order of the matrix
Solution:
There are 3 rows and 4 columns in the given matrix.
∴ Order is 3 × 4.

Question 2.
In the matrix A = \(\left[\begin{array}{cccc}
2 & 5 & 19 & -7 \\
35 & -2 & \frac{5}{2} & 12 \\
\sqrt{3} & 1 & -5 & 17
\end{array}\right]\), write the number of elements.
Solution:
Order of the matrix is 3 × 4
∴ Number of elements is 3 × 4 = 12 elements.

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 3.
In the matrix A \(\left[\begin{array}{cccc}
2 & 5 & 19 & -7 \\
35 & -2 & \frac{5}{2} & 12 \\
\sqrt{3} & 1 & -5 & 17
\end{array}\right]\), write the elements a13, a21, a33, a24, a23.
Solution:
a13 = 19, a21 = 35, a33 = -5, a24 = 12, a23 = 5/2

Question 4.
If a matrix has 24 elements, what are the possible orders it can have? What, if it has 13 elements?
Solution:
We know that if a matrix A is of the order m × n, then A has mn elements.
Thus, to find all the possible orders of a matrix having 24 elements, we have to find all the
ordered pairs of natural numbers whose product is 24.
The ordered pairs are: (1, 24),(24, 1),(2, 12),( 12, 2),(3, 8),(8, 3),(4, 6), (6, 4)
Hence, the possible orders of a matrix having 24 elements are: :
(1×24),(24×1),(2×12),(12×2),(3 ×8),(8×3),(4×6) , (6×4).
13 is a prime, so we get only 2 ordered pairs with product 13. They are (1×13) and(13×1)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 5.
If a matrix has 18 elements, what are the possible orders it can have? What, if it has 5 elements?
Solution:
We know that if a matrix A is of the order m×n , then A has mn elements.
Thus, to find all the possible orders of a matrix having 18 elements, we have to find all the ordered pairs of natural numbers whose product is 18.
The ordered pairs are: (1,18),(18,1),(2,9),(9,2),(3,6), (6,3)
Hence, the possible orders of a matrix having 18 elements are:
(1×18),(18×1),(2×9),(9×2),(3×6),(6×3)
5 is a prime, so we get only two ordered pairs with product 5. They are (1 × 5) and (5×1)

Question 6.
Construct a 2 × 2 matrix, A = [aij], whose elements are given by aij = \(\frac{(i+j)^2}{2}\)
Solution:
A 2×2 matrix is given by A = \(\left[\begin{array}{ll}
a_{11} & a_{12} \\
a_{21} & a_{22}
\end{array}\right]\)
Given that aij = \(\frac{(i+j)^2}{2}\); i, j = 1,2
∴ a11 = \(\frac{(1+1)^2}{2}=\frac{4}{2}\) = 2;
a12 = \(\frac{(1+2)^2}{2}=\frac{9}{2}\)
a21 = \(\frac{(2+1)^2}{2}=\frac{9}{2}\)
a22 = \(\frac{(2+2)^2}{2}=\frac{16}{2}\) = 8
Thus, the required matrix is A = \(\left[\begin{array}{cc}
2 & \frac{9}{2} \\
\frac{9}{2} & 8
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 7.
Construct a 2 × 2 matrix, A = [aij], whose elements are given by aij = \(\frac{i}{j}\)
Solution:
A 2×2 matrix is given by A = \(\left[\begin{array}{ll}
a_{11} & a_{12} \\
a_{21} & a_{22}
\end{array}\right]\)
Given that aij = \(\frac{i}{j}\); i, j = 1, 2
∴ a11 = \(\frac{1}{1}\) = 1;
a12 = \(\frac{1}{2}\)
a21 = \(\frac{2}{1}\) = 2
a22 = \(\frac{2}{2}\) = 1
Thus, the required matrix is A = \(\left[\begin{array}{ll}
1 & \frac{1}{2} \\
2 & 1
\end{array}\right]\)

