Practice AP Inter 1st Year Maths Study Material Chapter 2 Relations and Functions MCQ to identify your strengths and weak areas.
AP Inter 1st Year Maths Relations and Functions MCQ
Question 1.
If (2x + 1, \(\frac{y}{2}\)) = (3, 3) then the values of x & y are
1) 1, 6
2) 2, 2
3) 3, 3
4) 7, \(\frac{3}{2}\)
Answer:
1) 1, 6
Explanation:
Given (2x + 1, \(\frac{y}{2}\)) = (3, 3)
⇒ 2x + 1 = 3
⇒ 2x = 2
⇒ x = 1;
⇒ \(\frac{y}{2}\) = 3
⇒ y = 6
Question 2.
If A = 11, 2, 3), B = {a, b) then A × B =
1) {(1, a), (2, b), (3, a)}
2) {(a, 1), (b, 2), (a, 3), (b, 3)}
3) {(1, a), (1, b), (2, a), (2, b), (3, a), (3, b)}
4) {(1, a), (1, b), (2, b), (3, b)}
Answer:
3) {(1, a), (1, b), (2, a), (2, b), (3, a), (3, b)}
Explanation:
A = {1, 2, 3}, B = {a, b}
A × B= {1, 2, 3} × {a, b} = {(1, a), (1, b), (2, a), (2, b), (3, a), (3, b)}
Question 3.
A relation can be represented as
1) Roster method
2) Set-builder method
3) An arrow diagram
4) In above three forms
Answer:
4) In above three forms
Explanation:
A relation can be represented as in above three forms
![]()
Question 4.
If A = (1, 2, 3, 4} and a relation R from A to A is defined by R = ((x, y) : y then co-domain of R is (
1) {2, 4}
2) {1, 2, 3, 4}
3) {1, 3}
4) {1, 4}
Answer:
2) {1, 2, 3, 4}
Explanation:
Given A = {1, 2, 3, 4} and a relation R from A to A is defined by, R = {(x, y) : y Co-domain of R is {1, 2, 3, 4}
Question 5.
If f(x) = then f(0) = …………………..
1) 1
2) -1
3) undefined
4) 0
Answer:
3) undefined
Explanation:
f(x) = \(\frac{|\mathrm{x}|}{\mathrm{x}}\), f(0) = undefined
Question 6.
The domain of the function \(\frac{1}{\sqrt{x^2-25}}\) is
1) (-∞, -5) ∪ (5, ∞)
2) (-∞, -5] ∪ [5, ∞)
3) (-∞, -5] ∪ (5, ∞)
4) (-∞, -5) [5, ∞)
Answer:
1) (-∞, -5) ∪ (5, ∞)
Explanation:
The domain of the function \(\frac{1}{\sqrt{x^2-25}}\) is (-∞, -5) ∪ (5, ∞)
Question 7.
Range of the function f(x) = x2, x ∈ R is ( 1 )
1) [0, ∞)
2) (-∞, ∞)
3) (-∞, 0)
4) (0, ∞)
Answer:
1) [0, ∞)
Explanation:
Range of the function f(x) = x2, x ∈ R is [0, oo)
Question 8.
A function f(x) is defined by f(x) = x2 + 2x – 7 then the value of f(3) = ….
1) 2
2) -7
3) 8
4) 9
Answer:
3) 8
Explanation:
Given f(x) = x2 + 2x – 7 ⇒ f(3) = 9 + 6 – 7 = 8
Question 9.
Let f = ((0, 1), (1, 3), (2, 5)) be a linear function from (0, 1, 2) to N then f(x) = ….
1) 2x – 1
2) 2x + 1
3) x2 – 1
4) x22 + 1
Answer:
2) 2x + 1
Explanation:
Given f = {(0, 1), (1, 3), (2, 5)} f(x) = ax + b f(0) = 1, f(1) = 3
⇒ b = 1
⇒ a + b = 3
⇒ a = 2
![]()
Question 10.
The domain of y x – x is
1) R
2) [0, ∞)
3) (-∞, 0]
4) Z
Answer:
1) R
Explanation:
The domain of \(\sqrt{|\mathrm{x}|-\mathrm{x}}\) is R.