Probability MCQ AP Inter 1st Year Maths Chapter 14

Practice AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 14 Probability MCQ to identify your strengths and weak areas.

AP Inter 1st Year Maths Probability MCQ

Question 1.
Let A and B be two events such that P(A) = 0.8, P(B) = 0.7. Then P (A ∩ B).
1) ≤ 0.6
2) ≥ 0.5
3) ≥ 0.7
4) ≤ 0.4
Answer:
2) ≥ 0.5

Explanation:
Given : P(A) = 0.8, P(B) = 0.7
We know that P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
So, P(A ∩ B) = P(A) + P(B) – P(A ∪ B)
Maximum P(A ∪ B) = 1 ⇒ P(A ∩ B) = 0.8 + 0.7 – 1 = 0.5

Question 2.
The probability that a leap year selected at random will contain 53 Sundays is
(1) \(\frac{1}{7}\)
(2) \(\frac{2}{7}\)
(3) \(\frac{6}{7}\)
(4) \(\frac{5}{7}\)
Answer:
(2) \(\frac{2}{7}\)

Explanation:
Leap year has 366 days = 52 weeks + 2 days
So, it will have 53 Sundays if :
The two extra days are (Sunday and Monday) or (Saturday and Sunday) out of 7 possible day pairs; 2 pairs contain Sunday ⇒ Probability = \(\frac{2}{7}\).

Question 3.
If two dice are thrown, then the probability of getting the same number on both the faces is
(1) \(\frac{2}{6}\)
(2) \(\frac{3}{6}\)
(3) \(\frac{5}{6}\)
(4) \(\frac{1}{6}\)
Answer:
(4) \(\frac{1}{6}\)

Explanation:
Getting same number on both dice : (1, 1), (2, 2) ……….. (6, 6) outcomes.
Total outcomes = 36.
So, Probability = \(\frac{6}{36}=\frac{1}{6}\)

Probability MCQ AP Inter 1st Year Maths Chapter 14

Question 4.
If two dice are thrown, then the probability of getting a total score of seven is
(1) \(\frac{1}{6}\)
(2) \(\frac{2}{6}\)
(3) \(\frac{3}{6}\)
(4) \(\frac{5}{6}\)
Answer:
(1) \(\frac{1}{6}\)

Explanation:
Total score of 7 means : (1, 6), (2, 5), (3, 4), (4, 3), (5, 2), (6, 1) → 6 outcomes
Total outcomes = 36
So, Probability = \(\frac{6}{36}=\frac{1}{6}\)

Question 5.
If A and B are two events of a sample space with P(AuB) = P(A) + P(B), then they are
1) Mutually exclusive
2) Exhaustive
3) 1 and 2
4) None of these
Answer:
1) Mutually exclusive

Explanation:
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) means P(A ∩ B) = 0 ⇒ A and B are mutually exclusive.

Question 6.
An integer is picked from 1 to 20 (both inclusive). Then the probability that it is a prime
(1) \(\frac{3}{20}\)
(2) \(\frac{3}{5}\)
(3) \(\frac{2}{5}\)
(4) \(\frac{1}{5}\)
Answer:
(3) \(\frac{2}{5}\)

Explanation:
Total numbers from 1 to 20 = 20.
Prime numbers ≤ 20 = 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19 → 8 primes
Probability = \(\frac{8}{20}=\frac{2}{5}\)

Question 7.
If P(A) = 0.5, P(B) = 0.3. (given that A and B are mutually exclusive) Then P(A’ ∩ B’) =
1) 0.6
2) 0.5
3) 0.7
4) 0.2
Answer:
4) 0.2

Explanation:
A and B are mutually exclusive ⇒ P(A ∩ B) = 0
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) = 0.5 + 0.3 = 0.8
Then P(A’ ∩ B ) = 1 – P(A ∪ B) = 1 – 0.8 = 0.2

Question 8.
One card is drawn at random from a well shuffled deck of 52 cards. Then the probability that the card be not a red card.
(1) \(\frac{2}{5}\)
(2) \(\frac{1}{5}\)
(3) \(\frac{1}{2}\)
(4) \(\frac{1}{3}\)
Answer:
(3) \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
In a deck of 52 cards, 26 are red (13 hearts + 13 diamonds). so, not red = 26
Probability = \(\frac{26}{52}=\frac{1}{2}\)

Question 9.
Which of the following is false ?
1) P(E) = 0 ⇔ E is an impossible event.
2) 0 ≤ P(E) < 1.
3) P(E) = 1 ⇔ E is a certain event.
4) P(E) + P(Ē) = 1.
Answer:
2) 0 ≤ P(E) < 1.

Explanation:
Option 2 is False, because a probability can be exactly 1; it’s not strictly less than one.

Probability MCQ AP Inter 1st Year Maths Chapter 14

Question 10.
Which of the following statement is not correct ? P is a probability function of the sample space S.
1) P(E) > 0 ∀ E ∈ P(S).
2) P(S) = 1.
3) P(Φ) = 0.
4) P(E1 ∩ E2) = P(E1) + P(E2) where E1, E2 are mutually exclusive.
Answer:
4) P(E1 ∩ E2) = P(E1) + P(E2) where E1, E2 are mutually exclusive.

Explanation:
Option 4 is incorrect. In general, P(E1 ∩ E2) ≠ P(E1) + P(E2)
This equality is invalid unless both probabilities are 0 (which isn’t mentioned)
So, this is the false statement.