Question 8.
Construct a 2 × 2 matrix, A = [aij], whose elements are given by aij = \(\frac{(i+2j)^2}{2}\)
Solution:
A 2×2 matrix is given by A = \(\left[\begin{array}{ll}
a_{11} & a_{12} \\
a_{21} & a_{22}
\end{array}\right]\)
Given that aij = \(\frac{(i+2j)^2}{2}\); i, j = 1,2
∴ a11 = \(\frac{(1+2)^2}{2}=\frac{9}{2}\)
a12 = \(\frac{(1+4)^2}{2}=\frac{25}{2}\)
a21 = \(\frac{(2+2)^2}{2}\) = 8
a22 = \(\frac{(2+4)^2}{2}\) = 18
Thus, the required matrix is A = \(\left[\begin{array}{cc}
\frac{9}{2} & \frac{25}{2} \\
8 & 18
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 9.
Construct a 3 × 4 matrix, whose elements are given by aij = \(\frac{1}{2}\)|-3i + j|
Solution:
A 3 × 4 matrix is given by A = \(\left[\begin{array}{llll}
a_{11} & a_{12} & a_{13} & a_{14} \\
a_{21} & a_{22} & a_{23} & a_{24} \\
a_{31} & a_{32} & a_{33} & a_{34}
\end{array}\right]\)
Given aij = \(\frac{1}{2}\)|-3i + j|; i = 1,2,3; j = 1,2,3,4
a11 = \(\frac{1}{2}\)|-3(1) + 1| = \(\frac{1}{2}\)|-3 + 1| = \(\frac{1}{2}\)|-2| = \(\frac{2}{2}\) = 1;
a21 = \(\frac{1}{2}\)|-3(2) + 1| = \(\frac{1}{2}\)|-6 + 1| = \(\frac{1}{2}\)|-5| = \(\frac{5}{2}\)
a31 = \(\frac{1}{2}\)|-3(3) + 1| = \(\frac{1}{2}\)|-9 + 1| = \(\frac{1}{2}\)|-8| = \(\frac{8}{2}\) = 4;
a12 = \(\frac{1}{2}\)|-3(1) + 2| = \(\frac{1}{2}\)|-3 + 2| = \(\frac{1}{2}\)|-1| = \(\frac{1}{2}\) ;
a22 = \(\frac{1}{2}\)|-3(2) + 2| = \(\frac{1}{2}\)|-6 + 2| = \(\frac{1}{2}\)|-4| = \(\frac{4}{2}\) = 2;
a32 = \(\frac{1}{2}\)|-3(3) + 2| = \(\frac{1}{2}\)|-9 + 2| = \(\frac{1}{2}\)|-7| = \(\frac{7}{2}\) ;
a13 = \(\frac{1}{2}\)|-3(1) + 3| = \(\frac{1}{2}\)|-3 + 3| = 0 ;
a23 = \(\frac{1}{2}\)|-3(2) + 3| = \(\frac{1}{2}\)|-6 + 3| = \(\frac{1}{2}\)|-3| = \(\frac{3}{2}\) ;
a33 = \(\frac{1}{2}\)|-3(3) + 3| = \(\frac{1}{2}\)|-9 + 3| = \(\frac{1}{2}\)|-6| = \(\frac{6}{2}\) = 3;
a14 = \(\frac{1}{2}\)|-3(1) + 4| = \(\frac{1}{2}\)|-3 + 4| = \(\frac{1}{2}\)|1| = \(\frac{1}{2}\) ;
a24 = \(\frac{1}{2}\)|-3(2) + 4| = \(\frac{1}{2}\)|-6 + 4| = \(\frac{1}{2}\)|-2| = \(\frac{2}{2}\) = 1;
a34 = \(\frac{1}{2}\)|-3(3) + 4| = \(\frac{1}{2}\)|-9 + 4| = \(\frac{1}{2}\)|-5| = \(\frac{5}{2}\) ;
Thu, the required matrix is A = \(\left[\begin{array}{cccc}
1 & \frac{1}{2} & 0 & \frac{1}{2} \\
\frac{5}{2} & 2 & \frac{3}{2} & 1 \\
4 & \frac{7}{2} & 3 & \frac{5}{2}
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 10.
Construct a 3 × 4 matrix, whose elements are given by aij = 2i – j
Solution:
A 3 × 4 matrix is given by A = \(\left[\begin{array}{llll}
a_{11} & a_{12} & a_{13} & a_{14} \\
a_{21} & a_{22} & a_{23} & a_{24} \\
a_{31} & a_{32} & a_{33} & a_{34}
\end{array}\right]\)
Given aij = 2i – j; i = 1,2,3; j = 1,2,3,4
a11 = 2(1) – 1 = 2 – 1 = 1;
a21 = 2(2) – 1 = 4 – 1 = 3
a31 = 2(3) – 1 = 6 – 1 = 5;
a12= 2(1) – 2 = 2 – 2 = 0
a22 = 2(2) – 2= 4 – 2 = 2;
a32 = 2(3) – 2 = 6 – 2 = 4
a13 = 2(1) – 3 = 2 – 3 = -1;
a23 = 2(2) – 3 = 4 – 3 = 1
a33 = 2(3) – 3 = 6 – 3 = 3;
a14 = 2(1) – 4 = 2 – 4 = -2;
a24 = 2(2) – 4 = 4 – 4 = 0;
a34 = 2(3) – 4 = 6 – 4 = 2
Thus, the required matrix is A = \(\left[\begin{array}{cccc}
1 & 0 & -1 & -2 \\
3 & 2 & 1 & 0 \\
5 & 4 & 3 & 2
\end{array}\right]\)

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 11.
Find the values of x,y and z from \(\left[\begin{array}{ll}
4 & 3 \\
x & 5
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ll}
y & z \\
1 & 5
\end{array}\right]\)
Solution:
Given \(\left[\begin{array}{ll}
4 & 3 \\
x & 5
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ll}
y & z \\
1 & 5
\end{array}\right]\)
As the two matrices are equal, equating the corresponding elements, we get x = 1, y = 4 and z = 3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 12.
Find the values of x,y and z from \(\left[\begin{array}{cc}
x+y & 2 \\
5+z & x y
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
6 & 2 \\
5 & 8
\end{array}\right]\)
Solution:
Given \(\left[\begin{array}{cc}
x+y & 2 \\
5+z & x y
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
6 & 2 \\
5 & 8
\end{array}\right]\)
As the two matrices are equal, equating the corresponding elements,
we get x + y = 6; xy = 8;5 + z = 5 ⇒ z = 0
Now (x – y)2 = (x + y)2 – 4xy ⇒ (x – y )2 = 62 – 4(8) = 36 – 32 = 4
⇒ (x – y)2 = 4 ⇒ (x – y) = ±2 ⇒ x – y = 2 or x – y = -2
When x – y = 2 and x + y = 6 we get x = 4, y = 2
When x – y = – 2 and x + y = 6 we get x = 2, y = 4
Thus, x = 4, y = 2, z = 0 or x = 2, y = 4, z = 0

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 13.
Find the values of x,y and z from \(\left[\begin{array}{c}
x+y+z \\
x+z \\
y+z
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
9 \\
5 \\
7
\end{array}\right]\)
Solution:
Given \(\left[\begin{array}{c}
x+y+z \\
x+z \\
y+z
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}
9 \\
5 \\
7
\end{array}\right]\)
As the two matrices are equal, equating the corresponding elements, we get
x + y + z = 9 ………. (1); x + z = 5 …………..(2); y + z = 7 …………… (3)
From (1) and (2), we have y + 5 = 9 ⇒ y = 4
From (3), we have 4 + z = 7 ⇒ z = 3
Now x + z = 5 ⇒ x + 3 = 5 ⇒ x = 2.
Thus, x = 2, y = 4, z = 3

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions

Question 14.
Find the values of a,b, c and d from the equation \(\left[\begin{array}{cc}
a-b & 2 a+c \\
2 a-b & 3 c+d
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
-1 & 5 \\
0 & 13
\end{array}\right]\)
Solution:
Given \(\left[\begin{array}{cc}
a-b & 2 a+c \\
2 a-b & 3 c+d
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
-1 & 5 \\
0 & 13
\end{array}\right]\)
As the two matrices are equal, equating the corresponding elements, we get
a – b = – 1 …………… (1)
2a – b = 0 …………. (2)
2a + c = 5 ……….. (3)
3c + d = 13 …………… (4)
From (2), b = 2a
Putting this value in (1), ⇒ a – 2a = – 1 ⇒ a = 1 Hence, b = 2
Putting a = 1 in (3) ⇒ 2(1) + c = 5 ⇒ c = 3
Putting c = 3 in(4) ⇒ 3(3) + d = 13 ⇒ d = 4
Thus, a = 1, b = 2, c = 3 and d = 4

AP Inter 2nd Year Maths Exercise 3a Solutions